#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/12/2012 10:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί μίλησε για grexit ο Γ. Στουρνάρας;Την αγωνία της κυβέρνησης και κυρίως του υπουργού Οικονομικών  για πιθανό… ατύχημα την καταλαβαίνουμε. Αν κάτι πάει στραβά, αν το πολιτικό σύστημα κάνει τα λάθη του παρελθόντος, ασφαλώς η θέση της Ελλάδας θα γίνει ξανά δύσκολη.

Ωστόσο, παρά την ωμότητα της κατάστασης και το γεγονός ότι ο Γ. Στουρνάρας μιλά ξεκάθαρα και χωρίς να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, όπως έκαναν επί χρόνια κάποιοι πολιτικοί, η απόφασή του να πει ότι δεν έχει εκλείψει ακόμη ο κίνδυνος grexit είναι παρακινδυνευμένη, αλλά τελικά είναι λογική.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη δεν έχει περάσει ακόμη. Και το λέει αυτό, λίγες μόνο ημέρες μετά την προσπάθεια που έγινε ώστε να δείξουμε στους ξένους επενδυτές ότι το grexit τέλειωσε. Είπε ο κ. Στουρνάρας ότι το ερχόμενο έτος θα είναι η χρονιά που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας ως μέλος της ευρωζώνης.

Έκανε λόγο για μια χρονιά που «θα φτιάξει ή θα σπάσει» το μέλλον της χώρας, και προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει ακόμα το «πιθανό ρίσκο» εξόδου από τη νομισματική ένωση. Προσθέτει όμως ότι αν η χώρα τηρήσει το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την τρόικα θα τα καταφέρει το 2013.

Όπως επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, το άσχημο σενάριο για το επόμενο έτος θα υλοποιούταν αν το πολιτικό σύστημα έβρισκε την κατάσταση πολύ δύσκολη για να τη χειριστεί, αναφερόμενος στον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής απέναντι στη λιτότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού. Λέει πάντως ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει χρόνο για να καταρτίσει σχέδια, κάτι που συνιστά πολυτέλεια.

«Αυτό που έχουμε κάνει μέχρι τώρα είναι αναγκαίο αλλά όχι επαρκές για την επίτευξη μόνιμης λύσης για την Ελλάδα. Το θέμα τώρα είναι η εφαρμογή», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών. Επισημαίνει ότι το 2013 θα καταβληθεί άνευ προηγουμένου προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην επίτευξη αυστηρών στόχων για τις ιδιωτικοποιήσεις και στην άρση γραφειοκρατικών εμποδίων στην προσέλκυση επενδύσεων.

Σε ότι αφορά τη φοροδιαφυγή τονίζει: «Η τρόικα μας έχει δώσει ήδη πολύ υλικό», λέει ο υπουργός που προσθέτει ότι η φοροδιαφυγή δεν περιορίζεται μόνο στην πλούσια ελίτ. «Η φοροδιαφυγή είναι παντού: στην κορυφή, στη μέση, παντού», λέει ο υπουργός και προσθέτει ότι πέρυσι ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών δήλωσαν ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ.Για τη λίστα Λαγκάρντ είπε πως στελέχη του υπουργείο του, του ΣΔΟΕ και της δικαιοσύνης θα ταξιδέψουν στο Παρίσι για να παραλάβουν το νέο αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ με Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία, χωρίς να προσδιορίζει το χρόνο που θα γίνει αυτό.

Σημαντικό είναι επίσης αυτό που είπε για την ανάπτυξη. Ότι ο υπουργός Οικονομικών θα έχει την εποπτεία της προόδου του πρώτου δεκαετούς πλάνου ανάπτυξης της χώρας, με τη βοήθεια του υπουργού Ανάπτυξης και ελληνικών οικονομικών δεξαμενών σκέψης. «Πρέπει να καταρτίσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας και τρόπων χρηματοδότησής τους, που θα αποτελεί τη συμβολή της Ελλάδας στο δημοσιονομικό πρόγραμμα της τρόικα», λέει ο κ. Στουρνάρας.

Χαρακτηρίζει την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης ως ψήφο εμπιστοσύνης στην ικανότητα της κυβέρνησης να επιτύχει δημοσιονομικούς και διαρθρωτικούς στόχους, παρά την αντίδραση συνδικάτων και αντιμνημονιακών πολιτικών κομμάτων. Κάνει λόγο για ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου στο δρόμο προς την ανάκαμψη, αλλά προειδοποιεί ότι ακόμα ελλοχεύει ο κίνδυνος χρεοκοπίας και η αναπόφευκτη έξοδος από το ευρώ σε περίπτωση μη τήρησης των δεσμεύσεων έναντι των διεθνών πιστωτών.

Μιλώντας για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας ο κ. Στουρνάρας προβλέπει ανατροπή της κατάστασης το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και περιορισμένη ανάπτυξη το 2014. «Θα διαφαίνεται ένα φως στο τέλος του επόμενου έτους», αναφέρει ενδεικτικά. Μέχρι τότε όμως «θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά… αλλά αν συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία, μειώσουμε το έλλειμμα του προϋπολογισμού και επίσης ολοκληρώσουμε μέτρα για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα, το 2014 και το 2015 θα είναι πολύ ευκολότερα».

Τονίζει τέλος ότι θεωρεί την παρούσα κατάσταση ως ευκαιρία: «Ναι, υπάρχουν προβλήματα για χιλιάδες οικογένειες, αλλά τώρα έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα πιο σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, χωρίς ελλείμματα, με ισορροπημένο προϋπολογισμό και ισορροπημένο ισοζύγιο».

Ασφαλώς ο κ. Στουρνάρας δεν πάει κόντρα στα όσα έχει πει ο κ. Σαμαράς για τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Μοιάζει με το έργο «ο καλός μπάτσος, ο κακός μπάτσος». Κάποιος πρέπει να είναι σκληρός, κάποιος πρέπει να μιλά με ωμότητα γιατί στην Ελλάδα έχουμε την τάση να χύνουμε την καρδάρα με το γάλα, όμως τώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη.

Και δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα λέει στους FT που διαβάζουν όλοι οι ξένοι. Για φανταστείτε να έλεγε ότι η Ελλάδα ξέφυγε από τον κίνδυνο και πλέον μπορεί να κάνει ότι θέλει με τα λεφτά των άλλων φυσικά. Θα μας περιλάμβαναν οι δανειστές και ποιος μας έσωζε τότε. Άλλωστε, οι δόσεις εκκρεμούν και το κυριότερο: Βρίσκεται σε εκκρεμότητα η τελική λύση: Το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, όταν οι συνθήκες γίνουν πιο καλές και όταν οι Γερμανοί ξεφύγουν από την εκλογική μανιοκατάθλιψη που έχουν περιέλθει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nick avatar
  Nick 20/12/2012 10:11:38

  Πότε είπαμε έχουν εκλογές στην Ιταλία; Τι είπε εχθές ο bung-bunga; Σε ποίον είπαμε μοιάζει ο Μπερλουσκόνι; ;)

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Nick 20/12/2012 14:22:53

   Σωστό! Με τον Μπενίτο μήπως;

 2. Γλαυξ avatar
  Γλαυξ 20/12/2012 10:50:24

  <>
  Έτσι ακριβώς κ. Στουρνάρα και λακωνικά κατά τους αρχαίους ημών
  "Ουδέν κακόν αμιγές καλού"
  Τελικά τους πάω τους τεχνοκράτες με πολιτική σκέψη. Ακριβώς όπως ο Ιταλός
  Monti. Η Ελλάδα που δεν διαθέτει ικανή δημόσια διοίκηση χρειάζεται άτομα σαν τον κ. Στουρνάρα επικεφαλής των υπουργείων της.
  Ως ελληνίδα πολίτης που πληρώνει τους φόρους της οφείλω να τον ευχαριστήσω για την προσπάθεια που καταβάλλει. Ελπίζω μόνο να του επιτρέψουν να συνεχίσει την προσπάθεια.

  • kokoras avatar
   kokoras @ Γλαυξ 20/12/2012 13:20:51

   100000%

 3. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 20/12/2012 10:50:33

  Πάντως, κάποιος πρέπει να θυμίσει στον κρατικοδίαιτο Στουρνάρα, ο οποίος μιλώντας για "τζιτζίκια" αναπαράγει το στερεότυπο χυδαίων λαϊκίστικων γερμανικών εντύπων, ότι τα "τζιτζίκια" είναι αυτά που πληρώνουν τόσα χρόνια τις παχυλές αμοιβές του, τόσο στο πανεπιστήμιο, όσο και σε παντοειδείς επιτροπές και παραεπιτροπές που συμμετέχει. Κρατικές, βεβαίως-βεβαίως...

 4. Γλαυξ avatar
  Γλαυξ 20/12/2012 10:52:22

  Στα εισαγωγικά το :
  Τονίζει τέλος ότι θεωρεί την παρούσα κατάσταση ως ευκαιρία: «Ναι, υπάρχουν προβλήματα για χιλιάδες οικογένειες, αλλά τώρα έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα πιο σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, χωρίς ελλείμματα, με ισορροπημένο προϋπολογισμό και ισορροπημένο ισοζύγιο».

 5. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 20/12/2012 15:32:58

  “…οικονομικές δεξαμενές σκέψης”…”επιτροπές σοφών υπό το Ράπανο”, και άλλα τέτοια βαρύγδουπα (..και κατ’εμέ φαιδρά). Χορτάσαμε τόσα χρόνια από δεξαμενές και σοφούς (..και λοιπά κατ’ εμέ φαιδρά). Άτομα που θα δουλέψουν 24 ώρες το 24ωρο για το κοινό σκοπό χρειαζόμαστε, “Kε Καθηγητά Γιάννη Στουρνάρα”. Αυτούς βρείτς για να κάνουν τη δουλειά. Όλα τ’ άλλα, για επικοινωνιακή κατανάλωση και συντεχνιακοφιλικό βόλεμα

  • Enzo avatar
   Enzo @ Ανώνυμος 20/12/2012 18:21:06

   Δεν θα τους βρει για τον απλουστατο λογο οτι τα αλανια-στελεχη της αγορας ειναι εξω στον Ιδιωτικο τομεα και βγαζουν καλα λεφτα.
   Ποιος τρελος θα παει στο δημοσιο για τρεις και εξηντα να μανατζαρει με ολα τα νουμερα πανω απο το κεφαλι του?

 6. enas avatar
  enas 20/12/2012 16:06:31

  Χαζός είναι ο δικός σας να εγκαταλείψει το βασικό μέσο εκβιασμού των ιθαγενών; Αμ δε. Μετά τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους;

 7. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 20/12/2012 16:08:45

  Οχι αλλο καρβουνο! Το οτι και ο "τεχνοκρατης" (απο παντα σε δημοσιες θεσεις) Στουρναρας επαναλαμβανει οτι το grexit θα αποφευχθει με την τηρηση του μνημονιου αποδεικνυει την πληρη ελλειψη αντιληψης της πραγματικοτητας. Το grexit θα αποφευχθει μονο αν η Ελλαδα γινει ανταγωνιστικη εντος ευρω, δηλαδη μονο αν πεσουν οι τιμες των ελληνικων προϊοντων κατα μεγαλο ποσοστο. Δεδομενου οτι οι σφαγες που μεσοσταθμικα φτανουν το 40% πλεον στους μισθους εχουν πετυχει εσωτερικη ΑΝΑτιμηση την τελευταια τριετια 9,5%, την μεγαλυτερη σε χωρα Ευρωζωνης, δειχνει το αδιεξοδο της πολιτικης που ακολουθειται. Πλεον πρεπει να υποτιμηθουμε πολυ περισσοτερο απο οτι το 2009. Αν, μαλιστα, το ευρω αρχισει να ανακαμπτει (οπως κανει εδω και 2 εβδομαδες) το προβλημα θα γιγαντωθει. Μονο η εσωτερικη υποτιμηση μπορει να κρατησει την Ελλαδα στο ευρω, τιποτε αλλο. Και ως τωρα μονο εσωτερικη ανατιμηση εχουμε δει.

 8. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 20/12/2012 18:53:42

  Αν καθίσει κάποιος και μελετήσει ωμά, μαθηματικά το όλο θέμα, θα διαπιστώσει πως grexit είναι πολύ πιθανό να έχουμε και με την ακολουθούμενη πολιτική η οποία μόνο προσωρινά την απομακρύνει. Στο τέλος του χρόνου το πιο πιθανό είναι να δούμε πάλι την απειλή προ των πυλών κυρίως λόγω της πολύ μεγάλης πτώσης του εθνικού εισοδήματος και του ΑΕΠ της χώρας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.