#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/01/2012 20:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί κατέρρευσε το PSI

[caption id="attachment_142945" align="alignnone" width="600" caption="Charles Dallara και Jean Lemierre εξέρχονται του Μεγάρου Μαξίμου"][/caption]

Κανείς δεν θέλει να δικαιώνεται σε τέτοια γεγονότα αλλά εδώ και μέρες προβλέπαμε τα αδιέξοδα του PSI. Έγραφε για παράδειγμα χθες ο Κακοφωνίξ για την "χίμαιρα της ανταλλαγής ομολόγων"

"Ακόμα και αν βρεθεί τρόπος να επιτευχθεί κάποια αρχική συμφωνία για το PSI, αυτή θα παραμείνει ανενεργή, περιμένοντας τα νέα από την Ευρώπη σχετικά με την επίλυση της κρίσης χρέους και σχετικά με την επικείμενη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Ο πιθανότατος κίνδυνος της μη εθελοντικής συμμετοχής μεγάλων θεσμικών, μπορεί να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής ευθύνης, που με τη σειρά τους θα ενεργοποιήσουν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και όποιον πάρει ο χάρος.

Ο αντίκτυπος των παραπάνω στην ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση μπορεί να αποδειχτεί τυφώνας που θα κάνει τη Lehman Brothers να μοιάζει με Aspis Βank.

Η ελληνική υπόθεση θα παραπεμφθεί στις καλένδες.  Για να ξεπεραστεί το ζόρι του Μαρτίου, θα δοθεί ένα ποσό 15 δις έναντι μιας συμφωνίας που θα επανακαθοριστεί περί τον Ιούνιο, όταν θα έχουν ξεκαθαριστεί οι απώλειες από το μέτωπο Ιταλίας – Ισπανίας και εφόσον η Γαλλία διατηρεί ακόμα την ύψιστη αξιολόγηση.  Όσο αυτό αρχίζει να γίνεται ξεκάθαρο, κάθε μέρα που περνάει, τόσο θα πλησιάζουν και οι εκλογές...."

Σήμερα δεν υπάρχει πλέον η προϋπόθεση της υψηλής αξιολόγησης της Γαλλίας και όλα δείχνουν ότι πάμε σε ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο με την Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή. Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες με την υποβάθμιση της Γαλλίας, η οποία χάνει το triple A και με την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό κούρεμα είναι όψεις του ίδιου νομίσματος.

Ας ξεκινήσουμε από το PSI. Η δήλωση του Νταλάρα μετά το ναυάγιο στο Μαξίμου, αφήνει πολλά διφορούμενα σημεία και ψήγματα αισιοδοξίας ότι κάτι μπορεί να γίνει μέχρι την Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπλοκή προέκυψε εξαιτίας των ξένων κερδοσκοπικών funds τα οποία αρνούνται να μπουν στη συμφωνία (όπως ακριβώς προβλέψαμε).  Φαίνεται ότι έχουν πολλά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους και διαπραγματεύονται σκληρά το κούρεμά τους ζητώντας περισσότερα μετρητά και υψηλότερα επιτόκια.

Η Γερμανία από την πλευρά της που παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το PSI (η Ελλάδα απλώς παρίσταται) είναι έτοιμη να τα βροντήξει καθώς αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Τετάρτη τότε μπορεί να εκβιάσει τους κερδοσκόπους λέγοντάς τους ότι θα αυξήσει το κούρεμα στο 80%. Ενεργοποιούνται έτσι τα λεγόμενα CAC, τα funds μπαίνουν υποχρεωτικά στο κούρεμα και έχουμε πιστωτικό γεγονός.

Με τον τρόπο αυτό η Γερμανία θα κερδίσει το μπρα ντε φερ με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια ενώ έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει την Ελλάδα με όσα κεφάλαια απαιτούνται προκειμένου να μην καταρρεύσει στο σενάριο του πιστωτικού γεγονότος (λέτε γι αυτό να έρχεται ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών την Κυριακή;).

Επομένως, το χαρτί το κρατά η Γερμανία. Την ίδια στιγμή, όμως, οι κερδοσκόποι δεν μένουν άπραγοι. Χρησιμοποιώντας του ξένους πιστοληπτικούς οίκους υποβάθμισαν τη Γαλλία. Και δεν είναι καθόλου σύμπτωση η χρονική στιγμή που έγινε αυτό. Την ώρα που ο Νταλάρα έφευγε από το Μαξίμου απογοητευμένος άρχιζε και ο χορός των φημών για τη γαλλική οικονομία.

Το πρόβλημα της γαλλικής υποβάθμισης όμως δεν είναι μόνο γαλλικό, έχει ευρύτερη σημασία καθώς μαζί με τη Γαλλία χάνει το triple A και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το γνωστό EFSF το οποίο από το καλοκαίρι θα γίνει ESM. Υποβαθμίζεται δηλαδή το Ταμείο που είναι φτιαγμένο για να δίνει χρήμα σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Αυτή η σκληρή μάχη μεταξύ του Γαλλογερμανικού άξονα και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων θα είναι όπως όλα δείχνουν μέχρις εσχάτων. Και ίσως θα ανοίξει το δρόμο για μια διαφορετική λύση για το ευρωπαϊκό πρόβλημα, συνεπώς και για το ελληνικό. Ίσως με την επίσπευση της έκδοσης ευρωομολόγου ή με την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία εμμέσως θα χρηματοδοτεί τις προβληματικές χώρες.

Αυτό είναι το καλό σενάριο, και για την Ελλάδα.

Διότι το κακό λέει ότι η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει, η Ελλάδα θα γίνει μπανανία αλλά και χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία θα βρεθούν στο χείλος του γκρεμού.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. drider avatar
  drider 13/01/2012 21:00:53

  Ωραίο το "καλό" σενάριο αλλά ποίος θα ενισχύσει την ΕΚΤ για να ενισχύσει με τη σειρά τα κράτη; Μα τα ίδια τα κράτη!

  Βέβαια το σενάριο αυτό έχει ήδη πραγματοποιηθεί, καθώς η ΕΚΤ δάνεισε με 500 δις τις τράπεζες με επιτόκιο 1% και 3ετή(!) διάρκεια προκειμένου αυτές να συνεχίζουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα (εισπράττοντας και το ωραιότατο κέρδος από carry trade της τάξεως του 3-4%).

  Οπότε αναμένουμε τη συνέχεια της ωραίας μας (κυκλικής) ιστορίας...

 2. Aris. A avatar
  Aris. A 13/01/2012 21:31:36

  Ενα ακόμα θέατρο παίζεται.

  Θα γίνει ότι έχει αποφασισθεί και το PSI και οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και οι απολύσεις στο δημόσιο και βασικός μισθός 500 ευρώ το μήνα και ελεύθερη διαπραγμάτευση.

  Πωλήσεις των τελευταίων περιουσιακών στοιχείων της χώρας σε εξευτιλιστικές τιμές.

  Ερχεται πραγματική φτώχεια που ακούγαμε για παλαιότερα και η χώρα θα χάσει και τις τελευταίες δυνατότητες εθνικής ανεξαρτησίας που είχε.

  Να ετοιμαζόμαστε για Παπαδήμο και μετά τις εκλογές όποτε αυτές γίνουν.

  • Mara avatar
   Mara @ Aris. A 13/01/2012 22:04:38

   Άς περιμένουμε πρώτα το τέλος μιάς εξελισσόμενης κατάστασης για να κρίνουμε. Έτσι και αλλιώς δεν θα αργήσει.

  • Nikos Draxma avatar
   Nikos Draxma @ Aris. A 13/01/2012 22:32:46

   Με αυτες τις ακραιες συνθηκες που αναφερεις η επιστροφη στην δραχμη θα φαινεται παραδεισος και τα ποσοστα του εκλογικου σωματος που θα την απαιτουν θα ειναι ανω του 80% , αφου θα ειναι ολοι φτωχοι

   • Aris. A avatar
    Aris. A @ Nikos Draxma 13/01/2012 22:42:41

    Νικος

    Το πολιτικό σύστημα ήταν άχρηστο να διαχειρισθεί τα ανθηρά χρόνια που πέρασαν.

    Ανίκανοι για οτιδήποτε.

    Αν μας πάνε αυτοί οι κόπανοι στην δραχμή θα γίνουμε χειρότεροι άπό Βόρεια Κορέα θα πεθάνουμε στην πείνα.

    Κάποιος μπορεί να χρειάζεται χειρουργείο αλλά κάθεται να τον κόψει ένας ανίκανος και άσχετος;;

  • ΘΟΔΩΡΟΣ Κ avatar
   ΘΟΔΩΡΟΣ Κ @ Aris. A 13/01/2012 22:39:52

   Δυστυχώς συμφωνώ. Αυτά γράφω (όχι μόνο εδώ) και λέω τόσο καιρό παντού. Απλώς τώρα εξελίσσεται ο τελευταίος εκβιασμός, το colpo grosso, επειδή βιάζονται να κλείσει η υπόθεση με την μικρή, δύστροπη Ελλάδα. Η οποία έχει ένα λαό ξεροκέφαλο, πείσμωνα που μέσα στα ελαττώματά του και στις αμαρτίες του αρνείται ωστόσο να υποταχθεί. Πρέπει λοιπόν να του φάνε γρήγορα τον εθνικό πλούτο, το τελευταίο δηλαδή αξιοποιήσιμο άμεσα κεφάλαιο, να τον εξαθλιώσουν με μισθούς πείνας και ταυτόχρονα να τον καταστήσουν και παγκόσμιο παράδειγμα για κάποιες άλλες ανυπότακτες χώρες. Πρόεδρε ξύπνα. Τώρα. Μετά θα είναι αργά.

   • Aris. A avatar
    Aris. A @ ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 14/01/2012 00:01:10

    θόδωρα συγνώμη αλλά που βλέπεις τον ανυπόταχτο λαό;;

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ Aris. A 14/01/2012 00:06:37

     Άρη, αύριο αρχίζουν οι εκπτώσεις. Θέλεις να πάμε μια βόλτα στο Mall, να δεις εκεί τις ορδές τού... ανυπότακτου λαού;

     • Aris. A avatar
      Aris. A @ Αυριανιστής 14/01/2012 00:08:25

      Επειδή έζησα λίγο την προηγούμενη Ελλάδα κάποια στιγμή θέλω να γράψω κάτι για τις πραγματικές αιτίες της κατάντιας μας,

    • ΘΟΔΩΡΟΣ Κ avatar
     ΘΟΔΩΡΟΣ Κ @ Aris. A 14/01/2012 09:13:13

     Τον είδα για λίγο το καλοκαίρι του ΄11 όταν το σύστημα κατατρόμαξε και ο ΓΑΠ παρακαλούσε για δεκανίκια. Δυστυχώς, φοβάμαι ότι την επόμενη φορά που θα τον δούμε θα είναι με μαγκούρες και πέτρες , κάτι που είναι πιθανό να τον μετατρέψει σε όχλο. Αυτό όπως καταλαβαίνεις μόνο καλό δεν θα είναι γιατί θα στρέψει όλους εναντίων όλων. Για αυτό ζητώ επίμονα εκλογές και ξεκαθάρισμα.

 3. Y. avatar
  Y. 13/01/2012 21:42:42

  Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση. Κανένα δε συμφέρει, και κανένας δε θέλει πιστωτικό γεγονός. Ούτε ο Ομπάμας. Κάποιοι από το διεθνοποιημένο κεφάλαιο το θέλουν. Στο τέλος θα αποδεχθούν τη λύση της ανταλλαγής με κούρεμα

 4. Nick avatar
  Nick 13/01/2012 22:11:17

  Από τη στιγμή που η μια πλευρά-κάτοχοι CDS θέλει να πληρωθεί και η άλλη πλευρά-κάτοχοι ομολόγων θέλει να "κουρευτούν" και τα ομόλογα της ΕΚΤ. η οποία ΕΚΤ ΑΡΝΕΙΤΑΙ να συμμετάσχει, περιμένατε "εθελοντική" συμμετοχή;

  Τέλος κυρίες και κύριοι, το σύστημα κλάταρε. Και με την ενεργοποίηση των CDS θα ξεσπάσει χειρότερος πανικός στη διατραπεζική αγορά από αυτόν του 2008 με τη Lehman Brothers.

 5. αναγνωστης avatar
  αναγνωστης 13/01/2012 22:27:01

  Αν η κατάσταση δεν ήταν για κλάματα, το antinews εδικαιούτο να θριαμβολογήσει.
  Ήταν ίσως το μοναδικό μέσο που έπιασε την πραγματικότητα με τις αναλύσεις του για το PSI. Συγχαρητήρια για την ορθή κρίση, ήθελε σκληρά καρύδια να πάτε κόντρα στο ρεύμα.

 6. mike avatar
  mike 13/01/2012 23:02:03

  Kυριε η ελλαδα ειχε δραχμη 170 χρονια και β.Κορεα δεν εγινε.Αφηστε τις ανοησιες...

  • Aris. A avatar
   Aris. A @ mike 13/01/2012 23:59:58

   Αν διάβαζες προσεκτικά το σχόλιο θα καταλάβαινες ότι δεν αναφέρετε στο αν είναι καλή ή κακή ή δραχμή.

   Σχολιάζει αν υπάρχουν οι πολιτικοί και ο κρατικός μηχανισμός που μπορεί να διαχειρισθεί με επάρκεια μια τέτοια αλλαγή.

   Για τέτοια παιχνίδια θέλεις γρανίτες πολιτικούς δυνατό κρατικό μηχανισμό και μπετόν αρμέ κοινωνία.

   Εσύ τι πιστεύεις τα έχουμε αυτά ώστε να πετύχει το πείραμα να φύγουμε από το ευρώ;;;

   • sawas avatar
    sawas @ Aris. A 14/01/2012 00:21:29

    καλό Αρη :-) έχουμε πολιτικούς γρανίτα από λεμόνι, δυνατό παρακρατικό μηχανισμό και μια κοινωνία μπετόν!!!!

   • Silence t. avatar
    Silence t. @ Aris. A 14/01/2012 01:07:43

    Άρη , ο Παπαδήμος , ο Βενιζέλος και ο ΓΑΠ μαζί , δεν σε φτάνουν σε μιζέρια και απαισιοδοξία .
    Συγχαρητήρια.

 7. rally monkey avatar
  rally monkey 13/01/2012 23:58:31

  Ενεργοποιούνται έτσι τα λεγόμενα CAC, τα funds μπαίνουν υποχρεωτικά στο κούρεμα και έχουμε πιστωτικό γεγονός.

  Ο'τι γινεται ενα ψιλομπάχαλο ..γίνεται..
  για checkαρετε όμως αν εχουν CAC τα ελληνικά ομόλογα.. ;
  δεν νομίζω...
  κανονικα πρεπει να αλλαξουν οι όροι που σημαινει πως πρεπει να ψηφιστουν απο την Ελληνική Βουλή (κατι τρεχει θα μου πεις..εδω εχουν ψηφιστει αλλα και άλλα..)
  Το αν θα μπουν τα funds 'υποχρεωτικά' στην ανταλλαγη ειναι το λιγότερο..αυτοι που θα μπουν υποχρεωτικά ειναι οι τραπεζες.. (βαλε μεσα και την EKT, δεν ειναι υπεράνω του νόμου)
  Το παιχνιδι δε παιζεται με τα funds..αυτα κοιταν πως θα κονομήσουν αλλα δεν ειναι επηρεαζουν τις εξελιξεις..
  ΔΝΤ και η Γερμανία απο την μία (να κουρεψουμε τους 'παλαιους δανειστες΄ για να μπορουμε να δανεισουμε εμεις) - Γαλλία και ευρωπαικες τραπεζες απο την αλλη.. για τον ρολο της Ελλάδας μια χαρα το ειπε 'παρισταται'..δεν θελει πολυ αναλυση για να προσδιορισεις που ακριβως βρισκεται το συμφερον της Ελλαδας, ουτε για το ποια μεριά εχει το πανω χέρι..
  Ο γεωπολιτικος χαρτης επανασχεδιαζεται με εργαλειο τους 'οικους αξιολογησης', σχεδον βεβαια θα απαιτηθει 'θυσια' ως καταλυτης που θα δρομολογησει περαιτερω εξελίξεις και ποιος θα θυσιαστεί..?

 8. siakkas avatar
  siakkas 14/01/2012 01:58:16

  Βάζεις κάτι προβλήματα Θείε που είναι ασκήσεις για παιδιά δημοτικού.
  Άμα αγόρασε το ΄82 ο συγχωρεμένος ο παππούς 750€ (σε δραχμές το ισοδύναμο βγαίνει) ομόλογο με εξόφληση το ΄12 ..1000€ και μου λένε στην καλύτερη πάρε τώρα 500€ και τα άλλα 500€ το ΄25 και τα έχω ασφαλίσει στο 8% με απόδοση 130% τουλάχιστον της πληρωτέας αξίας , σε περίπτωση μη εξόφλησης το ΄12, μπούφος είμαι να δεχτώ την ανταλλαγή;
  Άντε και τα έχω καταχωνιασμένα ΚΑΙ έχω πολλά (ΕΚΤ), αλλά και το 50% που θα μου δώσουν με δανικά δικά μου θα το δώσουν, όπως και το άλλο 50% στο ΘΑ το ΄25, Αλλά από τα πολλά που έχω, έχουν και άλλοι άλλα τόσα, με συμφέρει να κάνω τέτοια συμφωνία; ή καλύτερα είναι να τα γράψω στο χιόνι για να μη χρωστάω κι από πάνω;
  Ας κάνουν καλά τα ασφαλιστικά ταμεία που δε θα πάρουν μία από τα ομόλογα στο 100% του PSI δηλαδή δεν θα έχει σύνταξη για σένα και για μένα ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΡΆΜΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΝΗΡΟΥΣ Ή ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΓΆΡΙΣΑΝ ΤΗ ΖΩΉ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΏΝ ΜΑΣ._

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.