#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/11/2007 17:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί κέρδισε ο Γιώργος Παπανδρέου;

 Γιατί κέρδισε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν όλη η κοινή γνώμη πίστευε, ακόμα και πριν από τις εκλογές, ότι μετά την ήττα, ο Βενιζέλος θα γίνει αρχηγός; Ίσως όλοι δεν λάβανε σοβαρά υπόψη τους δύο φράσεις «ιστορικές»: Η μία είναι του Γιώργου Κατσιφάρα, που είπε κάποτε ότι « αν δεν ήταν ο Ανδρέας δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας». Και η δεύτερη ήταν του ίδιου του Ανδρέα στην διαθήκη του: «Στα παιδιά μου αφήνω ως μοναδική περιουσία το όνομα μου». Πως μπορεί λοιπόν το στέλεχος και ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ  να πετάξει στα σκουπίδια  το παιδί του Ανδρέα, και να πατήσει το επίθετο Παπανδρέου, στον οποίο οφείλει την  οικονομική και κοινωνική του ανέλιξη; Ο σημερινός προνομιούχος δεν θα ξεχάσει ποτέ ότι κάποτε ήταν «μη προνομιούχος». Ίσως οι συναισθηματικοί δεσμοί είναι μερικές φορές πιο ισχυροί από το αυστηρά κομματικό συμφέρον, ειδικά όταν το εκλεκτορικό σώμα δεν είναι μόνο κρατικοδίαιτα επαγγελματικά στελέχη αλλά ο απλός ψηφοφόρος. Να λοιπόν που όλα δεν καθορίζονται από τις επικοινωνιακές στρατηγικές και τα επιτελεία. Ίσως στον σκληρό κόσμο της πολιτικής να υπάρχουν ακόμα φιλότιμο και αρχές, όπως κι αν το αντιλαμβάνεται κανείς αυτό. Κι αυτό που δεν κατάλαβε ο Κώστας Καραμανλής είναι ότι ο μεγάλος εχθρός του δεν ήταν ποτέ ο Γιώργος Παπανδρέου. Ήταν και είναι ο βαθύς κοινωνικός μετασχηματισμός που επέτυχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, με όλες τις εκφάνσεις του. Από τις φιλολαϊκές και κοινωνικές πολιτικές, μέχρι τις πελατειακές σχέσεις και τη διαπλοκή. Το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» με λίγα λόγια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Laval avatar
  Laval 13/11/2007 19:05:00

  Τελικά οι απλές οπως αυτή αναλύσεις,τις περισσοτερες φορές ειναι και οι πιο επιτυχημένες κατά τη γνώμη μου!

 2. Suhoi avatar
  Suhoi 13/11/2007 19:37:51

  Η Αγία Οικογένεια (Αφοι Καραμανλής, Παπανδρέου, Μπακογιάννη).

  Διαχρονικό, διορατικό, όχι προφητικό. Το’γραψε ο Φρίντριχ Έγκελς για την πρώτη έκδοση του έργον του «Η Καταγωγή της Οικογένειας, της Ατομικής Ιδιοχτησίας και του Κράτους» (Ζυρίχη 1884), και ταιριάζει με την κυριαρχία της οικογενειοκρατίας στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. «Σύμφωνα με την υλιστική αντίληψη –έγραφε- το καθοριστικό στοιχείο στην ιστορία είναι σε τελική ανάλυση: η παραγωγή και η αναπαραγωγή της άμεσης ζωής. Αυτή με τη σειρά της έχει διπλό χαρακτήρα. Από τη μια μεριά, η παραγωγή των μέσων συντήρησης, αντικειμένων για τη διατροφή, το ντύσιμο, την κατοικία και των εργαλείων που χρειάζονται γι’ αυτά. Από την άλλη μεριά, η παραγωγή των ίδιων των ανθρώπων, η αναπαραγωγή του είδους. Οι κοινωνικοί θεσμοί όπου ζουν οι άνθρωποι μιας ορισμένης ιστορικής εποχής και μιας ορισμένης χώρας, καθορίζονται και από τα δυο είδη της παραγωγής: από τη βαθμίδα ανάπτυξης, από τη μια μεριά, της εργασίας και, από την άλλη, της οικογένειας. Όσο λιγότερο αναπτυγμένη είναι ακόμα η εργασία, όσο πιο περιορισμένο το ποσό των προϊόντων της, επομένως και ο πλούτος της κοινωνίας, τόσο επικρατέστερα φαίνεται να κυριαρχείται η κοινωνική οργάνωση από τους συγγενικούς δεσμούς». Η οικονομική-κοινωνική υπανάπτυξη της Ελλάδας (ελάχιστα παράγει, και την έχουν καταστήσει χώρα γκαρσονιών) είναι σίγουρα μια από τις βασικές αιτίες της πολιτικής καθυστέρησης και βέβαια της πολιτικής οικογενειοκρατίας. Απλά μαθήματα διαλεκτικής είναι: Ανάλογα με το επίπεδο οικονομικο-κοινωνικής ανάπτυξής της, η κάθε χώρα έχει και το αντίστοιχο πολιτικό επίπεδο. Είναι αυτό που λέμε: Κάθε λαός έχει τους ηγέτες που του ταιριάζουν.

 3. Actorψ avatar
  Actorψ 13/11/2007 21:44:17

  Θα έλεγα :" Ήταν και είναι η βαθειά λεηλασία των κοινωνικών πόρων και η διοχέτευση τους πρός τούς ημέτερους που επέτυχε ο Ανδρέας Παπανδρέου και η διαχειριστική του ομάδα".
  Αυτήν την ιεραρχημένη ομάδα, που λειτουργεί επαγγελματικά, με ευρύτερους στόχους και άψογες τεχνικές, αδίκως χαρακτηρίζουμε ως διαπλεκόμενη.Είναι μία ομάδα διαχείρισης της εξουσίας (powership manipulators). Μάλιστα ο επαγγελματισμός της αποδεικνύεται και από την μεγαλοθυμία με την οποία παραδίδει αραιά και που την διακυβέρνηση στην "συντηρητική παράταξη" just for goverment reasons.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.