#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/09/2013 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί κάνουν έξαλλους τους πολίτες με απίστευτης έμπνευσης χαράτσια;Πληροφορηθήκαμε χθες ότι υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους κ. Καλαφάτη και Σταϊκούρα η οποία καθορίζει τα εξής: Οι πολίτες που έχουν αυθαίρετα και θέλουν να τα νομιμοποιήσουν με την κατάθεση της αίτησης θα πρέπει να καταβάλουν από 15 έως 100 ευρώ υπέρ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) διότι αυτό διαχειρίζεται το πληροφοριακό σύστημα που δέχεται τις αιτήσεις.

Πρόκειται, όπως το λένε, για ένα ποσό ανταπόδοσης επειδή το ΤΕΕ έχει φτιάξει αυτό το σύστημα. Δεν είναι η αμοιβή του μηχανικού, αυτό είναι άλλο, πρόκειται απλά για ένα «κερατιάτικο» που λέει κι ο λαός. Σύμφωνα με την απόφαση, η πληρωμή του ποσοστού αυτού αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση των διοικητικών εγγράφων από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ και την αποδοχή και ολοκλήρωση των διαδικασιών υποβολής δηλώσεων και βεβαιώσεων. Ωστόσο, δεν καταβάλλεται για την έκδοση βεβαιώσεων που προσαρτώνται σε δικαιοπραξίες.

Ειδικότερα, για την ηλεκτρονική έκδοση πράξεων υπαγωγής και βεβαιώσεων για δηλώσεις αυθαιρέτων, η ανταπόδοση ορίζεται ως εξής:

15 ευρώ για παράβολο έως 500 ευρώ
25 ευρώ για παράβολο 1.000 ευρώ
40 ευρώ για παράβολο 2.000 ευρώ
60 ευρώ για παράβολο 4.000 ευρώ
80 ευρώ για παράβολο 8.000 ευρώ
100 ευρώ για παράβολο 10.000 ευρώ

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς το ποσό δεν είναι πολύ για τους περισσότερους, άντε 40 – 50 ευρώ να πληρώσουν. Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι ότι το κράτος βρίσκει πάντα κάποιο τρόπο και χαρατσώνει τους πολίτες ευνοώντας μια επαγγελματική τάξη. Τόσα χρόνια είχαμε φόρους υπέρ τρίτων για παράδειγμα ή υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου σε κάθε συμφωνία και ο πολίτης το κορόιδο πλήρωνε. Τώρα, όμως, που τα νοικοκυριά δεν έχουν λεφτά, γιατί πρέπει να χαρατσώνονται και με απίστευτης έμπνευσης ποσά; Γιατί δηλαδή ενώ ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα κρίνεται γενικά καλός και με χαμηλά πρόστιμα, πρέπει να μπαίνουν κι άλλα χαράτσια, δήθεν γιατί το ΤΕΕ διαχειρίζεται το σύστημα; Ας μην το διαχειρίζεται, ας αναλάβει το κράτος να το κάνει. Γιατί δηλαδή πρέπει να παίρνει τη δουλειά ένα επιμελητήριο κι όχι η επίσημη πολιτεία που θέλει να εισπράξει 5 δις από τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων;

Και υπάρχουν κι άλλα κρυφά χαράτσια που θα πρέπει να κάνουν έξαλλους τους πάντες. Για παράδειγμα στο νέο νόμο θα πρέπει να ενταχθούν και περισσότεροι από 700.000 ιδιοκτήτες ημιυπαιθρίων που έκαναν τακτοποίηση με βάση το νόμο του 2010. Χιλιάδες από αυτούς πλήρωσαν σαν κορόιδα μεγαλύτερα ποσά και ολοκλήρωσαν τη διαδικασία. Τώρα τους λένε να ξανανοίξουν τους φακέλους τους, να πάνε σε κάποιο μηχανικό ο οποίος θα καταθέσει νέο φάκελο και γι’ αυτό θα πρέπει να πληρωθεί, 200, 300, 400 ευρώ. Ο λόγος; Επειδή ο προηγούμενος φάκελος είχε κατατεθεί στην Πολεοδομία ενώ ο πρόσφατος νόμος γίνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος. Είναι να μη σε κάνουν έξαλλο;

Κύριοι, πηγαίνετε στην πολεοδομία, πάρτε τους φακέλους και βάλτε τους στο νέο σύστημα. Γιατί δηλαδή πρέπει να ταλαιπωρηθούν οι ιδιοκτήτες που ήταν συνεπείς, πλήρωσαν κανονικά, τέλειωσαν τη διαδικασία αλλά τώρα καλούνται να ξαναπληρώσουν αμοιβή μηχανικού;

Μέχρι πότε ο κόσμος θα λογαριάζεται από το κράτος σαν την κότα που την ξεζουμίζουμε; Μήπως μπορεί να μας απαντήσει κάποιος υπουργός που υπογράφει έτσι απλά χαράτσια, γιατί πρέπει ο πολίτης να υφίσταται τέτοιας αντιμετώπισης; Θα έχει άδικο αν στις επόμενες εκλογές τους «μαυρίσουν»;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. PA avatar
  PA 06/09/2013 10:38:08

  Κερατιάτικο: Φόρος που επέβαλε ο βοεβόδας των Αθηνών στους κερατωμένους συζύγους, οι οποίοι επέλεγαν να κρατήσουν στο σπίτι τη μοιχαλίδα σύζυγο, παρά την προσβολή που υπέστησαν...

 2. Nikos avatar
  Nikos 06/09/2013 10:43:00

  Ως μηχανικός λέω ότι αν αυτό ισχύει είναι απαράδεκτο. Άλλη μια εφεύρεση της κλίκας των Πολιτικών Μηχανικών που κάνουν κουμάντο στο ΤΕΕ και δεν σκέφτονται τίποτα παρά μόνο την τσέπη τους.

 3. τ.καραμπουζουκλης avatar
  τ.καραμπουζουκλης 06/09/2013 11:13:13

  Το τζάμπα τέλειωσε.

  • Zame avatar
   Zame @ τ.καραμπουζουκλης 06/09/2013 14:37:03

   sorry μήπως μπερδεύεσαι?..
   μάλλον αναβαθμίστηκε η εξειδικεύση του..
   πού πιθανοτατα θα έλκει & φερει τα αντίθετα..

 4. Nik avatar
  Nik 06/09/2013 13:16:14

  Ανταπόδοση αυτής της κρατικής ληστεία είναι η φοροδιαφυγή. Χαράτσι εσύ, φοροδιαφυή εγώ, η αέναη ελληνική διελκυστίνδα.

  Ο μεγάλος παίχτης, το κράτος, είναι αυτός που μπορεί να σταματήσει το καλαμπούρι συμπεριφερόμενο δίκαια και έντιμα. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται σωστοί και έντιμοι κρατικοί λειτουργοί και όχι αποτυχημένοι μπακάληδες.

 5. ΠαναγιώτηςΖ74Μεσ avatar
  ΠαναγιώτηςΖ74Μεσ 06/09/2013 15:26:09

  Η εισφορά αυτή υπέρ του ΤΕΕ προφανώς μπήκε ως αντιστάθμισμα στην κατάργηση της εισφορά; του 2% επί των αμοιβών των μηχανικών κάτι που σε συνδυασμό και με την πολύ μεγάλη πτώση των Οικοδομικών Αδειών οδήγησε σε μια ακόμη μεγαλύτερη πτώση των εσόδων του ΤΕΕ που δεν επιδοτείται από το Κράτος καθόλου.
  Άρα δεν έχει να κάνει με συντεχνίες πολιτικών μηχανικών διότι με την λογική ορισμένων (όπως αναγράφεται και σε παραπάνω σχόλιο και μάλιστα σχόλιο μηχανικού) και η νομιμοποίηση - τακτοποίηση των αυθαιρέτων έγινε για να "οικονομήσουμε" εμείς οι πολιτικοί μηχανικοί. Ο Ν4014/2011 και ο Ν4138/2013 δημιουργήθηκαν πρωτίστως και κυρίως για να εισπράξει λεφτά το Ελληνικό Δημόσιο. Και για αυτό θα παίρνει συνεχώς παρατάσεις στην διάρκειά του. Και είναι και παράλογο να λέγεται ότι το χαράτσι το ζήτησαν οι πολιτικοί μηχανικοί από την στιγμή που θα το εισπράττει μόνο το ΤΕΕ. Επίσης προσωπικά έχω αρκετές νομιμοποιήσεις και τακτοποιήσεις με τον Ν4014/2011 που πρέπει να μεταγράψω στον νέο νόμο. Σε πολλές περιπτώσεις εξ' αυτών δεν πρόκειται να ζητήσω την νέα αυτή εισφορά από τους πελάτες μου λόγω του ότι μεμονωμένα ανά υπόθεση, πρόκειται για ουσιαστικά ασήμαντο ποσό. Συνολικά όμως όταν έχεις καμιά 20αριά περιπτώσεις αθροιστικά πρόκειται για σημαντικό ποσό.
  Τέλος πάντων καλό είναι πριν εκτοξεύουμε γενικώς κατηγορίες προς τρίτους και μάλιστα συναδέλφους μηχανικούς με την ευρύτερη σημασία του όρου, καλό είναι να σκεφτόμαστε πρώτα λίγο λογικά.

 6. elmatador avatar
  elmatador 06/09/2013 16:06:57

  Kαι το χαράτσι των ηλεκτρολόγων πως εφαρμόσθηκε.Όταν αλλάξει το όνομα σε παροχή της ΔΕΗ,πρέπει να βγει καινούργιο ηλεκτρολ. σχέδιο διαμερίσματος,300ευρώ η ταρίφα,πολλές φορές ανοίγοντας κουτιά "διακλαδώσεως"σε σπατουλαρισμένους τοίχους, ακουλουθεί και ο μάστορας για τα "μερεμέτια"μεεπιπρόσθετη δαπάνη .Ο σύλλογος εργολ.αδειούχ. ηλεκρολόγωνπαρενέβη για να εφαρμόζεται το μέτρο κάθε 14 χρόνια.Αλλάζει κανείς το σχέδιο της ηλεκτροδότησης?Αλλά αν δεν αλλάξει" όνομα" η παροχή τότε είναι όλα ΟΚ,με το παλιό σχέδιο,που κατετέθη κατά την πρώτη ηλεκτροδότηση της κατοικίας?Ας αφήσουμε το γεγονός ότι το νέο σχέδιο απέχει τουπραγματικού λόγω δυσχερειων πραγματικών και μη και η δουλειά στην πλειονότητα γίνεται στο πόδι.Το "αερόσημο" και το" κατουρόσημο"πότε θα το εφαρμόσουν?Προφανώς μετά το "σεισμόσμο"αφού εξαντληθεί η εφευρετικότητα από τα οικ. σαίνια.Ε΄ρε παλούκι που τους χρειάζεται.

 7. Νικόλαος Μπεχράκης avatar
  Νικόλαος Μπεχράκης 06/09/2013 18:25:41

  Κάθε κρατική επιχορήγηση καθως και κάθε εισφορά πολίτη προς το ΤΕΕ πρέπει να καταργηθεί με νόμο. Το ΤΕΕ είναι ( θεωρητικά ) επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας και ΟΧΙ συνδικαλιστικό οργανο ανάδειξης αμφιβόλου επιστημονικής ικανότητας συναδέλφων.
  Προς το παρόν αυτά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.