#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/09/2011 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί η χρεοκοπία ΔΕΝ είναι αναπόφευκτη
Κατά την παρουσίαση του πρώτου οικονομικού προγράμματος της ΝΔ («Ζάππειο 1»), ο Αντώνης Σαμαράς είχε δομήσει την εξαιρετική του παρουσίαση πάνω στο θεμελιώδη συλλογισμό του διαχωρισμού του ελλείμματος σε διαρθρωτικό και κυκλικό. Και είχε αποδείξει, με έναν συλλογισμό που λοιδορήθηκε, χωρίς ποτέ να αντικρουστεί με επιχειρήματα, ότι ο μηδενισμός του ελλείμματος είναι εφικτός, χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα, πέρα από όσα είχε λάβει τότε η κυβέρνηση Παπανδρέου με το Μνημόνιο 1.

 

Ο συλλογισμός είναι απλός: Τα μέτρα του Μνημονίου εξαφάνιζαν το διαρθρωτικό έλλειμμα και τα μέτρα Σαμαρά για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα εξαφάνιζαν και το κυκλικό έλλειμμα.

 

Αν ο συλλογισμός και οι υπολογισμοί Σαμαρά στο Ζάππειο 1 είναι σωστοί – δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αντιθέτως – τότε ήδη με τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί μετά τον Ιούλιο του 2010 και έως σήμερα, έχουμε πιθανότατα διαρθρωτικό πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο του ελλείμματός μας είναι κυκλικό, οφείλεται δηλαδή στην ύφεση. Ίσως μάλιστα, το κυκλικό μας έλλειμμα να είναι μεγαλύτερο από το συνολικό μας έλλειμμα – εάν δηλαδή ευσταθεί η υπόθεση περί διαρθρωτικού πλεονάσματος.

 

Ας το πούμε με διαφορετικά λόγια: Είναι γενικώς αποδεκτό ότι οι στόχοι του Μνημονίου για το έλλειμμα και το χρέος του 2011 πέφτουν έξω εξαιτίας της ύφεσης. Η ύφεση, όχι μόνον στερεί τη δυνατότητα της οικονομίας να παράγει οικονομικό προϊόν, άρα και φόρους-έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αυξάνει και τις δαπάνες του προϋπολογισμού, μέσω των περισσότερων επιδομάτων ανεργίας, αλλά και της αύξησης των επιχορηγήσεων των ασφαλιστικών ταμείων (περισσότεροι άνεργοι = λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές). Παράλληλα, η μείωση του ΑΕΠ έχει ως αποτέλεσμα ότι μειώνεται ο παρανομαστής στη σχέση χρέους/ΑΕΠ και ελλείμματος/ΑΕΠ και, ως εκ τούτου, αυξάνονται τα ποσοστά χρέους και ελλείμματος επί του ΑΕΠ.

 

Είναι τα νούμερα τόσο άσχημα;

 

Πολλοί φίλοι αναγνώστες και σχολιαστές του antinews, αλλά και γενικότερα ο κόσμος, θέτουν το ερώτημα: Είναι δυνατόν να καταφέρει η οικονομία μας με χρέος ύψους 150-160% του ΑΕΠ ή και περισσότερο;

 

Καταρχάς, θα πρέπει να τονιστεί ότι το νούμερο αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα. Κανένας μεγάλος οργανισμός δεν αποπληρώνει ποτέ το χρέος του. Για σκεφθείτε π.χ. να ετίθετο το ερώτημα σε μια τράπεζα «να αποπληρώσει τα χρέη της». Αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να επιστρέψει την άλλη στιγμή όλα τα χρήματα στους καταθέτες της, πράγμα που θα την οδηγούσε στην κατάρρευση. Τι συμβαίνει όμως και μπορεί μια τράπεζα να πληρώνει όσους καταθέτες της ζητήσουν τα χρήματά τους; Είναι απλό: άλλοι άνθρωποι φέρνουν νέες καταθέσεις, οι οποίες αναπληρώνουν αυτές που φεύγουν. Έτσι και στα κράτη, το χρέος δεν αποπληρώνεται, αλλά αναχρηματοδοτείται. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, για να έρθει νέα χρηματοδότηση σε έναν χρηματοοικονομικό οργανισμό είναι η πεποίθηση ότι, ανά πάσα στιγμή, όποιος του ζητήσει τα λεφτά του, θα τα πάρει πίσω. Κάτι, όμως, που δεν είναι δυνατόν για κανέναν, αν ΟΛΟΙ οι χρηματοδότες ζητήσουν ταυτόχρονα τα χρήματά τους πίσω.

 

Στην περίπτωση της Ελλάδας τέθηκε το παραπλανητικό δίλημμα: «Μπορεί η Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της;». Αυτό ακριβώς ήταν και ο πυρήνας της ρητορικής (εσκεμμένης ή όχι δεν έχει σημασία για το ζήτημα που εξετάζουμε), η οποία έφερε την κατάρρευση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2010.

 

Τι συμβαίνει λοιπόν; Μπορεί μια χώρα να αυξάνει κατά βούληση το χρέος της χωρίς να τρέχει τίποτα;

 

Όχι βέβαια. Ασχέτως από το ότι η αναχρηματοδότηση χρειάζεται πάντοτε δανεικά κεφάλαια, η χώρα θα πρέπει να πληρώνει τόκους για αυτήν από «δικά της» (όχι δανεικά) χρήματα, εάν θέλει το χρέος να είναι βιώσιμο. Το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο, εάν το ποσό των τόκων που πληρώνει είναι σε «λογικό» επίπεδο για τα δεδομένα των δημοσίων εσόδων της.

 

Για παράδειγμα, εάν μια χώρα έχει χρέος 150% του ΑΕΠ και πληρώνει μέσο επιτόκιο 5% το χρόνο για το χρέος αυτό, εύκολα υπολογίζεται ότι θα πληρώνει 7,5% του ΑΕΠ της για τόκους. Εάν το μέσο επιτόκιο είναι 4%, τότε θα πληρώνει 6% του ΑΕΠ. Εάν πάλι το χρέος είναι 170% του ΑΕΠ, με επιτόκιο 5% οι τόκοι θα ανέρχονται σε 8,5% του ΑΕΠ.

 

Είναι αυτά τα νούμερα διαχειρίσιμα; Εξαρτάται από το ύψος των δημοσίων εσόδων και το ύψος των λοιπών εξόδων.

 

Στην Ελλάδα της κρίσης, του 2011, με επιτόκια Μνημονίου (υψηλά) και με την τρομακτική ύφεση να εκτιμάται σε ποσοστά άνω του 5% για δεύτερη συνεχή χρονιά, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης (δηλαδή, κεντρική διοίκηση + ΟΤΑ + ασφαλιστικά ταμεία) ανέρχεται σε ποσοστό 8,8%.

 

Αν ευσταθούν τα όσα αναφέρθηκαν στο Ζάππειο 1 – και, επαναλαμβάνω, κανένας ποτέ δεν έφερε το παραμικρό επιχείρημα για το αντίθετο, πέρα από λοιδορίες – τότε, όπως ήδη προαναφέρθηκε, αυτό το 8,8% μπορεί να είναι πολύ σύντομα σε ποσοστό πολύ χαμηλότερο, μόλις επανέλθει η ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά.

 

Συνεπώς, η ελληνική οικονομία φαίνεται να αντέχει και χρέος 160% του ΑΕΠ, στο οποίο περίπου υπολογίζεται το χρέος το 2011, και ακόμη υψηλότερο (10% χρέος δεν προσθέτει παρά 0,5% στο έλλειμμα), εφόσον το έλλειμμα φαίνεται να μπορεί να συγκρατηθεί, αφ' ης στιγμής αναστραφεί η ύφεση και επανέλθει η ανάπτυξη.

 

Εάν μάλιστα η ελληνική οικονομία ανακτήσει δυναμική ανάπτυξης, άρα δραστικής μείωσης του ελλείμματος, άρα ανάσχεσης του χρέους, αυτό θα συνεπαχθή μια απότομη ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, πράγμα που θα οδηγήσει σε γοργή μείωση του επιτοκίου και, συνακόλουθα, ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος (ή, αύξηση του πλεονάσματος, εάν η χώρα έχει έως τότε δημοσιονομικό πλεόνασμα).

 

Συνεπώς, το μόνο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να μην χρεωκοπήσει, είναι να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης.

 

Επ’ αυτού, αξίζει να δοκιμάσουμε διακυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, προτού καταδικάσουμε την Ελλάδα ως «χρεωκοπημένη».

Επώνυμος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 10/09/2011 09:36:10

  Ως με τα οικονομικα ασχολουμενος μπορω να πω πως στην πλειονοτητα τους οι παραπανω συλλογισμοι ειναι σωστοι. Το ερωτημα ειναι γιατι οι ..ημιμαθεις ντοπιοι φωστηρες και η διεθνης δεξαμενη ευφυιας(!!!) δεν τα παραδεχονται. Μηπως εχουν βαση ορισμενα σεναρια συνωμοσιας που θελουν την Ελλαδα να καταστραφει σιγα σιγα και ελεγχομενα, ωστε να καταντησει οικονομικα σαν ενα αφρικανικο κρατος οπου οι ιθαγενεις θα εργαζονται σκληρα (δουλικα) και οι εξωτερικοι κυριοι θα απομυζουν τις πλουτοπαραγωγικες πηγες;

  • JOHN avatar
   JOHN @ ΝΤΙΝΟΣ 10/09/2011 10:44:52

   Φοβαμαι οτι αυτο ακριβως μεθοδευουν η κατι παρομοιο,γι αυτο πρεπει να τους προλαβουμε.

  • KOSTAS70 avatar
   KOSTAS70 @ ΝΤΙΝΟΣ 10/09/2011 11:18:48

   Μήπως;

  • madprof avatar
   madprof @ ΝΤΙΝΟΣ 10/09/2011 14:10:17

   Η Συνωμοσία, ντόπιας και διεθνούς πολιτικής-επιχειρηματικής-τραπεζοχρηματιστηριακής νομενκλατούρας σε βάρος της χώρας και των πολιτών της είναι δεδομένη και εύκολα αποδείξιμη:
   Η απάτη του χρηματιστηρίου, η άνευ όρων δανειοδότηση του κάθε "φουκαρά" και κομματοσυμμορίτη ντεμέκ επιχειρηματία από την τραπεζοχρηματιστική αλήτ των golden boys, η άνευ ελέγχου υπερκοστολόγηση των δημοσίων και των Ολυμπιακών έργων από τους Μμεργολάβους της διαπλοκής και της καταστροφής, και η χρεοκοπία των επικουρικών ταμείων ασφάλισης από τους ΔουκοΧρηματοΛηστοΣυμμορίτες της παρέας του Λονδίνου, τους γιατρούς και τους φαρμακοβιομήχανους!
   Για τα ως άνω εγκλήματα απαιτείται Κάθαρση άρα Τιμωρία των υπαιτίων.
   Γνώμη και θέση μου είναι η χώρα να παραμείνει στο Ευρώ και την Ε.Ε. και να πληρώσουμε με όποιο κόστος χρειαστεί για τα ως άνω εγκλήματα. Πρώτα όμως χρειάζεται οι πολίτες να δούνε να τιμωρούνται παραδειγματικά οι υπαίτιοι της διεθνούς απαξίωσης της χώρας και των πολιτών της, της χρεοκοπίας και της εθνικής προδοσίας!
   Είναι εκ των ων ουκ άνευ για να συνεχίσουμε σαν κοινωνία να αντιμετωπίζουμε τις όποιες δυσκολίες Ενωμένοι και Αλληλέγγυοι!
   Ευθέως λοιπόν οφείλει να πάρει θέση στα ως άνω, ο όποιος επόμενος καταλληλότερος για να γνωρίζουν οι Έλληνες τι τους περιμένει!

 2. Nikos Draxma avatar
  Nikos Draxma 10/09/2011 11:06:35

  Αφου κανενας οργανισμος δεν αποπληρωνει τα χρεη του οπως λες γιατι εγινε ολη αυτη η μαλουρα και δεν μας αφηναν με τις πολιτικες καραμανλη
  Που ειχαμε σχεδον μηδενικη υφεση , τα spreads στα 150 , καλα δεν περναγαμε?

  Η λογικη του κανενας δεν αποπληρωνει τα χρεη του , ειναι σαν να χρωσταω σε μια τραπεζα και να τις λεω κοιτα θα συνεχιζεις να μου δανειζεις και ΟΤΑΝ ΕΧΩ θα προσπαθησω να σου αυξησω την ΜΗΝΑΙΑ ΔΟΣΗ


  Γιατι επιβαλονται μετρα απο την ΕΥΡΩΖΩΝΗ λιτοτητας που αποδεδειγμενα ξερουν οτι οδηγουν στην υφεση και πρεπει να τα εφαρμοσουμε απερεγκλιτα , τι θα γινει αν αυτοι που δανειζουν απο εδω και περα εχουν εξωφρενικες απαιτησεις?
  Την εξουσια την ασκει η ΤΡΟΙΚΑ και τωρα που καλομαθανε με μας , σκεφτονται να δωσουν υπερξουσιες στο ευρωπαικο κοινοβουλιο ωστε να παρακαμπτει τα εθνικα κοινοβουλια μελλοντικα στην ασκηση οικονομικης πολιτικης , αυτο πως θα αποτραπει?

  Ειναι δυνατον να στηριζεται μια οικονομια σε ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ και πλασματικους προυπολογισμους σε μονιμη βαση , χωρις να διδεται βαση η δυναμικη της που ειναι η αγοραστικη δυναμη του καταναλωτη , η ανεργεια , το κοστος ζωης ,, η αναπτυξιακη της πορεια κλπ
  Πως ηταν ενα πραγμα η γουατεμαλα με το ΔΝΤ , που ενω πηγαινε καλα στα νουμερα το 52% του πληθυσμου δεν ειχε να φαει

  Τελος δεν υπαρχει οικονομικη μελετη η λογικος ανθρωπος στο κοσμο γνωριζωντας απλα μαθηματικα , να πιστευει οτι το χρεος της ελλαδας ειναι διαχειρισιμο
  Η πρεπει να ειναι ασχετος η να εχει συμφερον για να τα λεει αυτα (σορτακιας , κομματοσκυλο κλπ)


  http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2011/09/40.html

 3. zame avatar
  zame 10/09/2011 11:59:57

  oσο το ο κόστος εργασίας θα είναι το εισόδημα και η κατανάλωση κάποιου άλλου..& οσο θα βρισκόμαστε σε αλληλεξάρτηση .. για να απορροφούμε διαρκώς τα προϊόντα τους.. αυτη η κυκλικη πορεια απομακρινει την χρεοκοπια.

 4. karlos avatar
  karlos 10/09/2011 12:54:12

  θα ερθη η ωρα που θα λεμε που σε καλαμανλη .που ειναι ολοι αυτοι που φωναζαν για βατοπαιδια κ.λ.π

  • Theo avatar
   Theo @ karlos 10/09/2011 15:21:24

   ντροπη αγαπητε μου ακομη και να το σκεφτεσαι.
   Χαθηκε τοσος χρονος στη διακυβερνηση Καραμανλη και μας παρεδωσε αμαχητι στον πλεον ανικανο...ο ελληνικος λαος χρειαζεται πολυ χρονο για να ξεπερασει τη δραματικη διακυβερνηση Καραμανλη...

   • Diamond Angel avatar
    Diamond Angel @ Theo 10/09/2011 15:46:55

    Theo, αν ο ελληνικός λαός χρειάζεται πολύ χρόνο να ξεπεράσει τη δραματική διακυβέρνηση Καραμανλή, πόσο χρόνο νομίζεις ότι χρειάζεται για να ξεπεράσει την άθλια, αδίστακτη, προδοτική, καταστροφική,υποτελή στους τοκογλύφους διακυβέρνηση ΓΑΠ;

    • Nikolas avatar
     Nikolas @ Diamond Angel 10/09/2011 19:56:18

     Η κυβέρνηση Κωστάκη ήταν τραγική, σε σύγκριση όμως με τον GAP σε λίγα χρόνια θα λέμε Εθνάρχης ο Καραμανλής. Δεν είναι τραγικό;

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 10/09/2011 12:57:05

  Αγαπητέ Επώνυμε το 8,8 της γενικής κυβέρνησης γίνεται 5% σε ένα μήνα αν:

  -ενιαίο μισθολόγιο στη Γενική κυβέρνηση (900 € - 3600 η οροφή για όλους)
  -5 κλιμάκια σύνταξης με 700 € κατώτερη (χωρίς ΕΚΑΣ) και 3,500 η ανώτερη -> εθνική χωρίς επικουρικά και μπούρδες για όλους τους πολίτες με κατάργηση Ε Άδειας
  -μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο 25%
  -μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 15%
  -δύο συντελεστές ΦΠΑ (7 και 15)
  -μείωση των μεταβιβαστικών πληρωμών στο 50% για το 2012 (πάνε οι επιχορηγήσεις και οι χορηγίες σε εκκλησία, ΜΚΟ, ΑΕ, ΠΑΕ, ΚΑΕ, συνεταιρισμούς και ΑΕ .....αρεστών Προέδρων, ΜΚΟ και λοιπών κομματικών στρατών)

  και μετά συνεχίζουμε σε όλα τα υπόλοιπα που έχουμε πει (μηχανογράφηση, δαπάνες, υγεία, ασφάλεια, κλπ κλπ)

  Με τα παραπάνω μειώνεις τις δαπάνες μειώνεις το κόστος στα συστήματα εντάσεως εργασίας τονώνεις εισοδήματα (κατανάλωση - ζήτηση - παραγωγή)
  είσαι φθηνότερος από κάθε γείτονα ανταγωνιστή.

  Αλλά δεν υπάρχει βούληση γιατί οι κομματικοί στρατοί και οι συναλλασσόμενοι μαζί τους θα μείνουν με την ταυτότητα στο χέρι...οπότε πάμε για μεσοπρόθεσμο.

  ΥΓ

  τα υπόλοιπα είναι μόνο λόγια ...ας μπει πχ κάποιος στον προϋπολογισμό και ας δει πόσα είναι τα ΔΙΒΕΤ και τι προσδοκά να πάρει από το τέλος φυσικού αερίου και το ΦΠΑ στην εστίαση ...ούτε το 1/3... οπότε απλά μας δουλεύουν.

 6. vas avatar
  vas 10/09/2011 12:59:54

  Το άρθρο είναι άκρος παραπλανητικό και προεκλογικό... δεν λέει τίποτα για το ότι ένα χρέος αξιολογείται ανάλογα των υπόλοιπων δεικτών της οικονομίας οι οποίοι για την Ελλάδα είναι όλοι αρνητικοί.... Δίνει μια τράπεζα χρηματα σε ένα νοικοκυριό που δεν έχει την δυνατότητα να το αποπληρώσει..ΟΧΙ

 7. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 10/09/2011 13:08:38

  ACHTUNG – ACHTUNG – O “VON SOIBLE ¨ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟ ¨BUNDESTAG" (του REICH...) :

  «Αυτό είναι πραγματικότητα για τη Γερμανία, και θα πρέπει να είναι για όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως».

  JAWOHL HERR KOMMANDANT - ¨SIEG HEIL¨
  http://www.hark.com/clips/przqkxqwhz-jawohl-herr-kommandant

  Προειδοποιεί και σήμερα το Βερολίνο
  15:33 - Παρ 09/09/2011,

  Σόιμπλε: Λάθος η καταπολέμηση της κρίσης με τη νομισματική πολιτική

  ¨ ...Η χρήση της νομισματικής πολιτικής, η δημιουργία χρήματος ή περαιτέρω αύξησης του δημοσίου χρέους για την καταπολέμηση της κρίσης, θα είναι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση και θα επιδεινώσει αντί να λύσει τα προβλήματα... και πρόσθεσε πως ¨...Αυτό είναι πραγματικότητα για τη Γερμανία, και θα πρέπει να είναι για όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως...¨

  Πηγή : ηλεκτρονικά μ.μ.ε της 10/9/2011 ( Ελλάδα - Γερμανία ) .

 8. Ηρακλής ο έχων ποντιακή καταγωγή avatar
  Ηρακλής ο έχων ποντιακή καταγωγή 10/09/2011 17:59:24

  Mήπως εσκεμμένα μας οδήγησαν εδώ; προσωπικά πιστεύω ότι όλα έγειναν βάση ενός καλοστημένου σχεδίου. Η Ελλάδα έχει πάρα πολλά υπέρ της τα οποία έως τώρα είναι λίγο η καθόλου εκμεταλλεύσιμα. Ο τουρισμός της είναι το υπ αριθμόν ένα, τα ενεργειακά κοιτάσματα που υπάρχουν στις θάλασσες μας, το ανεκμετάλλευτο υπέδαφός μας που κρύβει μέσα του βασικά στρατηγικά μέταλλα και πάρα πολλά άλλα. Ολα αυτά κατά την θέληση και κρίση διαφόρων κέντρων εξουσίας δεν πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε από μόνοι μας αλλά πρέπει να εκχωρηθούν σε άσπονδους φίλους και σύμμαχούς μας, γι αυτό ήρθαμε εδώ που ήρθαμε και υπογράφοντας παραχωρούμε τα πάντα στους δανειστές μας. Η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμασταν ένα συμμάζεμα με το ρεμπέτ ασκέρι που διαφεντεύει την δημόσια διοίκηση της χώρας αλλά ο εξευτελισμός που υφιστάμεθα όλοι μας και μόνο που αναφερόμαστε στην λέξη ΄Ελληνας και Έλλάδα δεν μας πρέπει, δεν μας τιμά, δεν είναι καθόλου δίκαιος, δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, οι κομματικές νομενκλατούρες τα έφαγαν από αυτούς να τα αναζητήσουν, όχι από μας.

 9. ENG avatar
  ENG 13/09/2011 06:27:16

  To 2008 μετα την καταρευση της Lehman Brothers, η κυβερνησεις παρειχαν εγγυησεις στις τραπεζες για να ενισχυσουν την πιστοληπτικη ικανοτητα τους.

  Αυτες οι εγγυησεις ηταν λεφτα απο τις τσεπεσ τον φορολογουμενων.

  Σημερα οι τραπεζες ζηταν νεο αιμα , και η κριση απο κριση πιστοληπτικη μετατραπηκε σε κριση χρεους κρατων!!!!

  Η ΕΛΛΑΔΑ επιλεχθηκε ο πειραματοζωο και την επιλογη την εκτελεσαι ο ΓΑΠ .

  Το προβλημα τισ προδοσιας ΓΑΠ θα το πληρωσει η ΕΛΛΑΔΑ πολυ ακριβα στην
  ΕΥΡΩΠΗ .

  Τοσα χρονια η ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ λετε δεν ηξεραν , περιμεναν τον ΓΑΠ για να μαθουν!!!

  Ολα ηταν καλα κουκουλομενα και το συστυμα δουλευε μια χαρα!!!
  Ο ΓΑΠ ηρθε σηκωσε το παπλωμα και αυτο θα το πληρωσουμε ακριβα!!!

  Υπευθυνοι ομως για αυτο ειναι ολη η πολιτικη εξουσια και ασ μην κανουν τα παπια !!! Ολοι τα ηξεραν και ξερουν παρα πολυ καλα που θα φτασει η ολη ιστορια!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.