#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/08/2012 07:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί η κυβέρνηση δεν όρισε ανεξάρτητη επιτροπή από δικαστικούς για το "πόθεν έσχες";


Όταν η κυβέρνηση κάνει καλά πράγματα, θα τα επικροτούμε. Κι ακόμη περισσότερο όταν θα τηρεί βασικές της προεκλογικές δεσμεύσεις που έχουν και μείζονα σημασία. Μία από αυτές είναι και ο εξονυχιστικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων όλων των πολιτικών και των συγγενών τους από το 1974 μέχρι σήμερα. Θα ελεγχθούν οι φορολογικές τους δηλώσεις και τα πόθεν έσχες τους για να δει και ο κόσμος ποιοι πλούτισαν ενώ δεν είχαν ούτε τρύπιο παντελόνι και ποιοι κράτησαν την εντιμότητά τους και δεν έβαλαν το χέρι στο μέλι.

Έτσι, θα τιμωρηθούν και οι... Ακηδες όλων των κομμάτων αλλά θα αποκαλυφθούν και οι τίμιοι ώστε να μην κατηγορείται συλλήβδην το πολιτικό σύστημα.

Ο έλεγχος αποτέλεσε βασική προεκλογική δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά και των συνεργατών του και δε θα μπορούσε να κάνει πίσω. Έτσι, προχθές ανακοινώθηκε ότι συστήνεται επιτροπή που θα ξεκινήσει τον έλεγχο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Τη Νέα Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει στην Επιτροπή ο κ. Θ. Μπούρας, τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δ. Παπαδημούλης, το ΠΑΣΟΚ ο κ. Γ. Μανιάτης, τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο κ. Κ. Γιοβανόπουλος, τη Χρυσή Αυγή ο κ. Α. Γρέγος, τη Δημοκρατική Αριστερά ο κ. Δ. Αναγνωστάκης και το ΚΚΕ ο κ. Σ. Χαλβατζής. Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο τρίτος αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Στην ίδια Επιτροπή θα προσκληθούν να μετάσχουν, ο αντιπρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου , κ. Γιώργος Γιαγλής και ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, πρόεδρος του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Θα μετάσχουν, επίσης, η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, κ. Αγγελική Θεοφιλοπούλου, η αρεοπαγίτης κ. Δημητρούλα Υφαντή, και ο σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Νικόλαος Μηλιώνης.

Μπράβο λοιπόν στην κυβέρνηση, όμως, δε γίνεται κάθε φορά που υλοποιείται μια δέσμευση να είναι όλα στην εντέλεια; Δε μπορεί η κυβέρνηση να πάψει να κατατρύχεται από τα λάθη του παρελθόντος; Και εξηγούμαστε:

Γιατί στη πολιτική που θα ελέγξει τα πόθεν έσχες πρέπει να βρίσκονται βουλευτές; Δηλαδή οι πολιτικοί θα κάνουν έλεγχο στους συναδέλφους τους; Δεν έχουμε ζήσει παλαιότερες επιτροπές όπου η συναδελφική αλληλεγγύη υπερτερεί του δημοσίου συμφέροντος; Ή μήπως δεν ξέρουμε ότι η μεγαλύτερη συντεχνία στην Ελλάδα είναι οι βουλευτές και κάνουν ότι είναι δυνατόν για να προστατέψουν το μαγαζάκι τους; Έβαλαν για «ξεκάρφωμα» 2-3 καθηγητές και δικαστικούς που απλώς θα... συμμετέχουν.

Από την άλλη, να θυμίσουμε στη ΝΔ ότι η προεκλογική της δέσμευση είχε τα εξής σημεία:

Να συστήσει Επιτροπή Ελέγχου των Δηλώσεων Πόθεν Έσχες, η οποία θα επανελέγξει όλες τις υποβληθείσες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης όσων διετέλεσαν Υπουργοί, αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί (κοινοβουλευτικοί και εξωκοινοβουλευτικοί) από το έτος 1974 έως σήμερα, όπως και τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των συζύγων και των τέκνων τους.
Η Επιτροπή αυτή να έχει αυξημένες εξουσίες και αρμοδιότητες για να μπορεί να ζητά και να λαμβάνει τα απαιτούμενα στοιχεία από οποιαδήποτε αρχή, υπηρεσία ή οργανισμό του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, χωρίς τη συναίνεση του ελεγχόμενου.
Να συνεργασθεί με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, με σκοπό τη σύσταση της ως άνω Επιτροπής από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ούτως ώστε να διασφαλισθεί η ανεξάρτητη και απρόσκοπτη λειτουργία της.
Ο διενεργούμενος έλεγχος από την Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η σχετική Έκθεση αποτελεσμάτων να συνταχθεί, το αργότερο, εντός έτους από τη σύσταση της Επιτροπής. Η Έκθεση αποτελεσμάτων να κοινοποιηθεί στη Βουλή και να δημοσιοποιηθεί στον Τύπο.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει νομοθετικά να παρασχεθεί η δυνατότητα στις αρμόδιες δημόσιες αρχές να προβαίνουν μέχρι και στη δήμευση της περιουσίας που ο ελεγχόμενος απέκτησε αδικαιολόγητα ή μη νόμιμα.

Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση δεν όρισε ανεξάρτητη επιτροπή από δικαστικούς να κάνει φύλλο και φτερό τα οικονομικά των βουλευτών αλλά επέλεξε τη λογική της συντεχνίας;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δρυς avatar
  Δρυς 27/08/2012 08:21:39

  Για να απογοητευόμαστε, για αυτό γιατί.

 2. EVANGELOS avatar
  EVANGELOS 27/08/2012 08:26:32

  +κουκουλωσον+

 3. 1kris avatar
  1kris 27/08/2012 09:09:03

  Το παλιο καλο τραγουδι ειναι παντα επικαιρο - μα το ματς ειναι στημενο και απο πριν ξεπουλημενο -απλα πραγματα ολοι εμεις με χρεος μερικα ευρω να φοβομαστε οταν μας σταματανε οι αστυνομικοι για μια τροχαια παραβασι μην τυχον κοιταξουν το κομπιουτερ και μας πανε αυτοφωρο και εσεις μιλατε για δικαιοσυνη που ζηται εδω ειναι ελλαδα.οι νομοι δεν ισχυουν για ολους δεν ειμασται ισοι απεναντι στον νομο τελεια και παυλα.

 4. νικος1610 avatar
  νικος1610 27/08/2012 09:37:00

  Εκεινο το "συνεργαστει" ερμηνευεται κατα το δοκουν ...και απο εμας και απο δικαστικους , αληθεια πως επελεγησαν οι άλλοι εκτος συντεχνιας? και σιγα μη βγαλουν καποιον οτι εκρυψε κλπ κλπ εχω βαρεθει με τις επιτροπες της βουλης που δεν βγαζουν συμπερασμα ....>>> ακομα και ο Ακης ειχε βγει πεντακαθαρος σαν διαμαντι οεο

 5. roadrunner avatar
  roadrunner 27/08/2012 10:17:21

  Ο σκοπός των ελέγχων πόθεν έσχες ποιος ειναι ; Να δημευθούν οι περιουσίες όσων ενδεχομένως καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα ;
  Μας καλύπτει αυτό ; Νομίζω όχι πλήρως.

  Μήπως είναι σημαντικότερο να βγουν ΑΜΕΣΑ όλα τα στοιχεία, όλων, στο φως ;
  Δεν είναί ούτε δύσκολο, ούτε χρονοβόρο.
  Συγκεκριμένα, η μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης των ευθέως εμπλεκόμενων και των (α' βαθμού) συγγενών τους .
  Με πόση περιουσία εισήλθαν στην πολιτική, με πόσα βρίσκονται αυτή τη στιγμή . Τα στοιχεία αυτά να υπάρχουν μόνιμα στη Δι@γεια, σε ένα ειδικό χώρο, και να ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  Για να μάθει ΑΜΕΣΑ ο λαός ποιοι πολιτικοί χρησιμοποιήσαν/χρησιμοποιούν βουλευτικές έδρες και υπουργικούς θώκους, για να αβγατίσουν την οικογενειακή περιουσία.
  Έτσι θα τεθούν, εκτός των άλλων, υπό την άμεση κρίση (και γιατί όχι, και τον έλεγχο των πολιτών και ψηφοφόρων).

 6. unfair avatar
  unfair 27/08/2012 11:52:29

  είδαμε κ τ' αποτέλεσμα της επιτροπής για την siemens! είμαστε πλέον στην εποχή Όργουελ. Κάποιοι είναι πιο ίσοι κ εμείς ελεγχόμαστε για τις σκέψεις μας.

 7. Vas Pap avatar
  Vas Pap 27/08/2012 12:24:30

  Συμφωνώ με το περιοεχόμενο και υπερθεματίζω ως προς το εξής.O ορισμός δικαστικών λειτουργών για οικονομικούς ελέγχους είναι η μεγαλύτερη επινόηση για νομιμοφανές "κουκουλωμα".Γιατι? Γιατί οι δικαστικοί ,κατα την απονομή δικαιοσύνης,όταν προκύπτουν οικονομικά θέματα για διερεύνηση τα αναθέτουν σε ορκωτούς λογιστές,που είναι οι θεσμοθετημένοι γνώστες των θεμάτων.Τι πιο απλο λοιπόν,απο το να υποβάλλονται στον εφορο οι δηλώσεις "ποθεν έσχες",και να ελέγχονται με τον τρόπο που θα ΕΠΡΕΠΕ να ελέγχονται και οι δηλώσεις των κοινων θνητων?

 8. kotstak avatar
  kotstak 27/08/2012 12:54:06

  Οι πολίτες το επέλεξαν.
  O Σαμαράς δεν έχει αυτοδυναμία και είναι υποχρεωμένος να συμβιβαστεί με πολιτικούς του “χθες”.
  Η χώρα είναι στο χείλος του γκρεμού και ο συμβιβασμός αυτός είναι υποχρεωτικός.

  • kitsos avatar
   kitsos @ kotstak 27/08/2012 14:27:03

   Θες να πεις οτι ο Βενιζελος και ο Κουβελης (που μαλλον δεν εχουν βουτηξει το δαχτυλο στο μελι) εμποδιζουν το Σαμαρα να κανει καθαρση αγαπητε?

   • kotstak avatar
    kotstak @ kitsos 27/08/2012 16:30:04

    Δεν λέω ονόματα γιατί δεν ξέρω.
    Καλό είναι και εσύ να μην λες ονόματα, εάν δεν είσαι σίγουρος.
    Ο μόνος πολιτικός, για τον οποίο είμαι σίγουρος πως επιθυμεί πλήρη κάθαρση, είναι ο Σαμαράς.
    Όταν ο Σαμαράς, πριν ενάμιση περίπου χρόνο, έκανε αυτή την πρόταση(για έλεγχο του πόθεν έσχες από δικαστές) σε ομιλία του στη Βουλή, πολλοί πάγωσαν. Από όλες τις πτέρυγες.
    Κάποιοι δε επιχειρηματολόγησαν εναντίον της πρότασης, λέγοντας πως υπάρχει ο “κίνδυνος” οι δικαστές να δράσουν ρεβανσιστικά…
    Απευθυνόμενος προς τον τότε πρωθυπουργό κύριο Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος ενός κόμματος είπε:
    “Κύριε πρωθυπουργέ, δεν πρέπει να επιτρέψετε κάτι τέτοιο.”

    Πρέπει να σε προβληματίσει το γιατί η πρόταση αυτή του Σαμαρά δεν ψηφίστηκε τότε, ή όταν έφυγε ο Γιώργος.

 9. Δημήτρης Σκαμπαρδώνης avatar
  Δημήτρης Σκαμπαρδώνης 27/08/2012 17:25:10

  Υπάρχουν φάκελλοι απο το 74,η έχουν πολτοποιηθείμέχρι πρίν 10 χρόνια?

 10. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 27/08/2012 23:22:32

  Δεν θα συμφωνούσε ο Βενιζέλος. Γι' αυτό. Ας ελπίσουμε ότι θα βγουν αποτελέσματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.