#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/10/2007 20:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί η κυβέρνηση αναβαθμίζει τώρα την ΕΥΠ;

 Σε υπερ-υπηρεσία, της οποίας η δράση δεν θα γνωρίζει περιορισμούς, στεγανά και χώρους αρμοδιότητας, μετατρέπει η κυβέρνηση την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Με το νομοσχέδιο που,  όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση,  θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, διευρύνονται θεαματικά οι αρμοδιότητες της μυστικής υπηρεσίας. Ενώ μέχρι τώρα αποστολή της ΕΥΠ ήταν η προστασία της εθνικής ασφάλειας (κατασκοπεία, αντικατασκοπία), τώρα θα ασχολείται με όλα «τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, από πλευράς εγκληματικών απειλών». Εκ της συγκεκριμένης αναφοράς, καθίσταται σαφές ότι, πρακτικά, δεν θα υπάρχει τομέας που δεν θα εμπλέκεται η ΕΥΠ. Θα δώσουν έτσι στην ΕΥΠ το πράσινο φώς να παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα, να συγκεντρώνει πληροφορίες για κάθε λογής θέμα, αλλά και να λειτουργεί ακόμα και ως συντονιστικό κέντρο για τις άλλες διωκτικές αρχές της χώρας μας.

Με το ίδιο νομοσχέδιο δημιουργείται «Συντονιστικό Συμβούλιο Διαχείρισης Πληροφοριών» σε διυπουργικό επίπεδο. Πρόκειται για μια διακυβερνητική επιτροπή που θα διαχειρίζεται τις μεγάλες κρίσεις στην οποία θα μετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας, Εξωτερικών, Αμύνης, Υγείας, Μεταφορών και Ναυτιλίας καθώς και ο υπουργός Επικρατείας, κ. Ρουσόπουλος. Εύλογα γεννάται το ερώτημα: Τι χρειάζεται ο κ. Ρουσόπουλος σε ένα Συμβούλιο, του οποίου η αποστολή είναι να αξιολογεί την σοβαρότητα μυστικών πληροφοριών, και τον συντονισμό των μυστικών υπηρεσιών της χώρας μας, ώστε να πάψουν οι χρόνιες κόντρες ανάμεσα στην ΕΥΠ, την ΕΛΑΣ και το υπουργείο Αμύνης; Πολύ απλά, χρειάζεται και η «καλύτερη επικοινωνιακή διαχείριση μεγάλων γεγονότων», όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών, που τόσο στοίχισε «επικοινωνιακά» στην κυβέρνηση. Χρειάζεται δηλαδή καλύτερο «θάψιμο».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. pyrosvestis avatar
  pyrosvestis 30/10/2007 20:15:14

  Το ΚΚΕ για τις αλλαγές στην ΕΥΠ

  "Η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για την ΕΥΠ στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή της δράσης των μυστικών κρατικών υπηρεσιών στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφώσει οι διακρατικές αποφάσεις (ΗΠΑ και ΕΕ) και οι διμερείς συμφωνίες των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε βάρος των στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

  Το ΚΚΕ σημειώνει ότι "κύριος στόχος είναι η αναβάθμιση του ρόλου των μυστικών υπηρεσιών για την αποτελεσματική καταστολή του λαϊκού κινήματος, την παρακολούθηση των λαϊκών κινητοποιήσεων, τη δημιουργία προβοκατόρικων γεγονότων κ.ά".

  Στη σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ προστίθεται ότι "τα παραπάνω ομολογούνται ευθαρσώς, καθώς η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η επιδίωξή της είναι «να προσανατολισθούν και να προσαρμοσθούν η αποστολή και οι δράσεις της ΕΥΠ προς τις σύγχρονες απαιτήσεις, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας, αλλά και τη διεθνή κοινότητα από πλευράς εγκληματικών απειλών»".

  Καταλήγοντας το ΚΚΕ αναφέρει:

  "Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η αντιλαϊκή πολιτική συνοδεύεται υποχρεωτικά με ενίσχυση των αστικών κατασταλτικών μηχανισμών και επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα. Το λαϊκό εργατικό κίνημα επιβάλλεται να απαντήσει δυναμώνοντας την πάλη του, απαιτώντας την κατάργηση των προσχηματικών «τρομονόμων» και των συμφωνιών που νομιμοποιούν την παρακολούθηση και αναγορεύουν τη λαϊκή πάλη σε εγκληματική δράση".

 2. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 31/10/2007 00:03:08

  Μυστική Υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας έχουν όλες οι χώρες. Το ΚΚΕ έχει κακή πείρα από την παλιά ασφάλεια και καλά κάνει γιατί τίποτε στην Ελλάδα δε δουλεύει σωστά οπότε μπορεί και αυτό το τμήμα της ΕΥΠ να εκφυλιστεί και να αναλωθεί σε παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.