#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/01/2008 01:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ θυμήθηκε ξαφνικά τη …«Στάζι»;

«Από την εποχή της ΣΤΑΖΙ στην οργή των μικρομετόχων» είναι ο «πιασάρικος» τίτλος ενός άρθρου της κυριακάτικης ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, στο πλαίσιο ρεπορτάζ για «μίζες της Ζήμενς σε κόμματα και στελέχη ΟΤΕ». Και διερωτάται κανείς γιατί ξαναθυμήθηκε η «Κ» αυτήν την αλήστου μνήμης μυστική υπηρεσία έτσι στα ξαφνικά, εν μέσω «ζαχοπουλειάδας» και γενικότερης κατάρρευσης του συστήματος;  Να είναι άραγε μια έμπνευση της διεύθυνσης; Η οποία προ του 2004 αφιέρωνε σελίδες επί σελίδων στην «Στάζι» και τον «Ρόκκο» και μετά, αφού εγκαταστάθηκε ο κ. Καραμανλής στο Μαξίμου, σταμάτησε να παριστάνει τον ερευνητή των αρχείων της  BSTU στην Αλεξάντερπλατς του Βερολίνου. Ή να πρόκειται άραγε για τις τύψεις του συντάκτη του άρθρου, που θυμήθηκε ύστερα από 12 ολόκληρα χρόνια ότι είχε κι αυτός στα χέρια του ένα έγγραφο της Στάζι;

Βέβαια το έγγραφο έχει ήδη δημοσιευτεί στο «Αντί» εδώ και ..επτά χρόνια, στο τεύχος 706 του Μαρτίου 2001. Σε εντελώς άλλες εποχές δηλαδή. Όταν το «Αντί» δημοσίευε τις αποκαλύψεις για την «Στάζι» και η ΝΔ του Καραμανλή αξιοποιούσε εκείνη την δημοσιογραφική προσπάθεια για να κερδίσει διαπλεκόμενους πόντους στην πορεία της προς την εξουσία και μετά, ούτε ήξερε, ούτε άκουσε. Αλλά αυτό δεν έχει για μας καμία απολύτως σημασία. Και άλλες φορές η ΝΔ αξιοποίησε πολιτικά τις δημοσιογραφικές μας έρευνες («σκάνδαλο Κοσκωτά», «Αγορά του Αιώνα») στην πορεία της προς την εξουσία. Την οποία έχασε και άλλες φορές για τον ίδιο ακριβώς λόγο, επειδή «ξέχασε» τους λόγους για τους οποίους την εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός.

Αυτό όμως που έχει κάποια σημασία είναι το γεγονός ότι χρειάζεται μεγάλο θάρρος να μην γράφει κανείς τίποτα όταν "παιζόταν" το θέμα αυτό και τώρα να βγαίνει να λέει «ήμουν κι εγώ εκεί». Ήταν πράγματι και άλλοι τότε εκεί, στην Bundestang και στην Alexanderplatz. Οι οποίοι όμως δεν έχουν χάσει ακόμα την μνήμη τους. Και θυμούνται πολύ καλά γιατί κάποιοι άλλοι είχαν δηλώσει τότε ότι «δεν μπορούν να συνεχίσουν».

Αλλά θα έχουμε κι άλλη φορά την ευκαιρία να μιλήσουμε για τον ρόλο αρκετών κηνσόρων της δημόσιας ηθικής και εκείνης και της τωρινής εποχής. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει προς το παρόν εδώ είναι η τραβηγμένη από τα μαλλιά προσπάθεια της «Κ» να βρει κάποια «σύμπτωση» των χρηματοοικονομικών μεθόδων της «Στάζι» με εκείνες των τωρινών μαύρων ταμείων της «Ζήμενς». Έτσι ο συντάκτης τους άρθρου κάνει ένα θεμελιώδες λάθος. Γράφει ότι «το 2%»…έπρεπε να διανέμεται στα ελληνικά πολιτικά κόμματα», ενώ το αυθεντικό έγγραφο που δημοσίευσε το «Αντί» αναφέρεται μόνο στην οικονομική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, που άλλωστε βρισκόταν τότε στην εξουσία. Μια μικρή αβλεψία κι αυτό, ή μήπως τώρα που μας τελειώνει ο δικομματισμός μπορούμε να τα βάζουμε όλα σ΄ ένα τσουβάλι και να χρησιμοποιούμε τα γεγονότα όπως μας βολεύει; Αλλά θα γελάσουμε πολύ αν, μέσα στα γενικότερα αδιέξοδα, ανοίξει πάλι θέμα «Στάζι».

ΣΧΟΛΙΑ

  1. MERCY avatar
    MERCY 28/01/2008 18:45:29

    ΠΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΚΑΛΕ ΚΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.