#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/01/2013 12:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να μειώσει τις αμυντικές δαπάνεςΝα που πήγαν τα λεφτά, θα μπορούσε να φωνάξει κανείς αν διάβαζε τα στοιχεία που έδωσε το ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες. Σύμφωνα λοιπόν με τον γενικό γραμματέα της συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που ξοδεύει περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, Ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε ότι οι συμμαχικές αμυντικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 56 δισ. δολάρια από το 2009. Το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών αυτών έγινε από τους ευρωπαίους συμμάχους, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ενώ οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας το 2008 αντιπροσώπευαν το 3,1% του ΑΕΠ, τα δύο τελευταία χρόνια ανέρχονται στο 2,1%. Η μείωση αυτή είναι ελάχιστη σε σχέση με τις περικοπές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλους τομείς, όπως οι μισθοί, οι συντάξεις, η υγεία, η εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ η Ελλάδα είναι δεύτερη σε στρατιωτικές δαπάνες, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Περισσότερο από το 73% του αμυντικού προϋπολογισμού είναι αποκλειστικά για τις δαπάνες προσωπικού. Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει χρησιμοποιήσει την οικονομική κρίση για την αναμόρφωση των ενόπλων δυνάμεών της. Ένας λόγος, λένε, είναι η γειτνίαση με την Τουρκία, παρά τη βελτίωση των σχέσεων την τελευταία δεκαετία.

Στην Ελλάδα της κρίσης, όπου έχουν κοπεί τα πάντα, από τις κοινωνικές παροχές μέχρι την υγεία και την παιδεία οι αμυντικές δαπάνες είναι αυτές που διαλύουν τη χώρα. Κι όμως, θα πει κανείς είναι απαραίτητες αφού ο γείτονας είναι πάντα απειλητικός. Εδώ ακριβώς είναι το μεγάλο παιχνίδι που παίζεται, όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από το ίδιο το ΝΑΤΟ. Αν ήθελαν θα μπορούσαν να μετριάσουν την επιθετικότητα της γείτονος χώρας ώστε να επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες. Δεν το κάνουν αυτό διότι πίσω από όλους κρύβονται οι έμποροι όπλων, οι χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία που πουλάνε όπλα αλλά και οι μεσάζοντες που καρπώνονται τις προμήθειες.

Αυτό το αμαρτωλό κύκλωμα δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να μειώσει τις δαπάνες της για την άμυνα και δυστυχώς θα συνεχίσει να έχει αυτό το αρνητικό ρεκόρ. Να σπαταλά τόσα χρήματα για όπλα και να είναι δεύτερη στη λίστα πίσω από την υπερδύναμη, τις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 09/01/2013 13:15:19

  Αυτοί που 50 χρόνια τώρα μας έχουν το μπαμπούλα δίπλα δυνατό και χρηματοδοτούμενο για να μην παίρνουμε ανάσα και να είμαστε συνεχώς στις επάλξεις δεν είναι οι ηθικοί αυτουργοί που κέρδιζαν από τις πωλήσεις όπλων; Και είμαστε και στο νατο υποτίθεται σύμμαχοι. Άμα έχουν τέτοιους φίλους...

 2. αννίβας avatar
  αννίβας 09/01/2013 13:25:34

  "Αυτό το αμαρτωλό κύκλωμα δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να μειώσει τις δαπάνες της για την άμυνα και δυστυχώς θα συνεχίσει να έχει αυτό το αρνητικό ρεκόρ. Να σπαταλά τόσα χρήματα για όπλα και να είναι δεύτερη στη λίστα πίσω από την υπερδύναμη, τις ΗΠΑ."
  Iδου η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ την οποία βεβαίως ξερει ο Σαμαράς, καθώς και η κουτσή Μαρία ξέρει οτι το Υπουργείο Αμυνας είναι χρυσοφόρο για ΟΛΟΥΣ όσους περνούν απ' αυτό και όχι μόνο για τον Ακη... Αλλωστε μεταξύ των υπουργών γι αυτό πέφτουν οι περισσότερες αγκωνιές, ενίοτε και κλωτσιές...

 3. Νικόλας avatar
  Νικόλας 09/01/2013 13:43:35

  Είμαι της άποψης ότι γίνεται ΤΕΡΑΣΤΙΑ σπατάλη πόρων στο στρατό. Αυτό το λέω διότι υπάρχει μεγάλο πλήθος στρατιωτών οι οποίοι καταναλώνουν φαγητό και στέγη (όπως επίσης χρειάζονται και λοχίες και διοικητές) χωρίς σκοπό για να φυλάνε το νομό Αττικής. Νομίζω ότι όταν το 75% του προϋπολογισμού πηγαίνει σε μισθοδοσίες κάτι πάει στραβά. Θεωρώ ότι οι αμυντικές δαπάνες μπορούν να μειωθούν χωρίς να μειωθεί η αμυντική ικανότητα της χώρας, απλά και μόνο με το σωστότερο σχεδιασμό (ας μην πηγαίνουμε οι μισοί φαντάροι στο νομό Αττικής για παράδειγμα - ανάγκη για λιγότερη μισθοδοσία αφού δε θα χρειάζονται τόσοι στρατιωτικοί στο νομό).

  • Γιάννης avatar
   Γιάννης @ Νικόλας 11/01/2013 00:27:43

   Το ότι ο καθένας είναι ειδικός (σε όλα τα θέματα) συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα !
   Συνήθως όταν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα απευθύνεσαι στον ειδικό.
   π.χ. αν θες να χτίσεις σπίτι πας σε μηχανικό , εργολάβο ... δε λες είμαι της άποψης ότι χρειάζονται τόσα σίδερα........
   αν πονάς πας στο γιατρό .... δε λες είμαι της άποψης ότι χρειάζομαι αντιβιοτικό
   Το να οργανώσεις ένα στρατό (του μεγέθους του Ελληνικού) μάλλον εύκολο δεν είναι και μάλλον θα αποτανθείς στους στρατηγούς.
   Αλλά για να οργανώσεις στρατό. Αν θες στρατόπεδο σε κάθε εκλογική περιφέρεια και μεταθέσεις έξω από τα σπίτια των βυσμάτων τότε δεν φταίει ο στρατηγός αλλά αυτός που δίνει εντολές ...... ο πολιτικός.
   Πολιτικό είναι το πρόβλημα .
   Εγώ δεν ξέρω αν ο στρατός στην Αθήνα είναι πολυάριθμος ξέρω όμως ότι χωρίς στρατό αξιόμαχο και ικανό μετράμε μέρες..........
   ..............και όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει ......................

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 09/01/2013 16:37:21

  Δεν μπορει, γιατι "ειναι πολλα τα λεφτα".
  Και παρα πολυ μεγαλο το κυκλωμα που τα μαζευει.

 5. Ιωάννης Σ. Λάμπρου avatar
  Ιωάννης Σ. Λάμπρου 09/01/2013 16:51:36

  ''Στην Ελλάδα της κρίσης, όπου έχουν κοπεί τα πάντα, από τις κοινωνικές παροχές μέχρι την υγεία και την παιδεία οι αμυντικές δαπάνες είναι αυτές που διαλύουν τη χώρα''. Πιστεύετε στα αλήθεια ότι οι αμυντικές δαπάνες είναι αυτές οι οποίες διαλύουν τη χώρα; Αντί να γίνεται λόγος για εύρεση κονδυλίων για ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και αύξηση της θητείας, γίνεται χρήση σλόγκαν κάθε αναρχικού κοινόβιου και μερικών τρυφερών αγοριών που αφορμή ψάχνουν να καταργήσουν ότι απέμεινε από τη θητεία. Αναφορικά με την Τουρκία, παρουσιάζεται εμμέσως ότι είναι πλήρως ελεγχόμενη από τη Δύση. Η κλασική αριστερή θεώρηση, σύμφωνα με την οποία η τουρκική επιθετικότητα ενθαρρύνεται από τη Δύση ενώ το ίδιο το τουρκικό κράτος είναι θύμα των κεφαλαιοκρατών που βάζουν τους λαούς να αιματοκυληθούν... Η παραγωγή όπλων για την Τουρκία δεν είναι μόνο εργαλείο στην αναθεωρητική της πολιτική αλλά πλέον έχει καταστεί κερδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα. Δραστηριότητα την οποία δεν είναι διατεθειμένη να διακόψει ή να χαλαρώσει με αντάλλαγμα φιλικές και ειρηνικές σχέσεις με τους γείτονες. Αντίθετα, πιστεύουν ότι αυτή ακριβώς η υπεροπλία εξασφαλίζει την ειρήνη. Την δική τους ειρήνη...

 6. χρήστος avatar
  χρήστος 10/01/2013 19:44:08

  Η μίζα και η ηλιθιότητα διαλύουν την χώρα,όχι οι αμυντ. δαπάνες,
  Επί της ευκαιρίας ακούγεται ότι ο Άκης χτύπησε το πρώτο του τατουάζ μες στην φυλακή και αρχίζει να το παίζει και παλιός.Λέτε να φτιάξει καμιά συμμορία εκεί μέσα?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.