03/08/2009 01:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί η Ελευθεροτυπία διερωτάται για το άρθρο 14§9 του Συντάγματος;Τις τελευταίες Κυριακές η «Ελευθεροτυπία» έθετε την εξής ερώτηση (όπως υπενθυμίζει και η ΑΞΙΑ):

 

Για όσους δεν γνωρίζουν την απάντηση ας διαβάσουν το δημοσίευμά μας με τίτλο:  Η διαπλοκή σε νέες περιπέτειες

Στο μεταξύ σημειώνουμε τα εξής: H Z΄ Aναθεωρητική Bουλή, για τη ριζική αντιμετώπιση της σημαντικότερης μορφής διαφθοράς, εκείνης που συνδέεται με τα MME και τις παρεμβάσεις των ιδιοκτητών αυτών κ.λπ. στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, όπως η κατάρτιση δημόσιων συμβάσεων, για τον περιορισμό της επίδρασης των MME στη δημόσια ζωή, ανάλογα με τα συμφέροντα ή τις προτιμήσεις συναλλασσομένων με το Δημόσιο, προσέθεσε στο άρθρο 14 του Συντάγματος την ειδική διάταξη της παραγράφου 9, η οποία έχει ως εξής:

«Tο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η οικονομική κατάσταση και τα μέσα χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης πρέπει να γίνονται γνωστά, όπως ο νόμος ορίζει (εδάφ. α΄). Nόμος προβλέπει τα μέτρα και τους περιορισμούς που είναι αναγκαίοι για την πλήρη διασφάλιση της διαφάνειας και της πολυφωνίας στην ενημέρωση (εδαφ. β΄). Aπαγορεύεται η συγκέντρωση του ελέγχου περισσότερων μέσων ενημέρωσης της αυτής ή άλλης μορφής (εδαφ. γ΄). Aπαγορεύεται ειδικότερα η συγκέντρωση περισσότερων του ενός ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης της αυτής μορφής, όπως νόμος ορίζει (εδάφ. δ΄). H ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του εταίρου, του βασικού μετόχου ή του διευθυντικού στελέχους επιχείρησης μέσων ενημέρωσης είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του εταίρου, του βασικού μετόχου ή του διευθυντικού στελέχους επιχείρησης που αναλαμβάνει έναντι του Δημοσίου ή νομικού προσώπου του ευρύτερου δημόσιου τομέα την εκτέλεση έργων ή προμηθειών ή την παροχή υπηρεσιών (εδάφ. ε΄). H απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου καταλαμβάνει και κάθε είδους παρένθετα πρόσωπα, όπως συζύγους, συγγενείς, οικονομικά εξαρτημένα άτομα ή εταιρείες (εδαφ. στ΄). Nόμος ορίζει τις ειδικότερες ρυθμίσεις, τις κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την ανάκληση της άδειας ραδιοφωνικού σταθμού και μέχρι την απαγόρευση σύναψης ή την ακύρωση της σχετικής σύμβασης, καθώς και τους τρόπους ελέγχου και τις εγγυήσεις αποτροπής των καταστρατηγήσεων των προηγούμενων εδαφίων (εδαφ. Z΄).

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χι avatar
  Χι 03/08/2009 03:10:37

  Απάντηση στο ερώτημα του τίτλου: για τον ίδιο λόγο που μιντιακό συγκρότημα έλεγε καθημερινά για τον τρόπο διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Super League.

  Μέχρι να το βουλώσει τελείως, όταν τσίμπησε αγώνες για τη νέα σεζόν.

  Follow the money.

 2. Swell avatar
  Swell 03/08/2009 03:27:18

  Σχετικό ενδιαφέρον έχει το βιβλίο του Γ. Κύρτσου "Ο μυστικός πόλεμος των εξουσιών."

 3. Knjaz Neretve avatar
  Knjaz Neretve 03/08/2009 09:33:30

  Νά'τος πάλι ο "βασικός μέτοχος"!
  Για να μη βουτάνε οι πολιτικοί το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι, ποινικοποιήσαμε το βάζο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.