Γιατί επιμένει ο Κάντας σε Λυγινό-Siemens-"πατέρα";
04/02/2014 00:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί επιμένει ο Κάντας σε Λυγινό-Siemens-"πατέρα";

Επιβεβαιώνεται αυτό που ήδη έχει επισημάνει το Antinews από την πρώτη στιγμή που άρχισαν οι καταθέσεις Κάντα, ότι δηλαδή λειτουργούσε ένα ολόκληρο δίκτυο που προωθούσε μίζες, και ξέπλενε χρήμα από την Ελλάδα, όχι μόνον από τις μίζες της Siemens, αλλά και από εξοπλιστικά, και κάθε λογής άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

«Ο Λυγινός είναι πρόσωπο-κλειδί για μια σειρά άλλων (σ.σ. εκτός αυτών του Κάντα) παρόμοιων συναλλαγών με άλλα πολύ σημαντικά πρόσωπα, δηλαδή εμπόρους όπλων, πολιτικά πρόσωπα, στελέχη του υπουργείου Άμυνας και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα εν γένει, και Λειτουργούς της Δικαστικής Εξουσίας». Είναι η νέα κατάθεση του Αντώνη Κάντα, πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Αμύνης, επί περιόδων τόσο του Άκη Τσοχατζόπουλου, όσο και του Γιάννου Παπαντωνίου.

Εκτός της αναφοράς του στον «πατέρα» της μίζας, το ενδιαφέρον σε αυτή την κατάθεσή του, είναι η επιμονή του να εστιάζει στο πρόσωπο του Φάνη Λυγινού, υφιστάμενου του Ζαν Κλώντ Οσβαλντ στην Dresden Bank. Ο τελευταίος, ως γνωστόν, ήλεγχε ένα από τα δίκτυα διοχέτευσης του μαύρου χρήματος της Siemens για τις μίζες που εδίδοντο στην Ελλάδα, μέσω της Dresden Bank και μετέπειτα της BNP. Τον Φάνη Λυγινό επίσης, ο Α.Κάντας συνδέει και με τον «πατέρα» της μίζας, αφού, όπως αναφέρει αυτός «πετάχτηκε από το γραφείο του Ευσταθίου (σ.σ. μεσάζων γερμανικών όπλων) στην Πλουτάρχου», όπου όλοι μαζί είχαν μια συνάντηση, σε διπλανή γειτονιά (!) για να δει έναν «παλιό πολιτικό, καλό φίλο, αλλά και άπληστο». Βέβαια, ο Κάντας αποφεύγει να αναφέρει το όνομα του «παλιού πολιτικού», λέγοντας ότι «όταν είδα τον Λυγινό στη Γενεύη το Μάρτη του 2008, τον ρώτησα ποιος πολιτικός ήταν ο «πατέρας», αλλά δεν μου τον κατονόμασε». Όπως και να’ χει, για δεύτερη φορά μέσα στην κατάθεσή του, ο Κάντας λέγει: «Θεωρώ ότι ο Λυγινός είναι το κλειδί στην υπόθεση και γνωρίζει για το μαύρο χρήμα που κινείται όχι μόνο στα εξοπλιστικά, αλλά και σε άλλους τομείς».

Που ήταν ο «Τραπεζίτης»;

Να σημειωθεί ότι το 2010, όταν ερευνάτο το σκάνδαλο Siemens από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Λυγινός είχε κληθεί, αλλά ιδού ποια ήταν η απάντηση που έστειλε για του πληρεξουσίου του: «Προς τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της SIEMENS. Δήλωση Θεοφάνη Λυγινού του Μιχαήλ, τραπεζικού υπαλλήλου, κατοίκου Γενεύης. Επειδή όλα όσα γνωρίζω, ήδη τα έχω καταθέσει ενόρκως ενώπιον του τότε Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Αθανασίου (σ.σ. νυν υπουργός Δικαιοσύνης) κατά την ενέργεια της σχετικής ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, και ουδέν έτερον δύναμαι να εισφέρω στη διεξαγόμενη έρευνα, ενώ παράλληλα λόγοι επαγγελματικοί δεν επιτρέπουν τη μετάβασή μου στην Αθήνα, για να επαναλάβω τα όσα ήδη έχω καταθέσει ενόρκως, σας γνωστοποιώ την αντικειμενική και υποκειμενική αδυναμία εμφάνισής μου ενώπιον σας και ζητώ την κατανόησή σας». Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια την Επιτροπή.

Τι προκύπτει όμως, τώρα, από τη νέα κατάθεση Κάντα; Επιβεβαιώνεται αυτό που ήδη έχει επισημάνει το Antinews από την πρώτη στιγμή που άρχισαν οι καταθέσεις Κάντα, ότι δηλαδή λειτουργούσε ένα ολόκληρο δίκτυο που προωθούσε μίζες, και ξέπλενε χρήμα από την Ελλάδα, όχι μόνον από τις μίζες της Siemens, αλλά και από πολλούς άλλους τομείς (εξοπλιστικά, και κάθε λογής άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες). Κοντολογίς, όποιος ήθελε να εισπράξει μίζα, ή επεδίωκε να βγάλει στο εξωτερικό βρόμικο χρήμα και να χαθούν τα ίχνη του μέσω offshore και τραπεζικών λογαριασμών, απευθυνόταν –και- σε αυτό το κύκλωμα.

Ο Λυγινός λοιπόν, χαρακτηρίζεται ως «πρόσωπο-κλειδί» από τον Κάντα που θα οδηγήσει στο άνοιγμα πολλών δρόμων και βέβαια λογαριασμών, από τους οποίους, όπως τόνισε θα προκύψουν «πολύ σημαντικά πρόσωπα, έμποροι όπλων, πολιτικά πρόσωπα, στελέχη του υπουργείου Άμυνας και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα εν γένει, και Λειτουργούς της Δικαστικής Εξουσίας». Είναι μάλιστα, η πρώτη φορά που ο Κάντας μιλάει και για «Λειτουργούς της Δικαστικής Εξουσίας», χωρίς όμως να διευκρινίζει αν είναι στελέχη του Δικαστικού Σώματος ή δικηγόροι, ή και τα δύο μαζί. Αν πράγματι ισχύουν όσα λέγει ο Κάντας, τότε ο Λυγινός μπορεί να αποδειχτεί το … πολύ «βαθύ λαρύγγι» για να αποκαλυφθούν λαδιάρηδες πολιτικοί, επιχειρηματίες, κ.ο.κ.

«Ελιγμοί» Κάντα

Βέβαια, είναι φανερό ότι ο Κάντας, από τον τρόπο που διατυπώνει τις τοποθετήσεις του στην κατάθεσή του, θέλει να υποβαθμίσει το θέμα της μίζας που φέρεται να έχει πάρει από τη Siemens. «Ο Λυγινός, περί το Μάρτιο του 2008, με είχε επισκεφθεί στο ξενοδοχείο μου στη Γενεύη μετά το σκάνδαλο με τη Siemens, στο οποίο με είχε εμπλέξει εν αγνοία μου με την καταβολή των 500.000 ευρώ στον λογαριασμό μου στην Dresden Bank με καταβάλλουσα την εταιρεία συμφερόντων Μαυρίδη (σ.σ. εκ των βασικών χειριστών των «μαύρων ταμείων» της Siemens στην Ελλάδα την εποχή που επικεφαλής της εταιρείας ήταν ο έχων βρει καταφύγιο στη Γερμανία, Μ.Χριστοφοράκος). Ήταν πολύ τρομαγμένος ο Λυγινός και μου είπε ότι αν ανοίξουν οι λογαριασμοί Ευσταθίου στην Dresden Bank θα γίνει χαμός».

Τι να εννοούσε άραγε, όταν λέει «χαμός»; Είναι κάτι που επιβάλλεται να διερευνηθεί σε βάθος από τις Αρχές. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την κατάθεση Οσβάλντ στην ελβετική Δικαιοσύνη, «ο Μαυρίδης ελάμβανε κάθε έτος (σ.σ. από 2000 έως 2005) γύρω στα 4 εκατομμύρια από καταβολές προμηθειών (σ.σ. σε έναν μόνον λογαριασμό offshore εταιρείας)». Όπως είναι γνωστό, ακόμα και σήμερα δεν έχει φτάσει στα δικαστήρια η μείζων υπόθεση Siemens.

Ένα εξίσου σημαντικό πρόσωπο που έχει κατονομάσει ο Α.Κάντας είναι ο Σπύρος Μεταξάς που «μου τον συνέστησε ο Φάνης Λυγινός. Ο Μεταξάς δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Γενεύη της Ελβετίας με αντικείμενο την ίδρυση και διαχείριση εξωχώριων εταιρειών, καταπιστευμάτων, ιδρυμάτων και εν γένει με τη διαχείριση περιουσιών». Τέλος ανέφερε ότι για να «ξεπλύνει» κάποιες μίζες του, απευθύνθηκε στον χρηματιστή, Ζαχαρία Πορταλάκη, για τον οποίο είπε ότι «γνώριζε την περίπτωση Οσβαλντ-Λυγινού και Siemens».

ΣΧΟΛΙΑ

  1. FALCON avatar
    FALCON 04/02/2014 00:37:13

    O k κανταμιζαδόρος δεν μας λέει αν γνωρίζει τον νυν Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών. Δεν αναφέρει ποιες ήταν οι ομάδες που εναλλάσσονταν στις αντίστοιχες διευθύνσεις εξοπλισμών που συνέτασσαν τους φακέλλους αποφέυγει επιμελώς να αναφέρει για τα scalp, exoset ακόμα και για τις σχέσεις του με απόστρατο των 1000Ε σύνταξης που διαθέτει σκάφος για κρουζιέρες με ωραίες συνοδούς . Αν ο κανταμιζαδόρος έχει πάθει αλτσχάιμερ καλά θα κάνει να πάρει καμιά καλμαλίνη να του περάσει και να μη λέει μαλ......ες στους εισαγγελείς.

  2. james avatar
    james 04/02/2014 17:22:19

    Διόρθωση: Ο εισαγγελέας Αθανασίου, στον οποίο λέει ότι κατέθεσε ο Λυγινός είναι ο Παναγιώτης Αθανασίου και ουδεμία σχέση έχει με τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.