#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/01/2011 22:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί δε μείναμε ραγιάδες αφού περνούσαμε τόσο καλά;



Του Αναστάσιου Καζαντζίδη

Παρακολουθώντας από την αρχή το σήριαλ του ΣΚΑΙ με τον αρχικό τίτλο ‘1821 ηγέννηση ενός έθνους’ που μετά τις διαμαρτυρίες πολιτών, μπλόγκ και ανθρώπων του πνεύματος, άλλαξε στο πιο πολιτικά ορθό ‘ 1821 η γέννηση ενός έθνους-κράτους’, είδα με μεγάλη μου έκπληξη ως χορηγό του τηλεοπτικού σήριαλ, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

Η Εθνική Τράπεζα είναι ταυτισμένη με την Ελλάδα και τον...  απανταχού ελληνισμό ανά την οικουμένη. Αυτό έμαθα από μικρό παιδί.

Ο Θάνος Βερέμης, είναι ο γνωστός υποστηρικτής του βιβλίου ιστορίας της Ρεπούση και από τα εξέχοντα μέλη της ομάδας των αναθεωρητικών καθηγητών της ιστορίας.

Είναι γνωστές οι θέσεις του για τη μη αναγνώριση γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής από τουςνεότουρκους  – εδώ να σας θυμίσω την επιστολή του κυρίου Άρη Καρατζά προς το ΠΑΡΟΝ για το επεισόδιο στου Ελευθερουδάκη- όπως επίσης και η θέση του για την ‘αγιοποίηση’ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα βιβλία ιστορίας που διδάσκονται οι Έλληνες μαθητές.

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, έχει καταστεί στις μέρες μας, ο σημαιοφόρος του αναθεωρητισμού.

Ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς, μαζί με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, μετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια ‘στρογγυλέματος’ της ιστορίας.

Παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια, από τους ίδιους κύκλους, να προωθείται ο όρος ‘ακροδεξιός’  και η ταμπέλα του ‘χρυσαυγίτη’ σε όποια πατριωτική φωνή αντιδρά.

Ακόμη και τον μέγιστο Μίκη Θεοδωράκη είπανε φασίστα! Επειδή πήγε κόντρα στα σχέδια της παραχάραξης της ελληνικής ιστορίας!

Και σε όλη αυτή την …’ευχάριστη παρέα’, βλέπουμε να μπαίνει χορηγός σε κάθε της …εκδήλωση, η μεγάλη μας φίλη, η Εθνική Τράπεζα!

Και αναρωτιέμαι ως απλός πολίτης: μήπως η εξαγορά της Finansbank, της γνωστής Τουρκικής τράπεζας, είχε κάποιον …ΜΥΣΤΙΚΟ όρο;

Μήπως εμείς όλοι οι απέναντι, με ξεκάθαρη πατριωτική θέση και εθνική συνείδηση πρέπει να βρούμε μια άλλη τράπεζα για να βάλουμε τις καταθέσεις μας;

Εφημερίδες μπορούμε να σταματήσουμε να αγοράζουμε, όπως σταματήσαμε να βλέπουμε και τα γνωστά κανάλια του ΔΝΤ.

Μήπως ήρθε καιρός να αλλάξουμε και τράπεζα, μπας και πάρουν οι profitες που τη διοικούν το μήνυμα;

Υ.Γ.

Σταματήσαμε να βλέπουμε συνέχεια ΣΚΑΙ, όμως φυσικά παραμένουμε πιστοί τηλεθεατές

των Λυριτζή- Οικονόμου! Γειά σας νεοφιλελεύθερα αδέλφια…

http://taxalia.blogspot.com/2011/01/1821_28.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ierofantis avatar
  ierofantis 30/01/2011 23:27:57

  Απαντώντας στον τίτλο του άρθρου, γιατί, όταν άρχισε η φθορά και η παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μας έλλειψαν τα γρόσια και οι κοτζαμπάσιδες δυσαρεστήθηκαν...

  Κάτι τέτοιο μου είπαν ότι ήταν το νόημα, και το μεταφέρω με πάσα επιφύλαξη, καθώς προσωπικά αδυνατώ να παρακολουθήσω κάτι που νιώθω ότι προσβάλει τη λογική μου και το συναίσθημά μου.

  Εγώ έχω να κάνω μια ερώτηση και όποιος γνωρίζει παρακαλώ να με διαφωτίσει. Όλοι αυτοί οι Ρεπούσιοι, ο Βερέμης, ο Τσατσόπουλος, πως έγιναν καθηγητάδες με ερευνητικά ινστιτούτα και συνεδριακές κλάρες αγαπητοί φίλοι; Ποιος τους επιδότησε χρηματικά αλλά και ποιος τους προώθησε επαγγελματικά και ακαδημαϊκά;

  Και κάτι ακόμη. Αυτή η περιβόητη Ακαδημία Αθηνών, που από κέντρο διανόησης και επιστημοσύνης τείνει να μετεξελιχθεί, αν δεν έχει γίνει ήδη, σε γκλαμορους λέσχη χαζομωραμένων γεροντίων που αρέσκονται να φοράνε κάπες και τηβέννους, θα τοποθετηθεί σε αυτές τις εμετικές νεοαναθεωτικές ιστοριούλες, χορηγούμενες από, κατά τα άλλα, αξιόλογα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με θεσμοθετημένες διαδικασίες και πολιτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, όπως τις λένε;

  Αυτοί της Εθνικής, όταν υπέγραφαν τη χορηγία προς το Σκάϊ για μερικά εκομμύρια ευρώ, προκειμένου να μας ξαναμάθει ο αξιότιμος καθηγητής κ. Τσατσόπουλος την Ιστορία, δεν ήξεραν τί υπέγραφαν; Όλα στο βωμό του κέρδους και της διαφήμισης λοιπόν;

 2. Decodex avatar
  Decodex 31/01/2011 00:09:06

  ΕΛΙΑΜΕΠ και τα υπολοιπα γνωστα. Τι να περιμενει κανεις;

 3. man8os avatar
  man8os 31/01/2011 00:11:50

  Επειδη δεν μας αρεσε το Οθωμανικο...

 4. neotera avatar
  neotera 31/01/2011 00:19:57

  Βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο εθνικού αφανισμού μας από την ΑΛΗΤ των 7 επιχειρηματικών ομίλων και τις 4 τραπεζες και αυτό είναι άλλο ένα επεισόδιο με το οποίο επιβάλεται η γνωστή ανθελληνική αναθεώρηση της ιστοριας στο ευρύ κοινό. Κάποιοι νέοι από τους απαίδευτους θεατές του Σκάϊ νόμισαν ότι μας μιλούν εγγλέζικα από παντού επί 10 χρόνια για να μας βάλουν στο μοντέρνο πνεύμα της εποχής, ενώ πάνε να μας εξαθλιώσουν, να μας καταπιούν σκλαβώνοντας το γένος μας για πάντα. Η Ελλάς μόνο ως οικόπεδο προνομιούχο τους ενδιαφέρει. Για να κρατηθούμε στα πάτρια εδάφη θα πρέπει να πολεμήσουμε σκληρά. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ακόμα έντρομος Καραμανλής απλώς τους καθυστέρησε. Ισως μάλιστα και να μην προκάνουν να ολοκληρώσουν το έργο τους με την ταχύτητα που γκρεμίζεται το ευρύτερο σκηνικό... Ισως δε να μην είναι συνετό να περιμένει κανείς ότι θα πάει ποτέ ο όποιος Σαμαράς κόντρα στην Εθνική Τράπεζα, ή τις φαμίλιες Μπόμπολα, Αλαφούζου, Βαρδινογιάννη κλπ. που εκπροσωπούν τους "συμμάχους" εδώ.

  • Michal.V. avatar
   Michal.V. @ neotera 31/01/2011 10:36:56

   Σχετικά με τις φαμίλιες: Από τον Καραμανλισμό γλιτώσαμε.Από τον Παπανδρεϊσμό οσονούπω γλιτώνουμε από τον Μητσοτακισμό πότε με το καλό; Μπορεί κανένας να μου απαντήσει; Όσο για τους άλλους που αναφέρεις, πολύ δύσκολα θα γλυτώσουμε, αν όχι ποτέ, γιατί φρόντισαν διαχρονικά οι πολιτικοί μας από το 1981 κ

 5. livas avatar
  livas 31/01/2011 00:21:17

  Παρακολούθησα το πρώτο επεισόδιο της σειράς και διαπίστωσα μια σύγχυση ιστορικών αναφορών, εκούσια ή ακούσια αδυναμία παράθεσης των ιστορικών γεγονότων σε μια λογική συνέχεια και τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυθαίρετη ερμηνεία των ιστορουμένων. Γενικά, το νόημα που προσέδιδε ήταν ότι τους δύο πρώτους αιώνες οι υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας ζούσαν σε μια ευημερούσα κοινωνία και τους δύο τελευταίους σε μια παρακμάζουσα· ώστε οι υπήκοοι αυτοί (Έλληνες, Αλβανοί- εννοεί προφανούς του Αρβανίτες- χριστιανοί και μουσουλμάνοι [...;...] και όσοι άλλοι καταπιεσμένοι από τον κοτζαμπάσικο δεσποτισμό και την ανέχεια) ακολούθησαν εκόντες - άκοντες ένα κίνημα (αρχικά) και στη συνέχεια μια επαναστατική δράση...
  Τέλος πάντων, ολίγον από σαλάτα.
  Στα δύο επεισόδια, πιθανόν, να σχηματίσω πλήρη εικόνα...

  • bfo avatar
   bfo @ livas 31/01/2011 14:39:59

   Παρακολούθησα το πρώτο επεισόδιο της σειράς και διαπίστωσα μια σύγχυση ιστορικών αναφορών, εκούσια ή ακούσια αδυναμία παράθεσης των ιστορικών γεγονότων σε μια λογική συνέχεια και τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυθαίρετη ερμηνεία των ιστορουμένων.

   Μέσα στο σχέδιο είναι όλα αυτά.

   Δες και εδώ αν θέλεις:
   http://www.bigfatopinion.net/2006/02/newspeak.html

 6. ewripos avatar
  ewripos 31/01/2011 00:28:42

  Θα μπορούσα να μιλήσω και να πω πολλά για όλους αυτούς που προσπαθούν με κάθε τρόπο να βλάψουν την ιστορία της πατρίδας μου.
  Θα μπορούσα να βρίσω και να τους στείλω από κει που ήρθαν.
  Θα μπορούσα να πω αυτό που είπε κάποτε ο Μακρυγιάννης στο γάλλο περιηγητή όταν του είπε πως εμείς σαν Έλληνες έχουμε μεγάλη την πίστη μας και η απάντηση του μεγάλου αυτού Στρατηγού ήταν πως σε άλλον να μην του το πει διότι θα τον χαλάσει.
  Θα μπορούσα να μιλούσα με τις ώρες και να πω και γω την προσωπική μου άποψη αν θα είχα δει και τις δύο φορές που πρόβαλε το ΣΚΑΙ το ντοκυμοντέρ. Όμως απ΄ ότι διαβάζω στο μπλοκ δυστυχώς στην Ελλάδα που ζούμε κάποιοι βάλθηκαν να μας αλλάξουν τον αδόξαστο. Και ιδιαίτερα αυτοί που κατά την ταπεινή μου γνώμη αν ζούσαν σε άλλη εποχή θα προσπαθούσαν να κρυφτούν από προσώπου γης μην τυχόν και τους χαλάσουν.
  Μήπως πρέπει να ξυπνήσουμε μήπως θα πρέπει να ξανακάνουμε μια επανάσταση σαν "μορφωμένοι" που είμαστε τώρα και όχι ¨αγράμματοι"

 7. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 31/01/2011 00:47:26

  ΣΚΑΙ και γάιδαρο ο σταθμός...

  Μιλάμε για πρώτης τάξεως μαγειρέματα.

 8. ange-ta avatar
  ange-ta 31/01/2011 01:02:35

  σκουπίδια! του ΣΚΑΙ εννοώ

 9. UEP avatar
  UEP 31/01/2011 01:07:52

  αυτό κι αν είναι φασισμός!
  Μια ¨ομαδούλα" ψευτο-δοιανοητών να παραχαράσει έτσι βάναυσα την Ελληνική Ιστορία και να "αγιο-ποιεί" τους σφαγείς των Ελλήνων , των Αρμενίων και τόσων άλλων με την χορηγία μάλιστα της Εθνικής;;;!!!! Τράπεζας της Ελλάδος.
  Αν μη τι άλλο όλοι αυτοί που συνέπραξαν σ΄αυτό το ανοσιούργημα πρέπει να απολογηθούν και να σταματήσει-ΤΩΡΑ- να προβάλλεται αυτό το εξάμβλωμα.
  Είναι ύβρις στη μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδας μας.

 10. UEP avatar
  UEP 31/01/2011 01:10:47

  φυσικά σταμάτησα να βλέπω ΣΚΑΙ.

 11. UEP avatar
  UEP 31/01/2011 01:24:49

  εμ΄αυτό το διαφημιστικό
  "1821 η γέννηση ενός έθνους" , τι μας λέει , ξαφνικά ξεφύτρωσε το Ελληνικό έθνος;
  2500 χρόνια πριν δεν υπήρχε;!
  Γελοίοι , ανάξιοι σχολιασμού που νομίζουν ότι με τα φανταχτερά "εφέ" και τις "μονολιθικές" Παπικού ύφους απόψεις τους θα "ξαναγράψουν" την Ιστορία μας κατά πως τους "ορμήνεψαν" οι εντολοδόχοι τους.
  εδώ ταιριάζει το επιφώνημα που λένε για τους σκύλους Ο_ _τ ! κ_ _ _ _ _ _ς!

 12. taxidriver avatar
  taxidriver 31/01/2011 01:25:49

  Και ποιος σου ειπε οτι δεν μειναμε ραγιαδες;

  • UEP avatar
   UEP @ taxidriver 31/01/2011 01:28:16

   κάποιοι βέβαια μείνανε ραγιάδες , όπως π.χ. οι "δημιουργοί" αυτού του τερατουργήματος.

 13. Έρεβος avatar
  Έρεβος 31/01/2011 01:45:13

  Ναι, ναι, ναι περνάγαμε καλά στην τουρκοκρατία, μας άρεσε.
  Μας άρεσε πολύ, αααχ πάρα πολύυυ...

  Ρε ουστ κοπρίτες.
  Κύναιδοι. Μόνον κύναιδοι γουστάρουν να ξαναγίνουν γιουσουφάκια!

  Ουστ να πάτε στον πασιά σας να ησυχάσουμε από σας.

 14. SPYROS T. avatar
  SPYROS T. 31/01/2011 01:55:14

  Από τη διαφήμιση κιόλας πριν καν ξεκινήσει η σειρά καταλάβαινες "πού πάει η δουλειά"...

  Μόλις είδα τον τύπο να λέει "ας δούμε μια ΣΥΓΧΡΟΝΗ εκδοχή" κατάλαβα που πάει η δουλειά...

 15. Makedonas Thessalonikios avatar
  Makedonas Thessalonikios 31/01/2011 02:57:20

  Symfono me olous sas.Nomizo omos pos to "othomaniko"de tha to glytosoume telika.
  Tora apo tous geitones tha einai,apo tin troika pou thelei na poulisoume ta kyriarxi
  ka mas dikaiomata stous geitones,apo tous rossous tha einai pou theloun na syne-
  kmetaleutoun to petrelaio tou aigaiou me tous geitones(ennoeitai parakaptontas ton elladiko xoro),de gnorizo.Telika meta apo 20-30 xronia,tha mas apomeinoun mono kapoies wraxonisides,sto ionio pelagos(an den exoun epemwei oi alwanoi).
  Euxomai filoi mou an telika kati apomeinei elliniko, na min to parei o anemos.
  As frontisoume i" ellinikotita"na wasizetai se gera themelia.

 16. Αλφαβητίξ avatar
  Αλφαβητίξ 31/01/2011 03:13:27

  "Αυτή η Ιστορία πήρε 200 χρόνια για να γραφτεί", αυτοθαυμάζονται στα τρέϊλερ του καναλιού.
  Σωστόν, αφού μερικά χρόνια πριν η ιδέα να παρουσιάσεις έναν λαό , ούτε λίγο ούτε πολύ ...απελευθερωμένο χάρη στους φιλειρηνικούς Οθωμανούς από τους συνέλληνες δυνάστες του, θα ήταν απλά αδιανόητη (τουλάχιστον σε αυτήν την πλευρά των συνόρων).
  Και, αν κάποιος επέμενε να "γράψει" την Ιστορία έτσι, στα χρόνια που πήγα σχολείο εγώ τουλάχιστον, η λογική συνέχεια θα ήταν να αναλάβει η επιστημονική κοινότητα να τον κατεδαφίσει (πάντα με ωραίο, ακριβή κι επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο) όπως συνέβη αρκετές φορές στο απώτερο ( πχ. απόψεις Φαλμεράιερ) και πρόσφατο παρελθόν (πχ. μακεδονικό, "μαύρη Αθηνά" κλπ).

  Τώρα, όμως, αλλάξαν τα κόλπα!
  Αφού η Ιστορία ως μάθημα, δηλαδή ως διδασκαλία, διαλεκτική, βιβλίο τεκμηριωμένο με βιβλιογραφικές παραπομπές (τουλάχιστον στην ιδεατή μορφή του) εξοβελίστηκε από το σχολείο, θα αντικατασταθεί από την Ιστορία ως θέαμα - αφήγημα με εναέριες λήψεις, τρισδιάστατες απεικονίσεις, αναπαραστάσεις και γυρίσματα σε φυσικούς χώρους!
  Όλα καλά και άγια, αν η σειρά - υπερπαραγωγή λάμβανε ίσως περισσότερο υπ'όψιν όλες τις διαθέσιμες πηγές. Και αυτό δεν έγινε.

  Ε, λοιπόν, σάς έχω νέα: στα 200 χρόνια που πέρασαν, την Ιστορία αποφάσισαν και άλλοι να την γράψουν!
  Αυτά τα γαϊδούρια δεν μπορούσαν να κάνουν λίγη υπομονή και δεν περίμεναν να περάσουν αυτοί οι 2 αιώνες. Έτσι το έργο τους ήταν "αντιεπιστημονικό", γεμάτο "ανακρίβειες" και συνέβαλε στο να "καλλιεργηθούν συλλογικοί εθνικοί μύθοι"...
  Ευτυχώς που στην εποχή του μνημονίου τέτοια ζητήματα μπορούν επιτέλους να διευθετηθούν! Στον Παπαρρηγόπουλο θα κολλήσουμε; Χορηγοί υπάρχουν, κι όλο και ένα κατιτίς θα βγει από τα βιβλία!

  Έτσι, αφού καλλιεργήθηκε για καιρό το έδαφος από σχετικά ρεπορτάζ, εκπομπές και δημοσιεύματα (ότι θα εκπλαγούμε αλλά πολλά που ξέρουμε μάς τα έμαθαν λάθος, θα δούμε μιά σύγχρονη θεώρηση των γεγονότων, ήρθε ο καιρός να διαλυθούν οι μύθοι - άλλωστε όπως είπε κι ο ποιητής "εθνικό είναι το αληθινό", και δεν συμμαζεύεται) έφτασε το πρώτο επεισόδιο για να αρχίσει το ΕΛΙΑΜΕΠ, το CDRSEE και άλλα ευαγή ιδρύματα και ΜΚΟ να λύνουν τους λογαριασμούς τους με την Ιστορία.
  Με την Ιστορία, όμως, όχι μόνο ως δήθεν μονομερή καταγραφή που εμείς οι ατυχείς διδαχτήκαμε. Όχι: με την Ιστορία κ α ι ως επιστήμη! Εξηγώ:
  Εξωτερικό πλάνο: εδώ βρισκόταν το χωριό Παναγιά.
  -Τους δύο πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας ευημερούσε.
  -Πώς το ξέρουμε;
  -Από τα οθωμανικά φορολογικά αρχεία. Ναι, μόνο από εκεί.
  -Άλλη πηγή, μαρτυρία;
  -Μάλλον όχι. Αλλά μόλις απεδείχθη ότι όλοι οι έλληνες την περνούσαν ζάχαρη!
  Άλλο πλάνο: ανασκαφές σε νεκροταφείο. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι θάβονταν στον ίδιο χώρο. Ακροβατικό:
  -Ζούσαν εν ειρήνη και αρμονία δίπλα δίπλα. Τρανταχτή απόδειξη οι τάφοι, θέλετε κι άλλη; συγγνώμη, δεν θα σάς ικανοποιήσουμε (μάς τέλειωσαν τα οθωμανικά αρχεία).
  -Κι ο υπόλοιπος (εκτός Στερεάς και Πελοποννήσου) ελλαδικός χώρος; Εκεί ποιοί ζούσαν; Έλληνες; Αλβανοί; Eξωγήινοι; Εθνοκάθαρση γινόταν ή όχι; To παιδομάζωμα ήταν κι αυτό "εθνικός μύθος"; Τελικά, καταπώς λέει ο Πάγκαλος, το 1821 κάποιοι που σχεδόν δεν μιλούσαν ελληνικά ξεσηκώθηκαν απέναντι σε μιά αυτοκρατορία μόνο από άγνοια;

  Περιμένω το επόμενο επεισόδιο να δω το εκσυγχρονιστικό και πολύ παγκοσμιοποιημένο και με μπόλικη πλανητική οικονομική διακυβέρνηση μερεμετάκι που θα τραβήξουν σε Ρήγα, Φιλική Εταιρεία κλπ. Και με μεγάλη ανυπομονησία την άλωση της Τριπολιτσάς: ελπίζω να μην μάς προταθεί να ζητήσουμε συγγνώμη από τους Τούρκους.
  Προς το κανάλι: τώρα που πήρατε φόρα, να γράψετε και την Ιστορία των Περσικών πολέμων από την αρχή, αυτή η Ιστορία περιμένει ακόμα περισσότερο καιρό να γραφτεί, κάπου 2500 χρόνια. Κι έχω την αίσθηση ότι αυτός ο σωβινιστής ο Ηρόδοτος πρέπει να μπει στη θέση του, πολλούς "συλλογικούς μύθους" έσπειρε ο άθλιος!

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Αλφαβητίξ 31/01/2011 11:11:39

   Ούτε για τους νεομάρτυρες λέει τίποτα ο Βερέμης, αν και οι νεομάρτυρες υπήρξαν σημαντικό κοινωνικό φαινόμενο και φαίνεται αυτό από το γεγονός ότι αγιογραφούνται σε εκκλησίες λίγα χρόνια μετά το μαρτύριό τους, ανάμεσα στους παλαιούς αγίους.
   Είναι όμως παρατηρημένο ότι οι ιστορικοί της αναθεωρητιστικής σχολής δεν αγαπούν καθόλου να αναφέρονται στους νεομάρτυρες, παραβλέπουν εντελώς το φαινόμενο.

 17. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 31/01/2011 07:12:38

  Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν είναι μεγαλομέτοχος στην Εθνική Τράπεζα; Τί λέει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης;

  • ο ξένος avatar
   ο ξένος @ Δημήτριος Κοκκαλάκης 31/01/2011 11:37:54

   Η Εκκλησία της Ελλάδος θα γίνει χορηγός σε ντοκιμαντέρ του xxx Channel για την παιδοφιλία στην αρχαία Αθήνα. Γιατί όχι, ψέματα είναι;

   • SPYROS T. avatar
    SPYROS T. @ ο ξένος 31/01/2011 15:14:29

    Με τον ακροαριστερο Ιερωνυμο, ολα να τα περιμενεις...

 18. Νίκος avatar
  Νίκος 31/01/2011 08:53:42

  Η αλήτ μας αισθάνεται ραγιάς, και έτσι προεκτείνει το δικό της αίσθημα κατωτερότητας και σε όλους του Ελληνες, τότε και τώρα.
  Επειδή τους λείπει το βαθύ αίσθημα του συνανοίκειν στο κοινόν των Ελλήνων.
  Επειδή ό,τι αποκτούν το αποκτούν με αθέμιτα μέσα, δολοπολοκίες και υποταγή.
  Επειδή ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΠΑΞΙΑ αισθάνονται ότι μπορούν και να τα "χαρίσουν" στον κάθε εθνικιστή του κερατά που μας περιβάλλει. Διότι, ποτέ δεν "εκτιμούμε ό,τι μας δίνεται δωρεάν".
  Επειδη, εξ' αιτίας όλων των ως άνω, αισθάνονται ότι ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ στη χώρα αυτή, που την βλέπουν ως χώρο.
  Επειδή μαθαίνουν απο τα (πολιτικά τους) γενοφάσκια να τους λύνουν τα προβήματα οι άλλοι, οι απ' έξω νταβατζήδες που τους έχουν στο χέρι με τις Μίζενς.
  Επειδή...
  Και άλλοι τόσοι μύριοι λόγοι.

 19. τριπτοκαρυδος avatar
  τριπτοκαρυδος 31/01/2011 10:01:40

  μου έκανε εντύπωση και το εξής:
  Δ'ηθεν ο κυρ Βερέμης μας έδειχνε την αληθή ουσία της επαναστάσεως :

  έτσι είπε την εξής φρικτή και ύποπτη ανακρίβεια

  Ο φαλμεράυερ υποστήριζε ότι δεν υπάρχει στάλλα αίματος

  αλλά ο παπαρρηγόπουλος, αυτός ο σοφός άνθρωπος, του απήντησε:

  ε, και?"


  Κατ`αρχάς ο κύριος αυτός ΛΕΓΕΙ ΨΕΜΜΑΤΑ

  ο Παπαρρηγόπουλος απήντησε το 1843 στον Φαλμεράυερ με την διατριβή του «Περὶ τῆς ἐποικήσεως σλαβικῶν τινῶν φυλῶν εἰς τὴν Πελοπόννησον" την οποία ο γράφων τυγχάνει να έχω αναγνώσει, όποως άλλωστε και το έργο του Φαλμεράυερ, ο οποίος μάλιστα είχε αρχίσει την ελληνοκεντρική του συγγραφή με το άκρως φιλελληνικό "Η ιστορία της Τραπεζούντος"

  Όσον δε, αφορά τις αφ`υψηλού σιωπές του για την φυλετική μας συνέχεια και τις επίσης περίοπτες κορώνες του περί επικίνδυνων καταστάσεων
  ΆΣ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΝΘΟΥΝ
  ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΑ 1921 ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΈΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΣΤΗΜΙΟΥ CAMBRIDGE ΣΤΑ ΦΥΛΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΩΝ (για να μη λέτε ότι χρησιμοποιούμε έλληνες)
  ΕΠΙΣΗΣ ΟΡΑΤΕ ΤΟΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΞΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΞΥΡΟΤΥΡΗ

  όποιος θέλει όταν μπορέσω θα επανέλθω ενδελεχώς.

  • Νίκος avatar
   Νίκος @ τριπτοκαρυδος 31/01/2011 14:02:08

   Τριπτοκαρυδε, επίσης, όταν επανέλθεις, ανέφερε τις μελέτες των νεώτερων Luigi Cavalli-Sforza και (εκλαϊκευμενένα σε βιβλίο) του Steve Jones. Οι μελέτες του Cavalli-Sforza δείχνουν μάλιστα ότι η συνέχεια υπάρχει απο την προϊστορική περίοδο, πριν δλδ να πάρει μορφή ο Ελληνισμός όπως τον γνωρίζουμε εδώ και 3000+ χρόνια.

   Εάν είσαι ειδικός γενετιστής και θέλεις να επικοινωνήσουμε. ευχαρίστως.

 20. thpr avatar
  thpr 31/01/2011 10:24:03

  Μας αφαιρούν το εργαλείο αντίστασης που είναι η ιστορία μας.
  Πρέπει να εκπαιδευτούμε στην ιδέα του Παξ οθωμάνικα.

 21. Michal.V. avatar
  Michal.V. 31/01/2011 10:40:06

  Σχετικά με τις φαμίλιες: Από τον Καραμανλισμό γλιτώσαμε.Από τον Παπανδρεϊσμό οσονούπω, θέλω να πιστεύω, γλιτώνουμε από τον Μητσοτακισμό πότε με το καλό; Μπορεί κανένας να μου απαντήσει; Όσο για τους άλλους που αναφέρεις, πολύ δύσκολα θα γλυτώσουμε, αν όχι ποτέ, γιατί φρόντισαν διαχρονικά οι πολιτικοί μας από το 1981 και μετά να τους βάλουν τέτοια θεμέλια που να μην πέφτουν με καμιά φυσική καταστροφή.

 22. michel avatar
  michel 31/01/2011 10:46:56

  διαβάστε τα βιβλία να δείτε τι στρογγύλεμα εχει πέσει ,σαν να ζούσαν οι Ελληνες σε κάποιο περιβάλον τής βόρειας Ευρώπης.τον κεφαλικο φόρο τούς διωγμούς τα αναφέρουν μεν αλλα σαν κάτι σαν μύθος σαν ακούσματα σαν αφηγήσεις ξένων,δηλαδή θέλουν να πούν οτι μπορεί η επανάσταση να εγινε τυχαία και γιατί οι Τούρκοι εδειξαν ανοχή στούς Ελληνες.
  Δυστυχώς τά βιβλία και η σειρά ειναι συνέχεια τού βιβλίου της Ρεπούση .Εγω πάντως ούτε ειδήσεις από τόν SKY από εδώ καί πέρα.

 23. αλλήθωρος avatar
  αλλήθωρος 31/01/2011 10:49:33

  Αφού το Ελληνικόν Έθνος γεννήθηκε το 1821,γιατί ο Πατροκοσμάς γνώριζε και διαλαλούσε ότι είναι Ελληνας;
  Αφού τους δυο πρώτους αιώνες μετά την κατάληψη οι"ραγιάδες "καλοπερνούσαν ,γιατί ο μητροπολίτης Λάρισας Διονύσιος ο Φιλόσοφος ηγήθηκε δύο εξεγέρσεων αγροτών εναντίον των Τούρκων, μία στην περιοχή των Αγράφων το 1600 και μία το 1611 στα Ιωάννινα, τα οποία μάλιστα κατέλαβε για λίγο. Μετά την αποτυχία της τελευταίας εξεγέρσεως τον Σεπτέμβριο του 1611, βρήκε τραγικό θάνατο (γδάρθηκε ζωντανός) στα χέρια των Τούρκων, χωρίς, όπως αναφέρεται, να λυγίσει ούτε στιγμή.(Από τους εχθρούς του αποκαλούνταν ειρωνικά "Σκυλόσοφος").

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ αλλήθωρος 31/01/2011 11:08:45

   Χρειάζεται προσοχή σε ένα σημείο: Ο όρος Έλληνας επανήλθε σε χρήση στην ύστερη τουρκοκρατία, κυρίως μέσω του νεοελληνικού Διαφωτισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι τότε δημιουργήθηκε εθνική αυτοσυνειδησία, έστω και αν αυτή δεν υπήρχε με τη μορφή που την είδαμε στον 19ο αιώνα. Ο όρος Ρωμιός, ως όρος αυτοπροσδιορισμού, που προϋπήρχε σε χρήση το ίδιο πράγμα ουσιαστικά δηλώνει: Δηλώνει τον χριστιανό ορθόδοξο που μιλάει τα ρωμέικα, την κοινή ελληνική. Το νέο που έφερε ο όρος Έλληνας είναι η σύνδεση με το αρχαιοελληνικό παρελθόν. Αλλά η σύνδεση αυτή προϋπήρχε έμμεσα, αφού ο Όμηρος και άλλα αρχαιοελληνικά κείμενα ποτέ δεν έπαψαν να διαβάζονται από τους μορφωμένους Έλληνες της τουρκοκρατίας. Απλά, με τον Διαφωτισμό η σύνδεση με την αρχαιότητα έγινε αμεσότερη.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ ΒΙΣ 31/01/2011 11:25:03

    Ρωμιός ήταν ο χριστιανός κάτοικος του ανατολικού ρωμαικού κράτους ανεξάρτητα από την γλώσσα που μιλούσε.
    Ρωμιοί θεωρούνταν και οι αρβανίτες, όπως και οι βλάχοι παρότι δεν είχαν ελληνική καταγωγή και δεν ήταν ελληνόφωνοι.
    Ο όρος Ελλην δήλωνε αρχικά τον ειδωλολάτρη και αποτελούσε προσβλητικό όρο καθώς ταυτίζονταν με τον αλλόθρησκο παγανιστή.
    Οι δυτικοί αργότερα αποκαλούσαν τους ρωμιούς "γραικούς" με υποτιμητική διάθεση καθώς θεωρούσαν αυτούς αποκλειστικά ως συνεχιστές της Νέας Ρώμης.
    Ο όρος ρωμιός ταυτίστηκε πολύ αργότερα επι Τουρκοκρατίας με τον χριστιανό που έχει ελληνική συνείδηση.

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ Κάποιος 31/01/2011 12:43:40

     Οι Αρβανίτες ήταν Ρωμιοί για τους Τούρκους, επειδή ανήκαν στο μιλλέτ (=γένος) των ρουμ, κατά το ισλαμικό δίκαιο.
     Οι ίδιοι δεν αυτοπροσδιορίζονταν έτσι, αυτοπροσδιορίζονταν ως Αρμπ'ρόρ. Και τα ελληνικά τα έλεγαν ρωμαίικα στη γλώσσα τους, ρομέτσκε. Και τους Έλληνες τους έλεγαν Γκρέκε.
     Αρα, το Ρωμιός, από την άποψη του αυτοπροσδιορισμού και όχι του ετεροπροσδιορισμού, αφορούσε μόνο στους ελληνόφωνους, άντε και στους τουρκόφωνους.
     Ο όρος "ρωμαίικα" (ή " απλή ρωμαίικη") επί τουρκοκρατίας δήλωνε την απλή, καθομιλούμενη ελληνική. Ελληνικά ήταν τα αρχαία ή γενικά η λόγια εκκλησιαστική γλώσσα.
     Υπάρχουν κείμενα της τουρκοκρατίας που αναφέρονται σε ανθρώπους με το εθνωνυμικό "Βούλγαρης" (π.χ. νεομάρτυς Λάζαρος ο Βούλγαρης). Για τους Τούρκους όμως και ο ορθόδοξος Βούγλαρος ήταν ρουμ, όχι όμως για τους Ρωμιούς.
     Αρα, εθνοτική αυτοσυνειδησία υπήρχε επί τουρκοκρατίας, άλλο αν δεν υπήρχε εθνικισμός όπως τον ξέρουμε τον 19ο αιώνα.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ ΒΙΣ 31/01/2011 13:00:40

      Και οι βλαχόφωνοι και σλαβόφωνοι πληθυσμοί του ρουμ ορντοντόξ, πως αυτοπροσδιορίζονταν ;
      Απ' όποια σκοπιά και να το δεις, πολύ αργότερα δηλαδή στα χρόνια της επανάστασης και του νεοελληνικού κράτους, ο όρος ρωμιός απέκτησε χαρακτηριστικά εθνικού προσδιορισμού, σύμφωνα με το διαχωρισμό που κάνεις.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Κάποιος 31/01/2011 13:13:40

      Και εκείνοι είχαν δικούς τους όρους για αυτοπροσδιορισμό (ρώτα κανένα Βλάχο να σου πει πως αυτοαποκαλούνται στη γλώσσα τους). Είναι φενάκη να πιστεύουμε ότι είχαν καταργηθεί οι εθνοτικοί αυτοπροσδιορισμοί και ετεροπροσδιορισμοί επειδή υπήρχε από πάνω η ομπρέλλα του ισλαμικού δικαίου. Το αυτοκέφαλο πατριαρχείο Ιπεκίου (Σερβίας) και η αυτοκεφαλη αρχιεπισκοπή Αχρίδας μόνο τον 18ο αιώνα καταργήθηκαν, προκειμένου να ελέγχουν καλύτερα οι Οθωμανοί τους πληθυσμούς.
      Στις βυζαντινές πηγές Ρωμαίοι είναι ΜΟΝΟ οι ελληνόφωνοι. Γιατί ο Στέφανος Ντουσάν στέφεται "Αυτοκράτωρ Σέρβων και Ρωμαίων"; Γιατί αναφέρονται σε βυζαντινές πηγές ΕΝΤΟΣ της αυτοκρατορίας Βούλγαροι, Αλβανίται, Βλάχοι, αφού όλοι τους ήταν ορθόδοξοι;

      Η αναθεωρητιστική σχολή καταφεύγει σε ένα μαξιμαλισμό, οιονεί δόγμα: Εθνος με τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα γεννιέται με τη Γαλλική Επανάσταση, άρα πριν το 1789 δεν υπάρχει τίποτα! Δηλαδή, δεν υπάρχει εθνική συνείδηση, μόνο συνείδηση υπηκόου ενός κράτους. Εθνική συνείδηση, κατά τη σχολή αυτή, στην οποία ανήκει και ο Βερέμης, είναι μόνο αυτό που γνωρίζουμε ως εθνική συνείδηση με βάση τα κριτήρια της νεωτερικότητας! Τουλάχιστον οι δικές μας πηγές δείχνουν ότι οι ορθόδοξοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας αυτοπροσδιορίζονταν με βάση την εθνότητά τους. Αλλο αν υπήρχε ένα πνεύμα ενότητας λόγω κοινού θρησκεύματος.
      Επί τη ευκαιρία, αν και άθεος κομμουνιστής, αναγνωρίζεις, υποθέτω, ότι η αλλαγή θρησκεύματος σήμαινε και μεταπήδηση σε άλλο γένος=μιλλέτ. Δες τώρα σε ποιο μιλλέτ, με τη νεωτερική έννοια του έθνους, ανήκουν οι εξισθλαμισθέντες ανά τους αιώνες Ελληνες...

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ ΒΙΣ 31/01/2011 13:37:25

      Στο ανατολική ρωμαική αυτοκρατορία η ελληνιστική κοινή ήταν επίσημη γλώσσα του κράτους ήδη από την εποχή του Ηρακλείου και οι πολίτες αποκαλούντο ρωμαίοι ή ρωμιοί.
      Δηλαδή ήταν ρωμαίοι πολίτες και χριστιανοί.
      Το γεγονός ότι χρησιμοποιούσαν την lingua franca της εποχής, δηλαδή την ελληνική γλώσσα, δεν τους κάνει, ούτε τους προσδιορίζει ως Ελληνες.
      Δεν υπάρχει καμιά ιστορική μαρτυρία τουλάχιστον ως την υστεροβυζαντινή εποχή που να μαρτυρεί κάτι τέτοιο.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ ΒΙΣ 31/01/2011 13:47:01

      Επίσης είναι εντελώς αυθαίρετος ο ισχυρισμός σου ότι Ρωμιοί αποκαλούνταν μόνο οι ελληνόφωνοι.Ρωμιοί αποκαλούνταν συν τοις άλλοις και οι τουρκόφωνοι χριστιανοί επί Τουρκοκρατίας.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ ΒΙΣ 31/01/2011 14:20:16

      Από την εποχή του Ηρακλείου (7ος αι.) μέχρι τον 15ο που έπεσε η αυτοκρατορία δεν υπήρξαν εσωτερικές πνευματικές και κοινωνικές διεργασίες;
      Αφού βλέπουμε σε κείμενα βυζαντινά, χρονικά, να διαστέλλονται οι Ρωμαίοι (=ελληνόφωνοι) από Βλάχους και Αλβανίτες. Ρωμαίοι υπήκοοι και ορθόδοξοι ήταν όλοι τους. Ο Σαμουήλ αυτοαποκαλείτο "Τσάρος Βουλγάρων και Ρωμαίων", ο Στέφανος Ντουσάν "Σέρβων και Ρωμαίων". Αφού όλοι τους ήταν υπήκοοι ενός κράτους, τι νόημα είχε ο προσδιορισμός;
      Δες και αυτό που γράφω για τη διττή έννοια των λέξεων. Ψάξε το και στο λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας του Κριαρά. Από εκεί και πέρα, αν δεν αποδέχεσαι την αμιφισημία της λέξης, ψάξε το και μόνος σου.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ ΒΙΣ 31/01/2011 14:24:26

      Έλληνες αρχικά τους αποκαλούσαν οι δυτικοί, επειδή αμφισβητούσαν τη νομιμότητα της συνέχειας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, που ήταν θεμέλιο της βυζαντινής ιδεολογίας. Σταδιακά, άρχισαν και οι Βυζαντινοί στην ύστερη βυζαντινή περίοδο να δέχονται τον όρο.
      Αν θυμάσαι, ο Βερέμης και οι άλλοι αναθεωρητιστές αποδέχονται τη χρήση του όρου "Έλλην" μόνο μετά τα τέλη του 18ου αιώνα. Εδώ πιο πάνω έδειξα με επιχειρήματα ότι ο όρος υφίσταται ήδη, έστω και αν δεν χρησιμοποιείται ευρέως. Ήδη παρέπεμψα στη Γραμματική του Σοφιανού (16ος αι.!).
      Τώρα θα μας κάνετε τη χάρη να αποδεχτείται ότι την ύστεροβυζαντινή περίοδο ο όρος "Έλληνες" είχε πια ταυτιστεί με τον όρο "Ρωμαίοι";
      Κάτι είνα και αυτό...Από τον 18ο αιώνα πηγαμε στον 14ο...

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ ΒΙΣ 31/01/2011 14:25:10

      ωχ, τούβλο: "να αποδεχτείτε" ήθελα να γράψω.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ ΒΙΣ 31/01/2011 14:58:34

      Ο σέρβος κράλης, Στέφανος Ντουσάν ουδέποτε υπήρξε βυζαντινός αυτοκράτωρ.
      Αυτοανακηρύχθηκε ως "Αυτοκράτωρ Σέρβων και Ρωμαίων" εκμεταλλεύομενος τους βυζαντινούς δυναστικούς εμφυλίους πολέμους, γιατί ήθελε για εθνικιστικούς λόγους να διαχωρίσει την σερβική του καταγωγή επιχειρώντας παράλληλα να υποκαταστήσει θεσμικά την εξουσία του "Αυτοκράτορα των Ρωμαίων".
      Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει το 800 μ.Χ και ο φράγκικης καταγωγής Καρλομάγνος που είχε αυτοανακηρυχθεί "Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας".

     • χρηχα avatar
      χρηχα @ ΒΙΣ 01/02/2011 00:04:34

      κάποιος@
      δεν βρίσκειςς λογικό ένας τοπικός άρχοντας που προσπαθούσε να αυτοπροσδιοριστεί και να ξεχωρίσει από την κεντρική κυβέρνηση να ψάχνει αυτοπροσδιορισμούς που θα δηλώνουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει έθνοςΣλάβων; τότε αν δεν το αναγνώριζε ο ίδιος τί θα έλεγε στον λαό; είμαι κι εγώ Ρωμαίος αλλά είμαι καλύτερος απ' τομνάλλον γιατί έχω έδρα αλλού;
      Το ίδιο και ο Βούλγαρος.....
      Είχαν και οι δύο εθνικό έρεισμα αλλά η πλειοψηφία των κατοίκων που διοικούσαν ήταν Ρωμαίοι....οι οποίοι απλώς είχαν εθνοτικά χαρακτηριστικα που για διάφορους λόγους είχαν ατονήσει....'ετσι η πού έντονα και με φανατισμό δηλούμενη εθνοτική διαφορά απ'τους υπόλοιπους έδινε το δικαίωμα σε εθνοτικούς μικρούς αρχηγούς να προβάλουν τα εθνοσωτήρια σχέδιά τους και να διαχωρίσουν την θέση τους απ'την προφανώς διεφθαρμένη ηγεσία του κέντρου που λογικό ήταν η περιφέρεια να την έχει λίγο πολύ σιχαθεί(όπως συμβάινει σχεδόν πάντα με τις περιφέρειες)....έτσι ήταν εύκολο να συμπαρασύρουν μεγαλύτερες μάζες πλυθισμού και να δημιουργήσουν εθνοτκά μορφώματα....

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Κάποιος 31/01/2011 13:30:55

      Kαι να συμπληρώσω κάτι τελευταίο: Ένας όρος μπορεί να έχει διττή σημασία και χρήση. Ανέφερες το κειμενο του Γενναδίου για τον όρο "Έλλην", όπου ο ίδιος ο Γεννάδιος αναγνωρίζει τη διττή σημασία του όρου. Αποδέχεται τον αυτοπροσδιορισμό αυτό, με τη μία σημασία, αλλά τον απορρίπτει με την άλλη (εδώ υποφώσκει όμως και η πολεμική κατά της νεοειδωλολατρίας του Πλήθωνος, να μην το ξεχνούμε).
      Ο όρος "Ρωμαίος" έχει την έννοια του υπηκόου της βυζαντινής αυτοκρατορίας και στη συνέχεια του ορθόδοξου υπηκόου-υποτελούς υπόχρεου της δεκάτης (τζίμμη) της οθωμανικής αυτοκρατορίας, κατά το ισλαμικό δίκαιο. Ταυτόχρονα όμως στις πηγές έχει την έννοια του "Έλλην" ή ελληνόφωνου αν θες. Και τέτοιες πηγές υπάρχουν ΚΑΙ βυζαντινές.
      Οταν, π.χ., στο κείμενο του μαρτυρίου του νεομάρτυρος Λαζάρου, που είναι κείμενο της τουρκοκρατίας, τονίζεται ότι ήταν Βούλγαρης (και εκεί αφήνονται υπαινιγμοί για την απαιδευσιά και τους χοντρούς τρόπους των Βουλγάρων), αυτό είναι απλά δηλωτικό αυτής της επιβίωσης των αυτοπροσδιορισμών και των ετεροπροσδιορισμών με βάση τη γλώσσα και επί τουρκοκρατίας, παρά το ομόδοξον.

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ Κάποιος 31/01/2011 12:46:46

     Και επί Βυζαντίου Ρωμαίοι στις πηγές είναι μόνο οι ελληνόφωνοι. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Για αυτό υπάρχει η διάκριση στις πηγές της βυζαντινής περιόδου μεταξύ Ρωμαίων, Βουλγάρων, Βλάχων, Αλβανιτών, Σέρβων κλπ. Ορθοδόξων όλων, αλλά όχι όλων Ρωμαίων. Τη σύγχυση τη δημιούργησαν οι Τούρκοι με την επιβολή του ισλαμικού δικαίου περί γένους (μιλλέτ), που ως διαφοροποιητικό στοιχείο αναγνώριζε μόνο το θρήσκευμα.
     Αυτό που κάνεις εσύ είναι ότι προβάλλεις μία μεταγενέστερη χρήση του όρου Ρωμαίος - Ρωμιός στο παρελθόν. Και μάλιστα, μπερδεύεις τον ετεροπροσδιορισμό με τον αυτοπροσδιορισμό.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ ΒΙΣ 31/01/2011 12:59:00

      Και να θυμίσω τί έλεγε ο μεγάλος έλληνας ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, από τον πατέρα του Ψαριανός, από τη μάνα του Υδραίος:
      "Είμαι μισός Ρωμιός, μισός Αρβανίτης".

   • co avatar
    co @ ΒΙΣ 31/01/2011 12:03:34

    ο ορος ελληνας δεν ηρθε καθολου σε χρηση την υστερη τουρκοκρατια, αλλα μετα τον 10-11αιωνα. Ο ορος που αυτοχαρακτηριζοταν διαχρονικα ο λαος ηταν ρωμαιος -ρωμιος (μεχρι και σημερα αλλωστε υπαρχει σε ικανο ποσοστο χρησης -αυτοσυνειδησιας) αλλα αναφορες στην ταυτιση ρωμιου και ελληνα υπαρχουν ηδη απο τον 11 αιωνα.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ co 31/01/2011 12:45:31

     Ο όρος "ρωμιός" διαχρονικά σήμαινε διαφορετικά πράγματα.
     Αρχικά σήμαινε τον πολίτη της ανατολικής ρωμαικής αυτοκρατορίας, άρα ήταν όρος κρατικού-πολιτικού προσδιορισμού, επί τουρκοκρατίας σήμαινε το μέλος του Ρουμ ορτοντόξ, δηλαδή ήταν όρος θρησκευτικού προσδιορισμού και στα προεπαναστατικά και μεταεπαναστατικά χρόνια ταυτίστηκε αντίστοιχα με τον ορθόδοξο χριστιανό που έχει ελληνική συνείδηση και κατόπιν με τον κάτοικο του νεοελληνικού κράτους.

     Οσον αφορά την σημασία του όρου Ελλην θα σου παραθέσω δύο ενδεικτικά αποσπάσματα, πολύ μεταγενέστερα του 11ου αι, που καταδεικνύουν πολλά για το συγκεκριμένο θέμα.

     "Έλλην ων τηι φωνήι, ουκ αν ποτέ φαίην Έλλην είναι, δια το μη φρονείν ως εφρόνουν ποτέ οι Έλληνες' αλλ' από της ιδίας μάλιστα θέλω ονομάζεσθαι δόξης. Και ει τις έροιτό με τις ειμι, αποκρινούμαι χριστιανός είναι."
     - Πατριάρχης Γεννάδιος Σχολάριος, 15ος αιώνας.

     "Αδελφοί μου, έμαθα πως με την χάριν του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και Θεού δεν είσθε Έλληνες, δεν είσθε ασεβείς, αιρετικοί, άθεοι, αλλ' είσθε ορθόδοξοι χριστιανοί..."
     - Κοσμάς Αιτωλός, 18ος αιώνας.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Κάποιος 31/01/2011 12:55:03

      Ναι, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα κείμενα επί Τουρκοκρατίας που τεκμηριώνουν την ταύτιση των όρων Έλληνας και Ρωμιός. Μην απολυτοποιείς μία αποστροφή του Κοσμά, που κατά τα άλλα έλεγε στον κόσμο να μην μιλάει αρβανίτικα παρά ελληνικά, γιατί αυτή είναι η γλώσσα της Εκκλησίας. Η παλιά σημασία του όρου "Έλληνας= ειδωλολάτρης" επιβίωνε στον εκκλησιαστικό χώρο και μέσω της υμνογραφίας (ο Κοσμάς εδώ, ως κληρικός, χρησιμοποιεί εκκλησιαστικό λεξιλόγιο), αλλά παράλληλα ήδη από τον 12ο αιώνα είχε καθιερωθεί ο όρος Έλληνας και μεταξύ των Ρωμιών. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αποκαλεί την Πόλη "καύχημα των Ελλήνων". Οχι των ειδωλολατρών, φυσικά.

      Ορίστε ένα δυνατό παράδειγμα που τεκμηριώνει τα παραπάνω: Γύρω στα 1550 εκδίδεται στην Κέρκυρα από τον Νικόλαο Σοφιανό η "Γραμματική της κοινής των Ελλήνων γλώσσης". Η πρώτη γραμματικη της δημοτικής. Την αποκαλεί "κοινή (=καθομιλούμενη) γλώσσα των Ελλήνων".
      Εδώ για περισσότερα:
      http://www.greek-language.gr/greekLang/medieval_greek/bibliographies/syntax/show.html?id=142

  • Επικούρειος avatar
   Επικούρειος @ αλλήθωρος 31/01/2011 14:54:12

   Τάδε έφη Πατροκοσμάς:
   «Τριακόσιους χρόνους μετά την Ανάστασιν του Χριστού μας έστειλεν ο Θεός τον άγιον Κωνσταντίνον και εστερέωσε βασίλειον χριστιανικόν· και το είχαν χριστιανοί το βασίλειον 1150 χρόνους. Ύστερον το εσήκωσεν ο Θεός από τούς χριστιανούς και έφερε τον Τούρκον και του το έδωσε (το Βυζάντιο) δια ιδικόν μας καλόν, και το έχει ο Τούρκος 320 χρόνους. Και διατί έφερεν ο Θεός τον Τούρκον και δεν έφερεν άλλο γένος; Δια ιδικόν μας συμφέρον· διότι τα άλλα έθνη θα μας έβλαπτον εις την πίστιν, ο δε Τούρκος άσπρα (χρήματα) άμα του δώσης κάμνεις ο,τι θέλεις. Και δια να μη κολασθώμεν, το έδωσε του Τούρκου, και τον έχει ο Θεός τον Τούρκον ωσάν σκύλον να μας φυλάει».
   «Και εγώ αδελφοί μου, όπου αξιώθηκα και εστάθηκα εις αυτόν τον άγιον τόπον τον αποστολικόν, δια την ευσπλαχνίαν του Χριστού μας, εξέταξα πρώτον δια λόγου σας και έμαθα πώς με την χάριν του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και Θεού, δεν είσθενε Έλληνες, δεν είσθενε ασεβείς, αιρετικοί, άθεοι, αλλ’ είσθενε ευσεβείς ορθόδοξοι χριστιανοί…»
   Και μερικές από τις "φοβερές" προφητείες του Πατροκοσμά:
   • «Ή τρεις μέρες, ή τρεις μήνες, ή τρία χρόνια θα βαστάξει.»
   • «Θα δείτε σαράντα άλογα να τα δένουν σε ένα παλούκι».
   • «Θα βάλουν φόρο στις κότες και στα παράθυρα».
   • «Θα ‘ρθει ξαφνικά ή το βόιδι στο χωράφι, ή το άλογο στ’ αλώνι».
   • «Θα ‘ρθει καιρός, που θα φέρει γύρες ο διάβολος με το κολοκύθι του».
   • «Ένα ψωμί θα χαθεί το μισό κι ένα ολόκληρο».
   • «Να έχετε τρεις θύρες· αν σας πιάσουν τη μια, να φύγετε από την άλλη».
   • «Και από τον καιρό οπού έκαμεν ο πανάγαθος Θεός τον κόσμον είναι επτά χιλιάδες και διακόσιοι ογδοήντα οκτώ χρόνοι» (Διδαχή Α2 , 19, Ι. Μενούνου).
   • «Ο ήλιος και το φεγγάρι και τ’ άστρα είναι κολλημένα εις τον ουρανόν και ο ουρανός γυρίζει μαζί με τον ήλιον… Όπου πηγαίνει ο ήλιος εκεί γίνεται ημέρα» (Χειρόγραφο 12 Λευκοπηγής, σελ. 31).

 24. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 31/01/2011 11:03:56

  Η ιστορική ανάλυση της πρώτης περιόδου της τουρκοκρατίας στο 1ο επεισόδιο ήταν πάρα πολύ απλουστευτική και παρέλειπε ουσιώδη δεδομένα, τόσο γενικότερα, όσο και ειδικότερα, αναφορικά με τον χώρο της Πελοποννήσου. Δεν νομίζω ότι τιμά ιδιαίτερα στον Βερέμη ως επιστήμονα...

 25. ο ξένος avatar
  ο ξένος 31/01/2011 11:18:16

  Τελειώνοντας το σχολείο, είχα την εξής εντύπωση σε σχέση με την ιστορία της περιόδου:
  Η χώρα μας, οι Έλληνες, από την Κρήτη ως την Ορεστιάδα, όπως την ξέρουμε σήμερα, ήταν 400 χρόνια κάτω από τον τουρκικό ζυγό. Καθημερινά οι Έλληνες βασανίζονταν (κυρίως σουβλίζονταν), από τους Τούρκους, οι οποίοι έπαιρναν τα παιδιά με παιδομάζωμα. Όσα παιδιά γλίτωναν, τα βράδια πήγαιναν στα κρυφά σχολειά (φεγγαράκι μου λαμπρό, φέγγε μου να περπατώ), μάθαιναν ελληνικά και ετοιμάζονταν για την επανάσταση.
  Την ανάγκη, ωστόσο, για μια κατά το δυνατόν αντικειμενικότερη καταγραφή της ιστορίας, για πιο ουσιαστική γνώση του παρελθόντος, διαχειρίστηκαν ανεπαρκείς ηλίθιοι, κατά το γνωμικό: "Είπαν του μουρλού να χέσει και αυτός πήγε και ξεκολιάστηκε".

 26. Κάποιος avatar
  Κάποιος 31/01/2011 11:49:27

  Το κρυφό σχολείο είναι μύθος.
  Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό στοιχείο που να βεβαιώνει την ύπαρξη του, όπως επίσης και κανένα ιστορικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει την άποψη ότι οι Τούρκοι εμπόδιζαν την λειτουργία διδασκαλείων.
  Αντίθετα υπάρχουν ιστορικά στοιχεία για την λειτουργία τους επί Τουρκοκρατίας.
  Ειδικά μετά τον 17ο αι υπάρχει έντονη αναβίωση της ελληνικής παιδείας και ίδρυση αρκετών σχολείων.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Κάποιος 31/01/2011 12:37:31

   Αυτό είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, από την εποχή του Γιάννη Βλαχογιάννη, δεν περιμέναμε από τον Βερέμη να μας πει τα αυτονόητα, σιγά τα ωά. Ενας θρύλος είναι το "κρυφό σχολειό", τουλάχιστον στη γενικευτική του εκδοχή. Υπάρχει και το βιβλιαράκι του Άλκη Αγγέλου, " Το Κρυφό Σχολειό" , εκδ. Εστία. Κατά τα άλλα συμφωνώ με τον ξένο, που συνοψίζει το ψευδοεπιστημονικό ντοκυμαντέρ του Βερέμη σε μία φράση. Μόνο που η γιαγιά μου την έλεγε διαφορετικά:
   "Είπανε του χέστη να χέσει και αυτός ξεπατώθηκε" .

  • bfo avatar
   bfo @ Κάποιος 31/01/2011 14:43:19

   Το «κρυφό σχολείο» δεν σημαίνει ότι εμπόδιζαν την λειτουργεία των διδασκαλείων.

   Το κρυφό σχολείο αναφέρεται στα «μουλωχτά» μαθήματα ελληνισμού και αντίστασης --αυτό ήταν το κρυφό περιεχόμενο, δεν ήταν η αλφαβήτα και η πρόσθεση.

   Και, ναι, αυτά ούτε επιτρέπονταν, ούτε γίνονταν ανοικτά.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ bfo 31/01/2011 15:04:02

    Αυτό που γράφεις σε ποια ιστορική πηγή αναφέρεται ;

    • lampros avatar
     lampros @ Κάποιος 01/02/2011 04:20:18

     Είναι στοιχειώδεις συνωμοτικοί κανόνες σε ΚΑΘΕ περίπτωση εθνικής κατοχής.

     Ορίστε μια πηγή:

     [απόσπασμα από το βιβλίο του Γάλλου δημοσιογράφου Rene Puaux «Δυστυχισμένη Βόρειος Ήπειρος», (ελλην. Έκδοση εκδ. Τροχαλία, Αθήναι α. χρ.). Ο Puaux (Πυώ) περιηγήθηκε την Ήπειρο το 1913, ακριβώς μόλις τα εδάφη αυτά είχαν ελευθερωθεί από τον ελληνικό στρατό. Συνομιλώντας με Έλληνες Ηπειρώτες, οι οποίοι τότε για πρώτη φορά απηλλάγησαν από τον τουρκικό ζυγό, μαθαίνει έκπληκτος και τα εξής:]

     «Κανένα βιβλίο τυπωμένο στην Αθήνα δεν γινόταν δεκτό στα σχολεία της Ηπείρου. Ήταν επιβεβλημένο να τα προμηθεύονται όλα από την Κωνσταντινούπολη. Η Ελληνική Ιστορία ήταν απαγορευμένη. Στην περίπτωση αυτή λειτουργούσαν πρόσθετα κρυφά μαθήματα, όπου χωρίς βιβλία, χωρίς τετράδια, ο νεαρός Ηπειρώτης μάθαινε για τη μητέρα Πατρίδα, διδασκόταν τον Εθνικό της Ύμνο, τα ποιήματά της και τους ήρωές της. Οι μαθητές κρατούσαν στα χέρια τους την ζωή των δασκάλων τους. Μία ακριτομυθία, μια καταγγελία ήταν αρκετή. Δεν είναι συγκινητικό, αυτά τα διακόσια μικρά αγόρια και τα διακόσια πενήντα κοριτσάκια να δέχονται τις επιπλέον ώρες των μαθημάτων (στην ηλικία, που τόσο αγαπούν τα παιχνίδια), να συζητούν για την Ελλάδα και επιστρέφοντας στις οικογένειές τους με τα χείλη ραμμένα να κρατούν τον ενθουσιασμό μυστικό στην καρδιά;» (σελ. 126).

     = = = = =

     Άλλη πηγή:

     [Ο Κύπριος Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Σαμπατακάκης γράφει το 1921 για τις εξελίξεις στην ιδιαίτερη πατρίδα του:]

     «Η θαυμασία αυτή ανάπτυξις του εθνικού αισθήματος οφείλεται, προ παντός, εις τα Σχολεία, τον Τύπον και την Εκκλησίαν. Της ευκαιρίας της Αγγλικής κατοχής δραξάμενος ο Κυπριακός Λαός έσπευσεν, ως η διψασμένη έλαφος τρέχει δρομαία επί τας πηγάς των υδάτων, ούτω και ούτος προς τα νάματα της παιδείας. Και ηδύνατό τις να ίδη φιλοτιμουμένους τους πολίτας και τους χωρικούς να ιδρύωσι δι’ ιδίων δαπανών σχολάς, να φροντίζωσι να διορίζωσι δάσκαλον τον καλύτερον μεταξύ αυτών. Ιδρύθη το Παγκύπριον Γυμνάσιον και αι λοιπαί των κεντρικών πόλεων σχολαί, αίτινες ήρξαντο να χαλκεύωσιν Έλληνας χαρακτήρας, να εξαποστέλλωσι διδασκάλους εις τα διάφορα χωρία, διδάσκοντας ουχί πλέον την Οκτώηχον, ουχί το ψαλτήριον, ουχί θρησκέιαν, αν και ταύτα και αύτη ήσαν αναγκαία, αλλά τα ανδραγαθήματα των αρχαίων και νεοτέρων Ελλήνων ηρώων,… τας μαύρας της δουλείας ημέρας, και τέλος την ιδέαν της πατρίδος και της ελευθερίας…» (ίδε Κωστή Κοκκινόφτα, Κυκκώτικα Μελετήματα, τόμος Α’, Λευκωσία 1997). Το κείμενο αυτό μας λέγει δυο σημαντικές αλήθειες! Πρώτον ότι οι Έλληνες της Κύπρου έσπευσαν να ανοίξουν σχολεία όλων των βαθμίδων μόνο όταν άρχισε η αγγλική κατοχή (1878 κ.ε.),

     Άλλο:

     Οι νάρθηκες των Εκκλησιών εχρησίμευον εις τα σχολεία των παίδων διδασκομένων βαναύσως πως τα κοινά λεγόμενα γράμματα υπό των ιερέων αυτών. Κατά δε τα τέλη του παρελθόντος αιώνος συνεστήθησαν μεν ελληνικά σχολεία εν Κωνσταντινουπόλει, Σμύρνη, Κυδωνίαις, Ιωαννίνοις, Χίω, αλλά ταύτα δεν διήρκεσαν επί πολύ, διότι η τουρκική εξουσία, ραδιουργούμενη υπό των Ιησουιτών, κατάστρεψαν αυτά…»

     [Χρήστου Βυζαντίου, Ιστορία των κατά την Ελληνικήν Επανάστασιν εκστρατειών και μαχών ων συμμετέσχεν ο τακτικός στρατός από του 1821 μέχρι του 1833. Απομνημονεύματα Αγωνιστών του 1821, εκδ. Τσουκαλά, σελ. 14.]

     = = = =

     Άλλο:

     [Νικόλαος Δραγούμης] : «Ουχί μόνον κοπιώντες, αλλά και κινδυνεύοντες εσπούδαζον οι πατέρες ημών γράμματα. Έκαστος των Τούρκων και ο έσχατος, ως γνωστόν, είχε το δικαίωμα να τυραννεί, να φορολογεί και να φονεύει τους οπαδούς του Χριστού. Επειδή δε τα σχολεία διήγειραν τας υποψίας αυτών και κατέστρεφον παντοιοτρόπως, και διδάσκαλοι και μαθηταί εσοφίζοντο παντοίους επίσης τρόπους δια να αποφεύγωσιν την οργήν των. Και οσάκις συνήρχοντο εις το σχολείον, εις εξ αυτών ιστάμενος πλησίον του παραθύρου ως κατάσκοπος έστρεφεν ανήσυχος πανταχού το βλέμμα και έδιδεν προς τους άλλους την είδησιν ότι έβλεπεν οθωμανόν ερχόμενον μακρόθεν…»

     = = = =

     Άλλο:

     «Αρκούμεθα λοιπόν στην εμπειρία, η οποία αφορά τον παππού μου. Καταγόταν από ένα μικρό ορεινό χωριό απομονωμένο αιώνες από τον υπόλοιπο κόσμο, ήταν παπάς και πέθανε σε πολύ μεγάλη ηλικία (νομίζω περνούσε τα ενενήντα) το 1952. Θα πρέπει δηλαδή να είχε γεννηθεί γύρω στο 1860. Ήξερε να γράφει και να διαβάζει άνετα. Φυσικά δεν είχε φοιτήσει σε κανονικό σχολείο γιατί οι Τούρκοι επέτρεψαν την μεν ίδρυσή τους μόλις το 1858, αλλά η οργάνωση, ευρύτερη διάδοση και λειτουργία των βράδυνε αισθητά, πραγματοποιηθείσα σταδιακά μετά το 1874. Στο δε χωριό του παππού ιδρύθηκε σχολείο το 1903.

     Όταν δε (τελειόφοιτος Γυμνασίου εγώ), τον ρώτησα που έμαθε να γράφει και να διαβάζει και σε ποιο σχολείο εφοίτησε, μου απάντησε ότι πήγαινε στο «Κρυφό Σχολειό» της Καρδαμούτσας. Καρδαμούτσα για τους μη γνωρίζοντες είναι ένα μοναστήρι στο Βόρειο Μεραμπέλο, το οποίο ιδρύθηκε κατά την ενετοκρατία και πριν το 1617 κοντά στην Μονή Αρετίου. Και ενώ το Αρέτι ήταν ο οικονομικοδιοικητικός παράγοντας της περιοχής, έχοντας ενσωματώσει (δορυφοροποιήσει) όλα τα γύρω μοναστήρια, η Καρδαμούτσα (οι μοναχοί της ήσαν οι πιο μορφωμένοι) που δεν απορροφήθηκε ποτέ από το Αρέτι, αποτελούσε την «πνευματική εστία» όπου μάθαιναν γράμματα…» (Επιστολή του συγγραφέως Γιώργου Πρατσίνη στο περιοδικό «Εκπαιδευτικοί Προσανατολισμοί», Φθινόπωρο 1995).

     ...

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ bfo 31/01/2011 17:55:58

    Σχετικά με τους τουρκόφωνους Ρωμιούς - εδώ ο όρος Ρωμιοί όντας χρησιμοποιείται για δήλωσή τους - της Καππαδοκίας, του Ικονίου και του δυτικού Πόντου, δηλ. τους Καραμανλήδες, υπάρχει μεταξύ τους η παράδοση ότι οι Τούρκοι τους είχαν επιβάλει την τουρκική και ότι τους έκοβαν τη γλώσσα.
    Είναι γεγονός ότι όλοι αυτοί οι τουρκόφωνοι είχαν συνείδηση του ότι στο απώτερο παρελθόν μιλούσαν ελληνικά, ρωμαίικα, και ότι τα παράτησαν λόγω της κρατικής οθωμανικής βίας. Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό περί βίας, είναι πάντως βέβαιο ότι λόγω της κατάκτησης των περιοχών αυτών από τους Τούρκους ήδη μετά τον Μαντζικέρτ (1071), δηλ. πριν και από τους Κομνηνούς (!), και λόγω των μαζικών εξισλαμισμών, η υποχώρηση της ελληνικής υπήρξε μοιραία και ραγδαία. Ηταν παρεπόμενο της υποχώρησης του χριστιανικού πληθυσμού. Ισως εκεί έχει κάποια βάση ο θρύλος του Κρυφού Σχολειού, με βάση και την παράδοση περί κοπής της γλώσσας, αλλά το λέω με πάσα επιφύλαξη. Υπάρχουν μελέτες για τον Πόντο και την Καππαδοκία, μπορεί να τις αναζητήσει κανείς.
    Το μόνο βέβαιο είναι η υποχώρηση της παιδείας κατά τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας, κάτι που είναι πολλαπλώς βεβαιωμένο (ακόμα και στο επίπεδο της καλλιέργειας της θρησκευτικής ζωγραφικής αντανακλάται). Αυτό όμως δεν το είπαν στο στρατευμένο ντοκυμαντέρ του κ. Βερέμη.
    Κρίμα, αλλά δεν με εκπλησσει: Εχω διαπιστώσει και από άλλες παρεμβάσεις του κ. Βερέμη ότι διέπεται από έναν μανιχαϊσμό και μία δογματική ακαμψία, παρά τα περί φιλελευθερισμού διατυμπανιζόμενα. Θα τον έλεγα ως προς αυτό "έναν κομμουνιστή από την ανάποδη".
    Προφανώς είχε κάποια συγκεκριμένη αντίληψη περί τουρκοκρατίας και με βάση αυτήν προσπάθησε να χτίσει το ντοκυμαντέρ του. Θα μπορούσε να είχε συμβουλευτεί, π.χ., και έναν ειδικό στη μεταβυζαντινή τέχνη.

 27. aroyra avatar
  aroyra 31/01/2011 11:53:50

  Μην σας εκπλήσει η χορηγία της Εθνικής Τράπεζας. Σας υπενθυμίζω ότι σε εκείνη την Οργάνωση που έγραφε τα πρότυπα της Ρεπούση με την ανιστόριτη ιστορία των βαλκανίων (νοτιοανατολικής ευρώπης). Εκείνη την υπέροχη οράνωση με αρχηγό τον κο Καρρά (ναι αυτόν που τον είχαν και στο ΔΣ του Αγ. Όρους τυχαίο; ναι αυτόν τον γραμματέα της γνωστής λέσχης Β) χορηγοί ήταν εκτός την Κόκα Κόλα,τους αμερικάνους και τους Γερμανούς, η Εθνική Τράπεζα και μια κυπριακή ΜΚΟ. Δυστυχώς έχουν εδώ και πολύ καιρό κατεβάσει την ιστοσελίδα με τους καρπούς της ...βρωμιάς τους. Εξαφάνησαν τα ίχνη τους εμείς όμως θυμόμαστε....

 28. co avatar
  co 31/01/2011 12:06:45

  Παντως οι """εγκριτη""" επιστημονες ουτε μια μεταφρασση απο αγγλικα ελληνικα δεν μπορουν να κανουν, ποσο μαλλ0ν αναλυση των πηγων, κλπ κλπ.
  εχουν ενα ιδεολογημα και προσπαθουν να το αποδειξουν.
  για δειτε στο 15' μου φαινεται την μεταφραση του greatest power of the era στο ...o μεγαλύτερος πολιτισμος της εποχης (για την οθ.αυτο.)!

  ανικανότητα; τυχαίο; ιδεοληπτικη στρεβλωση πουκαθιστα ολο το εγχειρημα στρεβλοτατο;;;
  και δεν ειναι καθολου λεπτόμερεια, συνδεεται με το ιδεολογημα που θελουν να περασουν. οι λεξεις ΕΧΟΥΝ σημασία.

  το ζητημα ειναι μας κοροιδευουν στα μουτρα μας σε μια μεταφραση απο τα αγγλικα στα ελληνικα, φανταστειτε στα αλλα.

  btw εχεις κανεις υποψη της χρηματοδοτησης που εχουν παρει οι κυριοι αυτοι την τελευταια 10τια πχ;;;

 29. fwteinh avatar
  fwteinh 31/01/2011 12:29:14

  Καλά κάνετε και ανοίγετε θέμα για την εκπομπή του σκαι. Όσο έβλεπα την εκπομπή και προχωρούσε και εξελισσόταν το σενάριο που έγραψαν οι φωστήρες του σκαι, κάθε τι που έλεγαν με ενοχλούσε αφάνταστα. Χαίρομαι που αντιδρά και ενοχλείται τόσος πολύς κόσμος. Ακόμα και την Αγία Λαύρα και την 25 Μαρτίου ήθελαν οι φωστήρες να δυσφημήσουν, έλεος πιά. Πληρωμένοι και ξεπουλημένοι, δήθεν μορφωμένοι. Στο τέλος θα πουν ότι ειναι και ελληνοφωνοι κιόλας,να μας αποτελειώσουν. Μαζί με τον Πάγκαλο και τον Νταβούτογλου τα γράφουν ήθελα να ήξερα.

 30. kinesis avatar
  kinesis 31/01/2011 13:54:53

  Υπάρχει αμφιβολία, ότι, έχουμε ξεφύγει τελείως σαν λαός; Ανεχόμαστε να μας διδάσκει Ιστορία του Έθνους ένα κανάλι με τα παρακλάδια του και ορισμένοι εγκάθετοι δημοσιογράφοι; Χάθηκαν τα βιβλιοπωλεία και οι τα βιβλία γενικότερα και ειδικά για την Ιστορία της χώρας μας; Αλοίμονο, η βλακεία σε αυτό τον τόπο, φαίνεται οτι περισσεύει. Τι άλλο να σχολιάσει κανείς.

 31. SPYROS T. avatar
  SPYROS T. 31/01/2011 15:23:08

  Πιο πανω λεει κάποιος για τον Πατροκοσμά...

  Μία προφητεία του επίσης ήταν:

  "Θα έρθει ο καιρός που ο διάβολος θα μπει σε κάθε σπίτι, θα μιλάει ανοιχτά σε όλα τα μέλη της οικογένειας και τα κέρατά του θα βγαίνουν από την σκεπή"...

 32. enianos avatar
  enianos 31/01/2011 18:39:21

  Έμμεσες οι αποδείξεις για την συνέχεια των Ελλήνων
  Ο Κικέρων σε δίκη υποκρινόμενος ότι αγνοεί τα ονόματα Ελλήνων καλλιτεχνών της κλασικής εποχής και φοβούμενος να μην κατηγορηθεί για φιλελληνισμό και θεωρηθεί διαφθορέας του Populus romanus …... Οι ολυμπιακοί αγώνες απαγορευτήκαν από τον Θεοδόσιο Α’ το 394 ……… Το 472 ο λέων Α’ εξέδωσε διάταγμα για την δήμευση, όσον κατοικιών ασκείτο παγανιστική λατρεία……… Τον έκτο αιώνα συντελείται η καταστροφή της Αθήνας, καίγονται όλα τα αντιχριστιανικά συγγράμματα μαζί με τον κάτοχο, εκτελείται ο φιλόσοφος Σώπατρος …….1237 αυτοκράτορας της Νίκαιας ιω. Βατατζής σε επιστολή προς τον πάπα Γρηγόριο Θ’ γράφει ….Εν τω γένει των Ελλήνων η σοφία βασιλεύει…. Υπάρχει πληθώρα έμμεσων αποδείξεων και κατά την τουρκοκρατία, ο όρος ρουμ. είχε υβριστικό χαρακτήρα, τον οποίο ποτέ δεν εδέχθησαν οι Έλληνες, τώρα γιατί κάποιοι κόπτονται υπέρ των (ρωμιών) Ήλιου φαεινότερο……

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ enianos 31/01/2011 23:15:09

   Ποια καταστροφή της Αθήνας έγινε τον 6ο αιώνα; Εγώ δεν έχω διαβάσει πουθενά για τέτοια καταστροφή. Ο Αλάριχος προκάλεσε ζημιές στην Αθήνα το 396.

  • χρηχα avatar
   χρηχα @ enianos 01/02/2011 01:11:11

   ποιός σου είπε ότι ήταν προσβολή να σε λένε ρούμ (ρωμιό;)
   αντίθετα ο όρος Έλληνας επανήλθε στην σκηνή απ'τους παπικούς στην μετά Καρλομάγνο εποχή και όταν αυτοί προετοιμάζανε την τελική απόσχιση, όταν ο πάπας προσπαθούσε να βρεί ερίσματα κατά των ανατολικών Ρωμαίων , και το υιοθέτησε σαν υβριστικό προσωνύμιο θέλοντας να αποδείξει ότι οι ανατολικοί ήταν 'Έλληνες" δηλαδή άπιστοι.....και όσο και να ήταν φώς φανάρι ότι δεν ήταν άπιστοι το ότι ελκύαν ελληνική καταγωγή αυτό τους μείωνε λιγάκι στα πρωτεία που διεκδικούσε ο πάπας οπότε χρήσιμο ήταν......
   Το ότι η ελληνική γλώσσα επικράτησε σιγά σιγά στην περιοχή, λόγω καταγωγής των πλυθυσμών ,ήταν αυταπόδεικτο σημάδι κατωτερότητας(όσον αφορά την ευλάβεια και την πίστη) των ανατολικορωμαίων....
   Αν και οι ίδιοι οι ανατολικορωμαίοι υιοθέτησαν αργότερα σε έναν βαθμό να αυτοπροσδιορίζονται σαν Έλληνες ή Ελληνορωμαίοι ήταν γιατί μετά τον 9ο-10ο αιώνα άρχισε η πολιτιστική μεταρύθμιση που βασιζόταν κυρίως σε κείμενα αρχαίων (κυρίως του Αριστοτέλη) και επιστημονικά συγγράματα που απέδιδαν κάποια όσο να πεις α'ιγλη λόγω της επιστημονικότητας και του θαυμασμού που άρχισαν να τρέφουν για τους προγόνους τους οι ίδιοι.....

   Ο όρος Έλληνας επανήλθε στο προσκήνιο κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821....και πιστέψτε με αν δεν εξυπηρετούσε τους αφέντες δημιουργούς μας του νεοελληνικολυ κράτους δεν θα χρησιμοποιούταν ποτέ ,,,δεν θα μας άφηναν να τον χρησιμοποιήσουμε....αλλά κόβοντας ένα κομάτι από την οθωμανική αυτοκρατορία , και αρχίζοντας τον διαμελισμό της δεν θέλεις με τίποτε να συγχέεται αυτό με τους υπόλλοιπους κατοίκους που έμειναν μέσα....όχι με όλους.....δημιουργείς διαχωρισμούς.....αυτοί εδώ είναι Έλληνες, οι άλλοι είναι Τούρκοι , οι άλλοι είναι Αλβανοί.....κτλ....
   Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε έιναι ότι δεν είμαστε απλώς ραγιάδες εκεί μέσα...είμαστε συστατικό στοιχείο της οθωμανικής αυτοκρατορίας....και αν η τύχη το έφερνε να μην έχει ποτέ διαλυθεί θα κατοικούσαμε σήμερα στο πιο δυνατό κράτος του κόσμου το οποίο θα ήταν πολυεθνικό και πολυθρησκευτικό....
   Αλλά αυτά είναι υποθέσεις....
   Τα γεγονότα δεν αλλάζουν ....ίσως αν συνειδητοποιήσουμε ποιοί πραγματικά είμαστε να έχουμε ένα καλύτερο μέλον....
   Γιατί ενώ δεν συμφωνώ με την άποψη του σκάϊ και των επηστημονικών του συμβούλων γιατί ναι όντως παρουσιάζουν μια δική τους άποψη της ιστορίας , γιατί τα δεδομένα τους δεν αλλάζουν από αυτά των τουρκοφάγων ιστορικών αλλά τα βάζουν με άλλη σειρά έτσι ώστε να μας πουν και να μας πείσουν ως ένα βαθμό ότι οι Τούρκοι δεν είναι και τόσο κακοί...(εκτός του ότι προκαλούν την συζήτηση και αυτό είναι καλο ,πάντα, ίσως τό τελος της συζήτησης ή ο χρόνος διεξαγωγής της να βγάλει τα αντίθετα αποτελέσματα)
   Τα γεγονότα πάντως δεν αλλάζουν.....
   Αυτό που εγώ προσπαθώ να δείξω είναι το τί θα μπορούσαμε να είμαστε αν σε δεδομένες στιγμές είχαμε την ευκαιρία....
   Επίσης τονίζω ορισμένα πράγματα για να δείξω ότι είμαστε απ'την αρχή ώς κράτος ένα δημιούργημα για να εξυπηρετηθούν ορισμένα συμφέροντα τα οποία δεν έπαψαν να μας κυβερνάνε (τυρανάνε)ακόμα και σήμερα....
   Και κάποια άλλα που δείχνουν την εμπάθεια των δυτικών ακόμα και σήμερα εναντίων μας .....
   Αυτό δεν πρέπει να κάνει εμάς εμπαθείς ......
   Απλά να ξέρουμε τί μας γίνεται....

 33. Κατερίνα Κ. avatar
  Κατερίνα Κ. 31/01/2011 18:56:10

  Το συγκρότημα του κ. Αλαφούζου ( εφημ. Καθημερινή Ραδιοφ. ΣΚΑΪ και τηλεόρ. ΣΚΑΪ ) αφού με την προεκλογική προπαγάνδα τους το 2009 μας επέβαλαν τον Γ.Α.Π ως πρωθυπουργό και μας υποδεικνύουν ότι, το μνημόνιο είναι η σωτηρία μας ,θέλουν να μας αλλοτριώσουν και την ιστορική μας μνήμη δια του κ. Βερέμη. Δεν θα τους περάσει. Άλλωστε το συγκρότημα είναι πάντα κυβερνητικό. Δεν φταίει αυτό που αλλάζει η κυβέρνηση.

 34. thanasis avatar
  thanasis 31/01/2011 19:21:01

  οταν δεν μπορεις να διαλυσεις εναν λαο μετα οπλα βρισκεις
  μερικους επιορκους ψευτο διανοουμενους τους βαφτιζεις
  ακαδημαικους και τους αφηνεις στα καναλια να λενε
  οτι θελουν. αλοιμονο στους νεους που θα ελθουν απο
  εδω και περα

 35. WY avatar
  WY 31/01/2011 20:08:16

  @@
  ierofantis

  quote
  Όλοι αυτοί οι Ρεπούσιοι, ο Βερέμης, ο Τσατσόπουλος, πως έγιναν καθηγητάδες με ερευνητικά ινστιτούτα και συνεδριακές κλάρες αγαπητοί φίλοι; Ποιος τους επιδότησε χρηματικά αλλά και ποιος τους προώθησε επαγγελματικά και ακαδημαϊκά;

  unquote

  Τό ίδιο ερώτημα/απορία δημιουργεί,μιά καί αναφέρεσαι στούς ''Αθάνατους'' καί διά τό πώς ό Σκαλκέας είναι από χρόνια (Ωνάσειο εποχή!!!!!!) ό πρόεδρός τους (Ακαδημίας Αθηνών)!!!!

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ WY 31/01/2011 23:17:53

   Δεν είναι πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ο Σκαλκέας! Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών αλλάζει κάθε χρόνο.

 36. Georgios Lavdas avatar
  Georgios Lavdas 31/01/2011 21:44:02

  "Seferi's man of sorrows is finally more moving. His boundless pain, however meaningless to his prewar onlookers, seems to extend far back into Greek history, beginning with that of Odysseus' pitiable companion Elpinor and of his captain's compassion for him (these identified by Seferis himself) and ending with what can be seen as a representation of the sensibility that the poet often called the kaimo tis Romiosinis, freely translated as the bitter yearning of modern Hellenism".

  Edmund Keeley "Inventing Paradise-The Greek Journey 1937-47"

 37. αποκατάσταση avatar
  αποκατάσταση 01/02/2011 04:01:11

  Η ιστορία ξαναγράφεται διότι κάποιοι απαιτούν να ευνοούνται οι σκοπιμότητές τους. Για την αντίληψη της ενωμένης Ευρώπης (με την Τουρκία εντός) προϋποθέτει οι νέες γενεές να μην διακατέχονται αρνητικά για την είσοδο του νέου μέλους. Η όλη απόπειρα στηριζόμενη από ένα στρεβλό αριστερισμό ίσως διαβρώσει νεαρές συνειδήσεις που η κρίση τους δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη.
  Προσωπικά δε βλέπω τα τηλεσκουπίδια του ΣΚΑΪ με όποιο περιτύλιγμα και αν σερβίρονται. Πιστεύω πως η απαξίωση από τη μία βοηθά όπως και ο οργανωμένος αντίλογος όταν τα πράγματα ξεφεύγουν. Μην τους δίνετε αξία, μην τους δίνετε τη θεαματικότητα, που επιβραβεύει το έργο τους.

 38. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 01/02/2011 17:30:34

  Νεοκλής Σαρρής - «1821»: Μία εν εξελίξει επιχείρηση αναθεώρησης της Ιστορίας, κάτω από ψευδεπίγραφα επιστημονικά επιχειρήματα ή πομφόλυγες από «ερασιτέχνες» επιστήμονες.

 39. kostas avatar
  kostas 05/10/2011 10:34:52

  O κυριος Βερεμης ειναι στη λεσχη Bilderberg τι θελετε να γραψει ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.