#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/07/2010 08:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί δεν παραχωρούμε την Μακεδονία μας στους ΣκοπιανούςΤου Μιχάλη Βάρδα

Με πολλή θλίψη και ανησυχία παρακολουθούμε οι σκεπτόμενοι Έλληνες την Ευρωπαϊκή και “ισχυρή” Έλλάδα να εκλιπαρεί διαχρονικά διά στομάτων της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και του κυρίου Γεωργίου Παπανδρέου τους επήλυδες των Σκοπίων όπως στέρξουν στην αποδοχή μίας σύνθετης αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας γιά το γειτονικό κρατίδιο. Οι προτεινόμενες από την Ελληνική πλευρά ονομασίες Άνω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία, Νέα Μακεδονία κλπ έχουν ήδη κατηγoρηματικά απορριφθεί από την αλαζονική ελίτ της χώρας αυτής, με συνέπεια οι σχετικές διαβουλεύσεις να έχουν αποτελματωθεί. Ας δεχθούμε όμως ότι οι Σκοπιανοί, ύστερα από Αμερικανική πίεση, μας κάνουν την μεγάλη χάρη να αποδεχθούν κάποια από τις προτεινόμενες από εμάς σύνθετες ονομασίες ή έστω την τελευταία πρόταση "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη" !

Πως θα αποκαλούνται τότε αυτοί από εμάς και από την διεθνή κοινότητα; Μήπως θα αποκαλούνται Ανωμακεδόνες, Βορειομακεδόνες ή Νεομακεδόνες ή Βαρδαρομακεδόνες ; Όχι βέβαια! Θα συνεχίσουν να αποκαλούν εαυτούς και αλλήλους Μακεδόνες. Μετά δε από μερικά χρόνια θα εκλείψει και από τα επίσημα έγγραφά τους και ο οποιοσδήποτε επιθετικός ή συνοδευτικός προσδιορισμός και θα έχουμε πλέον εμείς αναγνωρίσει και αποδεχθεί de facto την ψευδεπίγραφη δημοκρατία της Μακεδονίας...

Η πρόταση λοιπόν περί σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων που θα περιέχει την λέξη Μακεδονία είναι αδιέξοδη και επικίνδυνη γιά τον πιό πάνω λόγο αλλά και γιά άλλους λόγους. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η άρνηση της πατρίδας μας να αποδεχθεί και να συναινέσει σε οιανδήποτε σύνθετη μακεδονική ονομασία δεν παράγει, ως γνωστόν, έννομα αποτελέσματα. Ισχυρίζονται και διατυμπανίζουν προς κάθε κατεύθυνση οι βόρειοι γείτονές μας ότι έχουν το δικαίωμα του εθνικού των αυτοπροσδιορισμού. ‘Ομως, όλοι όσοι αναφέρονται πιεστικά και επιτακτικά σε αυτό το δικαίωμα, συνήθως παραβλέπουν ή αγνοούν ότι σύμφωνα με όλες τις αρχές Δικαίου, δεν επιτρέπεται η κατάχρηση ουδενός δικαιώματος.

Ή Ελλάδα λοιπόν οφείλει να θεωρεί καταχρηστική την μονοπώληση ενός κατ΄εξοχήν Ελληνικού εθνικού ονόματος, το οποίον είναι επί 2500 χρόνια είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Ελληνισμό, την ιστορία του και τις παραδόσεις του. Ο όποιος αυτοπροσδιορισμός οφείλει να σέβεται την πολύ μεγάλη Ελληνική Μακεδονία και τους αδιαμφισβήτητους εθνολογικούς , ιστορικούς και φυλετικούς τίτλους της, αλλιώς το δικαίωμα αυτό ασκείται καταχρηστικά,άρα μη δεσμευτικά γιά την Ελλάδα και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί! Γιά τον στρατηγό Ντε Γκώλλ υπήρχε μόνον μία Βρετάννη, η ομώνυμη Γαλλική επαρχία και έτσι πειθαναγκάσθηκε η γηραιά Αλβιών να αποδεχθεί την ένταξή της στην Ενωμένη Ευρώπη (τότε ΕΟΚ) ως Ηνωμένο Βασίλειο.Η σημερινή Ελλάδα φαίνεται να μην έχει την δύναμη να επιβάλει στους Σκοπιανούς το όνομα της αρεσκείας της, όμως σε καμμία περίπτωση δεν είναι αναγκασμένη ή υποχρεωμένη να αποδεχθεί ένα όνομα που ενέχει σαφή μελλοντική επεκτατική απειλή και προσβάλλει τις εθνικές ευαισθησίες του συνόλου σχεδόν του λαού μας. Επιθυμώ, με βάση τα προαναφερθέντα, να επισημάνω ότι πρέπει σήμερα να καταγγείλουμε την προσβλητική, υβριστική και αήθη συμπεριφορά των γειτόνων Σκοπιανών και να αποσύρουμε πάραυτα τις ήδη απορριφθείσες προτάσεις της μας. Ας σταματήσουμε, επί τέλους, να αλληλοεμπαιζόμεθα ότι, δήθεν, δεν συμπράξαμε στην άνετη είσοδό των στο ΝΑΤΟ χθες και στην ΕΕ αύριο. Τίποτα δεν μας εμποδίζει, στα πλαίσια μίας νέας εθνικής Στρατηγικής να αποφασίσουμε να τους αποκαλούμε “Αλβανοσλάβους” και το κρατίδιό τους “Αλβανοσλαβία”, μέχρις ότου αυτοί αντιληφθούν την ανάγκη, κάτω από την ασκηθησόμενη πολιτική πίεση, να προσέλθουν σε έντιμη διαπραγμάτευση γιά όλες τις μεταξύ των δύο κρατών εκκρεμότητες. Όσο και αν η προτεινόμενη, διά της παρούσης, ονοματοδοσία θα ενοχλούσε την κυβέρνηση της Αλβανοσλαβίας, πάντως κατά τον λόγο που εκείνη δεν αισθάνεται την ανάγκη της συναίνεσης με την ευλόγως ενοχλημένη Ελλάδα κατά τον αυτοπροσδιορισμό της, κατά τον ίδιο τρόπο και γιά τους ίδιους λόγους έχουμε και εμείς το δικαίωμα να την αποκαλούμε όπως αυτή πραγματικά συγκροτείται εθνολογικά, φυλετικά και όχι γεωγραφικά, δημιουργώντας ταυτοχρόνως και τις αναγκαίες προϋποθέσεις περαιτέρω αυτοπροσδιοριστικών τάσεων εντός των συνόρων της !

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στέργιος avatar
  Στέργιος 22/07/2010 09:05:09

  Εδώ που φτάσαμε με το μακεδονικό, αν δεν θέλουμε να συμβιβαστούμε με τη "Μακεδονία του Βαρδάρη", πρέπει να ακολουθήσουμε της εξής τακτική: να προσεταιριστούμε το αλβανικό στοιχείο τής χώρας και να βγούμε στον ΟΗΕ, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, με το ερώτημα πώς είναι δυνατόν μια χώρα με 60% Σλάβους και 40% μειονότητες εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι Αλβανοί, να επιμένει σε εθνική ονομασία; Δεν είναι αυτό μια σίγουρη συνταγή για έναν μελλοντικό εμφύλιο πόλεμο; Πόσο μάλλον που με την αλβανική γεννητικότητα, σε 10-15 χρόνια, στα Σκόπια θα υπάρχουν τόσοι Αλβανοί όσο και Σλάβοι. Αν η διεθνής κοινότητα θέλει να αποφύγει μια νέα Βοσνία στα Βαλκάνια, η μόνη λύση είναι αμιγώς γεωγραφική ονομασία (του τύπου "Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία") με μία υπηκοότητα στην οποία οι Αλβανοί θα θεωρούνται συνιδρυτές και συνιδιοκτήτες με τους Σλάβους. Από κει και πέρα, οι Σλάβοι ας αυτοαποκαλούνται όπως θέλουν στο εσωτερικό της χώρας τους. Οι διεθνείς αναγνωρίσεις αφορούν τα κράτη και το όνομά τους, δεν αφορούν εσωτερικές γεωγραφικές οντότητες, ούτε εθνότητες και γλώσσες.

  Μπορεί να αναλάβει έναν τέτοιο αγώνα ο Σαμαράς;
  Γιατί για τον Μάνο, τη Ντόρα, τον Καραμανλή, τον Παπανδρέου, και την Αριστερά, η χώρα λέγεται "Δημοκρατία τής Μακεδονίας". Το ΚΚΕ έχει δώσει αγώνες για την χώρα αυτή. Ακόμη και οι ευρωβουλευτές τού ΛΑΟΣ, "Μακεδονία" αποκαλούν τη συγκεκριμένη χώρα όταν μιλάνε γι'αυτήν, ενώ ο Καραμανλής, ο Ντεμέκ Μακεδόνας Πρωθυπουργός, έφτασε στο επικίνδυνο σημείο να αποδεχτεί να αναγνωρίσει την χώρα ως "Δημοκρατία τής Μακεδονίας - Σκόπια". Ευτυχώς που δεν δέχτηκαν οι Σκοπιανοί...

  Οπότε, επαναλαμβάνω... Μπορεί να αναλάβει έναν τέτοιο αγώνα ο Σαμαράς;
  Αν όχι, πρέπει να δεχτούμε τη "Μακεδονία τού Βαρδάρη" που είναι σαφώς προτιμότερη ονομασία από Νέες, Βόρειες, Άνω Μακεδονίες, και να σταματήσουμε τους μάταιους βερμπαλισμούς, αφού θα είναι πια σαφές ότι το 99% των όσων ψηφίζουμε έχουν πια πουλήσει το θέμα.

  • ZARKO avatar
   ZARKO @ Στέργιος 22/07/2010 11:54:07

   Ο προσεταιρισμός των Αλβανών είναι επικίνδυνο εγχείρημα. Αν οι επεκτατικές βλέψεις των Σκοπιανών στο σύνολο των μακεδονικών εδαφών (Αιγαιακή Μακεδονία, Μακεδονία του Πιρίν) είναι μελλοντικός και υποθετικός, αυτές των Αλβανών είναι υπαρκτές (Κόσοβο) και σαφώς πιο επικίνδυνες.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ ZARKO 22/07/2010 21:09:58

    Ιστορικά, κανένας σλαβικός λαός δεν υπήρξε ποτέ ειλικρινής σύμμαχος των Ελλήνων. Η Ελλάδα για τους Σλάβους, από τους Σκοπιανούς ως τους Ρώσσους, δεν αποτελεί τίποτε άλλο πέρα από το εμπόδιο εξόδου προς το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

    Ακόμα και η φιλία με τους "αδερφούς" Σέρβους ήταν συγκυριακή. Οι Σέρβοι έγιναν "σύμμαχοί" μας κατά τον Β' Βαλκανικό Πόλεμο μόνο όταν διαπίστωσαν ότι έχαναν το παιχνίδι στη Μακεδονία από τους Βούλγαρους.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Στέργιος 22/07/2010 11:57:48

   Μπορούμε επίσης και να μην κάνουμε απολύτως τίποτε και να περιμένουμε απλώς να υποκύψουν. Να τους βάλουν δηλαδή οι προστάτες τους να υποκύψουν, αφού θα επείγονται να τους βάλουν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

   Και μέχρι τότε απλώς να απεμπολήσουμε την υποχώρησή μας για σύνθετη ονομασία.

   Αν το κάνουμε αυτό, φτάνει και περισσεύει για να κερδίσουμε το θέμα οριστικά, πιο σύντομα από ότι φανταζόμαστε.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Επώνυμος 22/07/2010 21:12:17

    Και όταν τα Σκόπια θα ζητούν από διάφορους διεθνείς οργανισμούς και χώρες να τα αναγνωρίσουν ως "Μακεδονία", τι θα κάνουμε; Θα διαμαρτυρόμαστε κατόπιν εορτής και θα δωρίζουμε βιβλία για τη Βεργίνα στους προέδρους των χωρών που αναγνώρισαν;

 2. fitsulas avatar
  fitsulas 22/07/2010 09:49:49

  Μπορώ να ανοίξω εταιρία εμφιαλώσεως και την ονομάσω "κόκα κόλα";
  Μπορώ να παράξω ανθρακούχο κρασί και να το πω "σαμπάνια";
  Ή και άλλα αγροτικά προϊόντα και να τα ονομάσω "κονιάκ", "ροκφόρ", "καμαμπέρ";
  Μόνο από τέτοια επιχειρήματα καταλαβαίνει ο δυτικός "πολιτισμός". Επιχειρηματικά trade marks και όσα έχουν να κάνουν με τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος και την παραγωγή λυμματολάσπης.
  Όσο το πάμε με εθνικά, ιστορικά, φυλετικά δίκαια, θα μας χλευάζουν και οι ξένοι και οι ένθεν λυμματοφιλόσοφοι.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ fitsulas 22/07/2010 21:12:37

   Συμφωνώ απολύτως.

 3. ataktos avatar
  ataktos 22/07/2010 11:34:39

  ε.. αφού τα κολεγιόπαιδα του Σημιτη .. ακόμα είναι και τα έμπιστα παιδιά του ΓΑΠ απο τότε ..τι χαιρ να περιμένουμε .. είναι δυνατών ...

 4. ZARKO avatar
  ZARKO 22/07/2010 12:09:47

  Αφιερωμένο στου ''ελληνόφωνους'' Ευρωπαίους πολίτες που υποστηρίζουν τα γελοία επιχειρήματα περί ''Μακεδονικού'' έθνους

  Documents on British Foreign Policy, Vol. XXIV: Central Europe and the Balkans 1922-23, London, 1983, p. 325-6.
  Mr. Cadogan to Mr. Tufton, (C/12168/7103/62), FOREIGN OFFICE, August 29, 1922.
  ''...4. The question of Bulgarian minorities in Southern Jugoslavia is more difficult and has now been specifically by the Bulgarian Government. As you know these so-called Bulgarians are ethnically Macedonians or in other words are a composite race somewhere between the pure Bulgarian an the pure Serb. The best authorities seem to think that if they were given good administration by either of the two countries, they would in the end settle down and become perfectly good citizens...''

 5. man8os avatar
  man8os 22/07/2010 12:19:53

  Συμφωνω με το αρθρο. Εν πση περιπτωσει μας συμφερει η διαλυση του κρατους των Σκοπιανων. Περνουμε το μοναστηρι και γινομαστε εγγυητες της σταθεροτητας του υπολοιπου κομματιου (οσου δεν προσαρτηθει στην Βουλγαρια).
  Και μην ξεχναμε οτι χρειαζετε επιτελους να αποδειξουμε οτι ημαστε υπολογισιμοι, γιατι πλεον κανεις δεν μας υπολογιζει...

 6. Beyond The Stars avatar
  Beyond The Stars 22/07/2010 14:55:58

  Εντυπωσιακή ή αμφίεση του Σκοπιανού στρατηλάτη!
  Δείτε τον δεύτερο στη σειρά!
  Άσπρη κάλτσα, αθλητικό China made,
  και βέβαια το κεραυνοβόλο βλέμμα της αγελάδας!

  Ο τέταρτος πάλι αθλητικό, [τους τελείωσαν τα πέδιλα]
  κι άλλος ένας πιό πίσω με σαγιονάρες!

  • undercover gpr avatar
   undercover gpr @ Beyond The Stars 22/07/2010 15:43:44

   αχαχαχαχαχαχα!!!

 7. Νίκος avatar
  Νίκος 22/07/2010 16:24:24

  Και όμως, δεν είναι για γέλια. Διοτι, αυτους τους καραγκιόζηδες οι εντος των τοιχων Οθωμανοραγιαδες τους στηριζουν και μας τους Μακεδονες μας αποκαλουν...εθνικιστες!!! Τοσο πια λιγδα...

 8. Δευκαλίων Κωνστ. Βατιμπέλλας avatar
  Δευκαλίων Κωνστ. Βατιμπέλλας 22/07/2010 16:44:27

  ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ
  Αγαπητοί Κύριοι, με θαυμασμό μεγάλο παρακολουθώ τις προσπάθειές σας από Σλάβοι να μετατραπείτε σε Μακεδόνες και να σφετερισθείτε την ιστορία και τον πολιτισμό της φυλής των, επειδή σαν Σλάβοι, νοιώθετε υποδεέστεροι των Ελλήνων των οποίων ένα εκ των φύλων του είναι και οι Μακεδόνες. Επειδή είναι τόσο μεγάλη η επιθυμία σας να γίνετε και εσείς ένα από τα Ελληνικά φύλλα, έχω να σας υποδείξω μερικά στοιχεία για την μετατροπή σας σε ΄Ελληνες.
  Θα γνωρίζετε, ασφαλώς, ότι υπάρχουν ορισμένα στοιχεία πού συγκροτούν μία φυλή και αυτά, σας υπενθυμίζω, είναι: Το όμαιμων, το ομόγλωσσων, το ομότροπων, το ομόθρησκων.
  Λοιπόν, σας προτείνω:
  1) Να κάνετε αίτηση στο Ελληνικό Υπουργείο Υγείας, να σας χορηγήσουν αρκετές φιάλες Ελληνικό Αίμα, τ’ οποίον να μεταγγίσετε στους κατοίκους σας και να τους αφαιμάξετε το Σλαβικό αίμα, έτσι θα έχουν το ΟΜΑΙΜΩΝ της Ελληνικής ΦΥΛΛΗΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ. Τότε κανείς δεν θα μπορεί να σας πεί ότι δεν είσθε μερικώς Ελληνομακεδόνες, θα έχετε πετύχει το πρώτο, από τα τέσσαρα στοιχεία πού συγκροτούν την φυλή.
  2) Ν’ αρχίσετε να διδάσκετε από το δημοτικό σχολείο την ΑΤΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ και να την ψηφίσετε στο Σύνταγμά σας ως επίσημη γλώσσα σας, ξέρετε αυτήν την γλώσσα πού μιλούσε και έγραφε ο Αριστοτέλης και μ’ ατήν την γλώσσα δίδασκε τον Αλέξανδρο, δεν θα σας δυσκολεύσει να την μάθετε, διότι ήδη θα έχετε κάνει μετάγγιση Ελληνικού Αίματος, κατ’ αυτόν τον τρόπο, σε καμιά εκατοστή χρόνια, όλοι οι κάτοικοί σας, θα μιλούν την γλώσσα του Αριστοτέλους και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τότε κανείς δεν θα μπορεί να σας πεί ότι δεν είσθε μερικώς Ελληνομακεδόνες, θα έχετε πετύχει το δεύτερο, από τα τέσσαρα στοιχεία πού συγκροτούν την φυλή. ΠΡΟΣΟΧΗ στους Βαρβαρισμούς και Σολοικισμούς, διότι εάν δεν πετύχετε την σωστή Προσωδία θα γελάει μαζί σας όλος ο κόσμος, όπως είχε πεί και ο Έρασμος.
  3) Να βάλετε τους λαογράφους σας να ερευνήσουν τα Ελληνικά ήθη και έθιμα ή να στείλετε μία επιτροπή στο εδώ Υπουργείο Πολιτισμού να διδαχθούν τα ήθη καί έθιμά μας και να έλθουν στην χώρα σας να τα διδάξουν στους προσπαθούντας να εξελληνισθούν Σλάβους, έτσι σε μερικά χρόνια θα έχετε τα ίδια ήθη και έθιμα με εμάς και κανείς δεν θα μπορεί να σας πεί ότι δεν είσθε μερικώς Ελληνομακεδόνες, θα έχετε πετύχει το τρίτο, από τα τέσσαρα στοιχεία πού συγκροτούν την φυλή.
  4) Και ερχόμαστε στο τέταρτο και τελευταίο στοιχείο πού συγκροτεί την φυλή, είναι και το δυσκολότερο, πού διά να το πετύχετε χρειάζεται ν’ αλλάξετε το D.N.A. σας δια να μπορέσετε να συλλάβετε την έννοια των 12 Ολυμπίων Θεών. Εάν κατορθώσετε και πιστέψετε στην Ολύμπια Λατρεία θα έχετε μεταλλαχθεί σε Ελληνομακεδόνες και κανείς δεν θα μπορεί να σας πεί ότι δεν είσθε της Ελληνικής φυλής των Μακεδόνων, αφού θα έχετε πετύχει και τα τέσσαρα στοιχεία πού συγκροτούν την Ελληνική φυλή των ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ. Τότε ελάτε να το συζητήσουμε, ποίοι είναι ΕΛΛΗΝΕΣ, ποίοι είναι Ρωμιοί και ποίοι είναι Σλάβοι.

  Δευκαλίων Κωνστ. Βατιμπέλλας

 9. Μιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ. Βάρδας 23/07/2010 02:43:22

  Την συζήτηση γιά το όνομα των Σκοπίων θα πρέπει πάντοτε να την
  διατηρούμε ζωντανή, διότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός
  ετοιμάζεται - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις που υπάρχουν - να κλείσει
  το θέμα αποδεχόμενος την χειρότερη από τις προταθείσες ονομασίες,
  εκείνην της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Βαρδάρη" . Ο Βαρδάρης είναι
  ο ποταμός Αξιός που διασχίζει την Ελληνική Μακεδονία και εκρρέει στον
  Θερμαϊκό κόλπο. Αποδεχόμενοι την "Μακεδονία του Βαρδάρη" αποδεχόμαστε
  ότι η γεωγραφική , φυσική συνέχεια της Χώρας αυτής είναι η δική μας,
  η Ελληνική Μακεδονία, αφού αυτή διασχίζεται από τον ίδιο ποταμό και είναι
  και αυτή...Μακεδονία ! Δεν πρέπει συνεπώς να δεχθούμε την οποιαδήποτε
  σύνθετη ονομασία γιά τους παραχαράκτες της Ιστορίας μας και τους
  σφετεριστές του Πολιτισμού μας.
  Όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο φίλος μας fitsulas,όπως δεν μπορούμε να
  εγκαταστήσουμε ένα εμφιαλωτήριο και να φτιάχνουμε "Ελληνική" Coca Cola ,
  έτσι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον Παπανδρέου και στην κυβέρνησή του
  να αποδεχθεί την όποια σύνθετη ονομασία που θα περιέχει την λέξη Μακεδονία
  γιά τους Αλβανοσλάβους επήλυδες, με μία, ίσως, εξαίρεση : Noμίζω ότι
  κανείς μας δεν θα είχε αντίρρηση στην σύνθετη ονομασία " Ψευτομακεδονία" ,
  "Ψευτομακεδόνες" κλπ . Τι λέτε ;

 10. AUD avatar
  AUD 23/07/2010 09:26:19

  Η Μακεδονία είναι Νομός της Ελλάδας και η πρωτεύουσα της είναι η Θεσσαλονίκη.

  Αμφιβάλει κανείς για αυτό????
  Το έχουμε ξεχάσει ?
  Θα επιτρέψουμε να υπάρχει κάτι άλλο?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.