04/08/2008 20:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί δεν μειώνεται η τιμή της βενζίνης;

Αλληλοκατηγορούνται οι εμπλεκόμενοι στην εμπορία καυσίμων για το ποιος φταίει που δεν μεταφέρθηκαν οι μειώσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου στους καταναλωτές. Εκπρόσωποι των διυλιστηρίων - οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα με τον υπουργό Ανάπτυξης - υποστήριζαν ότι ο κλάδος μεταφέρει τις μειώσεις στις τιμές πώλησης. Αντίθετα οι βενζινοπώλες, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν και αυτοί με το Χρήστο Φώλια, επιμένουν ότι διυλιστήρια και εταιρείες εμπορίας καυσίμων δε μεταφέρουν τις μειώσεις. Στο μεταξύ εμείς συνεχίζουμε να πληρώνουμε πανάκριβη την βενζίνη. Εκτιμάται ότι οι καταναλωτές έχουν πληρώσει καπέλο τις τελευταίες ημέρες που αγγίζει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tomatopeltes avatar
  tomatopeltes 04/08/2008 20:55:03

  ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ, ΧΩΡΙΣ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ , ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥΝ. ΜΟΝΟ Η ΔΙΑΤΙΜΗΣΗ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ.ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ.....

 2. blue nile avatar
  blue nile 04/08/2008 21:24:09

  ...επιτρέψτε μου να διατυπώσω την άποψη μου που η ιδιότητα μου ως αδερφός βενζινοπώλη δεν θα επηρεάσει την αμεροληψία της...

  Σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό κερδοσκοπούν οι εταιρείες από ότι οι βενζινοπώλες. Χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο η παρέμβαση. Ανεβαινει ή πέφτει η τιμή του πετρελαίου η τιμή με την οποία προμηθεύεται τα καύσιμα το πρατήριο είναι πάντα υψηλή.
  Οι περιπτώσεις κερδοσκοπίας των πρατηρίων είναι σαφώς περιορισμένες και πιο πολύ αφορούν ειδικές περιπτώσεις (πρατήρια στην εθνική οδό ή άλλα που αλλάζουν τις τιμές τους τα σαββατοκύριακα χωρίς να έχει αλλάξει αντίστοιχα η τιμή που προμηθεύονται, πρατήρια σε νησιά και άλλα).
  Διεφθαρμένοι συνάδερφοι υπάρχουν και μάλιστα πολλοί μόνο που οι περισσότεροι από αυτούς ακολουθούν άλλους καλύτερος τρόπους να ζημιώσουν υπέρ τους τον καταναλωτή.
  Ο πιο χαρακτηριστικός είναι αυτός με την εισαγωγή μικροτσιπ στις αντλίες. Μικροτσίπ που συνδέεται με μια κεντρική ηλεμτρονική κονσόλα και επεμβαίνει στην σωστή δοσολογία του καυσίμου.
  Π.χ γράφει ο μετρητής στην αντλία ότι έδωσε η αντλία ένα λίτρο και αυτή έδωσε 0,92 του λίτρου.
  Κατ'ευθείαν 8% κέρος που είναι πολύ μεγάλο στο εμπόριο καυσίμων. Φανταστείτε ότι ένα τυπικό βενζινάδικο προσθέτει στην τιμή αγοράς του λίτρου 3-8 λεπτά. Παράλληλα τα εν λόγω βενζινάδικα προσπαθούν να προσελκύσουν το πελάτη με χαμηλές τιμές ώστε αυτός να ξεγελαστεί πιο εύκολα και να προσέλθει νομίζοντας ότι θα εφοδιαστεί με φθηνό καύσιμο ενώ τελικά βγαίνει κουρεμένος παρόλο που πήγε για μαλλί.
  Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι ο νόμος προβλέπει αυστηρότατες ποινές για παραβάσεις σαν και αυτή ενώ το μικροτσίπ μπορεί να εντοπισθεί με ένα στοιχειώδη έλεγχο. Μόνο που ο κόσμος το'χει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι ότι οι αρμόδιοι ελεγκτές δωροδοκούνται με γενναιοδωρία από τους παραβάτες.
  Η ταρίφα που κυκλοφορεί στην πιάτσα είναι 1000 ευρώ μηνιαίως ανά βενζινάδικο.
  Ένας εμπειρικός τρόπος να αντιληφθεί κανείς τα παραπάνω είναι να προσπαθήσει να προμηθευτεί βενζίνη σε μπιτόνι που γνωρίζει εκ των προτέρων καλά την διαστασιολογία του. Εκεί θα κληθεί να λύσει ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα της μορφής: πως μπορούν να χωρέσουν τα έξη λίτρα σε πεντάλιτρο μπιτόνι ?

 3. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 05/08/2008 00:43:19

  Η μεταφορά αξίας από τους φτωχούς στους πλούσιους δεν γίνεται πλέον με το χάσμα τεχνολογίας, αλλά με τη διόγκωση του ποσοστού ενέργειας στην αξία του προϊόντος. Στα πλαίσια του παγκόσμιου καταμερισμού της εργασίας οι Κινέζοι δουλεύουν για ένα παρά, ενώ οι πολυεθνικές πίνουν αίμα.
  Η Αλέκα στη χώρα των θαυμάτων δεν πρέπει να ξεχνάη ότι και ο Πούτιν κάνει χρυσές δουλειές, χάρη στην πολιτική των Αμερικάνων.

 4. ο νοών...νοείτο avatar
  ο νοών...νοείτο 05/08/2008 12:46:25

  Προς φάκτορα,
  Θα το εκτιμούσα βαθύτατα εάν αναρτούσες το σχόλιο του αγαπητού "blue nile" στην πρώτη σελίδα, έτσι ώστε να μπορεί να το διαβάσει περσσότερος κόσμος και να περιμένουμε μετά αντιδράσεις και δοκιμές με το "μπιτόνι". Αν τους ξεσκεπάσουμε εμείς γνωρίζοντας τον τρόπο ίσως να αλλάξει κάτι στον συγκεκριμένο τομέα.

  Πολύ θα ήθελα βέβαια παρόμοια σχόλια σε άλλες δραστηριότητες που θα μας δίνουν την ευκαιρία να πράξουμε αναλόγως.

 5. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 05/08/2008 13:22:34

  Στο σχόλιο του blue nile θα προσθέσω την εικόνα απο το CNN με βίντεο το παράπονο αμερικανού μπροστά στην κάνουλα του καυσίμου, που γεμίζει το ρεζερβουάρ και ακούγεται να λέει ότι, οι εταιρείες καυσίμων στην Αμερική κερδίζουν στα 5 λεπτά της ώρας 350.000 δολάρια. Και παρακαλεί να κάνουν κάτι, για να μειώσουν αυτά τα απέραντα κέρδη που βαρύνουν όλες τις τσέπες όλου του κόσμου.

  Και το παγκόσμιο τρελοκομείο ζεί και βασιλεύει. Μέχρι πότε άραγε; Γιατί και σε τέτοια κατάσταση υπάρχουν προγραμματισμοί αντιμετώπισής της. Ποιοί είναι; πώς; με τί τρόπους; με τί στόχους;

  Μέχρι το τέλος του χρόνου πολλά έχουν να δούν τα μάτια μας

  ΠΕΛΙΑΣ

 6. ataktos avatar
  ataktos 05/08/2008 13:51:07

  kala tin timi tin blepoun oli ke etsi "ehoun ke dinatotita epilogis" alla tin piotita tis pou mas poulane kakistis ke ektos prodiagrafon (thermogonos dinami ) benzini me apotelesma na katanalono 20 % perisoteri benzini ana km apo oti me tin benzini tis Europis ,Skopion PIOS Tha me prostatevsi ,mi mou pite o kseftelismenos emborakos (?) Folias .

 7. οργισμένος avatar
  οργισμένος 06/08/2008 12:52:54

  Υπαρχει και η άλλη διάσταση της νοθείας με την βενζίνη. Πήγα σήμερα να βάλω βενζίνη και παραλίγο να μείνω στην εθνική. Πήγα στην αντιπτροσωπία και ελεγξα το αυτοκίνητο και ουσιαστικά μου επιβεβαίωσαν το προφανές. Τώρα για να βρώ το δίκιο μου, θα πρέπει να πληρώσω αναλύσεις κλπ κλπ. Δεν είναι μόνο ότι την χρησοπληρώνουμε ειναι και λιγότερη και σκάρτη και πρέπει να φτιάχνουμε και τα αυτοκίνητά μας. Αρα πόσο μας κοστίζει? Και κάτι τελευταίο με την αισχροκέρδεια στα κάυσιμα. Οταν πριν λίγα χρόνια το βαρέλι πουλιόταν στα 60 $ και το $ = 1.25€ έβαζα στο μηχανάκι λιγότερο από 2€. Σήμερα που η τιμή ειναι στα 130 $ και το $=0.65 € γιατί πρέπει να βάζω 4 € στο μηχανάκι? Μπορεί κανείς να λύσει και αυτό το μαθ/κό πρόβλημα?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.