#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/07/2011 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί δεν μας εμπιστεύονται οι αγορές;του Κώστα Ροδινού

Η κυβέρνηση και το σύστημα που τη στηρίζει κατέβαλλαν φιλότιμες προσπάθειες, από την περασμένη Παρασκευή, για να μας πείσουν ότι μετά την  «συμφωνία των Βρυξελλών», δόθηκε λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους.

Ανέμεναν να  ηρεμήσουν οι αγορές.

Να δώσουν, επιτέλους, στην Ελλάδα την πίστωση χρόνου που χρειάζεται για να βάλλει σε τάξη τα του οίκου της.
 Όμως, η χαρά δεν κράτησε ούτε τρείς ημέρες.

Η  ανησυχία επανέρχεται και η αβεβαιότητα κυριαρχεί.

Τι έγινε;

Μήπως τα πράγματα δεν είναι, όπως μας τα παρουσίαζε η Κυβέρνηση;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που δικαιολογούν την ανησυχία.

Πρώτον,  το πακέτο «σωτηρίας»  έχει  πολλές αδιευκρίνιστες λεπτομέρειες στις οποίες, ως γνωστόν, κρύβεται ο διάβολος. Όμως, ακόμα και στις γενικές του  αρχές, περισσότερο με συμβιβασμό μοιάζει παρά με λύση. Έτσι, μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, όταν μελετήθηκε ενδελεχώς, επανήλθε ο σκεπτικισμός. Γιατί απλούστατα το «πακέτο» δεν έλυσε το πρόβλημα! Το μετέθεσε για αργότερα!


Δεύτερον, το χρέος της Ελλάδος, ως μέγεθος, είναι θηριώδες και τρομάζει. Η υποτιθέμενη μείωση δεν φαίνεται αρκετή. Γιατί άσχετα με το τι λέγεται η βιωσιμότητά του χρέους  δεν έχε εξασφαλισθεί. Επί πλέον, η κυβέρνηση μας ακόμα παράγει ελλείμματα, άρα μεγαλώνει το χρέος! Επιπλέον, πρόσθετος δανεισμός, σημαίνει πρόσθετο χρέος.

Τρίτον, γιατί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης είναι πιθανότερος παρά ποτέ. Ηδη, Ισπανία και Ιταλία δανείζονται κοντά στο όριο που χτυπάει συναγερμό και  αυτό το όριο ίσως ξεπεραστεί ακόμα και από …ατύχημα!

Τέταρτον,  γιατί η Κυβέρνηση Παπανδρέου, παρά τα παχιά και πολλά λόγια, μένει στα λόγια.  Ψηφίζει μεν τα νομοσχέδια, αλλά ελάχιστα εφαρμόζει.
Μέχρι τώρα έχει αποτύχει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ό,τι είναι αποφασισμένη να πάρει γενναίες αποφάσεις.

Μέχρι τώρα την πληρώνουν μόνον οι ανυπεράσπιστοι του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν κανένα ισχυρό συνδικάτο να τους προστατεύσει.

Οι δαπάνες, ακόμα και τώρα, είναι εκτός ελέγχου. Αυξάνονται, αντί να μειώνονται!

Και αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη αποτυχίας της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Η κυβέρνηση   συμπληρώνει είκοσι δύο μήνες στην εξουσία και δεν έχει κάνει ούτε μια αποκρατικοποίηση!

Δεν έχει αγγίξει τις ΔΕΚΟ, από φόβο,  γιατί εκεί βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας της εκλογικής  πελατείας του ΠΑΣΟΚ!

Ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με όρους ΠΑΣΟΚ!

Όλα αυτά δείχνουν μια κυβέρνηση που δεν έχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει την ρίζα του προβλήματος. Τους …δημιουργούς ελλειμμάτων!

Και προφανώς για όλα αυτά δεν φταίει η …αντιπολίτευση!

Και δυστυχώς, αυτά δεν τα βλέπουμε μόνο εμείς! Τα βλέπουν και οι αγορές. Και αυτό  λειτουργεί σε βάρος μας και επιτείνει την αβεβαιότητα και την κρίση...

Πέμπτον, για μια ακόμα φορά επανέρχεται στο προσκήνιο το ερώτημα, αν με την  ακολουθούμενη πολιτική, οδηγούμαστε σε  λύση.

Συμπερασματικά, δεν πείθουμε:

α) γιατί η κυβέρνησή μας είναι προδήλως αναποτελεσματική και όμηρος του πελατειακού κράτους που δημιούργησε και την διατηρεί στην εξουσία

β) γιατί η πολιτική του μνημονίου, αποδεδειγμένα πλέον, επιδεινώνει την κατάσταση.

γ) γιατί η «συμφωνία των Βρυξελλών», αντί να λύσει οριστικά το πρόβλημα, το …ετεροχρόνισε, άρα θα το βρούμε μπροστά μας.

δ) γιατί ο συνδυασμός των ανωτέρω, προκαλεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα

Όσο νωρίτερα τα συνειδητοποιήσουμε όλα αυτά, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να αναστρέψουμε την πορεία προς την καταστροφή. Γιατί ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Είναι αντίπαλος…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. koinos_nous avatar
  koinos_nous 27/07/2011 07:40:47

  Η Ιρλανδια "απογουρουνοποιηθηκε" ? :) :)

 2. xbab avatar
  xbab 27/07/2011 09:35:55

  Η Λεωφόρος Συγγρού τι λέει;
  Απάντηση:
  Φωνή βοώντος εν τη ερήμω ....
  Ελεύθερη ερμηνεία: Η Λ. Συγγρού δεν ακούγεται πουθενά, δεν αρθρώνει τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο (όπως το σημερινό εξαιρετικό άρθρο του κ.Ροδινού) και επικοινωνιακά βρίσκεται στα τάρταρα...
  ._

  • alakran avatar
   alakran @ xbab 27/07/2011 10:14:25

   Την ώρα που έγραφες το σχόλιό σου ο Μιχελάκης έδινε ρέστα στη Νετ.
   Καλημέρα σε εσένα και στον Κ.Ροδινό.

   • Enzo avatar
    Enzo @ alakran 27/07/2011 10:22:45

    ενας κουκος δεν φερνει την ανοιξη.

    • ΣΠΥΡΟΣ avatar
     ΣΠΥΡΟΣ @ Enzo 27/07/2011 11:09:03

     Σίγουρα ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη ,αλλά όταν υπάρχουν ΔΟΛ-ΠΗΓΑΣΟΣ-ΜΕΓΚΑ-ΣΚΑΙ που λιβανίζουν τους άχρηστους ΠΑΣΤΟΚΟΥΣ είναι δύσκολο να ακούγεται ο κούκος.

     • xbab avatar
      xbab @ ΣΠΥΡΟΣ 27/07/2011 11:56:23

      Έτσι είναι Σπύρο...

   • xbab avatar
    xbab @ alakran 27/07/2011 11:55:40

    Καλημέρα σας!
    ....για τη ΝΕΤ...

  • αλιγγάτωρ avatar
   αλιγγάτωρ @ xbab 27/07/2011 17:34:23

   +1000

 3. Νικόλας avatar
  Νικόλας 27/07/2011 10:31:58

  Καλημέρα σας, Για ποιό λόγο κύριοι να μας εμπιστευτούνε κάποιοι τα χρήματα τους αφού είμαστε αναξιόπιστοι και αναποτέλεσματικοί! Που είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ; το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και βλέπουμε φοβού τον Φωτόπουλο και τους υπόλοιπους συνδικαλιστάδες! Που είναι η εξυγίανση των ΔΕΚΟ; το έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος-ατακαδόρος μαζί τα φάγαμε, κοπρίτες κλπ άρα δέν θα γίνει τίποτα! Τι έγινε στις αστικές συγκοινωνίες Αθηνών ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΜΕΤΡΟ, ΕΘΕΛ, ΤΡΑΜ; ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΙΠΟΤΑ διότι εκεί είναι μεγάλα τα κομματικά συμφέροντα του κυβερνώντος κόμματος! Καλημέρα σας.

 4. ataktos avatar
  ataktos 27/07/2011 10:45:25

  . όταν η κυβέρνηση μας άλλαξε με μια υπογραφεί τα δάνεια ......χωρίς ενέχυρο (ομόλογα)..... σε δανεια με ενέχυρο!!!!!!!!!!!!!!. Μόνο αν εισαι βλάκας ή ενεργείς με δόλο το κάνεις . Ειδικά αν ξέρεις πως οι ελπίδες να μην ναυαγήσει το καραβι ειναι ελάχιστες.
  Ποιος θα το έκανε αν αφορούσε την προσωπική του περιουσία ;

 5. εξυπνάκιας avatar
  εξυπνάκιας 27/07/2011 11:10:51

  δεν μας εμπιστεύονται επειδή βλέπουν οτι ετοιμάζεται να ξαναέρθει στη εξουσία το κόμμα που αφησε 17% έλλειμα,300 δις χρέος και ενα πλήρως διαλυμένο τουρκοδημόσιο....και μάλιστα χωρίς ιχνος μεταμέλειας,αυτοκριτικής και τουλάχιστον απομάκρυνσης κάποιον υπευθύνων. το ξέρω οτι το πασοκ ευθύνεται περισσότερο,ισως , αλλά η ΝΔ είναι η τελευταία που κράτησε τη σκυτάλη της καταστροφής

  • blue nile avatar
   blue nile @ εξυπνάκιας 27/07/2011 11:51:57

   Το έλειμα που αναφέρεις είναι πλασματικό. Το πήγαν εκεί τραβώντας το από τα μαλλιά για να πιστωθούν μετά την μείωση. Σίγουρα δεν ήταν 6% αλλά η πραγματική του τιμή ήταν γύρω στο 9%
   Από τα 120 δις που αύξησε το χρέος ο Καραμανλής μόνο δέκα είναι έξοδα κυβέρνησης ΝΔ (όταν η ολυμπιάδα στοίχισε είκοσι). Τα άλλα ήταν νέα δάνεια για να ξεπληρωθούν παλαιότερα δάνεια και τόκοι, ο λογαριασμός των αγορών του Άκη για την άμυνα και άλλες υποχρεώσεις της διακυβέρνησης Σημίτη που τις μετακύλισε στην επόμενη.

  • ορτικι ορτικαδ avatar
   ορτικι ορτικαδ @ εξυπνάκιας 27/07/2011 19:38:58

   Τωρα να λεμε οτι η ΝΔ ευθυνεται για την καταστροφη που βιωνουμε σημερα θα το χαρακτηριζα ως σχολιο που απλα θελει να κατηγορει.Φυσικα η ΝΔ εκανε λαθη σοβαρα κιολας αλλα δεν ειχαν καμια σχεση με την στημενη καταστροφη που επιφερει ο ΓΑΠ.Αυτος επενδυει στην χρεοκοπια της χωρας δεν του ξεφυγε απλα η κατασταση.Ηθελε να φερει την Ελλαδα σε αυτο το σημειο και αν ειχε κανει λαθος θα το παραδεχοταν οπως ο Καραμανλης δεν θα παρουσιαζε την παραδωση της χωρας ως μεγαλη νικη.Η ΝΔ με αρχηγο τον Α.Σαμαρα δεν θυμιζει τιποτα απο την παλια ΝΔ ειναι η μοναδικη δυναμη που αντιστεκεται σε πιεσεις η μοναδικη που προτεινει λυσεις υλοποιησημες,ωφελιμες για τον τοπο που μετα αναγκαζονται και οι Πασοκοι να τις αποδεχτουν.Αν ηγεσια της Ελλαδας ηταν ο Α.Σαμαρας δεν θα ειμασταν σε αυτη την κατασταση οχι γιατι δεν θα ειχαμε να κανουμε με τις προδοσιες του ΓΑΠ αλλα γιατι πραγματικα υποστηριζει τα συμφεροντα της χωρας.Η αμεση προσφυγη στις καλπες θα αποδειχθει σωτηρια.

 6. mitsos avatar
  mitsos 27/07/2011 17:49:12

  Απλά μας εχουν πάρει χαμπάρι:

  Κατάλαβαν ότι με την ατιμωρησία που υπάρχει στην Ελλάδα, η διεφθαρμένη νομεγκλατούρα του ΠασοκΝΔ θα μετατρέψει για αλλη μια φορά το σχέδιο Μαρσαλ που χρηματοδοτούν σε σχεδιο ΜΑΣΑ.
  Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα πακέτα στήριξης θα πάνε για αλλη μια φορά σε γνωστούς και κουμπάρους κατασπαλώντας τα κονδύλια σε μίζες και υπερτιμολογήσεις αντί για πραγματικό έργο; Είδατε κανέναν πολιτικό στη φυλακή για παράνομο πλουτισμό; Μακάρι πάρουν οι ξένοι την διαχείριση των κονδυλίων τους μπας και βρουν δουλειά όλα αυτά τα νέα παιδιά που αντί να σπατάλανε το χρόνο τους γλύφοντας στην ΔΑΠ και στην ΠΑΣΠ σπουδάσανε τελειώνοντας Πανεπιστήμια και μεταπτυχιακά και τώρα δουλεύουν στο εξωτερικό.
  Αν οι ξένοι δεν ξυπνήσουν για αλλη μια φορά τα κονδυλία τους θα καταλήξουν σε τσέπες κομματόσκυλων του Πασοκ και ΝΔ .
  Να θυμήσω μόνο μερικά από τα σκάνδαλα που κανένας δεν δικάστηκε ποτέ:
  Siemens, C4I, παρανομοι διορισμοι εκτος ΑΣΕΠ πχ Αγρογη και Σιούφας, αναψυκτήριο ο Μαγγίνας, Σπηλιωτόπουλος και ΕΟΤ, στημένα παιχνίδια , ξέπλυμα μεσω ΟΠΑΠ, παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων, Παραδικαστικό κύκλωμα ,
  Τσοχατζοπουλος, ο Κοκκαλης , ο Χριστοφοράκος , Βατοπεδι και οι Παπάδες, ο Ρουσσοπουλος, ο Βουλγαρακης, ο Πελεκης, ο Μαντελλης, ο ο Παπαγεωργοπουλος, καρτελ γαλακτος και οι “κουμπαροι“....

 7. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 27/07/2011 18:50:59

  blue nile
  μήπως να κάνει μια ΄΄αποποίηση κληρονομιάς΄΄ η ΝΔ, μόλις γίνει κυβέρνηση;;;;

 8. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 27/07/2011 20:08:51

  Υποβάθμιση και από την S&P κατά δυο βαθμίδες.
  Και ο πρωθυπουργός βλέπει φώς στην άκρη του τούνελ...

  • xbab avatar
   xbab @ Κώστας Ροδινός 27/07/2011 22:56:09

   Γαργάλατα.....

 9. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 28/07/2011 02:53:08

  Πώς να εμπιστευθούν οι αγορές τη χώρα όπου η διαφθορά και η αναξιοκρατία είναι κατοχυρωμένες από το ίδιο το κράτος;

 10. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 28/07/2011 04:55:02

  ‘αγορά’ σήμαινε ‘κοπάδι (μέσα σε μαντρί)’
  και φαίνεται επιστρέφει στις ρίζες της....
  http://www.badarts.gr/2010/05/%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AC%CE%B4%CE%B9-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%AF/

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.