#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/07/2013 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί δεν θα πιάσουμε ποτέ την φοροδιαφυγή στην ΕλλάδαΕίχαμε γράψει παλαιότερα πως στην χώρα μας η φοροδιαφυγή αφενός δεν είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζουμε και αφετέρου είναι ένα πρόβλημα μάλλον του φοροελεγκτικού μηχανισμού του κράτους παρά της ίδιας της αγοράς.

Ας επιχειρήσουμε να κάνουμε σήμερα και άλλες δύο βασικές επισημάνσεις, που καθιστούν την σύλληψη της μαύρης οικονομίας δυσκολότερη για την χώρα μας.

Την μία, την είχαμε επισημάνει και την προηγούμενη φορά και αφορά την διαφθορά και την μαύρη οικονομία του δημόσιου τομέα. Η σύλληψη αυτού του κομματιού της παραοικονομίας, είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία, που περιλαμβάνει τόσο την αυστηρή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας όσο και δομικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα. Και φυσικά απαιτεί την συνεργασία του απλού πολίτη που πέφτει  θύμα ή αναλαμβάνει τον ρόλο του ηθικού αυτουργού ανάλογα, σε παρόμοια φαινόμενα διαφθοράς και παραοικονομίας στον δημόσιο τομέα. Είναι φανερό πως έχουμε να κάνουμε με φαύλο κύκλο που μπορεί να σπάσει μονάχα όταν και εάν το ίδιο το ελληνικό κράτος αποφασίσει να τον σπάσει, κινητοποιώντας έτσι και τους πολίτες-θύματα να καταγγέλλουν ή αποτρέποντας τους πολίτες-ηθικούς αυτουργούς να διαφθείρουν.

Την δεύτερη και σπουδαιότερη επισήμανση, σπάνια την βλέπουμε να αναλύεται ή να αναφέρεται δημόσια ή  από επίσημα χείλη. Κι αυτό, επειδή είναι μια επισήμανση που πάει κόντρα σε πολλά στερεότυπα της ελληνικής πολιτικο-οικονομικής πραγματικότητας, ενώ είναι εύκολος «στόχος» της λαϊκίστικης ρητορικής που δυναστεύει όλο και περισσότερο τον πολιτικό, δημοσιογραφικό και γενικά δημόσιο λόγο στην πατρίδα μας, ιδιαίτερα μετά την κρίση. Η ίδια η δομή λοιπόν της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η οποία αφορά σε συντριπτικό ποσοστό πολύ μικρές-μικρές-μεσαίες επιχειρήσεις, είναι που δυσκολεύει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ποιος δεν έχει ακούσει άλλωστε την περίφημη φράση για τους μικρομεσαίους που «αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας»; Δυστυχώς ή ευτυχώς, στην Ελλάδα η σύσταση του «επιχειρείν» είναι αντίστροφη από αυτήν των άλλων αναπτυγμένων φορολογικά χωρών, όπου κυριαρχούν οι μεγάλες εταιρείες και με μικρότερο ποσοστό συμμετέχουν οι εκεί μικρομεσαίοι. Αν προσθέσουμε δε το γεγονός πως ακόμη και αυτοί που στην χώρα μας αποκαλούνται «μεσαίοι» στα περισσότερα αναπτυγμένα φορολογικά κράτη θεωρούνται «μικροί», τότε συμπληρώνουμε την γενική εικόνα.

Ερχόμενοι στο «δια ταύτα» πρέπει να δεχτούμε πως είναι πρακτικά αδύνατο να φορολογήσεις απόλυτα όλους αυτούς τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους. Το ίδιο δύσκολο είναι και για τα αναπτυγμένα φορολογικά κράτη και το μεγαλύτερο κομμάτι της δικής τους παραοικονομίας από εκεί προέρχεται. Απλώς σε αυτά τα κράτη, η συνεισφορά των μικρών στο συνολικό οικονομικό προϊόν, είναι αναλογικά μικρότερη από αυτήν της χώρας μας και άρα, λογικό φαίνεται να έχουν ποσοστιαία και μικρότερη παραοικονομία. Πολλά μάλιστα κράτη της δύσης, έχουν αφήσει εκτός φορολογικού «παιχνιδιού» αυτοαπασχολούμενους που δηλώνουν πολύ χαμηλά και χαμηλά μικτά εισοδήματα, εκτιμώντας πως κοστίζει περισσότερο ο έλεγχός τους από τους φόρους που θα αποδώσει.

Η φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων, παντού στον κόσμο έχει παταχθεί, καθώς αφορά συγκεκριμένες πρακτικές (εικονικά τιμολόγια, τριγωνικές συναλλαγές, κλπ) οι οποίες είναι γνωστές στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και μπορούν άνετα να την συλλάβουν και στην χώρα μας. Αν δεν το κάνουν είναι επειδή δε υπάρχει η πολιτική βούληση, οτιδήποτε άλλο ακούγεται είναι μεγάλο και αναίσχυντο ψέμα. Η φοροδιαφυγή των πολύ μικρών-μικρών-μεσαίων, είναι δύσκολο να συλληφθεί. Μη έχοντας όμως την πολιτική βούληση να συλλάβει την φοροδιαφυγή των μεγάλων, και έχοντας «ανελαστικές» δημόσιες δαπάνες να αντιμετωπίσει το πολυδάπανο κράτος μας που δεν λέει να αλλάξει στο ελάχιστο, στρέφεται οριζόντια με άδικους φόρους και καταστροφικά τεκμήρια κατά των μικρομεσαίων, με σημαία και φλάμπουρο την «πάταξη» της φοροδιαφυγής τους. Αυτό, εκτός του ότι αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός για τον συγκεκριμένο φοροελεγκτικό μηχανισμό, οδηγεί στην εξολόθρευση και την καταστροφή κυρίως τους συνεπείς και νομοταγείς, επιτρέποντας στους συνήθεις «υπόπτους» να συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν ασύστολα, αφού στην χώρα μας εξακολουθεί να είναι φθηνότερο να συλληφθείς φοροκλέπτων παρά να πληρώνεις με συνέπεια τους φόρους σου.

Αν το οικονομικό επιτελείο δεν κατανοήσει αυτή την βασική παράμετρο στην προσπάθεια για πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, και επιμείνει σε αυτή την οριζόντια και βάναυση φοροεπιδρομή επί των μικρομεσαίων του ιδιωτικού τομέα, πολύ σύντομα θα  βρεθεί προ τετελεσμένων. Και αυτά θα είναι είτε η πλήρης συρρίκνωση και εξαφάνιση ακόμη και όσων από αυτούς έχουν παραμείνει υγιείς και παραγωγικοί μέσα στην θύελλα της κρίσης είτε η συνειδητή πλέον φορολογική «ανυπακοή» όλο και περισσότερων απελπισμένων επιχειρηματιών που η εφορία επιχειρεί να βάλει αναίσχυντα «χέρι» στην πολύτιμη εναπομένουσα  ρευστότητά  τους. Και στις δύο περιπτώσεις, θα οδηγηθούμε σε κατάρρευση των κρατικών εσόδων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την βραχυπρόθεσμη πορεία της χώρας.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. helios avatar
  helios 12/07/2013 10:52:18

  http://www.capital.gr/News.asp?id=1833339

  http://www.capital.gr/news.asp?id=1833612

 2. Γιάννης Ιωάννου avatar
  Γιάννης Ιωάννου 12/07/2013 11:21:22

  Διαφωνώ με τον αρθογράφο στο ότι η φοροδιαφυγή δεν είναι μεγάλη.
  Μόλις πέρσι, από επιβεβαιωμένο ΦΠΑ 3,5 δις, εισπράχθηκαν τα....0,5 δις.
  Και αυτό το ΦΠΑ είναι από το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών. Για το υπόλοιπο 25% αγνοείται η τύχη των χρημάτων, έστω και σε στατιστική βάση.

  Άρα: η φοροδιαφυγή είναι μεγάλη και τεράστια. Θα την έλεγα φοροαποφυγή υπό την εποπτεία του ΥΠΟΙΚ, που δεν κάνει ΤΙΠΟΤΑ για να την περιορίσει.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Γιάννης Ιωάννου 14/07/2013 00:44:32

   ότι είναι βεβαιωμένο δεν ανήκει στην κατηγορία της φοροδιαφυγής.

 3. tassos avatar
  tassos 12/07/2013 11:34:48

  Εγώ θέλω να επισημάνω το εξής: Στη χώρα μας ρο κράτος κλέβει τον πολίτη και ο πολίτης ψάχνει τρόπους να κλέψει το κράτος. Ο κλέψας του κλέψαντος γίνεται. Δυστυχώς οι κοινωνικές αδικίες οδηγούν τους πολίτες να μετέρχονται τρόπους να φοροδιαφύγουν. Αυτό λύνεται μόνο με ένα ΔΙΚΑΙΟ φορολογικό σύστημα που θα τιμωρεί όμως παραδειγματικά τους φοροφυγάδες. Αλλά πρέπει δει ο κάθε πολίτης ότι τα χρήματα που αποδίδει στο κράτος πιάνουν τόπο και έχουν και μια στοιχειώδη ανταποδοτικότητα.

 4. GO avatar
  GO 12/07/2013 11:43:50

  Akenaton,
  δεν μπορώ να γνωρίζω πως λειτουργεί η αγορά στην δροσερή μακεδονική πόλη απ' την οποία μας γράφεις.
  Είμαι βέβαιος, όμως, ότι εάν είχες την εικόνα της αθηναϊκής αγοράς, θα αναθεωρούσες πολλά από τα βασικά δεδομένα σου και θα κατέληγες σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα, σχετικά με το μέγεθος της φοροδιαφυγής.

 5. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 12/07/2013 11:53:32

  "Γιατί δεν θα πιάσουμε ποτέ την φοροδιαφυγή στην Ελλάδα"

  Ένα πρόβλημα δίχως λύση, παύει να είναι πρόβλημα.

  Ας προσαρμοστούν τρόικες, κυβερνήσεις, φορείς στα νέα δεδομένα. Η συζήτηση περι φοροδιαφυγής το μόνο που κάνει είναι να συντηρεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες όσον αφορά τα έσοδα. Πρόκειται για το γνωστό: "η φοροδοτική δυνατότητα των μισθωτών έχει ξεπεραστεί αλλά αν πιάσουμε την φοροδιαφηγή....." Ξεχάστε το. Μην υπολογίζεται έσοδα απο πάταξη της φοροδιαφυγής. Προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα.

  Και κάτι άλλο. Και να φοροδιαφεύγει κάποιος, το κράτος του τα παίρνει με 1.000.000 άλλους τρόπους, με τεκμήρια, με χαράτσια, με τον κρατικό παραλογισμό. Κανείς δεν φορολογείται δίκαια. Όλοι υπερφορολογούνται. Και όσο η υπερφορολόγιση θα συνεχίζει να καταστρέφειτ την χώρα, τόσο οι πολίτες θα χάνουν κάθε εμπιστοσύνη στο κράτος και τους θεσμούς του, προσπαθώντας να το παρακάμψουν για να επιβιώσουν.

  ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΤΟΜΣΕΝ. ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ.

 6. Αρχιμηδησ avatar
  Αρχιμηδησ 12/07/2013 12:12:49

  Γιατί δεν θα πιάσουμε ποτέ την φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.
  Διότι η Μεγάλη φοροδιαφυγή (πάνω απο τα 2/3) γίνεται απο μερικές δεκάδες άτομα με offshore εταιρείες και χωρίς φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, που βρίσκονται άλλωστε στις λίστες Λαγκάρντ κλπ. και οι κυβερνώντες ξέρουν τα ονόματα τις διευθύνσεις τους και πόσα έχουν κλέψει. Ομως αυτοί που έκλεψαν τα περισσότερα είναι δικοί τους ή τα μοιράστηκαν μαζί τους. Γι' αυτό και η Ελλάδα είναι ημόνη χώρα που δεν εισέπραξε δεκάρα απο αυτές τις λίστες...
  Η μικρή φοροδιαφυγή, όπως είχε διαπιστώσει με έγκυρους υπολογισμούς ως υπουργός οικονομικών ο Στέφανος Μάνος, αφ' ενός είναι μικρότερη από τις δαπάνες του κρατικού μηχανισμού που ασχολείται ανεπιτυχώς με τη σύλληψή της, και αφ' ετέρου αν συλλαμβανόταν, θα έπρεπε να επιστραφεί σ' αυτούς τους πολίτες που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της Ελληνικής οικονομίας υπο μορφήν επιδότησης παραγωγικότητας.

 7. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 12/07/2013 12:19:36

  Με πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης 90%, με πτώση της κίνησης μηχανημάτων τεχνικών έργων 90%, με πτωση της κυκλοφορίας οχημάτων πολιτών 50% κλπ...τα επίσημα έσοδα, δηλαδή αυτά που καταγράφονται , του κράτους απο φόρους στο ενιαίο πετρέλαιο σημείωσαν αύξηση σε σχέση με πέρσυ...
  Εξομοιώθηκε το πετρέλαιο θέρμανσης (αύξηση τιμής και μείωση κατανάλωσης) με το πετρέλαιο κίνησης (μείωση τμής-μείωση κατανάλωσης).
  Δεν είμαστε καταπληκτικοί?
  Δεν υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή ακενατόν.Συμφωνώ...Υπάρχει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ φοροδιαφυγή.
  Μετακινήσεις- καυσιμα ..Απειρη φοροδιαφυγή.
  Τρόφιμα-ποτά,εστίαση, διασκέδαση....Απειρη φοροδιαφυγή.
  Πρωτογενής τομέας...Ατέλειωτη φοροδιαφυγή..
  Υπηρεσίες ..Ο ορισμός της φοροδιαφυγής
  Ελεγχος φορολογικός...Εδώ γελάμε..Δώστε ότι έχετε ευχαρίστηση...Οτι δηλώνεις ισχύει...Κάνεις και μια περαίωση με αστεία ποσά και όλα είναι εντάξει..
  Ακενατόν, ότι γίνεται στην ελλάδα, ότι νόμος, διάταξη,εγκύκλιος κλπ αφορά φορολογία, είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να διευκολύνει τους κλέφτες..Το ίδιο και οι μηχανισμοί, τα ηλεκτρονικά υποτίθεται σχέδια και προγράμματα...
  Προχθές διάβασα την καταπληκτκή πατέντα των ταξιτζήδων με τις ταμειακές τους...Μετά βαίων και κλάδων ,διθυράμβων ανακοινώθηκε ότι οι ταμειακές συνδέονται αυτόματα με το ταξίμετρο ,οπότε υποχρεωτικά θα εκδίδονται αποδείξεις...Αμ δε.
  Ακόμη μελετάμε ,3-4 χρόνια για το πως οι βενζινάδες και το αντίσοιχο σύστημα θα συνδεθούν με ταμειακές κλπ κλπ...Μόλις φτιάξουν την πατέντα, θ το εγκαταστήσουν.
  Δεν υπάρχει σωτηρία με νόμους, ελέγχους και μηχανισμούς...
  Μόνη λύση.
  Ηλεκτρονική απόδειξη και έσοδα έξοδα για όλους τους πολίτες..
  Ούτε σδόε ούτε εφορίες μετά. Ας ασχοληθούν με τους μεγάλους και τα κόλπα τους που μας φέρνουν φακές τατζικιστάν και σκόρδα αιγύποτυ ακριβότερα απο τα δικά μας.(Που είναι και αυτά εισαγωγης φυσικά)...Ολα αυτόματα θα βγαίνουν στο τέλος της χρονιάς..Μόνο που έχει ένα κακό το σύστημα...Είναι καταραμένο απο το 666 και αυτά εμείς δεν μπορούμε να τα ανεχθούμε..
  Ετσι τόσα χρόνια προσπαθούμε να πουλάμε αντιμνημονιακό αγώνα για να μην πειραχθεί το μεγαλύτερο φαγοπότι στην παγκόσμια ιστορία.
  Τα φορολογικά έσοδα της ελλάδας.Οπου πραγματικά ισχύει το παγκάλειον απόφθεγμα ,όλοι μαζί τα φάγαμε.Μικροί και μεγάλοι.Οτι και όσο μπορεί ο καθένας.
  Και τα λίγα που μαζεύει το κράτος, πάλι τα κλέβουμε ,χοντροκομμένα, με συντάξεις αποθαμένων, τυφλών ταξιτζήδων,ανάπηρων δρομαίων,αγάμων κορασίδων...κλπ
  Χώρια τα πεταμένα σε πανυγήρια, χορούς και σωτήρες της κίτρινης κουκουβάγιας και των πουά σαυρών...Αμ τα χαλίκια και η άσφαλτος στους δρόμους ,που δεν υπάρχουν?
  Το ότι φτάσαμε να έχουμε σχεδόν 6.000 κόσμο , μια πλήρη μεραρχία πολεμικής σύνθεσης στην ερτ για να μπορεί ο κυρ σπύρος και η μάγια να πουλάνε πολιτισμό είναι λεπτομέρεια και μάλιστα μικρή. Ενας ακόμη άθλος του μεγίστου πάκη ήταν.

  • Γιάννης Ιωάννου avatar
   Γιάννης Ιωάννου @ ορεσείβιος 12/07/2013 16:48:54

   Σωστός!!

 8. πολίτης avatar
  πολίτης 12/07/2013 12:24:42

  Η φοροδιαφυγή είναι τεράστια. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων δε δηλώνει όλα όσα της αναλογούν.
  Για τις μεγάλες επιχειρήσεις δε, τι να πει κανείς...
  Υπάρχει διαφθορά στον ελεγκτικό μηχανισμό και απουσία βούλησης από πλευράς πολιτείας για ευνόητους λόγους. Είναι η ραχοκοκαλιά των ψηφοφόρων τους.
  Ασφαλώς τα απανωτά χαράτσια έχουν εξαντλήσει πλέον τους μικρομεσαίους αλλά και τον καλό καιρό πάλι δε δήλωναν όλα τα εισοδήματα.
  Το αναξιόπιστο κράτος είναι δικαιολογία και αξιόπιστο να ήταν....
  Η πιο ειλικρινής άποψη είναι αυτή που έχω ακούσει από γνωστούς. Δε θα δουλεύω εγώ για να έχω το κράτος συνεταίρο..αυτή είναι η νοοτροπία.
  Αν με τον ίδιο ζήλο που απολύουν τώρα υπαλλήλους του δημοσίου,φρόντιζαν και για τη φοροδιαφυγή, θα είχαν αποτελέσματα.
  Αλλά είπαμε, ποιοι μας ψηφίζουν....

  • akenaton avatar
   akenaton @ πολίτης 12/07/2013 13:25:27

   Ακόμη ΔΕΝ έχει απολυθεί κανείς από το δημόσιο ..... Αντίθετα με 1.200.000 που απολύθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα. Με την φοροεπιδρομή που σχεδιάζεται, περιμένετε και άλλους, πολλούς ανέργους, χώρια ο κίνδυνος κατάρρευσης των φορολογικών εσόδων. Και τότε να δούμε από που θα πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις των ΔΥ. Από τις "κρατήσεις" τους;

   • gonzilaus avatar
    gonzilaus @ akenaton 12/07/2013 15:06:03

    Έτσι συνέχισε. Οι 4000 εκπαιδευτικοί που απολύονται που θα προστεθούν; Εκτός και αν σε κάθε 10 που απολύονται στον ιδιωτικό απολύσουμε και 1 στο δημόσιο. Τότε θα έχουμε ανεργία με μπόνους. Σε κάθε κάρτα ανεργίας να έχει και έναν απολυμένο Δ.Υ. για να φύγει το κόμπλεξ μας. Η ψυχή μας δεν ξέρω πότε θα φύγει.

   • πολίτης avatar
    πολίτης @ akenaton 12/07/2013 15:12:52

    Αγαπητέ akenaton, δεν υποστηρίζω τις φοροεπιδρομές, κάθε άλλο. Φυσικά η αδυναμία κατανάλωσης και οι φόροι κλείνουν μαγαζιά και μένει κόσμος στο δρόμο.
    Αμφισβητώ όμως τη φορολογική συνείδηση ακόμα και με ένα δίκαιο φορολογικό -αν και όταν εφαρμοστεί.
    Είναι κουλτούρα που δεν υπάρχει και θέλει χρόνο για να αποκτηθεί.

   • Γιάννης Ιωάννου avatar
    Γιάννης Ιωάννου @ akenaton 12/07/2013 16:50:47

    250 χιλ συμβασιούχοι ήταν τα πρώτα θύματα του Μνημονίου. Εκτός εάν δεν τους θεωρείται ως δημόσιους υπαλλήλους επειδή ήυταν συμβασιούχοι.
    Οι υπόλοιποι ήταν θύματα των λαθών του ΔΝΤ. Και αυτά τα λάθη συνεχίζονται.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Γιάννης Ιωάννου 12/07/2013 17:25:08

     Όλοι αυτοί δεν απολύθηκαν κύριε Ιωάννου! Τελείωσε ο χρόνος σύμβασης που είχαν με το δημόσιο. Δεν είναι δυνατόν να λέμε άλλα και άλλα να εννοούμε σε τούτη την χώρα. ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ήταν, έληξε η σύμβασή τους. Πως να τους αποκαλέσω δημόσιους υπαλλήλους; Είναι δυνατόν;

     • Αρχιμηδησ avatar
      Αρχιμηδησ @ akenaton 12/07/2013 21:57:51

      Ετσι τους αποκαλούσαμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι Ελληνες εκτός απο εσένα αγαπητέ Ακενατών. Μάλιστα μας έπιανε θλίψη όταν σκεφτόμασταν οτι σύντομα θα μονιμοποιούνταν και αυτοί όπως τόσοι άλλοι στο παρελθόν, αν δεν μεσολαβούσε η κρίση...

     • akenaton avatar
      akenaton @ Αρχιμηδησ 12/07/2013 23:30:27

      Ναι, η κρίση τους "έκοψε" τον "δρόμο προς την δόξα" της μονιμότητας αυτούς, έχετε δίκιο .....

     • Γιάννης Ιωάννου avatar
      Γιάννης Ιωάννου @ akenaton 13/07/2013 09:51:56

      Προστέθηκαν στην στατιστική της ανεργίας όμως. Το ξεχνάτε.

 9. Zame avatar
  Zame 12/07/2013 12:25:23

  σωστα Τασος..Ο κλέψας του κλέψαντος επομενο ειναι να γίνεται..
  (αφου πρωτα εξιδανικευτηκε η απατη & η λαμογια..)
  & -δημιουργουν τις καταληλες συνθηκες
  (αφου ο μικρος παντα θα παραδειγματιζεται απο τον μεγαλο)
  εκεινες που ενθαρυνουν μεθοδους για να γινει ακομα καλυτερο αυτο το "σπορ"
  !!!!!σωσταααxaxaxa..πως τα λες ετσι ρε συ Αρχιμηδησ.

 10. Δρυς avatar
  Δρυς 12/07/2013 12:38:49

  Αγαπητέ Akenaton, αυτό που ανέφεραν εδώ οι προηγούμενοι, αναφέρεται σε οικονομικά βιβλία. Χωρίς ένα σταθερό σαν πέτρα φορολογικό, οι πολίτες πάντα θα κάνουν τέτοια.

  Αλλά πως να είναι σταθερό το φορολογικό, με τα όλο και "τελευταία" καινούρια μέτρα που παρουσιάζονται κάθε φορά για εισπρακτικούς λόγους "διάσωσης" της χώρας;

  Και όπως είπε και ο "Go", δεν έχεις ιδέα τι γίνεται στην Αθήνα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δρυς 12/07/2013 17:26:49

   Συμφωνώ με το σταθερό φορολογικό.
   Δυστυχώς βλέπω ξανά ερασιτεχνισμούς ανεπίτρεπτους.
   Κάτι ξέρουμε κι εμείς οι Βλάχοι από την Πρωτεύουσα.
   Να είστε καλά.

 11. Zame avatar
  Zame 12/07/2013 12:51:19

  όχι μόνον είναι παντελώς ανύπαρκτη η φορολογική συνείδηση & ανταποδοτικότητα..
  αλλά τουναντίον δεκαετίες θεμελιωνόταν όλο & ποιό ισχυρό αυτο το -VS- ΠΟΙΟΣ εξαπατά ΠΟΙΟΝ τον άλλον ΚΑΛΥΤΕΡΑ..
  το κράτος τον πολίτη ..η ο πολίτης το κράτος.
  & σήμερα είναι πολύ βαθιά..προχωρημένο αυτό το "σπορ"..
  & η επιπόλαια αντιμετώπιση του..
  μόνον εγγυημένα επιπρόσθετα δεινά είναι ικανή να φέρει
  ετσι όπως σήμερα 'καμαρώνω τις ταμειακές μηχανές πάνω το ταψί με τα κουλούρια..
  έως την διακαεί ΕΠΙΘΥΜΙΑ για συναλλαγές μέσω ΚΑΡΤΩΝ από το 1 euro ..
  αλλά δυστυχώς ομως ποτέ το ψάρι δεν ξεβρόμισε από την ουρά του..
  μόνον κατανάλωση ενέργειας ξόδεψε...για να 'ξε'φεύγει ποιό μπροστά το κεφάλι..'

 12. akenaton avatar
  akenaton 12/07/2013 12:57:18

  Το μέγεθος της φοροδιαφυγής δεν είναι το θέμα αυτού του σημειώματος. Το θέμα που ήθελα να επισημάνω εδώ, είναι η εγγενής δυσκολία να ελεγχθούν οι μύριοι όσοι πολύ μικροί-μικροί-μεσαίοι που αποτελούν την "ραχοκοκαλιά" της οικονομίας μας. Κανένα κράτος με τέτοια "ραχοκοκαλιά" δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό! Αν δούμε όλα τα φορολογικά αναπτυγμένα κράτη, θα παρατηρήσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της αγοράς τους, παράγεται από μεσαίες-μεγάλες-πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Και οι δικές τους "μεσαίες" μοιάζουν περισσότερο με τις δικές μας "μεγάλες". Άρα κατά την γνώμη μου είναι σισσύφειο άγος και μεγάλη παραμυθία (κυριολεκτικώς, και αφορά την παρηγοριά των μισθωτών και συνταξιούχων) η πάταξη της φοροδιαφυγής των πολύ μικρών-μικρών-μεσαίων. Η μόνη φοροδιαφυγή που θα μπορούσε να συλλάβει το ελληνικό κράτος πραγματικά, είναι αυτή των μεγάλων-πολύ μεγάλων, αλλά εκεί "κολλάμε" στην έλλειψη πολιτικής βούλησης ή την ανικανότητα και διαφθορά των μηχανισμών. Επίσης λέω, πως επειδή δεν μπορούμε να συλλάβουμε τους φοροδιαφεύγοντες (πράγμα δύσκολο έως αδύνατο) ορμάμε βουλιμικά και οριζόντια επί δικαίων και αδίκων, με σκληρά και άδικα φορολογικά εργαλεία (τεκμήρια, φόροι πολυτελείας, κλπ), με αποτέλεσμα να σφίγγουμε κι άλλο την θηλιά στον λαιμό όσων απέμειναν να δουλεύουν εκεί έξω. Αυτά που λέω, δεν έχουν σχέση με αγορά μικρής ή μεγάλης πόλης φίλε μου και να σου πως επι τη ευκαιρία, πως έχω ζήσει και στην Αθήνα αρκετά χρόνια της ζωής μου χωρίς να διαπιστώσω κάτι διαφορετικό στην λειτουργία της αγοράς της.

  • GO avatar
   GO @ akenaton 12/07/2013 21:29:09

   1.- Αναφέρθηκα στην εισαγωγική σου παραδοχή. Δεν έχουν δημοσιευθεί αποτελέσματα έρευνας που να προσδιορίζουν το μέγεθος της παραοικονομίας σε ποσοστό μικρότερο του 30% του οικονομικού συνόλου.
   2.- Πιστεύω ακράδαντα ότι το γινόμενο:
   "Πολλοί φορολογούμενοι Χ μικρή φοροδιαφυγή",
   είναι πολύ μεγαλύτερο από το γινόμενο:
   "Λίγοι φορολογούμενοι Χ μεγάλη φοροδιαφυγή".
   3.- Το κράτος δεν είναι ανάγκη να μπει στα έξοδα για να την συλλάβει, αρκεί τα γελοία σημερινά τεκμήρια διαβίωσης να αντικατασταθούν με πραγματικά τεκμήρια.

   Εν πάση περιπτώσει, το παρόν άρθρο σου συμπίπτει με άλλο ένα "ανδραγάθημα" του οικονομικού επιτελείου.

   Έγραφα, χθες, σε σχόλιό μου:
   "Στα φορολογικά θέματα του κατατεθέντος και ήδη συζητουμένου πολυνομοσχεδίου, ουδείς λόγος γίνεται για την συλλογή αποδείξεων και τα σχετικά.
   Τι μας είπαν επ’ αυτού; Η συλλογή αποδείξεων δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μάλιστα. Μα αν η συλλογή δεν απέδωσε, η μη συλλογή τι θα κάνει. Το καλοσκέφθηκε, μετά τα δυσμενή σχόλια, ο “φωστήρας” (ένας από τους κυρίους υπευθύνους της δεινής θέσης της χώρας μας στην Ο.Ν.Ε) και τι μας είπε σήμερα το απόγευμα;
   Τον Σεπτέμβριο, θα φέρω στη Βουλή ένα άαααααλλο νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζω τα της συλλογής των αποδείξεων, με κίνητρα κλπ."

   Συμπληρώνω, ότι σήμερα ακούσαμε ότι θα γίνονται κληρώσεις ταξιδιών. Θα λέμε στους παππούδες και στις γιαγιάδες: Βάλτε τα πατομπούκαλα και ξεστραβωθείτε να βρείτε στις αποδείξεις, που μαζέψατε, αν κληρωθήκατε για το εξαήμερο ταξίδι στις Μαλδίβες. Άντε και καλή ...ψυχή!
   Αστειότητες, φαιδρότητες, γελοιότητες. Αυτά.

   • akenaton avatar
    akenaton @ GO 12/07/2013 23:28:22

    Έχεις απόλυτο δίκαιο για τις προχειρότητες με τις αποδείξεις και την κλήρωση "δώρων"! Το άκουσα κι εγώ και έφριξα.
    Κάποτε στην χώρα θα πρέπει να φορολογούμε καθαρό εισόδημα, δηλαδή έσοδα μείον δαπάνες. Κι αυτό με ένα σταθερό συντελεστή χαμηλό και βολικό (12-15%, το πολύ 20%). Αυτό θα μειώσει κατά την γνώμη μου το μεγαλύτερο ποσοστό της φοροαποφυγής. Με τους πολύ μικρούς τζίρους δεν αξίζει κανείς να ασχολείται φορολογικά. Αρκεί φυσικά να μην αποτελούν μεγάλο ποσοστό του συνολικού τζίρου της αγοράς! Τούτο σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ΕΕ&Ε, που ίσα-ίσα να ψευτοζούν από την αυτοαπασχόλησή τους. Πράγμα δύσκολο για την Ελλάδα έτσι κι αλλιώς...

 13. arximidis avatar
  arximidis 12/07/2013 13:11:45

  Πολύ σωστή η πρότασή σου αγαπητέ ορεσείβιε.
  Αμερικάνικο σύστημα.Ηλεκτρονική απόδειξη και έσοδα έξοδα για όλους τους πολίτες..
  Ούτε σδόε ούτε εφορίες μετά. Κατάργησή τους πάραυτα αφού κοστίζουν παραπάνω απ' όσα εισπράττουν.
  Αφορολόγητες ΟΛΕΣ οι δαπάνες με ηλεκτρονική απόδειξη. Μέγιστος συντελεστής φόρου για τα υπόλοιπα 10-12 % όπως στις ΗΠΑ.(Στη Νεβάδα 2%).
  Τότε θα καταλάβουν όλοι οτι οι Ελληνες της Ελλάδας δεν είναι διαφορετικοί απο αυτούς της Αμερικής. Το ανθελληνικό πολιτικό σύστημα τους αναγκάζει να γίνονται ανθέλληνες.
  Ποιός πολιτικός θα τολμήσει να τα κάνει αυτά φίλε ορεσείβιε, που έχουν στη λίστα Λαγκάρντ 10 δις και παραπάνω αλλά την συγκαλύπτουν επιμελώς μέχρι παραγραφής?

 14. panos avatar
  panos 12/07/2013 13:15:56

  Κανενας δεν μιλαει για την ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ που ειναι 16δισ το χρονο- ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ........Ψαξτε για το μικροεμπορο το φουρναρη το μαναβη για ΑΛΛΟΘΙ.........Η μαγαλυτερη φοροδιαφυγη που εγινε τα τελευταια 30 και κατι χρονια ειναι οι ΑΘΡΟΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ κομματικων στρατων στο ΔΗΜΟΣΙΟ απο την.........πισω πορτα που ηταν ΑΣΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΕΣ και εφτασαν τα πραγματα ως εδω. Η ΕΥΘΥΝΗ ειναι του πολιτικου συστηματος, και ολα τα αλλα ειναι λογια να αγαπιομαστε........ΨΑΞΤΕ ΤΙΣ OFF SHORE κυριοι του πολιτικου συστηματος, αλλα δεν το κανετε γιατι οι μισοι εκει μεσα ειναι ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ.

 15. ms avatar
  ms 12/07/2013 13:17:59

  Εχουμε μια ταση ολοι μας να πνιγομαστε σε μια κουταλια νερο.... και ειναι ολα τοσο απλα...

  Εκανε ελεγχο το σδοε στα νησια κ βρηκε τεραστια παραβατικοτητα. αντι για προστιμα κ αηδιες που δεν θα πληρωθουν ποτε, βαλτου το προστιμο αλλα κλειστου κ το μαγαζι για 10 μερες την πρωτη φορα. τη δευτερη φορα κλειστο για ενα μηνα. τη τριτη φορα οριστικο κλεισιμο αλλα και απαγορευση του επιχειρειν γενικοτερα ειτε ο ιδιος ειτε ως μετοχος σε αε. να φυγει να παει αλλου....

  επεκταση αυτου του δρακοντιου μετρου παντου... απο το γιατρο μεχρι τον κουλουρα μεχρι τον μπομπολα.

  ιδια εφαρμογη κ σε οσους απασχολουν ανασφαλιστους.

  ο φοβος φυλα τα ερμα. μολις ρην πατησουν καμια δεκαρια κ βεβαιως θα πεσουν κ τα αντιστοιχα ευγενη αλληλοκαρφωματα, να δω ποιος θα διακινδυνεψει τον αφανισμο του απο το ελληνικο επιχειρειν.

  απαραιτητη προυποθεση βεβαια ενιιαιος φορος 15- 20% απο το πρωτο ευρω και για τα παντα για να μην εχουμε κ δικαιολογια οτι μας κλεβει το κρατος

 16. Κόνδωρας avatar
  Κόνδωρας 12/07/2013 13:20:43

  Προτείνω κάτι δραστικό: να ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ την υποχρεωτική άμεση φορολόγηση.
  Άμεσο φόρο θα πληρώνουν ΜΟΝΟ οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, σαν αντάλλαγμα της επαγγελματικής σταθερότητας.
  Οι μικρομεσαίοι/ελεύθεροι επαγγελματίες/ιδιωτ.υπάλληλοι ΔΕΝ θα πληρώνουν άμεσο φόρο.
  Το Δημόσιο να καταργήσει ΟΛΕΣ τις υπηρεσίες του, εκτός Εθν.Άμυνας (και, ίσως 2-3 ακόμα). ΟΛΑ τα άλλα, να ανατεθούν σε ιδιώτες, που θα αμοίβονται από τους πελάτες τους (π.χ. οι ιδιωτικές Πολεοδομίες θα αμοίβονται από τους κατασκευαστές).
  Ο Δ.Υ. θα έχει, σαν αντάλλαγμα, ΔΩΡΕΑΝ δημόσιες παροχές υγείας/παιδείας κλπ. Ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώνει από την τσέπη του για υγεία/παιδεία/σύνταξη, όπου θέλει: είτε σε Δημόσιο εκπαιδευτήριο/νοσοκομείο/ασφαλιστική, είτε σε Ιδιωτικό. Σε δημόσιες συγκοινωνίες/παροχές, ο Δ.Υ θα έχει χαμηλότερες τιμές (π.χ. εισιτηρίων).
  Όλες οι Δημόσιες επενδύσεις να καταργηθούν: δρόμους θα φτιάχνουν μόνο οι ιδιώτες, και θα εισπράτουν από διόδια (θα έχουν υποχρέωση να καλύπτουν και ακριτικές περιοχές, με κόστος που θα βγαίνει από τα διόδια, όπως γίνεται π.χ. με τις τηλεπικοινωνίες και τον ΟΤΕ)
  Θα υπάρχουν μόνο έμμεσοι φόροι, κατανάλωσης, για όσες δημόσιες δαπάνες είναι ενελώς απαραίτητες (Άμυνα) και μόνο εκεί όπου μπορούν να εισπραχθούν εύκολα και μαζικά (π.χ. καύσιμα).
  Ο ΦΠΑ θα καταργηθεί.
  Το σκεπτικό: ΑΜΕΣΟ ΦΟΡΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ.
  Ακραία φιλελεύθερο; Πείτο όπως θέλετε.
  10 φόρες πιο λειτουργικό/δίκαιο από τον σημερινό φορο-τραγέλαφο; Πιστεύω ναι.

  • arximidis avatar
   arximidis @ Κόνδωρας 12/07/2013 13:50:02

   Και συ φίλε Κόνδωρα ουσιαστικά όπως και ο ορεσείβιος προτείνεις το Αμερικάνικο σύστημα. Ομως η διαφορά είναι οτι εκεί υπάρχουν το FBI και η CIA...

   • Κόνδωρας avatar
    Κόνδωρας @ arximidis 12/07/2013 14:01:25

    Αγαπητέ Αρχιμήδη, το σημαντικό είναι να έχουμε ένα σύστημα που ταιριάζει στον Έλληνα.
    Ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι "ανεξάρτητο πνεύμα" (πολύ περισσότερο από τον Αμερικανό): δεν θέλει το κράτος στα πόδια του, και δεν του αρέσει να πληρώνει για σπατάλες.
    Ο Δημ.Υπαλ. θέλει σταθερότητα.
    Ας δώσουμε στον καθένα ό,τι του ταιριάζει.

    • Αρχιμηδης avatar
     Αρχιμηδης @ Κόνδωρας 12/07/2013 14:18:50

     Συμφωνώ και επαυξάνω...

    • gonzilaus avatar
     gonzilaus @ Κόνδωρας 12/07/2013 15:11:45

     Είναι ανεξάρτητο πνεύμα στον έλεγχο. Στην χρηματοδότηση (διαφήμιση, δημόσια έργα, ΕΣΠΑ, αναπτυξιακοί, επιδοτήσεις) δεν τον χαλάει το κράτος εκτός και αν τον ελέγξει. Καπιταλιστής με τα λεφτά του αλλά κομμουνιστής με τα λεφτά του κράτους ή αλλιώς Νέα Δημοκρατία

     • Κόνδωρας avatar
      Κόνδωρας @ gonzilaus 12/07/2013 15:32:16

      Συμφωνώ, με την επισήμανση: στην Ελλάδα από το '81 και μετά, καταφέραμε και ευνουχίσαμε τον ελεύθερο επαγγελματία: τον κάναμε "κρατικοδίαιτο" (όπως ακριβώς τα περιγράφεις). Ακόμα χειρότερα: σταμάτησε την παραγωγή, και ασχολήθηκε με εισαγωγές, πουλώντας κατ'εξοχήν σε... Δημ.Υπαλ. που είχαν σταθερό χρήμα. Μόλις κοπεί το Κράτος και τα κρατικά "τυράκια" (επιδοτήσεις κλπ), θα δεις τον ελ.επαγγελματία να ελευθερώνεται. Τα ΕΣΠΑ/Αναπτυξιακούς, να τα διαχειρίζονται ιδιώτες, με κίνητρο το κέρδος (π.χ. venture capital funds)

     • Αρχιμηδησ avatar
      Αρχιμηδησ @ Κόνδωρας 12/07/2013 22:01:06

      Με το νέο φορολογικό τον αποτελειώσαμε.
      Να δούμε μετά το 2014 ποιός θα δουλεύει σ' αυτή τη χώρα "σέμπρος" στο κράτος...

  • Zame avatar
   Zame @ Κόνδωρας 12/07/2013 13:56:44

   το..παν ανθρωπων μετρον χρημα..
   θεσμοθετιμενα & διαπιστευμενα λοιπον..
   δεν ειναι καπως..ε?
   ακουγετε σαν να πληρωνεις για να δεις μια ' παρασταση-ζωης'
   απο επιλογη
   & οχι απο αναγκαστικη υποχρεωση..

   • Κόνδωρας avatar
    Κόνδωρας @ Zame 12/07/2013 14:03:29

    Λίγο πιο λιανά κάντο μου, φίλε Zame... Δεν σε πιάνω.

    • Zame avatar
     Zame @ Κόνδωρας 12/07/2013 19:08:17

     πολυ ευχαριστως αγαπητε Κονδωρα.
     σιγά-σιγά 'γεμίζει το ασφυκτικότατο πλαίσιο..
     έτσι ώστε με τον μισό περίπου πληθυσμό ανενεργό τουλάχιστον οικονομικά..ακούγετε που έρχεται μια καλοξεγυρισμενη εξορθολογισμενη & αντικειμενικότατη εσωτερική στάση πληρωμών..ως το απορρέων αποτέλεσμα..
     όπου αυτό με την σειρά του είναι πολύ ικανό να αναζητήσει την λύση στην ιδιωτικοποίηση..
     (πού δεν έχει και τις καλύτερες..παρακαταθήκες)
     & όλα αυτά πολύ εύκολα δεν προσομοιάζουν με τις συνήθεις μεθόδους αλχημιστικης βλακείας..αφού έχει έντονα (με την σοβαρή υποστήριξη των συντεχνιών) τα σημάδια & χαρακτηριστικά ελλιπούς ποιότητας

     Ετσι οι δανειστές ξερουν & πάντα θα διατηρούν κεφάλαια ..
     ακόμα & ως έκτακτης ανάγκης..
     με αντάλλαγμα τις ομολογούμενες μάλιστα ελλιπείς μεταρρυθμίσεις..
     & έτσι λοιπόν αναζητείται λύση που εναρμονίζεται στο 'πρόγραμμα' ιδιωτικοποίησης στην 'παρασταση ζωης'

     ε ναι & στα πλαίσια τού μη χειρον βέλτιστο πάλι καλά που έχουμε & αυτά τα διαλύματα Αρχημηδησ..
     αλλα για την -διαχείριση ωφελίμων- ομως σαφώς δεν έχουμε υποχρέωση για ποιοτικότερες επισημάνσεις & παρεμβολές οπου αυτες ειναι ακομα εφικτες..?

     • Αρχιμηδησ avatar
      Αρχιμηδησ @ Zame 12/07/2013 22:21:28

      Μαζί σου αγαπητέ Zame, απόλυτα στη θεωρία και το κατα δύναμιν στην πράξη με ΕΛΠΙΔΑ στη νέα γενιά, που πιάνει στον αέρα τα μηνύματα και μας ξεστραβώνει κι εμάς.
      Δεν είχα ιδέα πχ.για το παγκόσμιο δίκτυο ποδηλατιστών. Η κόρη μου το έφερε στο σπίτι και έμεινα με ανοιχτό το στόμα!

   • Αρχιμηδης avatar
    Αρχιμηδης @ Zame 12/07/2013 14:18:02

    Δυστυχώς αγαπητέ Zame , δεν είναι η μόνη, ούτε η χειρότερη αναγκαστική υποχρέωση που η εξέλιξη μας επέβαλλε.
    Προς το παρόν μόνο διαλείμματα ελεύθερης βούλησης μπορούμε να έχουμε. Σε 1000 χρόνα μπορεί να έχουμε μόνο διαλείμματα αναγκαστικής υποχρέωσης.
    Τουλάχιστο ας τα διαχειριστούμε πιο ωφέλιμα.
    Οπως είπε και κάποιος σοφός, δεν υπάρχει αιώνια ευτυχία, μόνο ευτυχισμένες στιγμές...

 17. ΓΡΗΓΟΡΗς avatar
  ΓΡΗΓΟΡΗς 12/07/2013 13:32:32

  Νομιζω οτι,η φοροδιαφυγη των μικρων-μεσαιων περιοριζεται μεσω της εμμεσης φορολογησης τους απο την συμμετοχη τους(& την χασουρα τους!!!) στα παιχνιδια του ΟΠΑΠ.(Τζοκερ,Λοττο, Κινο, & λοιπα ευγενη σπορ).

 18. βασίλειος avatar
  βασίλειος 12/07/2013 14:09:07

  Aπο τους 800000 περιπου ελευθερους επαγγελματιες οι περιπου 500000+ δεν εχου να πληρωσουν το τεβε η οαεε και ειναι πισω μερικους μηνες η χρονια. Αυτοι ειναι μαλκς να πανε μετα να πληρωνουν προστιμα και εξωτερικους γιατρους για εαυτους και της οικογενειες του 60€+για καθε επισκεψει σκεφτειτε λιγο. Το πρωτο πραγμα που δινει ενα κρατος ισοπολιτιας ειναι το αισθημα της δικαιωσινης μεταξυ πολιτωνκαι κρατους δειξε μερικους περα απο τους ΔΥ να εχουν αυτο το συναισθειμα.

 19. Θόδωρος 17.06.2013? avatar
  Θόδωρος 17.06.2013? 12/07/2013 14:31:21

  Εδώ θα διαχωρίσω τη θέση μου, αγαπητέ φαραώ.
  Πολύ επιγραμματικά, δεν συμφωνώ ότι οι μικρή ή μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν πρόκειται να συνεισφέρει σε φόρους, ακόμη κι αν φορολογηθεί.
  Φίλε akenaton, από περίπτερα γίναν πολυκατοικίες και από μικρά-μικρά -όπως τα λες- μαγαζιά γίναν διαμερίσματα σε ακριβές περιοχές αλλά και 2α και 3α μαγαζιά.
  Παραδείγματα? Αρκετά.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Θόδωρος 17.06.2013? 12/07/2013 14:43:31

   Δεν διαφωνώ. Δεν μπορείς όμως να τους "πιάσεις" στην πλειοψηφία τους. Μιλάμε για σχεδόν 1.000.000 επιχειρήσεις ατομικές και άλλες! Πάντα θα είναι ένα βήμα μπροστά από τις φοροελεγκτικές αρχές ακόμη και αν αυτές βελτιωθούν. Γι αυτό πολλά σύγχρονα κράτη σταμάτησαν να τους λαμβάνουν φορολογικά υπόψη μέχρι κάποιο όριο τζίρου. Εκεί που μπορεί το κράτος - αν θέλει - να "στριμώξει όσους από αυτούς βγάζουν περισσότερα, είναι αν εφαρμοσθεί περιουσιολόγιο και καθολικό πόθεν έσχες. Βλέπετε εσείς να γίνεται πράξη κάτι τέτοιο, παρόλο που ανακοινώθηκε καμιά δεκαριά φορές τα τελευταία τρία χρόνια;

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ akenaton 12/07/2013 16:46:29

    Πως δεν μπορείς να τους πιάσεις για να μην τρελλαθούμε;
    Αν εννοείς δεν θέλεις μαζί σου.
    Αλλά όχι δεν μπορείς.
    Εκτός αν δεν έχουν κινητό ΔΕΚΟ ΙΧ ιδιωτικά σχολεία ακίνητα κάρτες
    Εκτός αν δεν αγοράζουν (προμήθειες) για τα μαγαζιά τους με τιμολόγια
    Εκτός αν σε όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει ΑΦΜ...
    Μια απλή διασταύρωση είναι

    ΥΓ

    ομογενής εστιάτορας στη Γερμανία δεν χτύπαγε τις ...μπύρες.
    Ξέρεις πως πιάστηκε; Με excel. Κοκκίνισε το κελί του ΑΦΜ του καθώς με τις αγορές μπύρας που είχε προμηθευτεί δεν ...συμβάδιζε με την αποθήκη που είχε δηλώσει ....
    Μια επίσκεψη, του ζήτησαν να τους δείξει τα 1600 κιβώτια που έπρεπε να είχε και τέλος.
    Το δε πρόστιμο ή το πληρώνεις ή αναλαμβάνει το κράτος τη διαβίωσή σου...

    Εδώ όμως έχουμε εφοπλιστές που πληρώνουν λιγότερα από τον ναύτη τους ελέω 36 φοροαπαλλαγών περιπτερά με Μερσεντές που δηλώνει 5000 ετησίως και κατοίκους Β Προαστίων με αφορολόγητο όριο...

    Η βούληση η θέληση και η αποφασιστικότητα δεν ...συμβαδίζουν λοιπόν στη χώρα των κολλητών / γνωστών / εξυπηρετήσεων / λαδωμάτων....για να μην ξεχάσουμε πχ και το 2000 με την κοστολόγηση ....10,000,000 δρχ για μετάταξη σε ΔΟΥ έπρεπε να γίνει και απόσβεση...ή να θυμηθούμε τα μπιλιετάκια πολιτικών να μην γίνει έλεγχος σε ....ψηφοφόρους

    Μην λοιπόν την απουσία θέλησης την βαπτίζουμε αδυναμία ...σύλληψης.

 20. Μανώλης Πετράκης avatar
  Μανώλης Πετράκης 12/07/2013 14:40:22

  Φοροδιαφυγή στην Ελλάδα υπήρχε έντονη την δεκαετία του '90 και προκλητική ήταν μόνο των γιατρών (ιδίως αυτών που λειτουργούσαν ως πλασιέ φαρμακοβιομηχανίων και λαδώνονταν με τα "συνέδρια" κάθε καλοκαίρι και άλλα δωράκια- στην ουσία πληρωμένες διακοπές) , των συμβολαιογράφων (κυρίες που εισπράτουν χιλιάρικα για να κάνουν copy-paste στο Word) και ορισμένων βολεμένων και με κατοχυρωμένα προκλητικά προνόμια συντεχνιών και άντε και των ταξιτζήδων περισσότερο λόγω γενικευμένης αντιπάθειας προς την συντεχνία τους παρά λόγω ουσιαστικού μεγέθους. Προσωπικά εγώ χαίρομαι ο υδραυλικός που είναι όλη μέρα μέσα στα βρωμόνερα να φοροδιαφεύγει. Είναι το λιγότερο που δικαιούται σε μία καταραμένη χώρα στην οποία 2500 βολεμένοι στην ΕΡΤ εισέπραταν χλιδάτους μισθούς για δουλειά που θα έπρεπε να κάνουν 200 το πολύ άτομα. Το μείζον πρόβλημα πλεόν είναι η αργομισθία των δημοσίων υπαλλήλων, οι χιλιάδες άχρηστοι οργανισμοί και τα εξοργιστικά προνόμια επαγγελμάτων τύπου "συμβολαιογράφος", "φαρμακοποιός" (στην ουσία "φαρμακοπώλης" κ.λπ.). Προτείνω για άρθρα: "γιατί δεν θα πιάσουμε ποτέ την αργομισθία στην Ελλάδα" (για εικόνα προτείνω έναν ιπποπόταμο). "Γιατί δεν θα καταργήσουμε ποτέ τους χιλιάδες άχρηστους οργανισμούς" (προτείνω για εικόνα μερικές ύαινες να ξεσκίζουν το κουφάρι ενός ελαφιού), "γιατί δεν θα καταργηθούν ποτέ τα προνόμια διαφόρων καστών" (προτείνω για εικόνα ένα βόδι να τρώει).

  • Κόνδωρας avatar
   Κόνδωρας @ Μανώλης Πετράκης 12/07/2013 14:53:52

   Επαυξάνω. Και γι'αυτό, να καταργηθούν όλες οι δημόσιες αργόμισθες θέσεις. Δεν υπάρχει, σχεδόν, καμία δημόσια λειτουργία που δεν μπορεί να την κάνει ο ιδιωτικός τομέας, με το 1/10 του κόστους. Όποιος θέλει δημόσια αγαθά, ΑΥΤΟΣ μόνο να φορολογείται άμεσα.

 21. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 12/07/2013 14:56:14

  Το ερώτημα που θέτει ο Akenaton σχετίζεται, κατά τη γνώμη μου, με το προ ολίγων ημερών άρθρο του περί της σχέσης Έλληνα και φιλελευθερισμού (οικονομικού). Εκεί, όπως και σε πάμπολλα σχετικά άρθρα, υποστήριξα ότι ο οικονομικός φιλελευθερισμός ταιριάζει ιδανικά στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Για να μην φλυαρώ επομένως θα ξαναεπισημάνω ότι η φοροδιαφυγή θα πάψει να μας απασχολεί όταν απλουστευτούν οι κανόνες φορολόγησεις. Όταν μειωθεί στο ελάχιστο το ΦΠΑ, όταν ελαχιστοποιηθούν οι συντελεστές εισοδημάτων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, όταν απλοποιηθούν στα ελάχιστα όρια (έως ανύπαρκτα θα έλεγα εγώ) οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει θέληση να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση όμως ακόμη έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο. Πρώτα απ'όλα όμως πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι δεν είναι δυνατόν ο Έλληνας να συντηρεί ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο-βαρίδιο στις απεριόριστες δυνατότητές του.

  • Γιάννης Ιωάννου avatar
   Γιάννης Ιωάννου @ MantisKalhas 12/07/2013 16:53:26

   Σε 21 εργάσιμες...κατάρρευση.

  • Zame avatar
   Zame @ MantisKalhas 12/07/2013 20:09:23

   ΔΕΥΤΕΡΟΝ είναι το
   (απ’όλα όμως πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι ΣΑΦΩΣ δεν είναι δυνατόν ο Έλληνας να συντηρεί ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο-βαρίδιο στις απεριόριστες δυνατότητές του.)

   Γιατί ΠΡΩΤΟ έρχεται η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ αυτού πού επακολούθησε..
   & εδω είναι αρκετά δισεπίλυτο θέμα διότι άπτετε & αυτού του γνωστού δια της ατόπου απαγωγής..πού αφού στρεβλώθηκε ..
   στην συνέχεια βόλεψε κιόλας & έγινε το καλυτερο εργαλείο των 'βολεψαδων" μας στον βωμό της προσωπικης τους καριερας & κομματικής τους πελατείας..
   & εκτος του οτι υπερδιογκώθηκε & ξέφυγε το "τέρας" άφησε & στρεβλές νοοτροπίες..
   που & αυτες ψάχνουν τον ιδιώτη τους για να τις λύση..?

   Ισως οι ενοχες & κάκιστες πολιτικές να δίνουν τώρα
   (αφού πρώτα φρόντισαν να το στοχοποιησουν)
   το δικαίωμα στην επιχειρηματικότητα να εκδικηθεί
   ( με την έννοια να γίνει ποιοτικότερη & όχι το αντίθετο..
   που εξοικειώνει με τα στρεβλά & νοσηρά στα πλαίσια του αναρχοκαπιταλιστικου-νεοφιλελευθερισμου)

 22. Από μηχανής Θεά avatar
  Από μηχανής Θεά 12/07/2013 15:15:11

  Τη φοροδιαφυγή των μεγαλοκαρχαριών δεν ξέρω για ποτέ, αλλά τώρα κοντά αποκλείεται να την πιάσουμε, γιατί τρέχει πολύ πιο γρήγορα από τους ....διώκτες της, που παριστάνουν τάχα οτι θέλουν να την πιάσουν.
  Την τυφλόμυγα παίζουνε.

 23. fitsoulas avatar
  fitsoulas 12/07/2013 15:16:25

  Ευτυχώς, ο διορισμός του Χρήστου Παπουτσή ως εκπροσώπου της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα, δίνει μια καλή ευκαιρία για την κινητοποίηση τεχνογνωσίας για να σπάσει το απόστημα της φοροδιαφυγής.

  • Hawk avatar
   Hawk @ fitsoulas 12/07/2013 15:25:26

   Ελπίζω ότι είναι ειρωνικό το σχόλιο, ο Χρήστος Παπουτσής λοιπόν εκπρόσωπός μας στην Παγκόσμια τράπεζα, αυτός ο ογκόλιθος της πολιτικής που δεν πέτυχε τίποτα και σε κανένα υπουργείο απόσα πέρασε..... αλλά ας μην το προχωρώ άλλο, θα μας φέρει τώρα φρέσκια τεχνογνωσία & προπάντων διαφάνεια ! Δεν διορθωνόμαστε με τίποτα. Με τέτοιες κινήσεις απογοητεύεται κανείς πραγματικά.

  • Κόνδωρας avatar
   Κόνδωρας @ fitsoulas 12/07/2013 15:36:39

   Τελικά, όταν έχεις γράψει χιλιάδες "κομματικά χιλιόμετρα", δεν πας χαμένος στην Ελλάδα. Ειδικά αν είσαι και μουσάτος με κοιλιά (δείχνεις πιο στιβαρός, βρε αδερφέ...)

   • fitsoulas avatar
    fitsoulas @ Κόνδωρας 12/07/2013 17:10:55

    Μην είσαι ρατσιστής, υπάρχουν μουσάτοι με κοιλιά που παράγουν έργο και είναι στιβαρότατοι

  • Ρύκιος avatar
   Ρύκιος @ fitsoulas 12/07/2013 17:02:41

   Ω, ναι, δεν είναι πλάκα, δεν είναι ...τρολιά!
   ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ!

 24. Nik avatar
  Nik 12/07/2013 16:10:17

  "όπου κυριαρχούν οι μεγάλες εταιρείες και με μικρότερο ποσοστό συμμετέχουν οι εκεί μικρομεσαίοι"

  Τότε πως εξηγείται ότι στην Αμερική, την πιο προηγμένη και μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, 98 των εργαζομένων εργάζονται σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 υπαλλήλους; Μήπως τα στοιχεία είναι αλλιώς;

 25. George avatar
  George 12/07/2013 16:11:58

  Η φοροδιαφυγή είναι ένα ωραίο παραμύθι που λέμε στην τρόικα όταν μας λένε τι δεν κάναμε. Ενα πιό παλιό αλλά εξίσου ωραίο -αυτό το λέγαμε εσωτερικά-ήταν ότι λεφτά υπάρχουν αλλά είχαμε ξεχάσει να ενημερώσουμε τους φορο-οφειλέτες για να μας τα φέρουν. Εχουμε κι άλλα για διεθνείς κερδοσκόπους, ευρωπαίους που δε μας δίνουν λεφτά, φόρους πολυτελείας (Lux-tax) κτλ. Το κακό είναι ότι όλα τα παραμύθια κάποτε τελειώνουν και κάποια δεν έχουν happy end.

 26. Nik avatar
  Nik 12/07/2013 16:17:49

  Οπως και αν ονομαστεί ένας φόρος, (εισφορά, επιτηδεύματος, ακινήτων κλπ κλπ) βγαίνει από το ΕΙΣΟΔΗΜΑ. Αν αφήσουμε τις βλακώδεις ονομασίες και επικεντρωθούμε στο εισόδημα με έναν λογικό φόρο χωρίς κλίμακες και περιπλοκές, κάπου θα μας βγάλει. Αυτό έκανε η Ρωσσία και μείωσε την φοροδιαφυγή.

  Και διώχτε τους "εμπειρογνώμονες" του υπουργείου οικονομικών. Εχουν αποδείξει εαυτόν άκρως ανεπαρκείς.

 27. dioklis avatar
  dioklis 12/07/2013 16:27:07

  Το δια ταύτα, εκεί είναι όλη η ουσία , όταν είναι πολλοί δεν υπάρχουν μονοπωλιακές καταστάσεις. Αν υποθέσουμε ότι ένα προϊόν πχ καφές κάνει τσίρο 2 δις και διαμερίζεται σε πολλούς δεν βολεύει, ούτε συμφέρει να ασχοληθούν, διότι υπάρχει ανταγωνισμός, ο σκοπός είναι να τον διαχειρίζονται δυο τρεις μονοπωλιακά και όχι η είσπραξη των φόρων . Το ίδιο ισχύει για τα φάρμακα τις υπηρεσίες κλπ. Έσοδα, έξοδα, και όποιος αντέχει, τόσα έσοδα, τόσα έξοδα, τόσο κέρδος, αυτό θα φορολογηθεί μάλλιασε η γλώσσα μας να το λέμε , όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού!

 28. Γιάννης Ιωάννου avatar
  Γιάννης Ιωάννου 12/07/2013 17:16:11

  O Roosevelt είχε πει ότι «οι φόροι είναι τα τέλη συνδρομής που πληρώνουμε για τα προνόμια που απολαμβάνουμε ως μέλη μιας οργανωμένης κοινωνίας».

  Στην Ελλάδα έχουμε τους απανταχού «φοροτζαμπατζήδες» (tax evasion riders), οι οποίοι απολαμβάνουν δημόσιες υπηρεσίες χωρίς να συνεισφέρουν στο κόστος τους.
  Όταν η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ εκτιμά ότι εάν η Ελλάδα ήταν σε θέση να συλλέξει ΦΠΑ, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και φόρο εισοδήματος με τη μέση αποδοτικότητα των χωρών του ΟΟΣΑ, τα φορολογικά έσοδα θα αυξάνο-
  νταν κατά σχεδόν.....5% του ΑΕΠ.

  Και όμως το πάρτυ συνεχίζεται, όπου οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δήλωσαν το 70% του συνολικού εισοδήματος και κατέβαλαν το 59% του συνολικού φόρου εισοδήματος. Αντίθετα, όλοι μαζί οι υπόλοιποι φορολογούμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, αγρότες, εισοδηματίες κτλ.) δήλωσαν το 16% του εισοδήματος και πλήρωσαν το 14% του φόρου. Το υπόλοιπο του συνολικού εισοδήματος και του συνολικού φόρου αντιστοιχούσε σε νομικά πρόσωπα.

  Δηλαδή αυτοί που πληρώνουν, είναι αυτοί που έχουν πληρώσει και το βάρος της κρίσης.
  Κάποιοι μιλάνε για....οικονομικό φιλελευθερισμό. Μάλλον κατά βάθος θέλουν τον αναρχοκαπιταλισμό. Ζούμε σε μία κοινωνία κύριοι και όχι σ'μία επιχείρηση ή στην Σομαλία.

 29. Κόνδωρας avatar
  Κόνδωρας 12/07/2013 17:44:14

  Έχεις δίκιο...

 30. Κόνδωρας avatar
  Κόνδωρας 12/07/2013 17:48:13

  Όταν μπορέσεις να εντοπίσεις επακριβώς "τα προνόμια που απολαμβάνουμε ως μέλη μιας οργανωμένης κοινωνίας", στο Ελλαδιστάν, θα σου δώσω 1000 δίκια. Αρκεί μια βόλτα από τον Ευαγγελισμό, το ΝΙΜΤΣ, την Εφορία, και το Δημόσιο Λύκειο της γειτονιάς σου.

  • Γιάννης Ιωάννου avatar
   Γιάννης Ιωάννου @ Κόνδωρας 12/07/2013 18:06:07

   Το ΝΙΜΤΣ το ξέρω λόγω επαγγέλματος. Εκεί πήγαν τον Λοβέρδο ως υπουργό Υγείας αν θυμάστε.
   Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα, σίγουρα δεν μπορώ να συγκρίνω το Δημόσιο Λύκειο της γειτονιάς μου με το Αμερικάνικο κολλέγιο, αλλά από εκεί κατάφερε ο γιός μου και μπήκε στην Ευελπίδων και η κόρη μου στην Νοσηλευτική. Κάτι είναι και αυτό.
   Σας έφερα μερικά παραδείγματα.

   • Κόνδωρας avatar
    Κόνδωρας @ Γιάννης Ιωάννου 12/07/2013 18:40:18

    Κε Ιωάννου, κατά λάθος έγραψα το σχόλιο/απάντηση ακριβώς ΑΠΟ ΚΑΤΩ

 31. akenaton avatar
  akenaton 12/07/2013 17:50:45

  Διαβάστε καλύτερα την απάντησή μου: "Εκεί που μπορεί το κράτος – αν θέλει – να “στριμώξει" όσους από αυτούς βγάζουν περισσότερα, είναι αν εφαρμοσθεί περιουσιολόγιο και καθολικό πόθεν έσχες. Βλέπετε εσείς να γίνεται πράξη κάτι τέτοιο, παρόλο που ανακοινώθηκε καμιά δεκαριά φορές τα τελευταία τρία χρόνια;"
  Επειδή (πως να το κανουμε;) πολλοί από τους ΕΕ και μικροεμπόρους, βγάζουν πράγματι λίγα. Η απόδειξη είναι πάντα τριγύρω μας. Όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι στην γειτονιά σας είναι "μπρούκληδες;". Στην δική μου ισχύει (και ίσχυε πάντα) το αντίθετο. Η πλειοψηφία τους ίσα που τα έβγαζε πέρα. Μια μειοψηφία, έβγαζε πολλά και φοροαπέφευγε. Τσουβαλιάζοντάς τους, καταστρέφουμε απλώς την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Τίποτε άλλο δεν καταφέρνουμε, επειδή "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος"!

  • Αρχιμηδησ avatar
   Αρχιμηδησ @ akenaton 12/07/2013 22:07:47

   Δεδομένου όμως οτι οπως πολύ καλά γνωρίζεις φίλε Ακενατών εδώ και 40 χρόνια το κράτος δεν θέλει και ούτε πρόκειται να θελήσει, η πρότασή σου δεν θα εφαρμοστεί ποτέ...

   • akenaton avatar
    akenaton @ Αρχιμηδησ 12/07/2013 23:32:29

    Τι να γράψω; Πως έχετε άδικο;

  • Θόδωρος 17.06.2013? avatar
   Θόδωρος 17.06.2013? @ akenaton 13/07/2013 10:07:53

   Ε, τότε, φίλε akenaton, αυτοί από τους ΕΕ και του μικροεμπόρους που δεν βγάζουν τίποτε, δεν έχουν να φοβούνται και τίποτε! Αν είναι κάτω από το αφορολόγητο, δεν θα πληρώνουν και φόρο.
   Εσείς θέλετε να μην ελέγχονται καθόλου? (!!..) Γιατί? Καθαρός ουρανός, αστραπές...

   Κι όσο για το ότι δεν εφαρμόστηκαν 3 χρόνια το πόθεν έσχες κ.λ.π. είναι ή δεν είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης? Ιδού πεδίον δόξης.. Άντε να δούμε..

   • αρχιμήδης avatar
    αρχιμήδης @ Θόδωρος 17.06.2013? 14/07/2013 20:59:25

    Γιατί ελέγχοντας αυτούς έχεις μόνο έξοδα για τον ελεγκτικό μηχανισμό, χωρίς έσοδα. Και κυρίως απασχολώντας τον μηχανισμό με αυτούς, σου ξεφεύγουν οι άλλοι που έχουν τα πολλά...

 32. Κόνδωρας avatar
  Κόνδωρας 12/07/2013 17:51:21

  Λεπτομέρειες...? Να αγοράσω φορητό φωτοβολταϊκό και survival kit?

  • Γιάννης Ιωάννου avatar
   Γιάννης Ιωάννου @ Κόνδωρας 13/07/2013 09:53:02

   Όπλο!!

 33. Ιπτάμενος Ολλανδός avatar
  Ιπτάμενος Ολλανδός 12/07/2013 18:07:41

  Άν κατάλαβα σωστά, το άρθρο θεωρεί νομοτέλεια το ότι δεν μπορεί να παταχθεί η φοροδιαφυγή λόγω της δομής της Ελληνικής επιχειρηματικότητας (υπερβολικά πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθούν).

  Δηλ. άν η Ελληνική επιχειρηματικότητα είχε κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις, η φοροδιαφυγή θα ήταν εύκολο να παταχθεί.

  Άς υποθέσουμε λοιπόν, χάριν της συζήτησης, ότι αλλάζει η δομή και γίνεται παρόμοια με άλλων κρατών, όπου κυριαρχούν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Υλοποιούνται λοιπόν οι προυποθέσεις για αποτελεσματικούς ελέγχους. Άς υποθέσουμε επίσης ότι ξεπερνάμε την κρίση και η οικονομία κινείται με τους συνηθισμένους ρυθμούς. Θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε δραστική αύξηση των φορολογικών εσόδων; Ή μήπως τότε θα αντιλαμβανόμασταν ότι δεν αρκεί η αλλαγή στην δομή της επιχειρηματικότητας, αλλά χρειάζονται και άλλες προυποθέσεις;

  Πολύ φοβάμαι ότι τότε θα συνειδητοποιούσαμε ότι μας λείπουν ακόμη μερικά βασικά συστατικά ενός υγειούς συνολικού φοροεισπρακτικού συστήματος. Να παραθέσω την άποψή μου για τα κυριώτερα:

  Πρώτα πρώτα ένα κλίμα συναίνεσης και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους φορολογούμενους (μικρούς, μεσαίους, μεγάλους) και στους διαχειριστές των φορολογικών εσόδων, ότι τα έσοδα θα πιάσουν τόπο, δηλ.θα χρησιμοποιηθούν ανταποδοτικά για το κοινωνικό σύνολο (παιδεία, υγεία, υποδομές κλπ).

  Άν λείπει αυτό το συστατικό, τότε οι φορολογούμενοι (μικρομεσαίοι και μεγάλοι) θα εξακολουθούν να επενδύουν φαιά ουσία στο πως να φοροδιαφεύγουν (όπως γίνεται κατα συρροήν σήμερα), και τουλάχιστον στη Ελλάδα θα το κατορθώσουν ακόμα και με δρακόντιους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς (η παροιμιώδης εφευρετικότητα του πολυμήχανου Έλληνα στην υπηρεσία της φοροδιαφυγής).

  Δεύτερο, μία στοιχειώδης αναλογικότητα στην κατανομή των φορολογικών βαρών (κανένας δεν δέχεται να είναι το κορόιδο της υπόθεσης, και εξ άλλου το επιτάσσει και το Σύνταγμα).

  Άν λείπει αυτό το συστατικό, τότε θα πληρώνουν φόρους μόνο όσοι δεν μπορούν να το αποφύγουν.

  Και τρίτο, και κατά τη γνώμη μου σπουδαιότερο, μία άγραφη αλλά τηρούμενη συμφωνία ανάμεσα σε πολίτες και διαχειριστές της εξουσίας, που να μήν είναι εμπορική όπως σήμερα (σε ψηφίζω για να μου πουλήσεις προσωπική εκδούλευση) αλλά πολιτική (σου αναθέτω τη διαχείριση της εξουσίας για να τη διαχειριστείς σύμφωνα με ένα κοινά αποδεκτό σύστημα αξιών).

  Άν λείπει αυτό το τρίτο (π.χ. όσο έχουμε συνταγματικά κατοχυρωμένη ατιμωρησία κάποιων ή όσο διαιωνίζεται το σύστημα της κληρονομικής αναξιοκρατικής παρεοκρατίας που αποτελεί το σημερινό πολίτευμα της Ελλάδας ή όσο οι τρείς εξουσίες δεν είναι έστω στοιχειωδώς ανεξάρτητες), ο μέσος πολίτης θα εξακολουθεί να "καθαρίζει" μόνος του (και φυσικά να φοροδιαφεύγει όπου μπορεί) γιατί δεν εμπιστεύεται το "κράτος". Αλλά και οι μεγάλες εταιρείες θα καταφεύγουν σε "συμφωνίες κυρίων" με τους διαχειριστές της εξουσίας για ευνοïκή μεταχείριση.

  Όσο αυτές οι προυποθέσεις παραμένουν άπιαστο όνειρο, όσο και να αλλάξει η δομή της επιχειρηματικότητας ή ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, το σύστημα θα εξακολουθεί να καρκινοβατεί όπως σήμερα.

  Τώρα άν υπάρχει τρόπος να πραγματοποιηθούν οι προυποθέσεις αυτές, αυτό είναι άλλη συζήτηση...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ιπτάμενος Ολλανδός 12/07/2013 20:31:50

   Όλα αυτά που λέτε είναι σωστά, αλλά δεν έχουν καμιά εφαρμογή οι ψυχολογικοί - ανθρώπινοι παράγοντες που αναφέρετε, με την φορολόγηση μεγάλων απρόσωπων, ανωνύμων ή πολυεθνικών εταιρειών. Οι λόγοι που οι μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να φοροδιαφύγουν, είναι διαφορετικοί από αυτούς που περιγράφετε σωστά και αφορούν συνήθως πρόσωπα ή μικρές - μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις. Από την άλλη, μια μεγάλη εταιρεία με οργανωμένο λογιστήριο και υψηλούς τζίρους, δεν έχει πολλά "κόλπα" για να φοροδιαφύγει (είναι όλα γνωστά στις φοροελεγκτικές αρχές), αν πιαστεί συνήθως πληρώνει τα πρόστιμα (άρα έσοδα για το κράτος) και επίσης, είναι πολύ πιο εύκολο να οδηγηθεί στην φυλακή ο υπεύθυνος διευθύνων σύμβουλος ή εκτελεστικός πρόεδρος μιας μεγάλης απρόσωπης εταιρείας, παρά ο μπάρμπα-Μήτσος ο ταβερνιάρης, ακόμη και αν ο μπάρμπας έχει αποκρύψει εκατομμύρια "μαύρων" εσόδων!

 34. Κόνδωρας avatar
  Κόνδωρας 12/07/2013 18:39:09

  Το ΝΙΜΤΣ το ξέρω κι εγώ από μέσα, λόγω επαγγέλματος του πατέρα μου: εκεί χειρουργήθηκε (καρκίνος παχέος) , εκεί ο χειρουργός του είπε (λανθασμένα) ότι δεν χρειαζόταν χημειοθεραπεία, εκεί ξαναδιαγνώστηκε με υποτροπή (λόγω της μη-χημειοθεραπείας), και εκεί πέθανε (πριν 11 χρόνια).
  Εκεί έζησα το ξεχαρβάλωμα της δημόσιας υγείας στο πετσί μου, για 2 χρόνια. Από τότε, τα πράγματα χειροτέρεψαν (πάλι, ίδια εμπειρία).
  Ειλικρινά, μπράβο για τις επιτυχίες των παιδιών σας. Όμως, αν τα κατάφεραν ΜΟΝΟ από όσα έμαθαν στο Δημόσιο σχολείο, ΧΩΡΙΣ ιδιωτικά φροντιστήρια, θα πρέπει να μπουν στο βιβλίο Γκίνες. Δυστυχώς, όλα τα ελληνόπουλα που στοχεύουν στην 3βάθμια, από Β'Λυκείου και μετά βλέπουν το Δημόσιο Λύκειο ως "περιττό βάρος" που δεν προσθέτει τίποτα στο σκοπό τους. Δυστυχώς...

  • Γιάννης Ιωάννου avatar
   Γιάννης Ιωάννου @ Κόνδωρας 12/07/2013 19:26:23

   Τα όποια ιατρικά λάθη(αν είναι λάθη) δεν έχουν να κάνουν με την λειτουργία του ΝΙΜΤΣ. Αν χειρουργήθηκε εκεί και μάλιστα πριν 11+ χρόνια , προφανώς θα ήταν και συνάδελφος.
   Το ΝΙΜΤΣ είναι μία όαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Επειδή είχατε μία δυσάρεστη εμπειρία δεν σημαίνει ότι όλα είναι χάλια.
   Σε ότι αφορά το Δημόσιο σχολείο, αν το παιδί έχει ως σκοπό την εισαγωγή του σε Ελληνικό πανεπιστήμιο, τότε σαφώς και απαιτείται και φροντιστήριο. Αν όχι, τότε ακολουθείς το Κολλέγιο και πτυχίο στο εξωτερικό με κόστος 20 χιλ ευρώ το χρόνο. Όπως έκαναν τα τέκνα των γνωστών Ελλήνων πολιτικών.

   Ξεφύγαμε όμως. Για εμένα, το πρόβλημα είναι όπως το ανέφερα και πιο πριν:οι απανταχού «φοροτζαμπατζήδες» (tax evasion riders), οι οποίοι απολαμβάνουν δημόσιες υπηρεσίες χωρίς να συνεισφέρουν στο κόστος τους. Και δεν το λέω εγώ. Το λέει η Τρόικα, το λένε οι αριθμοί.

   • Κόνδωρας avatar
    Κόνδωρας @ Γιάννης Ιωάννου 12/07/2013 22:09:54

    Το δικό μου σκεπτικό είναι:να πληρώνουν άμεσους φόρους ΜΟΝΟ όσοι θέλουν να "απολαύσουν" τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι υπόλοιποι να αποκλειστούν (δια νόμου), και να πληρώσουν για ιδιωτικές υπηρεσίες: σίγουρα θα πληρώσουν το 1/10 του κόστους των δημοσίων, με καλύτερο αποτέλεσμα.
    Και το Κράτος να ιδιωτικοποιήσει ΟΛΕΣ τις υπηρεσίες (πριν 15 χρόνια. θεωρούσαμε "αδιανόητο" να ιδιωτικοποιηθεί ακόμα και ο ΟΤΕ...)

    • Γιάννης Ιωάννου avatar
     Γιάννης Ιωάννου @ Κόνδωρας 13/07/2013 09:54:16

     Υπάρχει κάπου που να έχει εφαρμοστεί αυτό;

 35. Tasos avatar
  Tasos 12/07/2013 19:54:13

  Είσαι επαγγελματίας, παρέχεις υπηρεσία σε πελάτη και θέλεις να πάρεις 10 ευρώ να θρέψεις και να ντύσεις τα παιδιά σου (με το δεκάρικο θα αγοράσεις φαγητό και ρούχα που περιέχουν ΦΟΡΟ, αλλά το αφήνουμε προς το παρόν.

  Πρέπει να χρεώσεις: +2,3 ΦΠΑ +2,6 φόρο +0,30 ειφορά αλληλεγγύης=+5,2
  Από την τσέπη του πελάτη θα βγούν 15,2 στη δική σου θα μπουν 10.

  Επειδή όμως θα δώσεις και 55% προκαταβολή φόρου για μελλοντικά κέρδη που μπορεί να μην κάνεις, θα μπουν μόνο 8,57

  Ο πελάτης έδωσε 15,20, εγώ πήρα 8,57 ΠΑΡΑΛΟΓΟ!

  Δυο σημειώσεις: Ο Αλη Πασάς έπερνε από τους ΥΠΟΔΟΥΛΟΥΣ το 20% της σοδειάς τους. Οι τσιφλικάδες της Θεσσαλίας για τους οποίους έγινε το Κιλελέρ παίρναν από τους ΑΓΡΟΤΕΣ το 1/3 της σοδειάς.

  Αυτοί εδώ που θέλουν ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ, το 45% με το καλημέρα (κι άλλα 20-30% στην πορεία), χωρίς να προσφέρουν ΤΙΠΟΤΑ (παιδεία, υγεία, ασφάλεια, Δημόσιες Υπηρεσίες)
  ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ?

  ΠΡΟΤΑΣΗ: ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 10% είναι άδικος. Αντε 15% τώρα που είμαστε σε κρίση. Ο,τι παραπάνω είναι ΚΛΟΠΗ.

  • Κόνδωρας avatar
   Κόνδωρας @ Tasos 12/07/2013 22:13:13

   Επαυξάνω: κάθε φόρος πάνω από 0% είναι άδικος. Να γίνει η άμεση φορολόγηση ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ: πληρώνουν μόνο όσοι θέλουν δημόσια αγαθά. Οι υπόλοιποι, να στραφούν σε ιδιωτικές υπηρεσίες.

 36. ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
  ΑΓΡΟΤΗΣ 12/07/2013 22:26:42

  Τρία χρόνια έχουμε πληρώσει κάθε είδους φόρο και χαράτσι και σεις μιλάτε για φοροδιαφυγή... Ας την ψάξουν στις μεγάλες εταιρείες , εκεί υπάρχουν μεγάλα μεγέθη. Η όποια φοροδιαφυγή μικρομεσαίου βοηθά στην επιβίωση και μόνο.

  • Γιάννης Ιωάννου avatar
   Γιάννης Ιωάννου @ ΑΓΡΟΤΗΣ 13/07/2013 10:03:01

   «Η όποια φοροδιαφυγή μικρομεσαίου βοηθά στην επιβίωση και μόνο»

   Γι'αυτό πάμε κατά διάλου. Γι'αυτό τα εισοδήματα από γεωργικές επιχειρήσεις εμφανίζονται να είναι αμελητέα, ενώ τα μέσα δηλωθέντα εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα και εμπορικές δραστηριότητες δεν απέχουν πολύ από τα αντίστοιχα εισοδήματα από ......συντάξεις.

   Ξέρετε, οι ξένοι μας κατηγορούν ότι έχουμε Culture of Tax evasion. Και έχουν δίκιο κρίνοντας από το παραπάνω σχόλιο.

   • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
    ΑΓΡΟΤΗΣ @ Γιάννης Ιωάννου 13/07/2013 16:05:03

    Όλα κύριε Ιωάννου, πρέπει να γίνονται στον σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο για να είναι αποτελεσματικά.

    Όσον αφορά τις αγροτικές(οικογενειακές) επιχειρήσεις, επειδή ακριβώς κατάγομαι από τέτοια ¨επιχείρηση", να σας πληροφορήσω ότι φορολογούνται με αντικειμενικά κριτήρια, βάσει πινάκων του υπουργείου που ορίζουν την στρεμματική απόδοση.
    Για τις εμπορικές και τους ελεύθερους επαγγελματίες, θεωρώ ότι και εκείνοι έχουν υποστεί την φορομπηχτική δυνατότητα του κράτους σε τεράστιο βαθμό και αναδρομικά , πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο δεν φοροδιαφεύγουν αλλά υπερφορολογούνται.
    Δίκαιος ή άδικος ο τρόπος φορολόγησης; Ας το κρίνουν αυτοί που πληρώνονται για να κάνουν αυτή την δουλειά.
    Ή κάντε το εσείς που έχετε Culture of Tax evasion και κατηγορείτε όλους τους άλλους συμπατριώτες σας για το αντίθετο.
    Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι δεν είναι ώρα για την επίλυση του προβλήματος "φοροδιαφυγή στην Ελλάδα", τώρα που η οικονομία έχει συρρικνωθεί, τώρα που η ρευστότητα είναι κάτω του μηδενός , γιατί απλά δεν θα λύσει το πρόβλημα του κρατικού προυπολογισμού ή απολογισμού.
    Και όσο και αν σας φαίνεται απαξιωτικό, προέχει η επιβίωση.

    • Γιάννης Ιωάννου avatar
     Γιάννης Ιωάννου @ ΑΓΡΟΤΗΣ 13/07/2013 17:50:03

     Αγρότη, ξέρεις πόσο ήταν ο μ.ο. εισοδήματος των γεωργικών επιχειρήσεων το 2009:.....12.014!!!!!

     Του συνταξιούχου....14χιλ ευρώ
     Του αυταποσχαλούμενου....14 χιλ ευρώ
     και του μισθωτού στα 19 χιλ ευρώ.

     Αυτή είναι η πραγματικότητα σε ότι αφορά στο ποιος πληρώνει φόρους σε αυτήν την χώρα.

     Και το αποδεικνύει και μια μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία πήρε τα ίδια στοιχεία και με ένα δικό της τρόπο, αποκαλύφτηκαν τα εξής ότι στο τμήμα που φορο-αποκρύπτεται έχουμε τους εξής συντελεστές :

     0% για εισοδήματα από συντάξεις,
     5% για εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες,
     35% για εισοδήματα από αυταπασχόληση (δηλ. ελεύθερο επάγγελμα και εμπορικές δραστηριότητες), και
     80% για εισοδήματα από γεωργικές επιχειρήσεις.

     Τα στοιχεία αυτά σαφώς και έχουν αλλάξει όταν τρία χρόνια τώρα η οικονομική πολιτική επιμένει στο να πληρώνουν περισσότερο αυτοί που πλήρωναν και πριν την κρίση.
     Γι'αυτό και η κατάρρευση των εσόδων.

 37. Κόνδωρας avatar
  Κόνδωρας 12/07/2013 22:32:11

  +1000000

 38. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 12/07/2013 22:39:30

  Ένα μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής προέρχεται από επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών. Ας πούμε, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μάστοροι διαφόρων ειδικοτήτων, αλουμινάδες, αλλά και ιδιοκτήτες καταλυμμάτων. Όταν αυτά τα επαγγέλματα στις προηγμένες δυτικές χώρες ασκούνται (δεν λέω καλώς ή κακώς, απλά το περιγράφω) από εταιρείες με υπαλλήλους τεχνικούς ή (για τα καταλύμματα) οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αναλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο των τουριστών σε σχέση με την Ελλάδα, είναι φυσικό η φοροδιαφυγή να είναι μικρότερη: Ο τεχνικός υπάλληλος εταιρείας θα σου δώσει απόδειξη, το ίδιο και ο "κανονικός" ξενοδόχος.
  Φυσικά, υπάρχει και η κουλτούρα της φοροδιαφυγής, η οποία διευκολύνεται από το αλαμπουρνέζικο και διαρκώς μεταβαλλόμενο σύστημα φορολόγησης και από τον οθωμανικό τρόπο δράσης των ελεγκτικών μηχανισμών...
  Επιπλέον, τώρα με την υπερφορολόγηση των ακινήτων, θα δείτε πού θα πάει η φοροδιαφυγή στα τέως εξοχικά, ενοικιαζόμενα πλέον ως τουριστικά καταλύμματα για το διάστημα του θέρους που παραμένουν κενά. Και κανείς δεν θα μπορεί να κατηγορήσει τους ιδιοκτήτες, επειδή βρέθηκαν, συχνά άκοντες, να κατέχουν σπίτι στο...χωριό. Έχω ένα μικρό σπίτι στο νησί από όπου κατάγομαι, πλέον αρκετά δημοφιλή τουριστικό προορισμό και δη για...ψαγμένους τουρίστες, κληρονομικό και το οποίο μετά βίας μπορώ να συντηρώ. Μακάρι να μην το είχα, το κρατάω μόνο για συναισθηματικούς λόγους. Τώρα με το χαράτσι, δεν σκοπεύω να το αφήνω κλειστό για όλο το καλοκαίρι προκειμένου να πηγαίνουμε να παραθερίζουμε το πολύ 3 εβδομάδες....Το αν πέσουν πάνω μου οι Γραμματείς και Νομοφύλακες του "φορολογικού πατριωτισμού" με αφήνει αδιάφορο...

 39. Zame avatar
  Zame 12/07/2013 22:40:10

  ο αντικειμενικότερος και επικρατέστερος νόμος στην πραγματική αγορά τι λεει ?
  η χαμηλή τιμή ειναι ικανη να φέρνει την υψηλή κατανάλωση..
  που αυτό όταν έχει & μια καλοσχεδιασμένη ουσιαστική δίκαιη & ωφέλιμη ανταποδοτικότητα..
  ΓΙΑΤΙ να μην δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες που διαμορφώνουν την επιθυμητή κουλτουρα φορολογικής συνείδησης..

  αλλά & από την άλλη δεν ακούμε κάτι για κίνητρα που να αποθαρρύνουν την εισφοροδιαφυγή..ειδικα των μεγάλων εταιριών.
  παρα μόνον ότι οι επανεπενδύσεις κερδων έχουν ελαφρύνσεις..
  αλλά ισως (βραχυπροθεσμα) να βολεψε ? & επαναπαυθήκαμε στο εύκολο & δόλιο..
  που θελει να δημιουργώ πρόβλημα για να πουλήσω την λύση του & που ειναι γνωστό..
  και όσο ποιό πολύπλοκο κάνω το πρόβλημα τοσο ακριβότερα θα πουλήσω την λύση του..που ολοενα & θα γινεται ποιο επιθυμιτη..αναμενόμενο ?
  Να που ομως έρχεται αυθαίρετα , ανερυθρίαστα μπερδεύεται και ξεγλιστρά στα "απόνερα" -ως διεκδίκηση απόσβεσης κόστους έρευνας-..
  της άλλης γνωστής μεθόδου ..της -άτοπου απαγωγής- .

 40. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 12/07/2013 23:18:16

  Και μιας ο λόγος είναι για τον "φορολογικό πατριωτισμό", πώς αποκαλείται το γεγονός ότι σε προκήρυξη του Υπουργείου Εργασίας για επιδότηση επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν νέους υπαλλήλους ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ συμπεριλαμβάνονται και υπήκοοι τρίτων χωρών, και εννοώ όχι υπήκοοι της ΕΕ; Με άλλα λόγια: Πακιστανοί (κυρίως....).
  Αυτό πώς λέγεται ακριβώς; "Διεθνιστικός πατριωτισμός" μήπως;

 41. Εξ Αμάξης avatar
  Εξ Αμάξης 12/07/2013 23:46:42

  Αν το φορολογικό σύστημα λειτουργούσε τέλεια,
  περισσότεροι Έλληνες θα παντρευόντουσαν απο έρωτα.

 42. Εξ Αμάξης avatar
  Εξ Αμάξης 12/07/2013 23:47:36

  Αν το φορολογικό σύστημα λειτουργούσε τέλεια,
  περισσότεροι έλληνες θα παντρευόντουσαν απο έρωτα.

 43. WY avatar
  WY 13/07/2013 10:26:40

  15.000 ιδιοκτήτες taxi μόνον στήν Αττική επί 2 βάρδιες ημερησίως έκαστο,ίσον 30.000 taxi.
  Έστω ότι κάθε βάρδια/οδηγός φοροδιαφεύγει /ημερησίως 1 ευρώ. (μόνον????).
  30.000 χ 1 ευρώ = 30.000 ευρώπουλα/ημερησίως.
  30.000/.ημερ. χ 30 ημέρ. = 900.000 ευρώπουλα/μήνα.
  900.000/μήνα χ 12 = 10,8 εκατ./ετησίως φοροδιαφυγή μόνον μία επαγγελματική τάξη,πού φοροδιαφεύγει.
  Προσθέστε λπν τούς :
  Περιπτεράδες (περίπου 5000 μόνον στήν Αττική)
  Συνοικιακά mini-market.
  Βενζινάδικα.
  Kαταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες,ταβέρνες κ.λ.π. 100% ή φοροδιαφυγή).
  Ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων σέ τουριστικές καί μή περιοχές.
  Εμπορικά καταστήματα.
  Ιατροί (μόνον αφαρολόγητο χαράτσι 20 ευρώ/επισκέπτη,ακόμη καί διά τήν εγγραφή φαρμάκων στό Β.Υ.)
  Δικηγόροι (αμοιβές + εικονικά τιμολόγια παροχής νομικών δήθεν υπηρεσιών πρός άλλους επαγγελματίες/επιχειρήσεις).
  Συμβολαιογράφοι,πολιτικοί μηχανικοί,κατασκευαστές (διαφορά μεταξύ εμπορικής/αντικειμενικής αξίας ακινήτων) οικοδόμοι,υδραυλικοί,ηλεκτρολόγοι κι άλλες γνωστές σέ όλους μας επαγγελματικές φάρες,πού φοροδιαφεύγουν.
  Ακόμη :
  Δήθεν γεωργοί/παραγωγοί τών λαικών αγορών (εικονικά τιμολόγια,ανύπαρκτες καλλιέργειες/παραγωγές/ΦΠΑ/επιδοτήσεις κ.λ.π.).
  Έσοδα από παράνομη/αδήλωτη εργασία (τό ποσοστό τών εγγεγραμμένων στόν ΟΑΕΔ/εργαζομένων συγχρόνως σέ αδήλωτες εργασίες,υπερβαίνει τό 30% )
  Επαγγελματικές δραστηριότητες λάθρο (έχει υπολογισθή ή φοροδιαφυγή,ότι υπερβαίνει τά 15 δισ/ευρώ/ετησίως.)
  Διαφθορά/φοροδιαφυγή τών ##φίλων καί διαχρονικών νταβατζήδων ## μας δημοσίων υπαλλήλων {Μίζες,πολεοδομίες,νοσοκομεία,νοσοκομειακοί ιατροί κι άλλο νοσοκομειακό προσωπικό (προμήθειες υλικών/φακελάκια κ.α.),υπάλληλοι Aσφαλιστικών ταμείων(έκδοση/χορήγηση παράνομων συντάξεων + επιδομάτων/εφ΄άπαξ + ΟΤΑ (πάρτυ μέ τά νεκροταφεία,καταλήψεις από τραπεζοκαθίσματα,άδειες λειτουργίας καταστημάτων/οικοδομών,παράνομο πάρκινκ,παράνομο εμπόριο κ.λ.π.}.
  Εδώ νά προσθέσω,ότι οί περισσότεροι Δ.Υ./ΟΤΑ έχουν στήν κατοχήν συγγενούς των, Α΄βαθμού τούλάχιστον είτε mini-market/γειτονιά,περίπτερο,taxi κ.λ.π είτε απασχολούνται οί ίδιοι καί σέ δεύτερη/τρίτη αδήλωτη εργασία (οδηγοί taxi,εταιρειών μεταφοράς,σερβιτόροι,φύλακες ιδ. χώρων κ.α.).
  Ιδιοκτήτες ακινήτων,πού δήθεν πλήττονται από τήν οικ.κρίση αλλά έχουν ώς πρώτη επιλογή αλλοδαπό/λάθρο ενοικιαστή έν σχέσει μέ Έλληνα, διά τά ενοικιαζόμενα ακίνητά τους,διότι δέν δίδουν αποδείξεις!!
  Πάρτυ μέ τήν εισιτηριοδιαφυγή,αφού οί 8 στούς 10 δέν γνωρίζουν κάν τί εστί εισιτήριο διά τά ΜΜΜ.
  Επίσης,μήν μάς διαφεύγει καί τό πάρτυ μέ τήν παράνομη παρακράτηση τού ΦΠΑ/εισφοροδιαφυγή,από τούς περισσότερους εμπλεκομένους επαγγελματίες.
  Όμως διά νά μήν μακρυγορούμε καί πλατιάζουμε, διά θέματα πού σχετίζονται μέ τήν φοροδιαφυγή κι είναι σέ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΓΝΩΣΤΑ,ή ετήσια φοροδιαφυγή,αγγίζει τά 50 δις ευρώ/ετησίως κι έχει καταστή πλέον ό υπ΄αριθμ ΕΝΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ.

  Καί τί κάνει τό κράτος?

  ##Νά μήν κοιτάς τί κάνει τό κράτος διά ΄σένα αλλά τί κάνεις εσύ διά αυτό ##. (J.F.K.). αγαπητέ ΒΙΣ 12/07/2013 στις 10:39 pm.

  • anonymous avatar
   anonymous @ WY 14/07/2013 01:01:26

   Ωραία τα μαθηματικά αλλά δε βγαίνουν τα ρημάδια. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε 10 επαγγελματικές τάξεις και ότι η κάθε μια δεν αποδίδει 2,5 εκ φόρο. Μιλάμε για συνολικά 25 εκ φόρους το χρόνο. Αστείο ποσό!!!
   Πάμε τώρα παρακάτω: Πόσα διαθέτει το κράτος για κοινωνικές δαπάνες δηλ. αν ο ταξιτζής ο φίλος σου μείνει άνεργος ποιος θα τον φροντίσει; κανείς. Κρατάει τα "κλεμμένα" για να έχει να τη βγάλει στις δύσκολες ώρες.

   • arximidis avatar
    arximidis @ anonymous 14/07/2013 12:49:14

    ΣΩΣΤΟΣ!!! οταν ο νόμιμος φόρος που δικαιούται ένα κράτος να εισπράττει ειναι 10-12% και αυτό έχει θεσμοσθετημένο φόρο 25-45 % , αυτό σημαίνει οτι απόκρυψη μέχρι το 30% του εισοδήματος, δεν είναι φοροδιαφυγή...
    Αντιθέτως όταν το κράτος εισπράττει το 10% (ήτοι το 1/4 του θεσμοθετημένου φόρου και ανταποδίδει εξ αυτού μόλις το 3% στον πολίτη ως κοινωνικές παροχές, ενώ το υπόλοιπο 7% όπως αποδεικνύει η λίστα Λαγκάρντ εξάγεται απο κρατικούς αξιωματούχους και συνεργάτες τους σε φορολογικούς παραδείσους κρατώντας τη χώρα πάντα (ακόμα και το 2004) τελευταία στην Ευρώπη απο άποψη κοινωνικών παροχών, τότε είναι προφανές οτι δεν πρόκειται περι κράτους αλλά περί προτελτοράτου...

 44. Nik avatar
  Nik 13/07/2013 11:20:05

  Οσοι έχουμε ζήσει σε "επίσημα" κράτη της Ευρώπης γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και εκεί φοροδιαφεύγουν. Η επιλογή με απόδειξη τόσα, χωρίς τόσα, την είδα στην Αγγλία από κάθε λογής επαγγελματίες που έκαναν δουλειές στο σπίτι μας- υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κτίστες κλπ και ήταν όλοι βέροι Εγγλέζοι.

  Αφήστε λοιπόν κατά μέρος τα περί κουλτούρας φοροδιαφυγής και άλλα ανθελληνικά ρατσιστικά. Η μαύρη οικονομία στην Ευρώπη είναι φυσικό αποτέλεσμα του ΦΠΑ. Η απόκρυψη εισοδήματος είναι άλλο πρόβλημα και εκεί οι Αμερικάνοι έχουν το προβάδισμα στην καταπολέμηση του, αλλά μέσα στο αμερικάνικο IRS υπάρχει σοβαρή υπηρεσία εκπροσώπησης φορολογουμένων, για να μην μετατρέπεται η εφορία σε πασά.

  • arximidis avatar
   arximidis @ Nik 14/07/2013 12:55:00

   Πολύ σωστά! Ο βαθμός διαφθοράς των πολιτικών είναι που κάνει τη διαφορά στο μέγεθος της φοροδιαφυγής και όχι "η φύση του Ελληνα" η οποία δεν υπάρχει στους Ελληνες του εξωτερικού. Μόλις ο Ελληνας αντιληφθεί οτι οι πολιτικοί δεν τον κλέβουν ασυστόλως γίνεται νομοταγέστατος πολίτης, ινα πληρωθεί το ρηθέν: "Απο το κεφάλι βρωμάει το ψάρι" καθώς και το "Δάσκαλε που δίδασκες και νόμον δεν εκράτεις".
   O βασικός ρόλος του πολιτικού είναι να "παιδεύει" την κοινωνία. Αν ο ίδιος είναι απαίδευτος, πως να το κάνει?

 45. WY avatar
  WY 13/07/2013 22:12:05

  ΄Εχω επισκεφθή,κατά καιρούς,διά επαγγελματικούς λόγους,σχεδόν όλες τίς χώρες τής Β.+Κ.+ΝΔ.Ν.Ευρώπης + ΗΠΑ κι έχω κι εγώ ίδίαν αντίληψη,διά τό μέγεθος τής ΄Εθνικής συνείδησης καί φορολογικό πατριωτισμό τών πολιτών αυτών τών χωρών!

  • anonymous avatar
   anonymous @ WY 14/07/2013 00:53:39

   και ο Nik έχει επισκεφτεί τις χώρες αυτές. Τι επιχείρημα είναι αυτό;

 46. ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
  ΑΓΡΟΤΗΣ 13/07/2013 23:31:00

  Το ΑΕΠ την περίοδο 1960-2000 αυξήθηκε σε σταθερές τιμές κατά 382%, ενώ το ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα κατά 157%. Την τελευταία περίοδο 2001-2011 το συνολικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16% αθροιστικά, ενώ το ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα συρρικνώθηκε κατά 22%, με μια μικρή επιβράδυνση την τελευταία τριετία (2008-2011).
  Επίσης σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής του ΓΠΑ, Σταύρος Ζωγραφάκης, στην ημερίδα με θέμα «Επιστροφή στη γεωργία; Μύθοι και Πραγματικότητα», στα τέλη του 2008, πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης, η συνολική ανεργία στη χώρα μας έφτανε το 7,9%, με τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα να υπολογίζονται στους 516.000 συνολικά, αντιπροσωπεύοντας το 11,4% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας.
  Τέλος, εξ αιτίας των κοινοτικών επιδοτήσεων και ταυτόχρονα της αλόγιστης διόγκωσης του τριτογενούς τομέα, παρατηρήθηκε η μείωση της συμμετοχής του πρωτογενούς τομέα στο 4% του συνολικού ΑΕΠ της Ελλάδας. Απόλυτα μεγέθη 1 έως 2,5 δις, την στιγμή που οι μίζες και η διαφθορά τζιράρουν 8 και πλέον δις.
  Με απλά λόγια, κύριε Ιωάννου, για βγείτε μια βόλτα στην ύπαιθρο να δείτε σύσσωμη την αγροτική οικογένεια να δουλεύει στο χωράφι , χωρίς μέρες γιορτής και σχόλης και μετά μιλήστε για στατιστικές πανεπιστημίων περί φοροδιαφυγής αγροτικού εισοδήματος.
  Και βεβαίως δεν μιλώ για τους αγρότες, κολλητούς του...οργανισμού κωπαίδας.

  • Γιάννης Ιωάννου avatar
   Γιάννης Ιωάννου @ ΑΓΡΟΤΗΣ 14/07/2013 12:31:13

   Τα στοιχεία σας δεν έχουν να κάνουν με τη φοροδιαφυγή αλλά με την παραγωγή.
   Είναι δύο διαφορετικά εξεταζόμενα στατιστικά μεγέθη.

   Το μεν πρώτο είναι υπαίτιο για το δημόσιο έλλειμμα, το δε δεύτερο με το εμπορικό έλλειμμα.

   • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
    ΑΓΡΟΤΗΣ @ Γιάννης Ιωάννου 14/07/2013 13:24:14

    Μείνετε στην σιγουριά της ανάγνωσης των στατιστικών δεδομένων κύριε Ιωάννου, είναι ασφαλές.
    Αφήστε άλλους να ψάχνουν τις αλληλεπιδράσεις των ελλειμμάτων....
    Σας ευχαριστώ για τον διάλογο.

    • tak avatar
     tak @ ΑΓΡΟΤΗΣ 14/07/2013 20:22:54

     Σωστά Αγρότη...
     Ο φορολογούμενος έχει υποχρέωση να αμυνθεί εναντίον της φορολογικής βαρβαρότητας του κράτους! Πόσο δε μάλλον όταν είναι επιτηδευματίας ή αγρότης και προσπαθεί να σώσει την πηγή των βασικών και αναγκαίων πόρων της επιβίωσής του...

 47. Γιάννης Ιωάννου avatar
  Γιάννης Ιωάννου 14/07/2013 12:26:26

  Το σημερινό δημοσίευμα του ΕΤ που έχει αναρτήσει και το antinews, δείχνει κατά εμέ, γιατί ούτε με την τρόικα δεν θα πιάσουμε ποτέ την φοροδιαφυγή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.