#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/11/2011 17:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί δεν θα γίνει δημοψήφισμα
Κάτι τέτοιες στιγμές είμαι πολύ χαρούμενος.  Ομολογώ ότι πριν ένα – δύο χρόνια θα ήμουν τουλάχιστον αιφνιδιασμένος στο άκουσμα ενός δημοψηφίσματος.  Έχοντας κάνει όμως κανονική διατριβή πάνω στον πασοκικό πολιτικό αμοραλισμό, δε συγκινούμε με τίποτα.

Όλη αυτή η ιστορία με τον ιστορικό ηγέτη που καταχειροκροτούμενος τα βάζει με το οπισθοδρομικό κατεστημένο της χώρας δίνοντας τον τελικό λόγο στον κυρίαρχο λαό, με αφήνει παγερά αδιάφορο, γιατί είναι κενή περιεχομένου.  Και είναι κενή περιεχομένου γιατί μπορεί μεν να υπάρχει αναγγελία δημοψηφίσματος, ακόμα και προετοιμασία επ’ αυτού, αλλά δεν θα υπάρξει ερώτημα.

Αμέσως μετά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την ‘’ελάφρυνση’’ του χρέους, είχαμε τοποθετηθεί επιφυλακτικά αναφέροντας έναν προς έναν όλους τους σοβαρούς λόγους που προέκυπταν.  Και καθώς τους τελευταίους μήνες ο πολιτικός χρόνος τρέχει ανεξήγητα γρήγορα, αυτό που περιμέναμε να συμβεί προς το τέλος του χρόνου, άρχισε να υλοποιείται ήδη.

Στην Ευρώπη λοιπόν, οι συνομιλητές του κυβερνητικού διδύμου, και περισσότερο οι δυνάμεις που κινούν τα νήματα των ‘’αγορών’’, δεν έχουν πειστεί καθόλου για την ομαλή εφαρμογή της συμφωνίας, την οποία θεωρούν ήδη, αν όχι ξεπερασμένη, τουλάχιστον χωρίς μεγάλες πιθανότητες εφαρμογής.  Και το σκληρό ροκ έχει ήδη αρχίσει με διαρροές και δημοσιεύματα και αναμένεται να μετατραπεί σε  heavy metal εντός της εβδομάδας, με επιθέσεις στην Ιταλία και στις ελληνικές τράπεζες.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι διαρροές των εγκάθετων της τρόικας στον κρατικό μηχανισμό σύμφωνα με τις οποίες, τόσο τα έσοδα όσο και οι δαπάνες, βρίσκονται καθολικά εκτός στόχων, δυναμιτίζοντας τα συμφωνηθέντα στη σύνοδο κορυφής.  Εκτός δηλαδή από τα υπόλοιπα προβλήματα που προέκυψαν, κάποια από τα οποία πολύ σοβαρά, όπως η απειλή της Fitch για αναγγελία χρεοκοπίας, εμφανίστηκαν και άλλα ανυπέρβλητα, που υποτίθεται ότι είχε τακτοποιήσει ο κ. Βενιζέλος με τις παρανοϊκές του φορομπηχτικές εμπνεύσεις.

Έντρομοι στις Βρυξέλλες παρακολουθούν με απόγνωση τις παλινωδίες της ελληνικής κυβέρνησης, την καθολική της αδυναμία να προγραμματίσει και να εκτελέσει και την αβάσταχτη ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει πολύ ευαίσθητα για τους ευρωπαίους θέματα, όπως ένα κρίσιμο δημοψήφισμα, που οι συνέπειές του μπορεί να είναι παγκόσμιες.  Αυτό που κυρίως υποψιάζονταν εδώ και μερικούς μήνες, συγκεκριμένα αμέσως μετά την αποτυχία του μνημονίου και τη μετεξέλιξή του σε μακροπρόθεσμο, και που τώρα προβάλλει ως βεβαιότητα, είναι η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας του μέσου ελληνικού νοικοκυριού.

Αυτό το στοιχείο κυριαρχεί πλέον σε κάθε σοβαρή συζήτηση γύρω από το ελληνικό πρόβλημα και τίθεται πάντα ως προϋπόθεση πριν από κάθε σχεδιασμό.  Και αυτός είναι κυρίως ο λόγος για τον οποίο κάθε αναθεώρηση της συμφωνίας γύρω από το χρέος θα περιλαμβάνει κούρεμα και μάλιστα γενναίο.  Το νούμερο αυτό βρίσκεται σήμερα στο 75% και ανεβαίνει σε αντιστοιχία με τις αστοχίες του ελληνικού προϋπολογισμού.

Όλα αυτά βέβαια είναι εις γνώσιν της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία γνωρίζει καλύτερα από όλους, ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου βρίσκεται ήδη υπό αίρεση.  Όπως γνωρίζει καλύτερα από όλους ότι κάθε μέτρο, φόρος ή κυριαρχία που θα απαιτήσει η τρόικα, όπως ήδη προανήγγειλε με στόμφο ο κ. Σόιμπλε, θα είναι κόκκινο πανί για υπουργούς, βουλευτές και ΜΜΕ.  Όπως γνωρίζει καλύτερα από όλους, ότι όσο αμφισβητείται η ‘’εθνοσωτήριος’’ συμφωνία και όσο η ανάγκη υπογραφής μιας νέας θα πλησιάζει απειλητικά, κάθε περαιτέρω εκβιασμός προς την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ή την κοινωνία, θα είναι ατελέσφορος.

Έτσι λοιπόν ο κ. Παπανδρέου θεώρησε σκόπιμο να σκαρφιστεί έναν ελιγμό, ο οποίος κακά τα ψέματα του ήταν απολύτως απαραίτητος, για να βγει πολιτικά σώος από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, η οποία μετά τον εξευτελισμό που βίωσε την ημέρα της επετείου, ζητούσε επιτακτικά πολιτικό αίμα.

 

Ο πολιτικός αμοραλισμός στην περίπτωση αυτή έγκειται στο γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός δε διστάζει να βυθίσει τη χώρα (και την αγορά) σε μια μακριά νύχτα, ρισκάροντας ευαίσθητες διεθνείς σχέσεις και δύσκολες εσωτερικές ισορροπίες (τράπεζες), προκειμένου να εισπράξει ένα χλιαρό χειροκρότημα από τους συνενόχους του και να κερδίσει λίγο ακόμα πολιτικό χρόνο.

Δρ. Κακοφονίξ, Πασοκολόγος - Παπανδρεολόγος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nikolas avatar
  Nikolas 01/11/2011 17:27:09

  Σωστά τα λες, οτιδήποτε για να διασωθεί η Αγία Οικογένεια

 2. xzetta avatar
  xzetta 01/11/2011 17:29:31

  πολύ καλή ανάλυση. δεν είμαι σίγουρος για τα κίνητρα του ΓΠ αλλά η κατάσταση είναι αυτή. εν τω μεταξύ η ΕΕ έχει μπεί σε πορεία αποσυνθεσης με Ιταλία να κατηγορεί Γαλλία, Γαλλία να κατηγορεί Αγγλία κλπ.

 3. spiros avatar
  spiros 01/11/2011 17:42:17

  Σε ποιό ΑΕΙ υπάρχει τέτοια έδρα ή μήπως θα την δημιουργήσουνε;

 4. Απορία avatar
  Απορία 01/11/2011 18:06:15

  Ο Παπανδρέου και η χούντα του πέφτει από στιγμή σε στιγμή!
  Ένα μένει πλέον.

  Στις εκλογές που έρχονται ο λαός να "θανατώσει" πολιτικά όλους όσους υπήρξαν υπουργοί, υφυπουργοί και υψηλόβαθμα στελέχη αυτής της πιο κατάπτυστης, πιο καταστροφικής κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από την απελευθέρωσή του από τους τούρκους και μετά.

  Αυτό για αρχή, μετά η νέα κυβέρνηση Σαμαρά πρέπει να αναζητήσει κίνητρα, αίτια και πράξεις που μας έφεραν ως εδώ και στη συνέχεια η ανεξάρτητη δικαιοσύνη να αποδώσει αυτά που αξίζει σε όποιον πρέπει.

  Η κάθαρση θα πρέπει να είναι και πολιτική και ποινική, για να είναι βέβαιο ότι ο τόπος θα μπορέσει να επανεκκινηθεί χωρίς βαρίδια στην πλάτη του και με καθαρούς όλους τους παλιούς λογαριασμούς.

  • georgios avatar
   georgios @ Απορία 01/11/2011 18:52:49

   Συμφωνω απολυτα,μονο που θα πρεπει να αλλαξει και ο νομος αν αυτο κριθει απαραιτητο προκειμενου η δικαιοσυνη να μπορει να επιτελεσει το καθηκον της

 5. Ευμένης avatar
  Ευμένης 01/11/2011 18:11:30

  Καλή η ανάλυση. Πιστεύω ότι είναι η πιθανότερη εξήγηση για το "φαινόμενο" Παπανδρέου. Αν και η επιστήμη έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά με αυτό το παιδί. Το ίδιο και η χώρα. Τώρα και ο πλανήτης Γη.
  Ποιά Κ.Ο ΠΑΣΟΚ... Μιλάμε για μεγάλο ταλέντο.. Να τον εξάγουμε. Πάραυτα.
  ΥΓ
  Μετά την λήξη της θητείας του, να ζητηθούν πολεμικές αποζημιώσεις από την οικογένεια Παπανδρέου.

 6. ΓΑΝΤΙ avatar
  ΓΑΝΤΙ 01/11/2011 22:23:31

  O ΓΑΠ πάσχει από ΛΟΥΔΟΒΙΚΙΣΜΟ ο πρώτος ασθενης ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ βασιλιας της Γαλλιας την ημέρα που ο λαός έπαιρνε τη Βαστίλλη είπε το αμίμητο "το κράτος είμαι εγώ". Το αποτέλεσμα γνωστό κατελειξε στη λαιμητόμο μαζί με όλη την οικογένεια και την αυλή του. Στην Ελλαδα βέβαια δεν θέλουμε λαιμητόμους αλλα έχουμε ωραιότατες φυλακές .

 7. blue nile avatar
  blue nile 02/11/2011 01:37:46

  Μόνο αν ο ΓΑΠ μπει φυλακή θα μπορέσουμε να ατενίσουμε το μέλλον με ελπίδα. Αλλιώς θα υπάρχει η ισχυρότερη εμπειρική διαβεβαίωση ότι τίποτα δεν αλλάζει και ότι ο καθένας θα μπορεί να εγληματεί σε βάρος της φυλής και να μένει ατιμώρητος.

 8. yannidakis avatar
  yannidakis 02/11/2011 10:06:53

  "βράβευση τσι μέρας" για την Τρίτη και πρώτη μέρα του μήνα σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου.
  Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ". Καληνωρίσματα :[

 9. Ταραχή avatar
  Ταραχή 02/11/2011 10:22:55

  Γιατί ήδη ο Καστανίδης έδωσε την λύση.Στην ΚΟ παραπέμπεται από ότι όλα δείχνουν το θέμα του δημοψηφίσματος από ότι λένε οι τελευταίες ειδήσεις.
  Με τα όσα γνωρίζουμε από χθές τέτοιο ενδεχόμενο λοιπόν για δημοψήφισμα δεν υπάρχει πλέον μετά από όσα δηλώθηκαν από βουλευτές και στελέχη του καθεστώτος.Έγινε μάλλον πολύ κακό για το τίποτε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.