#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/04/2010 08:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί δεν είναι ΑΠΕ τα Υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ (4 και 1 απάτες)Ένα σλόγκαν της Κυβέρνηση είναι η οδηγία της ΕΕ ότι μέχρι το 2020, 20% της ηλεκτρικής μας ενέργειας θα είναι από ΑΠΕ. Το Νομοσχέδιο της κυρίας Μπιρμπίλη το έκανε …40%!  Αυτό που δεν καταφέρνει η Καλιφόρνια, θα το κάνουμε εμείς!  Αν σήμερα η ελάχιστη συνεισφορά από ΑΠΕ βάζει ήδη προσαύξηση 13% στον λογαριασμό της ΔΕΗ, σίγουρα το 40% του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής θα υπερδιπλασιάσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε καιρό ύφεσης.

Υπάρχει ωστόσο, μια σειρά από μεθοδευμένες απάτες σε αυτές τις εξαγγελίες, εφάμιλλες του μαγειρέματος των δημοσιονομικών, με εξ ίσου οδυνηρές συνέπειες.

Δεν ξέρω τι θα κατατεθεί, και τι θα ψηφιστεί από την Υπουργό «Κλιματικής Αλλαγής». Τόσο καιρό διαβάζαμε ότι το αιολικό ρεύμα θα αγοράζεται από τον ΔΕΣΜΗΕ για 120-140 ευρώ την μεγαβατώρα.  Είδα προχτές στην Ημερησία (http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=26783199) ότι η πρόταση άλλαξε, και το αιολικό ρεύμα θα πληρώνεται από τον ΔΕΣΜΗΕ €89 ανά μεγαβατώρα για πάρκα πάνω από 50ΜW και …€250(!) για κάτω από 50MW. Έψαξα τις αναρτήσεις της ΡΑΕ και είδα ότι, αριθμητικά, τα περισσότερα αιολικά πάρκα είναι κάτω από 50MW η κλοπή είναι δύο φορές μεγαλύτερη, και η χοντρική τιμή του ρεύματος θα είναι 5-6 (πέντε με έξη!) φορές πάνω από το θερμικό. Για να μην ξεχνιόμαστε, αυτά δεν είναι επιδοτήσεις από ανώνυμους Δανούς και Γερμανούς «Ευρωπαίους» αλλά ο λογαριασμός της ΔΕΗ των Ελλήνων. ΕΜΕΙΣ πληρώνουμε τις ιδεοληψίες του Αρχηγού μας,  για να γίνουν πλούσια 4-5 νέα τζάκια, και 3-4 ξένες εταιρίες – όλοι φίλοι Του.  Σε καιρό ύφεσης και – κρατιέστε; -- αποπληθωρισμού.Η κλοπή  του ΥΠΕΚΑ είναι πολύ μεγαλύτερη, και ναι, περί κλοπής πρόκειται . Όταν η Μπιρμπίλη λέει θα έχουμε ρεύμα από ΑΠΕ,    εξαιρεί  από τις ΑΠΕ τα ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΤΗΣ ΔΕΗ!  Εξαιρεί δηλαδή 3.020 μεγαβάτ εγκατεστημένη υδροηλεκτρική ισχύ, ή 27% της συνολικής ισχύος των 11.070 μεγαβάτ. Και φαίνεται ότι αυτή η εξαίρεση είναι από την εποχή Σημίτη, και το έγκλημα έχει προμελέτη.  Αυτό  είναι εξωφρενικό, αν ισχύει όπως το άκουσα.  Στερείται  η εισηγμένη ΔΕΗ από αυξημένο επιδοτούμενο τιμολόγιο ΔΕΣΜΗΕ, αποσιωπώντας τα υδροηλεκτρικά, για να δώσει τα λεφτά αυτά η Μπιρμπίλη σε ιδιώτες. Και μάλλον η εξαίρεση αυτή είχε αναγραφεί και στο prospectus της εισαγωγής της ΔΕΗ στο ΧΑΑ, αλλά ποιος θυμάται τέτοια. Αυτοί που κάνουν κουμάντο σήμερα στο ΥΠΕΚΑ, προφανώς έκαναν κουμάντο και στον ..Σημίτη (που τον είχα και για …σοβαρό!...)

Παρενθετικά αναφέρω, ότι η ΔΕΗ έχει κατορθώσει και κρατάει χαμηλά την τιμή του ρεύματος χάρη  στο  (μη επιδοτούμενο!) υδροηλεκτρικό ρεύμα, αφού, τελευταία, βρέχει ο Θεούλης.  Ποιόν θα κυνηγήσουμε για απιστία;  Τον Σημίτη που εξαίρεσε τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ από τις ΑΠΕ; Αν ναι, να θυμηθούμε και τον ΑΗΣ Φλώρινας (άλλο έργο του Μεγάλου Πρωθυπουργού) που είναι Φαύλος με κεφαλαίο Φ.  Την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που ανέχεται την υποτίμηση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ; Την κυρία Μπιρμπίλη που επαγγέλλεται 40% από ΑΠΕ το 2020 όταν είμαστε ήδη στο 27%; Ή όλη την Κυβέρνηση Παπανδρέου που ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο που θα διπλασιάσει το συνολικό κόστος ρεύματος για να γίνουν πλούσιοι λίγοι φίλοι και υποστηρικτές του;

Η κλιματική αλλαγή είναι, στην καλύτερη των περιπτώσεων μια θεωρία. Με μερικά βάσιμα στοιχεία και πολλή προπαγάνδα.  

Το ότι επικαλείται το ΥΠΕΚΑ την κλιματική αλλαγή είναι απάτη Νο. 1.

Το ότι επικαλείται το ΥΠΕΚΑ οδηγίες ΕΕ, είναι η απάτη Νο. 2.

Πληρούμε ήδη το 20% με τα σιωπηλά υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ. Το ότι στερείται η ΔΕΗ τις επιδοτούμενες ταρίφες, είναι απάτη Νο. 3, απιστία και χειρότερα, αλλά  είναι προς όφελος του καταναλωτή (άσε που την δουλειά αυτή την έκανε ο Σημίτης).

Το ότι κρατιέται η επιδότηση των Υ/Η της ΔΕΗ για τις αιολικές εταιρίες είναι απάτη Νο. 4, καραμπινάτη και βρωμερή. Το ότι ετοιμάζονται σε καιρό ύφεσης να μας καπελώσουν για το πράσινο αιολικό ρεύμα είναι η αρχική απάτη, αλλά σχεδόν ωχριά μπροστά στις πρώτες 4.  

To ότι αποσιωπούν την φτηνή και μη επιδοτούμενη υδροηλεκτρική ΔΕΗ είναι απάτη Νο. 5, είτε για να μειώσουν την μέση τιμή και να μην ξεσηκωθεί ο κόσμος, είτε, και πιθανότερο, θα δώσουν τα υδροηλεκτρικά σε κανένα κρατικοδίαιτο λαμόγιο, να εισπράξει αυτό την επιδότηση.

Αυτή είναι η Πατρίδα μας. Θα ξαναπάω στις Σκανδιναβικές χώρες  και την προσφιλή μου περήφανη Φινλανδία. Σχεδόν 60% υδροηλεκτρική (έχουν νερά). 2-3% αιολική. 20% πυρηνική.  Θέλει ο  Αρχηγός  Δανία; 50% κάρβουνο, 20% αιολική (που είναι η μόνη εξαγωγική βιομηχανία τους μετά την παραγωγή «φέτας» και βασιλικών οικογενειών).

Η τριτοκοσμικότητα είναι καλλιεργημένη στην Ελλάδα, και η Κυβέρνησή μας το αποδεικνύει έμπρακτα με τα Νομοσχέδιά της είτε είναι για δημιουργία Ιθαγενών, είτε για …ΑΠΕ.

(Το γράφημα το πήρα από το αλλενάκι και νομίζω είναι από το τελευταίο Scientific American)  

Archaeopteryx

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GrennHorses avatar
  GrennHorses 24/04/2010 08:51:24

  Αντε μέχρι 20% να το καταλάβω απο εκεί και πέρα γιατί; πρέπει να επιδοτήσουμε και τις βιομηχανίες; Ασε που λόγο κρίσης έπρεπε να έχουν ζητήσει να εξαιρεθούμε για 5-10 χρόνια από αυτό το μέτρο.

  Όταν έχουμε πράσινες αυξήσεις πάνω από 100% στην κιλοβατώρα να δω τι θα μου στο λαό που θα σαρώνεται από το ΔΝΤ

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/04/2010 10:03:42

  Μα, εκτός αν το έχω καταλάβει εντελώς λάθος, ήδη έχουμε 27% (συν όσα αιολικά έχουν ήδη βάλει) Έχουμε ...ξεπεράσει τους Δανούς. Περί ροκανίσματος ο καυγάς.

  • Αδέσποτη avatar
   Αδέσποτη @ archaeopteryx 24/04/2010 11:45:59

   Νομίζω ότι το έχεις καταλάβει λάθος. Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι πιο τρομακτικός. Τι λέει: "Ο αντίστοιχος εθνικός στόχος για τη συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Α.Π.Ε. στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζεται σε ποσοστό τουλάχιστον 40% μέχρι το 2020.

   Δεν μιλάει για ποσοστό εγκατεστημένης κιλοβατώρας ΑΠΕ προς εγκατεστημένη κιλοβατώρα της ΔΕΗ. Τα υδροηλεκτρικά παράγουν πολύ λιγότερα από τα εγκατεστημένα 3.020 MW, μπορεί η ετήσια παραγωγή να είναι το 15% της εγκατεστημένης. Νομίζω λαμβάνοντας υπόψιν 80% απόδοση στα εργοστάσια της ΔΕΗ και ότι η ακάθαριστη κατανάλωση ενέργειας είναι το 80% της παραγόμενης είχα υπολογίσει 15-20.000 ΜW σε εγκατεστημένες ΑΠΕ για να επιτευχθεί ο στόχος για το 2020.

 3. Dr.Kazos avatar
  Dr.Kazos 24/04/2010 10:12:00

  Αυτό αγαπητέ Archaeopteryx είναι τρομερό αν συμβαίνει.

  Αναφέρεσαι σε κάποια νούμερα όμως τα οποία, αν έχεις την καλοσύνη, θα ήθελα να αναφέρεις πηγές. Οχι για να διαπιστώσω αν λες αλήθεια, αλλά γιατί θέλω να τα εξειδικεύσω κατά περιοχές.
  Αναφέρομαι περισσότερο σ' αυτό: "Εξαιρεί δηλαδή 3.020 μεγαβάτ εγκατεστημένη υδροηλεκτρική ισχύ, ή 27% της συνολικής ισχύος των 11.070 μεγαβάτ."

  Απ' την άλλη μεριά, το επιχείρημα της "Κλιματικής Αλλαγής" είναι τόσο ισχνό, που όχι πολιτική να στηρίξεις δεν μπορείς, αλλά ούτε καν συζήτηση καφενείου.

  Βλέπε λ.χ.: http://www.telegraph.co.uk/comment/columnists/christopherbooker/6679082/Climate-change-this-is-the-worst-scientific-scandal-of-our-generation.html

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Dr.Kazos 24/04/2010 10:16:24

   Και εγώ το θεωρώ εξωφρενικό. Η εξαίρεση των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ από "επιδοτούμενες ΑΠΕ" έγινε από τον Σημίτη. Δεν έγινε κρυφά, απλά δεν έδωσε κανείς σημασία τότε (έτσι εξ άλλου κρατιέται χαμηλά η τιμή του ρεύματος). Θα το βρώ, και θα το στείλω.

   • ataktos avatar
    ataktos @ archaeopteryx 24/04/2010 10:24:52

    Μα η καταστροφή και στην κυριολεξία διάλυση
    όλης της Ενεργειακής Οικονομίας και Βιομηχανίας ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε από τον Σημίτη!!!! .Τι να πρωτοθυμηθούμε… είναι εξοργιστικό.. σε λίγο θα αρχίσω να βρίζω με όρους ρατσισμού .Είναι αίσχος !!!!.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 24/04/2010 10:35:10

    Θες να γελάσουμε; Να αρχίσουμε συζήτηση για την προμήθεια του ΑΗΣ Φλώρινας. Θα δεις πασόκια να κρύβονται και τον ΓΑΠ να διαγράφει Σημίτη!

   • Dr.Kazos avatar
    Dr.Kazos @ archaeopteryx 24/04/2010 10:37:46

    Καλό είναι να στηρίζουμε τα επιχειρήματά μας στις ίδιες τους τις εκθέσεις. Ας πούμε της ΕΣΥΕ/EUROSTAT, της ΔΕΣΜΗΕ ή της ΡΑΕ.
    Ψάχνω και εγώ για κάποια στοιχεία που κοινοποιήθηκαν από τις ενδιάμεσες φάσεις σύνταξης του Ειδικού Πλαίσιου Χ.Σ.Α.Α. για τις ΑΠΕ. Θα μου πεις "στημένο παιχνίδι". Ναι, αλλά για την ΚΥΑ. Η μελέτη συντάχθηκε από γνωστούς χωροτάκτες, νομικούς και μηχανικούς οι οποίοι δεν είχαν κανένα λόγο να αποκρύψουν σκληρά data.

    Εν καιρώ μπορεί να γίνει και άρθρο.
    Βλέπουμε.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 24/04/2010 10:51:05

    Τι επιχείρημα θες στο ότι τα μήλα πέφτουν κάτω από την μηλιά και δεν ανεβαίνουν προς τα σύννεφα. Είπα: θα βρω την "πρωτογενή", γραμμένη, "είδηση" ότι "εξαιρούνται τα υδροηγλεκτρικά της ΔΕΗ" από επιδοτήσεις. Δες τον πρόσφατο λογαριασμό της ΔΕΗ να δεις τι % πληρώνεις για ΑΠΕ και διασύνδεση (13%) όταν από ΑΠΕ έχεις 1%, 2% 3%;

   • ataktos avatar
    ataktos @ archaeopteryx 24/04/2010 11:19:17

    Μα η τελευταία απόφαση της ΔΕΗ για την μονάδα 5 στην Πτολεμαΐδα δεν σου θυμίζει τίποτα από Μελίτη ????
    .Κάρβουνο έχουν ΜΟΝΟ στα 400 μέτρα (παγκόσμια πρωτοτυπία υπαίθριας εξορύξεις !!!! ) τι να θαυμάσεις την βλακεία η συνειδητή καταστροφή που συνεχίζει αμίλητα στο ονομα ΓΑΠ .

 4. ataktos avatar
  ataktos 24/04/2010 10:18:06

  http://xwriabdk.blogspot.com/2010/04/blog-post.html

 5. DrNo avatar
  DrNo 24/04/2010 10:46:27

  Κάποιοι γραφικοί φώναζαν κάποτε, οτι οι Ολυμπιακοί αγώνες θα βλάψουν την Εθνική Οικονομία. Σήμερα αποδεικνύονται προφήτες.

  Σήμερα κάποιοι φωνάζουν το ίδιο για τις ΑΠΕ, οτι θα βλαψουν την εθνική οικονομία. Πιστευω πως και αυτοί θα αποδειχούν προφητες, διότι όπως στηθηκε το νομικό πλαίσο:
  α) Ο λαός θα πληρώνει ακριβά το ρεύμα σε εταιρείες οι οποίες δεν υποχρεούνται ούτε σε δημιουργία θέσεων εργασίας, ούτε σε ανάπτυξη εγχώριας βιομηχανίας. Έτσι θα μειώνεται η αγοραστική δύναμη και θα βαθαινει η υφεση.
  β) η μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε νησιά και παράλια θα βλάψει το μοναδικό φυσικό κάλος της χώρας. Έτσι θα βλάπτεται και ο εισαγομενος τουρισμός, αλλά και ο εγχώριος, αφού κανείς δεν θα θέλει εξοχικό κοντά σε ανεμογεννητριες 80-100μετρα ύψος και πυλώνες υψηλής τάσης.

  Όμως η μόδα των "κλιματικών αλλαγών" σήμερα νικάει τη φωνή της λογικής, όπως κάποτε νικούσε η μοδα των "ολυμπιακών αγώνων"

 6. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 24/04/2010 11:27:22

  Θυμάμαι ότι στο σχολείο (δημοτικό και γυμνάσιο), μας μάθαιναν ότι τα υδροηλεκτρικά είναι ΑΠΕ. Φυσικά δεν τότε, χρησιμοποιούσαν αυτόν τον νεοταξίτικο ορισμό.
  Τώρα κάτι που ίσως φαίνεται εκτός θέματος.
  Αύριο έχει εκλογές στο ΤΕΕ. Οι μηχανικοι, θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά τη στάση μας. Έχουμε τη δύναμη να βοηθήσουμε τη χώρα και πρέπει να τη δείξουμε.
  Τώρα είναι η ώρα!
  Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δεχτεί ενα γερό χαστούκι.
  Όχι μόνο δεν απέχουμε, όχι μόνο μαυρίζουμε τη κυβερνητική παράταξη, αλλά μαυρίζουμε και όποια άλλη παράταξη θα μπορούσε να υποστηρίξει καθ οιονδήποτε τρόπο αυτή τη φαύλη κυβέρνηση μας κάθισε στο σβέρκο και κατέστρεψε τη χώρα.
  Μαυρίστε τους με πάθος και προκατάληψη, του κυβερνητικούς και τους τυχόν συνεργάτες τους και να είστε σίγουροι ότι προσφέρετε υπηρεσία στη πατρίδα μας!!
  Πείτε το και στους φίλους και συγκενείς σας.

 7. ataktos avatar
  ataktos 24/04/2010 12:09:17

  p.pantazis -Καλά μόνο αυτές είναι ψάξε καλά και στο www.antinews.gr . για καταδίκες …του 2007 από την προσφυγή μας στο Συμβούλιο Υπουργών Ε.Ε. ,όσον αφορά αυτό το σκουλήκι Πανετα ο «άνθρωπος» δεν ξέρει να ξεχωρίσει τα Ν από gr με αποτέλεσμα να με καταδικάσουν σε 6 ημέρες αργίας το 2004 .Αλλά που είναι …..Περίμενε θα αντέξουμε λίγο ακόμα

  • Taktikos avatar
   Taktikos @ ataktos 24/04/2010 17:36:06

   Ο Πανέτας ορίστηκε να εκδικάσει και τις ενστάσεις για την ανάθεση του νέου έργου στον Αθερινόλακκο παρέα με τον πηδηχτούλη Χατζηαργυρίου, Πρόεδρο στο Μελτέμι
   http://meltemicamp.blogspot.com/2009/08/blog-post_25.html
   Να γελάσουμε ή να κλάψουμε?
   Ας ετοιμαστεί η Ελλάδα για νέες καταδίκες από τα Ευρωπ. Δικαστήρια για τις αμαρτίες της ΔΕΗ...

   http://www.dei.gr/Default.aspx?id=10325&nt=18&lang=1

   Θέμα : Διακήρυξη αριθ. ΔΜΚΘ - 11079303 για την εκτέλεση του Έργου: "ΑΗΣ ΑΘΕΡΙΝΟΛΑΚΚΟΥ - ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΡΓΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ (ΜΙΚΤΗΣ) ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 95 - 105 MW, ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΔΥΟ (2) ΕΩΣ ΕΞΙ (6) ΙΔΙΕΣ ΔΙΧΡΟΝΕΣ Ή ΤΕΤΡΑΧΡΟΝΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΝΤΗΖΕΛ ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΟ ΜΑΖΟΥΤ ΧΑΜΗΛΟΥ ΘΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΡΙΟΥ, ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΤΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟ, ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ".

   Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε όπως για ενδεχόμενες προσφυγές για οποιοδήποτε άλλο λόγο, πέραν των όρων της Διακήρυξης, από τους έχοντες το δικαίωμα σύμφωνα με το Ν. 2854/2000, για το έργο: "ΑΗΣ ΑΘΕΡΙΝΟΛΑΚΚΟΥ - ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΡΓΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ (ΜΙΚΤΗΣ) ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 95 - 105 MW, ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΔΥΟ (2) ΕΩΣ ΕΞΙ (6) ΙΔΙΕΣ ΔΙΧΡΟΝΕΣ Ή ΤΕΤΡΑΧΡΟΝΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΝΤΗΖΕΛ ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΟ ΜΑΖΟΥΤ ΧΑΜΗΛΟΥ ΘΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΡΙΟΥ, ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΤΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟ, ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ", αυτές να εκδικαστούν από Επιτροπή αποτελούμενη από τους κ., Κων/νο Πανέτα, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Νικόλαο Χατζηαργυρίου, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο και Δημ. Λαθούρη, Γενικό Διευθυντή Διανομής της Επιχείρησης.

 8. λοτοφαγος avatar
  λοτοφαγος 24/04/2010 12:36:00

  Αρχαιε,
  Ευγε!! Εχεις απολυτο δικιο. Μπροστα σ αυτο το σκανδαλο το Βατοπεδι ηταν ενα ψιχουλο...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ λοτοφαγος 24/04/2010 13:29:31

   το ενεργειακό είναι άπό τα μεγαλύτερα "θέματα", απλά, λόγω τεχνικής φύσεως, άντε να καταλάβει ο φτωχός γιατί το αιολικό ρεύμα είναι πανάκριβο (είναι), όταν ο αέρας είναι τσάμπα (επίσης είναι).

   Ή αντε να καταλάβω εγώ, επί Σημίτη, γιατί εξαιρέθηκαν τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ από τις επιδοτούμενες ΑΠΕ. Το λέει και το έρμο το προσπέκτους της εισαγωγής στα ΧΑ, αλλά ποιός κατάλαβε, τότε, το γιατί; Αυτό που αδυνατώ επίσης να καταλάβω, είναι πως κανείς, μα κανείς, δεν έχει πάει ποτέ "μέσα" -- έστω και για δείγμα...

   • ataktos avatar
    ataktos @ archaeopteryx 24/04/2010 13:44:38

    Αγαπητέ archaeopteryx –εδώ η κύρια «περιστροφέας»...η ...ραουλιδου η ...bildenberg τότε υφυπουργός ,μετά επίτροπος Ε.Ε., σήμερα υπουργός παιδειάς(γαρ)... στραγγάλισε τότε την ενέργεια στην περιοχή… μου τώρα πάμε στον ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ!! λες να ίδρωσε κανενός το αυτάκι του …χαχαχ ...απλα μου έπεσαν τα δόντια ...

 9. RESfun avatar
  RESfun 24/04/2010 13:42:08

  Τα 120-140 €/MWh ως εγγυημένη τιμή για τις ΑΠΕ δεν έχει γραφτεί ποτέ και πουθενά.

  Στην περίπτωση που η Οριακή Τιμή Συστήματος είναι πιο ψηλή από την εγγυημένη τιμή των ΑΠΕ τότε η αποζημίωση των ΑΠΕ γίνεται στην Οριακή Τιμή όπως και των υπόλοιπων παραγωγών και εισαγωγέων ηλ. ενέργειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το καλοκαίρι του 2008 όταν για αρκετές ώρες η ΟΤΣ είχε ξεπεράσει τα 120 €/MWh.

  Από τότε όμως μεσολάβησε η οικονομική κρίση και η θεαματική πτώση των τιμών του πετρελαίου, του Φυσικού Αερίου και της ζήτησης, με αποτέλεσμα σήμερα η μέση ΟΤΣ να είναι κάτω από τα 50 €/MWh.

  Η διαφορά ΟΤΣ και εγγυημένης τιμής για τις ΑΠΕ (που σήμερα είναι σημαντική) θα πρέπει να καλυφθεί από τον καταναλωτή με την μορφή του τέλους ΑΠΕ. Αυτό προβλέπεται από το νόμο και απαιτεί υπουργικη απόφαση.

  ----

  Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, όσα δηλαδή απαιτούν το σχηματισμό λίμνης για την λειτουργία τους, διαφοροποιούνται από τις ΑΠΕ (και δεν επιδοτούνται σε κανένα Ευρωπαϊκό κράτος). Μόνο τα μικρά υδροηλεκτρικά (τα φυσικής ροής) εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή.

  -----
  Το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ
  http://www.ypeka.gr/ypeka/LinkClick.aspx?fileticket=IuK5DQ1kiuI%3d&tabid=367&language=el-GR

  προβλέπει αυξημένη εγγυημένη τιμή για τα μικρά αιολικά κάτω από 50 kW.

  Ο συντάκτης πολλαπλασίασε το νούμερο επί 1000, το έκανε 50 MW και ανακάλυψε σκάνδαλο.

  -----
  Τα στατιστικά στοιχεία ηλεκτροπαραγωγής για τις Σκανδιναβικές χώρες (NORDIC) για το 2008:
  http://www.entsoe.eu/fileadmin/user_upload/_library/publications/nordic/annualstatistics/Annual%20Statistics%202008.pdf

  Και τα αντίστοιχα στατιστικά για την Ευρώπη (UCTE) για το 2008:
  http://www.entsoe.eu/fileadmin/user_upload/_library/publications/ce/Statistical_Yearbook_2008_4.pdf


  ----
  Πληροφοριακά, για το 2009, με βάση τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ για το διασυνδεδεμένο σύστημα, η κατάσταση έχει ως εξής:

  Λιγνίτης: 57,8%
  Φ/Α: 17,8%
  Πετρελ.: 3,2%
  Υδροηλ.: 9,4%
  ΑΠΕ: 3,6%
  Εισαγωγές: 8,3%

  Ο στόχος για 40% συμμετοχή των ΑΠΕ το 2020 στην κατανάλωση ηλ. ενέργειας είναι απλά εξωπραγματικός, και δεν υπάρχει κανένα τεχνικό κείμενο που να τον υποστηρίζει.

  Το 20% είναι οριακά εφικτό εφόσον συνυπολογιστεί στην ενέργεια των ΑΠΕ η παραγωγή των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ, έχουμε αρκετές βροχές και υπάρξει ένταση επενδύσεων σε αιολικά, Φ/Β και δικτυακές υποδομές. Ακόμη και αν σε εποχή κρίσης, ύφεσης και αποπληθωρισμού βρεθούν τα χρήματα δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν τα προβλήματα με τις αδειοδοτήσεις και τις τοπικές αντιδράσεις.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ RESfun 24/04/2010 17:19:44

   Το 40% είναι στο Μπριμπιλονομοσχέδιο. Συμφωνώ μαζί σου στο ότι είναι εξωπραγματικό, εκτός αν πάμε σε οικονομία 1916.

 10. G. Moukos avatar
  G. Moukos 24/04/2010 13:48:29

  Αρχαίε, συνέχισε να γράφεις για την ενέργεια, το θέμα είναι κρισιμότατο και έχει πολλές παραμέτρους.

  Οι Πορτογάλοι πληρώνουν 70 ευρώ/MWH το ρεύμα από ανεμογεννήτριες, δες
  http://www.dei.gr/Images/LOPES-16-2-10.pdf ,
  οι Αμερικάνοι μόνο 70 $/ MWH (προσοχή, εκεί δεν παίρνουν επιδοτήσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών) ενώ ο κοσμάκης στην Ελλάδα πλήρωσε στους νταβατζήδες 115 ευρώ/MWH το 2007 (Απόφαση ΡΑΕ) για το ρεύμα των ανεμογεννητριών στα νησιά.

 11. theo1611 avatar
  theo1611 24/04/2010 13:52:53

  Στην Οδηγία 2001/77/ΕΚ υπάρχει ο Πίνακας με τις δεσμεύσεις των κρατών μελών μέχρι το 2010.
  Η Ελλάδα έθεσε σαν στόχο 20,1% το 2010. Τα συμπεράσματα για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά δικά σας.
  Ο ίδιος Πίνακας είναι όμως περισσότερο από αποκαλυπτικός, αν διαβάσει κάποιος προσεκτικά τις υποσημειώσεις, από πολλές χώρες πως μετέφρασαν το στόχο σε σχέση με τις διάφορες μορφές ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής) αλλά και σε σχέση με τις αβεβαιότητες και τις προϋποθέσεις επίτευξης του στόχου.
  Guess what, η Ελλάδα δεν θεώρησε σκόπιμο να κάνει υποσημείωση. Και η Γερμανία βέβαια δεν έχει υποσημείωση και αρκετές άλλες χώρες, αλλά αυτές μάλλον έχουν σοβαρό ενεργειακό σχεδιασμό και ξέρουν τι λένε!!!

  Έρχομαι τώρα στην Οδηγία 2009/28/ΕΚ. Μέχρι 31-12-2009 η Ελλάδα έπρεπε να έχει υποβάλλει το draft εθνικό σχέδιο δράσης μέχρι το 2020μ (για τα πάντα και εξοικονόμηση και ΑΠΕ και... και... και...), το επίσημο δεσμευτικό είναι due για υποβολή στην ΕΕ σε δύο μήνες από σήμερα (30-6-2010). Μάλιστα για το σκοπό αυτό συστάθηκε με τυμπανοκρουσίες και η Εθνική Επιτροπή σύνταξης του σχεδίου στις αρχές Νοεμβρίου 2009.
  Είδατε εσείς το draft πουθενά για δημόσια διαβούλευση? Είδατε εσείς πως σχεδιάζει να αντιμετωπίσει η χώρα τις ποσοστώσεις και τα πλαφόν που τώρα μπαίνουν για υδροηλεκτρική και αιολική ενέργεια?

  Τι σόϊ νόμος είναι αυτός που πάει να ψηφιστεί. Που εξηγεί η κα Μπιρμπίλη τα 20άρια και τα 40άρια που γράφει στο νόμο σαν εθνικούς στόχους τι σημαίνουν για όλο το ενεργειακό μίγμα της χώρας (και για τους θερμικούς σταθμούς). Πως συντονίζονται τα παρεχόμενα κίνητρα τιμολογιακά και επενδυτικά. Ποιά είναι η επίπτωση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και ποιά η σχέση οφέλους/κόστους από τις παρεχόμενες κρατικές ενισχύσεις (ή παράμετρος κόστος απουσιάζει τελείως, όπως απουσίαζε και στα δημοσιονομικά!!! και ιδού που καταλήξαμε!!!).

  Και κάτι τελευταίο:
  Επειδή η Οδηγία ενισχύει αποκεντρωμένες εφαρμογές τοπικής κλίμακας (προσέξτε μόνο για επιδεικτικά έργα), νάσου στο σχέδιο νόμου και ο συνδυασμός ΑΠΕ(αιολική) με μονάδες αφαλάτωσης για πόσιμο νερό στα νησιά κατά προτεραιότητα. Που είναι η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας στην οποία βασίζεται η ενθάρρυνση κατά προτεραιότητα δια νόμου?

 12. spiz avatar
  spiz 24/04/2010 13:59:17

  Dr. kazo,έχω ζουμερά στοιχεία για την παραβίαση των προδιαγραφών στην υποστηρικτική μελέτη Ασημακόπουλου. Παραβίασε τις προδιαγραφές που ο ίδιος έβαλε γιά να πάρει την δουλειά. Πιό συγκεκριμένα εξαφάνισε το ενδιάμεσο χωρικό επίπεδο των περιοχών συγκέντρωσης των Α/Γ παραβιάζοντας την νομολογία ΣτΕ για αιολικό σταθμό στην Μονεμβάσια. Τότε είχαν μπλοκάρει όλες οι επενδύσεις λόγω έλλειψης χωροταξικού. Ο λόγος αυτός ακύρωσης του Χωροταξικού ΑΠΕ προβάλλεται σε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ που συζητείται τον Μάϊο, ελπίζω αν δεν ξανααναβληθεί η συζήτηση. Ποιό Βατοπέδιο. Πράγματι περί τα 15.000 MW σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν.Επειδή κατά το πλείστον τα αιολικά χωροθετούνται σε δημόσιες δασικές εκτάσεις, λόγω του μεγέθους ο σχεδιασμός αυτός προσκρούει απαγορευτικά στό άρθρο 24 του Συντάγματος. Βατοπέδιο+Ολυμπιακοί-Χρηματιστήριο(μαζί πάνε μην το ξεχνάμε) είναι η ευαγγελιζόμενη "πρασινη ανάπτυξη" του πλέον διεφθαρμένου πολιτικού οργανισμού από καταβολής Ελληνικού Κράτους. Όσο για το μέγεθος των επεμβάσεων πολλαπλασιάστε 7.500 (MW τυπικής Α/Γ των 2 MW) με το 250 μέτρα που είναι η διάμετρος της πτερωτής της Α/Γ και βάσει του Χωροταξικού
  η απόσταση μεταξύ των Α/Γ.Αυτό είναι το μέγεθος μόνο για την επονομαζόμενη εσωτερική οδοποιία, των δρόμων πλάτους 8-10 μέτρων για την επικοινωνία του αιολικού σταθμού. Σε αυτό το μέγεθος θα πρέπει να προστεθούν και τα χιλιάδες χιλιόμετρα για τους δρόμους πρόσβασης και τις 7.500 πλατείες των 3-5 στρεμμάτων. τις εγκαταστάσεις για τους Υ/Σ και κτίσματα ελέγχου. Είναι μεγάλο το σκάνδαλο. Πρόκειται για την εφεύρεση ενός κύκλου εργασιών μεγάλων ανταλλακτικών αξιών που συνδέονται με την πώληση-αγορά δικαιωμάτων άνθρακα, ο οποίος θα κουρελίασει την Ελληνική Ύπαιθρο, τους γενέθλιους τόπους μας δηλαδή για ν' αρπάξουν τις μίζες μία χουφτα διεφθαρμένοι πολιτικοί. Αντιδράστε,μία στερεα μηνυτήρια αναφορά από εκατοντάδες(και υπάρχουν)πολίτες και ένας ανηλεής επικοινωνιακός πόλεμος διαρκείας θα τίναζε στον αέρα τον θίασο και τον θλιβερό Μπαρό της ΕΕ.
  Με ένα μύριο υπογραφές πανευρωπαικά χτυπάμε την αιολική πλατφόρμα καίρια.(Πάτα ΕPAW).Στήνεται νέος θεσμός συμμετοχής στις πολιτικές της ΕΕ, ας είναι αυτή η πρώτη αντίθεση μας στο Διευθυντήριο.

 13. Suzlon avatar
  Suzlon 24/04/2010 14:01:29

  * Κρατικός απογαλακτισμός
  Τα αιολικά πάρκα δεν χρειάζονται πλέον επιδοτήσεις

  Η Suzlon είναι μια ινδική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε 20 χώρες και στις πέντε ηπείρους. Είναι η πέμπτη στον κόσμο σε ό,τι αφορά την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Αν πιστέψει κανείς πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Τούλσι Ταντί, χάρη στα άλματα της τεχνολογίας το κόστος παραγωγής αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί τόσο πολύ ώστε ο κλάδος δεν χρειάζεται πλέον επιδοτήσεις για να επιβιώσει! Σύμφωνα με τον Ταντί, το ρεύμα από ανεμογεννήτριες έχει εφέτος εγγυημένη τιμή 8 σεντς η κιλοβατώρα, ενώ από τον Ιανουάριο του 2009 θα έχει 9,2 σεντς η κιλοβατώρα.
  Ο Ταντί σημειώνει ότι το κόστος παραγωγής στη Suzlon κυμαίνεται από 3 ως 6 σεντς η κιλοβατώρα. Αρα, λοιπόν, το πρόβλημα δεν είναι το κόστος παραγωγής ενέργειας με ανεμογεννήτριες, αλλά το κόστος μεταφοράς του και επίσης το κόστος διατήρησης σε αναμονή άλλων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στην περίπτωση που... πέσει ο αέρας!
  Στη φωτογραφία εικονίζεται αιολικό πάρκο της Suzlon στο Πάιπστοουν στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το κόστος κάθε ανεμογεννήτριας παραγωγής 1 MW ηλεκτρικού ρεύματος κοστίζει περίπου 1 εκατ. δολάρια. Δέκα ανεμογεννήτριες μπορούν να παράσχουν ρεύμα που καλύπτει τις ανάγκες 4.000 νοικοκυριών για ένα έτος στις ΗΠΑ. Και είναι παγκοσμίως γνωστό πόσο ενεργοβόρα είναι τα αμερικανικά νοικοκυριά...

  Link άρθρου : http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15408&m=D12&aa=2

 14. Eric avatar
  Eric 24/04/2010 14:52:18

  Ο προσωπικός φίλος του Νίκου Παπανδρέου Απόστολος Μπαράτσης που κοντράρισε τον Βουρλούμη στον ΟΤΕ αναβαθμίζεται σύντομα και θα αναλάβει το τιμόνι της ΔΕΗ.
  Ζερβός, Πανέττας και Χατζηαργυρίου απομακρύνονται...


  Απόστολος Μπαράτσης, Σύμβουλος Δ.Σ. ΔΕΗ
  Ο Απόστολος Μπαράτσης γεννήθηκε το 1954, στον Αλμυρό, Μαγνησίας. Είναι επαγγελματίας Manager με σχεδόν τριακονταετή εμπειρία εργαζόμενος, αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα, σε διευθυντικές θέσεις κυρίως στην Ελλάδα, και στις ΗΠΑ. Είναι τελειόφοιτος (1977) του πανεπιστημίου της Πάτρας. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ, από όπου απέκτησε τα εξής πτυχία: Master of Science (1978) in Computers and Mathematics από το Clarkson University, New York, Master of Science (1980) in Industrial Engineering από το University of Illinois και Master in Business Administration (1986) από το Northwestern University στο Σικάγο.

  • G.Vazeos avatar
   G.Vazeos @ Eric 24/04/2010 15:35:08

   Μακάρι και γρήγορα, μπας και ορθοποδήσει η ΔΕΗ!

   Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ από το 01/2006 και καθηγητής του Τομέα Ηλεκτρικής Ισχύος του ΕΜΠ Νικόλαος Χατζηαργυρίου λουφάρει κάποιους φοιτητές της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ σε συνεργασία με τον βοηθό του Λέκτωρα Σταύρο Παπαθανασίου που είναι μέλος του Δ.Σ. του ΔΕΣΜΗΕ!
   http://www.desmie.gr/content/index.asp?curcat=283&lang=1

   Ο Ζερβός της Αιολικής είναι ο σημερινός Πρόεδρος της ΔΕΗ, απολαύστε το!

   —– Original Message —–
   From: Stavros Papathanassiou
   To: Nikos Chatziargyriou
   Sent: Friday, July 24, 2009 2:13 PM
   Subject: Φοιτητής μηχ/γος
   Γεια σας,
   Για τον φοιτητή που είπαμε προχθες έχω τα εξής νέα:
   1. Στην αιολική (Ζερβός) πήρε 7
   2. Στη Μηχανική Ρευστών Ι (Βουτσινάς) πήρε 1 και ο Σπύρος το ξέκοψε…
   3. Μίλησα στον Δ. Παπαντώνη και σημείωσε τα στοιχεία του
   Ρακόπουλο (ΜΕΚ Ι) δεν τολμάω και τον Κυριακόπουλο (Βιομ. Ηλ/κά) δεν τον ξέρω.
   Σταύρος

 15. MΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
  MΑΝΩΛΗΣ Μ 24/04/2010 15:37:02

  Ποινικά Αδικήματα: Απιστία σε βαθμό κακουργήματος, δόλια απόκρυψη στοιχείων με οικονομική ζημία δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, εξαπάτηση καταναλωτών από διοικητικά όργανα με ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, αθέμιτος ανταγωνισμός, δημιουργία καρτέλ, δόλια μείωση εσόδων δημοσίου. Συντάξτε μια μηνυτήρια αναφορά με στοιχεία και αποστείλετέ την στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών που έχει αναλάβει πρόσφατα και την υπόθεση των σορτάκιδων Τ+10.

 16. Thraphsorchis avatar
  Thraphsorchis 24/04/2010 16:54:02

  Γιατί δεν είναι ΑΠΕ τα Υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ ;
  Διότι οι επιπτώσεις δημιουργίας μίας λίμνης σε περιοχές με μη στεγανό υπέδαφος μόνο αμελητέες δεν είναι.

  Πριν από μερικά χρόνια κάποιοι τσομπάνηδες στην Μαλακάσα φτιάξαν μία ποτίστρα για τα ζώα τους και η κατολίσθηση που προκάλεσε στην Εθνική Οδό, μας ταλαιπώρησε και μας κόστισε για πολύ καιρό μετά.
  (Δεν αναφέρω τίποτα για το οικοσύστημα για να μην ξεφύγω από την οικονομίστικη σκοπιά του άρθρου)

  Η μόνη περιοχή που απομένει στη χώρα για εγκατάσταση μεγάλου Υδροηλεκτρικού είναι η Βάλια Κάλντα.
  Πόσο πράσινη είναι μία τέτοια κατασκευή;

  Όπως γράφει και ο RESfun (respect), μόνον μικρά υδροηλεκτρικά συνεχούς ροής (δηλαδή χωρίς λίμνη), κατηγοριοποιούνται ως ΑΠΕ.

  Η βασική παραδοχή του άρθρου είναι λάθος.

  • yangoolas avatar
   yangoolas @ Thraphsorchis 24/04/2010 20:36:07

   μακακίες λές thraphsorchis. Τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ που δεν είναι επιδοτούμενες ΑΠΕ, έχουν φτιαχτεί με λεφτά της ΔΕΗ, του κράτους. Γιαυτό δεν επιδοτήθηκαν και δεν επιδοτούνται. Ας ήταν κανενός διαπλεκόμενου καρχαρία και θα είχαν επιδοτηθεί φουλ.

   Για τον αν είναι πράσινα ή για το ποιά είναι πράσινα να ρωτήσεις τον φίλο σου τον Ιμπραήμ στην Γκρεενπης.

 17. ataktos avatar
  ataktos 24/04/2010 17:02:19

  Διαβάστε και εσείς τι κατέγραψαν οι φίλοι μου για το Νομοσχέδιο της Μπιρμπίλιο

  Διαπιστώσεις από την πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόμου για τις ΑΠΕ
  (όπως κατατέθηκε στη Βουλή)

  Το τελικό σχέδιο νόμου εξακολουθεί να διατηρεί τον επιθετικό και αντιπεριβαλλοντικό χαρακτήρα του αρχικού σχεδίου. Η φιλοσοφία, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των επί μέρους ρυθμίσεων, παραμένει η ίδια.

  Από τις αλλαγές και τις προσθήκες ξεχωρίζουν οι παρακάτω τέσσερις, δύο από τις οποίες αναιρούν κάποιες κραυγαλέες προβλέψεις του αρχικού σχεδίου:

  • στο άρθρο 1, παραμένει η διατύπωση: “ η προστασία του κλίματος μέσω της προώθησης της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ αποτελεί περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα ύψιστης σημασίας για τη χώρα”. Έχει απαλειφθεί η διατύπωση: “η προτεραιότητα αυτή λαμβάνεται καθοριστικά υπ’ όψιν σε περιπτώσεις στάθμισης με άλλες περιβαλλοντικές ή κοινωνικές παραμέτρους”.
  • από το άρθρο 12 (λοιπές διατάξεις) έχει απαλειφθεί η προκλητική διάταξη ενσωμάτωσης των υδροηλεκτρικών σταθμών, έως 100 MW, στο καθεστώς των ΑΠΕ. Εξακολουθεί,πάντως, να παραμένει σκανδαλώδης ο ύπουλος τρόπος χειρισμού του συγκεκριμένου θέματος. Κάποιος οφείλει να δώσει εξηγήσεις και για το πως μπήκε και για το πώς αποσύρθηκε (και πάλι στα μουγγά) η συγκεκριμένη διάταξη.
  • προστίθεται άρθρο 6Α, για την προώθηση και ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Τη διαδικασία στρατηγικού σχεδιασμού (χωροθέτηση, μέγεθος, περιβαλλοντικές μελέτες) και αδειοδότησης αναλαμβάνει η πολιτεία. Τα αδειοδοτικά ώριμα έργα προκηρύσσονται και παραχωρούνται για υλοποίηση σε ιδιώτες, με αντάλλαγμα την εκμετάλλευσή τους για ορισμένο χρόνο. Πρόκειται, ουσιαστικά, για έργα σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι υπάρχει και άλλος τρόπος για τη χωροθέτηση των έργων ΑΠΕ (αντί της ανεξέλγκτης σημερινής κατάστασης, όπου οι επενδυτές επιλέγουν χώρο και μέγεθος εγκατάστασης, κατά την κρίση τους) και για ουσιαστική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση.
  • σε σχέση με το αρχικό στάδιο, έχουν εξαιρεθεί της δυνατότητας εγκατάστασης ΑΠΕ οι περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης. Επιτρέπεται η εγκατάσταση σε περιοχές προστασίας της φύσης, εθνικά πάρκα, προστατευόμενους φυσικούς σχηματισμούς και περιοχές οικοανάπτυξης, με την εξαίρεση των τμημάτων τους που αποτελούν περιοχές απόλυτης προστασίας, υγρότοπους RAMSAR και περιοχές του δικτύου NATURA.

  Κατά τα άλλα:
  Άρθρο 1
  (σκοπός)

  Εξειδεικεύονται οι ποσοστιαίοι αριθμητικοί στόχοι για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας (συνολική, ηλεκτρική, θέρμανση – ψύξη, μεταφορές). Η κατανομή της συμμετοχής των επιμέρους μορφών ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας και στο χρόνο παραπέμπεται σε υπουργική απόφαση, ενώ εξακολουθεί να μην προσδιορίζονται οι ποσοστικοί στόχοι, οι οποίοι αποτελούν το κρίσιμο μέγεθος (και για τον ενεργειακό σχεδιασμό και για τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις).

  Άρθρο 2
  (άδεια παραγωγής)

  Παραμένει ως έχει, με μικροαλλαγές. Άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, απεμπλοκή από οποιαδήποτε περιβαλλοντική αξιολόγηση και αδειοδότηση. Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία αυτή, παρόλο που δεν προεξασφαλίζει την υλοποίηση της εγκατάστασης, έχει ένα ειδικό βάρος και προδιαθέτει για την τελική εξέλιξη (γι αυτό και φορτίζεται με το χαρακτήρα άδειας).

  Επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά χρήσιμο, θυμίζω τις προτάσεις του κοινού μας κειμένου:
  • η χωροθέτηση των έργων ΑΠΕ γίνεται δευτερευόντως με τη χρήση των εθνικών κριτηρίων του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ (που θέλουν βελτίωση και όχι επιδείνωση, όπως επειχειρείται με άλλες διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου). Γίνεται στο επίπεδο των δευτεροβάθμιων αυτοδιοικήσεων, οι οποίες μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και σε συνεργασία με τους ΟΤΑ και τις τοπικές κοινωνίες, προχωρούν στη χωροθέτηση ζωνών για την εγκατάσταση ΑΠΕ. Τα κριτήρια είναι αυτά του ειδικού χωροταξικού, αλλά και τα τοπικά – περιφερειακά. Τα αρχικά αιτήματα υποβάλλονται εκεί και εκδίδεται απόφαση προέγκρισης της χωροθέτησης και του μεγέθους της εγκατάστασης. (δεν αποτελεί περιβαλλοντική έγκριση).
  • καταργείται η άδεια παραγωγής. Η ΡΑΕ εκδίδει γνωμοδότηση με βάση τα τεχνικά – οικονομικά στοιχεία και τη συμβατότητα με το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό. Η θετική γνωμοδότηση προϋποθέτει την προέγκριση της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και έχει, επίσης, χαρακτήρα προέγκρισης (χωρίς τα βαρίδια του όρου “άδεια”).
  • μπαίνουν συγκεκριμένα χρονικά όρια για την αξιοποίηση της γνωμοδότησης και τη λήψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης και άδειας εγκατάστασης.

  Άρθρο 3
  (ΕΠΟ - άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας)

  Δεν υπάρχουν αλλαγές (υπάρχουν προσθήκες με περισσότερες λεπτομέριειες. Καταργείται η προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση (ΠΠΕΑ). Καταργείται η υφιστάμενη πρόβλεψη κοινής απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και έγκρισης επέμβασης σε δασική έκταση. Για τη λήψη άδεια εγκατάστασης είναι προϋπόθεση η προσφορά σύνδεσης στο σύστημα, η απόφαση ΕΠΟ και η άδεια επέμβασης σε δάσος, οι οποίες προωθούνται με παράλληλες και ανεξάρτητες μεταξύ τους διαδικασίες. Επιδεινώνεται, δηλαδή, το καθεστώς της πολυδιάσπασης και της αδιαφάνειας. Για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας υπάρχει πληθώρα λεπτομερών ρυθμίσεων και προβλέψεων, στις οποίες δεν υπεισέρχομαι.

  Η πρότασή μας:
  • συμφωνούμε στην κατάργηση της ΠΠΕΑ (με τις προϋποθέσεις της πρότασής μας του προηγούμενο άρθρου).
  • ζητάμε ενιαία περιβαλλοντική μελέτη, η οποία θα περιλαμβάνει το σύνολο των αδειοδοτήσεων με περιβαλλοντικό περιεχόμενο (σύνδεση στο σύστημα, περιβαλλοντικοί όροι, επέμβαση στο δάσος, συμμόρφωση με τα κριτήρια του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ).
  • η ενιαία μελέτη εντάσσεται στο υφιστάμενο καθεστώς της δημοσιοποίησης και αξιολόγησης και από τις τοπικές κοινωνίες, το οποίο πρέπει να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο και υπόσταση.
  • λόγω της ενιαιοποίησης της διαδικασίας, αλλά και του μεγέθους του εξεταζόμενου υλικού, διευρύνεται ο χρόνος της δημόσιας αξιολόγησης σε τρεις (3) μήνες. Στους φορείς που γνωμοδοτούν σχετικά, περιλαμβάνονται και οι ΟΤΑ, στα διοικητικά όρια των οποίων βρίσκεται η εξεταζόμενη εγκατάσταση ΑΠΕ και τα συνοδευτικά έργα της. Η συζήτηση στα όργανα των ΟΤΑ συνοδεύεται υποχρεωτικά από εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης περιβάλλοντος της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, αφού διενεργήσει σχετική αυτοψία.
  • οι αδειοδοτούσες υπηρεσίες και οι διευθύνσεις περιβάλλοντος των δευτεροβάθμιων αυτοδιοικήσεων είναι υποχρεωμένες να εξασφαλίζουν πλήρη πρόσβαση στο σύνολο του περιεχομένου του φακέλου της περιβαλλοντικής αδειοδότησης στους ενδιαφερόμενους φορείς και τους πολίτες.

  Άρθρο 4
  (σύνδεση στο σύστημα)

  Ρυθμίζονται διάφορες λεπτομέρειες για τον τρόπο σύνδεσης των εγκαταστάσεων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στο σύστημα. Σημειώνω τα εξής:
  • καταργείται η πρόβλεψη του ν. 3468/2006, άρθρο 11, παρ. 2, για την υποχρέωση του διαχειριστή του συστήματος να ενημερώνει τον οικείο ΟΤΑ πρώτου βαθμού για τα βασικά στοιχεία της μελέτης που αφορούν τη χωροθέτηση των έργων σύνδεσης (δεν εφαρμόζονταν στην πράξη, τώρα καταργείται και τυπικά).
  • για τη χρήση του εδάφους στα έργα σύνδεσης, το δημόσιο δεν καταβάλλει αντάλλαγμα, ενώ οι ιδιώτες πληρώνουν κάποιο ποσό (ευτελές και αυτό) μόνο για τις βάσεις των πυλώνων.
  • προστέθηκε πρόβλεψη που ορίζει ότι εκπονείται στρατηγικός σχεδιασμός διασυνδέσεων νησιών, μέσα σε ένα εξάμηνο από τη θέση σε ισχύ του νόμου.

  Άρθρο 5
  (τιμολόγηση)

  Για όλες, σχεδόν, τις μορφές ΑΠΕ καθορίζεται ενιαίο τιμολόγιο για το διασυνδεμένο σύστημα και τα μη διασυνδεμένα νησιά (εκτός μεγάλων αιολικών και ΣΗΘΥΑ). Η τιμολόγηση των φωτοβολταϊκών γίνεται με ξεχωριστό τρόπο, ενώ έχει απαλειφθεί η τιμολόγηση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων (προφανώς, θα γίνει στο πλαίσιο των ειδικών συμβάσεων που θα συναφθούν).

  Στο τελικό σχέδιο προβλέπεται επαύξηση της τιμής για τα χερσαία αιολικά πάρκα, σε θέσεις χαμηλού αιολικού δυναμικού εντός περιοχών αιολικής καταλληλότητας (ΠΑΚ), με σκοπό τη στήριξη της υλοποίησης αιολικών πάρκων στις περιοχές αυτές. Η επαύξηση είναι αντιστρόφως ανάλογη του αιολικού δυναμικού. Δηλαδή, επιδοτείται η συσώρευση εγκαταστάσεων μικρής ωφελιμότητας.

  Άρθρο 6
  (θαλάσσια αιολικά πάρκα)

  Περιλαμβάνεται η ρύθμιση, που αναφέρεται στην αρχή του σημειώματος

  Άρθρο 7
  (ειδικό τέλος και παροχή κινήτρων στους οικιακούς καταναλωτές)

  Έχει προστεθεί διάταξη για την απαλλαγή από την καταβολή του ειδικού τέλους των παραγωγών από συστήματα ΑΠΕ σε κτίρια (για τα φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύει και σήμερα). Τα έσοδα από τις δημοπρατήσεις των αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποτελού ένα νέο ειδικό πόρο του ΔΕΣΜΗΕ. Το ειδικό τέλος του 3% παραμένει, όπως και η πρόβλεψη του αρχικού σχεδίου για το ποσοστό (1% από το 3%) για το ειδικό τέλος εκμαυλισμού. Το ποσοστό 0,5%, του αρχικού σχεδίο, για το πράσινο ταμείο (παρακολούθηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ειδικά για τις περιοχές ΝATURA), γίνεται 0,3% για το ειδικό ταμείο εφαρμογής ρυθμιστικών και περιβαλλοντικών σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ).

  Άρθρο 8
  (τροποποίηση διατάξεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής)

  Επαναλαμβάνεται η θέση για κατά προτεραιότητα προώθηση των ΑΠΕ σε διάφορες από τις υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις. Για τις προστατευόμενες περιοχές, αναφέρθηκα στην αρχή.


  Άρθρο 9
  (θέματα χωροθέτησης εγκαταστάσεων ΑΠΕ)

  Εξακολουθεί να ισχύει η προτεραιότητα του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ, έναντι άλλων σχεδίων. Αίρονται κάποιες περιπτώσεις ασυμβατότητας του ειδικού χωροταξικού (χειροτερεύοντάς το). Αποσύρθηκε η διάταξη του αρχικού σχεδίου, με την οποία επιτρέπονταν σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις και άλλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, πλην των αιολικών. Παραμένει το καθεστώς ασυμβατότητας για τα κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και τις οριοθετημένες αρχαιολογικές ζώνες προστασίας Α.

  Επιτρέπεται η εγκατάσταση έργων ΑΠΕ σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Σε σχέση με τις προβλέψεις του αρχικού σχεδίου, υπάρχουν κάποιοι αποκλεισμοί και περιορισμοί. Ελαχιστοποιούνται οι πολεοδομικές αδειοδοτήσεις για αιολικά και φωτοβολταϊκά.

  Άρθρο 10
  (εφαρμογή ΑΠΕ στα κτίρια)

  Κατοχυρώνεται νομοθετικά η έκδοση των σχετικών κανονιστικών ρυθμίσεων, που προωθεί το Υ.ΠΕ.Κ.Α. για τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) και τη θέσπιση των Ενεργειακών Επιθεωρητών. Περιλαμβάνει, επίσης, ρυθμίσεις που συνδέονται με το πρόγραμμα “εξοικονομώ κατ’ οίκον”. Κρατώ, μόνο, το ότι για τα νέα κτίρια εξακολουθεί να παραπέμπεται στο τέλος του 2019 η απαίτηση για την κάλυψη του συνόλου της πρωτογενούς ενεργειακής κατανάλωσής τους με συστήματα που βασίζονται σε ΑΠΕ, ΣΗΘ, τηλεθέρμανση και αντλίες θερμότητας.

  Άρθρο 11
  (σύσταση αυτοτελούς υπηρεσίας ΑΠΕ)

  Τα γνωστά. Επιπλέον, δίνονται στην αυτοτελή υπηρεσία αρμοδιότητες υπερεποπτείας όλων των φορέων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τις ΑΠΕ, οι οποίες φτάνουν μέχρι τη δυνατότητα επιβολής προστίμου σε όσους παραβιάζουν την υποχρέωση υποβολής στοιχείων και πληροφοριών (κυμαίνεται από 5.000 – 50.000 €).

  Άρθρο 12
  (λοιπές διατάξεις)
  Υπάρχει πλήθος διατάξεων που εναρμονίζουν την υφιστάμενη νομοθεσία με τις προβλέψεις του παρόντος νομοσχεδίου. Σημειώνω την απόσυρση της διάταξης για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (μέχρι 100 MW) και την εξαίρεση της χερσονήσου του Άθω από την απαγόρευση εγκατάστασης ΑΠΕ (με διάφορους περιορισμούς). Γίνεται, επίσης, η αυτονόμηση της άδειας επέμβασης στο δάσος (αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική αδειοδότηση). Μέσα στον κυκεώνα των ρυθμίσεων είναι πιθανό να μου έχει διαφύγει κάτι που να είναι σημαντικό.

  Άρθρο 13
  (τιμές χονδρικής των πετρελαιοειδών προϊόντων)
  Προστέθηκε άρθρο για τον έλεγχο των τιμών χονδρικής των πετρελαιοειδών προϊόντων.

  Άρθρο 14
  (τροποποιήσεις ν.2971/2001)
  Διευκρινίζεται η διαδικασία για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας ή θαλάσσιου χώρου για την εκτέλεση εργασιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε.

  Άρθρο 15
  (μεταβατικές διατάξεις)

  Εισάγονται αναλυτικές μεταβατικές ρυθμίσεις για να είναι πλήρως αποσαφηνισμένο σε ποιο στάδιο της νέας αδειοδοτικής διαδικασίας εντάσσονται οι υφιστάμενες αιτήσεις για έργα Α.Π.Ε..

  λετε να ειναι βαλτει ...

 18. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/04/2010 17:18:01

  Το βασικό θέμα του άρθρου είναι ότι τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ (που κατά το άρθρο είναι σημαντικό ποσοστό του συνόλου της παραγωγής της ΔΕΗ) για κάποιο λόγο δεν θεωρούνται "ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ" ΑΠΕ. Αν εσύ θραψόρχι, φτιάξεις μικρή ή μεγάλη υδροηλεκτρική ή αιολικό, θα είσαι επιδοτούμενος. Γιατί, κατ' εσέ, έγινε αυτό.

  Θα σου δώσω από 1€ για κάθε λάθος "παραδοχή" που θα επισημάνεις. Όταν κάνω παραδοχές, τις αναφέρω σαν "παραδοχές". Βέβαια, εκτιμώ ότι όταν μαθευτεί, στο σημερινό περιβάλλον, το κεντρικό θέμα του άρθρου, μπορεί και να ψυχαγωγηθώ.

  • Thraphsorchis avatar
   Thraphsorchis @ archaeopteryx 24/04/2010 20:36:01

   Η βασική λάθος παραδοχή είναι πως τα μεγάλα Υδροηλεκτρικά με ταμιευτήρες είναι ΑΠΕ. Το ευρώ μου παρακαλώ.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ archaeopteryx 24/04/2010 22:25:02

   όχι κύριε θραψόρχι, δεν σου δίνω το ευρώ, γιατί λες αρλούμπες. Τα Υ/Η είναι κατ' εξοχήν Ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Ηλιακή ενέργεια είναι που επανέρχεται κάθε φορά που συνεφιάζει και βρέχει. Όσο ΑΠΕ όσο καμία. Και τα αιολικά ΑΠΕ είναι (ο αέρας είναι η διαφορά ατμοσφαιρικών πιέσεων, αποτέλεσμα του ήλιου) και τα φ/β, φυσικά.

   Απλά κύριε θραψόρχι, στα Υ/Η, η συγκέντρωση της διάχυτης ηλιακής ενεργειας, δεν χρειάζεται κάτοπτρα ή Α/Γ ύψους 200 μέτρων, γίνεται από την μαμά φύση από την γεωμορφία που μαζεύει την βροχούλα σε ρυάκια και ποτάμια και λαγκάδια. Βεβαιώς και θέλει παρέμβαση για να φτιάξεις φράγμα, όπως θέλει παρέμβαση να φτιάξεις ατσάλι, χαλκό ,αλουμίνιο, δρόμους, γερανούς, δακρυγόνα (για τους αντιφρονούντες) κλπ.

   Αυτό που η ασχετοσύνη σου δεν γνωρίζει ίσως, είναι ότι οι ταμιευτήρες, κάποτε γεμίζουν από φερτά υλικά (αν και οι Κινέζοι κάποια πατέντα έκαναν στο δικό τους μεγαθήριο). Πριν πανηγυρίσεις, και οι Α/Γ σαπίζουν, και τα φ/β από τον 4ο-5ο χρόνο χάνουν απόδοση και μετά τον 15-20ο, καπούτ.

   Φιλαράκο, εσύ χρωστάς το ευρώ. Ακου δεν είναι ΑΠΕ τα υδροηλεκτρικά!... Μέχρι και ο Ζερβός θα διαφωνήσει μεταξύ σου (πω πω θεέ μου η μα_ακία πάει σύννεφο -- και αναρωτιόμαστε πως βγήκε ο ΓΑΠ...)

 19. theo1611 avatar
  theo1611 24/04/2010 17:24:34

  Η βασική ανησυχία του άρθρου είναι σωστή και τυχόν αβλεψίες στις παραδοχές είναι από καλή πρόθεση με βάση τα στοιχεία που οι επαϊοντες και οι αποφασίζοντες θέτουν στην διάθεσή μας ή σκοπίμως αποκρύπτουν.

  Αυτή είναι η κατάντια μας γι' αυτό ακούγονται και οι φωνές ΔΝΤ για την παιδεία, ΔΝΤ για την Ενέργεια κοκ.

  Ο RESFun πράγματι μας έδωσε τα στοιχεία εκείνα που πείθουν ότι τα μεγάλα υδροηλεκτρικά περιλαμβάνονται και στο στόχο του 2010 και στο στόχο του 2020. Γιατί όμως η γαμημένη η Φινλανδία και η γαμημένη η Σουηδία μιλάνε ευθέως και τα γράφουν στις Οδηγίες και στα σχέδια δράσης τους και εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα?

  Προσδοκίες ότι το 20% του 2010 είναι τα πάντα πλην μεγάλων υδροηλεκτρικών και κάτι αντίστοιχο για το 40% του 2020? Προς τι? Για να ξοδεύουμε λεφτά σε άσκοππες κρατικές ενισχύσεις? (επενδυτικές και τιμολογιακές).

  Ναι, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά δεν επιδοτούνται, ούτε για την κατασκευή ούτε για τ5ην λειτουργία καθώς θεωρούνται επικερδείς επενδύσεις, είτε τις κάνει το Δημόσιο είτε επιχειρήσεις. Για επιπτώσεις και Μαλακάσα να τα πεις αλλού καλύτερα! Όσο για το ποιά περιοχή μένει για μεγάλα υδροηλεκτρικά, βάστα και μικρό κααλάθι. Αν κάποια στιγμή γίνει ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης υδατικών πόρων και δημοσιοποιηθεί, τότε τα λέμε!!!

  Εσύ ήξερες ότι έχει αρχίσει να μπαίνει ποσόστωση στα μεγάλα υδροηλεκτρικά και στην αιολική? Που φαίνεται αυτό στο μπιρμπιλοgreenpeacowwf σχέδιο? Ακολουθούμε τις οδηγίες ή όχι? Αυτά που πάμε να κάνουμε μας τα επιβάλλουν οι Οδηγίες ή όχι?

  Επιτέλους να αρχίσουμε να αντικρούουμε επιχειρήματα επί της ουσίας και όχι αν μια δυό παραδοχές που δεν επηρεάζουν την ουσία (παρά μόνον την επικοινωνία ενδεχομένως) είναι αθώα λάθος!!!

  ΥΓ: Bugs are manifestations of creative thinking!!! Και έτσι πρέπει να ανντιμετωπίζονται αν θέλουμε να κατανοήσουμε την ουσία!!!

 20. Χα! avatar
  Χα! 24/04/2010 19:28:44

  Ανανεώσημες πηγές ενέργειας, είναι αυτές που δεν απαιτούν κατανάλωση άλλης ενέργειας.
  Σαφώς και το νερό ανανεώνεται (αυτά βέβαια, σε ιδανικές συνθήκες και με γάργαρα ποτάμια και πολλά νερά).
  Επειδή εδώ αυτά είναι είδος εν ανεπαρκεία, δεν ενδείκνυται να λειτουργούν υδροηλεκτρικοί σταθμοί σαν εργοστάσια βάσης όπως λέγονται, διότι σε μια βδομάδα θα στεγνώσουν οι λίμνες, καθ ότι δεν έχουμε Νιαγάρες να εφοδιάζουν ρευστό.
  Η χρησιμότητά τους έγκειται στη λειτουργία τους σαν εργοστάσια αιχμής, λόγω της ας πούμε ακαριαίας εισόδου τους στην ηλεκτροπαραγωγή.
  Καλύπτουν έτσι αιφνίδιες εξόδους θερμικών μονάδων, ισορροπώντας το σύστημα, λειτουργούν σαν αντλιοστάσια τους θερινούς μήνες για τις καλλιέργειες και παράγουν στις απεργίες.
  Έχουν τρομερά δυσβάσταχτο κόστος κατασκευής (διότι απαιτούνται φράγματα), σε σχέση με την απόδοσή τους, ακριβώς διότι δεν μπορούν να παράγουν συνεχώς (τουλάχιστον στην Ελλάδα, με την λειψυδρία που έχουμε) και γι αυτό παγκοσμίως η κατασκευή τους γίνεται απο κρατικές επιχειρήσεις.
  Και προφανώς, εκεί βρίσκεται και το μυστικό της μη ένταξής τους στις επιδοτούμενες μονάδες.
  Αφου ο σκοπός της επιδότησης είναι να τ αρπάξει ο ιδιώτης κι αφού δεν πρόκειται ποτέ να κατασκευάσει υδροηλεκτρικά, ποιός ο σκοπός να τα εντάξουν σ αυτά?
  Για τη ΔΕΗ? Σιγά μην έσκαγαν κιόλας...

  • ataktos avatar
   ataktos @ Χα! 24/04/2010 19:35:42

   ΧΑ- που είναι η γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας???? .Έχεις ακούσει τίποτα ????…προχθές ανακήρυξαν και έναν «καραγκιόζη» μας επίτιμο καθηγητή ΑΠΘ!!!! …μήπως έκανε τίποτα …άκουσες????

  • theo1611 avatar
   theo1611 @ Χα! 24/04/2010 19:50:52

   Γιατί οι λοιπές ΑΠΕ είναι εργοστάσια Βάσης για να τις χρυσοπληρώνουμε?

   Αλλά η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι ΑΠΕ σου λέει ο αρχαιοπτέρυγας και το δέχονται και οι οδηγίες, οπότε προς τι η διαφοροποίηση?

   Αφού αφήνεις ελεύθερη την υδροηλεκτρική γιατί παρεμβαίνεις στις υπόλοιπες, οέο?

   Και στα καθημάς: Πως βάζετε στόχους ρε μαλάκες πριν αξιοποιήσετε την πλέον αποδοτική μορφή ανανεώσιμης ενέργειας που είναι η υδροηλεκτρική?

   Αυτά είναι τα κουμπιά της Αλέξαινας!!!

 21. theo1611 avatar
  theo1611 24/04/2010 20:12:11

  Ένα τελευταίο σχόλιο:

  Οι αιολικοαφαλατοακτιβιστικοπαπάρηδες κατάλαβαν την τελευταία στιγμή τους περιορισμούς στην υδροηλεκτρική της Οδηγίας και έτσι ο ΔΕΣΜΗΕ καιη ΔΕΗ φούλαραν τα υδροηλεκτρικά Νοέμβριο-Φεβρουάριο 2010 κι ας φώναζαν οι λοιποί επιδοτούμενοι επιχειρηματίες.

  Με όλα αυτά επιμένετε ότι είναι τρελός και αναξιόπιστος ο Αρχαίος και δεν συμβαίνει τίποτα σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας?

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ theo1611 24/04/2010 22:15:58

   με εξαίρεση το ότι είμαι αναξιόπιστος, δεν καταλβαίνω τι λές. Και επειδή δεν είμαι εντελώς ηλίθιος, μάλλον αρλούμπες λες, για να πείσεις το ακροατήριο ότι είμαι αναξιόπιστος. Όπότε, πάρτο από την αρχή.

   Σε χώρες όπψς οι Σκανδιναβικές (και το γράφημα είναι από τις Σκανδιναβικές), η Υ/Η ενέργεια είναι για ισχύ βάσης. Στην Ελλάδα, μάλλον είναι για αιχμή. (Εξ ού και η γκρίνια όταν επί Παλαιοκρασσά, αδειασαν τους ταμιευτήρες πρόωρα).

   Ισχύ βάσης στον φυσιολογικό κόσμο είναι η πυρηνική και το κάρβουνο (και το Υ/Η εκεί που έχει μόνιμα νερά). Στο Κατάρ, κάνει και το πετρέλαιο και το αέριο. Το αέριο και τα Υ/Η, προσφερονται για ισχύ αιχμής. Ανεβάζουν απόδοση πολύ γρήγορα. Τα φ/β σε μέρη με ήλιο και ανάγκη για πχ κλιματισμό βολέυουν για την μεσημεριανή ισχύ αιχμής, αλλά είναι πανάκριβα.

   Τα αιολικά δεν είναι ούτε για αιχμή, ούτε για βάση. Είναι για όταν φυσάει, κάνουν για αλεύρι, αφαλάτωση, επιδοτήσεις και μίζες. Αν δεν είχαν επιδότηση, ΔΕΝ θα υπήρχαν, τελεία και παύλα. Γενναία επιδότηση.

   Μέχρι πρότινος, η επιδότηση ήταν λεφτά Γερμανών κλπ. Λέγαμε τότε, γιατί να χάσουμε την επιδότηση, ας βάλουμε αιολικά. Προφανώς ο Σημίτης δεν ήθελε τα λεφτά των Γερμανών φίλων του να πάνε σε Υ/Η της ΔΕΗ και τα εξαίρεσε από «επιδοτούμενς ΑΠΕ». Επειδή κάποις αμφέβαλε παραπάνω, τα Υ/Η είναι κατ' εξοχήν ΑΠΕ. Λάμπει ο ήλιος ανεβάινουν υδρατμοί, βρεχει ο Θεος γεμίζουν τα φράγματα και πάλι από την αρχή. Το φράγμα συγκεντρώνει σε ένα σημείο ΠΟΛΛΗ ηλιακή ενέργεια (σε αν΄τιθεση με τα φ/β και τα αιολικά, γιαυτό τα Υ/Η, τεχνικά έχουν νόημα και οικονομικά συμφέρουν (αν έχεις φτηνή γη για τον ταμιευτήρα). Κάποιος είπε ότι κάνουν οικολογική καταστροφή. Όχι ακριβώς... εκτοπίζουν κόσμο, χωριά, αλλά δεν ...ρυπαίνουν. Ολες οι τεχνητές λίμνες έχουν τέτοιες συνέπειες.

   Το θέμα που έθεσα και που μόνο ένας στόκος αρνείται να το δει, είναι γιατί η Μπιρμπίλη (και ο Σημίτης) αγνοούν την συμβολή των υπαρχόντων Υ/Η ΑΠΕ της ΔΕΗ, από τους σχεδιασμούς τους; Και η υπόθεση εργασίας που βάζω στο τραπέζι, είναι ότι θέλουν τις επιδοτήσεις για να εισάγουν αιολικά, προς δόξαν των Γερμανών και Ελλήνων τρωκτικών. Διότι σε αντίθεση με τα Υ/Η, τα αιολικά δεν στέκουν (για παραγωγή ρεύματος). Το σχεδιάγραμμα, δείχνει πόσα αιολικά έχουν οι ..Σκανδιναβοί. Τρίχες έχουν. Πλην Υ/Η, πυρηνικά και κάρβουνο έχουν. Αλλά οι Σκανδιναβοί έχουν την χαμηλότερη διαφθορά στον πλανήτη Γη.

   Να το ξαναπώ; Οι Σκανδιανβοί, έχουν την χαμηλότερη διαφθορά. Με εξαίρεση την Δανία που εξάγει αιολικά, κανείς τους δεν τα χρησιμοποιεί. Σύμπτωση...

   Η Μπιρμπίλη, σε συνέχιση της νεοελληνικής (και μάλλον πασοκικής στρατηγικής) κάνει αναδιανομή. Κλέβει από εμάς τους καταναλωτές, για να δώσει στην παρέα της. Τα περί αλλαγής κλίματος είναι παπάρες.

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 24/04/2010 22:30:56

    1.Μονο για Αιχμη !
    2.Τα Αιολικα θα παψουν να εχουν επιδοτηση, μαλλον φοροαπαλλαγη.
    3.Για την Ελλαδα ειναι καλα τα μικρα Η/Υ
    4.Ελληνες επενδυτες σε Αιολικα ΔΕΝ υπαρχουν πλεον. Οι ξενοι βλεπουν μπλουμμπεργκ και ειναι παγωμενοι.
    5.Το γελιο θα πεσει εαν αποφασισει να ριξει τις τιμες ανα κβω στα Αιολικα..(σημερα ειναι 90ε/μβω
    6.Ολα τα δημοσια κτιρια θα επρεπε να εχουν ΦΒ. Απο σχολεια μεχρι στρατοπεδα και γηπεδα κλπ Ειναι πολυ φθηνα πλεον τα πανελ.
    7.Ψηφιζω ισχυ βασης στο 30% Πυρηνικη ενεργεια Καναδικης προελευσης αντε με λιγη Καρλα μεσα..
    8.μετα τα 20 χρονια οι ανεμ/ες τι κανουν? φωλιες για πελαργους? Ανακυκλωση? Εαν ο ιδιοκτητης γης θελει πισω το οικοπεδο? κεραιες κινητης μηπως??...


    ΠΠ

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 24/04/2010 22:40:05

    90 για αυτά πάνω των 50ΜW. 250 (έλεγε η Ημερησία) για αυτά κάτω των 50 MW (τα περισσότερα στις λίστες της ΡΑΕ τέτοια είναι). Η επιδότηση με φοροαπαλλαγή είναι για πλούσιους Αμερικάνους και Γερμανούς.

    Μετά 15-20 χρόνια, οι Α/Γ θα μπερδεύουν τα τουρκικά ραντάρ χαχαχα!

    Είχα πει σε έναν εφοπλιστή που εισάγει ορυκτό καύσιμο να βάλουμε μπρος να φτιάξουμε ένα πυρηνικό 1600 ΜW (με τα 900MW εξασφαλισμένα από μεγάλους πελάτες. Ξέρεις τι μου είπε; «Εμείς τι θα γίνουμε; Κλέφτες;» Το' πιασες;

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 24/04/2010 22:53:23

    Παμε να το κανουμε στην Αλβανια και να το πουλαμε στην Ελλαδα,, χαχα ρε συ τωρα οι 2 μεγαλοι και οι Αυστριακοι ως εναλλακτικοι παροχοι ρευματος κανουν δουλεια. Ειδικα ο ενας εισαγει απο Βουλγαρια (ΝΕΚ). Εχω συμβολαιο για το pull.

    Σε λιγο θα μας πουλανε εναλλακτικο νερο.. ξερω τι λεω...

    Οι ξενοι ηθελαν αερα πανω απο 7μ/δ και IRR 17% και επιδοτησεις!! xaxaxaxaaa εχω ριξει κατι γελια.. ξερεις ποσο πωλουνται οι αδειες ΦΒ σημερα ( αδειες εγκαταστασης που δεν υπαρχουν..) 400-600.000ε/μβ με κοστος 30.000 ανα αδεια οχι ανα μβ. Ρε συ $$ θελουν ολοι και νοοτροπια δεν αλλαζουν. Σαν τις πουτανες π χαλανε την αγορα. ανυγουει

    ΠΠ

   • theo1611 avatar
    theo1611 @ archaeopteryx 26/04/2010 07:55:11

    Αρχαίε, μάλλον με παρεξήγησες

 22. Χα! avatar
  Χα! 24/04/2010 20:15:18

  Αν θυμάμαι καλά, ενθαλπία είναι η περιεχόμενη ενέργεια.
  Κι η γεωθερμία, μόλις τέλειωσε στην Ισλανδία χαχαχα.
  Τι σχέση έχουν όμως με μας? Απο που αναβλύζουν θερμοπίδακες, εκμεταλεύσιμοι τουλάχιστον?

  • ataktos avatar
   ataktos @ Χα! 24/04/2010 20:29:34

   @Xa -Την ερώτηση σου απευθύνεις προφανώς στον κύριο ...Κυριακόπουλο και ...Α. Ζερβό ...είναι ποιο αρμόδιοι (μισθοδοτούνται αξιοκρατικά από το Ελληνικό Δημόσιο) μιας και διέλυσαν και έφαγαν τα εκ. Ευρο στο νησί . δεν πίνω τσίπουρο με στραγάλια όπως εσύ αγαπητέ .

   • Χα! avatar
    Χα! @ ataktos 24/04/2010 20:44:28

    Τι έχουν τα στραγάλια?
    Κι εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω.
    Εγώ απλά διευκρίνησα αν τα υδροηλεκτρικά ειναι ΑΠΕ και γιατί κατά την γνώμη μου δεν τάχουν εντάξει προς επιδότηση.
    Το ξαναλέω. Ό,τι επιδοτείται, είναι εκ του πονηρού.
    Εδώ ξεκίνησε ολόκληρη εκστρατεία για το τάχα μου φαινόμενο του θερμοκηπίου παγκοσμίως, η ΔΕΗ τρώει απο πρόπερσι νομίζω, κάτι βαρβάτα πρόστιμα για τις λιγνιτικές μονάδες της, στις λαμογιές της επιδότησης κάποιων αμφιβόλου αποτελέσματος (εξαιρείται προφανώς το πασιφανές αποτέλεσμα να τ αρπάξουν κάποιοι), θα κώλωναν?
    Μάλλον θάχεις κάποια πληροφόρηση που αγνοώ, οπότε, φώτησέ με.

 23. ataktos avatar
  ataktos 24/04/2010 20:49:34

  διαβασε και τον yangoolas says:
  24/04/2010 at 20:.λιγο ποιο πανω ελεος ...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ataktos 24/04/2010 22:26:51

   βρε άτακτε, στο Γυμνάσιο στην Ελλάδα, από πότε σταμάτησαν να διδάσκουν Φυσική; Τι χάος είναι τούτο,

   • ataktos avatar
    ataktos @ archaeopteryx 24/04/2010 22:30:49

    archaeopteryx-naprawde musze sie tobie przyznac przyjacielu ze nie wiem ....

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 24/04/2010 22:34:43

    τι να κάνω βρε άτακτε...

   • ataktos avatar
    ataktos @ archaeopteryx 24/04/2010 22:44:35

    archaeopteryx-Εσύ αγαπητέ και πολύ άλλοι αγαπητοί μου φίλοι botilia ,suhoi ,ΠΠ ,factorx ,Γιαννη ,Κωστα ,Νικο κλπ κάνατε ότι μπορέσαμε ,δεν θα σκάσουμε υποχρεωτικά .Σας περιμένω ανυπόμονα στο κτήμα μου ήρεμα ,φιλικά και συντροφικά .Ας τους να σκάσουν τώρα αυτοί έχουν άλλωστε να χάσουν πολύ περισσότερα ..dobranoc για σημερα

 24. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 24/04/2010 22:59:48

  Ενα 2012 θα μας σωσει γενικως... αν αλλαξει λιγο 20% της μοιρας η κλιση της γης θα ψιλικρυωσουμε εδω στο νοτο. Ηλιο λιγοτερο, θα δουλευουμε περισσοτερο ρευμα περισσοτερο, πετρελαιο περισσοτερο, αερα λιγοτερο για ΑΠΕ, κανενα τυφωνακο.. μια χαρα. η δε Μπιρμπιλω π συζηταει και offshore Αιολικα* θα κανει μεσημεριαναδικο..

  * Δηλαδη θα πινουμε φραπεδιες με θεα ανεμομυλο στο βαθος... να σου πω καλο ειναι γιατι οι Τουρκοι υπεροχοι ναυτικοι θα τις τσακισουν στις στροφες και θα τρεχουμε να τους σωνουμε.. αχχαχααααααααααα

  ΕΛΕΕΕΟΟΟΟΟΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

  ΠΠ

 25. spiz avatar
  spiz 25/04/2010 01:27:50

  Στην επονομαζόμενη Στρατηγική μελέτη του ΕΠΧΣΑΑ/ΑΠΕ (Σουφλιά)http://www.minenv.gr/download/SEA_RES_SPF.pdf αναφέρεται σαφώς πως είναι Ελληνική πατέντα η εξαίρεση των μεγάλων υδροηλεκτρικών, σελίδες 37-38. "Στο Ελληνικό θεσμικό επίπεδο η προώθηση των ΑΠΕ εξαιρεί τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα. Σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 2 του ν. 2733/1999 όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο 3468/2006 και το άρθρο 17 του νόμου 3489/2006 ως παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ νοείται η ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από,α)...β)..γ)..δ)..την εκμετάλλευση υδάτινου δυναμικού από μικρούς υδρουλεκτρικούς σταθμούς ισχύος μέχρι 15 MWe°, ε)..
  η αιολική μαφία άλλαξε και τους τον ορισμό για τις ΑΠΕ.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ spiz 25/04/2010 09:58:41

   Καλό αυτό με την «αιολική μαφία»...

 26. spiz avatar
  spiz 25/04/2010 02:12:18

  www.minenv.gr/download/SEA_RES_SPF.pdf Σελιδες 37-38 της επονομαζόμενης Στρατηγικής μελετης γιά το ΕΠΧΣΑΑ/ΑΠΕ (Σουφλιά).Κεφ.1.2.1.1. Ποιές πηγές θεωρούνται ανανεώσιμες.
  "Στο Ελληνικό θεσμικό επίπεδο η προώθηση των ΑΠΕ εξαιρεί τα μεγάλα υδρουλεκτρικά..Άρθρο 2 του ν. 2743/1999 όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο 3468/2006 και το άρθρο 17 του ν. 3489/2006 ως παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ νοείται η ηλεκτρική ενεργεια που προέρχεται α)..β)..γ)..δ) η ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς ισχύος μέχρι 15 ΜWe,ε).." Η αιολική μάφια άλλαξε και τον ορισμό των ΑΠΕ γιατί άλλο ποιόν επιδοτείς και άλλο αν συμμετεχουν τα μεγάλα Υ/Η στον δεσμευτικό στόχο.
  Τις ποσοστώσεις ΑΠΕ θα τις διαμορφώσει ο Βασιλάκος ή θα τους πάρουμε με τις ..;Τα ίδια έκαναν και οι Λάλας Κολιοπάνος στο Κιότο και φορέσαμε μόνοι μας το 25% μόνο αύξηση ενώ μας έδειναν παραπάνω από την Ε.Ε. Βάζουν στόχους στην πλάτη μας και φαρδαίνουν οι τσέπες τους.Ο Τριανταφυλ.μετά τον Χατζησάββα έπιασε το ένθετο για τις ΑΠΕ. Παλαιό το κόλπο το είχε κάνει και η "Ε" μετα τα δημοσιεύματα γιά το (αιολικό)πάρκο των δεινοσαύρων στην Λακωνία του Ιού. Η Μπιρμπίλω έβγαλε τα χονδροαντισυνταγματικά άφησε όμως και κάτι να πατήσουμε όπως τις διατάξεις για την αγνόηση των Περιφερειακών Πλαισίων και τις ανοησίες περί υψίστης σημασίας εθνικό στόχο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή. Οι κινέζοι θα καίνε κάρβουνο με πυρηνικά και εμείς θα αναμένουμε τα αποτελέσματα των στοχασμών του ανέμου.
  Μία είναι η λύση,συμπαραγωγή από πυρηνικά στα βαλκάνια πού έτσι και αλλιώς θα μπούν και εισαγωγή ρεύματος.Η 2009/28/ΕΚ προβλέπει εισαγωγές από ΑΠΕ για την κάλυψη του εθνικού στόχου και η Μπ/λω έφερε τον Αλβανό και Σέρβο κουμπάρο για τις πράσινες μπίζνες ήδη σε επαφή με τις διεθνείς διασυνδέσεις της.Έχει να γίνει το σώσε με τις διασυνοριακές εισροές-εκροές.

 27. Thraphsorchis avatar
  Thraphsorchis 25/04/2010 03:14:12

  @archaeopteryx & yangoolas
  Επί του οικονομικού...
  Η ευγενής καταγωγή μου με αποτρέπει από την απάντηση αναλόγου ύφους με τη δική σας, οφείλω όμως να επισημάνω πως δεν υποσχέθηκα εγώ ένα ευρώ αλλά εσείς. Οι δικές μου αρλούμπες είναι τσάμπα, οι δικές σας τιμολογήθηκαν από εσάς τον ίδιο 1€.

  Επί της ουσίας...
  Βεβαίως και γνωρίσω πως οι προσχώσεις καταργούν τον ταμιευτήρα. Ήδη έχει συμβεί στα παλαιότερα δικά μας φράγματα (ο Υ/Η στο φράγμα Λάδωνα λειτουργεί ουσιαστικά με τη ροή) και είναι ο # 12 λόγος κατά των μεγάλων Υ/Η στην παρακάτω λίστα από το http://www.internationalrivers.org/en/climate-change/12-reasons-exclude-large-hydro-renewables-initiatives :

  A MAJOR EXPANSION OF LARGE HYDRO WILL HARM SUSTAINABLE DEVELOPMENT
  1. Large hydro does not have the poverty reduction benefits of decentralized renewables
  2. Including large hydro in renewables initiatives would crowd out funds for new renewables
  3. Promoters of large hydro regularly underestimate costs and exaggerate benefits
  4. Large hydro will increase vulnerability to climate change
  5. There is no technology transfer benefit from large hydro
  A MAJOR EXPANSION OF LARGE HYDRO WILL HARM PEOPLE AND ECOSYSTEMS
  6. Large hydro projects have major negative social and ecological impacts
  7. Efforts to mitigate the impacts of large hydro typically fail
  8. Most large hydro developers and funders oppose measures to prevent the construction of destructive projects
  9. Large reservoirs can emit significant amounts of greenhouse gases
  A MAJOR EXPANSION OF LARGE HYDRO WILL HARM ENERGY SECURITY
  10. Large hydro is slow, lumpy, inflexible and getting more expensive
  11. Many countries are already overdependent on hydropower
  12. Large hydro reservoirs are often rendered non-renewable by sedimentation

  Για τους κινδύνους κατολισθήσεων από αλλαγές στον υδροφόρο δείτε το
  http://www.salweenwatch.org/index.php?option=com_content&view=article&id=85%3Athree-gorges-dam-landslide-kills-more-than-30&Itemid=70

  Δια ταύτα...
  Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ περιβαλλοντικές επιπτώσεις και κανείς (σοβαρός) δεν τα κατηγοριοποιεί ως ΑΠΕ

  Το να πασπαλίζουμε τεχνικά θέματα με μια ισχυρή δόση συνομωσιολογίας δεν βοηθά στην κατανόηση ούτε του τεχνικού θέματος ούτε της συνομωσίας

  Φοβάμαι πως χρωστάτε και 2ο Ευρώ

 28. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/04/2010 09:57:48

  Δεν θες παληκάρι μου Υ/Η; Δεν με χαλάει καθόλου. Ούτε εγώ τα θέλω, Γιστί ο Σημίτης τα έβγαλε τα Υ/Η της ΔΕΗ αό "ΑΠΕ", αλλά τα ιδιωτικα Υ/Η της Μπιρμπίλη είναι ΑΠΕ; Φυσικά και δεν μπορούμε να έχουμε πολλά μεγάλα Υ/Η: Δεν έχουμε το νερό. Ωστόσο ΕΧΟΥΜΕ μεγάλα Υ/Η, (της ΔΕΗ) που σε αντίθεση με τα σχεδιαζόμενα έργα των εργοδοτών της Μπιρμπίλη δεν ήταν και δεν είναι επιδοτούμενα. Ότι σχεδιάζει η Μπιρμπίλη, είναι επιδοτοούμενο. Το κατάλαβες; Οι επιδοτήσεις με ενοχλούν.

  Οι πηγή που αντέγραψες είναι στην Καλιφόρνια... Ούτε η Καλιφόρνια ούτε οι ΝΔ ΗΠΑ έχουν νερά για μεγάλα υδροηλεκτρικά. Αυτό που ισχύει στην Καλιφόρνια και την Αριζόνα δεν ισχύει στο Κάλγκαρυ ή στην Νορβηγία, αλλά που να το συλλάβει το μυαλό σου...

  Το ότι δεν έχουμε νερά στην Ελλάδα, δεν πάει να πει ότι δεν είναι ΑΠΕ τα Υ/Η. Το ότι έχουμε αέρα στην Ελλάδα, δεν πάει να πει ότι τα αιολικά παράγουν τσάμπα ρεύμα. ΑΠΕ είναι και τα μεν και τα δε. Απλά, τα Υ/Η (που δεν σου αρέσουν) παράγουν ρεύμα χωρίς επιδότηση, ενώ τα αιολικά παράγουν ρεύμα μόνο από επιδότηση.

  Τώρα, για να πάμε στην ουσία των decentralized renewables, επειδή πέρασα και εγώ την φάση αυτή, πριν την ανακάλυψη του aids, αναφέρεται σε άλλο τρόπο ζωής. Ξυπνάς το πρωί και, εαν ο καιρός ήταν καλός χτές, έχεις ζεστό νερό. Έρχεται το βράδυ, και, εάν φυσάει, ακούς ραδιόφωνο. Μιά χαρά ήταν, και το σεξ ήταν ελεύθερο (και δεν χρειαζόταν το coitus interuptus). Με decentralized renewables επιστρέφεις στον μεσαίωνα, που ωραία θα είναι, (φτάνει να μην χρειάζεται κανένας δικό σου μεταφορά με ελικόπτερο σε νυχτερινό χειρουργείο, εάν καταλαβαίνεις τι εννοώ).

  Τώρα, δεν είμαστε όλοι καθηγητές στο Berkeley, και, προσωπικά, θεωρώ ότι οι ΑΠΕ (με εξαίρεση τα Υ/Η όπου έχει νερά) δεν είναι λύση στο ενεργειακό (με σημερινές τεχνολογίες και οικονομικά, και σημερινό τρόπο ζωής, και ελάχιστες εξαιρεσεις για εφαρμογές εκτός δικτύου). Αλλά επειδή σε βλέπω να ψάχνεσαι, να μια εύκολη ιστοσελίδα που λέει τι θεωρεί η Μπιρμπίλη και η κάθε Μπιρμπίλη ΑΠΕ: http://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy.

  Σε κοσμικά και γαλακτικά χρονοδιαγράμματα, και το πετρέλαιο και το ουράνιο είναι ΑΠΕ, αλλά εμείς δεν καταλαβαίνουμε κύκλους δισεκαττομυρίων ετών χαχαχαχα.

  Βρες μου μία ιστοσελίδα που να λέει ότι τα Υ/Η δεν είναι ΑΠΕ και η προσφορά μου ισχύει. Αυτή που βρήκες, λέει ότι «δεν είναι καλή» ΑΠΕ.

 29. Thraphsorchis avatar
  Thraphsorchis 25/04/2010 12:27:47

  Η σύγχυση μικρών και μεγάλων Υ/Η δεν δικαιολογείται από το status σας ως "Αποδυτηριάκια" της ενέργειας.

  Οι φόροι και οι επιδοτήσεις είναι οικονομικά εργαλεία διαχείρισης του "εξωτερικού κόστους" (externality), όπως η ρύπανση, μίας παραγωγικής δράσης.

  Τα "κακά" ΑΠΕ (σας), δηλαδή τα μεγάλα Υ/Η, στο τέλος της ζωής τους (λίγες μόνο γενεές όπως και εσείς ο ίδιος παραδέχεστε) θα έχουν αφήσει πίσω τους μία μπαζωμένη κοιλάδα με λάσπη και κροκάλες.
  Ποιός ο λόγος να επιδοτηθεί κάτι τέτοιο; Επειδή λειτουργούν με νερό (όπως οι πλημμύρες);
  Επίσης εγώ δεν θα αγνοήσω και το οικολογικό κόστος να ξυριστεί μία περιοχή χιλιάδων στρεμμάτων από κάθε τι ζωντανό, έστω και εάν εσείς δεν το αποτιμάτε σε χρήμα.

  Τα μικρά Υ/Η έχουν ένα μικρό (και συντηρήσιμο) τεχνικό έργο στη υδροληψία τους, ΔΕΝ κατακρατούν φερτά καθώς παρακάμπτονται από τα πλημμυρικά φαινόμενα και είναι θεωρητικά αθάνατα. Αυτά είναι επιδοτούμενα. Και καλώς είναι.

  Το να αφεθούν όλα στις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς θα μας κάνει τα δάση καυσόξυλα. Κάπου τραβάμε μία γραμμή.

  Δεν είναι το οικονομικό κόστος ο μόνος γνώμονας της κατεύθυνσης της ενεργειακής πολιτικής. Θα πρέπει και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ενός έργου να είναι παράγων του κόστους του.

  Βεβαίως "μακροπρόθεσμα όλοι είμαστε νεκροί", αλλά με αυτό το σκεπτικό δανειζόμασταν και δυστυχώς είμαστε ακόμα ζωντανοί και χρεωμένοι.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Thraphsorchis 25/04/2010 13:56:25

   δεν έχεις άδικο σε αυτά που λές (αν και δεν βλέπω το πράγμα ιδοελογικά, αλλά οικονομικά και τεχνολογικά). Κρυμμένα κόστη και παραπλανητικές κοστολογήσεις υπάρχουν, αλλά το 80% της αλήθεια είναι στην τιμή. Πόσο το κάρβουνο, πόσο το πυρηνικό, πόσο το αιολικό. Χέστο το Υ/Η, αλλού το πάω, αλλού κολλάς.

   Φτιάχτηκε ένα σύστημα τιμωρίας του κάρβουνου και επιδότησης των ΑΠΕ (αιολικών και των φωτοβολταϊκών), που είναι ρεμούλα, απάτη, κλοπή, επιδοτούμενη από τα 90 ή 250 ή 450 ευρώ ανά μεγαβατώρα που θα πληρώνει ο ΔΕΣΜΗΕ για αυτά τα "αγαθά".

   Αν εσύ θυμώνεις με τα μεγάλα Υ/Η που τα πληρώνεις με 20 ή 30 την μεγαβατώρα (δεν το γνωρίζω, αλλά κάπου εκεί θα είναι), ΓΙΑΤΙ δεν επαναστατείς που θα σου χρέωνουν τα φ/β με 400 ή 450 και τα αιολικά με 90 (για πάνω από 50MW) και 250 (κάτω από 50MW);

   Να και άλλη ψυχαγωγία http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1231098&nt=103

 30. Σωτήρης avatar
  Σωτήρης 25/04/2010 21:02:59

  Αγαπητοί φίλοι,
  νομίζω ότι υπάρχουν μερικές παρανοήσεις και στο άρθρο, και στα όσα γράφονται εδώ γενικώς.

  Να δηλώσω πρώτα απ'όλα ότι είμαι υπέρ της υδροηλεκτρικής ενέργειας (και από μεγάλα φράγματα τα οποία θεωρώ ΑΠΕ) και γενικά υπέρ της χρήσης οποιασδήποτε εγχώριας πηγής ενέργειας. Ειδικά για τα μεγάλα φράγματα, πρέπει να σχεδιάζονται με σύνεση και με σεβασμό προς το περιβάλλον, και όχι σε μέρη όπως η Βάλια Κάλντα. Αν σχεδιαστούν σωστά, μπορεί να έχουν πολλαπλά οφέλη (πχ. βλέπε τεχνητή λίμνη Πλαστήρα).

  Αν και λέγεται ότι έχουμε αξιοποιήσει το 30% του θεωρητικά εκμεταλλεύσιμου υδροηλεκτρικού δυναμικού, δυστυχώς δεν έχουν μείνει πολλές θέσεις για δημιουργία μεγάλων φραγμάτων. Αυτά που απομένουν είναι τεχνικά δύσκολα, ακριβότερα και κοινωνικά δύσκολα αποδεκτά.

  Να η ένστασή μου:
  Ο στόχος που έχουμε θέσει για τις ΑΠΕ αρχικά ήταν, 18% της συνολικά καταναλισκόμενης ενέργειας να είναι ΑΠΕ. Η συνολική ενέργεια συμπεριλαμβάνει μεταφορές, θέρμανση, τα πάντα. Ο καινούριος στόχος είναι για το 20% της συνολικής ενέργειας (2 % παραπάνω).
  Το 40% που ειπώθηκε από που βγαίνει;
  Το 40% είναι το ποσοστό - στόχος για την ηλεκτρική ενέργεια και μόνο (ο,τι παράγεται από τη ΔΕΗ και τις εταιρίες ηλεκτρισμού). Θα έχετε ακούσει ότι το 70% της ενέργειας που καταναλώνουμε στην Ελλάδα (για όλες τις χρήσεις) είναι εισαγόμενη (πετρέλαιο-φυσικό αέριο). Ο ενέργεια για τις μεταφορές εξαρτάται από το πετρέλαιο, και αυτό δεν θα αλλάξει στο προσεχές μέλλον. Τα υδροηλεκτρικά είναι γύρω στο 3-6% (της συνολικής ενέργειας), οι άλλες ΑΠΕ 1-2% και τα υπόλοιπα ο λιγνίτης, εισαγωγές κτλ. Στόχος λοιπόν είναι 20% σε αυτό το άθροισμα.

  Ας εστιάσουμε λοιπόν στην ηλεκτρική παραγωγή. Εκεί ο στόχος είναι 40% και ξεκάθαρα, συμπεριλαμβάνονται και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά σε αυτό. Πού βρισκόμαστε σήμερα; Αν πάρετε στα χέρια σας τον πιο πρόσφατο λογαριασμό της ΔΕΗ, στο μέσον της 2ης σελίδας αναφέρεται το μείγμα καυσίμου για όλη τη χώρα για το τελευταίο 12μηνο.
  Ο λιγνίτης είναι στο 50%, το πετρέλαιο στο 10% (λόγω των πετρελαϊκών σταθμών στα νησιά) τα υδροηλεκτρικά στο 10% και οι άλλες ΑΠΕ είναι στο 6%. Συνολικά λοιπόν τώρα έχουμε 16% ενώ ο στόχος είναι 40%.

  Οι εγκαταστάσεις δεν έχουν σχέση με αυτό το ποσοστό. Ειπώθηκε ότι έχουμε ήδη ξεπεράσει το στόχο, γιατί έχουμε 3000 MW υδροηλεκτρικά (αυτά όμως δουλεύουν μόνο το 30% του χρόνου, όποτε χρειαστεί). Και επίσης ειπώθηκε ότι οι σκανδιναβικές χώρες πλην Δανίας δεν εγκαθιστούν αιολικά πάρκα.
  Η Δανία, με το μισό πληθυσμό και το τρίτο της έκτασης της Ελλάδας, έχει πάνω από 3000 MW αιολικά, και έτσι παράγει το 20% της ηλεκτρικής της ενέργειας. Η Σουηδία με έκταση πενταπλάσια της Ελλάδας και λίγο μικρότερο πληθυσμό, και χωρίς τους αέρηδες του Αιγαίου, έχει 1000 MW αιολικά - όσα κι εμείς. Η Φινλανδία πάνω από 400. Αλλά αφού οι χώρες αυτές επένδυσαν σε πυρηνικά και υδροηλεκτρικά προ 30 ετών, δεν μπορούν να αλλάξουν σε 1-2 χρόνια. Αυτές είναι χώρες ήδη ανεπτυγμένες, και από εδώ και πέρα η κατανάλωση ηλεκτρισμού θα μειώνεται (και μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας). Μακάρι να είχαμε κι εμείς μεγάλα κοιτάσματα ουρανίου (αυτά που έχουμε εξακριβωμένα στις Σέρρες δεν επαρκούν αλλά θα πρέπει να το ψάξουμε) ώστε να είχαμε και πυρηνικά. Διότι ο λιγνίτης λιγοστεύει. Φτάνει δεν φτάνει για 40 χρόνια-αν εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα της Δράμας και της Ελασσόνας, αλλά οι τοπικές κοινωνίες δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα. Ας αναπτύξουμε τις ΑΠΕ, και ας βάλουμε στην άκρη και λίγο λιγνίτη για τις επόμενες γενιές.

  Και κάτι ακόμη. Η επιδότηση έχει σκοπό να δώσει κίνητρα, να βοηθήσει την ανάπτυξη ενός τομέα της αγοράς. Στόχος είναι να μην χρειάζονται άλλο οι επιδοτήσεις και τα πράγματα να κυλάνε μόνα τους. Η ΔΕΗ χρειάζεται επιδότηση; Ουσιαστικά έχει ακόμη μονοπώλιο (και καλά κάνει!), δεν πληρώνει για τα νερά που χρησιμοποιεί (και πάλι καλά) και όταν γίνανε τα φράγματα αυτά, ήταν κρατική, και οι απαλλοτριώσεις των περιοχών που πλημμύρισαν γίνανε με έξοδα του κράτους. Δεν μας φτάνει που "επιδοτούμε" την ΕΡΤ;

  Ας λειτουργήσει επιτέλους αυτή η Μεσοχώρα που είναι έτοιμη εδώ και τόσα χρόνια, και δεν έχει σχέση με την εκτροπή του Αχελώου, τόσα λεφτά ξοδεύτηκαν. Χάνουμε δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο, ενώ θα είχαμε καθαρή ενέργεια.

  Να μη σας κουράζω άλλο. Για πάρετε πάλι στα χέρια σας αν θέλετε τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Στην πρώτη σελίδα δεξιά, εκεί που λέει ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΕΩΣΕΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ και δείτε πόσο είναι το τέλος ΑΠΕ. Για μένα είναι 0,38 €, και ο λογαριασμός μου ήταν 127 €!!!
  Δεν χρειάζονται κραυγές και υστερίες. Απλά, δείτε μόνοι σας την αλήθεια. Κι ας ψάχνουμε κάτι πριν το γράψουμε και το αμολήσουμε στο διαδίκτυο!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Σωτήρης 26/04/2010 01:12:56

   Ο δικός μου λογαριασμός της ΔΕΗ έχει 6% για ΑΠΕ και 7% για διασύνδεση. Η Δανία βασίζεται σε κάρβουνο αλλά έχει και 20% από το εθνικό της προϊόν, η Σουηδία είναι πυρηνική και υδροηλεκτρική. Η Γερμανία εισάγει, και όλοι γκρινιάζουν για τις επιδοτήσεις που έχουν για τα φ/β. Η Γερμανία καταναλώνει το 1,5% των συνολικών αναγκών της από Υ/Η και Α/Γ. 11% πυρηνική, 22% αέριο, 22% κάρβουνο και λιγνίτη και 35% πετρέλαιο. Καλή η φιλολογία, αλλά η Γερμανία σχεδιάζει 26 νέες μονάδες κάρβουνου. Πυρηνικό εισάγει από την Γαλλία.

   Το 40% που σε ξενίζει και εσένα, είναι Μπιρμπιλοδουλειά. Το έχει πει και επίσημα. Έχεις δίκιο για τον λιγνίτη που λιγοστέυει αλλά ο εισαγόμενος λιθάνθρακας είναι φτηνός (ανά MWhr) και άφθονος, αλλά η παρέα θέλει αέριο και LNG (τι θα γίνουν; κλέφτες;)

   Αν θες πάντως να πληρώνεις τα δικά μου τέλη υπέρ ΑΠΕ, δεν θα έχω καμιά αντίρρηση.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Σωτήρης 26/04/2010 01:16:40

   και, φίλε μου, δεν είμαι υπέρ ή κατά οποιουδήποτε πράγματος, αυτά τα υπέρ και κατά είναι για παπαδοπαίδια. Είμαι για ότι συμφέρει τον καταναλωτή, με βάση €/kWhr στον λογαριασμό μου (και με τα παράπλευρα, ευχαρίστως, κοστολογημένα, τίμια, και όχι για να φτιάχνονται νέες μαφίες.

   • Σωτήρης avatar
    Σωτήρης @ archaeopteryx 26/04/2010 07:49:59

    Αρχαιοπτέρυξ
    Με την τελευταία Υπουργική Απόφαση Δ5/Φ1/5630/7.4.2003 το ύψος του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ προσδιορίσθηκε σε 0,60 ΕΥΡΩ ανά MWH και η επιβάρυνση για ένα μέσο καταναλωτή υπολογίζεται σε 0,15 ΕΥΡΩ το μήνα. Πώς γίνεται για σένα να είναι 7% για σένα ειδικά, δεν καταλαβαίνω.
    Το κόστος διασύνδεσης υπάρχει εξ'αιτίας των ΑΠΕ; Στο λογαριασμό μου αυτό το τέλος είναι πάνω από 8 ευρώ.
    Κι όμως αυτό το κόστος οφείλεται στο ότι στα νησιά καίμε πετρέλαιο που είναι ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ. Αν είχαμε ΑΠΕ στα νησιά, θα ήταν πολύ μικρότερο. Στα νησιά δεν θα καίμε ποτέ λιθάνθρακα ούτε θα κάνουμε πυρηνικά.
    Σου εξήγησα για τα σκανδιναβικά κράτη. Έχουν ήδη τεράστιες εγκαταστάσεις από πυρηνικά και υδροηλεκτρικά (στα υδροηλεκτρικά είναι τυχεροί). Αν κάνεις επενδύσεις στα πυρηνικά, αυτό σε δεσμεύει για 40 χρόνια... δεν μπορείς να τα αλλάξεις μέσα σε λίγα χρόνια. Παρ'ολα αυτά κάνουν ισχυρές επενδύσεις σε ΑΠΕ. Τώρα διάβασα η Σουηδία έχει περισσότερο από όσο νόμιζα, ξεπέρασε τα 1600 Μ΅εγκαταστάσεις.
    Όπως μπορείς να δεις στη wikipedia, στη Γερμανία το 2007 το 6% του ηλεκτρισμού παρήχθη από ανεμογεννήτριες. Και να σημειωθεί ότι η Γερμανία δεν έχει ούτε τον δικό μας ήλιο ούτε τον άνεμο, και είναι 3 φορές πιο πυκνοκατοικημένη από την Ελλάδα, οπότε δεν έχει τα δικά μας ανεμοδαρμένα ύψη.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power_in_Germany
    Σε αυτές τις χώρες, ο λιθάνθρακας είναι κυρίως δικός τους. Γιατί να προσθέσουμε ακόμη ένα εισαγώμενο καύσιμο;
    Σε ποια Ελληνική πόλη θέλεις να γίνει εργοστάσιο λιθάνθρακα; Μάλλον, ποια πόλη θέλει και θα δεχτεί εργοστάσιο λιθάνθρακα;

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 26/04/2010 08:08:51

    Σωτήρη, οι Υπουργικές Αποφάσεις κοροϊδεύουν εμάς και εσύ κοροϊδεύεις τον εαυτό σου. Το Ειδικό Τέλος έχει υποκατασταθει από την τιμή στην οποία αγοράζει ο ΔΕΣΜΗΕ. Από εκεί σε κλέβουν. Αν είσαι ο Πεταλωτής, ή κάποιος τέτοιος, δικαιολογείσαι. Ρώτα τον ΔΕΣΜΗΕ πόσο αγοράζει το συμβατικό ρεύμα, πόσο το Υ/Η της ΔΕΗ. πόσο το αιολικό της Τερνα, EDF, Iberdrola και του κάρθε τέτοιου, και πόσο τα φ/β. Η Γερμανία ΕΙΣΑΓΕΙ ρεύμα. Μάθε να διαβάζεις.http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_in_Germany
    Ποiα πόλη θέλει λιθάνθρακα; Ρώτα τους συνδικάλες της ΔΕΗ που τα έπιασαν από τον Μυτηλιναίο για να το μπλοκάρουν όταν το είχε ξεκινήσει ο Αθανανσόπουλος. Για τις Σκανδιναβικές χώρες δες το σχεδιάγραμμα και μην λές αρλούμπες.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 26/04/2010 08:10:52

    Ο ΔΕΣΜΗΕ αγοράζει θερμοηλεκτρικό στα €35 την μεγαβατώρα, αιολικό από αιολικά κάτω των 50MW €250/MWhr, αιολικό από πάνω από 50MW 90 €/MWhr και φ/β στα 400-450. Κοινώς, ξύπνα.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 26/04/2010 08:13:07

    1,5% της κατανάλωσης ενέργειας στην Γερμανία το 2009 είναι από υδροηλεκτρικά ΚΑΙ αιολικά. Κατά τα λοιπά λαδώνουν την Κυβέρνησή σου για να βάλεις εσύ. Κορόϊδο
    http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_in_Germany

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 26/04/2010 08:18:45

    άσε που αν είσαι ακόμα σε Υπουργικές αποφάσεις του 2003 για ΑΠΕ, προφανώς δεν έμαθες ότι βηγκε ο Γιωργάκης πρωθυπουργός και στο θέμα κάνουν κουμάντο οι σύμβουλοι της Μπιρμπίλη που είναι υπάλληλοι της Τερνα.

    http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/01/blog-post_7003.html

    δες και τα links του, και κάτι επόμενα, να ψυχαγωγηθείς. Διάβασε και το link windwatch εδώ στου συνδέσμους του αντινιουζ, κάτω κάτω.

   • Σωτήρης avatar
    Σωτήρης @ archaeopteryx 26/04/2010 08:21:24

    Πόσες φορές έχουμε πει τα ίδια πράγματα. Ου με πείσεις καν με πείσεις. Κι εγώ νομίζω ότι δεν καταλαβαίνεις το διάγραμμα. Ξέρεις στα διαγράμματα βλέπει κανείς αυτό που θέλει.
    ΠΕΣ ΜΟΥ. ΑΜΦΙΒΑΛΕΙΣ ΟΤΙ Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ 1600 MW ΑΙΟΛΙΚΑ;
    Λυπάμαι που αφήνεις να λέγονται εδώ ανακρίβειες -αρκεί να συμφωνούν μαζί σου- ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΎ ΛΥΠΆΜΑΙ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΣΥ ΑΝΑΚΡΊΒΕΙΕΣ.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 26/04/2010 08:35:31

    Μάστορα, εσύ είσαι αυτός που θέλει γιαλιά. Δεν με νοιάζει αν σε πείσω. Μπροστά σου είναι. Τα λαμόγια ειδικεύονται στο να ερμηνεύουν την αλήθεια κατά το δοκούν. Τα κουβαδάκια σου και στην πλαζ.

    Από όσα έχει πει έχεις δίκιοπ μόνο στο ότι το κόστος για την ΔΕΗ του ρεύματος στα νησιά είναι μεγαλύτερο λόγω μη διασύνδεσης. Δεν έχετε λεφτά για διασύνδεση, και έτσι τα νησιά θα έχουν ακριβό ρεύμα.

    Κάθε αιολικό που μπαίνει (ακόμα και στα νησιά), ακριβαίνει τον μέσο όρο αφού, στα μη πασοκικά μαθηματικά 250>90>35. Το κατάλαβες;

 31. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 26/04/2010 08:44:08

  Να πάρε και άλλα. Βέβαια οι Σουηδοί μετράνε τα Υ/Η σαν renewables. Ενω οι Πασόκοι τα εξαιρούν (που είναι για να μην ξεχνιέσαι και οτ θέμα της ανάρτησης. Τα κουβαδάκια, γρήγορα.

  Primary Energy Supply
  Swedish primary energy supply depends mainly on nuclear energy, oil and renewable sources. The share of nuclear
  energy (37%), as well as the share of renewable sources (26%), is much higher than the corresponding EU-27 average
  percentage (14% and 6% respectively). The consumption of solid fuels (6% share) and gas (2% share) is significantly
  lower than the EU-27 average (18% and 24% respectively).
  Domestic Production
  Domestic production is limited to nuclear and renewable energy. Sweden is a significant producer of nuclear energy,
  holding the third place among all EU Member States. An important part of domestic production results from renewable
  sources – mainly hydro - being thus far above the EU-27 average of 12%. Energy production from renewable sources
  has shown an increase of 20% since 1990, while total domestic production has increased by 16% since 1990.

  http://ec.europa.eu/energy/energy_policy/doc/factsheets/mix/mix_se_en.pdf

  • ataktos avatar
   ataktos @ archaeopteryx 26/04/2010 09:12:39

   archaeopteryx-Όταν έχουμε έναν ασθενεί το πρώτο που κάνουμε είναι η διάγνωση... ,έτσι και στα ενεργειακά που είναι βαθειά ασθενής τομέας της οικονομίας ,οπού το ΓΑΠ «γιατρός» απεφάνθη αντιγράφοντας τον κύριο Γκορ «Πράσινη ανάπτυξη» .Είναι απλό .Τώρα τι σημαίνει αυτό μόνο το Μπιρμπίλιο ,Ζερβός και τα κοράκια έχουν αντιληφτεί και κατανοήσει . Εμείς οι αδαείς θα επιμένουμε και θα απαιτούμε την διαγνώσει που λέγετε απλά ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ Μίγμα!!!! η Ενεργειακό ισοζύγιο!!!!(δηλ. μια αξονική ακτινογραφία) που μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι της πολιτείας αποφεύγουν να μας παρουσιάζουν ( πρέπει να σκύψουν και εργαστούν πρωτογενώς)

  • Σωτήρης avatar
   Σωτήρης @ archaeopteryx 26/04/2010 09:45:39

   Αρχαιοπτέρυξ,

   σε ποιον μιλάς και λες "έχετε"; Εσύ που είσαι και τι έχω εγώ που δεν έχεις εσύ;
   Δεν διαφωνώ με τα στοιχεία που παραθέτεις. Δώσε μου όμως και ένα σύνδεσμο που να λέει ότι στο 40% δεν θα προσμετρηθεί και η παραγωγή από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, και θα υποκλιθώ.
   ΑΠΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ Υ/Λ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΟΥΝ!
   Πρέπει να προσμετρηθεί.
   Ούτε διαφωνώ ότι η Γερμανία εισάγει ηλεκτρισμό. Ούτε ότι η Σουηδία έχει το ενεργιακό μείγμα που λες.
   Επίσης, πες μου. Συμφωνείς ή διαφωνείς ότι η Σουηδία είχε 1067 MW το 2008 και τα έκανε 1560 MW το 2009 (έβαλε δηλαδή 500 σε ένα χρόνο!).
   Τα υπόλοιπα, άλλη φορά.
   ΥΓ το πατερναλιστικό ύφος δεν σε κάνει πιο πειστικό. Ξέρω κι εγώ να μιλήσω άσχημα.

 32. Thraphsorchis avatar
  Thraphsorchis 26/04/2010 10:22:20

  Μην ξεχνάμε πως το θέμα του post ειναι οι επιδοτήσεις στα υδροηλεκτρικά.

  Συνοψίζω τη θέση μου...

  Στην Ελλάδα τα ποτάμια δεν τα τροφοδοτούν τα στραγγίσματα των παγετώνων όπως στη Νορβηγία, αλλά οι βροχές, τα λιωμένα χιόνια και τα υπόγεια νερά. Αυτό σημαίνει πως τα ποτάμια ΜΑΣ αργά αλλά σταθερά διαβρώνουν και παρασύρουν εδάφη (και δυστυχώς σκουπίδια).

  Τα μεγάλα Υ/Η είναι μεν πηγές ενέργειας (ΠΕ) αλλά όχι Ανανεώσιμες (μακροπρόθεσμα) καθώς οι ταμιευτήρες μπαζώνονται από προσχώσεις.

  Μεγάλα υδροηλεκτρικά δεν απομένεται να κατασκευαστούν εκτός Βάλια Κάλντα. Έχουν μηδενικές εκπομπές CO2 (αλλά μεγάλες μεθανίου) ενώ έχουν θηριώδες περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος. Ικανοποιούν παράλληλα αρδευτικές ανάγκες, παραλαμβάνουν το "θόρυβο" της καθημερινής ηλεκτροπαραγωγής "σιδερώνοντας" την καμπύλη της ζήτησης, έχουν γρήγορη απόκριση με μεγάλη ισχύ αλλά περιορισμένο χρόνο λειτουργίας και είναι εξαιρετική εφεδρεία. Έχουν σημαντικά ενεργειακά πλεονεκτήματα αλλά και αρκετά μειονεκτήματα, πάντως περιβαλλοντικά αθώα δεν είναι. Καλώς δεν επιδοτούνται.

  Τα υπόλοιπα Υ/Η που θα μπορούσαν να κατασκευαστούν είναι μικρά και πραγματικά ανανεώσιμα. Πρέπει να επιδοτούνται ανεξαρτήτως φορέα λειτουργίας.

  Μηδενικές εκμομπές CO2 δεν σημαίνουν μηδενικό περιβαλλοντικό κόστος (για το οποίο και χρειαζόμαστε τις επιδοτήσεις).

  Ως προς την ορολογία θα καταλήξω με τα εξής:
  Την έκφραση "ΑΠΕ" τη σημασιοδοτούμε θετικά όπως τη λέξη νεράιδα.
  Την κακιά νεράιδα τη λέμε μάγισσα. Ας κάνουμε το ίδιο με τις "κακιές" (Α)ΠΕ.

  • Σωτήρης avatar
   Σωτήρης @ Thraphsorchis 26/04/2010 14:32:51

   Τraph,
   λες κάποιες αλήθειες αλλά διαφωνώ με κάποια άλλα σημεία.
   Το μεθάνιο όντως αναφέρθηκε ότι παράγεται από τα μεγάλα φράγματα. Πού και πότε όμως; Μόνο στα τροπικά μέρη και μόνο αν δεν αποψιλωθεί η περιοχή που θα κατακλυστεί από τα νερά. Αν μείνουν δέντρα, θα σκεπαστούν από το νερό και θα σαπίσουν.
   Όσο για το αν τα φράγματα γεμίζουν με φερτές ύλες, η λύση είναι απλή: αναβαθμίδες ανάντι του φράγματος, για να μην αναφέρουμε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα εδάφη από τα οποία περναει ο ποταμός ούτως ή άλλως, με διατήρηση των δασών και σωστή φροντίδα των καλλιεργειών. Αν πάλι γεμίσουν, σας λέω, το χαλίκι που μαζεύεται στα ποτάμια είναι περιζήτητο. Ρωτήστε έναν εργολάβο.
   Η λίμνη του Μαραθώνα είναι κοντά 80 ετών. Η του Πλαστήρα πλησιάζει τα 60. Δεν είδα να γίνανε πεδιάδες....

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Σωτήρης 26/04/2010 15:37:24

    Το κελάρισμα της ροής αναπληρώνει το οξυγόνο στα ποτάμια.

    Λόγω στασιμότητας το οξυγόνο του νερού της λίμνης αναλίσκεται γρήγορα και από ένα σημείο και μετά παίρνουν το πάνω χέρι αναερόβιες διεργασίες. Ξύλα, φύλλα και λοιπό οργανικό φορτίο (φερτό ή αυτόχθονο) αποσυντίθεται σε λάσπη και μεθάνιο.

    Τα μεγάλα μπαζώματα δεν γίνονται λίγο-λίγο, αλλά σε πλημμυρικές ροές που κανένα χτένι δεν κρατάει διότι παρασύρεται από αυτές. Ίσως θυμάστε τη βροχή που παρέσυρε όλα τα βαρέα μηχανήματα διαμόρφωσης της κοίτης του Κηφισού και έπνιξε έναν εφοπλιστή στη στεριά! Οι ταμιευτήρες δεν μπαζώνονται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σταδιακά και σε μακρό χρονικό διάστημα. Ο Λάδωνας (εποχής ‘50) είναι πλέον Υ/Η ροής διότι ο ταμιευτήρας του «εμπαζώθη». Και δεν είναι μόνον τα φερτά αλλά και οι κατολισθήσεις των πρανών της ίδιας της λίμνης που δέχονται κυμαινόμενες υδραυλικές πιέσεις και υποχωρούν.

    Τα ποτάμια λίγο πολύ διέρχονται από περιοχές με βραχώδες υπέδαφος (αλλιώς θα χάνονταν σαν πότισμα σε χωράφι). Οι τεχνητές λίμνες όμως γίνονται όπου το επιτρέπει η μορφολογία του εδάφους, και τα υπεδάφη τους δεν είναι πάντα στεγανά.

    Μπορούμε να ερευνήσουμε την βυθομετρική εξέλιξη των μεγάλων Υ/Η μιας και τα αρχαιότερα δεν πρέπει να ξεπερνούν τον αιώνα. Η πεποίθηση μου είναι πως τα περισσότερα έχουν ημερομηνία λήξεως. Ήδη από το ‘60 υπήρχε σφοδρή κριτική στο φράγμα του Ασσουάν, πως θα κατακρατούσε τη ζωογόνο λάσπη από τις καλλιέργειες του Νείλου.

    Δεν θεωρώ το θέμα του μεθανίου κυρίαρχο αλλά άμα ψειρίζουμε το CO2 του χάλυβα τότε να βάλουμε στα τεφτέρια και το CH4 της λίμνης και τα καύσιμα των βαρέων χωματουργικών μηχανημάτων και τα πάντα όλα.

    Τέλος: Ο Μαραθώνας είναι ο πάτος μίας αργιλικής υδρολεκάνης στράγγισης χωρίς σημαντικά ποτάμια.
    Οι όχθες της λίμνης Πλαστήρα, εκεί που δεν υπάρχει ανθρώπινη τουριστική δραστηριότητα, είναι μία πρασινωπή μπίχλα, διαφορετική από τις όχθες πχ των Πρεσπών που είναι φυσική λίμνη.

    Μηπως δουλεύετε στον ΔΕΣΜΗΕ;

   • Σωτήρης avatar
    Σωτήρης @ Σωτήρης 26/04/2010 15:47:48

    Thraph

    Νομίζω ότι το θέμα το έθεσες σε σωστές βάσεις. Συμφωνώ με αυτά που λες, ξέρεις τι λες.
    Όχι.. Καμιά σχέση ούτε με επιχειρήσεις ούτε με υπηρεσίες... άσχετος ελεύθερος επαγγελματίας είμαι... με κάποια ενδιαφέροντα και χωρίς συμφέροντα!

 33. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 26/04/2010 11:26:17

  Πρωτότυπες σκέψεις. Σε όλον τον κόσμο και όλη την βιβλιογραφία, τα υδροηλεκτρικά είναι εξ ορισμού, και κατ' εξοχήν, ΑΠΕ. Στην Ελλάδα του θραψορχι, τα υδροηλεκτρικά εκπέμπουν μεθάνιο. Μεγάλε, να το συλλέξουμε να το δίνουμε στην ΔΕΠΑ!! Μαζί με πορδές αγελάδων με κλανιόλες Τα Υ/Η δεν είναι ανανεώσιμα επειδή μπαζώνονται (!), αλλά τα αιολικά που σκουριάζουν και τα φ/β που δεν δουλέυον μετά 15-20 χρόνια είναι. Φυσικά και δεν είναι αθώα τα Υ/Η, μόνο ο θάνατος και η ανυπαρξία είναι αθώα.

  Μηδενικές εκπομπές CO2... από τι; Μια ανεμογεννήτρια θέλει ατσάλι, χαλκό, αλουμίνιο, πλαστικό, τσιμέντο, μπουλντόζα, γερανό, φορτηγό... αυτά εκπέμπουν αιθέρια έλαι λεβάντας. Και τα λεφτά υπάρχουν, είπε ο αρχηγός, πριν 6-7 μήνες. Και ΔΕΝ θα μπούμε στο ΔΝΤ είπε την ...περασμένη εβδομάδα. Εγώ φταίω που απαντώ στις αρλουμπολογίες σου.

  ΤΟ ερώτημα παραμένει. Γιατί ο Σημίτης εξαίρεσε τα Υ/Η της ΔΕΗ από "επιδοτούμενες ΑΠΕ"; Σίγουρα δεν το έκανε επειδή εκπέμπουν ...μεθάνιο, η ...μπαζώνονται με ...σκουπίδια. Αλλά αν βγει και πει τέτοιο πράγμα... τι να πώ... θα σου το δώσω το ευρώ.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ archaeopteryx 26/04/2010 11:31:20

   αλλά απου αρλουμπολογία... Είδηση: "Συρρικνώνεται το spread του 10ετούς ομολόγου". Που πήγε από 566 το πρωί, σε 577 τώρα, με γράφημα σαν σκάλα που ανεβαίνει. Συρρικνώνεται το spread, τα Υ/Η της ΔΕΗ δεν είναι ΑΠΕ, λεφτά υπάρχουν, δεν θα πάμε στο ΔΝΤ, οι φίλοι μας οι Τούρκοι. Δεν παίζεστε παιδιά...

  • ataktos avatar
   ataktos @ archaeopteryx 26/04/2010 11:45:54

   archaeopteryx-Μια προσωπική απάντηση στο ερώτημα σου …μιας και γλίτωσα 4.4.97 από στημένη απόπειρα κατά της ζωής μου ..
   Αρχη-Πράκτορας !!!

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ ataktos 26/04/2010 11:49:30

    καλά, δεν αμφιβάλω ότι είναι σκληρό παιχνίδι για μεγάλα παιδιά... αλλά...

   • ataktos avatar
    ataktos @ ataktos 26/04/2010 11:57:51

    Σε λίγο ...όταν θα σβήσουν τα φώτα ...στα σπίτια μας ο λαός.. να ανάβει μεγάλες λαμπάδες στο όνομα του!!! ,…όπως το κάνουν μερικοί χωριανοί και πατριώτες μου στο όνομα του Χρήστου Π…

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ ataktos 26/04/2010 12:52:01

    Άτακτε, κοίτα να δεις τι θα αναγκαστώ να κάνω... Θα φτιάξω ιστοσελίδα (μόλις την ξεκίνησα). Θα μαζεύουμε εκεί όλα τα ευχάριστα που βάζουμε εδώ σαν links για να μαθαίνουν οι επιτήδειοι ...πόσους Σουηδούς έχει η Σουηδία, και πόσα σκουπίδα μαχεύουν τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, τον χρόνο. Θα βάζουμε και βιογραφικά των διαφόρων Αρθούρων, να διαβάζει ο κόσμος όταν βαριέται... Πώς σου φαίνεται;

   • ataktos avatar
    ataktos @ ataktos 26/04/2010 12:55:14

    Καλόοοοοο!!!!

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ ataktos 26/04/2010 13:00:13

    μάζευε υλικό. Θα αρχίσουμε από το E=mc^2

   • ataktos avatar
    ataktos @ ataktos 26/04/2010 13:04:58

    Θα με πας 35 χρόνια πίσω όταν ...σπούδαζα στην σχολή του Καραθεωδόρη …

 34. Νίκος avatar
  Νίκος 26/04/2010 13:08:27

  Πεστα Αρχαιε. Εχω βαρεθει να διαβαζω αρλουμπες απο ασχετους και εδω μεσα. Τα δεδομενα (data, δια τους την επισημον γλωτταν μας μετ' ευλαβιας ακολουθουντες) μιλουν απο μονα τους.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Νίκος 26/04/2010 13:11:06

   χεχεχε.. θα αρχίσω από το energy flow της Αμερικής. Μετά θα πάω σε Β. Ευρωπαϊκές χώρες. Καλή η φιλολογία, αλλά τα στοιχεία, ακόμα και εάν έχουν λάθη ή ψιλά γράμματα, είναι στοιχεία. Απόψε, γιατί τώρα ...πέφτουν τα ομόλογα

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Νίκος 26/04/2010 15:46:13

   Συμφωνείς ή διαφωνείς ότι έχει Σουηδούς η Σουηδία; Η Σουηδία έχει Σουηδούς, quod erat demonstrandum είχα δίκιο που σού έλεγα να μην πας για ψώνια σήμερα.

   Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, με απόφαση Σημίτη, δεν θεωρούνται επιδοτούμενες ΑΠΕ. Το alter ego σου, σού έδωσε τον λόγο: Επειδή, λέει, βγάζουν μεθάνιο και μαζεύουν σκουπίδια.

   Σας έτσουξε πουλάκια μου, νομίζατε ότι είχε ξεχαστεί... Οι λαμογιές σας θα βγούν στην επιφάνεια. Ήδη άνοιξε ο φάκελλος Φλώρινα.

 35. Νίκος avatar
  Νίκος 26/04/2010 13:11:04

  “Συρρικνώνεται το spread του 10ετούς ομολόγου”. Που πήγε από 566 το πρωί, σε 577 τώρα, με γράφημα σαν σκάλα που ανεβαίνει. Συρρικνώνεται το spread, τα Υ/Η της ΔΕΗ δεν είναι ΑΠΕ, λεφτά υπάρχουν, δεν θα πάμε στο ΔΝΤ, οι φίλοι μας οι Τούρκοι".

  Χαχαχαχα! Εχει συρρικνωθει το μυαλο τους Αρχαιε. Μαλακυνση, εθνικη και λογικη.
  Επαψαν να θεωρουν αληθινο ο,τι ειναι εθνικο (συμφερον).
  Ουτε νυχτα δεν θα προλαβουν να φυγουν...

 36. Thraphsorchis avatar
  Thraphsorchis 26/04/2010 14:50:37

  Τα μεγάλα Υ/Η εξαιρέθηκαν από τις επιδοτήσεις διότι δεν είναι φιλικά στο περιβάλλον.
  Τα μικρά Υ/Η είναι κατεξοχήν ΑΠΕ και επιδοτούνται.
  Πρόκειται για εντελώς διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους αλλά επειδή πρόκειται τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν μετά την πλειστόκαινο μάλλον τις μπερδεύετε.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Thraphsorchis 26/04/2010 15:27:40

   Θραφσόρχι, με πήρε η Μπιρμπίλη. Σε ψάχνει. Της έδωσεςιδέα. ΘΑ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ το μεθάνιο από τα Υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ και θα δώσει επιδότηση σε αυτό αντί να δώσει στην ΔΕΗ. Άκουσα και σε ποιόν επιχειρηματία θα δώσει την δουλειά, αλλά δεν μπορ΄ω να το γράψω να μην ανέβει η μετοχή του. θέλω να προλάβω.

   Τα μικρά Υ/Η είναι ΑΠΕ, τα μεγάλα δεν είναι. ΠΑΣΟΚ. Μεγάλε,δεν παίζεσαι, θα σε προσλάβουν σίγουρα.

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ archaeopteryx 26/04/2010 15:59:31

    Στην ουρά με τις υπόλοιπες

 37. ataktos avatar
  ataktos 26/04/2010 15:13:39

  Thraphsorchis- άιντε και από την άρχει… πόσα μικρά υδροηλεκτρικά κατασκευάστηκαν η θααα κατασκευαστούν στην Ελλαδίτσα μας ? ,ποιο είναι το υδρολογικό ισοζύγιο της χώρας μας για τέτοιου είδους έργα (μικρά)" ,είναι επαρκές για να καλύψουν την ζήτηση ? και τα ποσοστα …Επιτέλους το ΙΓΜΕ αρμόδιο για το Υδρολογικό Ισοζύγιο έχει μιλήσει …η τα πρωτογενή στοιχειά του όπως και της ΔΑΥΕ /ΔΕΗ (που την διελησαν) έχουν ακόμα από την εποχή Σημίτη ....εξαφανιστεί από τα συρτάρια τους… σε διαφόρους …νταμαρτζήδες .Thraphsorchis- άιντε και από την άρχει… πόσα μικρά υδροηλεκτρικά κατασκευάστηκαν η θααα κατασκευαστούν στην Ελλαδίτσα μας ,ποιο είναι το υδρολογικό ισοζύγιο της χώρας μας για τέτοιου είδους έργα (μικρά) ,είναι επαρκές για να καλύψουν την ζήτηση …Επιτέλους το ΙΓΜΕ αρμόδιο για το Υδρολογικό Ισοζύγιο έχει μιλήσει …η τα πρωτογενή στοιχειά του όπως και της ΔΑΥΕ /ΔΕΗ έχουν ακόμα από την εποχή Σημίτη εξαφανιστεί από τα συρτάρια τους… σε διαφόρους …νταμαρτζήδες Και να μην σε ...κουράσω αλλο..Ενεργειακό Ισοζύγιο ζητώ .Λες να είναι πολύ ....

  • Σωτήρης avatar
   Σωτήρης @ ataktos 26/04/2010 15:41:09

   Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά χρειάζονται (όπως εχει ήδη αναφερθεί) για την εξομάλυνση και την καλυτερη λειτουργία του συστήματος. Είναι ο μόνος τρόπος για την αποθήκευση ενέργειας. Δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν τα αιολικά αν δεν αυξηθούν τα υδροηλεκτρικά.
   Υπάρχουν πολλά σχέδια για να δημιουργηθούν καινούρια συστήματα αντησιοταμίευσης είτε εξ αρχής είτε μετατρέποντας υπάρχοντα υδροηλεκτρικά.
   Τα μικρά υδροηλεκτρικά ζητημα να φτάσουν τα 800 ΜW και δεν έχουν τα προτερηματα της ρύθμισης που προσφέρουν τα μεγάλα.

   http://greekriverfriends.blogspot.com/2010/03/blog-post_04.html

   Να ένας σύνδεσμος - θυσαυρός για όποιον ενδιαφέρεται
   http://library.tee.gr/digital/m2380/m2380_contents.htm

   • ataktos avatar
    ataktos @ Σωτήρης 26/04/2010 16:21:23

    Σωτήρης -Δηλ. παραδέχεσαι και εσύ αυτά που μας λέει και επιμένει ο ...αρχαίος ότι η κυρία Μπιρμιλιο δουλεύει για την ΤΕΡΝΑ .Δηλ. ολα τα πρωτογενή στοιχειά της ΔΕΗ/ΔΑΥΕ έχουν καταλήξει εκεί.... Μπράβο .

   • Σωτήρης avatar
    Σωτήρης @ Σωτήρης 26/04/2010 16:53:36

    Αυτό που ονόμασα σύνδεσμο-θησαυρό είναι από τη βιβλιοθήκη του ΤΕΕ. Είναι δημοσιεύσεις.
    Ο άλλος σύνδεσμος είναι μια αναφορά ότι η Τέρνα σχεδιάζει μεγάλα υδροηλεκτρικά, και ΝΑΙ, θέλει τις επιδοτήσεις που εσείς θέλετε να της δώσετε. Μα αυτό δεν είναι το θέμα μας; Γιατί τα υδροηλεκτρικά δεν επιδοτούνται;

    Πουθενά δεν πιάνεστε, τίποτε δεν καταλαβαίνετε, σε τίποτε δεν απαντάτε.

    Ρε παιδιά. Ούτε ο Πάγκαλος είμαι ούτε για την Τέρνα δουλεύω. Συμφωνώ ότι η σύμβαση της Μελίτης ήταν αίσχος και σκάνδαλο. Προτιμώ η ΔΕΗ να είναι δυνατή και να έχει κεντρικό έλεγχο. Ούτε την νυν ούτε την πρώην κυβέρνηση σιγοντάρω...

    Ξεκολλήστε... ακούστε και την άλλη άποψη. Δεν χρειάζεται να συμφωνείτε μαζί μου... αλλά δεν χρειάζονται ταμπέλες!

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Σωτήρης 26/04/2010 19:13:08

    Κοίτα Σωτήρη, αν υποθέσουμε ότι καλόπιστα λες αυτά που λές (που έχω αμφιβολίες διαβάζοντάς σε), σε ξαναρωτάω: Γιοατί δίνουμε επιδοτήσεις για μικρά ή μεγάλα έργα στην Τέρνα, και δεν δώσαμε ή δεν δίνουμε στην ΔΕΗ;

    Ή, αφού τώρα πιάνεις το θέμα, γιατί αδυνατίσαμε την ΔΕΗ, και πριμοδοτούμε την Τέρνα; Γιατί δεν επιδοτούμε (επιλεκτικά) την ΔΕΗ, σε βάρος της ΔΕΗ και των μετόχων της;

    Για ξαναδιάβασε το αρχικό, και αν μπορείς, απαντάς μόνο ένα ερώτημα (αλλά διάβασέ το πρώτα): Γιατί δυσμενής μεταχείριση της ΔΕΗ, στο θέμα των επιδοτούμενων ΑΠΕ;

   • ataktos avatar
    ataktos @ Σωτήρης 26/04/2010 19:26:27

    Σωτήρης- τελευταία η ΔΕΗ Βλέπε http://www.dei.gr/ecPage.aspx?id=10743&nt=18&lang=1

    Ρωτώ δημόσια

    Ποιων εξυπηρετεί αυτή η απόφαση?
    Είναι τεχνικά δυνατή η υλοποίηση της?
    Λιγνίτης υπαρχει και σε τι βαθος ????
    Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις ποιο οικονομικές και ασφαλείς ...βλέπε δημοσια πρόταση Τ.Ε.Ε/Τ.Δ.Μ στο τελευταίο συνέδριο του ΤΕΕ για την Ενέργεια βλέπε Ελ. Τυπος άρθρο του Α.Α.

   • Σωτήρης avatar
    Σωτήρης @ Σωτήρης 26/04/2010 22:44:44

    Αρχαιοπτέρυξ...
    Το είπα και πιο πάνω ότι είμαι υπέρ της ΔΕΗ. Ο εξηλεκτρισμός της χώρας μας, το ότι δημιουργήθηκαν οσα δημιουργήθηκαν, στη ΔΕΗ οφείλονται. Όταν ακούω για Verbund φρίττω.
    Και όντως προτιμώ μια μονάδα αερίου ή λιγνίτη ή και λιθάνθρακα ακόμη αν θες της ΔΕΗ από μια ακριβή μονάδα φυσικού αερίου της Μηχανικής ή όποιας άλλης μεγάλης εταιρείας.

    Να το πω απλά: θέλω να ενισχυθεί η ΔΕΗ με κάθε τρόπο. Θέλω να κάνει υδροηλεκτρικά -μεγάλα και μικρά, κι άλλες ΑΠΕ και γεωθερμία. Οι εταιρείες ας κάνουν ο,τι η ΔΕΗ δεν έχει την τεχνογνωσία να κάνει. Η ΔΕΗ είχε πρόγραμμα για 1000 MW AΠΕ... σχεδόν τίποτε δεν έχει γίνει.

    Όλη η φάση που απαγορεύεται στην ΔΕΗ να κάνει καινούρια εργοστάσια με εκνευρίζει. Δεν διαφωνούμε σε αυτό! Ελεύθερη αγορά και αρχές ανταγωνισμού και όλα αυτά που ισχύουν μόνο για τη ΔΕΗ και όχι για τις άλλες κρατικές εταιρείες (πχ την γαλλική) δεν με συγκινούν.

    Η διαφωνία μου ήταν γιατί να απαξιώνουμε τις ΑΠΕ!;
    Δεν είμαι οικονομολόγος, και δεν ξέρω αν είναι εφικτό αυτό που λέω. Δεν μου αρέσουν οι επιδοτήσεις γενικά. Στον σύνδεσμο που ανέφερα (του ΤΕΕ) λέει για το ποια φράγματα μπορούν να γίνουν. Θέλω τα δημόσια εδάφη και τους πόρους να τα εκμεταλεύεται η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
    Αλλά βρε παιδιά, να μην απαξιώνουμε τις εγχώριες ΑΠΕ.

    Παρασύρθηκα πάλι και φοβάμαι δεν απάντησα ακριβώς σε αυτό που με ρώτησες.
    Θέλω τα μεγάλα υδροηλεκτρικά να τα κάνει μόνο η ΔΕΗ. Αν είναι έτσι, δεν χρειάζεται καν να μιλάμε για επιδότηση-η ΔΕΗ ξέρει να να κάνει να δουλεύουν κερδοφόρα.

   • Σωτήρης avatar
    Σωτήρης @ Σωτήρης 26/04/2010 22:56:35

    Άτακτε

    δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σου και δεν έχω πρόσβαση στο άρθρο του ΤΕΕ.
    Για το θέμα το μόνο που ξέρω είναι ότι αργήσαμε πολύ. Είναι κρίμα να μην αφήνουν τη ΔΕΗ τόσο καιρό να φτιάξει καινούριους αποτελεσματικούς και καθαρότερους σταθμούς σε αντικατασταση της ... μπαγιατέλας που μολύνει την Κοζάνη και την Πτολεμαϊδα.
    Όπως και ότι είναι αίσχος που οι... κυνηγοί πάγωσαν την επένδυση της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.
    Συγνώμη, δεν ξέρω πιο πολλά. Ελπίζω η ΔΕΗ να προχωρήσει και σε ΑΠΕ και σε ανανεώσεις των σταθμών.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Σωτήρης 27/04/2010 08:22:38

    φιλαράκο, έφτιαξα blog για να μάθεις τι είναι ενέργεια και να βάλεις λίγη τάξη στο κεφάλι σου, είτε είσαι βαλτός, είτε δεν είσαι. Σε αντίθεση με όλα τα άλλα θέματα που μας παιδεύουν, η ενέργεια δεν έχει πολλή φιλολογία, είναι κουκιά μετρημένα. Καλή μελέτη.

  • Thraphsorchis avatar
   Thraphsorchis @ ataktos 26/04/2010 15:57:32

   Μάλλον με μπερδεύεται με επιτελικό της Υπουργού.
   Υδρολογικά στοιχεία των ποταμών με προοπτική ηλεκτροπαραγωγής είχε πράγματι μόνο η ΔΕΗ και από όσο εγκυκλοπαιδικά ξέρω δεν τα κοινοποιεί.
   Όποιος θέλει να επενδύσει ας πάει να μετρήσει, όπως κάνουν με τα ανεμολογικά δεδομένα.
   ΙΓΜΕ, υδρολογικά – ενεργειακά ισοζύγια και μέλλουσες κατασκευές δεν με αφορούν.
   Η έκθεση αξιολόγησης ενός από τα πρώτα μικρά Υ/Η στην ορεινή Αχαΐα που διάβασα κάποτε είχε, αν θυμάμαι καλά, σαν σημαντικότερο πρόβλημα του έργου την «δαιμονική» αναποτελεσματικότητα του ελληνικού δημοσίου και τις εσφαλμένες απορρίψεις φορτίου από πλευράς ΔΕΗ.

 38. yangoolas avatar
  yangoolas 26/04/2010 16:34:21

  μάλλον για έμισθο τρολ σε μπερδεύουν (λές να μπερδεύετΑΙ το ΜΑΙθάνιο σε όλα αυτά?)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.