12/10/2008 14:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί απεργούν οι δικηγόροι σε Ηράκλειο και Λασίθι;

Συμπληρώνονται σήμερα δύο εβδομάδες κατάληψης του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου. Η κατάληψη αποφασίσθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, στις 29 Σεπτεμβρίου, και επικυρώθηκε σε κάθε Συνέλευση που ακολούθησε. Επίσης οι δικηγόροι του Ηρακλείου και του Λασιθίου απέχουν από κάθε επαγγελματική τους δραστηριότητα, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Γιατί όμως οι δικηγόροι της ανατολικής Κρήτης αποφάσισαν να προβούν στις ακραίες αυτές ενέργειες; Η απάντηση δεν είναι άλλη από παλλαϊκό αίτημα της ανατολικής Κρήτης για τη δημιουργία ενός δεύτερου Εφετείου στο νησί. Ίσως να μην το γνωρίζετε, αλλά σε ολόκληρη την Κρήτη λειτουργεί μόνο ένα Εφετείο, το οποίο βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νησιού, στα Χανιά.

Το γεγονός αυτό αποβαίνει σε βάρος της απονομής δικαιοσύνης για τους κατοίκους της ανατολικής Κρήτης. Το δικαίωμα που έχει κάθε πολίτης αυτής της χώρας να υποβάλλει έφεση κατά μίας απόφασης την οποία θεωρεί λανθασμένη, στην περίπτωση της ανατολικής Κρήτης φαλκιδεύεται από την τεράστια απόσταση που χωρίζει τους πολίτες από το Εφετείο, με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δαπανηρή, χρονοβόρα και δυσχερής η πρόσβαση στον δεύτερο βαθμό της δικαιοσύνης.

Μάνος Ανδρουλακάκης

(Διαβάστε τη συνέχεια στα σχόλια)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 12/10/2008 14:44:04

  Αναλογιστείτε ότι ο κάτοικος π.χ. της Σητείας έχει να διανύσει πάνω από 600 χλμ. για να πάει στο Εφετείο στα Χανιά και να επιστρέψει. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται πάνω από 4 ώρες οδήγηση στο κακό οδικό δίκτυο της Κρήτης και άλλες τόσες για να επιστρέψει. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε αναχώρηση από τη Σητεία το αργότερο στις 4:00 το βράδυ για να είναι εγκαίρως στα Χανιά ή σε διανυκτέρευση διαδίκων, μαρτύρων και δικηγόρων από την προηγουμένη στα Χανιά, με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος. Θα ήταν σαν να υποχρεωνόταν ο κάτοικος της Αθήνας να μεταβεί στη Λάρισα για να δικαστεί η έφεσή του. Με δεδομένη δε την υποστελέχωση της Δικαιοσύνης, οι αναβολές στην εκδίκαση των υποθέσεων είναι επανειλημμένες, καθιστώντας αδύνατο για τους διαδίκους να πείσουν τους μάρτυρές τους να τους ακολουθήσουν 3 και 4 φορές μέχρι τα Χανιά, σʼ αυτόν τον Γολγοθά για την εκδίκαση μίας έφεσης.

  Ο Άρειος Πάγος, οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και όλοι οι πολιτικοί φορείς της Ανατολικής Κρήτης στηρίζουν το δίκαιο αίτημα δημιουργίας δεύτερου Εφετείου στο νησί. Οι μόνοι που αντιδρούν είναι κάποιοι φορείς των Χανίων, οι οποίοι θεωρούν ότι θα πληγεί το γόητρο της πόλης τους, εάν το Ηράκλειο αποκτήσει Εφετείο. Παρότι κανείς δεν ζήτησε να μεταφερθεί ή να καταργηθεί το υπάρχων Εφετείο στα Χανιά, αλλά να ιδρυθεί ένα δεύτερο στην ανατολική Κρήτη, το ζήτημα αυτό έχει μετατραπεί σε ζήτημα τιμής για τους συμπολίτες μας από τα Χανιά, οι οποίοι θεωρούν υποχρέωσή τους να υπερασπίζονται τη διατήρηση της ταλαιπωρίας της ανατολικής Κρήτης. Δυστυχώς, οι πιέσεις που ασκήθηκαν, οδήγησαν τον Υπουργό Δικαιοσύνης να υπαναχωρήσει από την αρχική του στάση και να μην προωθήσει τη δημιουργία του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, μαζί με αυτά της Μυτιλήνης, της Χαλκίδας και του Αγρινίου. Η εξέλιξη αυτή ξεχείλισε το ποτήρι για τους δικηγορικούς συλλόγους της ανατολικής Κρήτης, οι οποίοι επί 20 έτη δίνουν μάχη για να προασπίσουν το αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών για ευχερή και ταχεία πρόσβαση στις υπηρεσίες της δικαιοσύνης.
  Η κατάληψη τυγχάνει συγκινητικής στήριξης από πλευράς των πολιτών. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές στήριξης και μάλιστα όχι από το Ίντερνετ, αλλά με φυσική παρουσία των υπογραφόντων στα δικαστήρια. Εστιατόρια, φούρνοι, καφετέριες και άλλα καταστήματα στηρίζουν ευγενικά τους καταληψίες με τρόφιμα, αναψυκτικά και άλλες προσφορές. Μάλιστα σήμερα διοργανώθηκε και αιμοδοσία από τους καταληψίες-δικηγόρους, στον χώρο των κατειλημμένων δικαστηρίων.
  Ας ελπίσουμε ότι η κοινή λογική και το ενδιαφέρον για τους πολίτες του τόπου μας θα υπαγορεύσουν στον Υπουργό να προωθήσει άμεσα την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, θέτοντας ένα τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών της ανατολικής Κρήτης.

 2. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 12/10/2008 14:52:03

  Δυστυχώς το πρόβλημα είναι μεγάλο και γνωστό. Θα επισημάνω τις αντιδράσεις του Ναυπλίου στη δημιουργία Εφετείου στην Καλαμάτα το οποίο είναι άχρηστο. Η σωστότερη λύση θα ήταν να μεταφερθεί το Εφετείο Ναυπλίου στην Τρίπολη. Απόσταση της Τρίπολης από την Καλαμάτα και τη Σπάρτη μία ώρα, από τη Νότια Λακωνία το πολύ τρεις ώρες και από τη νότια Μεσσηνία επίσης το πολύ τρεις ώρες. Τώρα για να πάει η μισή Νότια Λακωνία στην Καλαμάτα πρέπει να τρέχει 4 ώρες το ίδιο και η άλλη μισή για να πάει στο Ναύπλιο. Οπότε απαιτείται διανυκτέρευση. Μιλάμε δηλ. για αλητεία.

 3. Le canard avatar
  Le canard 12/10/2008 14:54:12

  Ανεξαρτήτως του -λογικού- αιτήματος για το Εφετείο, να σημειωθεί ότι τα Χανιά βοούν για τον Μαρκογιαννάκη και το ρόλο του σε πολλές δικαστικές υποθέσεις στα Χανιά. Τι λένε οι δικηγόροι της Κρήτης γι'αυτό; Επίσης, τι λένε για περίεργους χειρισμούς υποθέσεων στα Χανιά που σχετίζονται με τα Ζωνιανά, αλλά και αντίστοιχες περιοχές των Χανίων;

 4. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 12/10/2008 15:08:12

  τι να πούνε οι άνθρωποι? Όταν η πιλοτική εξουσία τα ενισχύει αυτά κινδυνεύουν να γίνουν σουρωτήρια με Καλάσνικοφ και να βρεθούν σε κανένα χαντάκι. Οπότε τον βουλώνουν.

 5. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 12/10/2008 15:09:17

  Αντί για πιλοτική εννοώ πολιτική εξουσία.

 6. μανώλης avatar
  μανώλης 12/10/2008 19:37:02

  Να πάει το Εφετείο στο Ρέθυμνο για να είναι όλοι ευχαριστημένοι. (Απόσταση Ρέθυμνο-Χανιά=60χλμ. και απόσταση Ρέθυμνο-Ηράκλειο=70 χλμ.) Οι Λασιθιώτες δεν νομίζω να έχουν πρόβλημα, άλλωστε ούτε πολλά δικαστήρια έχουν ούτε πολλά εφετεία σαν φιλήσυχοι πολίτες που είναι.

 7. ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ 13/10/2008 11:54:06

  Ένα μόνο πράγμα θα σώσει την κατάσταση και θα μας σώσει κι εμάς στην Κρήτη από αντιδικίες, πότε με το εφετείο, πότε με τα υπεραστικά λεωφορεία, πότε με τα νοσοκομεία του νησιού και συχνά με όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες...
  Γιαυτό:
  ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΛΛΟΥ.
  Πάει και τελείωσε!

 8. kaskanter avatar
  kaskanter 13/10/2008 15:15:36

  Ηρακλειώτης ο Μαστοράκης τοσα χρόνια που τρυγούσατε την υπόλοιπη Κρήτη μάλλον δεν σε ενδιέφερε και τόσο τώρα παρουσιάστηκε ο Συγκρητισμός σου

 9. Δημητρης Α. avatar
  Δημητρης Α. 14/10/2008 12:51:59

  Γιατι να γινει εφετειο στο Ηρακλειο ή στο Λασιθι?Ειναι τελειως περιττο...Ξερετε ποσα ομορφα πραγματα εχουν τα Χανια που πρεπει να γνωρισουμε?Αξιζει λοιπον ολοι μας να παραμερισουμε τους τοπικιστικους παραλογισμους μας και να οδηγουμε 3-4 ωρες ξανα και ξανα και ξανα...για να φτασουμε στην πρωτευουσα του Μεσαιωνα να δικαστουμε και να παραθερισουμε!!!!Γιατι με τα επιχειρηματα σας μονο στον Μεσαιωνα θα σας επαιρναν στα σοβαρα φιλοι Χανιωτες!Κριμα γιατι υποτιματε εσεις οι ιδιοι τον τοπο και τους εαυτους σας με το να αναπαραγετε δηθεν κοντρες Ηρακλειου-Χανιων και λαικιστικα επιχειρηματα για να καλυψετε την αυταρεσκεια σας!Μπραβο σας που αγαπατε τον τοπο σας αλλα με τον τροπο που σκεφτεστε τον μικραινετε μερα με τη μερα ολο και περισσοτερο...
  Υ.Γ. Συγχαρητηρια στους δικηγορους Ηρακλειου-Λασιθιου για τον τιμιο και δυσκολο αγωνα τους εναντια στο παρακρατος...

 10. Ελένη avatar
  Ελένη 22/10/2008 17:08:00

  Δεν έχετε καταλάβει ότι το εφετείο στό Ηράκλειο δεν γίνεται για το γινάτι του Μητσοτάκη?
  Η όλοι υπόθεση είναι όσο ζεί αυτό το απολοίθωμα που θέλει να λεγετε πολιτικός.
  Δυστηχός πολλά από τα υπόλοιπα κόμματα της βουλής έχουνε Μητσοτακικούς με αποτέλεσμα η Ν.Δ να μην μπορέι να κάνει κάτι υπέρ του εφετείου αλλά και τα άλλα κόμματα πάλι δεν μπορούνε να κάνουν τίποτα.
  Η Ντόρα δεν θα χαλούσε το χατήρι του μπαμπά της (τουλίστον όσο αυτός ζεί)
  Υπομονή

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.