#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/11/2010 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί “έφαγε πόρτα” στη Μόσχα η Τίνα Μπιρμπίλη(Μόνο στο Antinews). Για τα ελληνικά ΜΜΕ, η πρόσφατη επίσκεψη της κ.Μπιρμπίλη στη Μόσχα, ήταν γεμάτη θετικά για την ελληνική εξωτερική και ενεργειακή πολιτική. Ουδέν ανακριβέστερο αυτού. Τα ΜΜΕ λοιπόν, που τα είδαν όλα καλά κι ωραία, προσπάθησαν να φτιάξουν και το προφίλ της υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, γράφοντας γι’ αυτήν ότι θέλησε να δει τη νύκτα το μαυσωλείο του Λένιν (είναι κλειστό τη νύκτα, εκτός κι αν ήθελε να το δει απ’ έξω) και να κάνει βραδινή βόλτα στην Κόκκινη Πλατεία. Εκεί βέβαια, βλέποντας ένα ξένο προς την υψηλή, σαλονάτη αισθητική της, κτίριο, το χαρακτήρισε ως κίτς. Προφανώς, δεν βρισκόταν κάποιος μαζί της για να της πει ότι πρόκειται για ένα από τα ιστορικά κτίρια της Μόσχας, παλιό, νεοκλασικό αριστούργημα Ιταλού αρχιτέκτονα, το γνωστό «Γκούμ».

Προφανώς, συνολικά η Ρωσία δεν είναι του γούστου της κ.Μπιρμπίλη. Κι’ όμως, πήγε εκεί με μεγάλες ελπίδες.   Στη συνέχεια μάλιστα, η κυβέρνηση διοχέτευσε στα ελληνικά ΜΜΕ ότι η υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος και ο υφυπουργός, Γιάννης Μανιάτης, κατά την επίσκεψή τους στη Μόσχα, στις 25-10-2010, όπου παραβρέθηκαν στην πολύ σημαντική Διεθνή Εβδομάδα Ενέργειας, πέτυχαν την αναθέρμανση του πετρελαιαγωγού, Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Μόνο που δεν μας είπαν και ότι οι Ρώσοι έστρωσαν κόκκινο χαλί για να την υποδεχτούν. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική και άκρως απογοητευτική για την Ελλάδα. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στη Μόσχα, οι Ρώσοι επέδειξαν πρωτοφανή ψυχρότητα για τα δεδομένα επίσκεψης Έλληνα υπουργού.

Παρότι, κατά τις ίδιες πηγές, η κ.Μπιρμπίλη επιθυμούσε μια κατ’ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό της υπουργό Ενέργειας, Σεργκέϊ Σμάτκο, αυτός περιορίστηκε να την δει για λίγο, όχι στο γραφείο του στο υπουργείο, αλλά σε έναν χώρο στο ξενοδοχείο President της Μόσχας, όπου διεξαγόταν το παγκόσμιο φόρουμ για την Ενέργεια. Συγκεκριμένα, λίγο προτού κατεβεί στην αίθουσα του συνεδρίου, μεταξύ των άλλων έκανε μια στάση και είδε την κ.Μπιρμπίλη και Μανιάτη. Η ψυχρότητα Σμάτκο προς την κ.Μπιρμπίλη οφείλεται, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, στην αδιαφορία που είχε επιδείξει η υπουργός απέναντι στις τρεις επιστολές που τις είχε στείλει ο Ρώσος υπουργός αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Στις επιστολές, όπου, εκτός από τις ευχές, της πρότεινε άμεσα συνάντηση, η Ελληνίδα υπουργός, υποστηρίζουν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, ούτε καν μπήκε στον κόπο να απαντήσει και να ευχαριστήσει το Ρώσο υπουργό.

Πίσω όμως, από αυτή την τυπική επίδειξη ψυχρότητας από τους Ρώσους, υπάρχουν ουσιαστικές αιτίες. Και αυτές αφορούν τη μεγάλη δυσαρέσκεια της Μόσχας για την τακτική της Αθήνας να κρύβεται πίσω από την άρνηση της Βουλγαρίας για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και έτσι να μην κινείται καθόλου αυτό το μεγάλο έργο, το οποίο θα έφερνε πολλά χρήματα στην Ελλάδα.Στη Μόσχα θεωρούν ως δεδομένο ότι η Αθήνα χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την αρνητική στάση της Βουλγαρίας και τους περιβαλλοντικούς λόγους, για να ευθυγραμμιστεί με την αμερικανική γραμμή που δεν θέλει με τίποτα την κατασκευή του αγωγού. Αυτά ακριβώς άλλωστε, μετέφερε, εμμέσως πλην σαφέστατα, ο Σμάτκο, ακόμα και στην περιορισμένη συνάντηση που είχαν με την κ.Μπιρμπίλη και τον κ.Μανιάτη.

Όλα αυτά δείχνουν ότι οι Ρώσοι πιστεύουν πως οι αποφάσεις για τα ενεργειακά στην Ελλάδα, λαμβάνονται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από αυτό του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά θεωρούν θετικό, έστω και αυτό το μικρό βήμα που έκανε η υπουργός, ενώ εκτιμούν ως θετική τη συνεισφορά του κ.Μανιάτη, τον  οποίον διπλωματικοί κύκλοι φέρουν να «παλεύει» για τους αγωγούς. Όσον αφορά πάντως, τη συμφωνία που διαφήμισε η κ.Μπιρμπίλη με τη ρωσική πλευρά για σύσταση Κοινής Ομάδας Εργασίας που θα εξετάσει τις εκκρεμότητες και την πορεία υλοποίησης των συμφωνιών για τον αγωγό, αυτή είχε γίνει και πριν από οκτώ μήνες μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, αλλά ουδέποτε λειτούργησε.

(Η πρώτη φωτογραφία από το «κίτς», όπως το χαρακτήρισε η κ.Μπιρμπίλη, κτίριο στο κέντρο της Μόσχας, στην Κόκκινη Πλατεία).

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 04/11/2010 10:27:22

  Οταν πρωτοεμφανίστηκαν τα κόμματα στην ελλάδα, μέσα στην επανάσταση του 1821, τα πράγματα ήταν ΞΕΚΑΘΑΡΑ.

  Ηξερες ότι υπάρχει Αγγλικό κόμμα, Γαλλικό κόμμα, Ρωσικό κόμμα.

  Τώρα έχουν γίνει πιο επιστημονικά τα πράγματα. Βλέπεις ένα κόμμα, στο ΠαΣοΚ ας πούμε, να συνυπάρχουν δύο τμήματα: αμερικανικό και γερμανικό. Δύο σε ένα. (ΔΝΤ και ΕΕ-Μέρκελ)

  Προχωράει και η κομματική τεχνολογία.
  Μην έχουμε παράπονα ότι είμαστε καθυστερημένοι.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Θραξ Αναρμόδιος 04/11/2010 11:12:22

   Νομίζω ότι το Πασόκ είναι αμειγώς Γερμανικό κόμμα, με τις εξής δύο μικρές παραλλαγές: 1) Βολεύει και το Πασόκ, και τους Γερμανούς, να βάζουν και "αμερικανική" ταμπέλα μπροστά για αλεξικέραυνο και 2) στα ενεργειακά, βολεύει τους Αμερικάνους να μην ψωνίζει η Ευρώπη (Γερμανία) από Ρώσους για να καθυστερήσει επανεξοπλισμούς και τέτοια.

   Έτσι, εμείς, βρίζουμε τους Αμερικάνους για Γερμανικόυς λόγους, και έχουμε δεθεί στο άρμα του αερίου από Βόρειο Αφρική (LNG και κάποτε CNG) αντί Ρωσίας. Τα προσφιλή μου αιολικά είναι μάλλον σάλτσες για να δικαιολογηθεί η αύξηση στο ρεύμα, και η κλιματολογική υπερβολή, ιδεολογικό υπόβαθρο για να πάρει το πράγμα οικολολογο-σοσιαληστική απόχρωση.

   Η ξαφνική φιλία με την Τουρκία (αν κρατήσει) είναι για να πέρνουμε είτε αέριο μέσω Τσεϋχάν και Ναμπούκο, είτε ρεύμα, να τελειώνουμε... τι την θέλουμε εμείς την βιομηχανία...

   Φυσικά αυτά είναι ερμηνείες και θεωρίες, και πάντα ψάχνω για τρύπες, σε αναζήτηση της "αλήθειας", που, η άτιμη, ξεγλυστράει.

 2. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 04/11/2010 10:32:21

  Το κτίριο αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα εκλεκτικιστικού νεο-βυζαντινού στυλ (με στοιχεία της παλαιορωσικής αρχιτεκτονικής), ανάλογο με δυτικοευρωπαϊκά νεογοτθικά κτίρια του 19ου αιώνα ή ανάλογο με δικά μας έργα του Τσίλλερ ή το Οφθαλμιατρείο Αθηνών. Διάβασα στη Βικιπαίδεια ότι χτίστηκε μεταξύ 1890 και 1893 από τον Αλεξάντερ Πομεράντσεφ, που δεν ήταν Ιταλός, αλλά Ρώσος. Την εποχή αυτή υπάρχει όντως μία στροφή στη Ρωσία στην παλαιορωσική και βυζαντινή αρχιτεκτονική και το κτίριο είναι τυπικό δείγμα αυτής της τάσης.
  Αν όντως το χαρακτήρισε "κιτς" η κυρία Μπιρμπίλη, αυτό σημαίνει δύο πράγματα:
  1. Εχει άγνοια από ιστορία της αρχιτεκτονικής και από ιστορία της τέχνης.
  2. Εμφορείται από την αισθητικής της ροζ ή κρεμ μαιζονέτας των ΒΠ, όπου και κατοικεί, ως κάθε γνήσια "ανανεωτική Αριστερή"...

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ ΒΙΣ 04/11/2010 10:35:58

   γι αυτήν αισθητική είναι οι ανεμογεννήτριες στα βουνά, έχει και φιτς, τι να της πει το εκλεκτικιστικό κτίριο

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 04/11/2010 10:37:05

    αυτή θα πάθει πολιτισμικό σοκ αν τη βάλεις στο Ερμιτάζ

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ΒΙΣ 04/11/2010 10:37:07

   Είναι γνωστό ότι όλοι οι σαλονάτοι ψευτοαριστεροί, την ίδια στιγμή που καταγγέλλουν τις "μικροαστικές" νοοτροπίες, συναγελάζονται άψογα με τους "αστούς" στα διάφορα σουαρέ και "απογευματινά τέια"...

 3. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 04/11/2010 10:34:46

  Μήπως νόμιζε ότι μέσα στο μαυσωλείο του Λένιν υπάρχει... γυμναστήριο 24ωρης λειτουργίας, και είπε να πάει νύχτα;

 4. man8os avatar
  man8os 04/11/2010 10:36:10

  Ασχετη, αναποτελεσματικη, αχρηστη.

 5. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 04/11/2010 10:42:52

  Αν το βρήκε αυτό κιτς, περιττό να συζητάμε σοβαρά για την αισθητική της κυρίας. Και η φωτογραφία της με το Abercrombie & Fitch παραπέμπει στο πραγματικό kitsch parade που παρακολουθήσαμε την περασμένη Κυριακή.

  Οι πραγματικές κιτσαρίες είναι οι τα βιοκλιματικά σπίτια-αποθήκες που προσπαθούν να μας επιβάλουν και οι τερατώδεις συστοιχίες ανεμογεννητριών.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Professor Moriarty 04/11/2010 10:51:39

   Προφανώς κανείς δεν της είπε ότι η Μόσχα (όπως και το πρώην Λένινγκραντ) έχει και κτίρια-"διαμάντια". Αλλά μέσα στο μυαλό-χυλό που έχει, τα θεωρεί όλα σταλινική αρχιτεκτονική...

  • Orestios avatar
   Orestios @ Professor Moriarty 04/11/2010 11:09:08

   Professor Moriarty
   Έχεις απόλυτο δίκιο.
   Είναι θέμα αισθητικής τελικά.

  • kiki avatar
   kiki @ Professor Moriarty 04/11/2010 11:50:56

   @ Προφεσορα,
   Εδω κατω μας κουβαλησανε δεκαεπτα απο αυτες,με την συμπραξη του δημαρχου Οιτυλου,και ειναι και λιγμενες.
   Παρα κατω μενει εις εκ των συνιδιοκτητων της ΤΕΡΝΑ,φιλικης εταιρειας της κυρα Μπιρπιλως,ας τα βαλει γυρω γυρω απο το σπιτι του.
   Οχι να μας καταστρεψει την υπολοιπη Μανη.Αμ, και οι δημαρχαιοι οποιουδηποτε κομματος μια χαρα σκ... ειναι.

  • Blut und Tränen avatar
   Blut und Tränen @ Professor Moriarty 04/11/2010 12:10:43

   Να επιτρέψει στο σπήλαιό της διότι δεν έχει καμιά σχέση με τον πολιτισμό.

 6. kiki avatar
  kiki 04/11/2010 11:34:26

  Επισης το ημιαιμον ξανθον ειδος,εκανε και παρατηρησεις για το κυκλοφοριακο προβλημα της Μοσχας,εκτος απο την θρασυτατη δηλωση για το κτηριο.
  Οι Ρωσσοι την χαρακτηρισαν ως απιστευτου θρασους ανοητη.
  Πρεπει αυτα να ακουγονται και να γραφονται,και οχι οι επιτυχιες της κυβερνησης των ημιαιμων ξανθων αθλητριων,που μας φορεσε ο η συμμορια ΓΑΠ.
  Η μια επιτυχια μετα την αλλη.

  • kiki avatar
   kiki @ kiki 04/11/2010 11:46:02

   @ Μισα,
   Ακριβως.

 7. δημητρης avatar
  δημητρης 04/11/2010 12:08:45

  γενικως οι λεσβιες δεν εχουν γουστο.

 8. enianos avatar
  enianos 04/11/2010 12:10:18

  Το 1890 δεν κτίζανε κιτσαρίες? Προσοχή , μη χάσουμε το μέτρο , διότι εδώ έχουμε κτίσματα 2500 ετών πρότυπα και δυστυχώς κόμματα, ρωσικά , γερμανικά , αγγλικά και ισλαμικά.

  • Blut und Tränen avatar
   Blut und Tränen @ enianos 04/11/2010 12:21:56

   Εσύ μάλλον ανήκεις στο κόμμα των ανθρώπων των σπηλαίων

 9. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 04/11/2010 12:32:49

  Έχει κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη?

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 04/11/2010 13:44:06

  Ο Γιωργάκης και η Τίνα δεν χειρίστηκαν σωστά τον Πούτιν. Έπρεπε να του δείξουν τον ορθό δρόμο της Πράσινης Ανάπτυξης και των Πράσινων Κτιρίων, να γίνει σεισμός από τα γέλια στην Μόσχα.

  Αναρωτιέμαι αν γίνονται επίτηδες φαιδροί για να μας διασκεδάζουν...

 11. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/11/2010 13:48:09

  Δεν νογάει ο Βλαδίμηρας από Πράσινες Αναπτύξεις. Αυτός και ο φίλος του ο Σίλβιο, μόνο περιπτύξεις με νεαρές με Πράσινα Μαγιό σκέφτονται.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Ο Θείος 04/11/2010 13:52:55

   έπρεπε να του αφήσουμε την Κλιματική Αλλαγή εκεί μπας και ησυχάσουμε.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ archaeopteryx 04/11/2010 13:55:23

    Για τόσο κακόγουστο τον έχεις, αρχαίε;

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Αυριανιστής 04/11/2010 14:29:59

     Την κακογουστιά του Κλίντον τη θυμόμαστε όλοι: Ο σαβουρογ...μης par excellence!
     Μην υποτιμάς τι αδιανόητα κακόγουστος μπορεί να γίνει ένας πολιτικός.

   • triapentedeka avatar
    triapentedeka @ archaeopteryx 04/11/2010 14:03:15

    Χώρες όπως η Ελλάδα, δεν έχουν άλλη επιλογή από το μοντέλο της «πράσινης» ανάπτυξης, τόνισε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, μιλώντας στην εκδήλωση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την παρουσίαση του προγράμματος «Χτίζοντας το μέλλον»...
    «Συνδυάζουμε την προστασία του περιβάλλοντος με άλλη αναπτυξιακή λογική, που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση πόρων, επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας»

    Κατάλαβες αρχαιοπτέρυγα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ή χωματερή γινόμαστε ή χωματερή και πάλι.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ triapentedeka 04/11/2010 15:23:01

     ο Γιωργάκης έχει τόσο εξευτελιστεί, που τα πράσινα λαμόγια που του γράφουν τις ομιλίες, πρέπει να βρούνε άλλο εκπρόσωπο.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ο Θείος 04/11/2010 13:54:45

   Δεν ξέρω για τον Μπερλουσκόνι με τα πατσόκοιλα, αλλά πάντως ο Πούτιν με τις πολεμικές τέχνες, άξιος! Το θέμα όμως είναι ότι ο πρώτος έχει συνέχεια το νου του στο "κεχρί", ενώ ο δεύτερος αν μη τι άλλο έχει και μια στρατηγική σκέψη.

   Για τον δικό μας, ας μη συζητήσουμε καλύτερα. Ούτε "κεχρί", ούτε στρατηγική σκέψη. Μόνο γυμναστική για τη γυμναστική, σαν κάτι καμένους (από τη ντόπα) "σφίχτες" των γυμναστηρίων.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 04/11/2010 13:55:55

   Μπα αυτός μόνον under 25 εκτιμά. Πάλι καλά, γιατί ο φίλος του έχει θέσει τον πήχυ στο ...18.

 12. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/11/2010 13:51:34

  Γερμανικό, αλλά μας μπέρδεψαν τελευταία με εναγκαλισμούς με το Ισραήλ: Σαν κολλητός του Λύκου που κολλάει στην Κοκκινοσκουφίτσα;

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ Ο Θείος 04/11/2010 14:04:51

   Πού βρίσκεις την αντίφαση; Στην σημερινή Γερμανία ο αντισημιτισμός είναι ποινικό αδίκημα. Ακόμη και η Hannah Arendt θα μπορούσε σήμερα να πάει φυλακή στην Γερμανία με βάση τον νόμο περί αντισημιτισμού. Χα-χαα-χα!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Professor Moriarty 04/11/2010 14:12:18

    Επίσημα ναί, αλλά δεν διάβασες για τον Ζαρατσίν, τον τραπεζίτη, που ανέλυσε με Χαïντεγκεριανό στύλ τα σχετικά με το "εβραïκό γονίδιο", χα, χα !

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Professor Moriarty 04/11/2010 14:25:47

    Άν χτυπήσεις στα Γερμανικά "jüdisches gen", γίνεται χαμός. Αρκετοί γράφουν "σοφίες", οι άλλοι το γέλιο της αρκούδας. Video με παράξενες μύτες, καπελλάκια ραβίνων πάνω από Βιλελμινικά αιχμηρά κράνη, μια θαυμάσια κατάσταση. Ακόμη και οι Γερμανοί απέκτησαν επιτέλους χιούμορ.
    h**p://www.youtube.com/watch?v=i6B99UxY69A

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Professor Moriarty 04/11/2010 14:39:38

    Διάβασα ακριβώς αυτό που έγραψε ο Sarrazin. Δεν είναι αυτό που επιλεκτικά μεταφέρθηκε από τα πρασινορόζ κόμικς. Είπε ότι υπάρχουν εβραϊκά γονίδια, όπως υπάρχουν και βασκικά γονίδια. Και κάπου αλλού γράφει ότι δεν θα είχε αντίρρηση αν στην Γερμανία σήμερα μετανάστευαν ρωσοεβραίοι που αποδεδειγμένα έχουν IQ ανώτερο του μέσου Γερμανού. Η διαφωνία του ήταν προς τους τουρκο-άραβες με μέσο IQ, όπως είπε, ιδιαίτερα χαμηλό, και, επίσης, με τον ισλαμικό σκοταδισμό που κουβαλούν.

 13. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/11/2010 14:09:27

  Είναι μίγμα γοτθικού με νεο-βυζαντινό και με κάτι ψιλά νεοκλασικιστικά. Πολύ συνηθισμένο στη Ρωσία, μετά τον Πίτερ τους η "Δύση" και η "Ανατολή" έγλειφε την αρχιτεκτονική τους (και τη μουσική, τη λογοτεχνία...) σαν παλίρροια και άμπωτις.
  Το ανάλογο δικό μας είναι το λεγόμενο "τουρκομπαρόκ", στην πραγματικότητα κεντρικο-Βαλκανικό Βυζαντινο-Μπαρόκ με κάποιες επιμειξίες από αυτοσχεδιασμούς Τούρκων αρχιτεκτόνων της "χρυσής τους εποχής" (1500 - 1700). Αλλά η κα Μπιρμπίλη μάλλον δεν ξέρει πολλά από Πόλη, Θεσσαλονίκη, Σεράγεβο, Βελιγράδι, όπου απαντάται το υβριδικόν στύλ, ώστε να κάνει συγκρίσεις και να εκτιμήσει.
  Από τα Τέμπη και κάτω, δεν ύπάρχει ίχνος "Τουρκομπαρόκ", που να καταλάβει η νότια κα Μπιρμπίλη.
  Ούφ, σαν τον Π. Ψωμιάδη μιλάω, ήμαρτον Κύριε.

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ Ο Θείος 04/11/2010 14:22:03

   Το ορίτζιναλ τουρκομπαρόκ είναι το ανάκτορο ΝτολμάΜπαχτσέ.

   Αλλά τι συζητάμε τώρα; Αυτά είναι αριστουργήματα μπροστά στην τουρκορόκ τεχνοτροπία του Βελλίδειου. Χα-χα-χα!

 14. Greg avatar
  Greg 04/11/2010 15:09:06

  Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα είναι καταστροφικός για την Ελλάδα. Σήμερα, λόγω του καθεστώτος των Στενών, περνούν από το Αιγαίο τάνκερ 100.000 χιλιάδων τόνων. Αν λειτουργήσει τέτοιος αγωγός, αφενός θα πολλαπλασιαστούν τα δρομολόγια τάνκερ, αφετέρου θα επιτρέπεται και η διέλευση σούπερ τάνκερ ως και 200.000 τόνων. Εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς την μη αναστρέψιμη ολική καταστροφή του μικρού Αγαίου, άρα και της Ελλάδας, από ένα ατύχημα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τα τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου, σε κάθε δρομολόγιο, κυκλοφορούν με δεξαμενές γεμάτες για λόγους ευστάθειας. Όταν δεν έχουν πετρέλαιο, γεμίζουν με θαλασσινό νερό, το οποίο αδειάζουν στη θάλασσα, μαζί με χιλιάδες τόνους υπολειμμάτων πετρελαίου, όταν πρόκειται να γεμίσουν και πάλι τις δεξαμενές τους με πετρέλαιο. Η μόλυνση του Αιγαίου, που είναι ήδη μεγάλη, θα γίνει τεράστια αν κατασκευαστεί τέτοιος αγωγός, ακόμη και στην περίπτωση που ποτέ δεν γίνει ατύχημα. Όσοι έχουν σώας τας φρένας, πρέπει να στέκονται με κάθε σταγόνα αίματος απέναντι στα συμφέροντα είτε των γιάνκηδων, είτε του ξανθού γένους, είτε των ντόπιων πετρελαιάδων. Κανένας αγωγός, καμία πλατμφόρμα άντλησης πετρελαίου στο Αιγαίο, ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Τουρκία. Από κανέναν.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Greg 04/11/2010 15:21:20

   Greg, δεν σε πιστεύω. Παλιό το ποίημα

   • Greg avatar
    Greg @ archaeopteryx 04/11/2010 15:26:23

    Τί δεν ισχύει;

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Greg 04/11/2010 16:07:00

     πολλά πράγματα ισχύουν (αντικειμενικά, όλα όσα γράφεις) αλλά μετά μερικά χρόνια στο κουρμπέτι, έχω μάθει ότι όλα ισχύουν και τίποτα δεν ισχύει, γιατί όλα είναι προφάσει για πράξεις που δεν έχουν σχέση με "αλήθειες" ή "ψέματα".

     Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης κάνει 2-3 χιλιάδες εκρήξεις το λεπτό... Πολύ επικίνδυνος. Δεν είπα αναλήθεια.

 15. nickname@taleftaiparchoun.gap avatar
  nickname@taleftaiparchoun.gap 04/11/2010 15:34:37

  ..όταν διαλέγουμε τους υπουργούς μας απο το γυμναστηριο και από τα φανάρια της Βοστόνης αυτά παθαίνουμε και...δεν μαθαίνουμε !

 16. ataktos avatar
  ataktos 04/11/2010 16:02:54

  λέτε να ρωτήσω ..το ... σκουλήκι του Σημιτη @ SIA ..Χρ.Παχτα ..σημερινό μου αντίπαλο στης εκλογές του Δήμου Αριστοτέλη (τρομάρα μου) ..και εκπρόσωπο της "ελληνικής" βρωμιάς και διαπλοκής ..που το 1994 ..ξεπούλησε τον ΑΝΤΡΕΑ ..και αθέτησε Κυβερνητική Απόφαση 15.4. (ψάξτε στα αρχεία σας) .....χιχχι

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ataktos 04/11/2010 16:59:18

   άτακτε! είσαι υποψήφιος; Να έρθω πάνω, προλαβαίνω;

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ ataktos 04/11/2010 17:17:57

   κατάλαβα καλά, είσαι υποψήφιος με αντίπαλο τον ... Πάχτα ? Προλαβαίνουμε να κάνουμε μεταδημότευση?

   Καλή επιτυχία, λοιπόν !

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ataktos 04/11/2010 17:21:02

   ατακτε, να σου στειλώ κατι φωτογραφιες του Παχτα?? χαχαχαα
   Θα τον ισοπεδωσεις.

   ΠΠ

 17. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 04/11/2010 16:26:50

  Ο archaeopteryx δικαίως είναι δύσπιστος. Αυτό που λες έχει λυθεί, καθώς τα δεξαμενόπλοια υποχρεώνονται να έχουν ξεχωριστές δεξαμενές για υδάτινο έρμα.

  "When tankers offload cargo and prepare to travel empty, they must take on large quantities of ballast water to maintain the proper balance of the ship at sea. Historically, tankers would store much of this ballast water in empty cargo tanks. Because these tanks contained oily residues, the ballast water became contaminated. When the ballast water was discharged, several thousand gallons of oil would be released as well. This problem, however, has largely been solved by the
  evolution of Segregated Ballast Tanks (SBTs), tanks that are designated for ballast water only. All but the oldest tankers in use today employ SBTs." Tank vessel operations, seabirds, and chronic oil pollution in California, Steve Hampton et al.

  Το ότι υπάρχουν προβλήματα με τα τάνκερς δεν το αρνείται κανείς. Άλλο όμως η υστερική δαιμονοποίηση των ορυκτών καυσίμων προς όφελος των υποτιθέμενων "καθαρών" εναλλακτικών ενεργειών. Προς όφελος των νέων ενεργειακών βαρώνων.

  • Greg avatar
   Greg @ Professor Moriarty 04/11/2010 16:47:13

   Θέτω το θέμα της υπαρκτής και έντονης περιβαλλοντικής υποβάθμισης, που θα προκληθεί επίσης στην ευρύτερη περιοχής της Αλεξανδρούπολης, από τις συναφείς εγκαταστάσεις (π.χ. διυλιστήριο), με αντιστάθμισμα μερικές δεκάδες αμφίβολες θέσεις εργασίας και ελάχιστα έως ανύπαρκτα οφέλη για την οικονομία.
   Δεν το θέτω σε αντιδιαστολή με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που έτσι και αλλιώς προωθούνται από τα ίδια συμφέροντα π.χ. BP solar

  • man8os avatar
   man8os @ Professor Moriarty 04/11/2010 17:11:30

   Yπαρχει κατι που λεγετε ενοικιο αγωγου και κοστη διελευσης. Επισης εκπτωση στην πωληση πετρελαιου. Αυτα λεγονται και αντισταθμιστικα. Επισης ειναι μεγαλη επενδυση και πηγαινει με φαστ τρακ. Αλλα υπαρχει πολτικικη αποφαση, να λυθει η στενη συμμαχια με την Ρωσια που ειχαμε ως το 2009.

 18. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 04/11/2010 17:32:34

  Ανθόπουλος, Βούγιας, Κίρκος, Φλώρος, Διαμαντής, Κουρουμπλής, Χρυσανθακόπουλος, Στρατηλάτης και Κατσανέβας...Φωτιαδης + Παχτας... πολυ καλα παιδια ολα τους!! ΑΤΑΚΤΑ !! χαχαααα

  ΠΠ

 19. NIKOS X. avatar
  NIKOS X. 05/11/2010 10:22:18

  Η ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΣΧΕΤΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ, ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΝ ΓΑΠ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΕΡΑΤΛΑΝΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
  ΠΡΟΣ ΤΙ ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ.
  ΒΟΔΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΩΧΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ...ΓΙΑΤΙ ΑΡΓΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ.

 20. honolulu avatar
  honolulu 05/11/2010 13:50:11

  Μόνο οι αφελείς πιστεύουν ότι η Γερμανία έχει ανεξάρτητη πολιτική από αυτή των Αμερικανών. Απλα η Γερμανία είναι το αμερικάνικο παράρτημα στην Ευρώπη.
  Quiz: Ποιός παραδόθηκε άνευ όρων στους Αμερικανούς στην λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.