18/12/2007 15:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί άλλαξαν την ηγεσία της Siemens Hellas;

Με το μεγάλο σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens, σχετίζονται, το πιθανότερο, οι ριζικές αλλαγές στην ηγεσία του παραρτήματος της γερμανικής πολυεθνικής στην Ελλάδα. Ειδικότερα, παραιτήθηκε ο επικεφαλής της, κ. Μ. Χριστοφοράκος και τη θέση του ανέλαβε προσωρινά ο κ.Rudolf Fischer, οικονομικός διευθυντή της γερμανικής πολυεθνικής, Siemens AE. Ως γνωστόν, πριν από ένα χρόνο αποκαλύφθηκε ότι από τα ταμεία αυτά, η μητρική Siemens, καθώς και γραφεία της σε διάφορες χώρες, έδιναν μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους και υπουργούς, προκειμένου να εξασφαλίσει η εταιρεία μεγάλα έργα (Ρωσία, χώρες της Μ. Ανατολής, Αφρικής και Ασίας). Αυτό παρατηρήθηκε και στην Ελλάδα, τόσο σε δημόσια έργα, όσο και στους Ολυμπιακούς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου «ένας από τους Αθηναίους διευθυντές που είχε κληθεί στο Μόναχο να δώσει εξηγήσεις είχε μαζί του και μια λίστα με ονόματα υπαλλήλων του ΟΤΕ που χρηματίζονταν». Στο επίκεντρο της ελληνικής διάστασης του σκανδάλου βρέθηκε και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής πολυεθνικής, ο οποίος έχει φύγει εδώ και καιρό. Την υπόθεση διερευνά η ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς και οι υπηρεσίες δίωξης οικονομικού εγκλήματος της χώρας μας. Μέχρι τώρα όμως, επικρατεί σιγή ιχθύος. Οι αλλαγές έρχονται εξάλλου μόλις λίγους μήνες αφότου η Siemens Hellas ανέλαβε μια αρκούντως σοβαρή «δουλειά», αυτή τη αποκατάστασης των σοβαρών προβλημάτων του ηλεκτρονικού συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4i), καθώς και ορισμένα επιπλέον έργα (για την ΕΛΑΣ) που σχετίζονται με το ίδιο σύστημα.

Πολλοί πάντως, συνδέουν τις αλλαγές –και- στην Ελλάδα με την επικείμενη απόφαση της Aμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) σε σχέση με την υπόθεση χρηματισμού πελατών σε διάφορες χώρες όπου δραστηριοποιούνταν η Siemens. Από χθες άλλωστε, δύο από τα μεγάλα κεφάλια της Siemens βρίσκονται στην Αμερική για να καταθέσουν σχετικά με υποθέσεις μαύρου χρήματος και δωροδοκίας και αδιαφάνειας. «Το γραφείο που έχει αναλάβει τους ελέγχους –αναφέρουν γερμανικές εφημερίδες- διαπίστωσε πως τα γραφεία της πολυεθνικής στο Βέλγιο, την Αυστρία και την Ελλάδα, εμπλέκονταν στις υποθέσεις αυτές που αναμένεται να κοστίσουν στην εταιρία δις ευρώ σε πρόστιμα μόνο στην Ευρώπη. Το τι θα κληθούν να πληρώσουν στην Αμερική είναι ακόμα άγνωστο. Πριν από λίγες εβδομάδες επίσης, απέλυσαν τον διευθυντή της Αυστρίας και χθες ανακοίνωσαν τη διακοπή της συνεργασίας τους με τον Χριστοφοράκο. Σε καμία από τις δύο απολύσεις δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση των αιτίων, αλλά κύκλοι της Siemens επιβεβαίωσαν ότι σχετίζονται με τα σκάνδαλα. Μετά τις αλλαγές στη Siemens Hellas, δεν αποκλείεται και η πώληση περιουσιακών στοιχείων της, όπως η Siemens Τηλεβιομηχανική στη Θεσσαλονίκη, τα κέντρα λογισμικού κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nikos avatar
  nikos 19/12/2007 12:37:59

  Οι μίζες της Siemens  Εκτενές άρθρο για τα μαύρα ταμεία της Siemens στην Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου με αφορμή την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Ελλάς Μιχάλη Χριστοφοράκου

  «Σειρά του επόμενου μάνατζερ να φύγει», είναι ο τίτλος του άρθρου του Κλάους Ότ που αναφέρεται στην αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Ελλάς Μιχάλη Χριστοφοράκου. «Το δελτίο τύπου της Siemens αναφέρει ότι ο κ. Χριστοφοράκος δεν μετέχει πλέον στην εταιρία. Οι λόγοι της αποχώρησής του δεν γίνονται γνωστοί, Σύμφωνα με κύκλους του ομίλου όμως η αποχώρησή του σχετίζεται με το σκάνδαλο δωροδοκιών».  "Πολλές οι ενδείξεις"  «Η εισαγγελία του Μονάχου», όπως γράφει ο κ. Ότ, «έχει στο μεταξύ πολλές ενδείξεις για παράνομες δωροδοκίες στην Ελλάδα. Στις καταθέσεις τους πολλοί κατηγορούμενοι και μάρτυρες έχουν αναφέρει ότι οι ίδιοι είδαν ή άκουσαν για τις δωροληψίες».  «Σύμφωνα με κατάθεση ενός συνεργάτη της Siemens – Com στο Μόναχο, μάνατζερ από την Ελλάδα τηλεφωνούσε στο Μόναχο και ρωτούσε ανοιχτά όταν υπήρχε ‘ανάγκη μίζας’ και δεν δίσταζε μάλιστα να αναφερθεί και σε λεπτομέρειες. Τα χρήματα σύμφωνα, με τον ίδιο, προορίζονταν για συνεργάτες του ΟΤΕ. Ένας άλλος έλληνας μάνατζερ από την Αθήνα κατέθεσε μάλιστα στο Μόναχο λίστα με τα ονόματα συνεργατών του ΟΤΕ που λαδώνονταν. Ο ένας από αυτούς τους μάνατζερ λάδωνε κορυφαία στελέχη και ο άλλος τα χαμηλόβαθμα».  Μίζες σε κόμματα  «Ένας από αυτούς», συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα, «ήταν επί σειρά ετών υποδιευθυντής της Siemens στην Ελλάδα μέχρι τον Απρίλιο του 2007. Ο μάνατζερ αυτός είχε παραδεχθεί ότι δωροδοκούνταν συνεργάτες του ΟΤΕ καθώς και τα κόμματα. Αυτό διασταυρώνεται με καταθέσεις του πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens που είπε ότι ο όμιλος έδινε ποσά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να έχει την εύνοια της εκάστοτε κυβέρνησης».  Κατάθεση στη SEC  Η χρονική συγκυρία της αποχώρησης του κ. Χριστοφοράκου μάλλον κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) καταθέτουν σήμερα ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Πέτερ Λόσερ και ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου Γκέρχαρντ Κρόμε.

  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3010721,00.html?maca=gri-standard_feed-gri-625-xml

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.