13/07/2010 16:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανικό σχέδιο "ελεγχόμενης χρεοκοπίας" κρατών

Πρώτο θύμα η Ελλάδα; Και «τρόικα» και χρεοκοπία;

Σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών φέρεται να εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel.
Στο σχέδιο που φέρεται να εξετάζει η γερμανική καγκελαρία, περιγράφεται λεπτομερώς η διαδικασία για την ελεγχόμενη χρεοκοπία.
Οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων θα πρέπει, μέσω του λεγόμενου «haircut» να αποποιούνται μέρος των απαιτήσεών τους, προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας να βγει από την κρίση.

Αυτό θα γίνεται είτε μέσω της παράτασης της προθεσμίας εξόφλησης των ομολόγων είτε μέσω της μείωσης των τόκων είτε μέσω της εξόφλησης τμήματος της αξίας των ομολόγων.

Το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης δεν αποτελεί εναλλακτική του ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης, αλλά μία περαιτέρω εξέλιξη, σύμφωνα όσα αναφέρουν κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης

Στο προσχέδιο που κυκλοφορεί στην καγκελαρία αναφέρεται ότι ο ιδιωτικός τομέας (οι τράπεζες) θα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να μην επωμίζονται οι φορολογούμενοι όλα τα βάρη.

Οι κάτοχοι ομολόγων παίρνουν «μπόνους ρίσκου» και γι' αυτό θα πρέπει να αναλαμβάνουν και αυτό το ρίσκο. Τη λοιπή αξία των ομολόγων αναμένεται να εγγυάται μία νέα αρχή, το Berliner Club, στο οποίο θα συμμετέχουν κράτη-μέλη της G-20 ή μόνο της Ευρωζώνης.

Αν η αποποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών δεν οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης, η διαδικασία θα εισέρχεται στη δεύτερη φάση κατά την οποία θα λαμβάνει χώρα η πλήρης αναδιάρθρωση του χρέους.

Το Berliner Club θα αναθέτει σε μία προσωπικότητα ή σε μία ομάδα προσωπικοτήτων να λάβει υπόψη τα περιουσιακά συμφέροντα της χρεοκοπημένης χώρας και τα μέτρα θα εποπτεύονται από το ΔΝΤ.

Σϋμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, εκπρόσωπος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου που ερωτήθηκε σχετικά, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει ένα τέτοιο σχέδιο, χωρίς όμως να προχωρήσει σε διευκρινίσεις, για «εσωτερικά έγγραφα», όπως είπε.

Διαφαίνεται λοιπόν, ολοένα και πιο ξεκάθαρα, ότι οι δυνάμεις του κεφαλαίου ετοιμάζονται να «σπρώξουν» την Ελλάδα σε μια μορφή αναδιάρθρωσης χρέους, η οποία θα γίνει με νέους ακόμα πιο επαχθείς όρους και η οποία θα έχει ως συνέπεια να κατεδαφιστούν πλήρως τα εισοδήματα των Ελλήνων εργαζομένων και σφαγιαστούν τελειωτικά τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Θα είναι δηλαδή μια αναδιάρθρωση που θα γίνει με όρους ακραίας κοινωνικής βαρβαρότητας.

Απέναντι σε αυτή την προοπτική η Αριστερά έχει εδώ και καιρό καταθέσει τις προτάσεις της, απαιτώντας εδώ και τώρα απεμπλοκή από τον μηχανισμό της τρόικας, ακύρωση των μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιό της και επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους, χωρίς όρους και δεσμεύσεις, με διαγραφή, πέραν των άλλων ενός σημαντικού του μέρους. Μόνο μ' αυτές τις επιλογές ως αφετηρία ο λαός μπορεί να ξαναποκτήσει την ελπίδα για ένα καλύτερο, προοδευτικό αύριο.

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=490:-q-q-&catid=81:kivernisi&Itemid=198

ΣΧΟΛΙΑ

 1. lornion avatar
  lornion 13/07/2010 17:06:53

  οι πρωτοβουλίες της γερμανικής κυβέρνησης ,η οποία με αναβλητικότητα της εφερε την χώρα μέχρις εδώ, δεν γνωρίζω αν θα υιοθετηθουν απο τα μέλη της ΕΕ.Το προσεχές μέλλον θα φανούν τα αποτελέσματα. Πολύ φοβαμαι τον ανθρώπινο παράγοντα και τα συμφέροντά του που οδηγούν την Ελλάδα σε δρόμο χωρίς επιστροφή.Προσοχή να μη αρχίσουμε τον πόλεμο των λέξεων.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/07/2010 17:43:31

  Όλος ο καυγάς είναι πόσα λεφτά δεν θα χάσουν οι τράπεζες. Για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια, με σημερινά δεδομένα ρευστότητας και χρήματος, κράτη και τράπεζες θα είναι σε ανταγωνισμό για χρήμα, και οι μεν και οι δε θα καταφεύγουν σε πιο κοντινές ληκτότητες (με αύξηση του συστημικού ρίσκου).

  Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιός θα έχει το πάνω χέρι.

  Η ρύθμιση χρεών με αντιστοιχες ζημιές για όλους τους εμπλεκόμενους και (τις τράπεζες) είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Η οικονομία μας θα βουτάει όλο και πιο βαθειά και εκτός αν υπάρξουν μαγικά, με ίχνη ύφεσης στην υπόλοιπη Ευρώπη, απλά, δεν θα έχουμε αρκετό ΑΕΠ για να ξεπληρώνουμε δάνεια.

  Ο ΓΑΠ όμως είναι εδώ, θα κάνει αναδιανομή του πλούτου και θα μας σώσει. Λέω να ξεκινήσει από το Καστρί, για το καλό παράδειγμα.

 3. Orestios avatar
  Orestios 13/07/2010 18:17:13

  GAP, πες αλεύρι!
  Ή μάλλον, πες πίσσα και πούπουλα!

  • 30ς δρομος για τον κορυδαλλο avatar
   30ς δρομος για τον κορυδαλλο @ Orestios 13/07/2010 18:26:04

   φιλε συναγωνιστη οννεδιτη ,ας ετοιμαζομαστε για νεους διορισμους στην ΑΓΡΟΓΗ

   • Orestios avatar
    Orestios @ 30ς δρομος για τον κορυδαλλο 13/07/2010 18:46:45

    ?????
    Ποιός την χέζει την ΑΓΡΟΓΗ.

 4. ataktos avatar
  ataktos 13/07/2010 19:18:38

  ΑΙΝΤΕ ..και με το καλο...

 5. undercover gpr avatar
  undercover gpr 13/07/2010 19:19:45

  Μερική αναδιάρθρωση δε θέλαμε κι εμείς ? Αν δεν πετύχει και η μερική που θα βαραίνει τους πιστωτές (κράτη&τράπεζες) μας τότε ας πάμε για ραπανάκια καλύτερα.

  Η Ελλάδα δεν είναι Ουγκουγκάτσου για να μην πετύχει με μια μερική αναδιάρθρωση και ορθολογικοποίηση των δημοσιονομικών της , είναι πλούσια χώρα με τεράστιες δυνατότητες αλλά με καθάρματα λωποδύτες διαχειριστές.

  Αν μας χαρίσουν ένα ποσοστό από τα ομόλογά μας (με εξόφληση τμήματος των ομολόγων μας) που θα μας δίνει επαρκή ανάσα στο έλλειμα από τη μείωση των τοκοχρεωλυσίων θα είμαστε σε θέση να ξεπληρώσουμε χωρίς άλλα μέτρα που θα μειώνουν τα εισοδήματα των ασθενέστερων.

  Από κει και ύστερα ο λαός μας θα έχει και την ευθύνη για τον διαχειριστή που θα επιλέξει μετέπειτα για να τον κυβερνήσει.Αν ξαναεπιλέξει τα ίδια καθάρματα θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

 6. ataktos avatar
  ataktos 13/07/2010 19:25:14

  εμεις εχουμε ..τον ΓΑΠ ..χιχιχχιιχ

 7. denkserotipota avatar
  denkserotipota 13/07/2010 19:26:45

  Καθήστε βρε. Μας πέταξαν αβασάνιστα ένα νούμερο του χρέους και μεις το δεχόμαστε; Απόδειξη έχουν στα χέρια τους; Αν υπήρχε κράτος θα έπρεπε να μας πει ο κάθε υπουργός που έπαιρνε δάνει, πόσα πήρε , πότε τα πήρε και που πήγαν. Αν δε μπορούν να αποδείξουν ΠΟΥ πήγαν όλα αυτά που "υποτίθεται" ότι πήραν διαχρονικά, υπάρχει και ο δρόμος προς Κορυδαλλό μεριά, αφού πρώτα κατασχεθούν όλα όσα ανήκουν στις οικογένειές τους.

  Αλλά ξέρω. Είτε 300 έλεγαν είτε 500, το ίδιο αβασάνιστα θα το δεχόταν ο λαός.

  Ο Καμμένος είπε χτες, ότι το χρέος είναι 50δις από κακοδιαχείριση, μίζες κλπ κλπ και τα υπόλοιπα είναι ΟΛΑ τοξικά ομόλογα. Αυτά γιατί να τα αναγνωρίσεις;

  • ataktos avatar
   ataktos @ denkserotipota 13/07/2010 19:27:51

   τι λεει η.... Μαργαρετ

  • undercover gpr avatar
   undercover gpr @ denkserotipota 13/07/2010 19:32:45

   Η Αργεντινή δεν τα αναγνώρισε , και δέκα χρόνια μετά παλεύει με 5% ανάπτυξη μεν αλλά 25% πληθωρισμό , αποκλισμένη από τις αγορές και χιλιάδες απαγορεύσεις και περιορισμούς στις εισαγωγές της.

   Υ.Γ Ο Καμμένος είπε ότι 250 (300-50=250) δις είναι από τοξικά?Αποκλείεται να είπε τέτοιο πράγμα.

   • denkserotipota avatar
    denkserotipota @ undercover gpr 13/07/2010 19:49:25

    από το 2΄40΄΄ και μετά στο βίντεο

    http://www.youtube.com/watch?v=UJ4y99eHXYU&feature=player_embedded#!

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ undercover gpr 14/07/2010 09:06:02

    Μόλις το είδα φίλε.
    Ολίγοντι πατάτα πέταξε ο κατά τα άλλα μαχητικότατος Καμμένος για τα τοξικά αλλά τέλος πάντων.

 8. undercover gpr avatar
  undercover gpr 13/07/2010 19:28:00

  Τα καθάρματα είναι παντού , ο σταυρός προτίμησης πρέπει κάποια στιγμή να γίνει κατανοητό ότι έχει δύναμη.

  • 30ς δρομος για τον κορυδαλλο avatar
   30ς δρομος για τον κορυδαλλο @ undercover gpr 13/07/2010 19:40:45

   και βεβαια εχει..ψηφιζεις καποιον με την ελπιδα να σε διορισει και ας βλεπεις οτι ειναι απλοχερης και πλουτιζει αδικαιολογητα.....ακης-γιαννος-βουλγαρακης-σουφλιας...μητσοτακης

  • klausevitz avatar
   klausevitz @ undercover gpr 13/07/2010 22:52:05

   υπομονή...ως ότου ένας ευτυχής συνδυασμός
   φιλότιμου και ορθού λόγου επικρατήσει....

 9. ΤΕΤΑΡΤΟ ΡΑΙΧ avatar
  ΤΕΤΑΡΤΟ ΡΑΙΧ 14/07/2010 03:06:08

  Πολύ light εμφανίζονται εδώ οι προθέσεις της Γερμανίας.

  Έτος 2013: Η Ελλάδα ολοκληρώνει με επιτυχία το σχέδιο σταθεροποίησης, το πρωτογενές έλλειμμα μηδενίζεται και το χρέος βρίσκεται, σύμφωνα με τις ίδιες τις προβλέψεις του σχεδίου σταθεροποίησης, κάπου μεταξύ 140-150% του ΑΕΠ. Η οικονομία έχει βγει από την ύφεση, αλλά δεν έχει «απογειωθεί» για να στηρίξει την εξυπηρέτηση τόσο υψηλού χρέους. Οι αγορές αρνούνται να αναχρηματοδοτήσουν το τεράστιο ελληνικό χρέος. Ποιο είναι το «Σχέδιο Β» της Ευρώπης;

  Το σχέδιο που άφησε να διαρρεύσει η κυβέρνηση του Βερολίνου στο “Spiegel” και δημοσιεύθηκε στη χθεσινή έκδοση του έγκυρου γερμανικού περιοδικού δίνει τη λύση που θα ήθελε να επιβάλει η γερμανική κυβέρνηση: ελεγχόμενη χρεοκοπία! Ελεγχόμενη χρεοκοπία, συνδυαζόμενη με… ανεξέλεγκτη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε ένα νέο κλαμπ πιστωτών, μετά τα κλαμπ του Λονδίνου και του Παρισιού, το «Κλαμπ του Βερολίνου», που προς το παρόν οι Γερμανοί δεν έχουν αποφασίσει αν θέλουν να απαρτίζεται μόνο από χώρες της Ευρωζώνης, ή αν θα περιλάβει χώρες από το G20.

  Η συνέχεια στο http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/--lclub-berlinr---2010071225650/

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.