11/10/2009 14:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανικό μοντέλο στο εκλογικό σύστημα προωθεί το ΠΑΣΟΚΜία από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Πρόκειται για παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου που διατηρεί το όριο του 3%, αλλά μεταβάλλει πλήρως το χάρτη των εκλογικών περιφερειών και τον τρόπο ανάδειξης των βουλευτών. Μένει το πριμ 40 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Το σχέδιο του νέου εκλογικού συστήματος. Το επεξεργάστηκε επιτροπή ειδικών, υπό το συντονισμό του Μ.Παπαϊωάννου και, αφού τεθεί προς συζήτηση με τα κόμματα, θα λάβει τη μορφή νομοσχεδίου και θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.

Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, τα βασικά σημεία του νέου εκλογικού είναι τα ακόλουθα:

* Από τους 300 βουλευτές οι 150 θα εκλέγονται με λίστα σε μονοεδρικές περιφέρειες. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει κατάτμηση περιοχών, ώστε να αντιστοιχούν σε 50-60.000 ψηφοφόρους.

* Οι σημερινές μονοεδρικές ή νομοί που δεν φθάνουν αυτό το ύψος του πληθυσμού θα συνεχίσουν να εκλέγουν έναν βουλευτή.

* Οι περίπου 100 βουλευτές (ο ακριβής αριθμός θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης) θα εκλέγονται από λίστα υποψηφίων σε ευρείες εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες στο εξής θα είναι 5 ή 6, αντί των σημερινών δεκατριών διοικητικών περιφερειών.

* Οι βουλευτές από τις λίστες θα εκλέγονται αναλογικά από τα κόμματα με βάση το πανελλαδικό τους ποσοστό.

*  Το ποσοστό αναλογικότητας η αρχική σκέψη είναι να διατηρηθεί στο 87%. Αυτό σημαίνει ότι το «μπόνους» στο πρώτο κόμμα θα είναι 40 βουλευτές, από τις λίστες.

*  Το όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή διατηρείται στο 3%.

* Ο θεσμός των βουλευτών Επικρατείας δεν θα έχει πλέον νόημα με βάση το νέο σύστημα. Οι σκέψεις, όμως, είναι να διατηρηθεί με νέα μορφή και να εκλέγονται από εκεί οι εκπρόσωποι των αποδήμων.

Στο μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι το νέο σύστημα μπορεί να ισχύσει από τις επόμενες κιόλας εκλογές, αν συμφωνήσουν γι' αυτό τουλάχιστον 200 βουλευτές. Γι' αυτό, άλλωστε, είναι διατεθειμένοι για συμβιβασμούς σε πολλά σημεία όπως το «μπόνους» εδρών ή η διαίρεση περιφερειών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Edo avatar
  Edo 11/10/2009 14:43:08

  Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει το «γερμανικό σύστημα», που σημαίνει μεικτό σύστημα ανάδειξης των βουλευτών με λίστα και σταυρό προτίμησης. Δηλαδή 180 βουλευτές θα εκλέγονται με σταυρό σε ισάριθμες μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες και οι 120 με λίστα σε έξι μείζονες εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Οι μονοεδρικές ταυτίζονται σε ορισμένες περιπτώσεις και με τα δημοτικά διαμερίσματα. Οι μείζονες εκλογικές περιφέρειες θα προκύψουν από τη συνένωση των υφιστάμενων διοικητικών περιφερειών με βάση κυρίως γεωγραφικά κριτήρια, με ορισμένες εξαιρέσεις που αφορούν κυρίως τον νησιωτικό χώρο. Παράλληλα θα ισχύσει περίπου το ίδιο εκλογικό σύστημα που ισχύει και σήμερα στην ανάδειξη των βουλευτών. Το πρώτο κόμμα δηλαδή πριμοδοτείται με 40 βουλευτές, όπως ισχύει και με τον « νόμο Σκανδαλίδη », ενώ για την ανάδειξη των 260 από τους 300 βουλευτές θα ισχύει και πάλι η απλή αναλογική. Καταργείται, μ΄ άλλα λόγια, το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η ΝΔ, ο «νόμος Παυλόπουλου», που πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με 50 έδρες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη, στην περίπτωση βεβαίως που, όπως επιδιώκει το κυβερνών κόμμα, ο νέος εκλογικός νόμος υπερψηφιστεί στη Βουλή συγκεντρώνοντας πάνω από 200 ψήφους.

  Από το Βήμα

 2. zorro avatar
  zorro 11/10/2009 14:53:49

  κλήθηκε να αλλάξει πολιτική όχι τον εκλογικό νόμο πείτε στον Γιώργο, τέως Γιωργάκη.

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 11/10/2009 14:54:57

  Τα παντα ολα Γερμανικα. Ο αδελφος Σημιτη τι κανει?? χαιρετισματαααα

  Γερμανικο Συστημα ΠΑΣΟΚ. Νεα Κατοχη Πρασινο-Κοκκινο-Κιτρινο-Μαυρη.

  Μηπως να βαζαμε Ελληνικη Σημαια σε ΜΑΥΡΟ στα Ιμια????

  ΠΠ

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 11/10/2009 14:57:56

  Για τα Ελληνικά δεδομένα και για τους βουλευτές που έχουμε δεν συμφωνώ καθόλου.
  Λίστα; δηλαδή ουσιαστικά θα κάνουμε τους Βουλευτές Επικρατείας από 12 σε 120, απλά το βαφτίζουμε ανά εκλογική περιφέρεια.
  Γιατί να μην βγαίνουν οι πρώτοι 120 σε σταυρούς ανά διοικητική περιφέρεια;
  Ο χωρισμός πως θα γίνει; Με πληθυσμιακά κριτήρια; Με εγγεγραμμένους ψηφοφόρους; Γιατί έτσι πάει χονδρικά 9.333.385/180= 51852. πχ η Πάτρα ή το Ηράκλειο, θα γίνουν 2 και 3 μονοεδρικές;
  Ταυτόχρονα είναι σωστή η πχ διοικητική διαίρεση της χώρας σε 6 περιφέρειες. Μειώνεις ανελαστικές και λειτουργικές δαπάνες.
  Πως τρέχεις παράλληλα αιτήσεις και βιογραφικά για περιφερειάρχες; Καποδίστριας 2;
  Ποτέ σε αυτή τη χώρα δεν μπορούμε γαμώτο να κάνουμε κάτι ολοκληρωμένο; Φτιάχνουμε κάτι και μετά τροποποιούμε....

 5. Le canard avatar
  Le canard 11/10/2009 15:03:52

  Καλά, άλλο Καποδίστριας2 (διοικητική αναδιάρθρωση περιφερειών), άλλο εκλογικές περιφέρειες, άλλες περιφέρειες στις Δημοτικές του 2010...Μπάχαλο.

 6. Edo avatar
  Edo 11/10/2009 15:05:12

  Στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές που θα διεξαχθούν περίπου σε έναν χρόνο οι πολίτες της χώρας θα κληθούν να εκλέξουν και περιφερειάρχες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καθιερωθεί άμεσα η αιρετή περιφερειακή διοίκηση, σε αντίθεση με τον «Καποδίστρια 2» για τη συνένωση των δήμων, που, όπως όλα δείχνουν, θα μετατεθεί για μετά τις δημοτικές εκλογές, παρ΄ ότι το σχετικό σχέδιο θα τεθεί άμεσα σε «δημόσια διαβούλευση». Και αυτό για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι θα δημιουργηθεί αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες πριν από τις εκλογές, κάτι που δεν επιθυμεί το κυβερνών κόμμα, το οποίο επιδιώκει να κερδίσει τους μεγάλους κυρίως δήμους χώρας και, ο δεύτερος, διότι ο χρόνος που απομένει ως τις εκλογές δεν επαρκεί για την εκπόνηση των αναγκαίων επιχειρησιακών προγραμμάτων για τη στήριξη του νέου θεσμού. Προς το παρόν λοιπόν θα προχωρήσει μόνο η περιφερειακή αναδιάρθρωση της χώρας χωρίς καν να αλλάξει ο αριθμός των περιφερειών. Οι περιφέρειες δηλαδή θα παραμείνουν 13, όσες είναι και σήμερα, καθώς αλλαγή του αριθμού τους θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Οι διοικήσεις τους ωστόσο θα είναι αιρετές και θα εκλέγονται άμεσα από τους κατοίκους των περιφερειών.

  Από το Βήμα

  • Le canard avatar
   Le canard @ Edo 11/10/2009 15:08:56

   Υπάρχουν λοιπόν, 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα για 13 Περιφέρειες. Ισχύουν έως 2014.

   Πως θα αλλάξουν τις Περιφέρειες χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας και χωρίς να σταματήσουν οι χρηματοδοτήσεις; Σιγά μην αλλάξουν τις Περιφέρειες εως το 2014!!!

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ Le canard 11/10/2009 15:19:03

    Με άλλα λόγια δηλαδή θα έχουμε:

    -13 διοικητικές περιφέρειες ....για τα χρήματα από την ΕΟΚ
    -5 ή 6 διοικητικές περιφέρειες για τις εκλογές
    -Καποδίστριας 1, γιατί θέλω τους μεγάλους δήμους, έως τον 10/2010, δεν προλαβαίνω κλπ
    -Καποδίστρια 2 μετά για την επόμενη φορά
    Προϋπολογισμοί (τριετίας παρακαλώ), δαπάνες, λειτουργίες, θα διορίσω ή θα εκλέξω περιφερειάρχη που δεν θα ισχύει αν γίνουν εκλογές, θα βγάλω δήμαρχο που δεν θα υπάρχει την επόμενη ημέρα αφού μεθαύριο καταργείται ο Δήμος κλπ;
    Μάλιστα...Θεϊκά Ελληνικό....
    Πιστεύω ότι το Ελληνικό Κράτος θα πρέπει να εισαχθεί ως μοντέλο, στον υπόλοιπο κόσμο.
    Τι δεν πρέπει να κάνει κάποιος για να μην γίνει Ελλάδα...

 7. αχαβαχ avatar
  αχαβαχ 11/10/2009 15:07:39

  Ποιο γερμανικό μοντέλο; Το κύριο χαρακτηριστικό του γερμανικού μοντέλου είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας, πράγμα που αποφεύγεται από το πασοκικό μοντέλο. Τα ίδια αποτελέσματα με πριν θα έχουμε, αλλά με διαφορετικό τρόπο και με περαιτέρω ενίσχυση του αρχηγού και των κομματικών ηγεσιών καθώς αυτοί θα διαμορφώνουν τις λίστες.

 8. nasos avatar
  nasos 11/10/2009 17:13:40

  Οι μισοί βουλευτές θα βγαίνουν με λίστα,στη ουσία δηλαδή θα διορίζονται από τον εκάστοτε Αρχηγό,γεγονός που οδηγεί σε περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των τζακιών.

 9. Πονοκέφαλος avatar
  Πονοκέφαλος 11/10/2009 19:00:33

  Συγγνώμη, αλλά και με τη Siemens γερμανικό σύστημα δεν είχαμε; Ενδιαφέρεται άλλη εταιρεία μήπως;

 10. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 11/10/2009 21:08:35

  Μια ακόμη κατάφωρη νόθευση της λαϊκής ετυμηγορίας με μπετονοποίηση των μηχανισμών. Το Πασόκ όταν εμφανίστηκε με 12% εκλογική δύναμη, υποσχέθηκε απλή αναλογική.
  Ο Αριστοτέλης χαρακτήρισε τις πολιτικές ενώσεις (κόμματα) νοθεία της δημοκρατίας.
  Το μοντέλο της απλής αναλογικής και της αμέσου εκπροσωπήσεως προϋποθέτει άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της παραγωγής (αποκέντρωση). Προϋποθέτει Πολίτες με πρωτοβουλία, ενεργητικότητα και ευθύνη. Τα αλλότρια είναι ή για απαθή, ή για φατριασμένη μάζα.
  Οι απόδημοι θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αποτελούμε το δεύτερο βασικό τμήμα του Ελληνισμού. Κινητοποίηση για τον Ελληνισμό, για τα προβλήματα μας, συσπείρωση και αυτοτελής οργάνωση. Τα υπόλοιπα αποτελούν μπρελόκ.

  • man8os avatar
   man8os @ Μποτίλια στο πέλαγος 14/12/2009 01:10:45

   Πιστευω οτι πρεπει να γινει συνταγματικη αναθεωρηση και να προβλεφτουν 50 εδρες για τους αποδημους, ητοι η βουλη να εχει 350 βουλευτες.

 11. peripeton avatar
  peripeton 12/10/2009 18:05:37

  Eγώ επειδή είμαι και λίγο αργός σε σχέση βεβαίως με το Γιώργκο, εφόσον οι 150 θα είναι μονοεδρικές, αυτό δεν σημαίνει ότι το πρώτο σε ψήφους κόμμα σε κάθε μονοεδρική θα εκλέγει τον δικό της υποψήφιο; Αυτό δεν σημαίνει επίσης πως ακόμη και με μια ψήφο διαφορά να κερδίσει το κόμμα αυτό σε κάθε μονοεδρική περιφέρεια, θα καταφέρει να βγάλει 150 βουλευτές;

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ peripeton 14/12/2009 00:55:37

   Ας πούμε πως βγάζει 140, και τους 10 το δεύτερο κόμμα, το τρίτο και το τέταρτο βγάζει βουλευτές από τις λίστες των περιφερειών. Οι οποίες θα είναι ασταύρωτες. μάλιστα.
   Ε, με αυτό το σύστημα δεν πρόκειται να ξαναβγεί το πασοκ. στις επόμενες εκλογές θα βγει ο Σαμαράς και θα το ξανααλλάξει.

 12. Y. avatar
  Y. 14/12/2009 01:13:06

  Πολύ καλή δουλειά με τις προτάσεις του, πρέπει να κάνει ο Ζώης σ’ αυτό τον τομέα. Θα είναι και από τις θέσεις που θα πάρει η ΝΔ, και στις διαβουλεύσεις, και κατά τη συζήτηση. Είναι ικανός και θα τα καταφέρει.

 13. man8os avatar
  man8os 14/12/2009 01:15:05

  Μια παραλαγη αυτου αλλα λιγο διαφορετικη ειναι η εξης: 150 μονοεδρικες, 100 αναλογα με τα ποσοστα των κομματων απο λιστα σαν το επικρατειας σε 5-6 μεγαλες περιφερειες, 50 εδρες μπονους στον πρωτο για να αποφευγονται τυχον κυβερνησεις συνεργασιας και οπσιοναλ 50 εδρες για τους αποδημους... Παντα κατι τετιο σκεφτομουνοτι ειναι το καλυτερο συστημα για την Ελλαδα. Βεβαια το οπσιοναλ χρειαζετε συνταγματικη αναθεωρηση ωστε να επιτρεπονται 350 εδρες.

  • ident avatar
   ident @ man8os 14/12/2009 01:26:32

   Γιατί άραγε οι απόδημοι πρέπει να διαθέτουν έδρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ man8os 14/12/2009 02:06:35

   Μάνθο, οι απόδημοι θα ψηφίζουν τους υποψήφιους του τόπου καταγωγής/γεννήσεώς τους και έτσι δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση.

 14. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 14/12/2009 01:57:58

  Οι Αμερικανοί, όπου κι αν κατοικούν, λαμβάνουν μέρος στις εκλογές τους με επιστολική ψήφο. Οι απόδημοι, είναι ιδιοκτήτες ακινήτων και συχνά και επιχειρήσεων στον τόπο καταγωγής τους και συμμετέχουν αδρά με το συνάλλαγμά τους στην οικονομική ζωή του τόπου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.