#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/03/2011 18:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανική «σούπα» η Σύνοδος Κορυφής(Ανανεωμένο). Κατώτερη των περιστάσεων για ακόμη μια φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε ανίκανη να δώσει αποφασιστική απάντηση στην κρίση που παίρνει τη μορφή ντόμινο. Δεν κατάφερε να αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει σωστά και μακροπρόθεσμα την κρίση χρέους στην Ευρώπη η οποία πλέον έχει και νέα μέλη στο κλαμπ των χρεοκοπημένων εκτός της Ελλάδας.

Όπως είχαμε προβλέψει, όλες οι αποφάσεις, οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον την ευρωπαϊκής οικονομίας μετατέθηκαν για τον Ιούνιο. Και παρά τις πομπώδεις δηλώσεις του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, ότι επιτεύχθηκε μια συνολική συμφωνία όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), όλα αυτά είναι τεχνικά ζητήματα και η ουσία είναι μηδέν.

Χαρακτηριστικό της αδυναμίας της ΕΕ να δώσει λύσεις άμεσες και να σταματήσει την κερδοσκοπία των αγορών με τα ομόλογα είναι ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων δε γίνεται καμιά αναφορά ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ιρλανδία αλλά ούτε και στην Πορτογαλία η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης. Και δε γίνεται και καμιά αναφορά στις πιθανές χρεοκοπίες που μπορούν να σκάσουν σύντομα, δηλαδή στην Ισπανία και την Ιταλία.

Ολόκληρη Σύνοδος Κορυφής έγινε προκειμένου να μας θυμίσουν τι αποφασίστηκε στις 11 Μαρτίου αλλά και να προχωρήσουν και σε αλλαγές που ζήτησε το Βερολίνο. Ουσιαστικά, για ακόμη μια φορά η Μέρκελ έκανε ότι ήθελε, πήρε ότι ζήτησε και ανέβαλε τις αποφάσεις για τον Ιούνιο επειδή η ίδια το απαίτησε.
Πέρα από τη συμφωνία για το «Σύμφωνο για το Ευρώ» που είναι το πρώτο βήμα για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης τα βασικά σημεία που αποφασίστηκαν είναι:

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ, ώστε να ενσωματωθούν οι αλλαγές που αφορούν στον ESM και να υπογραφεί η τροποποιημένη Συνθήκη μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Η συμφωνία, όποια κι αν είναι αυτή, θα πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια, οπότε δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις πριν λυθούν ορισμένα ζητήματα. Για παράδειγμα να γίνουν εκλογές 17 Απριλίου στη Φινλανδία, να περάσει το σκόπελο των τοπικών εκλογών στη Βεύη, η Μέρκελ και φυσικά να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στην Πορτογαλία.
Η Γερμανία πέρασε το δικό της και η συνεισφορά της στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης θα γίνει σε βάθος πενταετίας, από το 2013 και μετά.
Ο νέος μηχανισμός θα διαθέτει 700 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 620 δις θα είναι εγγυήσεις και τα υπόλοιπα 80 δισεκατομμύρια θα είναι καταβεβλημένα κεφάλαια. Η Γερμανία πρέπει να δώσει 22 δις και ενώ στην αρχή όφειλε να καταβάλει το 50% εφάπαξ και τα υπόλοιπα σε 3 δόσεις, με τη συμφωνία της κατάφερε να το μοιράσει σε 5 χρόνια.
Το χειρότερο είναι ότι κατόπιν απαίτησης της Μέρκελ μειώθηκε και το αρχικό κεφάλαιο του μηχανισμού το οποίο από 40 δις που αρχικά είχε αποφασιστεί, πέφτει στα 16 δις ευρώ. Κάθε χρόνο θα καταβάλλονται 16 δις μέχρι να φτάσει το ποσό στα 80 δις ευρώ.
Ως προς τους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των κρίσεων, οι «27» συμφώνησαν πως ο υπάρχων θα έχει δανειοδοτική ικανότητα της τάξεως των 440 δισ. ευρώ, (έναντι 250 δισ. σήμερα) και ότι ο μόνιμος που θα τεθεί σε λειτουργία το 2013 θα έχει δανειοδοτική ικανότητα της τάξεως των 500 δισ ευρώ.
Δεν αποφασίστηκε αν θα υπάρξει αύξηση της συνεισφοράς καθότι κάτι τέτοιο δύσκολα θα περνούσε σε κράτη που βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.
Επίσης, αποφασίστηκε να υπάρχει παρέμβαση του ταμείου στην πρωτογενή αγορά ομολόγων, αλλά μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Όλες αυτές οι… μη συμφωνίες ενδεχομένως να δώσουν θάρρος στις αγορές να συνεχίσουν να παίζουν παιχνίδια με τα επιτόκια ενώ αναλυτές λένε ότι είναι αμφίβολο αν ο μόνιμος μηχανισμός θα καταφέρει να αξιολογηθεί με τον ανώτερο βαθμό, δηλαδή ΑΑΑ. Άλλωστε είναι άγνωστο αν τα 500 δις που φέρεται ότι μπορεί να διαθέσει για τη διάσωση των χωρών που έχουν πρόβλημα, θα φτάνουν όταν στο παιχνίδι μπει η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Με απλά λόγια, κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από την επανάληψη των ευχολογίων και από την έλλειψη αποφασιστικότητας για την αντιμετώπιση του τεράστιου οικονομικού προβλήματος. Διότι μεγάλες χώρες και κυρίως η Γερμανία δεν έχουν αντιληφθεί ότι η κρίση μπορεί να χτυπήσει και τη δική τους πόρτα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. factorx avatar
  factorx 25/03/2011 13:11:45

  Δήλωση προέδρου ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, για αποτελέσματα Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες

  «Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής όχι μόνο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, αλλά προμηνύουν ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στο επόμενο χρονικό διάστημα, ιδίως για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας», δήλωσε από τις Βρυξέλλες, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του ΣΥΝ και αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας, και πρόσθεσε:

  «Με μόνο μέλημα να σωθούν οι τράπεζες και με όλα τα βάρη στους εργαζόμενους, δεν υπάρχει λύση. Τη λύση μπορούν να δώσουν μόνο οι λαοί, με το δικό τους ντόμινο αντιστάσεων σε αυτές τις καταστροφικές επιλογές».

  Τ.Μ.

  • A.M. avatar
   A.M. @ factorx 25/03/2011 21:21:42

   Ο μικρός μεγάλωσε και τα λέει και ωραία!
   Και - πολύ δυστυχώς - είναι ο μόνος στην βουλή που τα λέει τόσο χύμα όσο πρέπει να λέγονται τα πράγματα.

 2. TED avatar
  TED 25/03/2011 15:40:41

  "Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι" λέει ο λαός.

 3. arslonga avatar
  arslonga 25/03/2011 15:56:58

  Τα βασικά μέτρα για καλύτερη αντίσταση σε κρίσεις χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο του μηχανισμού για την καταπολέμηση της κρίσης που εγκρίθηκαν από τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή 25.03.11.

  ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
  Η πραγματική ικανότητα χορήγησης δανείων του προσωρινού Ταμείου Δημοσιονομικής Αρωγής της ζώνης του ευρώ ( Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ) , που ιδρύθηκε την άνοιξη του 2010 για να βοηθήσει χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, θα αυξηθεί από 250 σε 440 δις ευρώ.

  Ο μηχανισμός που θα διαδεχθεί τον υπάρχοντα στα μέσα του 2013, θα ονομάζεται Μόνιμος Μηχανισμός Σταθερότητας και θα διαθέτει 500 δις ευρώ.

  Ο νέος μηχανισμός θα διαθέτει κεφαλαιακή βάση 700 δις ευρώ για να μπορεί να δανείσει στην πραγματικότητα 500 δις. Το ποσό αυτό θα αποτελείται από 80 δις ευρώ καταβεβλημένα κεφάλαια από τις χώρες της ευρωζώνης και από 620 δις καταβλητέων κεφαλαίων και εγγυήσεων από τα κράτη μέλη.

  Την Πέμπτη, η Γερμανία κατόρθωσε να επιβάλει τις πληρωμές των 80 δις ευρώ σε δόσεις: τα κράτη μέλη θα καταβάλουν την εισφορά τους σε πέντε ισόποσες δόσεις, αρχής γενομένης από το 2013.

  Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για την αλλαγή της Συνθήκης ΕΕ για να γίνει δυνατή η δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού.

  Επιπλέον, οι δύο μηχανισμοί αρωγής θα μπορούν να αγοράσουν άμεσα τίτλους του χρέους που εκδίδονται από τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε δυσκολία.

  Τέλος, το επιτόκιο των δανείων που θα χορηγούνται από τους δύο μηχανισμούς θα ευθυγραμμιστεί με το επίπεδο του μέσου όρου προς τα κάτω του επιτοκίου δανεισμού που χορηγεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η μείωση θα είναι 100 μονάδες βάσης (1%) λιγότερο σε σύγκριση με τα επιτόκια που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

  Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το καλοκαίρι του 2011.

  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  Οι ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν ένα "Σύμφωνο για το ευρώ" ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα. Συγκεκριμένα, δεσμευτήκαν για να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις των οικονομιών τους και, αν χρειασθεί, των συνταξιοδοτικών συστημάτων τους , να περιορίσουν δραστικά το επίπεδο του δημόσιου χρέους και να εφαρμόσουν περιορισμούς στην εισοδηματική πολιτική τους.

  Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ
  Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να στηρίξουν το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, το οποίο εγκρίθηκε από τους υπουργούς οικονομικών και το οποίο θα συναποφασισθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν ιδίως ενός νέου τύπου κυρώσεις (μπλοκαρισμένη κατάθεση που μπορεί να μετατραπεί σε πρόστιμο) για τα κράτη μέλη με τις χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά το έλλειμμα και το χρέος. Τα πρόστιμα αυτά θα επιβάλλονται ταχύτερα και με πιο αυτόματο τρόπο από ό, τι μέχρι σήμερα.

  ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  Λαμβάνοντας υπόψη τα "τεστ αντοχής" που διεξάγονται για να δοκιμάσουν την αντοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούν τα κράτη μέλη να προετοιμάσουν στρατηγικές για την αναδιάρθρωση των πλέον ευάλωτων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τους, εάν χρειασθεί.

 4. factorx avatar
  factorx 25/03/2011 16:50:30

  Οι κυβερνήσεις της ΕΕ σπρώχνουν τους λαούς στο σκοτεινό βάραθρο των καπιταλιστικών αδιεξόδων, αντιθέσεων και πολέμων. Σε πλήρη σύμπνοια αποφάσισαν την κλιμάκωση του πολέμου στα μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων με το «Σύμφωνο για το Ευρώ» και το «Σύμφωνο Σταθερότητας». Αγεφύρωτες όμως παραμένουν οι διαφορές τους σε ό,τι αφορά τα κέρδη και τις ζημιές του κεφαλαίου. Παρά τους προσωρινούς συμβιβασμούς για το λεγόμενο μηχανισμό στήριξης που οδηγεί τους λαούς στη χρεοκοπία ο «σκυλοκαβγάς» μαίνεται.

  Οι συνηθισμένοι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης περί ελληνικών επιτυχιών και αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού, οι θέσεις της ΝΔ για αλλαγή των όρων του μνημονίου δεν μπορούν πια να κρύψουν τον όλεθρο που φέρνει για τα λαϊκά συμφέροντα η κοινή στρατηγική τους.

  Ο λαός πρέπει τώρα να απαλλαγεί από τις αυταπάτες, τις φοβίες, τα ιδεολογήματα των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του οπορτουνισμού. Το χρέος δεν το δημιούργησε αυτός και πρέπει να το θεωρήσει όλο παράνομο. Οι θυσίες που του επιβάλλουν είναι εντελώς ανώφελες για τον ίδιο. Η βαθιά καπιταλιστική κρίση, τα συνεχή βάρβαρα και αντιδραστικά μέτρα, οι πόλεμοι, ο παρασιτισμός αποδεικνύουν ότι ο καπιταλισμός έχει οριστικά και αμετάκλητα σαπίσει. Δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινος, δεν μπορεί να γιατρευτεί από τις κρίσεις, όπως και η ΕΕ δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή.

  Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των δυνάμεων της ΕΕ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού της Λιβύης καταδεικνύει ότι τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους είναι το ίδιο επιθετικά και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό. Δεν υπάρχει φρικαλεότητα που δεν μπορούν να διαπράξουν προκειμένου να αρπάξουν πλουτοπαραγωγικές πηγές, να ελέγξουν τους δρόμους του πετρελαίου, να κερδίσουν αγορές. Υποκριτικές είναι και οι θέσεις τους για το μεταναστευτικό. Ενώ με τους πολέμους και τη ληστεία των λαών προκαλούν ολοένα και μεγαλύτερα κύματα απελπισμένων μεταναστών και προσφύγων, ως λύση φέρνουν αυταρχικά και απάνθρωπα μέτρα.

  Οι αμυντικοί αγώνες δεν αρκούν. Είναι ώριμη και επιτακτική ανάγκη για να υπάρχει λύση υπέρ του λαού οι ριζικές αλλαγές στην οικονομία και το κράτος. Η εργατική τάξη τα λαϊκά στρώματα μπορούν να ορθώσουν εμπόδια και τελικά να ανατρέψουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα διαμορφώνοντας τη δική τους συμμαχία για λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, σχεδιασμένη ανάπτυξη, απαλλάσσοντας τη χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.  ΑΘΗΝΑ 25/3/2011 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 5. Y. avatar
  Y. 25/03/2011 19:03:04

  Έκανε λέει κι η Ντόρα δήλωση για τα αποτελέσματα της Συνόδου, αλλά από τις Βρυξέλλες.
  Καλά, ως τι πήγε εκεί? Ως μειονότητα των Χανίων, ή για λονγκ γουϊκ-εντ με το πουλέν της, τον Σκυλακάκη?

 6. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 25/03/2011 19:03:30

  Οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι ιδιαίτερα αρνητικές για την χώρα από τη στιγμή που φαίνεται ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων στις χώρες με προβλήματα χρέους και αναπτυξιακή υστέρηση.
  Το γεγονός αποδεικνύεται και από τα μέτρα που υιοθετήθηκαν με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το γεγονός ότι απελευθερώνεται περαιτέρω ο συνολικός φόρτος των κανονιστικών ρυθμίσεων για την προώθηση του εμπορίου με τρίτες χώρες.
  Άμεση συνέπεια αυτής της απόφασης θα είναι η ανεξέλεγκτη είσοδος τουρκικών προϊόντων στην ελληνική και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκή αγορά.

 7. man8os avatar
  man8os 25/03/2011 19:53:33

  Κυριε Σαμαρα, σας ικανοποιουν τα αποτελεσματα που εφερε η κυβερνηση απο τις Βρυξελλες?
  Αν δεν σας ικανοποιουν ιδου η Ροδος.
  Αν σας ικανοποιουν καναμε λαθος που σας εκλεξαμε.

 8. Y. avatar
  Y. 25/03/2011 20:06:00

  Μανθος, είναι υπ΄ερ της οικονομικής εξυγίανσης, με επιφυλάξεις (και σωστά), στη συμμετοχή ιδιωτών στο Μηχανισμό Στήριξης

  • Y. avatar
   Y. @ Y. 25/03/2011 21:26:36

   Θα σου ‘λεγα τι πήρε, αλλά άσ’ το καλύτερα.
   Επί της ουσίας, πήρε και τα τρία από την περασμένη εβδομάδα, και είνα αυτά που είχε ζητήσει ο Σαμαράς εδώ και μήνες

   • man8os avatar
    man8os @ Y. 25/03/2011 21:53:22

    Με την προυποθεση πωλησης 50δις?
    Ειναι αυτο επιτυχια?

    • Y. avatar
     Y. @ man8os 25/03/2011 22:31:36

     Δεν βγαίνουν αλλιώς τα νούμερα που μας επέβαλαν (και ως αριθμητικά σύμβολα, και ως ανθρώπινες οντότητες). Βέβαια άλλο αξιοποίηση (Σ. τον Ιούλιο), άλλο πώληση από ΓΑΠ τώρα.
     Η μόνη, μόνιμη λύση, επαναδιαπραγμάτευση Μνημονίου πάραυτα. Αργα ή γρήγορα, νομοτελειακό να γίνει. Με κυβέρνηση ΝΔ

 9. man8os avatar
  man8os 25/03/2011 20:20:05

  Ειχε παει για να πετυχει καποιους στοχους η κυβερνηση.
  Ελεγε οτι θα παρει επιμηκηνση, μειωση επιτοκιου και ισως ελαφρυνση καποιων ορων. Τελικα τι πηρε?

 10. βαγόνι avatar
  βαγόνι 25/03/2011 22:54:51

  Η Ευρώπη-με τη γερμανική της εκδοχή- αλλά και ο δυτικός κόσμος
  γενικότερα,πολύ σύντομα θα αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να
  συνεχίσουν να νέμονται τον παγκόσμιο πλούτο, με τον τρόπο που το
  έκαναν μέχρι τώρα. Αυτό είναι το πρώτο.
  Το πιό οδυνηρό όμως είναι η προσπάθεια των άθλιων-πολιτικά και
  υπαρξιακά-αρχουσών τάξεων, να φορτώσουν τις συνέπειες των
  όποιων απωλειών στους ήδη πιεσμένους "μή προνομιούχους"....αυτός
  ο κόσμος πρέπει να ηττηθεί, όχι μόνο για πολιτικούς και κοινωνικούς
  λόγους αλλά,κυρίως,για ηθικούς και υπαρξιακούς.
  Η παραδοσιακη αριστερά και οι μηχανισμοί της συνιστούν μέρος
  αυτού του κόσμου....Νέες δυνάμεις θα προκύψουν μέσα απο τα
  έγκατα αυτών των παρακμασμένων κοινωνιών ή θα μας σύρουν
  στον πάτο οι "κακοί";
  Οι "διορθωτικοί μηχανισμοί" δεν μπορούν να ξορκίσουν πλέον το
  κακό!

 11. Xartografos avatar
  Xartografos 26/03/2011 08:37:54

  Κάποιος να τους πει να αλλάξουν το dress code. Τόσα μαζεμένα κοράκια, αμήχανα με black tie, λες και είμαστε σε καμια μαζική κηδεία,και περιμένουν ανά τέσσερις να τελειώσει η τελετή για να πάρουν στα χέρια τα φέρετρα. Τα δικά μας φέρετρα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.