#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/06/2011 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανία, ο μεγαλύτερος αμαρτωλός χρεών του 20ου αιώνα


Λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός της δημοσιεύουμε ολόκληρη την συνέντευξη του Albrecht Ritsch , Wirtschaftshistoriker ( καθηγητή Ιστορίας της Οικονομίας) στο Spiegel με θέμα τις πολεμικές αποζημιώσεις


Deutscland ist der größte Schuldensünder des 20. Jahrhunderts»)

Spiegel: Κυριε Ritschl η Γερμανία συζητάει αυτό τον καιρό για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα σαν υπεράνω όλων ηθικολόγος. Η κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία σύμφωνα με τη ρήση : ¨λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε¨. Είναι δίκαιη αυτή η συμπεριφορά;

Ritschl: Οχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη.

Spiegel Μάλλον δεν το βλέπουν έτσι οι περισσότεροι Γερμανοί.

Ritschl Μπορεί, αλλά η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της ως Διδασκάλου της Ευρώπης την χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον 1ο αλλά και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό δεν το θυμάται όμως κανείς.

Spiegel Τι ακριβώς συνέβη τότε;

Ritschl Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι 1929 αποκλειστικά με δανεικά, τα δε χρήματα για τις αποζημιώσεις του 1. Παγκοσμιου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Αυτη η ¨δανειακή Πυραμίδα¨ κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές.

Spiegel Το ίδιο και μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο;

Ritschl Η Αμερική τότε φρόντισε να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση των Γερμανιών (ανατολικής και δυτικής). Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία, ήταν στην ουσία η οικονομική βάση του γερμανικού μεταπολεμικού θαύματος. Αλλά παράλληλα, τα θύματα της γερμανικής κατοχής ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες.

Spiegel Στη σημερινή κρίση παίρνει η Ελλάδα από Ευρώπη και ΔΝΤ 110 δις και συζητιέται ένα πρόσθετο πακέτο, που θα είναι εξ ίσου μεγάλο. Πρόκειται δηλαδή για πολλά χρήματα. Πόσο μεγάλες ήταν οι γερμανικές χρεοκοπίες;

Ritschl Αναλογικά με την οικονομικη επιφανεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του 30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Συγκριτικά, λοιπόν, τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά.

Spiegel Αν υποθέταμε ότι υπήρχε μια παγκόσμια λίστα για βασιλιάδες της χρεοκοπίας, ποιά θα ήταν η θέση της Γερμανίας;

Ritschl Αυτοκρατορική. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας.

Spiegel Ούτε η Ελλάδα δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί;

Ritschl Όχι, η Ελλάδα παίζει ένα δευτερεύοντα ρόλο. Υπάρχει, βέβαια, το πρόβλημα του κινδύνου της μετάδοσης της κρίσης στις γνωστές ευρωπαϊκές χώρες.

Spiegel Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας θεωρείται ως ενσάρκωση της σταθερότητας. Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;

Ritschl Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστο τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του 30, ανακουφίστηκε η Γερμάνια από τις ΗΠΑ με μια μείωση χρεών, η αλλιώς ένα „Haircut“, που ισοδυναμεί με ένα μεγαλόπρεπο Afro-Look που μετατρέπεται σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της, ενώ οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.

Spiegel Πως είπατε;

Ritschl Βεβαίως! Ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των Γερμανίων θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμάνια όμως δεν πλήρωσε αποζημιώσεις μετά το 1990 (εκτός πολύ λίγων) ούτε τα αναγκαστικά δανεια, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα.

Spiegel Σε αντίθεση με το 1953, συζητείται επί του παρόντος η διάσωση της Ελλάδας, λιγότερο μέσω μιας μείωσης των χρεών και περισσότερο μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ήπιας αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;

Ritschl Οπωσδήποτε. Ακόμη κι αν ενα κράτος δεν είναι εκατό τα εκατό ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Ακριβώς όπως στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του 50, ειναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Και όποιος δεν το μπορεί είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένος. Τώρα θα έπρεπε να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν. Δηλαδή θα πρέπει να βρούμε ποιός θα πληρώσει το μάρμαρο.

Spiegel Το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.

Ritschl Μάλλον κάπως έτσι θα πρέπει να γίνει. Αλλά ήμασταν στο παρελθόν πολύ ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι αντιελληνικές θέσεις που προβάλλονται από τα ΜΜΕ εδώ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις.

Spiegel Η Γερμανία δηλαδή θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη;

Ritschl Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, τον δεύτερο δε τον διεξήγαγε ως πόλεμο αφανισμού και εξολόθρευσης και στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμα τους εν μέρει η και καθολικά για αποζημιώσεις. Το ότι η Γερμανία πραγματοποίησε το θαύμα της πάνω στις πλάτες άλλων ευρωπαίων δεν το έχουν ξεχάσει οι Έλληνες.

Spiegel Τι εννοείτε;

Ritschl Οι Έλληνες ξέρουν τα εχθρικά άρθρα και γνώμες στα γερμανικά ΜΜΕ πολύ καλά. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πολύ πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις, αρχίζοντας από την Ελλάδα, και αν η Γερμανία ποτέ αναγκαστεί να πληρώσει, θα μας «πάρουν ακόμη και τα σώβρακα». Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς.

Spiegel Τουλάχιστον στο τέλος μερικές ηπιότερες σκέψεις: Αν μπορούσαμε να μάθουμε κάτι από τις εξελίξεις, ποια λύση θα ήταν η καλύτερη για την Ελλάδα και τη Γερμανία;

Ritschl Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια το δείχνουν: Το λογικότερο είναι τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι’ αυτό θα ήταν αναγκαίο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Μπορεί αυτή η λύση να είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουμε. Κι έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.

Albrecht Ritsch , Wirtschaftshistoriker ( καθηγητής Ιστορίας της Οικονομίας)

SPIEGEL

Μετάφραση: Πάρις Μπαρμπάτσαλος.

http://sipsischristos.blogspot.com/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Καλαματιανός avatar
  Γιάννης Καλαματιανός 24/06/2011 08:40:14

  Υπάρχει Έλληνας πολιτικός που μπορεί να εγείρει τέτοιες διεκδικήσεις;
  Πολύ αμφιβάλλω.

 2. ΜΠ avatar
  ΜΠ 24/06/2011 08:45:52

  Θα παρακαλέσω κάποιος υπεύθυνα από τη ΝΔ να μας απαντήσει ποιά είναι η επίσημη θέση της επί του θέματος.

  Θα διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις;; Ναι ή Όχι;;

  Αν ναι, πότε;;; Θα ζητήσουν συμψηφισμό με τις "οφειλές" μας;;;

  Αν όχι, γιατί όχι ;;;

  Θα κριθούν πολλά πιστεύω από τις απαντήσεις αυτές,

  Ευχαριστώ

  • anetos avatar
   anetos @ ΜΠ 24/06/2011 15:00:21

   πρεπει να κανεις υπομονη ομως .....

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΠ 25/06/2011 03:43:08

   Μπράβο, πολύ εύστοχες ερωτήσεις και παρακαλούμε να προωθηθούν από τους έχοντες πρόσβαση προς την ηγεσία της ΝΔ που θα κληθεί απ' ό,τι φαίνεται σύντομα να κυβερνήσει.

 3. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 24/06/2011 08:55:00

  Καλά θα κάνει να ξανασυζητηθεί , σωστό είναι.

  Το ίδιο θέμα το έχουμε ήδη παρουσιάσει πριν τρις μέρες στο ¨Antinews¨ και είχε επαρκώς σχολιαστεί και συζητηθεί :

  “Η Γερμανία χρωστάει ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα που δεν διεκδίκησε πολεμικές αποζημιώσεις” !!!
  21/06/2011

  http://www.antinews.gr/2011/06/21/107897/

  Και βέβαια την όλη συνέντευξη μεταφρασμένη στα ελληνικά την είχε παρουσιάσει , προχθές , η ¨Ελευθεροτυπία¨ , με τον αντικειμενικό τίτλο :

  Γερμανία: Ο μεγαλύτερος μπαταχτσής του 20ου αιώνα, λέει ιστορικός

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=286683


  Γερμανία: Ο μεγαλύτερος μπαταχτσής του 20ου αιώνα, λέει ιστορικός
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=286683

 4. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 24/06/2011 08:57:42

  Διάβασα το άρθρο ήδη προχθές που υπήρχε το λινκ στο antinews.
  Οι απόψεις του Ritschl φαίνονται σωστές και χαϊδεύουν τα αυτιά μας.
  Ισως είναι και "φερέφωνο" αυτών που για τους δικούς τους λόγους θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα.
  Διάβασα κι αρκετά από τα σχόλια των Γερμανών αναγνωστών, όχι όλα βέβαια,είναι πάνω από 1100. ΣΤην πλειοψηφία τους δε δέχονται αυτά που λέει ο ιστορικός, σε σημείο να αμφισβητούν κι αυτό που είναι.

  Κάποιοι θεωρούν ότι δεν έχουν καμιά υποχρέωση για τα γεγονότα που συνέβησαν πριν 70 χρόνια. Αλλοι λένε ότι τα χρήματα που έχει συνεισφέρει η Γερμανία στον ευρωπαϊκό κορβανά είναι συγκαλυμμένες αποζημιώσεις.

  Αλλοι δε γνώριζαν καν ότι η Γερμανία γλύτωσε μεγάλο μέρος των αποζημιώσεων, αλλά συμφωνούν με τους προηγούμενους.

  Κάποιοι επίσης θεωρούν ότι καλώς τους χαρίστηκαν τα χρέη διότι η συνθήκη των Βερσαλλιών προέβλεπε εξοντωτικά ποσά.

  Εν κατακλείδι, όσο δίκιο έχουμε εμείς κι όποιος ισχυρίζεται αυτά που λέει ο Ritschl, ο γερμανικός λαός το βλέπει αλλιώς κι ίσως έχει δίκιο από την πλευρά του. Οταν έχουν υποστεί τους νόμους Hartz δε δείχνουν καμιά συμπάθεια στους "τεμπέληδες" και "διεφθαρμένους" Ελληνες.

  Αν όλα αυτά είναι πραγματικά στοιχεία, ας τολμήσει κάποιος Ελληνας πρωθυπουργός να τα ζητήσει επίσημα και να δούμε τι θα βγει.
  Οτιδήποτε άλλο είναι αποπροσανατολισμός.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ σιδεράκιας 24/06/2011 08:59:32

   Ζακ Ντελπλά, οικονομολόγος και σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης και
   μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Αναλύσεων της γαλλικής κυβέρνησης και οικονομικός σύμβουλος της τράπεζας ΒΝΡ Paribas.

   - ” τα χρέη της Γερμανίας στην Ελλάδα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στα 575 δισεκατομμύρια ευρώ” !!!!!!!!!!
   - “οι Γερμανοί χρωστούν πολύ περισσότερα στους Έλληνες από ό,τι οι Έλληνες στη Γερμανία”
   - ” η Γερμανία θα έπρεπε να θυμηθεί ότι μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρωστούσε 16 φορές το ΑΕΠ της, το οποίο κανείς δεν της ζήτησε έκτοτε.”..!!!!

   “Σε αυτό το πλαίσιο η Γερμανία, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη”, που ζητά την πολιτική και οικονομική αλληλεγγύη, “οφείλει σήμερα να σώσει την Ελλάδα”

   καλημερα ολη μερα

   ΠΠ

   • σιδεράκιας avatar
    σιδεράκιας @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 24/06/2011 09:19:39

    Το διάβασα κι εγώ. Βέβαια το ότι το λέει Γάλλος,
    δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα πειστικό για τους Γερμανούς.
    Εζησα στη Γερμανία περίπου 7 χρόνια. Ακόμη και φίλοι και συνάδερφοί μου Γερμανοί, θεωρητικά υψηλότερου μορφωτικού τουλάχιστον επιπέδου, όταν ερχόταν η κουβέντα στον 2ο ΠΠ και τα χρέη της Γερμανίας, το σχόλιό τους ήταν, "Wir tragen ja gar keine Schuld fuer das was unsere Grosseltern getan haben", "δε φέρουμε καμία ευθύνη για αυτά που έκαναν οι παππούδες μας".

    Γι'αυτό λέω, να ανοίξει επίσημα η συζήτηση, να κατατεθεί αίτημα και βλέπουμε. Εδώ είδαμε τι έγινε με το Δίστομο...

    • Σταύρος avatar
     Σταύρος @ σιδεράκιας 24/06/2011 09:42:59

     ...“δε φέρουμε καμία ευθύνη για αυτά που υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ”...

     Το μεταφράζεις σε παρακαλώ στα Γερμανικά, για να το κάνω υπέρτιτλο! :)

    • Αστος avatar
     Αστος @ σιδεράκιας 24/06/2011 09:45:44

     Καλο !!!!

     Μηπως να λεγαμε και εμις τοτε :
     "δε φερουμε εμεις καμια ευθυνη για αυτα που καναν οι πολιτικοι μας" και να διαγραφαμε ετσι το χρεος?
     Η' μηπως η δικαιολογια πιανει μονο για ορισμενους λαους και οχι για ολους?

     • victoria (true) avatar
      victoria (true) @ Αστος 24/06/2011 11:44:15

      +++++

    • anetos avatar
     anetos @ σιδεράκιας 24/06/2011 15:05:51

     γιατι δεν το λένε και στους εβραίους αυτό ....

  • adidrust avatar
   adidrust @ σιδεράκιας 24/06/2011 10:12:22

   "Κάποιοι θεωρούν ότι δεν έχουν καμιά υποχρέωση για τα γεγονότα που συνέβησαν πριν 70 χρόνια."

   Αυτό λένε και οι -ανατολικοί- γείτονες μας για τα θαλάσσια σύνορα.

   • Αστος avatar
    Αστος @ adidrust 24/06/2011 11:10:23

    Εννοεις εκεινους που δηλωναν "ουδετεροι" εν μεσω παγκοσμιου πολεμου?

 5. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 24/06/2011 08:58:12

  Κολαφος.. και ευλογια στα γενια μας !!( ΑΝΤΙΝΕΑ )...

  Θελουν να αλυσοδεσουν τους "ατακτους" Ελληνες !... αμ δε....
  Οποιο Πραξικοπημα και να κανουν, οτι και να υπογραψουν, οσο ΓΥΨΟ και να βαλουν.

  Το ΓΑΠ-ΝΧ αποτελει την ΕΓΓΥΗΣΗ της ΚΑΘΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ και του καθε Δανειστη!.... τα στιβαζει δις πανω στα δις.... ολα ειναι Χαρτια και Εγγραφες.
  Μονο τόκους πληρωνουμε... οκ... για λιγο... δε θα ερθει ο Οκτωβρης 2011 ? θα ερθει που θα παει... το ΣτΠ ( Συμβουλειο της Πλατειας ) εχει καποιες διαφορες με το ΣτΕ !!....

  Εγω λεω, οτι μολις σκασει η ΦΟΥΣΚΑ ΓΑΠ-ΝΧ ( η εγγυηση των Δανειστων ).... οι Δανειστες θα εχουν να κανουν μαζι μας !!! Χωρις ελεος και χωρις σαλιο.
  Θα βιώσουν τον "αμάζευτο" !

  ΑΑΑΑΑσάλιωτα !

  ΠΠ

 6. Αννίτα avatar
  Αννίτα 24/06/2011 09:05:21

  Ο μεγάλος ηθικολόγος που λέγεται Γερμανία καλά θα κάνει λοιπόν να χαμηλώσει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα, γιατί το δίκαιο θα ήταν να ζητήσουμε, να απαιτήσουμε τις αποζημιώσεις του πολέμου για να πατσίσουμε.

 7. ΜΠ avatar
  ΜΠ 24/06/2011 09:19:56

  Θα παρακαλέσω κάποιος υπεύθυνα από τη ΝΔ να μας απαντήσει ποιά είναι η επίσημη θέση της επί του θέματος.
  Θα διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις;; Ναι ή Όχι;;
  Αν ναι, πότε;;; Θα ζητήσουν συμψηφισμό με τις “οφειλές” μας;;;
  Αν όχι, γιατί όχι ;;;
  Θα κριθούν πολλά πιστεύω από τις απαντήσεις αυτές,
  Ευχαριστώ

 8. hotdog avatar
  hotdog 24/06/2011 09:42:06

  Οι παρατάσεις που είχαν οι Γερμανοί για τη καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων/επανορθώσεων έχουν λήξει από το 1995! Θα λογοδοτήσει κανένας από τους ¨πολιτικούς" μας γιατί ΔΕΝ ΑΞΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ;;; Τελικά μια Τσεχία τα "έχει πιο βαρβάτα" μιας και δε συνυπέγραφε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αν πρώτα δεν παραιτηθούν Γερμανοί από τυχόν αξιώσεις σε ακίνητα-περιουσίες επί των εδαφών της. Εμείς έχουμε μαζέψει όλη τη σαπίλα και τη βάλαμε να μας διοικεί. Αλλά τι περιμένεις όταν 2 φορές μια τους Τούρκους και μια με τους Γερμανούς, βάζανε από τη μια πόρτα τους προδότες / δοσίλογους για δίκη και από την άλλη τους έβγαζαν με αξιώματα όταν η υπόλοιπη Ευρώπη τους έστελνε στο απόσπασμα;;;

 9. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 24/06/2011 10:05:16

  Το ίδιο θέμα το έχουμε ήδη παρουσιάσει πριν τρις μέρες στο ¨Antinews¨ και είχε επαρκώς σχολιαστεί και συζητηθεί :

  Καλό είναι που ξανασυζητιέται ..., αλλά για την ¨ενότητα στην σκέψη¨ ας ξαναδιαβάσουμε τι έχει ειπωθεί σχετικά με την συνέντευξη στο Spiegel του Γερμανού από το "L S. E" ...

  “Η Γερμανία χρωστάει ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα που δεν διεκδίκησε πολεμικές αποζημιώσεις” !!!
  21/06/2011

  http://www.antinews.gr/2011/06/21/107897/

  Και βέβαια την όλη συνέντευξη μεταφρασμένη στα ελληνικά την είχε παρουσιάσει , προχθές , η ¨Ελευθεροτυπία¨ , με τον αντικειμενικό τίτλο :

  Γερμανία: Ο μεγαλύτερος μπαταχτσής του 20ου αιώνα, λέει ιστορικός

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=286683

  Γερμανία: Ο μεγαλύτερος μπαταχτσής του 20ου αιώνα, λέει ιστορικός
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=286683

 10. ΜΠ avatar
  ΜΠ 24/06/2011 10:08:05

  Ξεχειλίζει η ΑΓΑΝΆΚΤΗΣΗ ...
  Θα καταλήξω να ξέρω πότε θα πεθάνω !!!

 11. Πητ avatar
  Πητ 24/06/2011 10:19:44

  Ακόμα κι έτσι να είναι τα πράγματα δεν πρόκειται να πάρουμε δεκάρα. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τους Γερμανούς να πληρώσουν. Το πολύ - πολύ να βγάλουμε σε πλειστηριασμό το ινστιτούτο Γκαίτε. Οπότε ποιο το νόημα του να ασχολούμαστε με χαμένες υποθέσεις;
  Όσο για τις αποζημιώσεις του Α' Π.Π. ήταν εξωφρενικές και όλοι οι ιστορικοί παραδέχονται ότι συνέβαλαν αποφασιστικά στην άνοδο των Εθνικοσοσιαλιστών. Μετά των Β' Π.Π. και άλλους 40-50 εκατομμύρια νεκρούς κατάλαβαν οι σύμμαχοι ότι δεν έπρεπε να επαναλάβουν τα ίδια λάθη.
  Αντί λοιπόν να χαραμίζουμε το χρόνο μας και να ονειρευόμαστε αμύθητα ποσά (ο Γάλλος έβγαλε 575 δις κι ο Μίκης 1.3 τρις) που δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε ποτέ ας ασχοληθούμε με κάτι πιο κοντά στις δυνατότητες μας.
  Και τι σημασία έχει τι λέει η ΝΔ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα; Απολύτως καμία.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Πητ 25/06/2011 03:52:59

   Ναι φίλε μου, αλλά να μην διεκδικήσουμε έντοκα το ποσό που προκύπτει ΣΑΦΩΣ, ΡΗΤΩΣ και ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΩΣ από τη σύμβαση του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου; Το ποσό είναι συγκεκριμένο και η σύμβαση (το χαρτί που αποδεικνύει του λόγου το αληθές) υπάρχει και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

   Αυτό τουλάχιστον θα πρέπει να το διεκδικήσουμε. Και αν αυτό το κατοχικό δάνειο φέρ' ειπείν αντιστοιχεί σήμερα σε αρκετές δεκάδες δις ευρώ, το ποσό αυτό να το λάβουμε με τη μορφή ομολόγων του ελληνικού χρέους που κατέχουν γερμανικές τράπεζες τα οποία ομόλογα θα αναλάβει το γερμανικό κράτος να αγοράσει από τις τράπεζες της Γερμανίας και να μας τα αποδώσει για να διαγραφούν από το συνολικό χρέος μας (συμψηφισμός).

 12. NIK THE GR avatar
  NIK THE GR 24/06/2011 11:49:53

  Καποιος επιτελους πρεπει να τους απαντησει στο οτι δεν ευθυνονται για οτι καναν οι παπουδες τους,μ@λ@κιες γονεων τεκνα παιδευουσοι.
  Ξωφληστε μας ΄΄κυριοι'' για να σας ξωφλησουμε και να μας μεινουν και 190 δις,αλλοιως ''δις ις παρτα''.

 13. Σιψής Χρίστος avatar
  Σιψής Χρίστος 24/06/2011 14:56:39

  Προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει καμία απολύτως σημασία το αν υπάρχει ή όχι πιθανότητα να πάρουμε τελικά τις αποζημιώσεις. Νομίζω ότι απόψεις σαν αυτές που εκφράζει ο Γερμανός καθηγητής είναι ιδιαίτερα πολύτιμο όπλο στα χέρια ενός ικανού -και γενναίου- πολιτικού, ο οποίος θα ήταν διατεθειμένος να διαπραγματευτεί σκληρά στην ΕΕ, ώστε να επιτύχει το βέλτιστο για τη χώρα αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί η επίθεση που έχει εξαπολυθεί στην Ελλάδα στηρίζεται σε μία "διχοτομία", η οποία χωρίζει τους κακούς, τεμπέληδες, ψεύτες, κλέφτες, κλπ νότιους (και κυρίως Έλληνες) από τους καλούς , ειλικρινείς, έντιμους, εργατικούς και "αναμάρτητους" (γι αυτό προτιμήθηκε και, η κάπως άστοχη, μετάφραση: "αμαρτωλός χρεών") βόρειους. Οι απόψεις του Ritsch δείχνουν πόσο ψευδής και μανιχαϊκή είναι η διάκριση αυτή, ακυρώνουν τις συγκεκριμένες ομαδοποιήσεις και δημιουργούν άλλες που -κατά την άποψή μου- μας βγάζουν από τη θέση του κατηγορούμενου.
  Θα έλεγα επίσης ότι ακόμα πιο πολύτιμοι σύμμαχοι στην προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας της χώρας (που θα έπρεπε να είχε καταβληθεί - αλλά δεν...) από τις απόψεις αυτές καθαυτές είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι (Γερμανοί) που τις έχουν . Πολύ περισσότερο που κατά καιρούς έχουν κινητοποιηθεί οι ίδιοι, χωρίς καμία βοήθεια από την πλευρά της Ελληνικής "administration" η οποία προτιμά να χρηματοδοτεί σοβαρές ΜΚΟ που προωθούν σοβαρότατες δράσεις, όπως : εκτροφή σαλιγκαριών στην κάτω Γουαδελούπη και συμφιλίωση της Αϊσέ με την Κατίνα (που , ως γνωστόν, μαλλιοτραβιούνται καθ' εκάστην στη λαϊκή της γειτονιάς τους...)
  Άρα, λίγο ενδιαφέρει το πόσο ρεαλιστικό είναι το αίτημα των αποζημιώσεων. Πολύ περισσότερο ενδιαφέρει το αν και πως θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε. Αν θα μπορούσαμε να οδηγήσουμε αλλού τις εξελίξεις και να μεταβάλλουμε τις συμμαχίες στην ΕΕ. Μερικές φορές το πέταγμα μιας πεταλούδας είναι αρκετό για να επιτευχθεί μια νέα κατάσταση. Ένα "κλίναμεν", μια μικρή παρέκκλιση, ένα στοιχείο μικρο-απροσδιοριστίας ή μικρομεταβολής και ο χρόνος μπορεί να επανεκκινήσει. Και μας ενδιαφέρει, νομίζω, να επανεκκινήσει. Άρα , σήμερα που ο κίνδυνος της απόλυτης εξαθλίωσης είναι περισσότερο κι από ορατός δεν νομίζω ότι έχουμε την πολυτέλεια να μη χρησιμοποιήσουμε όλα μας τα όπλα.
  Αν και , βέβαια, πριν από τα όπλα θα πρέπεινα βρούμε τον ¨οπλίτη", τον πολεμιστή που θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει...
  Όσο για το αν το αίτημα αυτό καθαυτό είναι ρεαλιστικό ή όχι, σίγουρα δεν είναι της ώρας . Πάντως η ιστορία μας διδάσκει ότι είναι προτιμότερο να μην είμαστε απόλυτοι. Κι ο Καναδός πρωθυπουργός ίσως να θέλησε να πει κάτι με την επίσκεψη του στα Καλάβρυτα. Κι οι συμμαχίες αλλάζουν. Ας μάθουμε λοιπόν να χτίζουμε την πολιτική μας και επάνω στο πιθανό και επάνω στο απίθανο. Έχω την εντύπωση ότι οι ανατολικοί γείτονές μας αυτό κάνουν -και τα πηγαίνουν, αν δεν κάνω λάθος, μια χαρά...

 14. factorx avatar
  factorx 24/06/2011 15:45:21

  Ο μεταφραστής Πάρης Μπαρμπάτσαλος είναι από τον Βόλο; Αν είναι να εμφανιστεί αμέσως επειδή είμαστε παιδικοί φίλοι

  • Σιψής Χρίστος avatar
   Σιψής Χρίστος @ factorx 24/06/2011 16:21:34

   Του το λέω πάραυτα...

  • Παρις Μπαρμπατσαλος avatar
   Παρις Μπαρμπατσαλος @ factorx 24/06/2011 16:42:34

   αγαπητε αγνωστε (προς το παρον) παλιε φιλε factorx
   παρουσιαζομαι στην εκκληση σου και περιμενω. Να κι ενας παλιος φιλος που δεν ανηκει στην προσφιλη ομαδα των νεοφιλελευθερων (ο δευτερος).

   με εκτιμηση
   Παρις

   • factorx avatar
    factorx @ Παρις Μπαρμπατσαλος 24/06/2011 16:45:15

    Τα καλοκαίρια στη Νεράϊδα τα θυμάσαι;

    • Παρις Μπαρμπατσαλος avatar
     Παρις Μπαρμπατσαλος @ factorx 24/06/2011 17:14:29

     Νομιζω πως ξερω, ονομα δε λεω, αλλα εισαι πολλα χρονια δημοσιογραφος, ετσι δεν ειναι; Με σπιτι πατρικο στη Νεραϊδα.
     Το πρωτο μου cancer stick απο σενα ηταν.

     • factorx avatar
      factorx @ Παρις Μπαρμπατσαλος 24/06/2011 19:36:57

      Εσύ βέβαια δεν ακολούθησες τη δουλειά των πατεράδων μας, όπως εγώ
      factorx@otenet.gr

 15. δημης avatar
  δημης 25/06/2011 00:01:59

  ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΟ Spiegel ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΙΠΟΤΑ...
  -ΤΟ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ...ΙΔΙΟΙ.... Ε Λ Ε Ο Σ...

 16. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 25/06/2011 03:55:04

  +1000

 17. NINA avatar
  NINA 30/06/2011 10:32:47

  Αλήθεια θα βρεθεί ποτέ κανένας αληθινός Έλληνας να ζητήσει απο την Γερμανία να μας δώσει τα ρέστα απο αυτά που μας χρωστάει?
  Το χρέος μας προς αυτούς είναι κατά πολύ λιγώτερο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.