#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/04/2010 19:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γενική απεργία στις 5 ΜαΐουΣε 24ωρη γενική απεργία στις 5 Μαΐου προχωρούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ελήφθη απόφαση για απεργία από κοινού με την ΑΔΕΔΥ κατά των μέτρων λιτότητας, «που πλήττουν τους εργαζομένους και βαθαίνουν την ύφεση».

Νωρίτερα, ο πρόεδρός της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος χαρακτήρισε την κατάσταση που διαμορφώνεται μέσω των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα ΕΕ, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  εξόχως κοινωνικά επώδυνη.

Μιλώντας στο ρ/σ Θέμα 9,89, επισήμανε πως όλα μετατοπίζονται προς την κατεύθυνση της μισθωτής εργασίας, ενώ έκανε λόγο για νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα των προτεινόμενων μέτρων.

Πρόσθεσε πως, όπως μαθαίνει η Συνομοσπονδία, για το εργασιακό ζητάται η απελευθέρωση των απολύσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η αλλαγή του χαρακτήρα του οργανισμού μεσολάβησης και διαιτησίας ώστε να γίνει ουσιαστικά ανενεργός. Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, σημείωσε πως το αντιμετωπίζουν σαν δημοσιονομικό πρόβλημα και ζητούνται αλλαγές που είναι πέρα από κάθε φαντασία, ενώ καταλήγοντας τόνισε πως «αυτά απορρίπτονται συλλήβδην».

Ο κ. Παναγόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οι εργαζόμενοι μπορούν να αποτρέψουν πολλά, ενώ χαρακτήρισε θετικό το ότι ακόμα και οι εργοδοτικές οργανώσεις «είπαν κάτω τα χέρια από τον ιδιωτικό τομέα».

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή απόφαση της ΓΣΕΕ να μην προσέλθει στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, εξέφρασε την προσωπική του διαφωνία, επισήμανε όμως πως σεβάστηκε την άποψη της πλειοψηφίας. «Κατά τη γνώμη μου δεν αναλαμβάνουμε καμία δέσμευση, θα μπορούσαμε να πάμε, να ακούσουμε και με βάση αυτά να παίρναμε τις αποφάσεις μας» ανέφερε.

ΓΣΕΒΒΕ: Όχι σε περικοπή 13ου-14ου μισθού

Και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματίων Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας(ΓΣΕΒΒΕ) εξέφρασε την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας πως η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα δεν εξαρτάται από το μισθολογικό κόστος.

«Όχι μόνο δεν πρέπει να υπάρξουν περικοπές μισθών, αλλά τουναντίον (απαιτούνται) έστω και ενδεικτικές αυξήσεις στα κατώτερα ημερομίσθια, που θα δώσουν την σημειολογία και το κουράγιο για μια νέα προσπάθεια εξόδου από το τούνελ της ύφεσης και της μιζέριας», σημείωνεται χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνεται πως η οποιαδήποτε ρύθμιση για τα μισθολογικά είναι αποκλειστική ευθύνη των κοινωνικών εταίρων.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, μόνο οι αλλαγές στη γραφειοκρατία, τη σπατάλη και αδιαφανή διαδικασία στη λειτουργία του, αλλά και στην εγκατάλειψη της πελατειακής συμπεριφοράς του, θα δώσουν ανάσες και πνοή στην επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. «Δεν εξαρτάται η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα από το μισθολογικό κόστος. Άλλες είναι οι αιτίες του κακού», τονίζεται.

Παράλληλα η Γενική Συνομοσπονδία προειδοποιεί ότι οποιεσδήποτε περικοπές θα οδηγήσουν, εν μέσω ύφεσης, σε ένα καθοδικό καταστροφικό φαύλο κύκλο : ακόμα λιγότερη κατανάλωση, λιγότερα έσοδα στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, μικρότεροι τζίροι και κέρδη, περισσότερες απολύσεις και λουκέτα στις επιχειρήσεις.

«Αλλού πρέπει να αναζητήσουμε την λύση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας και των Επιχειρήσεων. Η χώρα έχει ανάγκη άμεσα ενός νέου πρότυπου ανάπτυξης που θα παράγει οικονομική σταθερότητα, πλούτο και προοπτική για όλους και θα αναδιανέμει δίκαια βάρη και οφέλη. Ένα Σχέδιο ανάπτυξης στο οποίο φυσικά οι ΜΜΕ θα έχουν ουσιαστικό ρόλο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ.

ΣΕΒ: Δεν χρειάζονται μειώσεις μισθών, εκτός πραγματικότητας οι αυξήσεις

Την εκτίμηση ότι «η αύξηση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς μείωση μισθών» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πρόσθεσε ωστόσο ότι «την ώρα που παλεύουμε να μην υπάρξουν μειώσεις, είναι εκτός πραγματικότητας οι όποιες αυξήσεις».

Μετά από τη συνάντηση που είχε με το κλιμάκιο ΕΕ-ΔΝΤ, ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ακόμα ότι «δεν χρειάζεται να υπάρξουν μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αρκεί να γίνουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα απελευθερώσουν την επιχειρηματική δράση από την ασφυξία που προκαλεί το κράτος».

«Σημαντικά έσοδα για τα Ταμεία από 13ο-14ο μισθό»

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ροβέρτος Σπυρόπουλος επανέλαβε πως η ύπαρξη του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα έχει προέλθει από μια μακρόχρονη διαδικασία και συνδυάζεται με σημαντικά έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Γνωστοποίησε ακόμη πως την Τετάρτη το υπουργείο θα συναντηθεί με την τρόικα και πρόσθεσε πως κόκκινη γραμμή είναι η ανόρθωση της χώρας και η διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Καταλήγοντας σημείωσε πως στόχος είναι μέσα στη χρονιά να νομοθετηθούν όποιες δεσμεύσεις αναληφθούν.
naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 27/04/2010 19:20:05

  Παρέμβαση ....Παπουλια ... «πικρές θυσίες για τους αδύνατους» …..μπράβο τέκνο αυτού του Έθνους….. είσαι Μεγάλος…..αυτό ακριβός περιμέναμε χααααχ

 2. Νικηφόρος Ουρανός avatar
  Νικηφόρος Ουρανός 27/04/2010 20:33:26

  Μέσα στη ζοφερή αυτή κατάσταση η λογική των απεργιών είναι μία. Να μην αλλάξει τίποτα. Τα οικονομικά του κράτους έχουν καταρεύσει και επ' αυτού υπάρχει μια κοινή παραδοχή. Μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων. Οι συνδικαλιστές σε αυτή παραθέτουν μια λογική. Να γίνει αλλά χωρίς να θιγούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα. Το ίδιο και για τηα ασφαλιστικά ταμεία. Ε, δεν ζούμε ένα παραλογισμό ;

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Νικηφόρος Ουρανός 27/04/2010 22:06:39

   Οι πραιτοριανοί ανησυχούν για τους μανδύες τους και τα σεντούκια τους....

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 27/04/2010 22:27:15

  Να το πω απλοϊκά και μπακάλικα:

  Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε γιατί η Ελλάδα πλέον είναι η μόνη κομουνιστική χώρα μετά την Κούβα στο Δυτικό ημισφαίριο.
  Για πολλά χρόνια από το 1967 έως σήμερα αυξάναμε τις δημόσιες δαπάνες με τη ψευδαίσθηση ότι θα τονωθεί η ζήτηση κατανάλωση παραγωγή έσοδα από φόρους κλπ
  Καπάκι τα τελευταία χρόνια διάφοροι καθηγητές προσπάθησαν να το παίξουν Μίλτον Φρήντμαν μειώνοντας τους φόρους αλλά με εγχώριες πατέντες αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις δημόσιες δαπάνες.
  ...εεε το καράβι μπάταρε όταν το φορτώνεις επιβάτες γίνεται υπέρβαρο και βουλιάζει.

  τώρα λοιπόν που το πλοίο άρχισε να βουιάζει δεν κοιτάμε το σήμερα αλλά το τι θα κάνουμε μεσοπρόθεσμα.
  Οι γίγαντες της πολιτικής σκέψης στη χώρα θα πρέπεει να δουν το δ
  σήμερα, όχι το αύριο ή του χρόνου, να δουν το σήμερα.
  Ο ένας μιλάει 7 μήνες και ο άλλος για ανάπτυξη και έτσι πήγαμε στις 3 εγγυήτριες δυνάμεις (έχει γέλιο καθώς στη χώρα η ιστορία κάνει κύκλους...)
  Δεν μπορείς να μιλάς κ Παπανδρέου για Τιτανικό 7 μήνες κοιτάς για σωσίβιο και φτιάχνεις σχεδίες καθώς δεν είχες προνοήσει για βάρκες.
  Δεν μπορεί η ΝΔ να απολογείται ή να μιλάει για ανάπτυξη. Ανάπτυξη ναι αύριο, αλλά να υπάρχει χώρα και οικονομία για ανάπτυξη.
  Πάνω από όλα όμως θες πολιτικούς που δυστυχώς δεν έχουμε σήμερα.
  Πολιτικούς να εφαρμόσουν φωτιά και τσεκούρι.
  Περικοπές, απολύσεις, ρίξιμο χρήματος στην αγορά, περιορισμό συντάξεων κλπ
  Θέλεις σπάσιμο αυγών και όχι νεροπίστολα ή πχ και με τους ναυτεργάτες και με τους εφοπλιστές.Χρειαζόμαστε ρυστό ->άρση του ΚΑΜΠΟΤΑΖ χθες, όχι μείωση επιδομάτων κατάργηση επιδομάτων στο Δημόσιο και καμία επιχορήγηση σε κανένα ίδρυμα, δημοτική επιχείρηση κλπ κλπ κλπ

  ΥΓ

  -θα φέρω 2 παραδείγματα σε ένα άνθρωπο που δεν τον 'πάω" αλλά έχει ...αδένες: Μπερλουσκόνι:

  -καλεί τους οδηγούς ΔΧ και αφού τους εξυμνεί τους δίνει δώρο μια άδεια για ακόμα. Σε ένα μήνα τους δίνει άλλη μια και ταυτόχρονα ανοπίγει τις μεταφορές...
  -μειώνει, αφού δεν μπορεί να κάνει διολίσθηση ...τις ασφαλιστικές εισφορές στο 25% με ότι αυτό συνεπάγεται στο κόστος ...

  Υπάρχουν λύσεις

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 27/04/2010 22:33:23

  ....από το να πεις στους Γάλλους να φτιάξουν πυρηνικό εργοστάσιο στη Κομοτηνή πχ, να πας στους Κινέζους, να δανειστείς από άλλους, να μειώσεις τις δαπάνες σου.
  Οι λύσεις όμως απαιτούν αδένες και όχι νεροπίστολα, γιατί προϋποθέτουν την ανάληψη ευθυνών τον επιμερισμό και τον καταλογισμό.

  Εμείς εδώ περιμένουμε:

  -τις εκλογές στη Γερμανία
  -ποιους θα διαγράψει ο Σαμαράς
  -ποιος φταίει περισσότερο
  -ποιος Δήμος θα ενωθεί με ποιον
  -ποιος θα κάνει ΑΠΕ
  -ποιος θα πάρει την Ιθαγένεια
  -τι αμάξι έχει ο καθένας ΓΓ Υπουργός Δήμαρχος, πρόεδρος
  κλπ κλπ κλπ

  Η χώρα δεν έχει καταρρεύσει είναι στα χέρια των 3 για να κατεβάσουν τον διακόπτη της μηχανικής υποστήριξης...και εμείς συζητάμε και μιλάμε....

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 27/04/2010 22:36:17

  ...ζητώ συγνώμη για τα λάθη αλλά τα έχω πάρει με τη στάση του σφάξε με πασά μου να αγιάσω των επιγόνων των πολιτικών οικογενειών...όχι έλεος πια φωτιά και τσεκούρι που έλεγε και ο Γέρος δεν μίλαγε με τον Ιμπραήμ τα έκαιγε και τα έκοβε πρώτος...

 6. capitaLHSTHS avatar
  capitaLHSTHS 28/04/2010 00:43:30

  Οι μισθοί πέφτουν, τα προϊόντα ακριβαίνουν. Λιτότητα.
  Για να μπούμε στην Ευρώπη (κάποτε 1980 ).
  Για να μπούμε στην ΟΝΕ (ύστερα 2002).
  Για να μην μπούμε σε επιτήρηση (αργότερα).
  Για να ξεπεράσουμε την κρίση (τώρα).

  30 ολοκληρα χρονια Αρχων Ελευθερης Αγορας,Ανταγωνισμου ,Κινησης Κεφαλαιων κτλ...μας οδηγησαν στην χρεοκωπια.

  • Orestios avatar
   Orestios @ capitaLHSTHS 28/04/2010 01:04:26

   Ελεύθερη αγορά? Πού?
   Ανταγωνισμός? Πού?
   Κίνηση κεφαλαίων? από πού προς τα πού?
   Αυτά νομίζεις ότι συνέβαιναν τόσα χρόνια?
   Σε παραμυθιάσανε, ξύπνα. Τίποτε από αυτά δεν έγινε.
   Αναδιανομή πλούτου έγινε, ήτοι τα πήραν από εσένα και εμένα και τα έδωσαν στους φίλους και μέλη. Έτσι έγιναν οι γνωστές φαμίλιες της Μεταπολίτευσης.

 7. ΚΜ avatar
  ΚΜ 28/04/2010 00:53:50

  Όχι. Το ΠΑΣΟΚ μας οδήγησε στη χρεωκοπία. Να δουλεύουν οι μη πασόκοι για να ταΐζουν τους διορισμένους πασόκους. Χώρια η κλεψιά. Χώρια ο ηθικός εκμαυλισμός. Κατά τα άλλα μας φταίει ο «ανταγωνισμός» και η «ελεύθερη αγορά»...

  • Κάποιος. avatar
   Κάποιος. @ ΚΜ 28/04/2010 16:07:23

   Ευτυχώς που δεν διόριζε και η "δεξιά" τους δικούς της και δεν έκλεβε ή εκμαύλιζε, γιατί τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.
   Πάλι καλά που ήταν μόνο οι Πασόκοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.