#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/01/2012 11:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γεμάτη γερμανικά σκάνδαλα η Ελλάδα

Μεγάλα σκάνδαλα με δημόσια έργα δισεκατομμυρίων ευρώ στις μεταφορές, στα νοσοκομεία, στις επικοινωνίες, στις Ένοπλες Δυνάμεις και την ενέργεια φέρουν τη «σφραγίδα» γερμανικών εταιριών, παρουσιάζει σε ρεπορτάζ του o "Τύπος της Κυριακής".Το ρητό «δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις» ταιριάζει απόλυτα στη Γερμανία, η οποία, ενώ δείχνει με το δάκτυλο την Ελλάδα ως το βασίλειο της ευρωπαϊκής διαφθοράς και ζητεί την παραδειγματική της τιμωρία, διαθέτει, όπως αποδεικνύεται από πρόσφατες αποκαλύψεις, ένα λίαν σκανδαλιάρη πρόεδρο. Εκτός αυτού, την τελευταία πενταετία αποκαλύφθηκαν διεθνώς, και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαιτέρως μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς, πίσω από τα οποία βρίσκονταν οι μεγαλύτεροι γερμανικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η Siemens, η Mercedes και άλλες εταιρίες. Το τσουνάμι των αποκαλύψεων κάλυψε πάρα πολλές χώρες του πλανήτη, όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρίες, και έφτασε μέχρι την Ελλάδα.

Εδώ επιβεβαιώθηκε με πλήθος αποδεικτικών στοιχείων αυτό που αποτελούσε κοινό μυστικό για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ: Ότι οι γερμανικές εταιρίες βρίσκονταν πίσω από πλήθος σκανδάλων σε μεγάλα δημόσια έργα, τα οποία ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμυρίων ευρώ. Στις μεταφορές, στα νοσοκομεία, στις επικοινωνίες, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην ενέργεια και σε κάθε λογής μεγάλη προμήθεια και έργο υποδομής. Κορυφαία στιγμή των αποκαλύψεων ήταν η υπόθεση Siemens, το μεγαλύτερο ίσως μεταπολιτευτικό σκάνδαλο διαφθοράς. Παρά τους ποταμούς στοιχείων που υπάρχουν, έως τώρα κανένα από τα αμέσως ή εμμέσως εμπλεκόμενα πρόσωπα στα σκάνδαλα δεν έχει καταδικαστεί. Είναι προφανές ότι αντίστοιχο χορό μιζών, με παρτενέρ διεφθαρμένους Ελληνες πολιτικούς και κρατικούς παράγοντες, είχαν στήσει στη χώρα μας σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρίες της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ολοι αυτοί, λοιπόν, που επί δεκαετίες οικειοποιούνταν τους πόρους της χώρας, τώρα έρχονται να την καταδικάσουν σε εξαθλίωση.

Εξοπλιστικά προγράμματα:

Η Γερμανία έχει πάρει ή διεκδικεί από την Ελλάδα περίπου δεκατρία δισεκατομμύρια ευρώ για τέσσερα -μόνον- εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί, ή πιέζει να τα πάρει. Ομως, σχεδόν όλα τα μεγάλα προγράμματα που έχει πάρει συνοδεύονται από πλήθος καταγγελιών για σκάνδαλα. Να σημειωθεί πως η Γερμανία, μετά τις ΗΠΑ, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της χώρας μας. Ως γνωστόν, η Ελλάδα κατέχει την 4η θέση διεθνώς στις αγορές εξοπλισμών. Μάλιστα, την περίοδο 2004-2008 η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής, με ποσοστό 31% επί του συνόλου των αγορών που έκανε η χώρα μας. Στη γειτονιά μας, οι δύο καλύτεροι πελάτες της είναι η Τουρκία (15% των γερμανικών πωλήσεων) και η Ελλάδα (13%).Άρματα Μάχης: To 2002 αποφασίστηκε η αγορά 170 γερμανικών αρμάτων μάχης «Λέοπαρντ» αντί του ποσού του 1,7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό επαρκούσε, όπως έλεγαν πληροφορίες από το Πεντάγωνο, για την αγορά 250 αρμάτων μάχης. Αρκετοί επίσης στο Στρατό Ξηράς την περίοδο του διαγωνισμού εξέφρασαν ενστάσεις για το κατά πόσο ήταν αναγκαία η προμήθεια ερπυστριοφόρων αρμάτων μάχης. Και ενώ υποτίθεται πως επελέγη το καλύτερο άρμα της αγοράς, λίγους μήνες πριν από την παραλαβή τους καταγράφηκαν πολλά προβλήματα με σημαντικότερο τη θωράκιση του πύργου του άρματος (δεν πέρασε τα τεστ) και τη χρωμίωση του κανονιού. Προβλήματα που πρόσφατα επιλύθηκαν ενώ τα «Λέοπαρντ» παραμένουν χωρίς βλήματα. Και για την περίπτωση της προμήθειας των βλημάτων, έγιναν στο παρελθόν καταγγελίες σε βάρος των Γερμανών.

Εκσυγχρονισμός «Φάντομ»: Περίπου 315 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στους Γερμανούς με τη σύμβαση αναβάθμισης των ηλεκτρονικών 40 «Φάντομ» που υπεγράφη το 1998. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, προκειμένου να παραταθεί μόλις για μερικά χρόνια η επιχειρησιακή ζωή των αεροσκαφών.

Σύστημα «Ερμής»: Το πρόγραμμα τηλεπικοινωνιών «Ερμής» ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο του σκανδάλου Siemens. Έχουν ασκηθεί μάλιστα ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για απάτη και υπεξαίρεση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς το πρόγραμμα έπρεπε να έχει παραδοθεί το 2006 και ακόμη βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Η σύμβαση υπεγράφη το 1999 και έχει κοστίσει 350 εκατομμύρια ευρώ.

Οχήματα Μερσεντές: Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μπήκε η προμήθεια διαφόρων τύπων οχημάτων της γερμανικής εταιρίας Μερσεντές (161 εκατομμύρια ευρώ) που υπέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2001 ο κ. Τσοχατζόπουλος, καθώς υπήρξαν στοιχεία για μίζες.

Πύραυλοι «Patriot»: Μίζες, σύμφωνα με τα αρχεία της Siemens, εδόθησαν και για εξοπλιστικά προγράμματα, όπως, μεταξύ των άλλων, για τη σύμβαση το 2001 για τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα «Patriot».

SIEMENSΌποια πέτρα κι αν σηκώσεις…

Ο γερμανικός κολοσσός αποτελεί κράτος εν κράτει στην Ελλάδα. Εδώ και σχεδόν έναν αιώνα αναπτύσσει εντονότατη δραστηριότητα και, ουσιαστικά, δεν υπάρχει μεγάλο έργο και οικονομικός τομέας που να μη δίνει το παρών. Οταν το 2007 έσπασε το απόστημα των βρόμικων μεθόδων της Siemens, αποδείχτηκε ότι κεντρική πολιτική της γερμανικής εταιρίας ήταν οι μίζες δεκάδων εκατομμυρίων μέσω των «μαύρων ταμείων» που διέθετε σε offshore και τράπεζες γι’ αυτό το σκοπό. Από την έως τώρα διερεύνηση της υπόθεσης προκύπτει χορός μιζών για μεγάλες μπίζνες στον ΟΤΕ, στα νοσοκομεία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στον ΟΣΕ, στην ενέργεια, τα εξοπλιστικά προγράμματα κ.ο.κ. Κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ιδιαίτερο βάρος έπεσε στις προμήθειες του ΟΤΕ, όπου η Siemens μόνον από δύο προγραμματικές συμφωνίες θα έπαιρνε άνω των δύο δισ. ευρώ, και στο ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών, C4i.

Επίσης, μετά από παραγγελία της Επιτροπής, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) συνέταξε έκθεση όπου καταγράφονται «καραμπινάτες» περιπτώσεις σκανδαλώδους εύνοιας προς τη γερμανική εταιρία από το σάπιο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων. Μεταξύ των άλλων, προμήθειες όπου η Siemens είχε μικτό κέρδος 25%, όπως σε λυχνίες αξίας 30-50 χιλιάδων ευρώ για διαγνωστικά μηχανήματα που καίγονταν σαν απλές «λαμπίτσες» και αντικαθίσταντο κάθε τρεις και λίγο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε πολύ λίγα χρόνια το κόστος αντικατάστασής τους να αντιστοιχεί στην αξία ενός αξονικού τομογράφου (!). Στην έκθεση επισημαίνονται και περίεργες παράγραφοι-παγίδες σε συμβάσεις, που, όλως «συμπτωματικώς», οι ίδιες ακριβώς περιλαμβάνονταν σε συμφωνίες που υπέγραψαν με τη Siemens διαφορετικά νοσοκομεία.

 

Mercedes και ΜΑΝ

Η Mercedes κατέχει τη θέση του «εθνικού προμηθευτή οχημάτων». Στις ΗΠΑ αποκαλύφθηκε μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκιών εκ μέρους της εταιρίας σε τουλάχιστον 22 χώρες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 1998-2008. Ετσι, ερευνώνται οι προμήθειες στο υπουργείο Μεταφορών για τις αστικές συγκοινωνίες (ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ), στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε απορριμματοφόρα, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε πυροσβεστικά οχήματα, ειδικά εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, και στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ακόμα, δύο συμβάσεις, μία στον ΟΣΕ για ντιζελομηχανές και επιβατάμαξες, καθώς και μία στον ΗΣΑΠ. Αυτές ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο ερευνώνται πιθανές μίζες στην Ελλάδα για αγορά, το 2001, ύψους 90 εκατ. ευρώ, για τρόλεϊ, από την εταιρία Neoplan. Αυτή είναι θυγατρική της ΜΑΝ, που επίσης βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Γερμανών εισαγγελέων.

 

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ

 

Δώδεκα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας 3+1 υποβρυχίων τύπου U-214 αποδεικνύεται πώς οι Γερμανοί λάδωσαν για να κερδίσουν το συμβόλαιο. Πρώην στελέχη της Ferrostaal ομολόγησαν μίζες 65 εκατομμυρίων ευρώ προς Ελληνες κρατικούς αξιωματούχους. Η Ελλάδα, ενώ έχει πληρώσει στους Γερμανούς περί τα 2,2 δισ. ευρώ για τα προγράμματα ναυπήγησης των τεσσάρων καινούργιων και εκσυγχρονισμού άλλων τριών τύπου 209, τα οποία τελικώς μετατράπηκαν σε κατασκευή δύο ακόμη U-214 με επιπλέον κόστος 1,3 δισ. ευρώ, έχει παραλάβει μόνο ένα, το «Παπανικολής». Κι αυτό μετά από σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα, τα οποία τώρα υποτίθεται ότι έχουν ξεπεραστεί. Εκκρεμούν ωστόσο οι τεχνικές δοκιμές, τις οποίες Γερμανοί και Σαουδάραβες καθυστερούν σκοπίμως.

"Τύπος της Κυριακής"

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΩΣΤΑΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ 15/01/2012 11:45:08

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ; ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΚΩΣΤΑΣ 15/01/2012 12:11:21

   Ένας εισαγγελέας χρειάζεται με πνεύμα ηρωϊσμού και χωρίς παιδιά να τον κλάψουν. Για να ξέρουμε που είμαστε και πόσο χοντρά παιχνίδια παίζονται γύρω από τη μικρή αλλά ηρωϊκή τούτη πατρίδα...

   • Κρης avatar
    Κρης @ Γεώργιος Τ. 15/01/2012 12:56:19

    δηλαδη αυτον τον Γερμαναρα που την κοπανησε προσφατα απο τις Σπετσες ( νομιζω ) ,
    Δεν μπορουν να στειλουν σημα στην Ιντερπολ
    να τον φερουν δεμενο χειροποδαρα ?

    αμ τον Χριστοφορακο ?
    εχει ασυλια απο την Ιντερπολ και αυτος ?

  • Dimitris avatar
   Dimitris @ ΚΩΣΤΑΣ 15/01/2012 16:35:15

   Φυσικά και δεν υπάρχει. Αφού όλοι είναι μπλεγμένοι σε αυτά τα σκάνδαλα (βλέπε ελεύθερο Ακη) πως είναι δυνατόν να γίνει κάτι άλλο από αυτό που ήδη ζούμε.
   Ας μην αυταπατώμαστε. Οι γερμανοί έχουν όλους ή έστω τους περισσότερους πολιτικους πρώτης γραμμής, που τυγχάνει να είναι και οι διαπραγματευτές των όρων των μνημονίων κλπ. Δηλαδή είναι οι ιδανικοί συνομιλητές στο ξεπούλημα που ετοιμάζεται. Οποιες ευκαιρίες δώθηκαν να ξεκαθαρίσει λίγο το σκηνικό στο παρελθόν κατέληξαν στο αρχείο ή στην παραγραφή, νόμο ευθύνης υπουργών κλπ. Και έχει μείνει ένας Πάνος Καμμένος να φωνάζει μόνος του, λες και είναι για άλλοθι ή για ξεκάρφωμα (ότι και καλά υπάρχουν και πολιτικοί που βλέπουν το αυτονόητο...). Δυστυχώς εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Δεν είναι τεχνικά τα θέματα. Και το PSI αντίστοιχη μορφή πίεσης είναι, τώρα αυτό το νομικό ζήτημα κλπ... το πρόβλημά μας είναι ότι είμαστε μια χώρα με δομές που ουδείς εμπιστεύεται αφού τίποτα δεν λειτουργεί ή ότι λειτουργεί το πράττει επιλεκτικά και με σκοπιμότητες. Εάν δεν λυθεί αυτό το ζήτημα, ότι και να επικαλεστούμε (εάν υποθέσουμε ότι γίνει ένα θαύμα και η επίκληση του αυτονόητου μπορέσει να συναντηθεί στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα) δεν πρόκειται να πειστεί κανείς.

 2. athamas avatar
  athamas 15/01/2012 11:48:58

  Επίσης έχουν χρηματοδοτήσει (μαύρα) και πολιτικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της ετυμηγορίας των Ελλήνων πολιτών!

 3. jctergal avatar
  jctergal 15/01/2012 12:39:37

  Κράτος ανέκδοτο.

  Διαλύουν την οικονομία της χώρας, στέλνουν στην ανεργία 1εκατ. ανθρώπους κ την ίδια στιγμή, όλοι οι αποδεδειγμένα υπεύθυνοι για κλοπές δισεκατομμυρίων ευρώ είναι ανέγγιχτοι.

  Ντροπή.

 4. alakran avatar
  alakran 15/01/2012 13:14:29

  Σχετικά με το θέμα της ανάρτησης, καταπληκτικό και επεξηγηματικό άρθρο τού Αρχαιοπτέρυγα:
  http://archaeopteryxgr.blogspot.com/search/label/%CE%93%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1

 5. A.m.a.n. avatar
  A.m.a.n. 15/01/2012 16:09:25

  Οι Γερμανοί παγκόσμιοι διαυθορεις και όμως μιλούν για ηθική

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ A.m.a.n. 15/01/2012 16:48:22

   Εδώ μας κουνούν οι Έλληνες κυβερνώντες(κι όλοι οι παρατρεχάμενοί τους) το δάχτυλο, οι άλλοι μας πειράζουν...;

   • daughter of mercy avatar
    daughter of mercy @ ΕΥΑ 15/01/2012 17:23:50

    Το υποκατάστημα! profitabel!
    http://www.youtube.com/watch?v=7t6B-fLwy8U

    • ΕΥΑ avatar
     ΕΥΑ @ daughter of mercy 15/01/2012 23:02:08

     !!! Ανατρίχιασα...δεν ήξερα αν έπρεπε να γελάσω ή να κλάψω...πραγματικά όμως..δεν αξίζουμε να μας κυβερνά το τίποτα...

 6. dhmitris avatar
  dhmitris 15/01/2012 21:25:57

  Δεν θα χωρτασουν τα παλιοσκυλα ποτε;

 7. βισάλτης avatar
  βισάλτης 16/01/2012 19:14:40

  Καλά τα λέει ο αρθρογράφος..Οι γερμανοί –μόνο και μόνο από το γεγονός ότι αρνούνται σαν κοινοί απατεωνίσκοι να μας καταβάλλουν πολεμικές αποζημιώσεις και να επιστρέψουν τα κλεμμένα αρχαία μας –θάπρεπε να μας βεβαιώνει για την ποιότητά τους σαν αισχρούς ..Αλλά οι γερμανοί ξέρουν να υπερασπίζονται την οικονομία τους εκβιάζοντας έστω,ή υπερτιμολογώντας κλπ...
  Γιατί στην Ελλάδα με την ενναλλαγή της κυβέρνησης το 2004 δεν καθίσαν τα προηγούμενα λαμόγια στο σκαμνί;
  Αρα στα μάτια της κοινωνίας πασοκ και νδ είναι το ίδιο ή μάλλον περίπου το ίδιο γιατί στην ν.δ ηταν δειλοί χλεχλέδες που συγκάλυπταν τους προηγούμενους κλέφτες...Δειλοί και ανάξιοι αποδείχτηκαν επί κωστάκη μαλθακού..Ελπίζω κάποια παθήματα να έγιναν μαθήματα και να μην ξαναυπάρξουν συμψηφισμοί σκανδάλων αλλά να δουλέψει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.