#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/07/2012 15:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γελιούνται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να πάνε για... μπάνια


 

H επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του Μνημονίου ήταν το θέμα που κυριάρχησε προεκλογικά και ήταν αυτό που ξεχώρισε τη ΝΔ από το «όσα παίρνει ο άνεμος» σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για καταγγελία του. Η κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για ελάφρυνση των ασθενών κοινωνικών ομάδων και για αλλαγές στα σκληρά μέτρα που «σκότωσαν» την οικονομία.

Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο, όμως, εδώ πρέπει να πούμε και ορισμένες αλήθειες. Το Μνημόνιο δεν περιέχει μόνο τα κακά, σκληρά, άθλια μέτρα που όλοι βιώνουμε. Έχει και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στο κράτος, το φορολογικό καθεστώς, τα επαγγέλματα, την απελευθέρωση των αγορών, τη βελτίωση του ανταγωνισμού. Ίσως, μάλιστα, αν είχαν γίνει αυτές οι μεταρρυθμίσεις να μην είχαμε τη φορολογική λαίλαπα των τελευταίων ετών.

Επομένως, όταν κάποιοι μιλούν για πιστή τήρηση των δεσμεύσεων έχουν δίκιο στο σκέλος των αλλαγών που πρέπει να γίνουν. Δε μας φταίνε οι τροικανοί που δε μπορούμε να κλείσουμε ούτε έναν άχρηστο δημόσιο φορέα. Δε μας φταίει κανείς που δε μπορούμε να κάνουμε μια ιδιωτικοποίηση, μια αξιοποίηση ακινήτου ή δεν είμαστε ικανοί να ανοίξουμε το επάγγελμα του φαρμακοποιού, του ταξιτζή κ.λπ.

Κάποιοι, λοιπόν, εντός κι εκτός της κυβέρνησης, έχουν την εντύπωση ότι η αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής σημαίνει ότι και η Ελλάδα θα χαλαρώσει, δε θα εφαρμόσει απολύτως τίποτε και ως δια μαγείας οι δανειστές μας θα μας επαναφέρουν στον ψεύτικο παράδεισο που ζούσαμε πριν το 2009. Αμ δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Οι ξένοι για να μας δώσουν πρέπει και να πάρουν. Αν θέλουμε ελάφρυνση των επαχθών μέτρων πρέπει να τους δώσουμε δεσμεύσεις ότι θα ξεκολλήσει το κράτος από το τέλμα των τελευταίων δεκαετιών.

Ότι θα πάψει η χώρα να ζει πάνω από τις δυνάμεις της κι ότι δε μπορεί να βολεύει κολλητούς και κουμπάρους δίνοντάς τους παχυλούς μισθούς. Ότι δε μπορεί να συνεχίσουμε να δίνουμε συντάξεις και επιδόματα μαϊμού αλλά ούτε και να είμαστε ανίκανοι να απορροφήσουμε τα κονδύλια της Κομισιόν.

Τα πάντα είναι δούναι και λαβείν. Κι αν λοιπόν νομίζουν κάποιοι ότι με το που «ηττήθηκε» η Μέρκελ εμείς θα πάμε άνετοι κι ωραίοι για μπάνια, γελιούνται. Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ είναι εδώ, δεν το ξέχασε κανείς και δεν πρέπει να το ξεχάσουμε κι εμείς. Εκτός αν θέλουμε να βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος και πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί και να προχωρήσει στις δεσμεύσεις της και να επαναδιαπραγματευτεί.

Και μη νομίζετε ότι τα λέμε αυτά γιατί έτσι μας ήρθαν. Όλοι οι ξένοι μας το λένε εμμέσως πλην σαφώς. Τηρείστε τα συμφωνηθέντα κι εμείς είμαστε εδώ. Πριν από λίγο στο συνέδριο του Economist ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ Ασμούσεν δήλωσε: «Η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να χάσει πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να αποφύγει ή να χαλαρώσει το πρόγραμμα, αλλά θα πρέπει να εστιάσει στον τρόπο με τον οποίο θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων». Μάλιστα, χαρακτήρισε το υφιστάμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ως την καλύτερη επιλογή για την ελληνική οικονομία. Σημείωσε πάντως ότι χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στις εθνικές και στις ευρωπαϊκές ευθύνες της κρίσης. Ο κ. Άσμουσεν ανέφερε πως ακόμη και χωρίς το υφιστάμενο πρόγραμμα η Ελλάδα αναγκαστικά θα εφάρμοζε τη δημοσιονομική προσαρμογή και μάλιστα θα το έκανε με πιο βίαιο τρόπο. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία δεν απορρέουν από το ίδιο το πρόγραμμα αλλά από τις μη βιώσιμες πολιτικές, οι οποίες εφαρμόζονταν επί πολλά έτη στη χώρα.

Όσον αφορά στο αίτημα για αύξηση των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών κονδυλίων προς την Ελλάδα, δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει πρώτα να βελτιώσει τη δυνατότητα απορρόφησης των πόρων (μόνο 35% έως σήμερα από τα ταμεία συνοχής). Παρατήρησε δε ότι το Ευρωομόλογο δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση εν μέσω της διαχείρισης μιας κρίσης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προηγηθεί η δημοσιονομική ένωση των χωρών - μελών.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 02/07/2012 15:43:41

  ...μόνο 35% έως σήμερα από τα ταμεία συνοχής"

  ΕΕεεε ας κρατήσουμε τους ίδιους ΓΓ ή να αντικαταστήσουμε ορισμένους με κάποιους μη εκλεγέντες...

  Ας προσληφθούν μερικές χιλιάδες από ΜΚΟ και ας συνεχίσουν να εργάζονται οι συνταξιούχοι σύμβουλοι....

  Ας γίνει και κανένας διεθνής διαγωνισμός προκειμένου να υλοποιηθεί μια χωροταξική διευθέτηση για τους παλαιούς και νέους συμβούλους και μετακλητούς....

  Σε τελική ανάλυση αν τα κάνουν όλα θάλασσα δεν χρειάζεσαι να ξενιτεύεσαι για ...μπάνιο.

 2. Βασίλης avatar
  Βασίλης 02/07/2012 16:02:46

  "Άμεση ελάφρυνση" άκουγα προεκλογικά. Το επίθετο "άμεσος - η - ο" στο χωριό μου δε σημαίνει "καθίστε να κάνω πρώτα μερικές αποκρατικοποιήσεις, να δω και ένα καινούριο φορολογικό σύστημα, να δείξω πόσο καλό παιδί θα είμαι, να κάνει η Τρόικα την έκθεση και από Σεπτέμβρη θα αρχίσουμε να συζητάμε και ότι πάρουμε από το 2013 και βλέπουμε"!!! Αδιαφορώ το αν χρειάζεται να δείξει η κυβέρνηση το οτιδήποτε στον οποιοδήποτε, η κοινωνία δεν χρειάζεται να "δείξει" τίποτα, η εξαθλίωσή της ΦΑΙΝΕΤΑΙ και μάλιστα ξεκάθαρα. Και χρειάζεται "άμεση ελάφρυνση" χτες! Όπως ακριβώς υπόσχονταν οι προεκλογικές δεσμεύσεις!

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Βασίλης 02/07/2012 16:15:59

   Είναι σαν το γνωστό ανέκδοτο με την Κόλαση & τον Παράδεισο.
   Άμεση ....αλλά αφενός ήταν προεκλογικά αφετέρου δεν είπαν από πότε θα ξεκινούσε η ....αμεσότητα.

 3. αγθ avatar
  αγθ 02/07/2012 16:03:51

  "...οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία δεν απορρέουν από το ίδιο το πρόγραμμα..."
  Μα βέβαια! Το πρόγραμμα είναι καλό. Εσείς δεν το εφαρμόζετε σωστά και για αυτό πονάτε...
  Μόνο που ο "δράκος" (και αυτού) του παραμυθιού, όπως και του άλλου περί των τεμπέληδων και χαραμοφάηδων, και άλλων, ψόφησε...
  Όσο για τις μεταρρυθμίσεις, απλά αφορούν στην χωρίς σχέδιο και άνευ όρων εξπρες-πώληση των πάντων σε "ιδιώτες" οι οποίοι, λίγο μετά, αφού "πάρουν" ό,τι μπορέσουν, θα τα παρατήσουν, ημιθανή, να ...επανακρατικοποιηθούν!
  Τους δε διαφυγόντες πόρους από την αναρχο-ασχεδίαστη "ιδιωτικοποίηση" των φιλέτων, θα τους πληρώνουμε ...εμείς, φυσικά με πρόσθετα -ισοδύναμα- μέτρα, που θα κληθούν να ...εκτελέσουν οι υπο σύσταση εισπρακτικές εταιρίες...
  Με το καλό και τις ...περιμένουμε!
  Προβλέπω τρελό πάρτι...

 4. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 02/07/2012 16:13:48

  Τι , δηλαδή δεν έχει Μύκονο φέτος?

  Ω ρε φούστη, θα αναστενάξουν τα σολάριουμ στα Βόρεια Προάστεια!

  Αλλα τι να το κάνεις , στα solarium δεν μπορείς να κάνεις δημόσιες σχέσεις, όπως μπορείς στη Μύκονο , που είναι οι μεγαλονταβατζήδες με τα σκάφη τους!

  Γι' αυτό ,τον βλέπω μόνο του τον Α.Σ τον Αυγουστο στην Αθήνα!

 5. Pilot avatar
  Pilot 02/07/2012 16:23:34

  Έναν ακόμη "τρόφιμο" φαίνεται ότι απέκτησε σήμερα η λέσχη της ΓΑΔΑ. Λίγο μετά τις δυόμιση εμφανίστηκε μαζί με τους συνεργάτες του στο δεύτερο όροφο του αστυνομικού μεγάρου ο νέος υπουργός Δημόσιας τάξης, που τώρα αρχίζει να μαθαίνει πρόσωπα και κατατόπια.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr, κατευθύνθηκε απροειδοποίητα, αντί του κέντρου επιχειρήσεων όπως ενδεχομένως θα

  περίμενε κανείς, προς τη λέσχη, αρνήθηκε να το σερβίρουν, πήρε ένα δίσκο και κάθισε στη σειρά και συνομίλησε με τους αστυνομικούς που προσφέρθηκαν κατ' επανάληψη να του παραχωρήσουν προτεραιότητα παρότι εκείνος το αρνήθηκε.

  Μετά το γεύμα στην κεντρική σάλα, ο κ. Δένδιας, πήρε τον καφέ του μαζί με τους αξιωματικούς επικεφαλής των υπηρεσιών της ΓΑΔΑ που για όσους το γνωρίζουν, γευματίζουν ανελλιπώς στη λέσχη κάθε μεσημέρι. Ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

  Άλλος ένας πελάτης λοιπόν για τη λέσχη, που όπως έχει γράψει το bloko.gr είναι από τις ευημερούσες μέσα στον πανικό της κρίσης επιχειρήσεις, δεδομένου ότι μήνα με το μήνα αυξάνει σταθερά το κατάλογο με τους πελάτες της.

 6. tak avatar
  tak 03/07/2012 08:44:09

  Κάτι περίεργα για 13% ακούγονται από κυβερνητικής πλευράς για το τουριστικό πακέτο του ΦΠΑ.
  Σας θυμίζω:
  Ο Αντώνης Σαμαράς έλεγε ότι θα υπάρχουν τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 19%, 9% και με τον χαμηλότερο, στο 5% και να αφορά σε όλο το τουριστικό πακέτο! Με διατήρηση παράλληλα του καθεστώτος των νησιών. Και για το τουριστικό πακέτο άμεση εφαρμογή...
  Να βάλω τώρα τις φωνές, ή να περιμένω λίγο;

 7. yannidakis avatar
  yannidakis 03/07/2012 09:14:55

  "βράβευση τσι μέρας" για την Δευτέρα σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου. Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ". Καληνωρίσματα :[

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.