#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/10/2011 08:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γαλλική στροφή προς μεγαλύτερο «κούρεμα»Στο Παρίσι και το Βερολίνο κρίνεται το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και στα αποτελέσματα των συνεχών διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους ιδιώτες επενδυτές. Στροφή των Γάλλων υπέρ του «κουρέματος».

Ο πρωθυπουργός μπορεί να ήρθε χθες για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στη βελγική πρωτεύουσα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν έφυγε «σοφότερος» και πως θα πληροφορηθεί κι αυτός, όπως και ο ελληνικός λαός, για την τύχη της χώρας την τελευταία στιγμή, στις 23 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, με τους οποίους συναντήθηκε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, ασφαλώς και δεν του αποκάλυψαν τις προθέσεις τους, άλλωστε κι αυτοί δεν γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες και περιμένουν το «πράσινο φως» από το γαλλογερμανικό άξονα, την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί που κινούν να νήματα.

Χθες, οι Γάλλοι έκαναν ένα σημαντικό βήμα προσέγγισης με τους Γερμανούς, αφήνοντας να διαρρεύσει προς τον Τύπο, μέσω του υπουργείου Οικονομικών ότι η περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους είναι πολύ πιθανή και πως οι συζητήσεις κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι ίδιες πηγές αποκάλυπταν, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, ότι οι εταίροι ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στους Έλληνες για μέτρα, ώστε να δημιουργηθεί ένα θετικό σοκ εμπιστοσύνης στις αγορές, που θα διευκόλυνε την επίλυση του ελληνικού προβλήματος, δηλαδή το να γίνει δεκτό ένα μεγαλύτερο «κούρεμα». Δηλαδή, «εξοντώνουν» συνειδητά το λαό, προκειμένου να πείσουν τις αγορές ότι κάτι γίνεται στην Ελλάδα προς τη σωστή κατεύθυνση...

«Αυτό που δεν θέλουμε είναι το πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα», κάτι που θα μας έβαζε όλους σε περιπέτειες, τόνισε η πηγή του γαλλικού υπουργείου, η οποία εκτίμησε ότι η «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας (συμφωνημένο «κούρεμα») είναι διαχειρίσιμη για την ευρωζώνη.

Στις Βρυξέλλες, ο κ. Βαν Ρομπέι είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τους πρόεδρους της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προφανώς για να οργανώσουν τις εργασίες των συναντήσεων των υπουργών Οικονομίας και Εξωτερικών την Παρασκευή και το Σάββατο, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν χθες ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές, ώστε το μεγαλύτερο «κούρεμα» να γίνει σε εθελοντική βάση και να αποφευχθεί το «πιστωτικό γεγονός», που θα ενεργοποιούσε τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS). Το «όπλο» που χρησιμοποιούν εκβιαστικά οι κυβερνήσεις στους τραπεζίτες είναι το σχέδιο διάσωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με εθνικούς πόρους ή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συνολική απομείωση θα κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον κ. Βαν Ρομπέι ότι είναι αισιόδοξος για συνολική απάντηση της ευρωζώνης στην κρίση δημόσιου χρέους. Οπως είπε, το συνολικό πακέτο που ετοιμάζεται θα περιλαμβάνει ζητήματα όπως στενότερη οικονομική διακυβέρνηση, η ενίσχυση του EFSF και η ενίσχυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, είπε στον κ. Βαν Ρομπέι ότι «ο ελληνικός λαός είναι αυτός που θέλει τις αλλαγές στη χώρα και όσο και επίπονες κι αν είναι, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτές τις αλλαγές».

Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του βελγικού σοσιαλιστικού (γαλλόφωνου) κόμματος Ελιο Ντι Ρούπο.

Από βελγικής πλευράς δεν έγινε καμία δήλωση. Ωστόσο, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας Ιβ Λετέρμ έχει δηλώσει δημόσια ότι η χώρα του δεν θέλει μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους πέραν του 21%.

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες για τον Ελεύθερο Τύπο του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ

ΣΧΟΛΙΑ

  1. daughter of mercy avatar
    daughter of mercy 14/10/2011 13:26:12

    ΟΧΙ άλλους σωτήρες. Σώστε μας!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.