#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/06/2012 18:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γίναμε χειρότεροι από την Αργεντινή στην ΠαιδείαΗ οικονομική κρίση και οι πολιτικές της λιτότητας, μετά την Υγείας, βλάπτουν και το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε, την εκπαίδευση. Οι δραματικές περικοπές που έχουν γίνει στον προϋπολογισμό για την Παιδεία, έχουν διαλύσει κάθε ελπίδα να βγουν τα παιδιά μας με κατάλληλη μόρφωση για να διεκδικήσουν μια δουλειά μέσα στο παγκόσμιο χωριό.

Η έρευνα που διεξήχθη σε 40 χώρες από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών, δείχνει ότι η κρίση έχει βλάψει σοβαρά το σύστημα εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2008 έχει κοπεί κατά 20% ο προϋπολογισμός με πρωταθλήτρια στις περικοπές να είναι η Λετονία με 55% μείωση, δεύτερη η Ρουμανία με 50%, τρίτη η Ουγγαρία με 27% και τέταρτη η Ελλάδα με 20%.

 

Στην Ελλάδα δίνεται για την Παιδεία μόλις το 2,6% του ΑEΠ που θα μειωθεί στο 2,2% σε τρία χρόνια γιατί έτσι λέει το Μνημόνιο. Στην Αργεντινή που είχε περάσει κι αυτή στο παρελθόν την μεγάλη οικονομική της περιπέτεια, την περίοδο του ΔΝΤ στη χώρα το ποσοστό του ΑEΠ για την Παιδεία ήταν 3%, ενώ σήμερα είναι 6%.

Στην Αργεντινή σήμερα ο βασικός μισθός πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού έχει ανέλθει (σε αντιστοιχία) περίπου στα 1.800 ευρώ καθαρά, ενώ στη χώρα μας βρίσκεται στα 600 ευρώ.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα πανευρωπαϊκά σε περικοπές μισθών εκπαιδευτικών, με - 30%. Σχετικά με τις περικοπές στις συντάξεις εκπαιδευτικών, η Ελλάδα είναι 2η πανευρωπαϊκά με 20% περικοπές και ακολουθεί η Ουγγαρία 30% περικοπές.

Επίσης, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια και στις απομακρύνσεις εκπαιδευτικών από τα σχολεία για διάφορους λόγους. Από το 2008 έχουν φύγει 24.000 εκπαιδευτικοί.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sawas avatar
  sawas 05/06/2012 18:17:53

  Καραμανλής 5%
  Παπανδρέου 5% + 1 Δις (προικα)

  Ευχή μου:
  Τόσα να ναι τα ποσοστά τους.

 2. ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ avatar
  ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ 05/06/2012 18:25:09

  Ο Τσίπρας φταίει

 3. Υψηλάντης avatar
  Υψηλάντης 05/06/2012 19:03:55

  Να γιατί ο ΓΑΠ μετονόμασε το Υπουργείο Παιδείας σε Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης!!

 4. tak avatar
  tak 05/06/2012 19:23:19

  Πώς αντιλαμβανόμαστε τη χώρα μας και τι άποψη έχουμε γι αυτή;
  Πλατωνικό το ερώτημα, αλλά μπορεί να απαντηθεί και μάλιστα να απαντήσει κανείς για τον εαυτό του, να απαντήσει και για τους υπόλοιπους Έλληνες.
  Ελπίζω να μη … περιμένετε και απάντηση…
  Είπαμε, μπορεί να απαντήσει κανείς, αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα το κάνει κιόλας.
  Στην Ελλάδα του σήμερα δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, το παραμικρό, για να σκεφθεί κανείς να αγωνιστεί, πόσο δε μάλλον να το κάνει.
  Σήμερα οι Έλληνες δεν πεθαίνουν για την «πόλη» τους, σήμερα δεν μπαίνει κανείς στη μάχη υπέρ βωμών και εστιών, σήμερα δίνουμε γη και ύδωρ και μάλιστα όσο θέλουν από αυτά…
  Σήμερα το πατριώτης, δεν έχει καμιά διαφορά, ποιοτική ή άλλη, από το προδότης, δεδομένου πως και οι λέξεις έχασαν το νόημά τους.
  Αξίες, ιδανικά, αρχές, λέξεις με γράμματα και καμιά έννοια.
  Σας λέει τίποτα το όνομα Κυναίγειρος;
  Στη μάχη του Μαραθώνα πολέμησε και τραυματίστηκε και ο τραγικός ποιητής Αισχύλος, ο οποίος αργότερα έλαβε μέρος και στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.
  Τελευταία επιθυμία του μάλιστα ήταν μετά θάνατον να τον ενθυμούνται οι συμπατριώτες του ως γενναίο μαραθωνομάχο παρά ως επιτυχημένο τραγωδό, γεγονός που μαρτυρεί και το σχετικό επιτύμβιο επίγραμμα στον τάφο του.
  «Αισχύλον Ευφορίωνος Αθηναίον τόδε κεύθει μνήμα καταφθίμενον πυροφόροιο Γέλας•αλκήν δ' ευδόκιμον Μαραθώνιον άλσος αν είποι και βαθυχαιτήεις Μήδος επιστάμενος».(«Τον γιο του Ευφορίωνα τον Αθηναίο Αισχύλο κρύβει νεκρόν το μνήμα αυτό της Γέλας με τα στάρια• την άξια νιότη του θα ειπεί του Μαραθώνα τ' άλσος κι ο Μήδος ο ακούρευτος οπού καλά την ξέρει».)
  Στο πλευρό του Αισχύλου αγωνίστηκε με αυταπάρνηση και ο αδελφός του, Κυναίγειρος, ο οποίος ήταν ένας από τους 192 πολεμιστές της ελληνικής πλευράς που έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με τον θρύλο ο Κυναίγειρος προσπάθησε να εμποδίσει τη φυγή ενός από τα περσικά πλοία, πιάνοντάς το από την πρύμνη, για να του κόψουν τελικά το χέρι με τσεκούρι. Ο Κυναίγειρος έπεσε στη θάλασσα αιμόφυρτος και ξεψύχησε.
  «Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι, χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν». Αυτά έγιναν δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν…
  Η ύπαρξή μας ως λαού θυμίζει τον … τελευταίο ασπασμό! Ειλικρινά σήμερα χρειάζονταν στη χώρα ένας Κολοκοτρώνης, αλλά και εκατό τρελοί συμπολεμιστές του.
  “Φωτιά στα σπίτια και τσεκούρι στην περιουσία και το λαιμό εκείνων που κάνουν τα χατίρια των Τούρκων. Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους !”.
  Τώρα καταλάβατε και το γιατί.
  Τι να πούμε φίλοι…
  Κούραση, απογοήτευση και προδοσία, από αυτούς που δεν μάτωσαν, δεν πολέμησαν, δεν αγάπησαν και δεν λάτρεψαν την Ελλάδα.
  Συγχωρείστε μας τους τόνους και τις σκόρπιες σκέψεις…

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ tak 05/06/2012 19:37:05

   Αφιερωμένο.

   Νέοι της Σιδώνος (400 μ.Χ.)

   Ο ηθοποιός που έφεραν για να τους διασκεδάσει
   απήγγειλε και μερικά επιγράμματα εκλεκτά.

   Η αίθουσα άνοιγε στον κήπο επάνω
   κ' είχε μιαν ελαφρά ευωδία ανθέων
   που ενώνονταν με τα μυρωδικά
   των πέντε αρωματισμένων Σιδωνίων νέων.

   Διαβάσθηκαν Μελέαγρος, και Κριναγόρας, και Ριανός.
   μα σαν απήγγειλεν ο ηθοποιός,
   «Αισχύλον Ευφορίωνος Αθηναίον τόδε κεύθει»-
   (τονίζοντας ίσως υπέρ το δέον
   το «αλκήν δ' ευδόκιμον», το «Μαραθώνιον άλσος»),
   πετάχθηκεν ευθύς ένα παιδί ζωηρό,
   φανατικό για γράμματα, και φώναξε:


   «Α δεν μ' αρέσει το τετράστιχον αυτό.
   Εκφράσεις τοιούτου είδους μοιάζουν κάπως σαν λειποψυχίες.


   Δόσε -κηρύττω- στο έργον σου όλην την δύναμί σου,
   όλην την μέριμνα, και πάλι το έργον σου θυμήσου
   μες στην δοκιμασίαν, ή όταν η ώρα σου πια γέρνει.
   Ετσι από σένα περιμένω κι απαιτώ.
   Κι όχι απ' τον νου σου ολότελα να βγάλεις
   της Τραγωδίας τον Λόγο τον λαμπρό-
   τι Αγαμέμνονα, τι Προμηθέα θαυμαστό,
   τι Ορέστου, τι Κασσάνδρας παρουσίες,
   τι Επτά επί Θήβας - και για μνήμη σου να βάλεις
   μόνο που μες στων στρατιωτών τες τάξεις, τον σωρό
   πολέμησες και συ τον Δάτι και τον Αρταφέρνη».

   • tak avatar
    tak @ Γιάννης Φαίλτωρ 05/06/2012 19:50:18

    Ευχαριστώ Γιάννη. Διαχρονικός και επίκαιρος πάντα ο Καβάφης, αναπνοή, δροσιά και τόνωση στους καιρούς που ζούμε...

    • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
     Γιάννης Φαίλτωρ @ tak 05/06/2012 20:07:27

     Είμαστε μειοψηφία, αλλά δεν πειράζει. Τα βάζουμε σχεδόν κάθε μέρα με το Δάτι και τον Αρταφέρνη. Και άλλες φορές - τις πιο πολλές - χάνουμε, κι άλλες φορές κερδίζουμε.
     Ας είναι. Το ταξίδι έχει σημασία

 5. Nik avatar
  Nik 05/06/2012 19:36:25

  Οταν απορρίπτεται κάθε μορφή αξιολόγησης τι περιμένετε; Η παιδεία, περισσότερο από άλλους τομείς, έχει άμεση σχέση με την ποιότητα, και χωρίς εποπτεία και συνεχή αξιολόγηση δεν υπάρχει ποιότητα.

 6. την αληθεια avatar
  την αληθεια 05/06/2012 20:03:01

  αυτο το 30% περικοπες στους μισθους των εκπαιδευτικων ειναι παραπλανητικο...
  ακριβως επειδη περιλαμβανει τι ςμειωμενες περικοπες που πετυχαν οι μεγαλυτερη σε ηλικια εκπαιδευτικοι,με αυτες τις πολυ μεγαλυτερες,των νεων εκπαιδευτικων(εως 10 χρονια) καθως και των αναπληρωτων

  οι νεοι πεσαν απο τα 1300 ευρω στα 700 και στα 600..βρισκονται μακρυα απ τον τοπο τους και ζουνε με δανεικα
  αυτην την μειωση δεν την λες 30%...πρακτικα για να διασωσουν τα προνομια τους οι μεγαλυτεροι και επειδη αποτελουν μεγαλυτερο ποσοστο στο εκλογικο σωμα συνεθλιψαν τους μισθους των νεων σε δημοσιο και ιδιωτικο τομεα...

  ιταμοτητα...και θα το δουμε αργα ή γρηγορα το αποτελεσμα και στο δημογραφικο

  η λογικη λεει πως θα πρεπε οι ευημερουντες,οσοι πηραν σημαντικα εφαπαξ,σημαντικους μισθους,συνταξεις..καναν σπιτι..οι γενιες δηλ του ανδρεα και του πολυτεχνειου θα πρεπε να αναλαβουν το βαρος που αποτελουν και τις μεγαλες μαζες της ελλαδας...
  και οχι οι νεοι που διοριστηκαν και με ΑΣΕΠ...δεν φταινε σε τιποτα αυτοι να πληρωνουν τις αμαρτιες των παλαιων

  • axis avatar
   axis @ την αληθεια 05/06/2012 23:01:18

   Πάρα πολύ σωστά !! Οι νέοι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν με ΑΣΕΠ και έχουν προϋπηρεσία λιγότερη από 10 χρόνια ανήκουν σε μεγάλο ποσοστό στη ΝΔ - όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι επαΐοντες - και γι' αυτό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να τους εξολοθρεύσει. Αντιθέτως, με το νέο μισθολόγιο έδωσαν το βαθμό Α΄ στα πράσινα στελέχη της κυρίας Διαμαντοπούλου που παίρνουν μισθούς αδιανόητους για τη σημερινή πραγματικότητα.

 7. tak avatar
  tak 05/06/2012 20:10:49

  Για τα καλά σου λόγια αφιερωμένο εξαιρετικά!

  Την Ελλάδα μας την έχουν παρατήσει
  σαν αποσκευή, σε τρένο που ‘χει φύγει
  σε μια βρόμικη γωνιά, που την τυλίγει
  μπόχα, παγωνιά, ξεφτίλα, πάθη, μίση!

 8. juliet avatar
  juliet 05/06/2012 20:12:28

  O ι τρεις χώρες φτωχές μετά απο λαίλαπα σοσιαλιστικών καθεστώτων ,πείνας και διωγμών εξαθλίωσης στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα τη χώρα του σοσιαλιασμού ,της ευημερίας ,της σπατάλης ,των αντιστασιακών συντάξεων ,των παροχών και των ευρωπαικών κονδυλίων .....κλπ ,στην ίδια μοίρα με τους φτωχούληδες του Θεού .
  Εκεί οι επιλογές λίγες ....αλλά αξιοπρεπείς ,μιλάω για τη Ρουμανία ,οι άνθρωποι επιβιώνουν με σκληρές συνθήκες και με διαφθορά αλλά πονάνε και αγαπάνε την πατρίδα τους .
  Εδώ όσο τρώγανε και πίνανε όλα καλά ...τώρα τρέχουν πίσω από τον επόμενο Αντρίκο γιατί τους έκοψαν τους μισθούς ,γιατί .....γιατί .....πολλές φορές συχαίνομαι ,γιατί ξέρω ότι αφού πουλάνε για το χρήμα ..θα σεβαστούν φιλίες ,ιδανικά ,πιστεύω.
  Ποιά παιδεία ....οι αλιευτές ιδιαίτερων ,οι καθοδηγητές προς κομματικές κατευθύνσεις ;

 9. NTUA avatar
  NTUA 05/06/2012 20:49:22

  "για να διασωσουν τα προνομια τους οι μεγαλυτεροι και επειδη αποτελουν μεγαλυτερο ποσοστο στο εκλογικο σωμα συνεθλιψαν τους μισθους των νέων"... Πώς το ξέρετε αυτό; Συγγενικό μου πρόσωπο, διλόλογος, με 30 χρόνια υπηρεσία, παντρεμμένος με τρία παιδιά παίρνει 1355 ευρώ! Αν θέλετε σας στέλνω και το εκκαθαριστικό του...

  • την αληθεια avatar
   την αληθεια @ NTUA 05/06/2012 23:11:37

   ενταξει...δεν ειπα οτι ζουνε στην πουδρα...ειπα οτι εχουν μικροτερες περικοπες...π.χ αντε 300 ευρω

   αξιοπρεπεστατος ο μισθος των 1355...
   τα παιδια αφου ειναι 35 χρονια υπηρεσια ειναι πια μεγαλα...(ετσι οπως τα κανανε ομως υποθετω θα χει αναγκη καποιο απ αυτα,ανεργια ,μικρος μισθος ή ξερω γω..μακαρι οχι ευχομαι)
   κοιτα ομως
   απο τους νεους κοψανε 600 και 700 ευρω!
   και ειναι εξω και με νοικια...δενε χουν παιδια..διοτι ΔΕΝ μπορουν να κανουν..καημενη ελλαδιτσα με τους λαθρο θα μεινεις στο τελος...

   βασει κατα κεφαλην ΑΕΠ παιρνουμε απ τους χαμηλοτερους στην ευρωπη...
   παρτε το κατα κεφαλην καθε χωρας και τι δινει στον νεοδιοριστο ,ποσο απεχει...και θα δεις

   • την αληθεια avatar
    την αληθεια @ την αληθεια 05/06/2012 23:16:59

    γενικως οι εκπαιδευτικοι ειναι κακοπληρωμενοι

    σαν να τους μισουν

    και την ιδια ωρα κατι υπαλληλοι ΔΕΚΟ βγαζουν μισθους καθηγητων πανεπιστημιου (δυσεως γιατι στην ελλαδα λιγοι μπορουν να πλησιασουν τους μισθους αυτους)
    αυτο δεν ειναι ντροπη για την χωρα μας;

    τα σχολεια και οι μισθοι των δασκαλων δειχνουν σε τι αξια εχουμε την εκπαιδευση στην ελλαδα,τι ιεραρχηση της δινουμε...

    παντως ξανασημειωνω αυτο που γινεται με τους νεους εκπαιδευτικους δεν εχει προηγουμενο...με απιστευτο μενος επεσε σε αυτους το συστημα...τρομερο μισος

 10. Γιώργος1 avatar
  Γιώργος1 05/06/2012 21:02:09

  Άσε το τρολάρισμα. Πήγαινε ψήφισε Τσίπρα, δεν σε πιέζει κανένας.

 11. η Dimi avatar
  η Dimi 05/06/2012 22:44:55

  «Στα παιδιά πρέπει να εξηγηθεί ότι τα βραβεία Νόμπελ σημαίνουν ατέλειωτες ώρες εργασίας κι όχι ατέλειωτες ώρες καθισιού στα καφενεία και ότι οι λαοί που ηγούνται και προηγούνται δουλεύουν σκληρά και μαζικά.»

  «Η γνώση είναι απούσα από την ελληνική παιδεία. Γι' αυτό απουσιάζει ο στοχασμός και ο προβληματισμός. Το μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας είναι τα κεφάλια των παιδιών της.»

  «Η παιδεία μας δυστυχώς αντί να αναπτύσσει τις κριτικές, αναπτύσσει τις υποκριτικές ικανότητες των παιδιών. Το σημερινό σύστημα παιδείας δεν προωθεί τη γνώση• την επιβάλλει. Το καθεστώς του ενός και μόνου διδακτικού βιβλίου προωθεί μια μορφή πνευματικής δικτατορίας.»

  «Οταν δημιουργείς μία γενιά πυρομανών (με κάθε έννοια), τότε η απόσταση που χωρίζει το κάψιμο των βιβλίων από το κάψιμο των δασών και των ανθρώπων, δεν είναι μεγάλη.»

  «Γι' αυτό στις μοντέρνες τυραννίες του καιρού μας πολλά ανήσυχα πνεύματα ‘εξατμίζονται’ ή εξαφανίζονται. Ακόμη και σ' αυτό τον τομέα οι μηχανές έχουν τον πρώτο ρόλο: ανακάλυψη, σύλληψη, εξαφάνιση. Η εξαφάνιση δεν είναι αναγκαίο να έχει χαρακτήρα θανάτου. Αρκεί η επιβολή της σιωπής. Να μη βρίσκει χώρο ο διανοητής να διδάξει ή εκδότη να εκδώσει το έργο του.»

  «Η δημοκρατία θέλει μία παιδεία που να μάθει τους νέους όχι με Τι να σκέπτονται αλλά Πώς να σκέπτονται. Στόχος μίας δημοκρατικής παιδείας δεν πρέπει να είναι η δημιουργία μηχανικών αλλ’ ευγενών εγκεφάλων.»

  «Δεν είναι οι γνώσεις που λείπουν σήμερα αλλ’ η γνώση και η επίγνωση του χρέους μας ως υπεύθυνων μελών μιάς υπεύθυνης για τη μοίρα της κοινωνίας.
  Με τη μάθηση θ’ αποκτήσουν οι άνθρωποι γνώσεις, με την άσκηση θα τις μεταβάλουν σε γνώση.»

  «Μια πραγματική δημοκρατία όμως στην ουσία είναι αριστοκρατία. Αριστοκρατία με την έννοια να διαδοθεί η παιδεία όσο το δυνατό περισσότερο στα πλατιά στρώματα του πληθυσμού.»

  «Δημοκρατία σε τελευταία ανάλυση σημαίνει γνώση. Γνώση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών μας. Oσο πιο μορφωμένη είναι μία κοινωνία, τόσο πιο αληθινή είναι η δημοκρατία της.»

  «Πώς μπορεί η νεολαία μας να είναι νέα, όταν δεν εισάγει καινούργια δικά της στοιχεία; Οταν για την ευκολία της μετέτρεψε το καινό σε κενό;»

  «Οι νέοι μπορούν να φτιάξουν τη δική τους προσωπικότητα, τη δική τους εθνική ταυτότητα, με τα υλικά της δικής τους ιστορίας κι όχι με τα υλικά που προσφέρουν αφειδώς τα κυκλώματα των πολυεθνικών εταιριών. Η ιστορία μας δεν ενσωματώνεται εύκολα στην προγονική βαρβαρότητα άλλων λαών.»

  «Αν οι γονείς έχουν δικαίωμα να έχουν παιδιά και τα παιδιά έχουν δικαίωμα να έχουν γονείς. Ενα υπερβολικά προστατευμένο παιδί τελικά είναι απροστάτευτο. Το παιδί δεν το διδάσκουμε εκείνο που θέλουμε, ούτε εκείνο που ξέρουμε. Το διδάσκουμε εκείνο που είμαστε. Σήμερα κάποιοι ‘μοντέρνοι’ γονείς δίνουν περισσότερη προσοχή στην τροφή και την ‘ανατροφή’ των σκυλιών τους παρά στην ανατροφή των παιδιών τους. Το παιδί δεν μπορεί να πιστέψει στον άνθρωπο, όταν ζει σ’ έναν κόσμο απάνθρωπο.»

  «Η εποχή μας δημιουργεί κι άλλες αιτίες που οδηγούν τους νέους στην αυτοφθορά. Τους αφήνει να κολυμπάνε μέσα στη θάλασσα του μηδενός. Δεν τους προσφέρει σκοπούς, ιδανικά. Eτσι, η ζωή τους κυλά άσκοπα. Μόνο την πλαναίσθηση της επιτυχίας προσφέρει, τα φώτα της εύκολης δημοσιότητας. Τον ήρωα που δεν έχει ηρωϊκό ήθος.»

  «Αν δεν μπορέσουμε να κάνουμε τα παιδιά μας αγγέλους, τουλάχιστον ας μην τα κάνουμε δαίμονες. Το παιδί είμαστε εμείς που ταξιδεύουμε στο μέλλον, ακόμη κι όταν δε θα υπάρχουμε.»

  «Οταν οι πολιτικοί προσφέρουν στους νέους χάρτινα ιδανικά, οι νέοι νιώθουν πως το μέλλον τους έχει πεθάνει προτού γίνει παρόν.»

  «Οποια κοινωνία φροντίσει την ανατολή του ανθρώπου, θ’ αποφύγει τη δύση του πολιτισμού της.»

  «Το δράμα της Ελλάδος έγκειται στο ότι όλοι την... θέλουν. Κι αν όχι όλη, τουλάχιστον κάποιο τμήμα της, κάποια σύμβολα, κάποια ονόματά της, που εκπλειστηριάζονται στο ενεχυροδανειστήριο των διεθνών σκοπιμοτήτων. Η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην παλιά δουλεία και στη μοντέρνα μορφή δουλείας είναι ότι η δεύτερη είναι μια δουλεία που αρέσει. Γι' αυτό οι σύγχρονοι σκλάβοι δεν επαναστατούν.»

  «Η λογική των ανώνυμων και αόρατων επαναστατών είναι θανάσιμα απλουστευτική: η επανάσταση είναι το όπλο του λαού. Το περίστροφο είναι επανάσταση. Αλλά τότε, σε τι διαφέρει ο επαναστάτης από τον γκάγκστερ;»

  «Δεν μπορεί ένας επιστήμονας να εμφανίζεται αλαζονικός και υπεροπτικός, όταν ξέρει πως κι αυτή η ζωή του δεν αντιπροσωπεύει παρά έναν ελάχιστο ψίθυρο στο μέγα ωρολόγιο των αιώνων. Το μεγαλείο για την ιστορία δεν υπήρξε ποτέ αριθμητικό. Η ιστορία αποστρέφεται την υλική διάσταση. Η ιστορία είναι πάντοτε εκλεκτική και δίνει την προτίμησή της όχι στους αριθμητικά αλλά ποιοτικά υπέρτερους.»

  «Οι λίγοι κι εκλεκτοί αποστρέφονται την ένταξη σε μια μάζα που έχασε τις ανθρώπινες ιδιότητες. Γι’ αυτό συχνά μένουν μόνοι, όπως οι κορυφές των βουνών, που δέχονται τα πλήγματα των κεραυνών. Αλλά μόνον οι κορυφές έχουν το προνόμιο να κατοικούνται από αετούς και να εγγίζουν τον ουρανό.»

  «Το λεγόμενο ότι είμαστε μόνοι, είναι μύθος. Ποτέ οι Έλληνες δεν ήσαν μόνοι, όταν ήσαν μονοιασμένοι. Προσωπικά θεωρώ το δίλημμα Ευρώπη ή μη Ευρώπη τεχνητό και παραπλανητικό. Εμείς είμαστε Ευρωπαίοι προτού γίνουν Ευρωπαίοι οι νυν καλούμενοι Ευρωπαίοι.»

  «Ο Ελληνισμός δοκίμασε τις περισσότερες φθορές από τους αρνησίθρησκους και αρνησιπάτριδες, που όχι μόνο υποτάχτηκαν παθητικά αλλά και συνεργάστηκαν ενεργητικά με τον εχθρό. Ο Παλαμάς, σε μια ευτυχισμένη ποιητική του στιγμή, καταδικάζει εκείνους που σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές εμφανίζονται άτολμοι, δισταχτικοί και δειλοί: Ανάξιος όποιος δε μπορεί / μες το σεισμό, το χαλασμό / κάστρο τη γνώμη του να στήσει.»

  ~Σαράντος Ι. Καργάκος: διακεκριμένος Παιδαγωγός, Καθηγητής Φιλόλογος, Ιστορικός, Συγγραφέας, Γνώστης της Ελληνικής όσο ελάχιστοι παγκοσμίως, ο αποκαλούμενος «νέος διδάσκαλος του Γένους».
  ♠ ♠ ♠
  Αυτή είναι η επιστολή (11/3/2011) της Eνωσης Πολυτέκνων Αθηνών (εκπροσωπεί πάνω από 185,000 πολύτεκνες οικογένειες), υπ' όψη δημάρχου Αθηναίων γιά την αναίτια και ερήμην του κ. Σαράντου Καργάκου διακοπή από τον Δημοτικό ραδιοσταθμό 9.84FM, της δημοφιλέστατης εκπομπής του από την οποία τα Ελληνόπουλα μάθαιναν την Ελληνική ιστορία και την παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον. Προφανώς ο πολυάσχολος κ. δήμαρχος δεν συγκινήθηκε. http://www.epa.gr/anakoinwseis/genikes/epistolh-aspe-prow-ton-dhmarxo-athinwn.html

 12. EΛΛΗΝΑΣ avatar
  EΛΛΗΝΑΣ 05/06/2012 23:04:53

  Oι περικοπές στους μισθούς των εκπαιδευτικών είναι - 30% ; Είσαι αδιάβαστος και θα σε αφήσω ανεξεταστέο ! (Αυτή τη στιγμή λόγω κρατήσεων από καθυστερημένη ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο η μείωση ανέρχεται στο 50%).

 13. Φελίζα avatar
  Φελίζα 05/06/2012 23:10:23

  Η παιδεία ενός λαού εκφράζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ ?
  Γιάννη, tak , όταν σεις πηγαίνατε σχολείο , οι δαπάνες για την παιδεία ξεπερνούσαν αυτά τα ποσοστά?

  • την αληθεια avatar
   την αληθεια @ Φελίζα 05/06/2012 23:13:22

   βρες μου εναν αξιοπρεπεστατο εκπαιδευτικο συστημα που χει ζητιανους εκπαιδευτικους...
   με ζητιανους εκπαιδευτικους και παραγκες για σχολεια δεν εχεις εκπαιδευση

   ολο το βαρος στους νεους επεσε...

   • Φελίζα avatar
    Φελίζα @ την αληθεια 05/06/2012 23:29:55

    Σαν άνθρωπος σε συμπονώ για την μείωση των αποδοχών σου , όχι όμως περισσότερο από άλλους . Αυτό βέβαια δεν με εμποδίζει να σου πω ότι, δεν θα ήθελα να ήσουν ο δάσκαλος του παιδιού μου.

    • την αληθεια avatar
     την αληθεια @ Φελίζα 06/06/2012 14:09:31

     ρωτα τον καργακο ΣΗΜΕΡΑ τι θα σου πει για τα 600 και 700 ευρω το μηνα που δινουν στους δασκαλους των παιδιων σου..
     ενας δασκαλος δεν σημαινει πως οφειλει να ειναι μουγγος οταν "καταληστευεται" το εισοδημα του,ουτε σημαινει πως η διεκδικηση μιας αξιοπρεπης διαβιωσης βρισκεται σε αντιθεση με το αποτελεσματικοτητα του διδακτικου εργου του!
     ο εκπαιδευτικος το τελευταιο πραγμα που πρεπει να σκεφτεται ειναι η επιβιωση του.
     ενα κρατος που πληρωνει τους υπαλληλους των δεκο περισσοτερο απο τους καθηγητες πανεπιστημιου (οι οποιοι παντως ειναι σε ειδικο μισθολογιο,οχι ομως και οι δασκαλοι και λοιποι καθηγητες)ειναι ενα κρατος με συγκεκριμενη ιεραρχηση αναγκων,στοχων

     • Φελίζα avatar
      Φελίζα @ την αληθεια 06/06/2012 21:23:37

      Η αλήθεια είναι ότι δεν επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες σου για μια ασφαλή δουλειά - το βρέξει χιονίσει που λένε- τελειώνοντας τις σπουδές σου. Παρότι συμφωνώ με το άρθρο , το πρόβλημα της παιδείας δεν είναι οικονομικό , είναι και οικονομικό.
      Ο τρόπος που γράφεις είναι επιεικώς απαράδεκτος για εκπαιδευτικό .
      Φιλικά

   • Φελίζα avatar
    Φελίζα @ την αληθεια 05/06/2012 23:30:58

    ...και διάβασε το σχόλιο της Dimi.

   • S.P. avatar
    S.P. @ την αληθεια 06/06/2012 08:55:56

    Το κράτος και οι γονείς δίνουν πολλά λεφτά για την μόρφωση και αποτέλεσμα τίποτα.
    π.χ. Αγγλικά διδάσκονται από την 3η Δημοτικού εως την 6η Γυμνασίου: Κανείς δεν μαθαίνει - το θεωρούν ώρα του παιδιού. Μαθαίνουν όσοι μαθαίνουν σε σοβαρά Ινσιτούτα.
    Άλλο παράδειγμα: Το κράτος έφτιαξε ΤΕΙ. Χρειάζεται 3 - 4 έτη σπουδών ένας νέος για να μάθει ιχθυολογική καλλιέργεια;;; του αρκούν σεμινάρια δύο μηνών. Στα 5 ΤΕΙ τα 3 πρέπει να κλείουν, εκτός αν δυσαρεστήσουμε τους σουβλατζήδες και τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων Καλαμάτας και Αμαλιάδος και τους διδάσκοντες που πολλές φορές δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Φελίζα 05/06/2012 23:53:35

   Το ποσοστό του ΑΕΠ που δίνει το κάθε κράτος για την Παιδεία σίγουρα είναι ένα μέτρο για να συγκρίνει κανείς της συνθήκες μάθησης των μαθητών. Τα κονδύλια αυτά από όσο ξέρω, αφορούν μεταξύ άλλων και δαπάνες για την αναπαραγωγή βιβλίων, τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων (θέρμανση, καθαριότητα, μεταφορά μαθητών σε μακρινά σχολεία, κτλ).
   Για παράδειγμα, συνέπεια της περικοπής των κονδυλίων ήταν το περσινό φιάσκο της Διαμαντοπούλου, που ήταν η πρώτη Υπ.Παιδείας που θυμάμαι, που έχει αποτύχει να μοιράσει στους μαθητές τα σχολικά βιβλία τους έγκαιρα. Άρα καλώς στηλιτεύεται η περικοπή κονδυλίων για την Παιδεία, αφού οι διαμορφωμένες συνθήκες μάθησης στα σχολεία είναι πια χειρότερες και από αυτές που βίωσε η Αργεντινή.

   Ωστόσο, θα συμφωνήσω μαζί σου, ότι ακόμη κι αν μια ηγεσία επενδύσει ένα 5% του ΑΕΠ της για την παιδεία (όνειρο άπιαστο στις μέρες μας..) μπορεί μεν, να εξασφαλίσει ιδανικές συνθήκες μάθησης, πλην όμως, ελλείψει ουσιώδους στρατηγικής και σχεδιασμού της παρεχόμενης παιδείας, μπορεί και πάλι να "παράγει" αμόρφωτους μαθητές (κατά μέσο όρο).

   Η ακόμη πιο τραγική αποκάλυψη όμως δεν περιλαμβάνεται στο άρθρο και είναι αυτή που αφορά τα ολοένα αυξανόμενα ποσοστά της μαθητικής δαρροής στα ελληνικά σχολεία. Σύμφωνα με τελευταίους υπολογισμούς (ρεπορτάζ που έδειξε η κρατική νετ πριν 2-3 μέρες) κάθε χρόνο 30.000 παιδιά στην Ελλάδα εγκαταλείπουν το σχολείο. Στην πλειοψηφία τους για να μπορέσουν να δουλέψουν και να ενισχύσουν οικονομικά τις οικογένειές τους. Σε συνδυασμό με την έξαρση της νεανικής εγκληματικότητας και την ένταση της ανασφάλιστης παιδικής εργασίας, συνθέτουν το τρίπτυχο για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του παιδιού (δήλωσαν ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη του Παιδιού και ο προϊστάμενος του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού).

   Εάν μέσα στην διαρκώς αυξανόμενη ύφεση συνεχίσει να αυξάνει αναλογικά και η μαθητική διαρροή, πιθανώς να τα επίπεδα του ΑΕΠ για την Παιδεία να επαρκούν (αν έχεις λιγότερους μαθητές, άρα λιγότερα λετουργικά έξοδα), ακόμη και αν πέσουν στα ποσοστά του 1950. Είναι όμως αυτό που θέλουμε την νεολαία της Ελλάδας;

 14. Δαναός avatar
  Δαναός 06/06/2012 00:17:07

  Χωρίς λόγιαwww.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4KglEnZ2IMA

 15. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 06/06/2012 01:35:04

  Βερυβάκης + ΓΑΠ + Κοντογιαννόπουλος + Σημίτης + Σουφλιάς + ΓΑΠ + Αρσένης + Ευθυμίου + Γιαννάκου + Σπηλιωτόπουλος + Διαμαντοπούλου = 600 ευρώ

  Το έγκλημα ΔΕΝ είναι μόνο οικονομικό.

 16. Γλαυξ avatar
  Γλαυξ 06/06/2012 11:21:03

  Στην ανυπαρξία παιδείας (καμία σχέση με χρήματα) οφείλεται ότι βρισκόμαστε ως αρνητική πρώτη είδηση σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ για 2,5 έτη.
  Εκτός αν προσχωρήσουμε στην άποψη ότι όλοι μας μισούν ή πολύ πιθανό να
  βρήκαν το επόμενο έθνος (μετά το εβραϊκό) να παίξει επί πολλά πολλά χρόνια τον ρόλο του αποδιοπομπαίου για όλα τα δεινά της οικουμένης.

 17. juliet avatar
  juliet 06/06/2012 21:34:03

  Φελίζα,
  καλησπέρα ,είδες τι ωραίο που ακούγεται...να έχει λύσει το πρόβλημα της ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ, επιβίωσης .Και αυτός θα μάθει το παιδί τι σημαίνει αυτοθύσια ,τι σημαίνει φιλοπάτρια ,τι σημαίνει να μοιράζεσαι.
  Είχα έναν μπάρμπα ,πρώτο ξάδελφο του παππού μου που επί κατοχής γύριζε τα χωριά και μάθαινε τα παιδιά γράμματα,στα χωριά της Ηπείρου.Αστα ...να πάνε ,και όλοι ψηφίζου ν ΣΥΡΙΖΑ,τα λεφτά εκεί είναι.

  • Φελίζα avatar
   Φελίζα @ juliet 06/06/2012 21:59:46

   Καλησπέρα Juliet !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.