#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/07/2013 21:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βόμβες από ΔΝΤ και τριγμοί από απανωτά αρνητικά δημοσιεύματαΒόμβα στην Ελλάδα, έριξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνεχίζοντας ένα μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων που προαναγγέλλουν πολύ «μαύρο» μέλλον για την ελληνική οικονομία. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό μέχρι το καλοκαίρι του 2014. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, δήλωσε ότι: «Δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ως τον Ιούλιο του 2014. Αναμένεται να υπάρξει μετά τον Ιούλιο του 2014», είπε ο Ράις, υπενθυμίζοντας ότι μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να παράσχει στην Αθήνα "την αναγκαία χρηματοδότηση".

Ο κ. Ράις ανέφερε επίσης ότι στο τέλος του μήνα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου για την Ελλάδα και να αποφασίσει για τη δόση του 1,8 δισ. ευρώ. Αν και ακόμη δεν έχει ορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως είπε, αυτό θα ανακοινωθεί επτά μέρες πριν τη συνεδρίαση και πως η δόση αναμένεται να δοθεί στα μέσα Αυγούστου.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι αναμένεται να υπάρξει σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, αλλά, σημείωσε, ότι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία εξακολουθούν να «παραμένουν αβέβαιες», για εσωτερικούς και εξωγενείς λόγους.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ρωτήθηκε επίσης αν το Ταμείο ενέκρινε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η συμφωνία της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει την προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε εστιατόρια και τροφοδοσία. Το εν λόγω θέμα όμως συνεχίζει να απασχολεί τις συζητήσεις των δανειστών με τις ελληνικές αρχές, όπως επισήμανε.

Σε ερώτηση, αφού η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένη από την πρόοδο της Ελλάδας, τότε γιατί η τρόικα απαιτεί κι άλλα μέτρα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα πρόσθετων μέτρων μέσα στο 2013, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστούν όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Κι ενώ το ΔΝΤ δεν τα βλέπει πολύ καλά τα πράγματα, μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων, προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα. Μια σειρά από άρθρα κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές, για κατάρρευση της οικονομίας κι άλλα τέτοια που είτε έχουν πράγματι δόσεις αλήθειας που ξέρουν οι ξένοι, είτε κρύβουν σκοπιμότητες.

Οι New York Times γράφουν: «Η Ελλάδα στο σημείο βρασμού»«Αν ρίξεις ένα βάτραχο σε νερό που βράζει, θα πηδήξει αμέσως έξω. Αν όμως ζεστάνεις το νερό σιγά-σιγά, τότε ο βάτραχος θα περιμένει υπομονετικά να βράσει μέχρι θανάτου». Σύμφωνα με τους NYT η ελληνική δημοκρατία είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένη από τις πελατειακές σχέσεις και την κατάχρηση εξουσίας, πληγωμένη από τα πέντε χρόνια της ύφεσης και της λιτότητας και πλέον σε μεγάλο κίνδυνο. «Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά γίνεται όλο και πιο απολυταρχική, περνώντας νόμους με διατάγματα, έχοντας τάσεις προς την άκρα Δεξιά» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Το Reuters αναφέρει ότι ακόμη και εάν η Ελλάδα πέρασε με «ασφάλεια» από την επίσκεψη της τρόικας θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέος. «Η κατάσταση θα γίνει σίγουρα σκληρότερη και οικονομικά και πολιτικά», υποστηρίζει ο Φρέντρικ Έρικσον, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Διεθνή Πολιτική Οικονομία στις Βρυξέλλες.

Πρόωρες εκλογές, νέο κούρεμα του χρέους ακόμα και άτακτη χρεοκοπία και grexit βλέπει η... έκθεση του Economist Intelligence Unit. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα αντέξει ένα χρόνο ακόμα, ενώ αναφέρει για πιθανό σενάριο τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014. Σύμφωνα με την έκθεση  αν προκηρυχθούν τελικά εκλογές, πρώτο κόμμα αναμένεται να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, επισημαίνεται πως η ΝΔ παραμένει φαβορί για να ηγηθεί και της επόμενης κυβέρνησης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτεί να βρει κυβερνητικούς συμμάχους.

Την ίδια ώρα υποστηρίζει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν έχει εξασφαλιστεί παρά το "κούρεμα"  και θεωρεί πιθανή μια περαιτέρω αναδιάρθρωση την περίοδο 2014 -17.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tassos.κ avatar
  tassos.κ 11/07/2013 21:16:14

  Κάτι καινούργιο μας λένε......

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 11/07/2013 22:07:57

  Μπα δεν ξέρουν λένε ψέματα κλπ
  Εγώ πιστεύω τον κ Στουρνάρα
  Ούτε έκθεση δεν υπάρχει
  Οι δόσεις στη δόση είναι τεράστια επιτυχία
  & έως τον ...Σεπτέμβριο που θα ξανά έρθουν δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα

 3. Α avatar
  Α 12/07/2013 00:02:57

  Μάλλον δεν είμαστε εμείς ο στόχος.
  Οι Γερμανικές εκλογές είναι ...
  Ο πόλεμος μαίνεται .... ποιος θα κερδίσει;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Α 12/07/2013 07:57:08

   Κανείς τους...

 4. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 12/07/2013 02:23:23

  Κ. Στουρνάρας: "η αναμόρφωση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος που πραγματοποιείται μέσω του πολυνομοσχεδίου δεν είναι οριστική και πως τον Σεπτέμβριο πρόκειται να συμπληρωθεί με νέες διατάξεις, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι επενδυτές, σε τι εκπτώσεις μπορούν να προσβλέπουν."

  Αυτό ήταν το περίφημο απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που μας είχαν υποσχεθεί από το 2012, αρχικά για το Φεβρουάριο και αργότερα για τον Ιούνιο (και φυσικά και οι δυο υποσχέσεις αποδείχθηκαν ψευδείς);

  Γνωστή μου κυρία, επιχειρηματίας στη Β. Ελλάδα το είχε προβλέψει ότι θα γίνει κάτι τέτοιο όταν διάβασε το προσχέδιο του κώδικα φορολογικών διαδικασιών. Όπως με πληροφόρησε έκανε ήδη αίτηση στη ΔΟΥ για διακοπή λειτουργίας της επιχείρησής της. (Η συνέχεια από την άλλη πλευρά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων...)

  Και ελπίζουν οι δυστυχείς σε (μακροπρόθεσμη) αύξηση των φορολογικών εσόδων. Μήπως πάλι αυταπατώνται ή απλώς ψεύδονται όταν ομιλούν για υποψήφιους επενδυτές; Θαρρείς και η χώρα μας έχει την πολυτέλεια να περιμένει μέχρι το Σεπτέμβριο για να καταφθάσουν οι όποιες επενδύσεις και να σταματήσει η καθημερινή έξοδος περί των 800-1000 ατόμων στην ανεργία. Δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον ελπίδα για την πραγματική οικονομία, κατάρρευση και δραχμή προσεχώς.

 5. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 12/07/2013 07:59:19

  Ειδικά η πρόβλεψη για πρώτο κόμμα το σύριζα δείχνει το στόχο τέτοιων εκθέσεων. Ή μάλλον το λόγο που γράφτηκε η έκθεση...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.