#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/03/2011 15:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βόμβες Κοτζιά για κυβέρνηση και Παπανδρέου

Πλήρη αποδόμηση της επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης με απαντήσεις σε ερωτήματα όπως για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, αν όντως υπήρξε σοβαρή διαπραγμάτευση και κατά πόσο η πολιτική που ακολουθεί είναι όντως μονόδρομος, αποτελεί η συνέντευξη που παραχώρησε στον «Τύπο της Κυριακής» ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και πρώην στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Κοτζιάς.

O κ. Κοτζιάς εξηγεί γιατί η Ελλάδα πληρώνει ακριβά τις παραλήψεις της διαπραγμάτευσης του 2010, πώς υπουργοί σε σημαντικότατες θέσεις έχουν μετατραπεί σε διεκπεραιωτές ισχυρών συμφερόντων, πώς «ξέχασε» ο Γιώργος Παπανδρέου τις διακηρύξεις για πολιτική αυτόνομη από συμφέροντα και πώς ένα σύστημα κυβερνητικών στελεχών, «μέσων ενημέρωσης του Μνημονίου», ειδικευμένων δικηγορικών γραφείων και στελεχών του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζουν τις απαιτήσεις των τοκογλύφων και των συμφερόντων ως «εθνική αναγκαιότητα» και «Μνημόνιο 1, 2, 3, 4».

Λέει μεταξύ άλλων ο κ. Κοτζιάς:

«Η Ελλάδα πλήρωσε πολύ ακριβά τις παραλήψεις της διαπραγμάτευσης το 2010. Θα μπορούσε να είχε λάβει χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα τότε»

«Ορισμένα τμήματα της κυβέρνησης, σε σημαντικές θέσεις, έχουν μετατραπεί σε διεκπεραιωτή ισχυρών συμφερόντων»

«Η κυβέρνηση δεν έχει ένα σχέδιο εξωτερικής πολιτικής· απλά πληρώνει τους ίδιους και τους ίδιους να ετοιμάζουν τα ίδια και τα ίδια»

«Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί δημοκρατικά. Το Κοινοβούλιο δεν παράγει αποφάσεις που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, αλλά εγκαλείται να ψηφίζει αποφάσεις που έχουν ληφθεί από εξωκοινοβουλευτικά συστήματα, ακόμα και του εξωτερικού»

«Κυβερνητικά στελέχη, μαζί με τα “μέσα ενημέρωσης του Μνημονίου”, ειδικευμένα δικηγορικά γραφεία, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, εμφανίζουν τις απαιτήσεις των τοκογλύφων και των συμφερόντων που υπηρετούν ως “εθνική αναγκαιότητα”, “Μνημόνιο 1, 2, 3, 4”»

«Η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να προκύψει με μείωση μισθών και κοινωνικών δαπανών. Πάντα θα υπάρχουν φτωχότερες χώρες από εμάς»

«Η οριζόντια κλάδευση των δαπανών σε όλους τους τομείς, όπως γίνεται σήμερα, είναι μία ανόητη λογιστική. Δεν είναι πολιτική με μέλλον»

«Καταγράφονται επιχειρηματίες που λεηλατούν τις ίδιες τις επιχειρήσεις τους. Το φαινόμενο είναι αποκλειστικά ελληνικό. Φτωχαίνουν οι επιχειρήσεις και πλουταίνουν οι ιδιοκτήτες τους!»

«Δεν γίνεται να ανέχεται η κυβέρνηση να περιπολεί το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό στην ελληνική ΑΟΖ κάτω από το Καστελλόριζο και παράλληλα να διώχνει από την ελληνική ΑΟΖ πλοία τρίτων χωρών δηλώνοντας ότι αυτή είναι τουρκική ΑΟΖ»

«Η φιλία μου με τον Γιώργο Παπανδρέου στηριζόταν σε μια συναντίληψη ότι στην Ελλάδα η πολιτική πρέπει να είναι αυτόνομη από τα συμφέροντα. Όλα αυτά, μετά το Πάσχα του 2009, όταν η κυβερνητική εξουσία έγινε ορατή, χαθήκαν»,

Συχνά έχετε θέσει δημοσίως το ερώτημα αν και κατά πόσο καταλαβαίνει η κυβέρνηση ή τη συμφέρει να μην «καταλαβαίνει». Ποια είναι η εκτίμησή σας;

Θα έλεγα ότι ο νους και η καρδιά της κυβέρνησης είναι α) ένα μίγμα συμφερόντων που υπηρετεί, β) λανθασμένης αίσθησης αποστολής, γ) ανικανότητας, καθώς και δ) έλλειψης πολιτικής στρατηγικής. Ορισμένα τμήματά της ακολουθούν μια πολιτική εξυπηρέτησης της χώρας. Όμως, άλλα τμήματα, σε σημαντικότερες θέσεις, έχουν μετατραπεί σε διεκπεραιωτή ισχυρών συμφερόντων. Τα τελευταία είναι τόσο «πεινασμένα» για αίμα και κέρδη στην εποχή της κρίσης που απαιτούν η κυβέρνηση να γίνει ακόμα πιο σκληρή. Ορισμένα, τέλος, αρέσκονται να το παίζουν εξουσία και να μας τυραννάνε τη ζωή. Της κυβέρνησης της λείπουν οι απαραίτητες υποδομές επεξεργασίας στρατηγικής. Δεν διαθέτει επαρκείς οικονομετρικές μελέτες. Δεν έχει ένα σχέδιο εξωτερικής πολιτικής· απλά πληρώνει τους ίδιους και τους ίδιους να ετοιμάζουν τα ίδια και τα ίδια. Δείχνει να μην κατανοεί τις αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο. Τις νέες δυνατότητες ως προς τις αναδυόμενες δυνάμεις. Την εμφάνιση του γερμανικού οικονομικού εθνικισμού. Τη σύγκρουση των ΗΠΑ με τη Μέρκελ. Ολα αυτά δεν τα αξιοποιεί προς όφελος της χώρας. Την υπερβαίνουν.Θεωρείτε ότι ο πρωθυπουργός υπέκυψε σε κάποια συστήματα; Τι νομίζετε ως παλιός φίλος και στενός συνεργάτης του;

Η φιλία μου με τον Γιώργο Παπανδρέου στηριζόταν σε μια συναντίληψη ότι στην Ελλάδα η πολιτική πρέπει να είναι αυτόνομη από τα συμφέροντα. Να προωθεί μεγάλες αναπτυξιακές αλλαγές στη χώρα με σαφή περιφερειακή ειδίκευση. Να προασπίσει τους ταλαντούχους, δημιουργικούς, δυναμικούς και να οργανώσει τη συμμαχία τους με τους καταφρονεμένους, που διαθέτουν επίσης ταλέντα και δυνατότητες. Ότι για να γίνουν τα προαναφερόμενα, θα πρέπει να σταματήσουν μερικές δεκάδες οικογένειες στην Ελλάδα να πίνουν το αίμα της οικονομίας και της κοινωνίας. Όλα αυτά, μετά το Πάσχα του 2009, όταν η κυβερνητική εξουσία έγινε ορατή, χαθήκαν. Ξανακούσατε να κάνει λόγο για αυτά και να το εννοεί;

Βάλετε συχνά εναντίον εκείνων που δημιούργησαν την οικονομική κρίση στη χώρα και τώρα, όπως λέτε, προτείνουν λύσεις που οδηγούν στη μακρόχρονη επιτήρηση της Ελλάδας. Για ποιους μιλάτε; Για ποια συμφέροντα;- Κυβερνητικά στελέχη, μαζί με τα «μέσα ενημέρωσης του Μνημονίου», ειδικευμένα δικηγορικά γραφεία, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τροφοδοτούν με στοιχεία, προτάσεις και υποδείξεις τους 20 υπαλλήλους της Τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα και μετά μας εμφανίζουν τις απαιτήσεις των τοκογλύφων και των συμφερόντων που υπηρετούν ως «εθνική αναγκαιότητα», «Μνημόνιο 1, 2, 3, 4». Και κανείς δεν μιλά για αυτά τα συστηματάκια. Διότι είναι πιο εύκολο να μιλά κανείς για τη Μέρκελ, κριτική ασφαλώς απαραίτητη, παρά για τα συμφέροντα που κυριαρχούν στο εσωτερικό της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Enzo avatar
  Enzo 19/03/2011 15:37:36

  μου αρεσει που ολοι αυτοι υποστηριζαν τον γαπ και το πασοκ ολα αυτα τα χρονια τωρα ανακαλυπτουν οτι ειναι απατεωνες.

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 19/03/2011 15:46:46

  ...ότι στην Ελλάδα η πολιτική πρέπει να είναι αυτόνομη από τα συμφέροντα. Όλα αυτά, μετά το Πάσχα του 2009, όταν η κυβερνητική εξουσία έγινε ορατή, χαθήκαν...

  Διάνα!!!!!

 3. raindog avatar
  raindog 19/03/2011 16:22:24

  Ποτέ δεν είναι αργά κύριε Κοτζιά...!

 4. Κώστας avatar
  Κώστας 19/03/2011 16:27:35

  O Κοτζιάς είναι από τα πλέον αξιόλογα μυαλά στην Ελλάδα των Καρατζαφέρηδων...
  Είναι φίλος του Αντώνη Σαμαρά και δεν έχει υπάρξει παρουσίαση βιβλίου του Κοτζιά που να μην προλογίσει ο Αντώνης. Και ο Παπανδρέου ήταν φίλος του, αλλά τί να προλογήσει ο αναλφάβητος ψευτοπρωθυπουργός..;
  Ο Σαμαράς οφείλει να προσπαθήσει να φέρει τον Κοτζιά στην Κεντροδεξιά παράταξη. Εστω ως ανεξάρτητο συνεργαζόμενο , με αυτονομία λόγου και δράσης.
  Θα δυναμώσει το αφυδατώμενο στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ και ο πρόεδρος θα έχει άλλο ενα αξιόλογο άνθρωπο κοντά του, που μαζί με τον Χρ.Λαζαρίδη θα κάνουν αχτύπητο δίδυμο παραγωγής ιδεών και προτάσεων.

  • TIMAIOS avatar
   TIMAIOS @ Κώστας 19/03/2011 17:29:32

   Αμαν αυτο το" η κεντροδεξια παραταξη"! Νεα Δημοκρατια δε σας κανει???

 5. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 19/03/2011 16:34:06

  Ο Κοτζιάς παίδες, δεν είναι τυχαία περίπτωση. Έχει συγκρότηση, πατριωτικό πυρήνα και καθαρό μυαλό.

  • 309 avatar
   309 @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 19/03/2011 16:50:17

   A ν διεθεται ολα αυτα και σαν προσωπικος φιλος του ΓΑΠ δεν θα επρεπε να περασουν 2 χρονια περιπου για να καταλαβει τι γινεται...! Αυτη την εποχη και ενα παιδακι 3 ετων να ρωτησεις θαχει την ιδια αποψη....

   • bill avatar
    bill @ 309 19/03/2011 17:16:39

    Ο Κοτζιας δεν ηταν φιλος αλλα συμβουλος του παπανδρεου . Ο γαπ τον εκμεταλευτηκε και οταν καταφερε να ρθει στην εξουσια τον πεταξε εξω.

   • Brankaleon avatar
    Brankaleon @ 309 19/03/2011 17:22:47

    Αυτά τα εκ των υστέρων καταγγελτικά, συμπαθάτε με, μου μυρίζουν άσχημα.
    Πραγματικά, γιατί μετά τόσο καιρό;
    Και εκείνα τα πιστόλια πάνω στο τραπέζι, δεν τα είδε;
    Και τί εσήμαιναν;
    Και γιατί οι "φίλοι" ευρωπαίοι, "τώρα", μας πατούν στο λαρύγγι;
    Και ποιός απ' τους καθηγητάδες, θα μας φωτίσει την πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τα κρύσταλα.
    Ο Νοών νοείτω, ...
    αλλά και ο προνοών περισσότερο νοείτω.

    Διότι εν τέλει και "ολίγη" δυσπιστία, δεν κάνει και πάρα πολύ κακό.

    • popolaros avatar
     popolaros @ Brankaleon 19/03/2011 20:46:40

     O κοτζιάς τα λέει από τα πέρσι, όχι τώρα.

     • ΕΛΛΗΝ avatar
      ΕΛΛΗΝ @ popolaros 20/03/2011 04:15:51

      Σωστός +++++

      Μερικοί σήμερα ακούσανε για τον Κοτζιά.


      Αυτός (με την στρατηγική του και επειδή δεν μπορούσαν να παρέμβουν άμεσα οι γνωστοί εξωτερικοί παράγοντες στην βάση του ΠΑΣΟΚ) έκανε αρχηγό τον ΓΑΠ στο ΠΑΣΟΚ οταν ολοι στοιχημάτιζαν στον Beni.

     • Εnzo avatar
      Εnzo @ popolaros 20/03/2011 23:20:42

      εμεις τα λεμε εδω και κατι δεκαετιες.

   • θανος avatar
    θανος @ 309 19/03/2011 18:26:39

    απο μελος ιδεολογικης επιτροπης του κκε ,και αντιβαρο της αριστερης τασης εναντια στον ανδρουλακη,αφου ξεμεινε για λιγο στο ναρ,εμφανιστηκε οταν εγινε πλεον καθηγητης στο πανεπιστημιο,αραγε με την βοηθεια τινος;,συμβουλος του γαπ,και σημερα θελει να γινει κατι αλλο, γιατι δεν τον επαιξε ο γαπ πολυ,μαζι με τον ετερο καππαδοκη,τον βαγγελη παπαχρηστο,κλασικο παραδειγμα συμφεροντολογικης γραφειοκρατιας,και γυρολογο της πολιτικης ,και ο αλλος σοβαρος ο φαιλος τον θελει στην νδ,α ρε υποκριτες και φαρισαιοι,που ψαχνεται σε ποιο σβερκο θα καθησεται,και τι ειμαστε που εχουμε καθηγητες στα πανεπιστημια τετιους ανθρωπους που εναι φτιαγμενοι για νομεκλατουρα,αυτοι οι ανθρωποι που θελουν να ανταλλαξουν τα παντα με μια βουλευτικη εδρα,ειναι αυτοι που ειναι γεματο το κοινοβουλιο,και τα κομματα

  • bill avatar
   bill @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 19/03/2011 17:12:44

   Φαηλο ο Κοτζιας ειναι ακριβως οπως τα λες . Πιστευεις οτι ο Σαμαρας και η νδ μπορουν να δεχθουν αυτες τις θεσεις οι οποιες πραγματι ειναι σωστες .Πιστευω πως οχι και αυτο ειναι το προβλημα . Δεν δειχνει παντως η νδ τωρα οτι μπορει να εφαρμοσει τετοιες θεσεις.

  • popolaros avatar
   popolaros @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 19/03/2011 20:41:38

   O Κοτζιάς είναι ένας αξιόλογος διανοούμενος που βάζει την Ελλάδα πρώτη.
   Αυτά έχει δείξει μέχρι τώρα.
   Παρόλο που ήταν πρώην σύμβουλος ΓΑΠ προφανώς οι απόψεις του δεν χώραγαν στα Γάπεια σχέδια παράδοσης της χώρας.
   Ο ΓΑΠ πολλούς κάλεσε για να τους εκμεταλλευτεί εποικοινωνιακά και μετά τους πούλησε.
   Άλλωστε δεν πήγαινε και στο ίδιο γυμναστήριο...
   Ο Σαμαράς καλό θα είναι να τους εκμεταλλευτεί όλους τους πατριώτες που έχουν να προσφέρουν.
   Τα παραταξιακά δεν έχουν θέση στους 'υπό-κατοχή' καιρούς που ζούμε.
   Εδώ φτάσαμε να βλέπουμε παλαιοπασόκους να κάνουνε σκληρότερη αντιπολίτευση από παλαιονδίτες.
   Ότι μαθαίνουμε βγαίνει από το κόντρα του Κουρή,τα επίκαιρα του Λιβάνη και τον Ε.Τ.(εκτός blogs)

 6. pavlina avatar
  pavlina 19/03/2011 16:52:32

  Γι αυτό βρέθηκε απέξω....

 7. Nasos avatar
  Nasos 19/03/2011 17:59:30

  πολύ ωραία τα λέει,αφού πρώτα βέβαια ο ΓΑΠ τον άφησε χωρίς οφίκιον

 8. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 19/03/2011 18:06:10

  Σιγά τα νέα που μας λέει ο κ. Κοτζιάς.

  Θραξ Αναρμόδιος

  ΥΓ. Ολοι αυτοί όταν μένουν εκτός νυμφώνος τότε λένε τα σωστά. Οταν είναι στο κόλπο, μουγκαφόν. Τι είναι τώρα αυτό; Εντιμότητα;

 9. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 19/03/2011 18:16:36

  Στην Αξία πάντως άλλα έγραφε πριν το 2009.
  Από το ΚΚΕ έγινε πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, συγγραφεύς λόγων του πρωθυπουργού και σύμβουλός του επί μακρόν.
  Ως τέτοιος δεν μπορεί παρά να είχε παγκοσμιοποιημένη οπτική.
  Βρέθηκε ξαφνικά εκτός κύκλου συμβούλων -προφανώς διότι επικράτησαν άλλοι ισχυρότεροι κύκλοι- και είδε το φως το αληθινό;

  • popolaros avatar
   popolaros @ αλλενάκι 19/03/2011 20:52:48

   αλλενάκι το παρελθόν του κοτζιά δεν το ξέρω,ούτε εάν είναι νεοταξίτης και 'παγκόσμιος'.
   Από πέρσι όμως που τον διαβάζω στο internet, τα χώνει κανονικά όταν άλλοι στηρίζουν ή σιωπούν.

 10. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 19/03/2011 18:21:26

  Άσε που η φωτογραφία "μιλάει" ότι τον είχε και αυτόν στα υπόψη για σουτ από τότε που ήταν σύμβουλός του.
  Ο ένας στραμμένος όλος προς τον άλλο και ο άλλος εκ του μακρόθεν... και άνωθεν...

  Αν ήξερε να "διαβάζει" φωτογραφίες θα είχε γλιτώσει και το ψυχολογικό τράκο...

 11. loretta avatar
  loretta 19/03/2011 18:25:54

  καλιο αργα παρα ποτε..η παραδοχη της αληθειας απο συνοδοιπορους του ΓΑΠ ειναι τα μεγαλυτερα χαστουκια που μπορουν να φανε.!!

  το ερωτημα ειναι ο Αντωνης θα τα εκμεταλευτει αυτα???

 12. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 19/03/2011 18:26:56

  Εδώ ρίχνει το φίλο του τον Gαρδιακό στα σκυλιά με τον οποίο φωτογραφιζόταν προχτές με χέρια σφιχτά και συντροφικά σέρνοντάς μας σε προβλήματα με ένα εκατομμύριο λαθραίους που ΑΥΤΟΣ έχει αφήσει να εισέλθουν στη χώρα, και θα ορρωδούσε μπροστά στον Κοτζιά;

  Αλλά από πότε στο κράμα της πολιτικής προστίθεται ένα ψήγμα ηθικής;...
  Είναι καθαρό το μέταλλο, Αμοραλισμός. Amoral-138

 13. δημης avatar
  δημης 19/03/2011 18:54:54

  "Η φιλία μου με τον Γιώργο Παπανδρέου στηριζόταν σε μια συναντίληψη ότι στην Ελλάδα η πολιτική πρέπει να είναι αυτόνομη από τα συμφέροντα. Να προωθεί μεγάλες αναπτυξιακές αλλαγές στη χώρα με σαφή περιφερειακή ειδίκευση. Να προασπίσει τους ταλαντούχους, δημιουργικούς, δυναμικούς και να οργανώσει τη συμμαχία τους με τους καταφρονεμένους, που διαθέτουν επίσης ταλέντα και δυνατότητες. Ότι για να γίνουν τα προαναφερόμενα, θα πρέπει να σταματήσουν μερικές δεκάδες οικογένειες στην Ελλάδα να πίνουν το αίμα της οικονομίας και της κοινωνίας. Όλα αυτά, μετά το Πάσχα του 2009, όταν η κυβερνητική εξουσία έγινε ορατή, χαθήκαν. Ξανακούσατε να κάνει λόγο για αυτά και να το εννοεί;"
  ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ Κ Ο Τ Ζ Ι Α!!!!!!!!!

 14. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 19/03/2011 19:21:16

  Η απάντηση στην τελευταία ερώτηση δίνει το στίγμα του τί συμβαίνει σήμερα στην χώρα.

 15. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 19/03/2011 19:29:18

  Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ανθρώπους συγκροτημένους σαν και τον Κοτζιά. Ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να επανασυνδέσει το κόμμα με την πνευματική ελίτ. Ανθρώπους που είναι ικανοί να παράγουν ιδέες κι έχουν σπονδυλική στήλη.

 16. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 19/03/2011 19:37:09

  ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΑ "ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ", ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥΣ ???

  ΕΚΤΟΣ, ΑΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΠΑΡΑΧΘΟΥΝ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝ ΚΕΛΑΗΔΗΣΟΥΝ...

 17. ο Μήτσος avatar
  ο Μήτσος 19/03/2011 20:13:49

  Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ για πολλά χρόνια. Αυτό δεν τον εμπόδισε να εξελιχθεί και να προχωρήσει. Συνεργάστηκε με τον ΓΑΠ, σαν πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ. Αν ήταν όμως οσφυοκάμπτης και ήθελε, κάλλιστα θα μπορούσε να έχει σοβαρή θέση στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Τις τοποθετήσεις του στην συνέντευξη δεν τις κατέβασε από το μυαλό του σήμερα, ούτε προφανώς επειδή τον "αποκεφάλισε" ο ΓΑΠ.
  Στο press-gr εκφράζει σταθερά τις διαφωνίες του και τις κριτικές του στο νταλαρο-Πασόκ του ΓΑΠ εδώ και πολλούς μήνες.

  • popolaros avatar
   popolaros @ ο Μήτσος 19/03/2011 20:54:46

   έτσι είναι.

 18. Mυρσινη avatar
  Mυρσινη 19/03/2011 20:55:54

  Οταν ο ταλαντουχος, δημιουργικος, δυναμικος εμεινε εκτος ανεβλεψε. Ευγε!

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Mυρσινη 19/03/2011 21:39:02

   @Mυρσινη

   Το παρόν πολιτικό σύστημα φροντίζει, εδώ και δυο αιώνες, ώστε "οι ταλαντούχοι, δημιουργικοί και δυναμικοί" να μένουν εκτός.

   Και σκέφτομαι πως είναι καλύτερα έτσι. Ισως θα έπρεπε να το νομοθετήσουμε κιόλας (λολ). Για να τους προφυλάξουμε και να προφυλαχθούμε κι εμείς.

   Διότι άμα σε κυβερνάει ηλίθιος διεφθαρμένος μπορεί και να γλυτώσεις. Αμα όμως σε κυβερνάει ταλαντούχος και δημιουργικός και δυναμικός διεφθαρμένος πως να γλυτώσεις;

   Εκτός λοιπόν. Διότι μόλις μπουν "εντός" γίνονται σαν τα μούτρα και των αλλουνών που μας κυβερνάνε ή περιμένουνε να μας κυβερνήσουνε.

   Πρέπει να διαφυλάξουμε τους ταλαντούχους της χώρας μας από την επαφή τους με την εξουσία μέχρι να φύγει αυτό το πολιτικό σύστημα.

   Θραξ Αναρμόδιος

 19. ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ avatar
  ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 19/03/2011 23:01:23

  Δεν μπορει ναναι ΟΛΟΙ λιγο αργοστροφοι....
  Κατι αλλο τρεχει !!!

 20. ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ avatar
  ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 19/03/2011 23:08:45

  Πως λοιπον ενας τετοιος ανθρωπος γοητευεται απο εναν ΓΝΩΣΤΟ ΓΑΠ ;;;
  Αβυσσος η ψυχη του ανθρωπου !!!
  Και παντως στην καλυτερη των περιπτωσεων δεν στοιχειοθετειται πληρως η 'συγκροτηση' φιλε Φαηλο .

 21. Kennan avatar
  Kennan 19/03/2011 23:17:40

  O Κοτζιάς σπούδασε και ανδρώθηκε πολιτικά στην Ανατολική Γερμανία. Δεν είδε τίποτα από την Στάζι εκεί; Η και τότε οι εξουσιαστικές επιλογές του επικροτούσαν την καταπίεση των λαών. Αργότερα μαζί με τον Ανδρουλάκη αποτέλεσαν το πουλαίν του Φλωράκη στην εκχώρηση των ψήφων της Αριστεράς στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Τους ξέρουμε και τους βλέπουμε και του τρεις. Και πράγματι πόσο πολιτικά ευφυής ή πόσο πολιτικά τυχοδιώκτης είναι ένας που συνεργάζεται στενά στον ΕΝΔΟΤΙΚΌ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΏΝ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ μεζί με τον ΓΑΠ και τον Ράντο. Οι προσωπικές φιλίες ορισμένων εδώ μέσα δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν. Και όπως έχει γράψει και ο Φάκτορας η έννοια της εναλλαγής στην κοινοβουλευτική δημοκρατία εμπεριέχει και την έννοια της τιμωρίας. Σιγά μην βαφτίσουμε "πατριτικό ΠΑΣΟΚ" όσους συνεργάστηκαν με τους καταστροφείς της Ελλάδας και τωρα θα σπεύδουν πατείς με πατώσε στον Σαμαρά

 22. Κώστας avatar
  Κώστας 20/03/2011 01:44:48

  Για την ποιότητα, την επιστημονική συγκρότηση και το ήθος του Νίκου Κοτζιά, ας "μιλήσει" ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς.
  Απόσπασμα της ομιλίας Σαμαρά κατά την παρουσίαση του βιβλίου του τελευταίου " «Πολιτικό σύστημα και ταυτότητα – Παγκοσμιοποίηση και η περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου»":

  "Η παγκοσμιοποίηση περιθωριοποιεί και μεταλλάσσει τις εθνικές κοινωνίες, οι εθνικές εξουσίες υποβαθμίζονται, οι εθνικές ταυτότητες βαθμιαία εξαφανίζονται, τα ατομικά δικαιώματα αποσυνθέτουν τα συλλογικά προτάγματα.Συνεπώς, γι’ αυτούς που ασπάζονται την πολιτική ορθότητα, «πρόοδος» είναι η επίσπευση αυτής της διαδικασίας, η εθελούσια προσχώρηση όλων των κοινωνιών σε ένα κόσμο χωρίς εθνικά κράτη, χωρίς πατρίδες, χωρίς ιδεολογία, χωρίς επί μέρους συλλογικότητες, χωρίς συλλογικούς αυτό-προσδιορισμούς.Είναι ένας κόσμος που ευαγγελίζεται την «παγκόσμια διακυβέρνηση», αλλά πραγματώνει την παγκόσμια Αυτοκρατορία.Ένας κόσμος που ευαγγελίζεται την αδελφοσύνη των ανθρώπων, αλλά πραγματώνει την υποταγή των λαών.Ένας κόσμος που ευαγγελίζεται την απελευθέρωση των συνειδήσεων από «προκαταλήψεις» – εθνικές και θρησκευτικές – αλλά πραγματώνει την ισοπέδωση των πολιτισμών.Ένας κόσμος που ευαγγελίζεται την παντοτινή Ειρήνη, αλλά φέρνει την αμφίβολη Ειρήνη της Υποταγής και οδηγεί στη βέβαιη έκρηξη των υποταγμένων και τον «Πόλεμο πάντων κατά Πάντων».Σύμφωνα με τα δόγματα της «Πολιτικής Ορθότητας», όποιος αντιστέκεται σε αυτή τη μονοδιάστατη έννοια της «προόδου», σε αυτό το μονόδρομο προς την «πρόοδο», σε αυτή τη «μοναδική αλήθεια» για τα πεπρωμένα του ανθρώπου, είναι αθεράπευτα «συντηρητικός», επικίνδυνα «αντιδραστικός».Και σε αυτή τα δόγματα συνέκλιναν, για να είμαστε ειλικρινείς, τόσο παλαιοί εκπρόσωποι της Αριστερής «μοναδικής αλήθειας», όσο και νεοπαγείς εκπρόσωποι της «νεοφιλελεύθερης αποκάλυψης».Κι έγινε μια διπλή «μετάλλαξη»: Παλαιοί αριστεροί μετέτρεψαν το Διεθνισμό της Αριστεράς, που ήταν αλληλεγγύη μεταξύ λαών και τάξεων που πάλευαν για την Απελευθέρωσή τους πέρα από εθνικούς διαχωρισμούς, σε ισοπέδωση της πολιτισμικής ιδιο-προσωπείας όλων των λαών.Ενώ νεοπαγείς υπέρ-φιλελεύθεροι μετέτρεψαν την ελευθερία όλων των κοινωνιών να αξιοποιήσουν τα «συγκριτικά του πλεονεκτήματα» και να αυξήσουν τον πλούτο και την ευημερία τους, σε ελευθερία διακίνησης κερδοσκοπικών κεφαλαίων που διέλυε τον παραγωγικό μηχανισμό κάθε τοπικής οικονομίας.Οι μεταλλαγμένοι Αριστεροί μετέτρεψαν το διεθνισμό της απελευθέρωσης των λαών σε παγκοσμιοποίηση υποταγής των εθνών. Και οι μεταλλαγμένοι νεοφιλελεύθεροι μετέτρεψαν την ελευθερία της επιχειρηματικότητας σε ασυδοσία της κερδοσκοπίας. Κι από τον «Πλούτο των Εθνών» που ύμνησε κάποτε ο Άνταμ Σμίθ, κατέληξαν, χωρίς να το πολύ-καταλάβουν, στη διάλυση των εθνών.Αυτή η σύγκλιση – και η σύμπλευση – μεταλλαγμένων Αριστερών και μεταλλαγμένων νεοφιλελεύθερων, δημιούργησε ένα τείχος «πολιτικής ορθότητας» πάνω στο οποίο προσέκρουε κάθε απόπειρα κριτικής σκέψης, κάθε πολιτική πέρα από «μονόδρομους» που εξελίσσονταν ταχύτατα σε μείζονα κοινωνικά αδιέξοδα.
  Μέχρι που εμφανίστηκαν σε όλες τις χώρες - λίγοι στην αρχή - πολιτικοί διανοούμενοι, που άρχισαν να αμφισβητούν αυτά τα δόγματα. Μέχρι που έφτασε η διεθνής κρίση να τα κονιορτοποιήσει πλήρως.Ο Νίκος Κοτζιάς είναι μια τέτοια περίπτωση Πολιτικού Διανοούμενου, που το επιχείρησε αυτό στην Ελλάδα. Διακριτικά στην αρχή, με το πρώτο βιβλίο του για την παγκοσμιοποίηση, του 2003 («Παγκοσμιοποίηση. Ιστορική θέση και προοπτική»), όταν κατέγραψε συστηματικά και ταξινόμησε τις βασικές σχετικές θεωρίες για το φαινόμενο αυτό. Εδώ η κριτική του είναι έμμεση πλην σαφής. Καταγράφοντας τις διαφορετικές θεωρίες και δείχνοντας τα όρια, τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις τους, σχετικοποιεί και την απόλυτη αλήθεια που υπονοούν τα δόγματα της «πολιτικής ορθότητας.Με το δεύτερο βιβλίο του για την παγκοσμιοποίηση του 2004 (Το ενεργητικό δημοκρατικό κράτος), προχωρά ένα τολμηρό βήμα πιο πέρα: μιλάει για το δημοκρατικό εθνικό κράτος, και τις ανάγκες μετασχηματισμού του στον 21ο αιώνα. Υποστηρίζοντας σαφώς πλέον ότι το εθνικό κράτος πρέπει και μπορεί να επιβιώσει, δεν είναι παρωχημένο κατάλοιπο του παρελθόντος αλλά αίτημα και προϋπόθεση του μέλλοντος. Φτάνει να μεταρρυθμιστεί από περίκλειστο κράτος-φρούριο σε δημοκρατικό κύτταρο ανοιχτής κοινωνίας σε ένα ανοιχτό κόσμο.Κι έρχεται με το τρίτο βιβλίο του, αυτό που συζητάμε σήμερα, να πάει ακόμα πιο πέρα. Παίρνει το παράδειγμα μιας χώρας που αποτέλεσε ανέκαθεν το «εργαστήρι του σύγχρονου καπιταλισμού», τη Βρετανία, μια χώρα που υπήρξε πολύ-πολιτισμική πολύ πριν ανακαλύψουν τον όρο οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και καταδεικνύει πως τίθενται τα προβλήματα της ταυτότητας και τα αιτήματα μεταρρύθμισης της κοινωνίας, όχι για να καταργηθούν οι συλλογικές ταυτότητες, αλλά για να μετασχηματιστούν ώστε να επιβιώσουν.Και διαβάζοντάς το, παρακολουθούμε να αποδομούνται υπό το βάρος μιας τολμηρής και συστηματικής κριτικής – θεωρητικής και εμπλουτισμένης, με πολλαπλά παραδείγματα – όλα τα δόγματα της πολιτικής ορθότητας.
  Ο Κοτζιάς διαπιστώνει ότι η παγκοσμιοποίηση θέτει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. Αλλά οι αποφάσεις επιλέγονται σε εθνικό επίπεδο και διαφέρουν από εθνική κοινωνία σε εθνική κοινωνία. Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι «μονόδρομος» για όλους, είναι μια πρόκληση για όλους, που κάθε λαός την εκλαμβάνει διαφορετικά, αντιδρά διαφορετικά, οδηγείται αλλού. Η παγκοσμιοποίηση δεν ισοπεδώνει τα έθνη υποχρεωτικά, δεν εξαφανίζει τα εθνικά κράτη αναγκαστικά, υποχρεώνει τις κοινωνίες να αντιδράσουν και να εξελιχθούν, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο κι όχι προς την ίδια κατεύθυνση.-- Αποκαλύπτει την αποτυχία της πολύ-πολιτισμικότητας στη Βρετανία, και τους λόγους αυτής της αποτυχίας, ακόμα και πέραν της Βρετανίας. Αναδεικνύει την αντίφασή της, αφού η πολύ-πολιτισμικότητα επαγγέλθηκε την «ανοχή προς τον διαφορετικό» κι οδήγησε στη ΜΗ ενσωμάτωση του διαφορετικού. Με αποτέλεσμα, αντί να επιφέρει «περισσότερη ανοχή», να προκαλέσει περισσότερες τριβές ανάμεσα στα γκέτο διαφορετικότητας που δημιούργησε. Και να ματαιώσει την ενσωμάτωση των μεταναστών στις δυτικές κοινωνίες.
  Αναδεικνύει, ακόμα, τα πολλαπλά νοήματα του Διαφωτισμού, που υπήρχαν πάντα. Και τις αντιφάσεις μεταξύ τους, που παροξύνονται σήμερα. Τολμά ακόμα να αναγνωρίσει ότι η Επιστήμη έχει πάψει προ πολλού να κινείται στα όρια της αιτιοκρατίας και του συμβατικού ορθολογισμού, αφού η Φυσική κλείνει ήδη 90 χρόνια μετα-νεωτεριστικών θεωριών. Η κβαντική φυσική δεν είναι αιτιοκρατική, και το θεώρημα της Μη πληρότητας του Κούρτ Γκέντελ έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια του γραμμικού ορθολογισμού. Αυτά ελάχιστοι διανοούμενοι των θεωρητικών κλάδων τα έχουν αντιληφθεί σήμερα. Ο Νίκος Κοτζιάς είναι ένας απ’ αυτούς…Κι αφού βρισκόμαστε ήδη στη μετα-νεωτεριστική περίοδο της Επιστήμης, το να φανταζόμαστε ότι το μέλλον του κόσμου θα πραγματωθεί με βάση τα προτάγματα της στείρας αιτιοκρατίας είναι κραυγαλέος αναχρονισμός, όχι «πεφωτισμένη προοδευτικότητα»...Τέλος, υπάρχει στο βιβλίο του Κοτζιά και μια υπαινικτική αναφορά στην έννοια της «Δύσης», που δεν είναι το αναγκαστικό μέλλον όλου του κόσμου, αλλά ένα υπόδειγμα που διχάζει σήμερα την ίδια τη Δύση. Και που έχει μπει στην ημερήσια διάταξη η μετεξέλιξή του ακόμα και στην ίδια τη Δύση, όχι η άκριτη και αναγκαστική υιοθέτησή του από τον υπόλοιπο κόσμο. Κι εδώ οι αναφορές που κάνει στο Ισλάμ είναι εξαιρετικά διεισδυτικές.Μια ακόμα αρετή του βιβλίου είναι ότι τολμά όχι απλώς να χρησιμοποιήσει υφιστάμενες έννοιες με ευρηματικό τρόπο, όχι απλά να τις υποβάλει σε κριτική και να τις αποδομήσει όπου χρειάζεται, αλλά και να διαπλάσει νέες έννοιες, τις οποίες χρησιμοποιεί στη συνέχεια. Τέτοιο παράδειγμα είναι η έννοια της «πολιτικής ατμόσφαιρας», που είναι κάτι λιγότερο απ’ εκείνο που οι μαρξιστές υποδήλωναν με τον όρο «επικοδόμημα» και κάτι παραπάνω από αυτό που ονομάζουμε «κυρίαρχη ιδεολογία» ή «επικρατούσα πολιτική κουλτούρα». Με τον όρο «πολιτική ατμόσφαιρα», ο Κοτζιάς επιχειρεί να εισάγει το πολιτισμικό στοιχείο μιας κοινωνίας στην πολιτική ανάλυση και την ιδιοπροσωπεία μιας εθνικής κοινωνίας, με όλη την πολυπλοκότητά της, στην κατανόηση των συσχετισμών που δημιουργούνται εθνικά και διεθνώς.Ταυτόχρονα αναλύει και φωτίζει έννοιες μάλλον σκοτεινές, αλλά απαραίτητες για να κατανοήσουμε τις διεθνείς τάσεις στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Όπως για παράδειγμα την «ασύμμετρη αποκέντρωση» (devolution). Που, μεταξύ άλλων, βοηθά να αντιληφθούμε ότι το ίδιο διεθνές αίτημα εσωτερικεύεται διαφορετικά σε διαφορετικές εθνικές κοινωνίες και δημιουργεί διαφορετική δυναμική εξελίξεων, μετασχηματισμών και μεταρρυθμίσεων.
  Άρα τα πάντα δεν είναι «μονόδρομος», δεν μπορούν να είναι μονόδρομος. Και δεν κατευθύνονται από «μοναδικές αλήθειες» κι από «σιδερένιες» και «αδήριτες ιστορικές αναγκαιότητες»...Η μεγαλύτερη αρετή του, τέλος, έγκειται στο γεγονός ότι ο Νίκος Κοτζιάς κατεδαφίζει την επαγγελία ενός κίβδηλου μέλλοντος, χωρίς να οδηγηθεί σε αναπόληση ενός ξεπερασμένου παρελθόντος. Αντιλαμβάνεται πλήρως και δίνει και στους αναγνώστες του να καταλάβουν, ότι η παγκοσμιοποίηση δεν είναι ούτε «κατάρα» ούτε «ευχή». Δεν είναι «Γή τη Επαγγελίας», ούτε επέλευση ενός «Αρμαγεδδώνα». Είναι ένα ιδεολόγημα που συνοψίζει αλήθειες και ψέματα, ιστορικές τάσεις και ιδεολογικούς συρμούς, ιδέες και ψευδαισθήσεις. Και μπορούμε να αντιληφθούμε που πάμε, μόνο αν προσεκτικά ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι.Επαναλαμβάνω κλείνοντας ότι δεν συμφωνώ στα πάντα με το Νίκο Κοτζιά. Ούτε θα σας απασχολήσω με τις δικές μου, διαφορετικές προσεγγίσεις.
  Κάποιοι θα πουν – με αληθινό θαυμασμό είτε με συγκεκαλυμμένη κακεντρέχεια, ίσως – ότι ο Νίκος Κοτζιάς κατάφερε αληθινό άλμα αντιδογματικής υπέρβασης, παρά το γεγονός ότι υπήρξε παλαιός Μαρξιστής.Νομίζω, αντίθετα, ότι το κατάφερε επειδή είναι παλαιός Μαρξιστής. Άλλωστε, ο ίδιος ο Μάρξ ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως διανοούμενος υποβάλλοντας τη διδακτορική του διατριβή πάνω στη Φιλοσοφία του Επίκουρου, πέρασε μεγάλο μέρος της πρώϊμης φάσης του ως οπαδός του Χέγκελ (άρα και του Πλατωνικού Ιδεαλισμού) και ολοκλήρωσε το έργο του με το «Κεφάλαιο» που το πρώτο μέρος του πρώτου τόμου του, αποτελεί συστηματική αναφορά στον Αριστοτέλη.Μετά τον ίδιο τον Κάρολο Μάρξ, πολλοί μαρξιστές ακολούθησαν την αντίστροφη πορεία: Ξέχασαν τον Αριστοτέλη, πολέμησαν τον ιδεαλισμό του Πλάτωνα και κατέληξαν σε μονομερείς σοφιστείες που θυμίζουν έντονα είτε τους προσωκρατικούς είτε τους σχολαστικούς είτε, κάποιες φορές τους κυνικούς ακόμα…Υπήρξαν όμως και λαμπρές εξαιρέσεις μαρξιστών, που ξεπέρασαν την «παιδική ασθένεια» του δογματισμού και της «στρατευμένης σκέψης», κράτησαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την Αριστοτελική μέθοδο και πέτυχαν, όχι να ανακαλύψουν την «απόλυτη αλήθεια», αλλά να απελευθερώσουν τη σκέψη από τη φενάκη της μοναδικής αλήθειας.Ο Αντόνιο Γκράμσι είναι ένα πολύ γνωστό παράδειγμα. Ο Νίκος Πουλατζάς είναι ένα ακόμα πολύ καλό παράδειγμα. Και η μεγαλοσύνη τους έγκειται ότι δίδαξαν πολλά, όχι μόνο στους οπαδούς τους αλλά και στους αντιπάλους τους.Ο Νίκος Κοτζιάς βαδίζει στα χνάρια αυτών των διανοουμένων.Απόλυτα Πολιτικός, ώριμος διανοούμενος και μη στρατευμένος πλέον, δηλαδή ελεύθερος και απελευθερωτικός".

  υγ: ευτυχώς η ΝΔ απέκτησε Αρχηγό με βαρβάτη ιδεολογική συγκρότηση που μπορεί να δει μακρυά...

 23. ΝΣΚ avatar
  ΝΣΚ 20/03/2011 14:57:57

  Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυό το πρόσωπο...
  Χρειαζόμαστε ανεξάρτητους-αδέσμευτους-ακομμάτιστους πολιτικούς και πολιτικές πατριωτικές.
  Ολοι όσοι έχουν μετάσχει στην πορεία κατάπτωσης της πατρίδας μας,απ' όλα τα κόμματα κι όποια θέση,πρέπει να απομονωθούν στεγανά.
  Κι ο Κοτζιάς,τρόφιμος του συστήματος απαξίωσης της χώρας μας υπήρξε!

 24. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 20/03/2011 17:44:00

  Ολα τα κόμματα, και περισσότερο τα λεγόμενα "σοσιαλιστικά", στην δική μας και σε άλλες χώρες, παρουσιάζουν ένα μακρύ ιστορικό προεκλογικών εξαπατήσεων. Σκέτο ποινικό μητρώο. Το οποίο και ο κ. Κοτζιάς δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει. Δηλαδή οι ηγεσίες των κομμάτων άλλα υπόσχονται προεκλογικά και άλλα εφαρμόζουν ως κυβέρνηση. Και κατά σύμπτωση, όλες αυτές οι κομματικές ηγεσίες, εφαρμόζουν πολιτικές που ευνοούν τις οικονομικές ολιγαρχίες και όχι τους λαούς. Ευνοούν δηλαδή τους ισχυρούς και λίγους και όχι τους πολλούς και αδύναμους. Στην γλυκυτάτη μας πατρίδα, αυτό είναι κανόνας.

  Γιατί ο κ. Κοτζιάς περίμενε ότι το ΠαΣοΚ θα αποτελούσε εξαίρεση στον προηγούμενο κανόνα, τον καιρό που ήταν σύμβουλος του τωρινού πρωθυπουργού; Είχε κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο υπόψη του, ότι η ηγεσία του ΠαΣοΚ θα αποτελέσει ιστορική εξαίρεση; Και γιατί δείχνει τόσο έκπληκτος τώρα για ένα ιστορικό φαινόμενο που επαναλαμβάνεται και επαναλαμβάνεται μονότονα και θλιβερά;

  Δικαιούται ο καχύποπτος πολίτης να δείξει την μέγιστη δυσπιστία προς τις τωρινές δηλώσεις του κ. Κοτζιά, μια και δεν είναι δυνατόν να μην γνώριζε ο κ. Κοτζιάς την ιστορικότητα του φαινομένου της προεκλογικής εξαπάτησης εκ μέρους των κομμάτων; Γιατί να πιστεύει ο κ. Κοτζιάς οτι αφού οι ηγεσίες των κομμάτων εξαπατούν τους λαούς, δεν θα έλεγαν ψέμματα και στον ίδιο και δεν θα άλλαζαν τακτική όταν "έγινε ορατή η εξουσία";

  Γνωρίζει πολλά κόμματα στον δυτικό κόσμο ο κ. Κοτζιάς που δεν έχουν ως πρώτο τους μέλημα τα συμφέροντα των τοπικών και των υπερεθνικών ολιγαρχιών; Πόσα αναλογικά με τα άλλα;

  Εάν η προεκλογική εξαπάτηση των κομμάτων είναι γενικευμένο φαινόμενο παγκοσμίως, που είναι αδιαμφισβήτητα, έχει απασχολήσει τον κ. Κοτζιά η πιθανότητα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, και το "πολιτικό προσωπικό", που πάει κι έρχεται από το 'να κόμμα στ' άλλο, και οι σύμβουλοι, παρασύμβουλι και παρα-τρεχάμενοί τους, να είναι σχεδόν όλοι εκφραστές, φανεροί και κρυφοί, και εξυπηρετητές των ολιγαρχικών οικονομικών συμφερόντων και όχι των λαϊκών, και άρα τα προγράμματα, οι υποσχέσεις και οι διακηρύξεις των κομμάτων αυτών να μην έχουν κανένα νόημα και χρησιμότητα, πέραν της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος;

  Συμφωνεί ο κ. Κοτζιάς ότι τουλάχιστον στην Ελλάδα υπάρχει συστηματικότατη εξαπάτηση του εκλογικού σώματος με τις προεκλογικές εξαγγελίες των κομματικών ηγεσιών; Αν συμφωνεί πιστεύει πως θα πρέπει να υπάρξει κάποια ρύθμιση, διαρρύθμιση, συνταγματική ή άλλη για την αντιμετώπιση και κυρίως τιμωρία του φαινομένου; Η θα πρέπει να αφεθεί η εξαπάτηση να υπάρχει ατιμώρητη; Διότι, θυμίζω, δηλώνει και ο ίδιος περίπου εξαπατηθείς.

  Εάν ο κ. Κοτζιάς συμφωνεί πως είναι η πολιτική ανισότητα μεταξύ των πολιτών που γεννάει την οικονομική ανισότητα, αλλά και τέτοια φαινόμενα πολιτικού ψεύδους και απατηλών υποσχέσεων, έχει να προτείνει κάποιο σύστημα ή μηχανισμό που θα αντιμετώπιζε την κατάσταση;

  Εάν δεν συμφωνεί πως η πολιτική ανισότητα γεννάει αυτές τις ολιγαρχικές πολιτικές αθλιότητες, τι πιστεύει ότι είναι η γενεσιουργός αιτία; Και τι προτάσεις έχει να κάνει επί του προβλήματος;

  Αφού αναγνωρίζει ο κ. Κοτζιάς ότι μέρος της κακοδαιμονίας μας οφείλεται στην ανικανότητα των κυβερνώντων, πιστεύει πως υπάρχει ανάγκη αλλαγής του μηχανισμού ανάδειξης των αρχόντων μας; Και ποιος θα ήταν αυτός ο καλός μηχανισμός που θα αναδείκνυε τους άξιους;

  Αφού τόσο συχνά ακούμε καταγγελίες (από την εκάστοτε αντιπολίτευση τις ακούμε πάντα) για ανικανότητα των κυβερνώντων, μήπως να σκεφτούμε να εγκαταλείψουμε την εκλογή και να χρησιμοποιήσουμε την κλήρωση σαν σύστημα για την ανάδειξη στα αξιώματα, μια και η εκλογή μέχρι τώρα δεν φαίνεται να κατάφερε να αναδείξει τους αξιώτερους, και άρα και η κλήρωση μάλλον δεν θα τα πάει χειρότερα; Ποια είναι η γνώμη του κ. Κοτζιά για την κλήρωση ως τρόπο ανάδειξης στα δημόσια αξιώματα;

  Με ποιον τρόπο ο λαός, ακόμη και αν είχε τρόπο να παραμερίσει τους ανίκανους και να διαλέξει τους άξιους, θα μπορούσε να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήτες του, στην ενδιάμεση τετραετία, μέχρι να ξανάχει ο λαός την ευκαιρία να τους αλλάξει (ζήσε Μάη μου), δεν θα είχαν διαφθαρεί από την παντοδύναμη οικονομικά τοπική και διεθνή ολιγαρχία;

  Εάν δηλαδή η κυβέρνηση είχε τις "απαραίτητες υποδομές επεξεργασίας στρατηγικής" και τις "επαρκείς οικονομετρικές μελέτες" θα κυβερνούσε καλύτερα; Δηλαδή κατά τον κ. Κοτζιά η τωρινή μας κακοδαιμονία οφείλεται σε ένα τεχνικό ζήτημα και όχι σε πολιτικές επιλογές; Και γενικώτερα κατά τον κ. Κοτζιά η άσκηση της εξουσίας είναι τεχνικό ή πολιτικό ζήτημα;

  Θραξ Αναρμόδιος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.