#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/02/2013 13:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βόμβα στο Βατικανό από την παραίτηση του ΠάπαΟ 85χρονος Πάπας του Ρωμαιοκαθολικισμού, Πάπας Βενέδικτος ο ΙΣΤ΄, αποχωρεί από το αξίωμά του για λόγους υγιείας και προκεχωρημένης ηλικίας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Βατικανό. Σύμφωνα με ιταλικές εφημερίδες, ο Πάπας μεταφέρει πως «αποχωρεί για το καλό της Εκκλησίας»: «ο οιακοστρόφος της νηός του Πέτρου και ο κήρυκας του Ευαγγελίου χρειάζεται τόσο την δύναμη του πνεύματος όσο και την ρώμη του σώματος», μετέφερε το Ράδιο Βατικανό. Το ιταλικό πρακτορείο ANSA μεταφέρει πως δήλωσε σήμερα το πρωί την πρόθεσή του κατά τη διάρκεια συνόδου για την αγιοποίηση των μαρτύρων του Οτράντο, διατυπώνοντάς την αυτοπροσώπως στην λατινική γλώσσα.

Ο Πάπας Βενέδικτος, κατά κόσμον Γιόζεφ Ράτσινγκερ, εγκαταλείπει στις 28 Φεβρουαρίου ε.ε. στις 8 το απόγευμα τα καθήκοντά του, με αποτέλεσμα να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες για την διαδοχή του. Εξελέγη στις 19 Απριλίου 2005 και είναι ο πρώτος Γερμανός Πάπας Ρώμης μετά από πέντε αιώνες. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους και βαθύτερους θεολόγους του Ρωμαιοκαθολικισμού, ενώ οι κοινωνικές του απόψεις έχουν χαρακτηριστεί, συγκριτικά με άλλους αξιωματούχους του Ρωμαιοκαθολικισμού, συντηρητικές. Ο εν σάρκα αδελφός του, Georg Ratzinger, επιβεβαιώνει πως η παραίτηση οφείλεται σε λόγους υγιείας, αφού ο Πάπας αδυνατούσε πλέον να προβεί σε υπερατλαντικά ταξίδια, μεταξύ άλλων.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ είχε σε ανύποπτο χρόνο, το 1996, εκφράσει προβληματισμό σχετικά με το ενδεχόμενο να κενωθεί η παπική καθέδρα όχι μόνο λόγω θανάτου στο διάταγμά του με τίτλο “Universi Dominici Gregis“. Μολαταύτα δεν προβλέφθηκαν συγκεκριμένη κανονισμοί για το τί ακριβώς γίνεται σε αυτήν την περίπτωση. Το Ρωμαιοκαθολικό δίκαιο πάντως προβλέπει αυτήν την δυνατότητα (Can. 332 § 2).

Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Ρωμαιοκαθολικισμού που Πάπας Ρώμης προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια, με πρώτον τον Κελεστίνο τον Ε’ στις 13 Δεκεμβρίου του 1294* (πλην κάτι περίεργων ιστοριών με κατηγορίες περί τα οικονομικά τον ΙΑ΄ αιώνα) ο οποίος ακολούθως κλείστηκε σε μοναστήρι.  Οι ειδήμονες περί του Ρωμαιοκαθολικισμού συμφωνούν πως σε μια τέτοια περίπτωση ο «τέως» Πάπας οφείλει να μην αναμειγνύεται στην δημόσια ζωή της ρωμαιοκαθολικής ομολογίας και να αποτραβηχθεί – δεν μπορεί να νοηθεί ως «επίτιμος Πάπας», κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο,  ούτε να επηρεάσει αποφασιστικά την εκλογή του επομένου Πάπα, ενώ στις σχετικές συζητήσεις κυριαρχεί η λέξη «μοναστήρι».

Μετά την παραίτησή του θα τηρηθούν, ως προς την εκλογή του επικεφαλής του Ρωμαιοκαθολικισμού, οι διαδικασίες που προβλέπονται για την περίπτωση του θανάτου ενός Πάπα.

Σε μετάφραση του ΕΘΝΟΥΣ, ολόκληρη η ανακοίνωση του Πάπα:

Αγαπητοί Αδελφοί,

Σας έχω συγκαλέσει σε αυτό το εκκλησιαστικό συμβούλιο, όχι μόνο για τις τρεις αγιοποιήσεις, αλλά και να σας γνωστοποιήσω μια απόφαση μεγάλης σημασίας για τη ζωή της Εκκλησίας. Αφού εξέτασα επανειλημμένως τη συνείδησή μου ενώπιον του Θεού, έχω καταλήξει στο βέβαιο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις μου, λόγω της προχωρημένης ηλικίας, δεν είναι πλέον αρκετές για την σωστή άσκηση των καθηκόντων μου.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτό το λειτούργημα, εξαιτίας της πνευματικής του φύσης, πρέπει να υπηρετείται όχι μόνο με λόγια και πράξεις, αλλά επίσης με προσευχή και πόνο. Ωστόσο, στο σημερινό κόσμο, ο οποίος υφίσταται τόσες πολλές γρήγορες αλλαγές και συγκλονίζεται από ερωτήματα μεγάλης συνάφειας για τη ζωή της πίστης, προκειμένου να υπηρετεί κανείς τον Άγιο Πέτρο και να κηρύττει το Ευαγγέλιο, απαιτείται πνευματική και φυσική δύναμη, δύναμη που τους τελευταίους μήνες, σε μένα, έχει επιδεινωθεί σε τέτοια έκταση που πρέπει να αναγνωρίσω την ανικανότητά μου να εκπληρώσω επαρκώς το λειτούργημα που μου έχει ανατεθεί.

Για το λόγο αυτό, και γνωρίζοντας πολύ καλά τη σοβαρότητα της πράξης αυτής, με πλήρη ελευθερία δηλώνω ότι παραιτούμαι από το αξίωμα του Επισκόπου της Ρώμης, του διαδόχου του Αγίου Πέτρου, που μου ανατέθηκε από τους καρδιναλίους στις 19 Απριλίου 2005, με τέτοιο τρόπο, ώστε από τις 28 Φεβρουαρίου 2013, στις 20:00, η έδρα της Ρώμης, η έδρα του Αγίου Πέτρου, θα είναι κενή και ένα κονκλάβιο για την εκλογή του νέου Ποντίφικα θα πρέπει να συγκληθεί από εκείνους που έχουν την αρμοδιότητα.

Αγαπητοί Αδελφοί, σας ευχαριστώ θερμά για όλη την αγάπη και την εργασία με την οποία με στηρίξατε στο έργο μου και ζητώ συγχώρεση για όλα τα ελαττώματα μου. Και τώρα, ας εμπιστευτούμε την Ιερή Εκκλησία στην φροντίδα του Ανωτάτου Ποιμένα μας, του Κυρίου Ιησού Χριστού και ας ικετεύσουμε την Παναγία, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τους Καρδιναλίους Πατέρες με την μητρική μέριμνα της, στην εκλογή νέου Προκαθημένου. Όσον αφορά τον εαυτό μου, θα ήθελα επίσης να υπηρετήσω με αφοσίωση τον Ιερό Ναό του Θεού στο μέλλον μέσα από μια ζωή αφιερωμένη στην προσευχή.

Από το Βατικανό, 10 Φεβ 2013

Πάπας Βενέδικτος 16ος

Σωτήρης Μητραλέξης

ΥΓ: Στην ελληνική δημοσιογραφία κυκλοφορεί η πληροφορία ότι κάτι παρόμοιο και συγκρίσιμο συνέβη για πρώτη φορά το 1415 με τον Γρηγόριο τον ΙΒ’, χωρίς να αναφέρεται ο προγενέστερος Κελεστίνος ο Ε΄ το 1294. Η πληροφορία, που προφανώς δεν ελέγχθηκε επαρκώς, είναι λανθασμένη, αφού οι καταστάσεις δεν είναι ακριβώς συγκρίσιμες: ο Γρηγόριος ο ΙΒ΄ εξωθήθηκε σε παραίτηση σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περίοδο για τον Ρωμαιοκαθολικισμό, και μάλλον όχι ακριβώς με την θέλησή του, ώστε δια των νέων εκλογών στην σύνοδο της Κωνσταντίας να τερματιστεί ο ρωμαιοκαθολικός «εμφύλιος» που είχε ξεσπάσει. Εν αντιθέσει ο 84χρονος Κελεστίνος ο Ε΄, μια θλιβερή ιστορική φιγούρα, παραιτήθηκε μετά από μια συντομώτατη θητεία μερικών μηνών διότι δεν ήξερε καλά-καλά τα λατινικά και ήταν γενικώς αδύνατον να λειτουργήσει επαρκώς ως Πάπας: είχε επιλεγεί από τους καρδιναλίους στα πλαίσια μιας λογικής συμβιβασμών και ελλείψει καλύτερου, σύμφωνα με την λογική τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. CRYSTAL SHIP avatar
  CRYSTAL SHIP 11/02/2013 13:57:07

  Ε, μα τώρα, 100 χρόνων άνθρωποι, είναι δυνατόν να επιθυμούν την ηγεσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας; Χαμομηλάκι και ξεκούραση στην εξοχή επιθυμούν, αλλά η μωροφιλοδοξία (παρά την ''πνευματικότητά τους'') δεν παλεύεται. Δεν τους επιτρέπει να ησυχάσουν.

 2. klik avatar
  klik 11/02/2013 14:21:11

  Τι βόμβα ρε παιδιά?
  Ας πάει ένας νέος στη θέση του.

  • Χρήστος avatar
   Χρήστος @ klik 11/02/2013 17:19:36

   όπως στην ορθόδοξη ελλάδα άλλωστε ε;

   • klik avatar
    klik @ Χρήστος 11/02/2013 23:11:13

    Σε χαλάει το "νεός"?
    Ας πάει ένας άλλος τελοσπάντων...

 3. Το Άλφα και το Ω avatar
  Το Άλφα και το Ω 11/02/2013 15:03:55

  Παντελώς αδιάφορο. Στο καλό να πάει το παπούδι. Εκπλήρωσε το όνειρό του. Πάπας έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

 4. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 11/02/2013 15:22:38

  Βόμβα γιά τούς Ρωμαιοκαθολικούς,γιά ἐμᾶς,πέρα βρέχει...
  Δέν τό λέω ἀπό ἀδιαφορία,ἀπλά,ὅποιος διαχρονικά ἐκλέγεται Πάπας,ἐκ τῆς θέσεώς του δέν πρόκειται ποτέ νά συνδιαλλαγεῖ μέ τήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία μέ πνεῦμα ταπείνωσης καί διάθεση αὐτοκριτικῆς καί συμβιβασμοῦ...

 5. M.O. avatar
  M.O. 11/02/2013 15:23:17

  Ανοίγει ο δρόμος για τον Αλέξη...

  • Η Αλίκη των θαυμάτων avatar
   Η Αλίκη των θαυμάτων @ M.O. 11/02/2013 16:45:08

   Xα xα xα!!! Μπα... Η θέση είναι κουτί για τον ...πάστορα Κουβέλη.
   Αφού δε θα γίνει ΠΟΤΈ Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ας ξυρίσει τον μύστακα, να γίνει Πάπας.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ M.O. 11/02/2013 17:45:39

   Κι ὁ Τατσό Καρδινάλιος...

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ M.O. 11/02/2013 17:47:03

   Α, όχι. Υπάρχει και ο Πανάρας , ο οποίος θα είναι αποτελεσματικός στο να ελέγχει κάθε συνωμοσία εκ των ένδον .Τίποτις δεν του ξεφεύγει του αρχηγού.

 6. Queen In Black avatar
  Queen In Black 11/02/2013 15:34:55

  Τι να λέμε τώρα; Αφού τον βλέπουμε τον άνθρωπο, ζορίζεται και να σηκώσει το χέρι του ....Έλεος πια!!!!
  Εγώ αν ήμουν 85 χρόνων, θα έφευγα να ζήσω πλάϊ στη θάλασσα, να διαβάζω, να ψαρεύω και να προσεύχομαι.
  Ούτε το κινητό μου δε θα ήθελα να χτυπάει και να με ενοχλεί. :-)

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Queen In Black 11/02/2013 16:07:50

   Ἀγαπητή μου,τό ὄνομά σας ἄλλα δηλοῖ...

   • Queen In Black avatar
    Queen In Black @ Κυθήριος 11/02/2013 21:30:30

    Το όνομά μου αγαπητέ, είναι....γριφώδες!! :-)
    Δηλοί πολλά και διαφορετικά πράγματα, ενίοτε αλληλοσυγκρουόμενα. Αποτελεί ένα αίνιγμα με πολλαπλές λύσεις, τόσες, όσοι κι οι επίδοξοι ...λύτες.
    Εσείς, δεν ξέρω τι εννοήσατε.....

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Queen In Black 11/02/2013 21:42:55

     Θέλετε,κατά δήλωσή σας,νά ἀποσυρθεῖτε,ἀλλά τό ὄνομά σας δείχνει ὅτι θά σᾶς ἄρεσε νά..βασιλεύετε ἕως βαθέος γήρατος;
     Διότι,ἡ τιάρα μπορεῖ νά παραδίδεται,ἀλλά τό στέμμα ποτέ...

     • Queen In Black avatar
      Queen In Black @ Κυθήριος 11/02/2013 21:59:26

      Αγαπητέ Κυθήριε, με απογοητεύετε!!! Πολύ ρηχή ερμηνεία. :-) Τόσο επιφανειακή, που καταλήγει να υποτιμά αυτό που προσπαθεί να ερμηνεύσει ....

  • ANTONIS avatar
   ANTONIS @ Queen In Black 11/02/2013 16:40:07

   ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΥΠΕΡΓΗΡΟΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕΡΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΣΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ?

   • Σωτ Μηταλ avatar
    Σωτ Μηταλ @ ANTONIS 11/02/2013 16:42:10

    Ποιοι; Οι περισσοτεροι στεκουν μια χαρα.

   • Γιώργος avatar
    Γιώργος @ ANTONIS 11/02/2013 16:42:35

    Εσένα γιατί σε πειράζει αυτό;;;;

    • ANTONIS avatar
     ANTONIS @ Γιώργος 11/02/2013 16:57:00

     ΝΑΙ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ! ΘΕΛΩ ΣΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ(ΠΑΠΑΔΕΣ,ΙΕΡΟΨΑΛΤΕΣ ΚΛΠ) ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΡΑΤΟΣ,ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΛΠ ΜΕ ΥΠΕΡΓΗΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ? ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ.ΕΤΣΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΑΝΟΙΧΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.ΝΑ ΕΧΙΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΡΓΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ ANTONIS 11/02/2013 20:49:08

      Ὁ δικός μας ἀρχηγός στέκεται μιά χαρά.
      Ἀπό φωνή μόνο πάσχει λίγο..,δέν ἀκούγεται...

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ ANTONIS 11/02/2013 19:02:07

    Μα ελεύθερα το επέλεξε ο συγκεκριμένος και ελεύθερα δε το επιλέγουν αυτοί. Δικαίωμά τους είναι. Δε μας πέφτει λόγος...

  • πί avatar
   πί @ Queen In Black 11/02/2013 16:41:09

   Μέ Μασέλα ή φαφούτα;

 7. LamprosM avatar
  LamprosM 11/02/2013 16:25:06

  Αναμενεται να βγαλει ανακοινωση ο Συριζα διαμαρτυρόμενος επειδή ο Σαμαρας δεν διαπραγματευτηκε και η αλλαγή να γινει νωριτερα απο τις 28/2.

 8. euagelos avatar
  euagelos 11/02/2013 16:52:37

  Τώρα θα γίνει ο Σόιμπλε νέος πάπας ! Θα πολεμήσουν τον Μπερλουσκόνι από μέσα.

 9. Προφήτης avatar
  Προφήτης 11/02/2013 19:44:21

  Εγώ προτείνω τον Νίκο Κωνσταντόπουλο.

  Έχει υπάρξει
  - επιτυχημένος δικηγόρος
  - πρόεδρος του Συνασπισμού
  - προεδρος του Παναθηναϊκού.

  Τι δυσκολότερο θα αντιμετωπίσει ως Πάπας;

  Κι αν τον ζορίσουν ποτέ οι καρδινάλιοι μπορεί να φωνάξει τη Ζωή...

 10. roadrunner avatar
  roadrunner 11/02/2013 21:18:53

  " Ο εν σάρκα αδελφός του, Georg Ratzinger, επιβεβαιώνει πως η παραίτηση οφείλεται σε λόγους υγιείας, αφού ο Πάπας αδυνατούσε πλέον να προβεί σε υπερατλαντικά ταξίδια, μεταξύ άλλων."
  Θα την πω την αμαρτία μου: Όταν ακούω υποστηρικτικές διαβεβαιώσεις ότι κάποιος παραιτείται για λόγους υγείας, εξετάζω όλους του υπόλοιπους λόγους, ως πιθανότερους, ειδικά, για μια παραίτηση απρόσμενη και τρανταχτή ...
  Θα παρατηρήσω μόνο, ότι η χρονική συγκυρία για τη θέση του ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Και πάλι, συσχετίζω τη συγκυρία, με τις εξελίξεις στη Γαλλία και πρόσφατα και στη Βρετανία, αναφορικά με την νομιμοποίηση των ομοφυλοφυλικών γάμων. Η καθολική εκκλησία στις χώρες αυτές, εμφανίστηκε διατεθειμένη να αντισταθεί σθεναρά. Ίσως, δεν θα ήταν άστοχο να υποθέσουμε, ότι ασκούνται ισχυρές πολιτικές πιέσεις και στην καθολική εκκλησία..

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ roadrunner 11/02/2013 21:37:50

   Τόσο roadrunner,ὥστε νά ἐξαναγκασθεῖ σέ παραίτηση ὁλόκληρος Πάπας;
   Τραβηγμένο μοῦ φαίνεται,ἐδῶ τόσα σκάνδαλα παιδεραστίας ξεσκεπάστηκαν εἰς βάρος καθολικῶν ἱερέων καί δέν ἔγινε κάποια συνταρακτική κίνηση,οὔτε κάν κάποιος καρδινάλιος δέν πῆγε γιά χαμομήλι...

 11. billaras avatar
  billaras 11/02/2013 21:35:09

  οι ιλουμινάτοι επιθυμούν ο επόμενος πάπας να λέγεται Ανδρέου...δηλ. Παπα-Ανδρέου ο 3ος και να φαληρίσει το Βατικανό!!!

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ billaras 11/02/2013 22:21:22

   Τ-Ε-Λ-Ε-Ι-Ο !

 12. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 11/02/2013 22:12:25

  Βασίλισσά μου,μή μέ κρίνετε τόσο αὐστηρά!
  Ἕνα τόσο γριφῶδες καί μεγαλειῶδες ὄνομα,πῶς θά μποροῦσε κανείς νά προσεγγίσει ἔστω μιά ἀξιοπρεπῆ ἐρμηνεία του;

 13. roadrunner avatar
  roadrunner 11/02/2013 22:13:49

  Αυτά θα μπορούσαν να είναι και αλληλοσυνδεόμενα: σεξουαλικά σκάνδαλα--> εκβιασμοί -->πολιτικές πιέσεις. Εξάλλου, ο πάπας δεν αρρώστησε εχθές..
  Αν δεις την επικαιρότητα σε Γαλλία, Βρετανία, όλες οι συνθήκες (δημοσκοπήσεις, νομοθετικό έργο, πρότυπα, σύμβολα από καιρό δουλεμένα, κτλ) είχαν διαμορφωθεί ευνοϊκά για την πλήρη αποδοχή των ομοφυλοφιλικών γάμων, με μόνη εξαίρεση την Καθολική Εκκλησία, που εξέφραζε πρόθεση να αντισταθεί.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ roadrunner 11/02/2013 22:52:18

   Δέν θά διαφωνήσω μέ τό σκεπτικό σου,νά σοῦ θυμίσω ὅμως ὅτι ἡ Καθολική Ἐκκλησία ὥς σῶμα σέ ἄλλες ἠπείρους,ὅπως Λατινική Ἀμερική,πού εἶναι πολύ συντηρητικές κοινωνίες,δέν θά δεχθεῖ εὔκολα τίς πιέσεις γιά τέτοιες ριζοσπαστικές καινοτομίες,ὅπως οἱ γάμοι ὁμοφυλοφίλων..

 14. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 12/02/2013 00:59:06

  Πρόσφατα πέθανε ξαφνικά ένας συγκεκριμένος Monsignor Egidio Vagnozziin κοντά στο Βατικανό.
  Ο Monsignor Egidio Vagnozziin κηδεύτηκε χωρίς νά γίνει κάποια νεκροψία διαπίστωσης τών αιτιών θανάτου του.
  Ο Monsignor Egidio Vagnozziin ήταν άκαμπτος θιασώτης τού πλήρη ελέγχου τής
  τράπεζας του Βατικανού IOR - Instituto di Opere Religiose.
  Η τράπεζα τού βατικανού έχει μείνει χωρίς πρόεδρο εδώ καί 8 μήνες, όταν αποπέμφθηκε ο μεταρρυθμιστής πρόεδρός τη Ettori Gottiα.
  Ψυθιρίζεται ότι τό σκοτεινό πρόσωπο τών παρασκηνίων μέ τήν Τράπεζα τού Βατικανού είναι ο σεβασμιότατος Donato de Bonis.
  Εδώ καί λίγο καιρό στό Βατικανό δέν μπορεί νά χρησιμοποιήσει κανένας πιστωτικές κάρτες πιά, γιατί η Τράπεζα του Βατικανού δέν συμμορφώνεται μέ τούς διεθνείς κανονισμούς γιά τό ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
  Σύμφωνα μέ διάφορες πηγές, η Τράπεζα τού Βατικανού είναι πολύ απρόθυμη νά ανοίξει τά βιβλία της στήν εποπτεία διεθνών οργανισμών.
  Η διάρκεια της θητείας τών μελών τής επιτροπής εποπτείας τής Τράπεζας τελειώνει στίς 23 Φεβρουαρίου.

 15. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 12/02/2013 04:30:06

  Υπάρχει μια προφητεία που λέει οτι ο επόμενος Πάπας θα είναι μαύρος και θα είναι ο τελευταίος.Μετά θα είναι το τέλος του κόσμου

  • euagelos avatar
   euagelos @ Μεγάλες στιγμές 12/02/2013 08:57:01

   Όλοι ως τώρα ήταν "μαύροι", αλλά δεν το καταλάβαμε

 16. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 12/02/2013 10:51:46

  Η παραίτηση του Βενέδικτου, τώρα πιά πάλι Γιόζεφ Ράτσινγκερ, ανοίγει το δρόμο για νέα ήθη στη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία.
  Μια παράδοση αιώνων κλείνει. Τέλος το ισοβιο του Πάπα, τέλος και το "αλάθητο".
  «Είναι μία απελευθερωτική κίνηση για το μέλλον», κατά τον Καρδινάλιο Ανδρέα του Παρισιού.
  Ο Ράτσινγκερ θεωρούνταν απο πολλούς, κυρίως απο την αριστερά παλαιάς κοπής, συντηρητικός (με την πολιτική έννοια της λέξης), έως και πολιτικά "αντιδραστικός". Στην πραγματικότητα είναι "συντηρητικός ως προς τις αξίες", και έδειξε πολλές φορές τις μεταρρυθμιστικες έως και ανατρεπτικές διαθέσεις του. Π.χ. με τη δραστηριότητά του στα ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, με συνεπή αντιπολεμική στάση. Η αντίθεσή του στο θέμα των αμβλώσεων δεν είναι στοιχείο συντηρητισμού: Οι κυρίαρχες αξίες στα θέματα ζωής και βιοθεωρίας έχουν αντιστραφεί, πολιτικά συντηρητικός είναι όποιος συμβαδίζει με το Zeitgeist, όχι αυτός που το αντιπολιτευεται.
  Αποχωρώντας παρέδωσε μάθημα μεταρρυθμισμού: Παραβιάζει ένα ταμπού αιώνων, ότι "ο Πάπας πεθαίνει στην έδρα".

 17. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 12/02/2013 12:27:29

  Ἀπό ποιά κίνηση Θεῖε,διακρίνεις ὅτι μπαἰνει τέλος καί στό ''ἀλάθητο'';
  Γιατί πιστεύω,ὅτι τό δόγμα δέν καταργεῖται ἔτσι ἀπλά μέ τήν ἀλλαγή προσώπων...

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Κυθήριος 12/02/2013 13:15:17

   Αγαπητέ Κυθήριε, η αυτοτοποθέτηση ενός Πάπα "εκτός υπηρεσίας", στη σύνταξη, είναι από μόνη της έμπρακτη αυτοκριτική.
   Ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ είχε απο την αρχή σφοδρές επιφυλάξεις ν' αναλάβει την Έδρα, και λόγω της ήδη μεγάλης ηλικίας του, και λόγω υγείας. Πιέσθηκε και τελικά δέχθηκε. Έβαλε τα δυνατά του και τα μεγάλα θέματα, πνευματικά και κοινωνικά, τα χειρίσθηκε αξοπρεπώς. Αλλά εν τω μεταξύ βρέθηκε αντιμέτωπος και με "εσωτερικά" προβλήματα δυσλειτουργίας (σκάνδαλα παιδοφίλων, σπιούνοι στο Βατικανό). Αυτά είναι τα πιό δύσκολα. "Πονάνε", εξαντλούν την αντοχή.
   Παραιτούμενος και παραβιάζοντας το ταμπού αιώνων, ομολογεί έμμεσα ότι έκανε λάθος που συναίνεσε.
   Μου θυμίζει τον "τελευταίο Πάπα" του Νίτσε, ο οποίος "εκτός υπηρεσίας" πλέον, φιλοξενείται στο σπίτι του φίλου του Ζαρατούστρα.
   Το δόγμα βέβαια, δεν καταργείται ως γράμμα. Αλλά η πράξη είναι πάντα πιό δυνατή από το γράμμα, έχει τη δύναμη να καταργεί το δόγμα ως πνεύμα.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Uncle Stgm 12/02/2013 14:19:56

    Θεῖε,ὅταν πρόκειται γιά δόγμα στή θρησκεία,πού θεσπίστηκε καί θεσμοθετήθηκε ἐπί τῆ βάσει κανόνων καί Συνόδων,γιά νά ἀλλάξει χρειάζεται τήν ἰσχύ ἄλης Συνόδου καί κανόνων.Σέ πολλά πράγματα,ὅπως πολύ σωστά ἐπισημαίνεις καί συμφωνῶ μαζί σου,ἡ πράξη καταργεῖ τό γράμμα τοῦ νόμου.
    Ὅμως ἐδῶ πρόκειται γιά δόγμα τῆς Καθολικῆς Ἐκκλησίας πού ἀνακηρύχθηκε ἀπό τήν Α' σύνοδο τοῦ Βατικανοῦ τό 1870 καί μάλιστα,μέ τήν ἀνακήρυξη αὐτή ἀναγνωρίζει πώς ἡ αὐθεντία τοῦ ἀλαθήτου συγκεντρώνεται καί ἐντοπίζεται σέ ἕναν ἐξωτερικό φορέα καί μάλιστα σέ ἕνα πρόσωπο!
    Πῶς λοιπόν θά καταργηθεῖ στήν πράξη,χωρίς ἐπίσημη ἀνακοίνωση ἀπό ἄλλη σύνοδο;

 18. Νιόβη avatar
  Νιόβη 13/02/2013 10:26:07

  Με τη φράση του «προκειμένου να υπηρετεί κανείς τον Άγιο Πέτρο» εννοεί συνυποδηλωτικά το Βατικανό ή κυριολεκτεί;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.