Βόμβα για Βαρουφάκη: Η σύζυγός του νοίκιαζε τα πολυτελή σπίτια της χωρίς άδεια και χωρίς να τα δηλώνει στην Εφορία
28/03/2015 22:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βόμβα για Βαρουφάκη: Η σύζυγός του νοίκιαζε τα πολυτελή σπίτια της χωρίς άδεια και χωρίς να τα δηλώνει στην Εφορία

Τη μία ο Κατρούγκαλος, την άλλη ο Βαρουφάκης, την επόμενη κάποιος άλλος, τότε σίγουρα θα υπάρξει πολύ μεγάλο θέμα με την ηθική της πρώτης φορά αριστέρα.

Η γυναίκα του υπουργού πρέπει και να είναι και να φαίνεται τίμια. Όταν δε είναι η γυναίκα του Βαρουφάκη και κόρη του γνωστού βιομήχανου Φ. Στράτου της φαλιρισμένης Πειραϊκής Πατραϊκής, ένας λόγος παραπάνω. Το ρεπορτάζ που έρχεται στο φως ασφαλώς προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για την… τιμιότητα και την ηθική της αριστεράς.

Τη μία ο Κατρούγκαλος, την άλλη ο Βαρουφάκης, την επόμενη κάποιος άλλος, τότε σίγουρα θα υπάρξει πολύ μεγάλο θέμα με την ηθική της πρώτης φορά αριστέρα.

Η αποκάλυψη είναι από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα το οποίο δημοσιεύει πληροφορίες ότι η σύζυγος του υπουργού ενοικιάζει τα σπίτια της σε Πλάκα και Αίγινα χωρίς να τα δηλώνει και φυσικά χωρίς να έχει άδεια για να τα μισθώνει ως τουριστικά καταλύματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η πολυτελέστατη βίλα του ζεύγους στην Αίγινα, αλλά και η οικία της Πλάκας ενοικιάζονταν για ολιγοήμερες διακοπές σε τουρίστες, χωρίς όμως να έχουν όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά. Σε τέτοια περίπτωση, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η κα Στράτου και η μητέρα της Δανάη Πόταγα (διάσημη εικαστικός, επίσης), οι οποίες εμφανίζονται ως ιδιοκτήτριες των σπιτιών, θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει να εκδώσουν την απαραίτητη εκ του νόμου άδεια του ΕΟΤ, ώστε να μπορούν να δικαιολογηθούν και να φορολογηθούν τα όποια έσοδα προκύψουν από αυτήν την ενοικίαση.

Κάτι τέτοιο επισύρει πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει από την πλευρά του στην εφημερίδα πως ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση ούτε με το σπίτι της Αίγινας ούτε με την οικία της Πλάκας. Στην περίπτωση της εξοχικής βίλας στο νησί του Αργοσαρωνικού, ιδιοκτήτες της είναι η Δανάη Στράτου και ο πρώην σύζυγός της Γιώργος Μομφεράτος, υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, ενώ το νεοκλασικό διαμέρισμα δίπλα από το Μουσείο της Ακρόπολης ανήκει στην πεθερά του, τη διάσημη γλύπτρια Ελένη Πόταγα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη νομοθεσία, και τα δύο σπίτια -υπενθυμίζεται ότι αυτό της Αίγινας εκμισθωνόταν σύμφωνα με τη Daily Mail έναντι 5.000 ευρώ την εβδομάδα- δεν έφεραν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του ΕΟΤ, το απαραίτητο δηλαδή πιστοποιητικό που επιτρέπει στον κάθε ιδιοκτήτη να νοικιάζει νόμιμα το ακίνητό του και να δηλώνει τα χρήματα που εισπράττει στην αρμόδια ΔΟΥ. Σημειωτέον ότι η διαδικασία έκδοσης του σήματος του ΕΟΤ δεν είναι ούτε ιδιαίτερα κοστοβόρα ούτε χρονοβόρα.

«Δεν είναι δικά μου τα σπίτια. Πληρώνω ενοίκιο στην πεθερά μου και μετακομίζω από την Πλάκα», λέει ο υπουργός.

Το «Πρώτο Θέμα» ζητώντας απάντηση από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών στην ερώτηση γιατί δεν φρόντισε η οικογένεια για την έκδοση του Ειδικού Σήματος, ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει να διαχωρίζει τη θέση του και να επιμένει πως δεν έχει καμία ιδιοκτησιακή σχέση με τα δύο ακίνητα. Μάλιστα, ειδικά για το ακίνητο της Πλάκας στενός συνεργάτης του ανέφερε στο «Πρώτο Θέμα» ότι ο ίδιος ο υπουργός πλήρωνε ενοίκιο στην πεθερά του για να μένει εκεί, ενώ προσθέτει πως μέσα στην εβδομάδα μετακομίζει από την Πλάκα στην Πλατεία Μαβίλη.

«Δεν αποτελούν τα παραπάνω προσωπική μου περιουσία, ούτε όμως και της συζύγου μου πλήρως, ώστε να έχω την κυριότητα και άρα την ευθύνη για αυτά» διαμηνύει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Πάντως, η εφημερίδα που εντόπισε την καταχώρηση της εκμίσθωσης του πατρικού στην Πλάκα και του εξοχικού στην Αίγινα της Δανάης Στράτου στη διαδικτυακή πλατφόρμα Airbnb βρήκε τον σχολιασμό του χρήστη Χοακίν ο οποίος είχε γράψει:

«Περάσαμε 12 υπέροχες νύχτες στην Αίγινα. Η Δανάη μας υποδέχθηκε στο λιμάνι με τον σύζυγό της. [...]».

Η ανάρτηση αυτή αποδεικνύει ότι ο κ. Βαρουφάκης γνώριζε για την εκμίσθωση του ακινήτου.

Στενός συνεργάτης του υπουργού τονίζει στην εφημερίδα ότι πράγματι η εξοχική κατοικία νοικιάστηκε πέρυσι στην Αίγινα, αλλά «το εισόδημα έχει δηλωθεί, δεν υπάρχει πρόβλημα, το μόνο που δεν υπάρχει είναι το σήμα του ΕΟΤ που δεν βγήκε». Ο λόγος που δεν έχει εκδοθεί το σήμα, κατά τους κύκλους του υπουργού, είναι πως η ιδιοκτήτρια σύζυγός του και οι συνιδιοκτήτες των ακινήτων της, δεν επιθυμούν την αλλαγή της χρήσης των ακινήτων.

Προφανώς, ο κ. Βαρουφάκης εννοεί για το εισόδημα πως θα δηλωθεί, αφού δεν γίνεται να δηλώνει κάποιος τα έσοδά του 2014, πολύ πριν εκδοθούν τα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων και πριν ανοίξει το σύστημα TAXIS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Ας σημειωθεί ότι η σύζυγος του Υπουργού Οικονομικών είχε προφίλ σε γνωστές ιστοσελίδες ενοικίασης, στις οποίες είχε ανεβάσει φωτογραφίες από το εσωτερικό των σπιτιών, ενώ έδινε μέχρι και οδηγίες για τις οικιακές συσκευές.

Για την πατρική της οικία, 175 τ.μ, στην Ακρόπολη, η ίδια αναφέρει ότι «πρόκειται για σπίτι καλλιτέχνη που βρίσκεται στο παλαιότερο και πιο γραφικό κομμάτι της Αθήνας, σε απόσταση αναπνοής από το μετρό και απέναντι από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης».

Το σπίτι της Ακρόπολης διαθέτει τρεις κρεβατοκάμαρες, τρία μπάνια, μία ευρύχωρη κουζίνα και ο χώρος στην είσοδο και το σαλόνι είναι διακοσμημένος με έργα της κ. Στράτου και σπάνια έπιπλα. Η τιμή της ενοικίασης του δεν ξεπερνούσε τα 174 δολάρια τη βραδιά.

Το εξοχικό στην Αίγινα, που βρίσκεται στην περιοχή «Παγώνι» νοικιαζόταν προς 650 δολάρια ημερησίως. Το σπίτι αποτελείται από επτά ευρύχωρες κρεβατοκάμαρες, ένα μεγάλο σαλόνι κι επίσης μια μεγάλη κουζίνα. Κι εδώ υπάρχει η προσωπική πινελιά με τα έργα της Δανάης Στράτου με την ίδια να προειδοποιεί «Αν σας αρέσουν θαυμάστε τα από απόσταση, αν δεν σας αρέσουν, αγνοήστε τα. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις , μην τα αγγίζετε». Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περιγραφή του σπιτιού δίνονται οδηγίες για το που είναι οι πετσέτες, μέχρι πως λειτουργεί το πλυντήριο πιάτων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 28/03/2015 23:30:29

  Όσο θυμάμαι τι γινόταν με τον μακαρίτη τον Μαγγίνα και τον Ινδό του... Και με την αλλαγή χρήσης του "αναψυκτηρίου" του... Τα θυμόμαστε αυτά; Δεν έχει περάσει πολύς καιρός. Μέρες στην επικαιρότητα ο Μαγγίνας. Και για ετούτους εδώ το Μαξίμου λέει "πού είδατε το σκάνδαλο;"!!!

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Διογένης 29/03/2015 01:20:32

   Και ο Παπακωνσταντινου νοικιαζε το πολυτελες σπιτι του στην Σεριφο απο οσον θυμαμαι

   • BΕΝΙΑ avatar
    BΕΝΙΑ @ Ρεαλιστης 29/03/2015 12:00:15

    Δηλαδή μπορεις να μας πεις,ποιό είναι το σκεπτικό σου? Απαγορεύεται να νοικιάσει κανεις το σπίτι του? Αυτό κατάλαβες? Το θέμα είναι αν το δήλωνε. Οπότε κράτα την γνώμη σου,για τον εαυτόν σου!!!!

 2. Άσχετος avatar
  Άσχετος 29/03/2015 00:27:46

  Μα ηταν φανερο , η φωτογραφηση στο γαλλικο περιοδικο , με το πλουσιο τραπεζι και την θεα στην ακροπολη ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ .. για να προσελκυση υποψηφιους πελατες.

  • panas avatar
   panas @ Άσχετος 29/03/2015 16:04:08

   Χα, χα. Λέτε να τόχει τελικά με τα οικονομικά; Τελικά ίσως να μην ήταν και τόσο κακή επιλογή...

 3. Άσχετος avatar
  Άσχετος 29/03/2015 00:40:27

  Εχω παθει σοκ απο τον αμοραλισμο τους. Οταν πρωτοειδα την φωτογραφηση του βαρουφακη με την γυναικα του στο σπιτι στην πλακα, μου φανηκε περιεργο το διαφημιστικο, για υπουργο οικονομικων. Μετα τις αποκαλυψεις ειναι φανερο οτι εγινε αποκλειστικα για να πουληση το σπιτι στην παγκοσμια αγορα..Και ειδικα σε νεονυμφους.. Φωτογραφια στο πλουσιο τραπεζι, φωτογραφια το ζευγαρι αγκαλια.Χαμογελα ευτυχιας. Ειναι καθαρο διαφημιστικο για νεονυμφους.

 4. Ελενα Κανελοπούλου avatar
  Ελενα Κανελοπούλου 29/03/2015 09:11:09

  @ Ακριβώς Ασχετε (δεν είσθε καθόλου άσχετος) . Ο κ.ΥΠΟΙΚ δηλώνει οτι ο ίδιος δεν έχει καμμία σχέση με το ακίνητο της Πλάκας ωστόσο το διαφήμισε πολύ επαγγελματικά (κι ας μην συμφωνεί ..."με την αισθητική των φωτογραφιών" στο Paris Match) Τόση υποκρισία !

 5. teogorge avatar
  teogorge 29/03/2015 09:29:59

  ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΣ ΒΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ,ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ,ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΑΠΑΦΥΓΗ.ΥΠ ΟΨΙΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΤΩΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ teogorge 29/03/2015 18:01:54

   Ολοι, πλην των μισθωτων, φοροδιαφευγουν κατα τον ενα η αλλο τροπο. Να δειτε στα ξενοδοχεια τι γινεται με τους λαθρο-υπαλληλους και τα μαυρα λεφτα τους, που βεβαια τιποτα δε μενει εδω.... Θυμαμαι οταν ειχε αρχισει η κριση που ο Κωστας Καραμανλης ειχε πει κατι για την μαυρη οικονομια μας που θα μας βοηθησει, κατι τετοιο. Τωρα ομως εκει που εχουν φτασει τα πραγματα και με τη πεινα που απ οτι φαινεται καταφθανει, οσες δραχμες και να τυπωσει η Ραχηλ δεν θα καταφερουμε να επιβιωσουμε εστω υποφερτα. Το μελλον διαγραφεται μαυρο κι αραχλο.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.