#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/03/2012 21:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βόμβα Τόμσεν: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέλεξε τους φόρους κι όχι τις περικοπές δαπανώνΑν θα ήθελε κανείς να βγάλει ένα συμπέρασμα από την... ανάκριση που έκανε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην τρόικα θα ήταν το εξής: κατέστρεψαν μια χώρα, διέλυσαν μια γενιά Ελλήνων και τώρα ρίχνουν το φταίξιμο στις... διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγιναν.

Προκλητικοί ο Τόμσεν και η παρέα του, δεν τόλμησαν καν να δεχθούν ότι έχουν δώσει θανατηφόρα συνταγή στην Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά εμφανίστηκαν διστακτικοί ως προς το μέλλον την ελληνικής οικονομίας καθώς διαπιστώνουν ότι μπορεί και το 20120 το ελληνικό χρέος να μην είναι βιώσιμο.

Κατά τη γνώμη μας ο Τόμσεν έβγαλε και μια μεγάλη είδηση. Είπε, πιεζόμενος από τους ευρωβουλευτές ότι ήταν επιλογή των Ελλήνων να αυξήσουν τους φόρους και να μην προχωρήσουν στην επαρκή περικοπή δαπανών. Δηλαδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προτίμησε να εξοντώσει φορολογικά  τους Έλληνες, αντί να μειώσει το γεμάτο από την κομματική πελατεία του κράτος και να κάνει απολύσεις

Επανέλαβε ο κ. Τόμσεν ότι περιθώριο για νέες φορολογικές επιβαρύνσεις δεν υπάρχουν. "Φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής όσον αφορά στο θέμα των φόρων. Το νέο πρόγραμμα πρέπει να αφορά τις δαπάνες και θα πρέπει να γίνουν δυσχερέστατες διαρθρωτικές προσαρμογές", ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας την Αθήνα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την φοροδιαφυγή.

Αν καταλαβαίνουμε καλά δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση πήρε την απόφαση να επιβάλει τρομακτικούς φόρους ενώ θα μπορούσε να έχει προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που όλοι ομολογούν ότι χρειάζεται η Ελλάδα. Δηλαδή η ανικανότητα της κυβέρνησης να προωθήσει περικοπές στο σπάταλο κράτος ήταν η αιτία που φορτώθηκε ο ελληνικός λαός τους φόρους, επομένως και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις;

Και φυσικά η τρόικα όταν λέει για περικοπή δαπανών δεν εννοεί πότε θα ανοίξει το επάγγελμα του ταξιτζή. Μιλά για το τεράστιο κράτος που διογκώθηκε τα προηγούμενα χρόνια και διατηρήθηκε άθικτο από το ΠΑΣΟΚ. Μιλά για το χάος στην υγεία και τις απίστευτες σπατάλες στο ΕΣΥ, για τις χιλιάδες επιτροπές που αμείβονται με παχυλούς μισθούς, μιλά για χιλιάδες προσωπικό που δεν έχει καν δουλειά αλλά πληρώνεται από το δημόσιο.

Ο Γιόργκ Ασμουσεν από την ΕΚΤ τόνισε ότι το πρόγραμμα θα πετύχει μόνον εφόσον εφαρμοστεί κατά 100% στο σύνολο της περιόδου και προέβλεψε ότι η ανεργία αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2013 και να αρχίσει να μειώνεται από το 2014.

Όμως, αυτό και μόνο μας προδιαθέτει για νέα μέτρα, νέο κούρεμα, νέες επιβαρύνσεις καθώς είναι αδύνατο να εφαρμοστεί κατά 100% το πρόγραμμα. Για παράδειγμα πώς θα καλυφθούν τα ταμεία που έχουν μείνει χωρίς αποθεματικά και που έχουν μειωθεί οι οι μισθοί; Αυτό δεν το βλέπει η τρόικα;

Ο Τόμσεν από την πλευρά του είπε ότι είναι οργανωμένα συμφέροντα που δεν αφήνουν να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις.

Τόνισε ότι υπάρχει χάσμα ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας της τάξεως του 15%, ενώ ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει εάν η χώρα γίνεται συνεχώς φτωχότερη.

Προανήγγειλε επίσης απολύσεις στο δημόσιο:

"Οι απασχολούμενοι στο δημόσιο είναι πάρα πολλοί. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα ταμπού: Να κλείσουν δημόσιοι οργανισμοί που δεν είναι χρήσιμοι πια και να αποδεχτούν πλέον ότι η εργασία στο δημόσιο δεν είναι απαραιτήτως μόνιμη. Ορισμένες από τις βασικές δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα προχωρούν ήδη πολύ καλά όπως για παράδειγμα στον τομέα της Υγείας. Ορισμένες άλλες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια.

Από την πλευρά του ο Ολι Ρεν μόνο που δεν μας ζήτησε να τον ευχαριστήσουμε για την αλληλεγγύη του, τουλάχιστον όπως αυτός την εννοεί. «Αποφύγαμε την κοινωνική καταστροφή», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ωστόσο ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη, ειδικά για τις πιο ευπαθείς ομάδες της ελληνικής κοινωνίας. Αναφερόμενος στο πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι αποτελεί «μάθημα», προφανώς έχοντας καταλάβει πόσο αποτυχημένο ήταν το Μνημόνιο. Ανέφερε, συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα έχει δύο αχίλλειες πτέρνες. Όπως είπε, η πρώτη είναι οι χαμηλές δυνατότητες της ελληνικής διοίκησης να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και η δεύτερη είναι η έλλειψη της πολιτικής ενότητας. Ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι το ζήτημα της πολιτικής ενότητας ναι μεν βελτιώθηκε, αλλά μπορεί να θεραπευθεί, μόνο από την ίδια την ελληνική κοινωνία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 27/03/2012 22:36:29

  Με τον ποιό άχρηστο ΥΠΟΙΚ όλων των εποχών τι διαφορετικό από αυτό που έγινε θα γινόταν; χαράτσια ,φόροι, αύξηση ΦΠΑ κλπ όλα οριζόντια .
  Απόλυτη ανικανότητα.

  • xenios avatar
   xenios @ ΠΕΛΙΑΣ 27/03/2012 22:56:34

   Με τους δύο πιο άχρηστους ΥΠΟΙΚ...

 2. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 27/03/2012 23:22:48

  Σιγά τήν βόμβα.
  Πάγια θέση τής Τρόϊκας από τήν αρχή ήταν η προσαρμογή μέ μείωση τού τρέχοντος ελλείμματος κατά ένα τρίτο από φόρους καί ένα τρίτο από μείωση τών κρατικών δαπανών.
  Ένα μεγάλο λάθος πού έγινε μέ τήν υπογραφή τής δανειακής σύμβασης είναι η μείωση τού κατώτατου μισθού καί όχι σώνει καί καλά η απορρύθμιση τών εργασιακών σχέσεων.
  Η μείωση τού κατώτατου μισθού εξυπηρετεί μόνον τίς διεθνείς πολυεθνικές, ιδιαίτερα στόν τουριστικό κλάδο καί προσφέρει τά χείριστα στήν ανταγωνιστικότητα τής ελληνικής οικονομίας.
  Μειώνοντας δραματικά τό εργατικό κόστος εμποδίζει τήν ανάπτυξη τής παραγωγικότητας τής ελληνικής οικονομίας (κόστος ανά μονάδα παραγώμενου προϊόντος), καταδικάζει τήν όποια αναπτυξιακή προοπτική νά κινηθεί σέ τομείς παραγωγής πού απαιτούν τήν εντατική εκμετάλευση ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού, στερώντας συγχρόνως τό δημόσιο από πόρους λόγω τής κατανάλωσης καί τά ταμεία από αναγκαίες εισφορές.
  Η εξαθλίωση τών φτωχών (ελάχιστα αμειβόμενων) εργατικών στρωμάτων (δηλ. τής πλειοψηφίας τού εργατικού δυναμικού) προσφέρει υψηλό μέρισμα στούς κατόχους ομολόγων τών πολυεθνικών, αλλά είναι κάθετα αντίθετο στό επίπεδο ζωής τών πολιτών αυτής τής χώρας καί στήν ανάπτυξη τής παραγωγικότητας. Εδώ νοείται παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, ανταγωνιστικά στίς διεθνείς αγορές. Μόνον υψηλοί μισθοί επιτρέπουν τόν αναγκαίο μηχανολογικό εξυγχρονισμό καί τήν αναγκαία διακράτηση καί σωστή χρήση επιστημονικού καί εξειδικευμένου προσωπικού. Εδώ πραγματικά χρειάζεται επανάσταση στήν αντίληψη πώς ένα κράτος λειτουργεί, θέτει στρατηγικούς στόχους ανάπτυξης καί εμπεδώνει στούς πολίτες του τήν αντίληψη ότι «εδώ δέν είναι Βαλκάνια».
  Η άκοπη μάσα πού εξασφάλιζε τό ελληνικό δημόσιο (καί φοβάμαι θά συνεχίσει νά εξασφαλίζει) στόν στρατό υπαλλήλων καί κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών είναι ο γόρδιος δεσμός (στήν κυριολεξία γόρδιος, από καταβολής τού ελληνικού κράτους) πού πρέπει νά λυθεί ή βίαια νά αποκοπεί. Άν όχι καί μετά παρέλευση δεκαετίας τίς ίδιες αιτίες καί τά ίδια προβλήματα θά εξορκίζουμε καί θά καταριόμαστε τήν μοίρα μας.

 3. Jimakos avatar
  Jimakos 28/03/2012 02:10:16

  Σιγα μην έβγαζε τα μάτια του το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας απολύσεις στο δημόσιο. Το τράβηξε όσο μπορούσε για α μην χρεωθει το πολιτικο κόστος.

 4. Θύμιος avatar
  Θύμιος 28/03/2012 08:30:19

  Το Γλέντι

  Του “ένα ένα τέσσερα” και του “Πολυτεχνείου”
  είναι μια διαλεχτή γενιά γλεντιού και μεγαλείου.

  Μπαίνει στο “κέντρο” «Η ΕΛΛΑΣ» και αγκαζέ το πιάνει
  πρωθυπουργούς και υπουργούς πίστα τραπέζι βάνει,
  και παραπέρα με σειρά και με ιεραρχία
  οι βουλευτές κι οι άρχοντες χωρίς αργοπορία.
  Οι τάβλες πάνε κι έρχονται με διαλεχτούς μεζέδες.
  Με κοκορέτσια με ψητά, τσιπούρες και μπεζέδες.
  Αλλά οι παρακατιανοί π’ είναι κοντά στην πόρτα
  κάνουνε γλέντι μοναχά μ’ ελιές ψωμί και χόρτα.
  Κι απέξω περιμένουνε λεφούσια για να μπούνε
  να βρούν τραπέζι έτοιμο να φάνε και να πιούνε.
  Αντιλαλούν διπλοπενιές μπουζούκια και κλαρίνα
  τρώνε χορεύουν τραγουδούν και την περνάνε φίνα,
  πάνε στις καλλιτέχνιδες καφάσια τα λουλούδια
  και με χαβιάρι ασορτί τ’ αντάρτικα τραγούδια.

  Ο Θόδωρος ο Πάγκαλος είχε πρωτοστατήσει
  κι ένα καράβι αστακούς είχε καταβροχθίσει.
  Σωρούς σαμπάνιες άνοιγε, σαν ήταν στα μεράκια
  Και με την μια την ρούφαγε, σαν να ’τανε σφηνάκια.

  Έτσι σεμνά γλεντάγανε και πέρναγαν τα χρόνια,
  ώσπου με την λυπητερή ήρθαν τρία γκαρσόνια.
  Κι αμέσως την εστείλλανε χωρίς ν’ αργοπορήσουν
  με εφορία και Δ.Ε.Η. για να την εξοφλήσουν,
  σε ’κείνους που γλεντούσανε μ’ ελιές ψωμί και χόρτα
  και στον κυρίαρχο λαό που είχε φάει πόρτα.

  17η-2ου-2012
  Γεώργιος Χρήστου Κιούσης

 5. Nik avatar
  Nik 28/03/2012 08:37:22

  Ολοι συμφωνούν ότι το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κρατική μηχανή, τόσο από την άποψη κόστους όσο και αποτελεσματικότητας. Ο Τόμσεν τώρα, ο Ράιχενμπαχ πριν ένα μήνα, και βέβαια η μελέτη του ΟΟΣΑ.

  Εμείς ωτόσο επιμένουμε να μην κατανοούμε το πρόβλημα και φορολογούμεθα για να..... πετύχουμε την ύφεση.

  Οσο για τον υπουργό μας, τον καθηγητή Δικαίου, έχει δώσει δείγμα γραφής με το νόμο για το αγγελιόσημο, που διατήρησε το χαράτσι στο σύνολο της κοινωνίας για την ασφάλιση της μειοψηφίας των δημοσιογράφων (μόνο ένας στους τέσσερις ανήκει στην ΕΣΗΕΑ, οι υπόλοιποι ασφαλιζονται στο ΤΕΒΕ). Και βέβαια ο νόμος αυτός έδωσε νομική υπόσταση στον συνδετήρα.

 6. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 28/03/2012 09:17:59

  Ας κρατήσει μόνο αυτή τη δήλωση Τόμσεν, ο κ. Σαμαράς.
  Αυτή αρκεί σ΄ενα προεκλογικό ντιμπέϊτ, να την κολλήσει στα μούτρα
  του χοντρού και του λιγνού και του ασήμαντου (Παπακ) και να
  τους κάνει να παραμιλούν.
  Κανονικά θα πρέπει και να τους εγκαλέσει γι΄αυτό ή απλώς να εξαγγείλει
  την τιμωρία τους όταν έρθει στα πράγματα. Νέτα σκέτα.

 7. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 28/03/2012 09:33:28

  O Παπακωνσταντίνου προφανώς και επέλεξε να μην χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία. Άλλωστε, το διεφθαρμένο προσωπικό των εφορειών σχεδόν στην ολότητά του στο ΠΑΣΟΚ πρόσκειται. Αλλά ούτε καν οι μετατάξεις δεν ήθελε να λειτουργήσουν. Οι φόροι σε μισθωτούς ήταν η εύκολη λύση.

 8. Vesper avatar
  Vesper 28/03/2012 09:48:03

  Τώρα, για να λέμε και του στραβού το δίκαιο (διότι εδώ δεν αποκλείουμε κανέναν), η -όντως αποκαλυπτική- ομολογία Τόμσεν για τις επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν έγινε μετά από "πιέσεις" ελλήνων ευρωβουλευτών, έτσι γενικά, αλλά μετά από πιεστικό ερώτημα του πρώην Νεοδημοκράτη Θόδωρου Σκυλακάκη.
  Κι εδώ είναι που θέλω να επικεντρώσω. Από τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Αριστεράς και του ΛΑΟΣ δεν περίμενα και πολλά. Από τους Νεοδημοκράτες όμως περίμενα περισσότερα, από τις άστοχες και αόριστες γενικότητες που περιείχαν οι ερωτήσεις τους προς την τρόικα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.