#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/12/2011 20:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βρώμικο παιχνίδι με τα CDS

Κάτοχοι CDS αγόρασαν ομόλογα για να προκαλέσουν χρεοκοπίαΕν εξελίξει βρίσκεται «παιχνίδι» που έχει στηθεί στο εξωτερικό και το εσωτερικό, το οποίο έχει ως στόχο να υπονομεύσει την εθελοντική συμμετοχή στο PSI προκειμένου να οδήγησει σε κανονική χρεοκοπία και να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS). Κάτοχοι CDS επί του ελληνικού χρέους έσπευσαν να αγοράσουν εκ των υστέρων ελληνικά ομόλογα ώστε να αρνηθούν τη συμμετοχή στο PSI, να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός και να εισπράξουν τα ασφάλιστρα.

Το παιχνίδι είναι σύνθετο και τα συμφέροντα πολλά και αντικρουόμενα. Ο κάτοχοι CDS, αυτοί που έχουν ποντάρει στην ελληνική χρεοκοπία, θέλουν να προκληθεί πιστωτικό γεγονός για να εισπράξουν. Οι τράπεζες θέλουν να αποφύγουν το κούρεμα και τις συνεπαγόμενες απώλειες, αν όμως δεν μπορέσουν να το αποφύγουν επιχειρούν να επιβάλουν όρους που θα τους εξασφαλίσουν και υψηλές αποδόσεις και εγγυήσεις σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής.

Στην Ευρώπη, παρά τα δημοσίως λεγόμενα,

δεν είναι σαφές αν όλοι θέλουν να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία ή αν κάποιοι θεωρούν ότι εφόσον διευθετήσουν τα ανοιγματά τους είναι προτιμότερο να τελειώνουν μια και καλή με το ελληνικό πρόβλημα αντί να το πληρώνουν ξανά και ξανά. Ορισμένοι εκτιμούν ότι η Ε.Ε. προσπαθεί να εκβιάσει τους τραπεζίτες

μπλοφάροντας με μονομερή εκτεταμένη αναδιάρθρωση όσο πλησιάζει η ώρα ωρίμανσης ομολόγων τον Μάρτιο.

Υπάρχει όμως και η αντίθετη ανάγνωση. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του zerohedgefund.com: «Υποψιάζομαι ότι οι τράπεζες θα κάνουν για μια ακόμη φορά ένα ωραίο ταξίδι στην Αθήνα. Θα απολαύσουν φαγητό, περιήγηση στα αξιοθέατα, και «παρά τις μεγάλες προσπάθειες» θα αποτύχουν να φθάσουν σε συμφωνία, περιμένοντας την Τρόικα να πληρώσει την Ελλάδα ώστε να πληρωθούν και αυτοί ξανά. Γιατί οι τράπεζες να συμφωνήσουν σε κούρεμα όταν έχουν απεριόριστη δωρεάν χρηματοδότηση από τη μία, ενώ η Τρόικα από την άλλη δείχνει μηδενική προθυμία να αντισταθεί και να επιβάλει χρεοκοπία;».

 

Συμπληρώνει, δε, ότι στην άλλη όχθη βρίσκονται hedge funds που κρατούν μεγάλο μέρος του ελληνικού (μη τροϊκανού) χρέους και κερδίζουν απο την αναλογία απόδοσης ομολόγων - CDS, άρα δεν έχουν κανένα λόγο να δεχθούν εθελοντικό κούρεμα. Αντιθέτως.

 (από τον  "Τύπο της Κυριακής")

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Y. avatar
  Y. 17/12/2011 21:47:39

  Το έλεγα τη περασμένη βδομάδα στον Κ.Ρ. Αν το θυμάται...

 2. kakofonix avatar
  kakofonix 17/12/2011 22:05:25

  Δεν ισχύνει η συμφωνία του Οκτωβρίου, έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις
  Δεν υπάρχει ουσιαστική διαπραγμάτευση (δεν υπάρχει αντικείμενο, είναι σαν το δημοψήφισμα), with or without cds
  Η λύση, αν υπάρξει, θα δοθεί από έκτακτη σύνοδο κορυφής και θα είναι αναθεωρητική του Οκτωβρίου.
  Αν δεν υπάρξει, θα εξαναγκαστούμε σε κλασσική αναδιάρθρωση με νομοθετική ρύθμιση (ενεργοποίηση cds).
  Ακόμα και στις 30 Οκτωβρίου γνωρίζαμε ότι δεν θα προχωρούσε η συμφωνία, γιατί οι οίκοι είχαν δηλώσει απερίφραστα ότι δεν θα δεχόταν το κούρεμα ως εθελοντικό, άρα θα είχαμε ενεργοποίηση cds, άρα πάπαλα.
  Όσοι προσποιούνται ότι υπάρχει δανειακή συμφωνία, είτε είναι αδιάβαστοι, είτε υπηρετούν σκοπιμότητες.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ kakofonix 18/12/2011 00:28:38

   Σωστός...!

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ kakofonix 18/12/2011 00:53:38

   το αν θα δεχτουν οι οικοι το κουρεμα ως εθελοντικο ή οχι -Δεν επηρεαζει σε καμμια περιπτωση το αν θα ενεργοποιηθουν τα CDS
   (τσεκαρισμενο)

  • Θέμις avatar
   Θέμις @ kakofonix 18/12/2011 09:22:09

   Πώς! Θα ισχύσει η συμφωνία της 26-27ης Οκτωβρίου, αλλά μόνο για τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία τελικά. Οι τράπεζες ανταγωνίζονται πλεόν η μία την άλλη σε περικοπές αποδοχών και προσωπικού με δικαιολογία το κούρεμα και με εκβιασμό προς το προσωπικό τους ότι αν δεν στηρίξει χωρίς κινητοποιήσεις τις μειώσεις μισθών, θα περάσουν οι τράπεζες στο Ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, θα κρατικοποιηθούν και θα ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο ενιαίο μισθολόγιο.
   Όσο για τα ασφαλιστικά ταμεία, δυστυχώς εδώ θα είμαστε και θα δούμε την 6η, 7η, 8η -έχω χάσει το λογαριασμό- περικοπή στις συντάξεις.

 3. ierofantis avatar
  ierofantis 17/12/2011 23:09:54

  Το πρόβλημα με τα CDS's βρίσκεται στο ότι είναι παράγωγα χρηματοοικομονικά εργαλεία, τα οποία εκδίδονται από μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες, όλως τυχαίως, είναι και τα κυριότερα μέλη του ISDA, δηλαδή ενός οργανισμού ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει ως αρμοδιότητα να κρίνει πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις, θα πληρωθούν τα CDS.

  Μύλος...!

 4. Y. avatar
  Y. 17/12/2011 23:15:06

  AIG, Πίμκο, Πόλσον, Σόρος, κλπ....

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Y. 17/12/2011 23:36:33

   Κοίτα και κάτι καλόπαιδα παρά κάτω...

   Dealers

   Bank of America / Merrill Lynch
   Barclays
   BNP Paribas
   Credit Suisse
   Deutsche Bank
   Goldman Sachs
   JPMorgan Chase Bank,
   Morgan Stanley
   Société Générale
   UBS
   Consultative Dealers
   Citibank
   The Royal Bank of Scotland

   Non dealers

   BlackRock (Third Term Non-dealer)
   BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)
   Citadel Investment Group, LLC (First Term Non-dealer)
   DE Shaw Group (First Term Non-dealer)
   Rabobank International (Second Term Non-dealer)

   • Y. avatar
    Y. @ ierofantis 18/12/2011 00:09:53

    Το συνολο των ομολογιακών χαρτοφυλακίων απ’ όλους αυτούς (..το λεγόμενο και νέο έξυπνο χρήμα...το παλιό ήταν οι μετοχές), φτάνει να ταΐζει όλες τις προβληματικές οικονομίες για διακόσια χρόνια. Τελικά τη παπάρα θα τη φαν οι κινέζοι με το 1,3 τρις σε τρέσουρις. Θα σηκωθεί και ο Μάο για να γελάει με τους νεοκομμουνιστές του

    • rally monkey avatar
     rally monkey @ Y. 18/12/2011 00:59:34

     ..οόπα.. προς το παρον οι Κινεζοι κοιταζουν τα 'τρεσουρις' να τους εχουν φερει +30% μονο μεσα στο 2011
     οταν στις αρχες του χρονου Συμπαν ολοκληρο προεξοφλουσε οτι το αμερικανικα ομολογα θα εκραγουν.
     το 2011 ηταν η χρονια τους, ελαχιστοι το πιασαν σωστα..

     • Y. avatar
      Y. @ rally monkey 18/12/2011 01:50:19

      Εντάξει για το ’11, λόγω προβληματικής ευροζώνης και γιατί δεν υπάρχουν εναλλακτικές επενδύσεις ρευστού αλλού. Και του δικού μας κινέζου στο ’01 πήγαιναν καλά. Κοίταξε τα αμερικάνικα φανταμένταλς του ’11, και που θα παν στο χρόνια μπροστά. Αυτοί όμως τραβάν μια στάση πληρωμών, και άντε να τους τα απαιτήσεις

 5. ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
  ΑΓΡΟΤΗΣ 17/12/2011 23:40:55

  Με ενεργοποίηση ή όχι των CDS, με ελεγχόμενη ή όχι χρεοκοπία, έχουμε ήδη χάσει τους κόπους μιας ζωής. Μόνο αν κάποιος είναι εμπλεκόμενος ή κατέχει ομόλογα ή cds νοιάζεται πια. Για όλους τους άλλους .... είναι με άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε. Έχω όμως μια απορία : αν το χρέος(?) κουρευτεί για ποιό κεφάλαιο θα πληρώνουμε τόκους, για το συνολικό ή το κουρεμένο?

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ ΑΓΡΟΤΗΣ 17/12/2011 23:51:22

   Τα μη κουρευόμενα ομόλογα (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κράτη) επιβαρύνονται κανονικά με τον τόκο τους όπως είχε συμφωνηθεί κατά την ημερομηνία έκδοσής τους υπολογιζόμενος στην ονομαστική αξία του κεφαλαίου που αντιστοιχεί στα ομόλογα.

   Τα κουρευόμενα ομόλογα (ιδιώτεες επενδυτές και τράπεζες) μετά το κούρεμα, θα επιβαρύνονται για το λοιπό του κεφαλαίοι τους, με το επιτόκιο που θα συμφωνηθεί στη διαπραγμάτευση του PSI+.

   8% με αγγλικό δίκαιο ζητούν και εμείς δίνουμε 4.5 - 5% και (θέλω να ελπίζω) ελληνικό δικαιο.

   • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
    ΑΓΡΟΤΗΣ @ ierofantis 18/12/2011 00:13:16

    Ευχαριστώ Ιεροφάντη, πιστεύεις ότι θα προχωρήσει και το σημαντικότερο ότι θα μας βοηθήσει? Αρκεί λες αυτό ,ακόμα και με ελληνικό δίκαιο για την ανατροπή της όλης κατάστασης?

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ ΑΓΡΟΤΗΣ 18/12/2011 00:23:58

     Ελπίζω να μην προσωρήσει. Αν γίνει, πολύ φοβάμαι ότι θα κάνουμε πολλά χρόνια μέχρι να μας ξαναεμπιστευτούν οι ιδιωτικές αγορές χρέους, ακόμα και αν έχουμε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

     Και εξ αντιδιαστολής, θα είμαστε μόνιμα εξαρτώμενοι από τα δανεικά των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας και μετά το 2015..!

     • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
      ΑΓΡΟΤΗΣ @ ierofantis 18/12/2011 01:05:10

      Ποιούς να εμπιστευτούν Ιεροφάντη? Εμάς τους έλληνες πολίτες, αυτόν που σε πείσμα των χαρατσιών που του επιβάλλουν πασχίζει να ζήσει την οικογένειά του αξιοπρεπώς , το συνταξιούχο που με ψηλά το κεφάλι σπεύδει στην εφορία να πληρώσει την έκτακτη εισφορά και ας περάσει το μήνα με τα απαραίτητα μόνο ή το μαθητή που πεινασμένος πηγαίνει στο σχολείο αναζητώντας την γνώση και τη βρίσκει αφού φύγει απο εκεί?
      Αυτοί είναι οι πλεονασματικοί απολογισμοί κόντρα στους ελλειματικούς προυπολογισμούς των πολιτικών μας.
      Και όχι δεν τα χρειαζόμαστε τα δανεικά των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Μια Ελλάδα δημοκρατίας αξιοκρατίας και αλήθειας χρειαζόμαστε για να πάρουμε μπροστά.

     • Panos avatar
      Panos @ ΑΓΡΟΤΗΣ 18/12/2011 03:15:58

      Θα το επαναλαβω. Γιατι δεν απαναπατριζουμε τα 600 δισ? Μερος των ειναι ικανο να επαναχρηματοδοτησει το ξενο χρεος μας και να δωσουμε οτι χρειαζονται στους Ελληνες πλεον δανειστες. Να διατηρησουμε την αξιοπρεπεια και πλουτο μας. Τι χρειαζεται?

     • Αγρότης avatar
      Αγρότης @ ΑΓΡΟΤΗΣ 18/12/2011 07:42:42

      ........αρετή και τόλμη.....

 6. rally monkey avatar
  rally monkey 18/12/2011 02:48:05

  αυτο που προσπαθω να σου πω ειναι.. 'αγάπη'-σετα τα ρημαδια τα φανταμενταλς (το αλλο θα το κοβε) - δεν μετράνε - τουλαχιστον όχι στα μεγάλα τα παιχνίδια.. τα 'συστημικά'.
  Τα 'φανταμενταλς' τα επικαλουνται παντα ex post και μονο όταν τους βολευουν.
  (Δες τι εγινε στην Ελλάδα, την εβγαλε knock-out ο Γιωργάκης ο Παπανδρεου και συζητουσαμε με τα για την φοροδιαφυγή, το δημοσιο και τις 'δομικες παθογενειες'.
  Τα οποια ισχύουν μεν ΑΛΛΑ δεν ήταν οι αιτία για την οποια βρεθηκαμε στη θεση που ειμαστε σημερα ασχετα να χρησιμοποιουνται στην συνεχεια για να ριξουν σταχτη στα ματια των νοικοκυραίων. Κλεινω την παρενθεση)
  Στην περιπτωση της Αμερικης - δεν αλλαξαν απο την αρχη του χρονου, και δεν ειναι και εντελως απιθανο να δεις αλλο ενα +30% το 2012 -και μετα οταν ξεπουλησουν λιγο θα λεμε πω πω..χανουν λεφτα οι κινέζοι.
  Η κατασταση στην Αμερικη μοιαζει με την κατασταση στην Ιαπωνια αρχες '90ς, δες που ειναι το Γιαπωνεζικο 10ετες (στο 1% περιπου) και θα δεις γιατι σου λεω μπορει να γραψουν αλλο mega-rally το 2012.
  Οσο για την σταση πληρωμων που λες ..δεν ειναι καν απαραιτητο.. οταν εισαι υπερδυναμη ρυθμιζεις τη θεση του νομισματος στο παγκοσμιο συστημα ισοτιμιων οπως το θες εσυ .. δεν χρειαζεσαι καν κανονιοφόρους..βρισκεις μια γωνια και κανεις το Γιωργο Προεδρο της Σοσιαλιστικης Διεθνους, μεγαλο στοχαστη και πρωθυπουργό..μετα συζηταμε για το EURUSD που θα παει..rest is history

 7. rally monkey avatar
  rally monkey 18/12/2011 03:06:27

  το 'παιχνιδι' αυτο με το ομολογο και το CDS αληθευει,
  ειναι παραδοσιακη συνταγη - στανταρντ στα hedge funds που ειδικευονται σε 'distressed' και 'special situation' (αλιμονο σε μας..)
  σε τετοιες περιπτωσεις ομως το μεγεθη χρεους ειναι σαφως πολυ μικροτερα (απο το εθνικο χρεος στην περιπτωση μας) και οι στρατηγικη μπορει οντως να αποδώσει - να συγκεντρωθει αρκετος αριθμος ομολογών ετσι ωστε να μην μπορουν να 'ενεργοποιηθουν' τα λεγομενα CACs ('collective action clauses' - ρητρες που επιβαλλουν αναδιαρθρωση στο 'ολον χρεος' απαξ και συμφωνησει μια πλειοψηφια ομολογιουχων, συνηθως 75%, το υπολοιπο 25% δεσμευεται υποχρεωτικα) και να πανε σε χρεωκοπία οπου το CDS τους καλυπτει και βαζουν χερι και στα στοιχει ενεργητικου..
  Στην περιπτωση Ελλάδα ομως εχουν πεσει καποιοα περιστασιακα τετοια στοιχηματα..αλλα ειναι πολυ αμφιβολο να μπορεσουν hedge funds να συγκεντρωσουν 10δες δις Ελληνικων ομολογων ώστε να μπλοκαρουν το PSI.. το αν θα πετυχει 'εθελοντικά' ή οχι (και κατα συνεπεια το CDS trigger) θα το καθορισουν αλλοι παραγοντες και οχι τα hedge funds..απλα παιζουν και αυτοι...

 8. Φ. ΓΙΑΝΚΟΥΛΑΣ avatar
  Φ. ΓΙΑΝΚΟΥΛΑΣ 18/12/2011 07:58:34

  καλημερα φιλοι μου.....πειτε μου σας παρακαλω την γνωμη σας ,την προβλεψη σας αν θελετε αφου κανουμε σταση πληρωμων και φυγουμε απο την ε.ε και γυρισουμε στην δραχμη τι θα συμβει αν υπαρχουν τα παρακατω δεδομενα....... βρισκουμε την χωρα η τις χωρες που θα μας εξασφαλισουν τα απαραιτητα(καυσιμα ,πρωτες υλες,φαρμακευτικο υλικο) με ανταλαγμα προνομιακη σχεση στην ελλαδα(λιμανια,δικαιωματα σε μελοντικες εξορυξεις ορυκτου πλουτου,ελευθερες ζωνες εμποριου)και εφοσον ειμαστε τυχεροι και οντως βρεθουν αυτες οι τεραστιες ποσοτητες φυσικου αεριου και πετρελαιου που λενε οτι υπαρχουν .Μηπως τελικα εδω που φτασαμε ειναι καλυτερα να γινουμε ενα αστερι ακομα στην σημαια των Η.Π.Α εντος εισαγωγικων παρα να συνεχισουμε αυτον τον απιστευτο εξευτελισμο απο τους φιλους μας και εταιρους μας τρομαρα μας?αφου ουτως η αλλως τον σκοπο τον οριζουνε αυτοι και μεις χορευουμε ας επιλεξουμε τον σκοπο ......ΑΣ ΒΡΕΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΝΑ ΠΕΙ ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.