#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/10/2013 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βρόμικο παιχνίδι των Γερμανών με τις πολεμικές αποζημιώσειςΈνα βρόμικο παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας, σκέφτονται να στήσουν ορισμένοι Γερμανοί συνδέοντας τα δάνεια της χώρας και τα κεφάλαια που θα χρειαστούμε τα επόμενα χρόνια με τις γερμανικές αποζημιώσεις για το κατοχικό δάνειο.

Το σενάριο αυτό αναφέρει ότι η Μέρκελ, θέλοντας να σταματήσει να διεκδικεί η Ελλάδα τα δίκαια αιτήματά της –κάτι που χαλάει το… ίματζ της Γερμανίας- προτίθεται να μας δώσει εμμέσως ένα ποσό ώστε να τον «βουλώσουμε».

Το σενάριο προβλέπει την αναγνώριση ενός ποσού της τάξης των 9 δις ευρώ το οποίο είτε θα αφαιρεθεί από τα κεφάλαια που μας έχουν δώσει, είτε θα δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό ταμείο που θα βοηθήσει στην ανάταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση Μέρκελ πιστεύει ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα περάσει πολύ πιο εύκολα στον γερμανικό λαό απ’ ότι να του ζητηθεί να συναινέσει σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, η παγίδα στην πρόταση αυτή είναι ότι η Ελλάδα δεν θα διεκδικήσει τίποτε άλλο ενώ η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει κανένα χρέος προς τη χώρα μας.

Ουσιαστικά δηλαδή θέλουν να μας εκβιάσουν με τα χρωστούμενα, να μας δώσουν χαρτζιλίκι και να ξεχάσουμε τα πραγματικά ποσά που πρέπει να μας δώσουν οι… απόγονοι των Ναζί που έκλεψαν το ελληνικό ταμείο στην κατοχή.

Πέρα από το γεγονός ότι το ποσό που θα μπορούσε να διεκδικήσει η Ελλάδα ως αποζημίωση για το κατοχικό δάνειο (αν πούμε ότι ξεχνάμε τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην Ελλάδα) είναι διπλάσιο και κατ’ άλλους μπορεί να ξεπεράσει τα 50 δις ευρώ, το ζήτημα είναι και ηθικό.

Διότι δεν μπορεί να μας πετάνε ένα κομμάτι ψωμί για να διασώσουν αυτοί το κύρος τους και να πάψουμε εμείς να διεκδικούμε. Στο κάτω-κάτω ας αποφασίσει κάποιο Διεθνές Δικαστήριο για το αν και πόσα μας χρωστούν οι Γερμανοί. Όχι να κάνουμε «μπακαλική» για ένα θέμα που αγγίζει την ιστορία της Ελλάδας.

Αλλά το γεγονός και μόνο ότι υπάρχουν στη Γερμανία κάποιοι που θέλουν συμβιβασμό με την Ελλάδα, σημαίνει ότι αναγνωρίζουν και το έγκλημα που έκαναν, να αδειάσουν τα ελληνικά ταμεία και φυσικά να καταστρέψουν τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. steve avatar
  steve 21/10/2013 10:22:09

  τα πράγματα είναι απλά πηγαίνεις και διεκδικείς αυτά που δικαιούσαι
  τα άλλα όλα είναι περικοκλάδες

 2. Tassos avatar
  Tassos 21/10/2013 10:53:03

  Take the money and run...

  • Δημήτριος ο Μυροβλύτης avatar
   Δημήτριος ο Μυροβλύτης @ Tassos 21/10/2013 12:41:09

   Κι αν ο Σαμαράς πει όχι θα τον βρίζεις;

   • Tassos avatar
    Tassos @ Δημήτριος ο Μυροβλύτης 21/10/2013 13:35:07

    Θα του υπενθυμίσω την Εβραϊκή παροιμία "πούλα και μετάνιωνε"

    • Υποψιασμένη avatar
     Υποψιασμένη @ Tassos 21/10/2013 23:58:52

     Κάνετε όμως ένα μεγάλο λάθος. Οι πολεμικές αποζημιώσεις και η όποια σχετική απόφαση που τυχόν θα τις αφορά, δεν είναι ζήτημα ...ανεξάρτητης επιλογής κανενός, παρά μόνον του δικαιούχου Ελληνικού λαού. Μόνον για την προσωπική του περιουσία μπορεί να αποφασίσει, ακόμη και ο Πρωθυπουργός της χώρας. Για όλα τα άλλα (πόσο μάλλον για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αποτελεί και θέμα τιμής), υποχρεούται να ενημερώσει, να λογοδοτήσει και να λάβει ειδική άδεια-εξουσιοδότηση ώστε να να δράσει και πάντα, σύμφωνα με την λαϊκή εντολή. Εννοείται οτι άνευ αυτής, ''ουδέν εστί γενέσθαι εν των επιτηδείων'', που είπε και ο σοφός θείος μας ο Δημοσθένης. Συνεπώς, εντελώς άκυρη η .....παραίνεσή σας. Άδικα τελικά λογομαχείτε.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Tassos 21/10/2013 16:16:43

   Ἤμουν ἔτοιμος νά σοῦ ἀπαντήσω: «ἄν βρισκόσουν ἐσύ σέ ἀνάγκη καί σοῦ πετοῦσαν περιφρονητικά ἕνα ξεροκόματο στό πάτωμα θά τό ἄρπαζες καί θά ἔτρεχες,ἤ θά εἶχες τήν στοιχειώδη περηφάνεια νά πεῖς,ἔ, ὄχι κι ἔτσι;...Πόσο μᾶλλον ἄν τήν δικαιοῦσαι τή βοήθεια καί μέ τό παραπάνω»
   Ὅταν εἶδα ὅμως στήν ἀπάντησή σου ὅτι στηρίζεις τήν ἄποψή σου σέ ἐβραϊκές παροιμίες,ἄλλαξα γνώμη...

   • Tassos avatar
    Tassos @ Κυθήριος 21/10/2013 18:46:11

    Εχουμε και μεις παρόμοια : κάλλιο πέντε και στο χέρι (μιας και είσαι χαυγίτης και σε χαλάν οι εβραϊκές παροιμίες)

 3. Μανώλης Πετράκης avatar
  Μανώλης Πετράκης 21/10/2013 14:01:34

  Να πάψουμε να βαυκαλιζόμαστε με το θέμα των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Καταντά γραφική η ιστορία. Εδώ επιδίκασε ο Αρ. Πάγος αποζημίωση στους Διστομίτες και την μπλόκαρε ο Σταθόπουλος του Σημίτη για να μην κάνουν κατάσχεση στο Ιντστιτούτο Γκαίτε και διαταραχθούν οι σχέσεις μας με την Γερμανία. Όταν μπλοκάρει τις αποζημιώσεις ο έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης τι περιμένουμε να κάνουν οι Γερμανοί? Έχουν περάσει πια 70 χρόνια. Την υπόθεση έπρεπε να την κυνηγάγαμε τις πρώτες δεκαετίες μετά την λήξη του Β'ΠΠ όταν ακόμα η Γερμανία είχε τύψεις ή αμέσως μετά την πραξικοπηματική ενοποίηση των Γερμανιών ακόμα και συνδέοντάς την με την αναγνώριση της νέας Γερμανίας. Τώρα χαιρετίσματα.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Μανώλης Πετράκης 21/10/2013 16:09:44

   Ἄν ὑπῆρξε ποτέ ἄφεση καί δικαιολόγηση μέ λογικά ἐπιχειρήματα καί μέσα σέ ἀνθρωπιστικά πλαίσια,τῶν φρικιαστικῶν ἐγκλημάτων κατά τῆς ἀνθρωπίνης ζωῆς,τῆς ἀσέβειας μπρός στίς ἰκεσίες γιά οἴκτο ἔστω τήν τελευταία στιγμή στό νά γλιτώσουν οἱ ζωές ὄχι ἀπλῶς ἐνηλίκων,ἀλλά πρωτίστως παιδιῶν,βρεφῶν,ἐγκύων γυναικῶν,τότε ναί,χαιρετίσματα τῶρα πού αἰτοῦνται ἀποζημιώσεις.
   Ἄν δέν μποροῦν ποτέ καί μέ τίποτα νά δικαιολογηθοῦν ὅλα αὐτά τά ἐγκλήματα,τότε ποτέ δέν εἶναι ἀργά κι ἄς ἔχουν περάσει 70 χρόνια.
   Ἀφοῦ εἰδικά δέν προηγήθηκε ποτέ ἠθική ἀποκατάσταση,ἄς ὑπάρξει κι ἄς κυνηγήσουμε ἔστω τήν οἰκονομική πού θά ἀναπληρώνει-ἄν μποροῦμε νά τό ποῦμε αὐτό- καί τήν ἠθική...

   • Μανώλης Πετράκης avatar
    Μανώλης Πετράκης @ Κυθήριος 21/10/2013 20:24:04

    Αναζήτησε η Ελλάς έστω και έναν από τους παραπάνω εγκληματίες για να απαγχονίσει ή έστω καταδικάσει σε ισόβια? Δείτε τι κάνουν τα σοβαρά κράτη (π.χ. Ισραήλ) που κυνηγάνε τους 90χρονους σήμερα που φύλαξαν ως απλοί φαντάροι κάποτε σκοπιά σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Για τον Άιχμαν μέχρι και το σύνταγμά τους άλλαξαν (που δεν προέβλεπε την θανατική ποινή) για να τον απαγχονίσουν νόμιμα. Τα εγκλήματα των γερμανών τα συγχώρησε και τα ξέχασε πρώτα από όλους η συντεταγμένη πολιτεία που δεν αναζήτησε και δεν τιμώρησε ποτέ τους εγκληματίες. Είναι γνωστό ότι οι Εβραίοι μέχρι και εξωδικαστικές εκτελέσεις εκτός συνόρων κάνανε. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ σοβαρών κρατών που τιμούν και εκδικούνται τους νεκρούς τους και μπανανιών. Όσο τρώγαμε μπλοκάραμε τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων για να μην στενοχωρήσουμε τον γερμανό πρέσβη. Τώρα που μας τελειώσανε τα δανεικά, θυμηθήκαμε τους νεκρούς. Μέχρι και οι Ρομά έχουν μεγαλύτερη αξιοπρέπεια. Και δεν με ενδιαφέρει αν το έκανε ο Σημίτης ή ο Σταθόπουλος. Τα κράτη εκπροσωπούνται και δεσμέυονται από τις αποφάσεις της εκλεγμένης ηγεσία τους. Αυτούς επιλέξαμε, θα υποστούμε τις συνέπειες.

  • kapar13 avatar
   kapar13 @ Μανώλης Πετράκης 21/10/2013 19:25:12

   Μια που θεωρείτε τα 70 χρόνια "πολλά" τα διαβόητα "δάνεια της Αγγλίας" (τα οποία πρωτάκουσα από την αγράμματη γιαγιά μου) ξέρετε πότε τα πήραμε και πότε τα αποπληρώσαμε;
   Για να μην πω πόσα πράγματι πήραμε και πόσα αποπληρώσαμε.
   Υπάρχει ένα βιβλίο του Μπελογιάννη σχετικά, νομίζω ότι ο τίτλος του είναι "Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα", ή κάπως έτσι. Καλό θα ήταν να το διαβάσουν όλοι, ανεξαρτήτου ιδεολογικής/κομματικής τοποθετήσεως, όσοι θέλουν να εκφέρουν εμπεριστατωμένη άποψη περί χρέους, οφειλών και δανείων.

 4. George avatar
  George 21/10/2013 14:54:54

  Σε πραγματικές αξίες το δάνειο της Ελλάδας προς την Γερμανία δύσκολα θα ήταν μεγαλύτερο. Το πιθανότερο, αρκετά μικρότερο αν σκεφτούμε για πια Ελλάδα μιλάμε. Τα 50 δις ή τα 100 βγαίνουν με τόκους υπερημερίας από μη καταβολή δόσεων. (το δάνειο καθεαυτό ήταν άτοκο). Έχουμε τόση πιθανότητα να τους πάρουμε (τους τόκους υπερημερίας) όσο θα είχαν οι Γερμανοί αν μας βγάζανε καμιά αστρονομική απαίτηση για ξεχασμένο δάνειο του Οθωνα από τους Βαυαρούς για επίπλωση. Το πολύ να τους δίναμε καμιά δωροκάρτα για το IKEA. Οι πολεμικές αποζημιώσεις είναι πάντα συμβολικές-δεν καλύπτουν δηλαδή την πραγματική ζημιά που προκάλεσε ο ηττημένος στον νικητή- και έχουν ήδη δοθεί.

  • Hawk avatar
   Hawk @ George 21/10/2013 15:46:09

   Ούτε από την τσέπη σου να τα έβγαζες δεν θα έκανες έτσι.... Για το θέμα υπάρχουν αρμόδια δικαστήρια και σύμφωνα με τα στοιχεία ας αποφανθούν για το ύψος του ποσού που μας χρωστάνε ή σε τελική ανάλυση αν δεν μας χρωστάνε. Το ζήτημα είναι ότι ακόμη και σήμερα η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα ώστε να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο, γιατί? Οι γερμανοί μας δάνεισαν, όχι άτοκα όμως, πάνω στις οικονομικές μας δυσκολίες, και σήμερα αρνούνται με χέρια και με πόδια το όποιο κούρεμα. Εμείς είμαστε πολύ Large και τους χαρίζουμε κατοχικό δάνειο και πολεμικές αποζημιώσεις. Σαν δεν ντρεπόμαστε λίγο λέω εγώ.

   • George avatar
    George @ Hawk 21/10/2013 17:23:44

    Οι πολεμικές αποζημιώσεις κλείσανε με συμβολικά ποσά -όπως για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Σε μας με συμφωνία του ΚΚ Α'. Για το δάνειο δεν νομίζω ότι πας σε ένα αστικό δικαστήριο και δίνει στον δανειστή το ποσό και 10 φορές πάνω για τόκους υπερημερίας. Για να πας σε διεθνές δικαστήριο ίσως πρέπει να δεσμευτεί η Γερμανία ότι συμφωνεί από πριν. Προσωπικά θέλω να μας δώσουν 50 δις και τις πραγματικές ζημιές όχι μόνο από το Β ΠΠ αλλά από την επιδρομή των Ερούλων μέχρι σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει όμως και ότι θα τα πάρουμε.....

    • Hawk avatar
     Hawk @ George 21/10/2013 17:47:06

     Ακόμη και ο Χριστοδουλάκης ο πρώην υπουργός του πασοκ ανεβάζει την αξία του κατοχικού δανείου στα 15,87 δισ. ευρώ το 2012, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει και αναφέρει σε σχετικό βιβλίο του! Αρα λοιπόν αν οι γερμανοί θέλουν να μας δώσουν 9 δισ. σημαίνει ότι αποδέχονται πλήρως την υποχρέωσή τους για το κατοχικό δάνειο και πάνε να κλείσουν την υπόθεση άρον - άρον.

     • Tassos avatar
      Tassos @ Hawk 21/10/2013 18:47:47

      Μιας και είσαι χαυγίτης μήπως ο απώτερος σκοπός σου είναι να μην εισπραχθεί ποτέ τίποτα για να μην φτωχύνουν οι ...Αρειοι?

     • George avatar
      George @ Hawk 21/10/2013 22:20:56

      Η τοποθέτησή μου έχει να κάνει με τον αστικό μύθο των αποζημιώσεων που μαζί με άλλους (τράπεζα ανατολής, ομόλογο των 600 δις, κρατική περιουσία των 300 δις, "υδατάνθρακες" που κάποιοι τους τιτλοποιούν-χωρίς να έχει μπει ένα τρυπάνι, καταθέσεις στην Ελβετία 200-300 δις, τοκογλύφους (με επιτόκια 2-3%), μεγάλη φοροδιαφυγή, συντάξεις για τις οποίες έχουν πληρωθεί οι ανάλογες εισφορές, μόνο 620,00 ΔΥ κτλ) πετιούνται από χειραγωγούς της σκέψης. Αν ο Χριστοδουλάκης λέει ότι η Ελλάδα του 41-43 μπόρεσε και έδωσε 16 δις σημερινής αξίας στους Ναζί -και όχι ότι έδωσε κάτι που αν το είχαμε τοκίσει τόσο θα έκανε σήμερα 16 δις- τότε έτσι θα είναι :-)

 5. anideos avatar
  anideos 21/10/2013 16:35:05

  Γουαου πολεμικες αποζημιωσεις και παλι στο προσκηνιο.
  Γιαννη γερα και παρ' τους τα λεφτα...
  Η λυση για το πως θα βγουμε απ΄το μνημονιο ειναι να τα σταξουν
  χοντρα οι Γερμαναραδες.

 6. ntek avatar
  ntek 21/10/2013 22:01:58

  Η Μερκελ θα μπορούσε κάλιστα να μην δώσει κανένα ποσό. Διορθωση : H Μέρκελ μάλλον δεν θα δώσει κανένα ποσό.
  Παροτι αγνωστο στους περισσότερους απο σας (δεν εχουμε και την ηλικία του επιτιμου για να τα ξερουμε αυτά) τα θεματα των πολεμικών αποζημιώσεων τελείωσαν με την Συνοδο του Παρισίου το 1945 και την συμβαση μεταξυ Ελλάδος και Γερμανιας το 1960. Συνολικά πηραμε 25 εκατομμύρια δολ ως κράτος και 115 εκατομμυρία γερμανικά μάρκα ως αποζημιώσεις σε ιδιώτες.Το δάνειο κρίθηκε ως αδικοπρακτικό (ο% επιτόκιο) και αρα πεφτει στις πολεμικές αποζημιώσεις.
  Κοινως την εκάτσαμε , ειδικά με το convention της Μοσχας το 1990 που υπογραψαμε συμφωνο ειρήνης κτλ. Μενει να τους ζητήσουμε αποζημιώσεις για το μνημόνιο και να προσλάβουμε ως δικηγόρο τον Τραγκα. "Μεεερκεελ φαλκλάναααα"

 7. Ανυποψίαστος avatar
  Ανυποψίαστος 21/10/2013 23:03:50

  Δέν διαφωνῶ γιά τήν μή σοβαρότητα στή στάση διαχρονικά τῶν ἑλληνικῶν ἠγεσιῶν στό θέμα τῶν γερμανικῶν ἀποζημιώσεων καί τῆς πληρωμῆς τοῦ κατοχικοῦ δανείου. Ἄλλωστε ὄχι μόνο δέν κυνηγήσαμε,ἄλλά καί ὅσους εἴχαμε στά χέρια μας τούς ἀφήσαμε νά δικαστοῦν ἀλλοῦ καί ἀπλά ἔμειναν ἐλεύθεροι (Βάζελ,Λάουτεχμαν).
  Διαφωνῶ ὡς πρός τό ὅτι πρέπει νά ὑποστοῦμε τίς συνέπειες ἐπειδή πέρασε τόσος χρόνος. Τῶρα βρισκόμαστε στήν πιό μεγάλη ἀνάγκη,τῶρα ξυπνήσαμε,τῶρα τά θέλουμε,τῶρα νά τά διεκδικήσουμε,ἄσχετα ἄν πάρουμε κάτι ἤ ὄχι.
  Σέ τελευταία ἀνάλυση,μή μᾶς ἀποζημιώσουν γιά τούς νεκρούς μας,ἄς δώσουν πίσω τό κατοχικό δάνειο πού πῆραν.Ἄς θεωρηθεῖ ὅτι τούς διευκολύναμε μερικά χρόνια παραπάνω γιά τήν ἀποπληρωμή του...

 8. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 21/10/2013 23:09:31

  Θά σοῦ ἔλεγα τί ἀπό τά πέντε θά πάρεις στό χέρι,ἀλλά ἐπειδή δέν εἶμαι χαυγίτης δέ σοῦ λέω.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Κυθήριος 21/10/2013 23:23:00

   Ωραίος Κυθήριε...

 9. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 21/10/2013 23:19:10

  @Ἀπάντηση στόν κ.Πετράκη..

 10. Σ/ς avatar
  Σ/ς 21/10/2013 23:50:02

  Απo την ένωση της Γερμανίας ,μέχρι την κυβέρνηση Σαμαρά, οι δικοί μας ηγέτες τι έπραξαν; (Ανδρέας -Σημίτης -Κωστάκης -Γιωργάκης.Για τον Μητσοτάκη δεν γράφω, διότι οι Σταμουλοκολάδες ΄επαιξαν το ρόλο τους πολύ καλά). Τώρα έτσι που κατάντησαν την Πατρίδα μας οι ανωτέρω καλά μας κάνουν οι Γερμαναράδες που μας αντιμετοπίζουν έτσι.Σαμαρά κοιταξε το συμφέρον των επόμενων γενεών, όπως κάνεις μέχρι σήμερα, και άσε κατά πάντα τις επόμενες εκλογές, εαν φυσικά θέλεις να σε μνημονεύει η ιστορία θετικά.Διότι θετικά θα γραφτείς.Η Παναγιά μαζί σου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.