#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/05/2012 07:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βρυξέλλες: Ελπίδες για τερματισμό της μονομερούς λιτότηταςΟι εταίροι προαναγγέλλουν πρόσθετα μέτρα για την ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας όλα τα κοινοτικά εργαλεία για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι η επόμενη κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις. Ευθύνες στους εταίρους γιατί δεν έλαβαν έγκαιρα τα μέτρα που έπρεπε για να βγει η οικονομία από την ύφεση επιρρίπτει ο Φρανσουά Ολάντ. Σφυροκόπημα του προέδρου της Ευρωβουλής για ψευδείς υποσχέσεις στο λαό, «φωτογραφίζοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η χθεσινή Σύνοδος φαίνεται ότι σηματοδοτεί μια νέα εποχή στη ευρωζώνη, δημιουργώντας προσδοκίες για έξοδο από τη σημερινή μονόπλευρη συνταγή του Βερολίνου για λιτότητα δίχως αύριο. Πρόκειται για ένα νέο... αέρα που φέρνει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έκλεψε χθες την παράσταση με την αποφασιστικότητά του να τα αλλάξει όλα.

Προωθούνται

Ορισμένες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης της Ελλάδας, θα γίνουν αμέσως, άλλες όπως τα ευρωομόλογα μπορεί να πάρουν περισσότερο χρόνο, ωστόσο δρομολογούνται σημαντικές εξελίξεις, αφού βγήκαν από το κοινοτικό «ψυγείο» στο οποίο είχαν τεθεί από το δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί όλες οι προτάσεις με στόχο την ανάπτυξη.

«Καθυστέρησε η λήψη μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης στην Ελλάδα, αλλά θα το κάνουμε τώρα», είπε ο κ. Ολάντ στον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και οι εταίροι δεν θέλουν να εμπλακούν, μετά το κάζο της Ανγκελα Μέρκελ που ζήτησε δημοψήφισμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για το ευρώ, η χθεσινή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα ικανοποιητική, γιατί είναι πιο προχωρημένη από εκείνη της ομάδας G8.

Τα μηνύματα

Οι εταίροι αναφέρουν πως εκτιμούν τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει από τους Ελληνες πολίτες και κατανοούν πλήρως τις προκλήσεις που εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας.

Στέλνουν τα μηνύματα στη χώρα μας με πρώτο την επιθυμία τους για ταχύ σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης που θα αναλάβει την ευθύνη του προγράμματος προσαρμογής και θα διαθέτει επαρκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τις δημοσιονομικές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτή είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα πιο ευοίωνο μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, αναφέρουν οι εταίροι.

Το δεύτερο και σημαντικότερο μήνυμα είναι η εκφραζόμενη αποφασιστικότητά τους να κινητοποιηθούν τα ευρωπαϊκά εργαλεία προκειμένου να μειωθεί το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της προσαρμογής. Με τη διατύπωση αυτή οι εταίροι επισημαίνουν με σαφήνεια ότι θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για στήριξη της ανάπτυξης, επιπλέον της γνωστής πρωτοβουλίας Μπαρόζο.

Καταλήγοντας οι εταίροι στη δήλωση τους επαναλαμβάνουν για μια ακόμη φορά τη δέσμευσή τους για τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ και της ακεραιότητάς του.

Αλλαγή ρότας

Από τη χθεσινή Σύνοδο προκύπτει σαφέστατα ότι οι χώρες της ευρωζώνης είναι έτοιμες να συζητήσουν με τη νέα κυβέρνηση, καθορίζοντας φυσικά και την «κόκκινη γραμμή», δηλαδή πως σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένες να επαναδιαπραγματευθούν από μηδενική βάση το Μνημόνιο, όπως ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δήλωση για ευνόητους λόγους αποφεύγουν να αναφερθούν στο ελληνικό αίτημα για χαλάρωση του ρυθμού δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη μείωση του ελλείμματος και να πάρει έτσι μια βαθιά ανάσα η ελληνική οικονομία. Ωστόσο, στο περιθώριο το θέμα συζητήθηκε μεταξύ των εταίρων σε συνάρτηση με ανάλογο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ισπανία. Είναι σαφές πως δεν θα υπάρξουν συζητήσεις επ’ αυτού πριν από τις εκλογές.

Οι "μεγάλοι" αλλάζουν στάση

Σαφές μήνυμα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε κοινή συνέντευξη στο Παρίσι με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, λίγο προτού αναχωρήσουν για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Οι Ελληνες πρέπει να μου έχουν εμπιστοσύνη. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να τους πείσω να παραμείνουν στην ευρωζώνη, σεβόμενοι τις δεσμεύσεις τους. Επίσης, θα κάνω το παν για να πείσω τους Ευρωπαίους ότι είναι αναγκαία η παραμονή της Ελλάδας», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στην κρισιμότητα των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Στο μεταξύ, νέα μηνύματα στήριξης της χώρας μας έστειλαν ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την ώρα που ο Γερμανός επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ, τάχθηκε υπέρ των ευρωομολόγων κόντρα στη γραμμή Μέρκελ-Σόιμπλε.

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας αποκάλυψε ότι στην πρόσφατη συνάντησή τους οι Α. Μέρκελ και Φ. Ολάντ εξέτασαν το ενδεχόμενο πρόσθετων επενδύσεων. «Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε διαρθρωτικά κονδύλια με στοχευμένο τρόπο, ώστε να συμβάλλουμε στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και να δώσουμε στους Ελληνες προοπτική», διευκρίνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης να στηρίξουν οικονομικά την Ελλάδα και να της δώσουν περισσότερο χρόνο σε περίπτωση που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ώστε να μη βγει από το κοινό νόμισμα. «Το κόστος ενός Grexit θα ήταν τόσο υψηλό ώστε τα άλλα μέλη να είναι έτοιμα να καταβάλουν μεγαλύτερη βοήθεια για να παραμείνει η Ελλάδα στην ΟΝΕ», είπε η κ. Λαγκάρντ στο BBC.

Τέλος, μολονότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε εκ νέου τα ευρωομόλογα, ο Γερμανός επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Γκίντερ Ετινγκερ, κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας του «να μην αντιταχθεί επί της αρχής» στην έκδοσή τους. Ομοίως, ο Μεξικανός διοικητής του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, ζήτησε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να μη συζητούν σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά να τη βοηθήσουν να βγει από την κρίση.

Νίκος Μπέλλος, Γιάννης Παπαδάτος για τον "Ελεύθερο Τύπο"

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.