11/02/2009 01:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βραδυφλεγής βόμβα τα απόβλητα στο ΧΑΔΑ Σχιστού

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι της χωματερής του Σχιστού, στο Πέραμα, από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), δείχνουν υψηλή περιεκτικότητα φωσφόγυψου και συγκεντρώσεις του ραδιενεργού υλικού 226Ra από 580 έως 1180 Bq/kg (μπέκερελ/κιλό), όταν τα διεθνή όρια ασφαλείας δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 100 Bq/kg. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ισότοπου του ραδίου είναι προϊόν της διάσπασης του ουρανίου και χρειάζεται 1602 χρόνια για να μειωθεί η ακτινοβολία του στο μισό. Έτσι, ο ΧΑΔΑ Σχιστού, που σταμάτησε να λειτουργεί επίσημα το 2003, ίσως είναι ο πλέον επικίνδυνος τόπος της Ελλάδας, αναφέρεται σε ερώτηση στη Βουλή του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Βρεττού


ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 11/02/2009 09:10:01

  Σε κεντρικό σημείο της πόλης της Βιέννης υψώνεται η φουτουριστική "κάμινος" της μονάδας θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων και τηλεθερμίας.
  Η μονάδα αυτή είναι ένα πρότυπο παράδειγμα των δυνατοτήτων της τεχνολογίας στον τομέα της τηλεθερμίας και παραγωγής καθαρής ενέργειας από απορρίμματα.
  Ο νυχτερινός ουρανός της πόλης "φλέγεται" από τις τεράστιες φλόγες του θαλάμου καύσης των απορριμμάτων, και μέσα από το γυάλινο πάτωμα του κουβοκλίου ελέγχου το μάτι χάνεται στο βάθος της τεράστιας εγκαταβυθισμένης τάφρου, όπου συγκεντρώνονται τα απορρίμματα για καύση.
  Το δαπανηρότερο σύστημα της μονάδας είναι τα φίλτρα της, που φροντίζουν να διατηρούν τον ουρανό της πόλης καθαρό.

  Το βιεννέζικο μοντέλο της οικονομίας απορριμάτων στηρίχθηκε σε τρεις πυλώνες: αποφυγή - διαχωρισμός - αξιοποίηση.
  Τα απορρίματα, που δεν μπορούν ούτε να αποφευχθούν ούτε να διαχωριστούν στις ειδικές μονάδες διαχωρισμού, μεταφέρονται από χιλιάδες σημεία με ειδικά απορριμματοφόρα στη μονάδα τηλεθερμίας, όπου καίγονται και μετατρέπονται σε καθαρή ενέργεια.

  Τίποτα στην εξωτερική όψη της εγκατάστασης δεν αφήνει να φανεί ότι στο εσωτερικό της γίνεται επεξεργασία απορριμμάτων και παράγεται ενέργεια.

  Η μονάδα ενσωματώνει αίθουσες εκδηλώσεων και τέχνης, όπου εκθέτουν έργα τους σύγχρονοι ζωγράφοι, διαθέτει αίθουσες μουσικής, ανήκει στα τεχνολογικά-εκπαιδευτικά-τουριστικά αξιοθέατα της πόλης και το σπουδαιότερο: έχει καταρτιστεί πρόγραμμα και την επισκέπτονται υποχρεωτικά οι μαθητές των σχολείων όλης της χώρας.

  Η τηλεθερμία Βιέννης με ένα δίκτυο αγωγών άνω των 1.000 χιλιομέτρων είναι μία από μεγαλύτερες επιχειρήσεις τηλεθερμίας στην Ευρώπη.

 2. τηλεθερμια-καυση απορριμματων-καθαρη ενεργεια « αλλενακι avatar
  τηλεθερμια-καυση απορριμματων-καθαρη ενεργεια « αλλενακι 07/07/2009 19:17:29

  [...] [...]

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.