08/07/2009 02:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βούληση αμφοτέρων για λύση βλέπει ο ΝίμιτςΠερισσότερο αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο Σκοπιανό εμφανίστηκε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι αισιόδοξος και αν θα υπάρξει πρόοδος ως το τέλος του χρόνου, αφού τόνισε πως δεν πιστεύει σε προθεσμίες πρόσθεσε: «Υπάρχει ισχυρή βούληση και από τις δύο πλευρές για εξεύρεση λύσης, πιστεύω στις συνομιλίες για μια λύση προς αμοιβαίο όφελος, πιστεύω ότι είμαστε πολύ πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης, γι' αυτό και είμαι πιο αισιόδοξος από πριν».

Ο κ. Νίμιτς γνωστοποίησε πως προσκόμισε ιδέες, που συνιστούν «μικρές» αλλαγές στην πρόταση του Οκτωβρίου, η οποία περιελάμβανε και το όνομα της «Δημοκρατίας Βόρειας Μακεδονίας». Κληθείς να διευκρινίσει χθεσινές δηλώσεις του περί εθνικής ταυτότητας και γλώσσας της γειτονικής χώρας, τόνισε πως «αυτό που συζητούμε για πολλά χρόνια είναι το θέμα της ονομασίας» και πρόσθεσε ότι «κάποια πράγματα θεωρούνται αδιαφιλονίκητα, όπως ότι υπάρχει ένα κράτος που αναγνωρίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ με το όνομα FYROM και, βεβαίως, χρόνια επιθυμούμε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ονομασία για το κράτος αυτό. Υπάρχει μια γλώσσα, που ομιλεί ο συγκεκριμένος λαός, αλλά εμείς εστιάζουμε στο θέμα της ονομασίας».

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, σημείωσε πως η Αθήνα και τα Σκόπια θα μελετήσουν τις ιδέες του και εκείνος θα είναι σε επαφή με όλες τις πλευρές. «Υπάρχει ενθάρρυνση, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία, αυτό μπορεί να σημαίνει χωριστές συναντήσεις ή μια κοινή συνάντηση όλων» συμπλήρωσε
Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των Σκοπίων, «Ντνέβνικ», γράφει ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να εξετάσει εκδοχές της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία», υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η λύση δεν θα πρέπει να εμπεριέχει συστάσεις προς τρίτες χώρες να χρησιμοποιούν στις διμερείς σχέσεις το όνομα που θα συμφωνηθεί, καθώς και ότι δεν θα αφορά διόλου τη γλώσσα και την εθνικότητα (υπηκοότητα).

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ επιμένει  ότι είναι εφικτό να βρεθεί λύση μέχρι τα τέλη του έτους, σημειώνοντας, όμως, ότι δεν υπάρχουν και δεν τίθενται χρονοδιαγράμματα.

Η προηγούμενη πρόταση του κ. Νίμιτς περιελάμβανε το  «Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση και διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για εσωτερική χρήση. Προέβλεπε επίσης ότι κανένα από τα δύο μέρη δεν μπορεί να χρησιμοποιεί σε αποκλειστική βάση τα ονόματα «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» για εμπορικούς σκοπούς. Για τα διαβατήρια προέβλεπε αναγραφή της νέας ονομασίας στα αγγλικά και τα γαλλικά και αναγραφή της συνταγματικής ονομασίας με κυριλλική γραφή. Για τα θέματα της υπηκοότητας και της γλώσσας προτεινόταν το «μακεδονική» και εναλλακτικά το «πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Lavazza avatar
  Lavazza 08/07/2009 07:16:28

  Σαφέστατα η γειτονική χώρα έχει δική της ταυτότητα και γλώσσα.

  Μάλλον ταυτότητες και γλώσσες...

  Σέρβικη ταυτότητα, αλβανική ταυτότητα, γυφτοτσιγγάνικη ταυτότητα, βουλγαρική ταυτότητα, τουρκική ταυτότητα και κανα δυό-τρεις ακόμη...

  ΠΛΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ!

 2. perastikos avatar
  perastikos 08/07/2009 07:41:06

  Tα Σκόπια σύμφωνα και με το makfax.com. φαίνεται ότι δεν αλλάζουν τη θέση τους σε σχέση με τη χρήση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εσωτερικό και σε σχέση με την ταυτότητα και τη γλώσσα,
  κατά τη γνώμη μου η χώρα μας πρέπει να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις, όταν αποφασίσουν να αποδεχτούν το «έναντι όλων» να μας φωνάξουν.

 3. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 08/07/2009 08:28:12

  Αν υιοθετήσουν τα Σκόπια το "Βόρεια Μακεδονία" να κάνουν τον σταυρό τους οι διάφοροι σκοπιανοφάγοι. Ωστόσο, αυτά που λέει ο Νίμιτς για το όνομα της εθνότητας και της γλώσσας είναι επικίνδυνα. Η λύση θα πρέπει να είναι συνολική.

  Για τη γλώσσα τουλάχιστον θα πρέπει να προταθεί απο μέρους μας είτε το "Macedonian Slavic" είτε το "Makedonski".

 4. perastikos avatar
  perastikos 08/07/2009 09:03:49

  8,28 ειπε,
  Για τη γλώσσα τουλάχιστον θα πρέπει να προταθεί απο μέρους μας είτε το “Macedonian Slavic” είτε το “Makedonski”.

  ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΕΙΣΑΙ;

  Εσυ λες να προτείνουμε για τη γλώσσα, είτε σλαβομακεδονικη ειτε μακεδονικη γλωσσα

 5. christos avatar
  christos 08/07/2009 09:18:46

  το slavomacedonian είναι νομίζω το σωστότερο για την γλώσσα των Σκοπίων, πιστεύω δε πως έτσι θα πρεπε να ονομαστεί και το κρατίδιο...

 6. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 08/07/2009 10:21:24

  Περαστικέ το "μακεντόνσκι" στην ουσία σημαίνει "σλαβομακεδονικός" από μόνο του, το επίθημα -σκι είναι ότι πιο σλαβοφανές θα μπορούσε να υπάρξει χώρια που σαν επιχείρημα από τη μέρια μας θα ήταν πολύ πειστικό αφού θα χρησιμοποιούσαμε έναν αυτούσιο όρο από τη γλώσσα τους και δεν θα είχαν δικαιολογίες να τον απορρίψουν.

  Μην σκέφτεσαι φωνάζοντας.

 7. Θεοφάνης avatar
  Θεοφάνης 08/07/2009 10:50:03

  Εγώ που είμαι απο την Θεσσαλονίκη τι γλώσσα μιλάω, Ελληνομακεδόνικα ; Η γλώσσα τους είναι σλάβικη, σκέτη !

 8. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 08/07/2009 10:57:55

  Μιλάς τη μακεδονική διάλεκτο της ελληνικής, αγγλιστί "Greek Macedonian". Από τη στιγμή που έχουμε αναγνωρίσει από το 1945 επαρχία της Γιουγκοσλαβίας με το όνομα Μακεδονία και από τo 1993 το όνομα αυτής της χώρας ως ΠΓΔ της Μακεδονίας τι εξανίστασθε και τι εκπλήσσεσθε; Έλεος πια με αυτόν τον στρουθοκαμηλισμό.

  Η Ελλάδα έχει αποδεχθεί σύνθετη ονομασία από το 1993 και μερικοί ακόμα φαντασιώνονται τον αποκλεισμό του όρου Μακεδονία από το όνομα αυτού του κράτους.

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 08/07/2009 10:57:58

  Συνολικη λυση δεν υπαρχει.Τα εχω γραψει αλλα θα τα ξαναγραψω.
  Η Ελλαδα δεν αντιπροτεινει τιποτα για το ονομα της γλωσσας και του εθνους γιατι δεν τη συμφερει.Η γλωσσα και το εθνος εχουν κατοχυρωθει στον ΟΗΕ ως μακεδονικα απο την εποχη της ενιαιας Γιουγκοσλαβιας και δεν αλλαζουν πια.
  Η αποφαση του ΟΗΕ με την οποια γινονται οι συνομιλιες δηλωνει οτι το αντικειμενο των συνομιλιων ειναι το ονομα του ΚΡΑΤΟΥΣ και μονο.Στηριζομενη στην αποφαση αυτη η Ελλαδα αποφευγει τη συζητηση περι εθνους και γλωσσας που την επιδιωκουν τα Σκοπια καθως εχουν ηδη υπερ αυτων την κατοχυρωση απο την εποχη της ενιαιας Γιουγκοσλαβιας ως Μακεδονων.
  Η φραση του Νιμιτς ελεχθη γιατι στα Σκοπια γινεται προπαγανδα οτι η Ελλαδα θελει να τους στερησει την εθνικη ταυτοτητα και γλωσσα και αυτο λειτουργει υπερ της βουλγαροποιησης.Ο Νιμιτς εκανε διπλωματικη ντριμπλα λεγοντας οτι ποτε δεν ακουσε στην Ελλαδα να υπαρχει αντιρρηση οτι ειναι ξεχωριστο εθνος και γλωσσα (πραγμα που ειναι αληθεια) χωρις ομως να πει το ονομα τους εθνους και της γλωσσας για το οποιο η Ελλαδα απλως δεν εχει θεση για να αποφυγει το μακεδονικο.

 10. ataktos avatar
  ataktos 08/07/2009 11:29:36

  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ- εδώ οι Σλαβομακεδόνες έλληνες έχουν «ξεχάσει» την γλώσσα των παππούδων και το έριξαν μετά προτροπής την Αννούλας Δ. στα αγγλικά-ελληνικά .σε προσκαλώ στην περιοχή μου για διαπίστωση του παραπόνου γεγονότος ,και μην τολμήσεις σε κάποιους «πονηρούληδες» εξουσιαστές να το πεις αυτό το γεγονός θα σε λοιδορήσουν οι ελεεινοί…θα σε καρφώσουν στην ΕΥΠ ...

 11. isnogood avatar
  isnogood 08/07/2009 11:51:42

  Με αφορμή κάποιες προτάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας –στην μπλογκόσφαιρα πάντα για να μην ξυπνήσουμε και τα…επαγγελματικά ΜΜΕ- σχετικά με το τι θα μπορούσαμε να συζητάμε με τους μεταλλαγμένους Τιτοβούλγαρους στη Νέα Υόρκη, στο θέμα της εθνότητας , γλώσσας κτλ, θυμήθηκα ένα τυχαίο γεγονός, στο οποίο ήμουν παρόν όταν συνέβη πέρυσι περίπου τέτοιον καιρό –τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου αν θυμάμαι καλά- ένα γεγονός που άλλαξε τις πολλές μέχρι τότε υποψίες μου σε….βεβαιότητα!
  Πέρυσι λοιπόν, ενώ βρισκόμουν στο αρχείο μιας… ημικρατικής υπηρεσίας για μια δημοσιογραφική έρευνα που έκανα, άκουσα ένα περίεργο τηλεφώνημα.
  Ένα τηλεφώνημα, κάποιες ερωτήσεις και πολλά σχόλια από τον υπάλληλο, καθόλου κολακευτικά για τον άνθρωπο που βρισκόταν στην άκρη της γραμμής σε κάποια…διεύθυνση υπουργείου στην Αθήνα!
  ‘’Μα είναι δυνατόν να ζητάνε ονομασίες της Θεσσαλονίκης στα σλάβικα –από Βούλγαρους, Σέρβους, μεταλλαγμένους και ντόπιους- από τον προηγούμενο αιώνα σε γραπτά κείμενα και να τους τα στείλουμε μάλιστα επειγόντος μέσα σε δυο ημέρες για να τα …διαβιβάσουν στη …ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ;’’
  ‘’Αυτά γίνονται αλλά πρέπει να εργαστούν επιστημονικές ομάδες για …εβδομάδες για να τα ετοιμάσουν’’
  ‘’Αστεία πράγματα…’’
  Αυτά ήταν σε …περίληψη και λογοκριμένα, τα λόγια του υπαλλήλου…
  Τι να κάνω, χαμογέλασα και εγώ…
  Δηλαδή για να το συζητήσουμε το θέμα λίγο, εσείς τι συμπεράσματα θα βγάζατε;
  Για παράδειγμα θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος καλόπιστος, ότι υπάλληλοι της ελληνικής πρεσβείας στη Νέα Υόρκη ήθελαν να κάνουν εκδρομή στα Σκόπια και ζητούσαν κάποια ιστορικά στοιχεία για τη…γλώσσα.
  Ή ότι κάποιο αμερικάνικο πανεπιστήμιο κάνει μελέτη για τα Βαλκάνια και τη Θεσσαλονίκη και ζήτησε τη βοήθεια της Ελλάδας…
  Λέμε τώρα…υποθέσεις!
  Επειδή είμαι και λίγο αδαής, θα ήθελα λίγη βοήθεια….

 12. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 08/07/2009 12:41:36

  Άτακτε, συμφωνώ ότι υπήρξε πολιτική γλωσσικής αφομοίωσης της σλαβομακεδονικής μειονότητας. Σε γενικές γραμμές πάντως οι σλαβόφωνοι είχαν ελληνική εθνική συνείδηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν "σπρώχθηκαν" κιόλας από το ελληνικό κράτος σε αυτή την κατεύθυνση.

  Αυτό που μας συμφέρει είναι να τα βρούμε με τα Σκόπια. Είναι γείτονες, ομόδοξοι (όσο κι αν δεν παίζει ρόλο αυτό, σε σχέση με Αλβανούς και Τούρκους είναι πολύ πιο κοντά σε εμάς) και για 1000 και πλέον χρόνια Έλληνες και Σλάβοι ζούσαν αρμονικά στα Βαλκάνια μέχρι την άνοδο των εθνικιστικών κινημάτων. Το μόνο που καταφέρνουμε με τις εμμονές μας στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι να παρουσιαζόμαστε σαν γραφικοί προγονόπληκτοι στη διεθνή σκηνή. Παρολαυτά, θα πρέπει να μείνουμε αμετακίνητοι στη θέση μας για σύνθετη ονομασία και να μην επιτρέψουμε την μονοπώληση του ονόματος και της ιστορίας του από τους γείτονες.

 13. Tηλέμαχος avatar
  Tηλέμαχος 08/07/2009 13:23:52

  Συγχωρείστε μου την αφέλεια αλλά ειλικρινά δεν έχω καταλάβει ακόμα τον λόγο που η Ελλάδα πιέζεται τόσο πολύ να αναγνωρίσει τα Σκόπια με όνομα που δεν θέλει (ο λαός).

  Τι εννοώ.

  1. το άγχος να αναγνωριστούν (και από εμάς) το έχουν εκείνοι. Το δικό μας ολίσθημα είναι ότι ελληνική τράπεζα έδωσε χρήμα για να φτιαχτεί μία "αντι-Εγνατία" η οποία θα παρέχει στα Σκόπια το εναλλακτικό λιμάνι του Δυρραχείου της Αλβανίας. Διότι ως σήμερα το φιλί της ζωής των Σκοπίων το δίνει η Θεσσαλονίκη. Εμείς ζούμε χωρίς αυτούς. Αυτοί όχι χωρίς εμάς. Και να πω και το άλλο. Έχει πλάκα κάτι αριστεριστές που είναι υπέρ της αυτοδιάθεσης των λαών και μαλακοί στο ζήτημα αυτό, να χρησιμοποιούν το νεοφιλελεύθερο επιχείρημα "μας συμφέρει οικονομικά να τα βρούμε"! Σημειώνω ότι από την ελληνική οικονομική διείσδυση 1995-σήμερα μάλλον χάσαμε. Αντί να λένε στα Σκόπια "τόσο % της οικονομίας μας είναι ελληνικά κεφάλαια, ας μαλακώσουμε λίγο", λέγανε οι δικοί μας φωστήρες "τόσα ελληνικά κεφάλαια κινδυνεύουν στα Σκόπια αν δεν τα βρούμε, ας μαλακώσουμε λίγο".

  2. δεν βρίσκω απολύτως κανένα πρόβλημα για μας να μην την αναγνωρίσουμε ΠΟΤΕ των ΠΟΤΩΝ, ακόμα και αν την έχει αναγνωρίσει όλο το σύμπαν με το Συνταγματικό τους όνομα. Στα παπάρια μας. Εμάς μας νοιάζει να μην την αναγνωρίσουμε εμείς. Δηλαδή να μην παραχωρήσουμε εμείς δικαίωμα χρήσης του ονόματός ΜΑΣ. Το τι θα κάνουν άλλοι δικοί τους δουλειά

  Σε όσους το βρίσκουν ανεδαφικό, αντιτείνω τα εξής

  2α. Η Δυτ. Γερμανία δεν αναγνώρισε ποτέ την Αν. Γερμανία, κι ας το έκανε όλος ο πλανήτης. Μετά από 45 χρόνια, το 1990 δικαιώθηκε πλήρως με την επανένωση και σήμερα έχει ψηλά το κεφάλι ως προς αυτό.
  2β. Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ των ποτών να αναγνωρίσει την Κύπρο (εφόσον δεν επιτευχθεί λύση στο πλαίσιο δύο ισότιμων κοινοτήτων με τον έναν ή τον άλλον τρόπο). Αυτό δεν την εμπόδισε να γίνει αποδεκτό ως υποψήφιο μέλος σε ένα κλαμπ χωρών στο οποίο μετέχει η Κύπρος. Φανταστείτε δηλαδή να μην είχαν τις αντιρρήσεις τους οι ΓερμανοΓάλλοι ως προς τις άλλες παραμέτρους της Τουρκίας. Θα είχε φτάσει σχεδόν στο τέρμα της υποψηφιότητας παρόλο που δεν θα είχε αναγνωρίσει ένα μέλος της!

  3. Αν κάποια στιγμή με τερτίπια ή με πιέσεις παρακάμψουν το δικαίωμα του βέτο μας στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ και την αναγνωρίσουν όλοι αυτοί, πάλι στα παπάρια μας

  Η θέση μας θα είναι αυτή: "ΒΕΤΟ παντού εφόσον περιέχει τον όρο Μακεδονία - δεν συζητώ τίποτα μέχρι να το αποδεχτούν" και θα είναι μία αξιοπρεπής θέση που μπορεί κάποτε στο μέλλον να δικαιωθεί. Κανένα κράτος δεν είναι αιώνιο στην ιστορία. Ειδικά ένα κράτος που το 40% του πληθυσμού του έχει αποσχιστικές τάσεις. Αιώνια είναι η παραχώρηση του ονόματος.

 14. donaE avatar
  donaE 08/07/2009 13:48:07

  Ενας λογος να το κανουν ειναι οτι χτιζουν καριερες πανω σε αυτο πρωτιστως και μετα τα υπολοιπα.

  • kainourios avatar
   kainourios @ donaE 08/07/2009 16:46:39

   Τηλέμαχε 1000 μπράβο, καλύτερα δε μπορούσες να τα πεις. Πραγματικά κι εγώ αυτή τη τρεμούρα που έχουμε δεν την έχω καταλάβει. Το πρόβλημα είναι ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ και μόνο δικό τους. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να τους αναγνωρίσουμε με οποιοδήποτε όνομα περιέχει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγα του κι ας τους έχει αναγνωρίσει όλη η υφήλιος!! Τι θα πει διπλωματικές πιέσεις κλπ. Υπάρχει μία αλήθεια σε αυτό το θέμα και όπως όλοι μέσα μας ξέρουμε (αριστεροί και δεξιοί) η Μακεδονία είναι Ελληνική και δεν έχει καμία σχέση με τους Σκοπιανούς, παέι και τελείωσε.

 15. ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ avatar
  ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ 08/07/2009 14:02:28

  ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΟΙ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΠΕΣΣΙΜΙΣΤΕΣ(ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ).ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΡΟΚΑΝΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ.ΠΟΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.ΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ,ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΤΙΑ-ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ(ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ) Η ΔΥΤΙΚΗ -ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ(ΠΑΛΙ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ)ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΟΛΩΝ ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.ΠΟΤΕ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΓΕΝΝΑ ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΥΣ.
  ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΕΙΚΟΥ?ΣΚΑΤΑ ΘΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΙ.ΚΑΡΑΒΙ ΠΟΥ ΑΡΓΕΙ,ΣΚΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΤΩΜΕΝΟ.

 16. Beyond The Stars avatar
  Beyond The Stars 08/07/2009 15:01:44

  Ποιά σλαβομακεδονική μειονότητα ρε λάτρεις του Τίτο?

 17. ataktos avatar
  ataktos 08/07/2009 15:13:05

  Beyond The Stars- ηρέμησε τεκνό της Φρειδερίκης γεράσαμε με τα μπλα μπλα σου έχεις να μας πεις τίποτα έξυπνο και δημιουργικό εδώ πρώτη φορά έχεις μπει…Ο Τίτο κολληταρι του ΚΚ α και ΑΝΤΡΕΑ Π. ήταν εγώ ούτε καν τον γνώρισα μην χαζοσεις εδώ

  • Beyond The Stars avatar
   Beyond The Stars @ ataktos 08/07/2009 15:28:26

   Πολλά έξυπνα και δημιουργικά
   μας είπες εσύ τέκνο του Μάο...

   Για αυτό το όνομα, σκοτώθηκε πολύς κόσμος στην περιοχή μου.
   Ποιός είσαι εσύ που θα πιστεύεις οτι θα το ξεπουλήσεις χαρίζοντας εδάφη και Έλληνες το γένος πολίτες, υποστηρίζοντας "μειονότητες" πέντε χιλιάδων ατόμων?

   Μήπως θα μας πείς και για το αμπετσεντάρ τώρα?
   Ή ξέχασες τί γράφει το Bulgarmak που όπως φαίνεται
   είναι η βασική πηγή των "γνώσεών" σου?

 18. perastikos avatar
  perastikos 08/07/2009 15:14:23

  καταρχήν, πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι δεν πρόκειται για διμερές θέμα…

 19. Beyond The Stars avatar
  Beyond The Stars 08/07/2009 15:17:38

  Ποιά περιοχή άτακτε?
  Να δείς τι είδους διαπίστωση γεγονότων θα γίνει
  αμα σε πετύχω πουθενά.
  Άκου εκεί "οι εδώ σλαβομακεδόνες έλληνες..."
  Που μένεις πέσμου και σούρχομαι...

  Ξέρεις δεν είμαι Πελοπονήσιος,
  είμαι απο τη Δ. Μακεδονία.
  Είμαι ακριβώς αυτό που εσύ ονομάζεις σλαβομακεδόνας έλληνας.
  Μόλις συναντηθούμε, να είσαι σίγουρος,
  θα σε στείλω συστημένο στον Γκρουέφσκι...

  Η Νέα τάξη βλέπω έχει πολλά ποδάρια...

 20. ataktos avatar
  ataktos 08/07/2009 15:23:16

  Beyond The Stars- κάτι άρρωστους και εμπαθής σαν και εσένα τους στέλνω με συστημένη επιστολή στους συνονόματους μου και κόβω την επαφή έως την ανάρρωσει τους .Το κράτος αυτό αναζητά εναγώνιος φόρους …

 21. Greco avatar
  Greco 08/07/2009 15:27:32

  Οι παραπανω περιπτωσεις δεν νομιζω οτι προσφερονται για παραλληλισμους...σε αυτες δεν αναγνωριζονταν καθολου τα συγκεκριμενα κρατη...δηλαδη καθολου διπλωματικες σχεσεις.Αντιθετα εμεις αναγνωρισαμε το γειτονικο κρατος ως ΠΓΔΜ...επισης δεν μπορει να συσχετισθει με το γερμανικο παραδειγμα γιατι εκει ειχαμε ενα εθνος..εδω εχουμε δυο(και περισσοτερα που κατοικουν στη γεωγραφικη μεκεδονια)

  οι σκοπιανοι ειτε μας αρεσει ειτε οχι διαλεξαν οτι δε θελουν να ναι ουτε βουλγαροι ουτε σερβοι...

  τελος,θα ταν λαθος νομιζω να μπει η ελλαδα σε συζητηση για γλωσσα και ταυτοτητα...τι ναι αυτα?βαφτισια ιστορικα θα κανουν δηλαδη ?
  μονη συζητηση πρεπει να ναι το ΟΝΟΜΑ και μονο-θεμα ΠΟΛΙΤΙΚΟ για να μπουν στο νατο,τιποτα περισσοτερο(τακουτε εκει στο υπεξ?)

 22. perastikos avatar
  perastikos 08/07/2009 15:43:03

  Το μείζον στη συζήτηση δεν είναι το ζήτημα του ονόματος, η γλώσσα και η ταυτότητα είναι αυτά που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής

 23. Tηλέμαχος avatar
  Tηλέμαχος 08/07/2009 15:48:58

  Greco, δεν έγινα απόλυτα αντιληπτός. Τα παραδείγματα τα ανέφερα ως παραδείγματα διπλωματικής εμμονής σε κάτι που όλος ο υπόλοιπος πλανήτης κάνει το αντίθετο. Δεν τα ανέφερα ως παραδείγματα απόλυτου παραλληλισμου. Υπάρχουν και άλλα, λιγότερο γνωστά (πχ Κίνα-Ταιβάν κλπ). Δεν είναι το τέλος του κόσμου αν τους αναγνωρίσουν όλοι ως ΔτΜ και εμείς επιμένουμε στο όχι. Αυτό θέλω να πω με τα παραδείγματα.

  Ένα το κρατούμενο.

  Δεύτερον. Κάνεις λάθος στο τι διάλεξαν. Τον θυμάσαι τον Γκεοργκιέφσκι; πρωθυπουργός των Σκοπίων και μάλιστα του κόμματος του ΒΜΡΟ, του "πιο ακραίου" κόμματος που πέρασε ποτέ από εκεί. Ε λοιπόν ο Γκεοργκιέφσκι σήμερα κατέχει Βουλγαρικό διαβατήριο και δήλωσε στο παρελθόν ότι μετά χαράς θα αποδεχόταν την θέση του Βούλγαρου πρέσβη στη "Μακεδονία".

  Τα πράγματα στη χώρα αυτή είναι ρευστά και 50 χρόνια "Μακεδονισμού" δεν είναι αρκετά για μένα ώστε να αποδεχτώ οποιαδήποτε παραχώρηση επί του ονόματος. Απλά και καθαρά.

  Ποιος μας λέει ότι σε 20 χρόνια δεν θα "σπάσει" το κράτος αυτό με κομμάτια στην Αλβανία, Βουλγαρία και Σερβία;

  Ποιος μας λέει ότι σε 20 χρόνια δεν θα "επανιδρυθεί" με άλλο όνομα παντελώς ουδέτερο, έχοντας δομή καντονίων ή ομοσπονδιών (Αλβανικό κομμάτι, Μακεδονικό κομμάτι); δηλαδή ότι θα έχει υποβαθμιστεί και επανέλθει το πρόβλημά μας με το όνομα σε εσωτερική υπόθεση ενός κράτους -όπως ήταν από το 1944 έως το 1991- αντί να είναι υπόθεση των εξωτερικών και διπλωματικών σχέσεων του κράτους;

  Ποιος είναι ο λόγος να αποδεχτούμε σήμερα οποιαδήποτε παραχώρηση επί του ονόματος (και συνακόλουθα, της ιστορίας, της κληρονομιάς κοκ) σε ένα εύθραυστο κράτος;

  Και στο κάτω κάτω ποιο είναι το αντάλλαγμα αυτής της υπέρ το δέον παραχώρησης; για να δούμε τελικά μήπως αξίζει ρε παιδί μου να το παραχωρήσουμε. Να μη μας βλέπουν με μισό μάτι οι Αμερικάνοι όταν θέλουν να χρησιμοποιούν τον στρατό τους στο Αφγανιστάν; Η να κάνουμε "οικονομική διείσδυση" και να γίνουμε ζάπλουτοι; (την κάναμε και με την οικονομική κρίση αντιληφθήκαμε ότι οι επενδύσεις των τραπεζών μας στα Βαλκάνια μας δημιούργησαν το πρόβλημα)

 24. Beyond The Stars avatar
  Beyond The Stars 08/07/2009 15:58:24

  Ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην ΕΕ.

  Η μόνη συζήτηση πρέπει να είναι
  η δυνατότητά μας να εργαστούμε
  προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης
  των σκλαβωμένων Ελλήνων αδελφών μας
  της περιοχής Μοναστηρίου - Οχρίδος.
  Οι Αλβανοί θα απελευθερώσουν το Τέτοβο,
  οι Σέρβοι το Κουμάνοβο
  και οι Βούλγαροι την ανατολική FYROM.


  Το όνομα Μακεδονία, δεν το χαρίζουμε
  ούτε στους Σλάβους, ούτε στους Αμερικάνους
  ούτε στους ελληνικής καταγωγής λάτρεις
  των Τίτο και Στάλιν.
  [Μακρόνησος]

  Οι Νεοταξίτες πρώην ρεβιζιονιστές δεν εξαιρούνται.
  Μή γράψω και για τον εμφύλιο
  -γιατί ξυπνά ο "φασίστας" μεσα μου...
  __________________________________


  Μακεδονία η Θάνατος!

 25. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 08/07/2009 17:33:32

  To όνομα Μακεδονία το έχουμε δώσει ήδη στη σύνθετη ονομασία ΠΓΔ της Μακεδονίας. Γιατί στρουθοκαμηλίζετε ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω.

  Όποιος έχει ζήσει στο εξωτερικό γνωρίζει πόσο γραφική και ανεδαφική κρίνεται από όλους η στάση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν υπάρχει χώρα που να μην τους αποκαλεί έτσι. Μόνον η Κύπρος και εμείς δεν το κάνουμε. Αν λοιπόν συμφωνήσουν με τον όρο "Βόρεια Μακεδονία" να πείτε κι ευχαριστώ.

 26. vvvvvv avatar
  vvvvvv 08/07/2009 18:06:20

  Στα θετικά σημεία της πρότασης του τελευταίου χρόνου είναι το όνομα που είναι γεωγραφικός προσδιορισμός «Βόρεια Μακεδονία»

  -Με τη γλώσσα, η μακεδονική γλώσσα (εάν υιοθετηθεί η πρόταση) θα έχει σλαβικές ρίζες, άσχετα αν το κυριλλικό - σλαβικό αλφάβητο δημιουργήθηκε με βάση τα κεφαλαία ελληνικά γράμματα από τον Κύριλλο και το Μεθόδιο.


  - Με την εθνικότητα αν θα είναι η μακεδονική, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Μακεδονίας παραχωρούνται στα Σκόπια και αυτό επειδή κάθε πολίτης σε ολόκληρο τον κόσμο που θα έλκει την καταγωγή του από το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας στην εθνικότητα θα είναι σκοπιανός, ακόμη και οι Έλληνες Μακεδόνες θα είναι (εάν υιοθετηθεί η πρόταση) σκοπιανοί στην εθνικότητα. Το γεγονός αυτό ουσιαστικά ανατρέπει την ιστορία, με λίγα λόγια τα Σκόπια οικειοποιούνται την ελληνική ιστορία και θα μονοπωλήσουν τη μακεδονική ταυτότητα.

 27. Beyond The Stars avatar
  Beyond The Stars 08/07/2009 18:32:41

  Μπορεί κάποιοι να ηδονίζεστε στην ιδέα
  οτι έχουμε ήδη δώσει το όνομα Μακεδονία
  στους Βουλγαρογενείς της FYROM,
  αλλά πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι
  οτι αυτός ο προσδιορισμός
  [ΠΓΔ της Μακεδονίας]
  είναι αποτέλεσμα του σκληρού αγώνα
  που έδωσαν ενάντια στην Ελλάδα
  οι "έλληνες" κομμουνιστές και λοιποί
  συνοδοιπόροι του Στάλιν την περίοδο 44-49.

  Η Ελλάδα αντί να θεραπεύσει τις πληγές της
  μετά τη λαίλαπα του Ναζισμού,
  για πέντε έτη πολέμησε τον εσωτερικό εχθρό
  που μαχόταν για μια ανεξάρτητη και κομμουνιστική
  [εντός της Γιουγκοσλαβίας] Μακεδονία,
  όπως και για μιά κομμουνιστική υπόλοιπη Ελλάδα
  που θα θριάμβευε πίσω απο το Σιδηρούν παραπέτασμα.

  Τώρα εάν κάποιοι τη βρίσκουν με την αναγνώριση
  των Σκοπίων απο τις ΗΠΑ [και τους υποτελείς της]
  ώς Μακεδονία, τότε καλά κάνουν και ηδονίζονται
  και η γνώμη μου είναι πως πρέπει να τον χαίρονται
  τον κομμουνισμό τους...  Όσοι πάλι έχοντας επιστρέψει
  απο τον "σοσιαλιστικό παράδεισό τους"
  συνεχίζουν να αγωνίζονται για λογαριασμό
  των επιγόνων του Τίτο στην ΠΓΔΜ
  -με αμερικανικό πρόσωπείο αυτή τη φορά-
  καλό θα είναι να γνωρίζουν λίγη ιστορία,
  για να γνωρίζουν την μοίρα
  που επιφυλάσσεται στους προδότες.

  Μακεδονία η Θάνατος!

 28. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 08/07/2009 19:16:24

  @ Τηλεμαχος
  Eιναι δικο μας προβλημα απο τη στιγμη που εμποδιζουμε την εισοδο τους σε διεθνεις οργανισμους γιατι οι τριτοι δεν θελουν να μεινει μια μαυρη τρυπα στη μεση των Βαλκανιων και αρα πρεπει να αιτιολογηθει το βετο.
  Αν το θεμα ηταν μονο να μην αναγνωρισουμε εμεις το κρατος αυτο λυνοταν ευκολα.Οι ιδιοι εχουν προτεινει τη διπλη ονομασια δηλ. εμεις να τους ονομαζουμε οπως θελουμε και να αφησουμε τον υπολοιπο κοσμο να τους λεει οπως θελει.Αλλα δεν ειναι αυτο που θελουμε εμεις.Θελουμε ονομασια κοινης αποδοχης και χρησιμοποιουμε το βετο για να τους αναγκασουμε σε αυτο.Αλλα απο τη στιγμη που χρησιμοποιεις το βετο πρεπει να το αιτιολογησεις στους τριτους που ενδιαφερονται για την ευρωπαικη και νατοικη συμπεριληψη ολων των Βαλκανιων και η αιτιολογια δεν μπορει να ειναι εντελως παραλογη εξ ου και τα περι συνθετης ονομασιας.

  • Tηλέμαχος avatar
   Tηλέμαχος @ ψυχραιμια 08/07/2009 19:29:27

   Κατανοώ το σκεπτικό. Δεν λέω ότι δεν το κατανοώ. Η Τουρκία πώς "αιτιολογεί" ότι ακόμα δεν έχει αναγνωρίσει την Κύπρο;

   Πρόσεξε κάτι όμως: το βέτο δεν το "αιτιολογείς" με σκοπό να πείσεις τους συνομιλητές σου να ασκήσουν και αυτοί το ίδιο βέτο. Το βέτο το αιτιολογείς με βάση τα δικά σου κριτήρια, τα δικά σου μέτρα και σταθμά και από κει και πέρα κανείς δεν έχει τον παραμικρό λόγο να σου πει οτιδήποτε. Αυτό σημαίνει "δικαίωμα βέτο". Αλλιώς, είναι η γνώμη της πλειοψηφίας. Δεκάδες βέτο στον ΟΗΕ έτσι ασκήθηκαν. Στην ΕΕ να δεις... Υπάρχουν χώρες με πολλαπλάσια βέτο από εμάς στην ΕΕ.

   ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ, ευχαριστώ πες εσύ. Εγώ δεν θα πω. Και για την ιστορία: ζω στο εξωτερικό εδώ και αρκετά χρόνια.

 29. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 08/07/2009 20:19:31

  Στα Σκόπια εγκαινιάστηκε πρόσφατα η μεγαλύτερη ξένη πρεσβεία (σε έκταση, σε υποδομές, σε δυνατότητες κ.α.) στα Βαλκάνια, δεσπόζει δυσανάλογα σε ένα λοφο που λέγεται κάστρο ή φρούριο.

 30. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 08/07/2009 20:30:11

  Η Τουρκια ομως δεν εχει μπλοκαρει καπου την Κυπρο,καπου που να θιγει αλλων συμφεροντα εννοω.
  Ας εκανε αιτηση η Κυπρος να μπει στο ΝΑΤΟ και να εβαζε βετο η Τουρκια και τοτε θα βλεπαμε αν τελικα θα κραταγε το βετο στις πιεσεις.Παρομοιο γεγονος δεν θα γινει φυσικα γιατι δεν θελει η Κυπρος που βασιζεται πολυ στη Ρωσια.
  Τελος καποιος που ειναι τοπικα ισχυρος οπως η Τουρκια διαπραγματευεται καλυτερα.Αν μη τι αλλο δε ζητα απο τους Αμερικανους να επεμβουν στις διαφορες της με τις γειτονικες χωρες αλλα το αντιθετο : να μεινουν στην ακρη για να καθαρισει μονη της.Και δεν αναφερομαι μονο στα ελληνοτουρκικα αλλα και στο κουρδικο.Οταν επισκεπτεται Τουρκος πρωθυπουργος την Ουασιγκτον συζητειται αν και ποσο θα επιτρεψουν οι Αμερικανοι στον τουρκικο στρατο να εισβαλει στο Ιρακ για να καθαρισει.Οταν επισκεπτεται Ελληνας συζητειται τι θα κανουν οι Αμερικανοι για να συγκρατησουν τους Τουρκους.Ειναι αλλο πραγμα.Η Τουρκια δεν εχει αναγκη κανενα για την ασφαλεια της ενω η Ελλαδα εχει.

 31. Χι avatar
  Χι 09/07/2009 01:08:40

  Η Τουρκία έχει μπλοκάρει την Κύπρο ΠΑΝΤΟΥ, όπου συμμετέχει εκείνη. Στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κάνει αίτηση η Κύπρος, αφού δεν ασκεί έλεγχο σε όλη την επικράτειά της.

 32. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 09/07/2009 02:10:22

  Το πρόβλημα με όσους αντιδρούν έντονα στη σύνθετη ονομασία και στη διαλλακτική πολιτική είναι ότι επιμένουν να στρουθοκαμηλίζουν. Π.χ. ο ίδιος ο beyond the stars την αποκαλεί ΠΓΔΜ, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το ότι η σύνθετη ονομασία ήδη είναι σε ισχύ. Το όνομα Μακεδονία ξεπουλήθηκε το 1945. Πλέον, δεν μπορεί η Ελλάδα να το πάρει πίσω. Όποτε αυτά περί σοσιαλιστών και κομμουνιστών αλλού, όχι σε εμένα που γεννήθηκα τη δεκαετία του '80.

  Για αυτό λέω, ότι καλύτερα συμβιβασμός παρά να χάσουμε τελείως το παιχνίδι και να καταλήξουν οι πρώην βουλγαρόφωνοι να οικειοποιούνται 100% και να μονοπώλουν το όνομα και την ιστορία. Όσο εμμένουμε στους στείρους δογματισμούς και τους συναισθηματισμούς, δίνουμε επιχειρήματα στην αντίθετη πλευρά.

 33. Tηλέμαχος avatar
  Tηλέμαχος 09/07/2009 14:07:34

  Ψυχραιμία, τα περί ισχύος του καθενός είναι γνωστά. Και για τις πιέσεις όταν ασκείς βέτο σε διεθνείς οργανισμούς είναι επίσης γνωστά.

  Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο στην πρώτη μου τοποθέτηση έκλεισα με τα ακόλουθα, τα οποία αναγνωρίζουν την περίπτωση ότι είναι δυνατόν να κάνουν δεκτή την αίτηση παρά τις οποιεσδήποτε και υποτιθέμενς ελληνικές αντιρρήσεις:

  "3. Αν κάποια στιγμή με τερτίπια ή με πιέσεις παρακάμψουν το δικαίωμα του βέτο μας στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ και την αναγνωρίσουν όλοι αυτοί, πάλι στα παπάρια μας

  Η θέση μας θα είναι αυτή: “ΒΕΤΟ παντού εφόσον περιέχει τον όρο Μακεδονία – δεν συζητώ τίποτα μέχρι να το αποδεχτούν” και θα είναι μία αξιοπρεπής θέση που μπορεί κάποτε στο μέλλον να δικαιωθεί. Κανένα κράτος δεν είναι αιώνιο στην ιστορία. Ειδικά ένα κράτος που το 40% του πληθυσμού του έχει αποσχιστικές τάσεις. Αιώνια είναι η παραχώρηση του ονόματος."

  Για να το θέσω με άλλα λόγια: πηγή διεθνούς ισχύος ενός κράτους είναι ΚΑΙ η συνέπειά του ΚΑΙ η αξιοπιστία του και -πρωτίστως- η αυτοοπεποίθησή του. Κοινώς: όταν είσαι λαπάς μία, θα είσαι πάντα.

  Η Κύπρος θα έπρεπε να μας δείχνει τον δρόμο, τουλάχιστον επί Τάσσου. Mικρή, αδύναμη, ανίσχυρη, έρμαιο των δυνατών, ακόμα σε καθεστώς αποικιοκρατίας (τουλάχιστον ως προς τις βάσεις αλλά και στην κουλτούρα της) και έχοντας απέναντί της την ίδια "τοπική δύναμη Τουρκία" που έχουμε κι εμείς, κατάφερε το μέγιστο κατόρθωμα: η ακροβασία της μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας να την θέσει ικανή να δώσει μία ξεγυρισμένη σφαλιάρα στα αμερικανο-βρετανικο-τούρκικα σχέδια "επίλυσης" του Κυπριακού. Επίσης, βγαίνει το Φεβρ/08 και δηλώνει με στεντόρεια φωνή (τις ημέρες που έχανε τις εκλογές ο Παπαδόπουλος) μία πεντακάθαρη θέση ότι "μπορεί το Κόσοβο να αυτο-ανακυρήσσεται, αλλά η Κύπρος δεν πρόκειται ποτέ των ποτών να το αναγνωρίσει".

  Και η Ελλάδα φοβάται και σύρεται σε απαράδεκτες υποχωρήσεις από τα Σκόπια χάριν του τρόμου μήπως της λείψουν τα ανταποδοτικά χαμόγελα από τις μεγάλες δυνάμεις στον ΟΑΣΕ και δεν ξέρω γω που αλλού.

  Κατάντια...

 34. Νικόλας avatar
  Νικόλας 09/07/2009 16:06:10

  Πάντως το όνομα Μακεδονία εχει δοθεί με την Ενδιάμεση Συμφωνία που υπογράφθηκε από τον Παπανδρέου.

  Και ξέρετε πως το ΠΓΔΜ χαρακτηριζει την λεξη Δημοκρατια και οχι την λεξη Μακεδονια...αρα δεν μπορω να καταλαβω γιατι το νεο μακεδονια η βορεια σας πειραξε...αου χαρακτηριζει την Μακεδονια και οχι την λεξη Δημοκρατια.

  Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλετε μια μεγαλύτερη Αλβανία στα σύνορά μας(μαζί με Κόσοβο στο μελλον και τα μισά Σκόπια μετά μπορεί να θέσουν και θέμα Τσαμουριάς...η Αλβανία άλλωστε είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει κάνει την δική της μεγάλη ιδέα έστω και για λίγα χρόνια...εμείς την κάναμε...οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι επίσης)η μια μεγαλύτερη Βουλγαρία...απο το να υπαρχει ενα μικρο κρατος που το ελενχουμε απολυτα οικονομικα και λειτουργει σαν αναχωμα σε εθνικισμους αλλων κρατων.

 35. Tηλέμαχος avatar
  Tηλέμαχος 09/07/2009 16:43:39

  1. Πράγματι στο πΓΔΜ υπάρχει το Μ. Όμως αυτό το Μ δεν χαρακτηρίζει τη Δ, χαρακτηρίζει το πρώην. Δηλαδή: υπήρχε κάποτε μία ομοσπονδία που λεγόταν "Γιουγκοσλαβική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας". Το σοσιαλιστική το έκοψαν επειδή δεν τους άρεσε. Έτσι το ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ αποδεκτό όνομα για μας ήτανε ένα περιφραστικό όνομα που λέει ότι "αυτό το κράτος παλιά -δηλαδή πριν αναδυθεί ως κράτος- λεγότανε έτσι". Πρόκειται ουσιαστικά για μία σύμβαση συνενόησης. Θα χρησιμοποιούμε το πρώην όνομά τους μέχρι να συμφωνήσουμε στο πώς θα τους λέμε.

  2. Το σενάριο που λες είναι το ένα από τα δύο που ανέφερα. Υπάρχει και το δεύτερο, ενώ υπάρχει και η Ιστορία που ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα γίνει σε 20 χρόνια. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον. Σιγά τη "Μεγάλη Αλβανία"! και σιγά τον "φόβο" αν θα θέσουν (που θέτουν) θέμα "Τσαμουριάς". Στο κάτω κάτω, το επιχείρημά σας (βάζω κι εγώ δεύτερο πληθυντικό) δεν είναι ότι "σιγά την απειλή από τα Σκόπια ρε σεις, τι φοβάστε τελικά; μια κουτσουλιά είναι"; Ε κι εγώ θα σου επέστρεφα το επιχείρημα για την "Μεγάλη Αλβανία" - του εντυπωσιακού πληθυσμιακού συνόλου βία βία 5-6 εκατομυρίων, για να ξέρουμε τι λέμε.

  Έπειτα υπάρχει και το άλλο. Λες ότι

  ΕΑΝ υλοποιηθεί το σενάριο Μεγάλης Αλβανίας και ΕΑΝ θα θέσουν τότε θέμα "Τσαμουριάς" ΤΟΤΕ θα έχουμε πρόβλημα.

  Ωραία. Εγώ λέω ότι

  ΣΗΜΕΡΑ που δεν υπάρχει "Μεγάλη Μακεδονία", και που μάλιστα είναι ένα αδύναμο και ανίσχυρο κρατίδιο εκτός ΕΕ, εκτός ΝΑΤΟ με μοναδική του ισχύ τους 100 φαντάρους που χρησιμοποιεί η Αμερική στις διεθνείς της επιχειρήσεις για λογαριασμό της, λοιπόν τα Σκόπια θέτουν ΚΑΙ θέμα "Μακεδονικής μειονότητας" ΚΑΙ θέμα "Μεγάλης Μακεδονίας". Μόλις δύο μήνες πριν τη Σύνοδο στο Βουκουρέστι, ο Γκρουέφσκι κατέθετε στεφάνι σε μνημείο "Μεγάλης Μακεδονίας" με όλη τη Βόρεια Ελλάδα να είναι μέσα!

  Ακόμα και να αφαιρέσω τα υποθετικά σου "ΑΝ", ακόμα και να δεχτώ ότι οι δύο διεκδικήσεις ("Τσαμουριάς" / "Μ. Μακεδονίας") είναι ισοδύναμες, το πρόβλημά μου (μας) δεν είναι αυτές οι απειλές. Το πρόβλημά μου είναι η παραχώρηση του ονόματος, που είναι η ψυχή μου, η ιστορία μου, ο εαυτός μου.

  Όπως λέει κι ο Ζουράρις, "όταν παραχωρείς όνομα, παραχωρείς έδαφος". Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβουν ορισμένοι;

  Και ξαναρωτώ για πολλοστή φορά. Με τι αντάλλαγμα; μία γκριμάτσα δυσαρέσκειας λιγότερη σε διεθνείς συναντήσεις; Αυτό μόνο; Σκασίλα μας μεγάλη.

  Όσο για το "μικρό κράτος που το ελέγχουμε απόλυτα" απάντησα ήδη για το πόοοσο το ελέγχουμε. Διάβασε παραπάνω.

  "Μικρό κράτος" είμαστε εμείς.

 36. Νικόλας avatar
  Νικόλας 09/07/2009 17:11:57

  Εγω βγαζω το καπελο στους Σλοβενους(και ας ειναι ψωναρες σαν λαος)πιο μικρη χωρα απο την Κροατια(και εχει μπλοκαρει τις διαπραγματευσεις με την Ε.Ε) διεκδικοντας πολλα παραπανω απο αυτα που της αναλογουν απο τις διεθνεις συμβασεις σε χωρικα υδατα στον κολπο του Πιραν στην Ιστρια.

  Οσο για τα Σκοπια...επειδη πηγαινω μια φορα το χρονο...(εχουν ενα απο τα πιο ομορφα festival ska μουσικης)οι ανθρωποι εκει...και ειδικα η δικια μου η γεννια(22 χρονων)τους εχουν μαθει να ζουν πραγματικα σε ενα φανταστικο κοσμο περι Μακεδονισμου και η πλακα ειναι πως παντα παω μαζι με εναν καλο φιλο μου που ειναι Βουλγαρος και μεταξυ των δυο λαων οι γλωσσικες διαφορες ειναι πιο λιγες απο τα Ελλαδητικα ελληνικα με αυτα της Κυπρου.

  Τον αλλο μηνα θα παω παλι...(ειχα παει και το 2008 τετοιο καιρο,μετα το Βουκουρεστι...και δεν πολυφωναζα ο,τι ειμαι ελληνας μας ειχαν μαλιστα πεταξει χρωμα στο αυτοκινητο μας.) και ειμαι πολυ περιεργος να δω τι κατασταση επικρατει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.