#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/10/2013 18:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των "πρωτοβουλιών" της Τουρκίας στην Θράκη

[caption id="attachment_229893" align="alignnone" width="600" caption="Ο Ζεϊμπέκ Χασάν Χουσεϊν φωτογραφίζεται με την τουρκική σημαία και τον Κεμάλ (Αντιπληροφόρηση)"][/caption]

Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Todays Zaman με τίτλο «Ο διάλογος για τα δικαιώματα θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα δεινά της “τουρκικής μειονότητας” στην Ελλάδα», που υπογράφει ο Αϊντίν Αλμπαϊράκ (Αydın Albayrak) αναφέρεται εκτενώς στα χρόνια προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η «τουρκική» μειονότητα στην Ελλάδα.

 

Το δημοσίευμα ξεκινάει με την παρατήρηση ότι την ίδια στιγμή που η Τουρκία μπαίνει και πάλι στο στόχαστρο της κριτικής, ως χώρα που αρνείται να προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων υπέρ των δικαιωμάτων των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων της, η «τουρκική» μειονότητα στη δυτική Θράκη κατηγορεί την Ελλάδα, ότι αν και μέλος της ΕΕ, αρνείται να της αναγνωρίσει θεμελιώδη της δικαιώματα.
«Η Ελλάδα δε μας αναγνωρίζει ως Τούρκους, αλλά μόνο ως μουσουλμάνους», δηλώνει ο εκλεγμένος «μουφτής» του Γκιουμουλτζινέ, Ιμπραχίμ Σερίφ,  ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ έχει εκλεγεί από τους «Τούρκους» της Δυτικής Θράκης, δεν αναγνωρίζεται από τις ελληνικές Αρχές, που επιμένουν να διορίζουν διαφορετικό μουφτή, δικής τους επιλογής.
Στη συνέχεια του δημοσιεύματος καταγράφονται τα «σημαντικά προβλήματα» με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι «Τούρκοι» της Δυτικής Θράκης. Άπτονται επιγραμματικά της μη αναγνώρισης των δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού τους, εκπαίδευσης, επιλογής μουφτήδων, διαχείρισης των βακουφίων και επιστροφής των περιουσιών τους.

 

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει : «Η αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας των “Τούρκων” που ζουν στη Δυτική Θράκη, η παροχή κατάλληλης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα παιδιά των «Τούρκων», η επιλογή των μουφτήδων τους στο Ισκεντσέ και το Γιουμουλτζινέ, η διαχείριση των τουρκικών ιδρυμάτων και η επιστροφή των περιουσιών που ανήκουν στην “τουρκική μειονότητα” στην Ελλάδα αποτελούν σημαντικά προβλήματα που ακόμα αντιμετωπίζουν οι “Τούρκοι” της Δυτικής Θράκης», και καταλήγει συμπερασματικά, ότι η Ελλάδα λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο, παραβιάζει τις διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης για τις μειονότητες.
«Δεν μπορεί μια μη - μουσουλμανική χώρα να διορίζει μουσουλμάνους κληρικούς. Ας εκλέγουμε εμείς το μουφτή μας, και η Ελλάδα απλά να τον διορίζει» σχολιάζει ο Σερίφ στη Zaman.

 

«Η Ελλάδα αρνείται την αναγνώριση της τουρκικής εθνικής μας ταυτότητας», δηλώνει ο πρόεδρος του «Συλλόγου Αλληλεγγύης των Τούρκων Δυτικής Θράκης», Τανέρ Μουσταφάουγλου.
Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην επίσκεψη του Υπουργού ΕΕ στην Ελλάδα, Εγεμέν Μπαγίς στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε χθες (08.10) με τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου καθώς και με εκπροσώπους της «τουρκικής» μειονότητας, μεταξύ των οποίων ήταν οι τρεις μειονοτικοί βουλευτές και ο εκλεγμένος μουφτής της.

 

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αντιπαραβάλλει τον τρόπο αντιμετώπισης των μειονοτήτων σε Τουρκία και Ελλάδα. Αναφέρει, συγκεκριμένα :

 

«Τα τελευταία χρόνια, παρά τα σημαντικά μέτρα που έχει λάβει η Τουρκία για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των μη-μουσουλμανικών μειονοτήτων, η κατάσταση επιδεινώνεται για τα μέλη της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη. Σύμφωνα με τις διατάξεις ενός νόμου, που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ, η ελληνική Κυβέρνηση ετοιμάζεται να διορίζει στα τζαμιά και στα σχολεία της δυτικής Θράκης δικούς της ιερείς, μη εκλεγμένους από την “τουρκική” μειονότητα».

 

Και συνεχίζει :

 

«Όπως η Τουρκία αναγνωρίζει στις μειονότητες το δικαίωμα να επιλέξουν δικούς τους κληρικούς, αντίστοιχα, αναμένεται ότι και η τουρκική μειονότητα θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει το ίδιο δικαίωμα, κατοχυρωμένο από τη Συνθήκη της Λοζάνης».

 

Το δημοσίευμα, αναφέρει επίσης τη δήλωση του βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, «Επικροτούμε την πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Τουρκία [σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων]. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να λάβει παρόμοια μέτρα» καθώς και το σχόλιο του ανεπίσημου «μουφτή» του Γκιουμουλτζινέ : «Όταν λέμε στην Ελλάδα ότι θα πρέπει επίσης να εισαγάγει μια παρόμοια πρωτοβουλία, απαντούν, “Δεν μας ενδιαφέρει [τι έχει κάνει η Τουρκία]”».

 

Εκτεταμένη είναι η αναφορά του δημοσιεύματος και στο θέμα της εκπαίδευσης, η οποία, όσον αφορά την «τουρκική μειονότητα» ουσιαστικά βασίζεται στη «μη εκπαίδευση», λόγω του «αμελούς χειρισμού του ελληνικού κράτους» που «γίνεται εντέλει αντιληπτός από τους περισσότερους ως μέρος μιας προσπάθειας αφομοίωσης της “τουρκικής” μειονότητας της ελληνικής Θράκης».

http://www.todayszaman.com/news-328498-rights-debate-puts-plight-of-greeces-turkish-minority-under-spotlight.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας Γιαννιώτης avatar
  Κώστας Γιαννιώτης 09/10/2013 18:59:46

  Όσοι μουσουλμάνοι της Θράκης αισθάνονται "Τούρκοι", απέναντι είναι η χώρα τους.
  Τα μπογαλάκια τους και δρόμο...

  • Ύπαρ avatar
   Ύπαρ @ Κώστας Γιαννιώτης 09/10/2013 21:29:53

   ΣΩΣΤΟΣ!!!

   • Eva avatar
    Eva @ Ύπαρ 10/10/2013 11:37:57

    ΜΑΖΙ ΣΟΥ.

  • Ο κακός ο Λύκος avatar
   Ο κακός ο Λύκος @ Κώστας Γιαννιώτης 10/10/2013 09:22:15

   Άντε μπράβο. Και κακώς δεν τους στείλαμε πεσκέσι πολλά χρόνια πριν, όπως έκαναν κι αυτοί με τους Έλληνες της Πόλης. Αλλά και τώρα δεν είναι αργά, λίγες ωρίτσες δρόμος και πάνε εκεί που αγαπούν.

   • Eva avatar
    Eva @ Ο κακός ο Λύκος 10/10/2013 11:41:57

    Άντε να σφίξουμε και λίγο τα λουριά, γιατί χαριεντίσματα και κουμπαριές δεν οδηγούνε πουθενά.Άντε να πάρουμε και κανένα μαθημα απο τη δική τους πολιτική.

 2. patriotis avatar
  patriotis 09/10/2013 19:05:28

  Εσείς να τα βλέπετε αυτά.Μου φαίνεται αστείο να πέφτετε απο τα σύννεφα

 3. ωρίων avatar
  ωρίων 09/10/2013 19:41:06

  H Tουρκία θα πρέπει να πιέσει τη Μέρκελ να διαγράψει το χρέος της Ελλάδας ωστε να επωφεληθεί και η Τουρκική μειονότητα. Αλλοιώς θα πάνε στην Τουρκία μετανάστες μαζί με τους Ελληνες και οι Τούρκοι της Θράκης και τότε οι Τούρκοι οχι μόνο δεν θα τους δίνουν διβατήρια, αλλά θα τους απελαύνουν κι όλας...

 4. Κ.Π. avatar
  Κ.Π. 09/10/2013 19:56:56

  Οι Τούρκοι βουλευτές της ΝΔ έχουν αντίθετη άποψη απο τον Αϊντίν Αλμπαϊράκ (Αydın Albayrak) ?

  • μεταρρυθμιστής avatar
   μεταρρυθμιστής @ Κ.Π. 10/10/2013 02:58:43

   δεν έχει πια "τούρκους" βουλευτές η ΝΔ και απ'ότι φαίνεται δύσκολα θα ξαναεκλέξει. Την εκστρατεία "η Θράκη ανήκει στην Τουρκία" την έχει αναλάβει πια ο Τσίπρας και το ασκέρι του!

   • Κ.Π. avatar
    Κ.Π. @ μεταρρυθμιστής 10/10/2013 09:46:09

    "δεν έχει πια “τούρκους” βουλευτές η ΝΔ "
    Τί έγινε πέθαναν ή άνοιξαν μπακάλικα?

 5. Ο Λούμπεν avatar
  Ο Λούμπεν 09/10/2013 22:32:32

  και από ένα τέτοιο κόμμα, η Ν.Δ. μέσω της εκπροσώπου της κας Ασημακοπούλου επιδιώκει να ακούσει "και κανένα μπράβο".
  Γιατί ως γνωστόν ο κόσμος ψηφίζει Ν.Δ. για της λέει μπράβο ο ΣΥΡΙΖΑ...

 6. Nik avatar
  Nik 09/10/2013 22:52:22

  Κάπως έτσι άρχισε το Κυπριακό. Με επιμονή ότι οι δήμοι πρέπει να είναι χωριστοί, μετά με την καμπάνια Τούρκος με Τούρκο (για εμπορικές συναλλαγές), για να πάμε στην "αυτοδιάθεση" και από εκεί στην διχοτόμηση. Και καθ'όλη τη διάρκεια οι πράκτορες της Τουρκίας εφάρμοζαν το σχέδιο Μπαϊράκ Μποζκιούρ και έλεγχαν τα πάντα στην ΤΚ κοινότητα. Και σκεφτείτε ότι οι ΤΚ είναι σαφώς διαφορετικοί σε κουλτούρα και σε διάλεκτο από ότι οι Θρακιώτες μουσουλμάνοι.

  Επιμένουμε όμως στο δόγμα του "πάθημα αλλά όχι μάθημα".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.