#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/12/2011 13:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βουλευτές του Βενιζέλου ζητούν να φύγει ο ΓΑΠ «εδώ και τώρα»Έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πιέζουν τον Παπανδρέου να παραιτηθεί άμεσα (δηλαδή πριν τις εκλογές). Πρόκειται για βουλευτές που αποδίδονται στο κλίμα Βενιζέλου, γεγονός που δείχνει ότι μετά την εκταμίευση της έκτης δόσης και πριν την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, ο αντιπρόεδρος θέλει να έχει προχωρήσει το… θέμα του.

Το κείμενο υπογράφουν οι Κώστας Καρτάλης, Σοφία Γιαννακά, Παναγιώτης Ρήγας, Νάντια Γιαννακοπούλου, Δημήτρης Καρύδης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ζητούν πριν από τις εκλογές ο ΓΑΠ να ξεκινήσει τις καταστατικές διαδικασίες για ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ τόσο σε ιδέες όσο και σε πρόσωπα.

10+1 ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ  για το ΠΑΣΟΚ των ΝΕΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ  και των ΝΕΩΝ ΙΔΕΩΝ

1. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα προοδευτικό αλλά και πολυσυλλεκτικό. Όμως τα δύο τελευταία χρόνια υπέπεσε σε ένα διπλό λάθος: προσάρμοσε το πολιτικό του πρόγραμμα στο μνημόνιο (αντί δηλαδή για το αντίθετο) και εγκλώβισε ασφυκτικά το κόμμα στην κυβερνητική πολιτική. Το διπλό αυτό λάθος προκάλεσε σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις του με τους πολίτες και αλλοίωσε τη φυσιογνωμία του. Η απόκλισή του από την κοινωνία πήρε τα χαρακτηριστικά μίας κατολίσθησης που συνεχίζεται.

2 ΤΟ ΠΑΣΟΚ αν θέλει να μείνει κόμμα κυβερνητικής ευθύνης, πρέπει να αλλάξει πραγματικά. Αν πάει στις εκλογές ως άδειο κέλυφος ή ως σύνολο τακτικών χειρισμών, η κοινωνία έχει προδιαγράψει την τύχη του. Υποστηρίζουμε ότι πρέπει άμεσα, και προφανώς πριν τις εθνικές εκλογές, να ξεκινήσει μία συντεταγμένη και καταστατικά κατοχυρωμένη προσπάθεια ανασυγκρότησης του. Σε ιδέες και σε πρόσωπα. Αν όλα γίνουν θεσμικά και συντεταγμένα, δεν κινδυνεύει η συμφωνία στήριξης και το PSI, ούτε η πορεία της Κυβέρνησης για την επιτυχία της οποίας έχουμε άλλωστε δεσμευθεί. Δεν κινδυνεύει ούτε η ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

3 ΣE ΑΥΤΗ την προσπάθεια ανασυγκρότησης, το ΠΑΣΟΚ οφείλει, πρωτίστως, να κάνει μία ειλικρινή αποτίμηση της πορείας του τα δύο τελευταία χρόνια και να αναζητήσει τις ευθύνες για όσα λάθη έγιναν αλλά κυρίως για όσα απαραίτητα δεν έγιναν.

4 ΤΟ ΠΑΣΟΚ οφείλει να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα του. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε οι διαχωριστικές γραμμές με τη Νέα Δημοκρατία έγινα σταδιακά δυσδιάκριτες ενώ με τη Αριστερά έντονα διακριτές.

Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουμε στη νέα ταυτότητα, άλλωστε δεν έχουμε, όλοι, τον ίδιο ιδεολογικό βηματισμό, ούτε αντιλαμβανόμαστε την κρίση με τον ίδιο τρόπο. Θέλουμε να αποφύγουμε ένα επώδυνο χωρισμό και για αυτό υποστηρίζουμε την ανάγκη μετασχηματισμού του ΠΑΣΟΚ, στην κατεύθυνση των σύγχρονων ευρωπαϊκών κομμάτων. Αυτό θα σήμαινε ένα κοινά συμφωνημένο κορμό κεντροαριστερής πολιτικής πάνω στον οποίο θα αρθρώνονται τάσεις και ιδεολογικές εξειδικεύσεις.

Δεν μας φοβίζει η απομάκρυνση από τη προτεσταντική (άκαμπτη) δομή των αρχηγικών κομμάτων που έχουμε συνηθίσει. Αυτό που μας φοβίζει είναι η αδρανοποίηση των κομματικών οργάνων, η ταύτιση της Κυβέρνησης με το κόμμα, η σχεδόν παντελής απουσία του πολίτη στη συνδιαμόρφωση των θέσεων, οι αποκλεισμοί των στελεχών που αρθρώνουν μία άλλη άποψη.

5 Ζητάμε να παραμείνει στον πυρήνα της πολιτικής μας, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, ιδίως αυτή την εποχή που η Ευρώπη αναταράσσεται και μαζί κλυδωνίζεται και το μέλλον της χώρας. Όποιοι θεωρούν ότι η χώρα θα γνωρίσει καλύτερες ημέρες έξω από το ευρώ ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αγνοούν τη λογική, παίζουν με το μέλλον της χώρας. Διαφωνούμε με τις αντιευρωπαϊκές θέσεις δυνάμεων της αριστεράς χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μας ικανοποιεί η ροπή της Ευρώπης προς τον τιμωρητικό διδακτισμό, δηλαδή προς μία δημοσιονομική πειθαρχία που στο βαθμό που δεν τηρείται, συνοδεύεται από ποινές που τελικά τιμωρούν τους λαούς. Αντίθετα αναζητούμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης και των ευκαιριών.

6 ΤΟ ΠΑΣΟΚ οφείλει να παρουσιάσει ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας που θα την οδηγήσει στον ευρωπαϊκό κόσμο, στην Ανάπτυξη και θα επιτρέψει να βγούμε από την κρίση με τους ανθρώπους και όχι μόνο με τους αριθμούς. Να δημιουργήσει ευκαιρίες ακόμα και μέσα στην κρίση.

Γνωρίζουμε ότι οι δανειακές μας υποχρεώσεις περιορίζουν τους βαθμούς ελευθερίας. Όπως και γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν είναι πιο συμφέρον και πιο ζωτικό για τη χώρα, από τη δημοσιονομική της επιβίωση.

Πιστεύουμε ότι υπάρχουν λύσεις που είναι ιδεολογικά συνεπείς και πρακτικά εφικτές. Το πρόβλημα άλλωστε δεν ήταν το μνημόνιο αυτό καθεαυτό, ούτε οι μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν.

Ηταν η εφαρμογή τους μέσα από οριζόντια μέτρα που οδήγησαν κρίσιμα τμήματα της κοινωνίας στο περιθώριο, συχνά χωρίς τα προσδοκώμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Ηταν η αδυναμία ρήξης με τον λαϊκισμό που υπονομεύει κάθε αξιόπιστη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

7 ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα κινείται από την κατανάλωση στην παραγωγή, χωρίς την αποκλειστική εξάρτηση από την κρατική αρωγή. Συμφωνούμε ότι πρέπει, σταδιακά προφανώς, να σταματήσει η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων.

Θέλουμε το Κράτος να γίνει επιτελικό ώστε να δοθεί γόνιμος χώρος στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με την απαξίωση του δημόσιου τομέα που όταν λειτουργεί σωστά αποτελεί βασικό πυλώνα λειτουργίας και ανάπτυξης.

Διεκδικούμε την παροχή των δημοσίων αγαθών σε επαρκείς ποσότητες, σε υψηλή ποιότητα και σε μικρό κόστος αλλά και υποστηρίζουμε ότι δημόσια παροχή δεν σημαίνει υποχρεωτικά και δημόσια παραγωγή.

Υποστηρίζουμε την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη, για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα μεταφέρει περισσότερα βάρη στους έχοντες και θα επιτρέψει την προστασία της χαμηλής και μεσαίας τάξης που έχουν πληγεί ιδιαίτερα.

Υποστηρίζουμε τις τομές που θα θίξουν τις πελατειακές σχέσεις.

Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, ανοιχτά πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες που να λειτουργούν. Καμία κατάληψη δε μας βοηθά να λύσουμε τα προβλήματά μας.

Αναζητούμε εγγυήσεις για τις «δαπάνες του μέλλοντος», την παιδεία, την οικογενειακή πολιτική, την υγεία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την έρευνα.

Υποστηρίζουμε ένα σύνολο δικαιωμάτων αλλά και υποχρεώσεων που συναντώνται σε κάθε σύγχρονη Πολιτεία προκειμένου να εξασφαλίσουμε: το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, την πλήρη απασχόληση, τη δια βίου γνώση, το νέο σχολείο, τη νέα πόλη.

8 ΣΕ ΑΥΤΗ τη συγκυρία, χρειάζεται να μιλήσουμε με αλήθεια στους πολίτες, γιατί μόνο μέσα από την αλήθεια καλλιεργείται η ελπίδα. Για αυτό χρειάζεται:

Να περιγράψουμε με ειλικρίνεια την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να αναλύσουμε χωρίς περιστροφές τις προτεινόμενες λύσεις, επισημαίνοντας το όφελος και το κόστος κάθε λύσης χωριστά.

Να μη διστάσουμε να υποστηρίξουμε ότι χρειάζονται αρκετά χρόνια – ίσως και μία δεκαετία - για να σταθούμε και πάλι όρθιοι αλλά και να τολμήσουμε να δεσμευθούμε ότι κάθε χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Να υπερβούμε τους εκλογικούς κύκλους αντί να εγκλωβιστούμε σε αυτούς.

9 ΕΧΟΥΜΕ την εκτίμηση ότι στις επόμενες εκλογές, οι σοσιαλιστές, η κεντροαριστερά και η αριστερά θα διαθέτουν περίπου το 55% των ψήφων. Η νέα αυτή κοινωνική δυναμική είναι η απάντηση της κοινωνίας στην κρίση. Σε αυτή τη νέα κοινωνική δυναμική, που θα αναζητήσει τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Να φέρει κοντά τους πολίτες που πίστεψαν σε μία προοδευτική πολιτική, αλλά που στην πορεία διαψεύστηκαν και απομακρύνθηκαν.

10 Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να τολμήσει την ανανέωση ιδεών και προσώπων, γιατί η πολιτική χωρίς ανανέωση βαλτώνει. Να συμφωνήσει ότι οι μεγάλες ανατροπές δεν  προκύπτουν μέσα από ανέξοδους τακτικισμούς. Να σημάνει την «επανάσταση» των νέων ιδεών και νέων δυνάμεων και να εμπιστευθεί και τις νεότερες γενιές, εγκαταλείποντας την αυστηρή κομματική επετηρίδα, που ορισμένες φορές είναι αυστηρότερη και από αυτή των Ενόπλων Δυνάμεων.

10+1

ΑΡΚΕΤΟΙ ισχυρίζονται ότι η συζήτηση για το ΠΑΣΟΚ είναι μία εσωτερική κομματική υπόθεση για την οποία έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε στο μέλλον. Δεν συμφωνούμε. Η δημοκρατία έχει ανάγκη από ισχυρά κόμματα. Ιδίως σε περιόδους κρίσης.

 1.12.2011

ΣΧΟΛΙΑ

 1. labis avatar
  labis 01/12/2011 13:51:37

  1453 Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.

  1922 Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

  1981 Η ΠΑΣΟΚΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

 2. factorx avatar
  factorx 01/12/2011 13:52:25

  Σε συγγραφή κειμένων έχουν πέσει στο ΠΑΣΟΚ. Την Παρασκευή θα υπάρξει άλλο κείμενο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου, Φραγκίσκο Παρασύρη και Οδυσσέα Βουδούρη.

 3. manos avatar
  manos 01/12/2011 14:14:00

  Ζητούν να φύγει ο ΓΑΠ, ενώ αυτοί πρέπει να κάτσουν.
  Για να κάνουν τι ακριβώς? Να συνεχίσουν το έργο της καταστροφής με αρχηγό τον Μπέννυ ή τον τραπεζικό.

 4. peter k avatar
  peter k 01/12/2011 14:18:34

  Ειναι βεβαιο πλεον οτι οι πασοκανθρωποι ζουν σε αλλη χωρα..Δεν καταλαβαινουν τιποτα.Πιστευουν ακομα οτι εχουν μελλον?Ελεος.Ποσους αφελεις μπορουν να ξεγελασουν ακομα.

 5. NIK THE GREEK avatar
  NIK THE GREEK 01/12/2011 19:15:46

  Αδειο κελυφος και πως θα το γεμισουν?με ποιον?μηπως τον Μπενυ?
  Αδειο μυδι,αδειο στρειδι,τσιμπησε μου ενα....αυτι,αντε για να μην ξανακοπω.
  Αυτο δεν ειναι επιστολη-ιδεολογικη υπενθυμηση,ειναι εξαγγελια νεου κομματος,γιατι με τα αναφερομενα τους το Πασοκ ουδεμια σχεση εχει,αρα μια και μαζευτηκαμε ας χτυπησουμε ενα κομμα.
  Η Καϊλη που ειναι,παει ξεφουσκωσε αυτο ηταν.

 6. manos avatar
  manos 01/12/2011 19:44:29

  NIK,

  Το στιχάκι σου είναι άψογο. Μήπως μπορείς να το γράψεις στα αρχαία για να το καταλάβει και κάποιος υφυπουργός μας? :-)

 7. Theo avatar
  Theo 01/12/2011 20:17:41

  Aυτοί που προτείνουν την έξοδο ΓΑΠ και η συντριπτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ είναι συνένοχοι και ας μη βγάζουν την ουρά τους απ' έξω. Συνεπώς όλοι μα όλοι ως συνυπεύθυνοι στον ίδιο βαθμό για την κατάντια του ελληνικού λαού και τον εξευτελισμό του έθνους, δεν έχουν θέση πια στην πολιτική ζωή του τόπου. Γι' αυτό αδήρητη ανάγκη να μας αδειάζουν τη γωνιά. Οι Έλληνες και ιδιαίτερα όσοι εντάχθηκαν, μάλιστα από πολλά χρόνια πριν, νοιώθουν εξαπατημένοι. Με τίποτε λοιπόν δεν είναι διατεθειμένοι να συνυπάρξουν πολιτικά με αυτούς που τους τσαλάκωσαν τα όνειρα και κουρέλιασαν τη ζωή τους. Αν αμφιβάλλουν για την αλήθεια αυτών των λεγομένων και επιχειρήσουν να ξεγελάσουν τον ελληνικό λαό με με προβιές που θ' αποσκοπούν να περαστούν από λύκοι πρόβατα, θα φάνε τα μούτρα τους. Ας το επιχειρήσουν και θα ιδούν..... Οι κ.κ. του ΠΑΣΟΚ , της Ν.Δ. και της φασιστικής δεξιάς του έτερου Γιώργου, έπαιξαν κι έχασαν. Τους περιμένει η πολιτική κόλαση και η αιώνια καταδίκη της ιστορίας.

 8. NIK THE GREEK avatar
  NIK THE GREEK 01/12/2011 20:19:05

  Mανο καλησπερα
  Τον ετσι της κυριας,κατ εσενα υφυπουργο, του ταιριαζει το επισης καλο
  Ασπρα μουρα,μαυρα μουρα
  ειναι μια παληο.....μουρμουρα.
  Οσο για τα μυδια και τα στρειδια,το παληκαρι με τετοια κοκκινιζει.
  Χαιρετισματα στην ομορφη Χαλκιδικη αν δεν κανω λαθος.

  • manos avatar
   manos @ NIK THE GREEK 01/12/2011 20:34:08

   Κρήτη ΝΙΚ,
   Αλλά δεν πειράζει. Η Χαλκιδική είναι όμορφη, και είναι ένας μελλοντικός προορισμός.

   Καλό βράδυ.

   • NIK THE GR avatar
    NIK THE GR @ manos 02/12/2011 00:25:44

    Η Κρητη ακομα ποιο ομορφη,εχω πολλα και καλα φιλαρακια στα Χανια και στην Ιεραπετρα,εχω την αισθηση οτι μπερδεψα καταγωγη με Δαναο.

 9. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 01/12/2011 21:26:55

  Η Λερναία ύδρα (κακή ώρα το ΠΑΣΟΚ) ήταν ένα τέρας με εννιά κεφάλια που ζούσε στους βάλτους μιας παραθαλάσσιας περιοχής κοντά στο ’ργος, της Λέρνας, απ' όπου πήρε και το όνομά της.
  Το τέρας τρομοκρατούσε όλη την περιοχή, κατέστρεφε τις καλλιέργειες και προτιμούσε για φαγητό τα πρόβατα. Ο Ηρακλής έπρεπε να την αντιμετωπίσει. Πήρε για βοηθό του τον αγαπημένο του ανιψιό Ιόλαο και κίνησε για τη Λέρνα.
  Γρήγορα διαπίστωσε ότι η αποστολή του δε θα ήταν καθόλου εύκολη. Μόλις έκοβε ένα κεφάλι της ύδρας στη θέση του φύτρωναν δύο. Παράλληλα η Ήρα δεν είχε καθήσει με σταυρωμένα τα χέρια. Έστειλε βοηθό του τέρατος έναν κάβουρα, ο οποίος παρενοχλούσε τον Ηρακλή, δαγκώνοντάς του το πόδι, κάθε φορά που ο ήρωας επιχειρούσε να κόψει ένα κεφάλι της ύδρας.
  Για να αντιμετωπίσει τον πολλαπλασιασμό των κεφαλιών της Λερναίας ύδρας, ο Ηρακλής ενέργησε έξυπνα. Έδωσε έναν αναμμένο δαυλό στον Ιόλαο και του είπε να καίει τις καινούριες κεφαλές και το σημείο όπου έκοβε το κεφάλι. Μ' αυτόν τον τρόπο ο Ηρακλής έκοψε εκτός από τα οχτώ κεφάλια του τέρατος και το τελευταίο κεφάλι, που ήταν το κέντρο της ζωής του και σύμφωνα με το μύθο αθάνατο. Μόλις έκοψε το αθάνατο κεφάλι ο Ηρακλής, το έθαψε και το σκέπασε μ' ένα μεγάλο βράχο για να μην υπάρχει καμιά δυνατότητα ξαναζωντανέματός του. Με τη χολή του τέρατος ο Ηρακλής εμπότισε τα βέλη του κάνοντάς τα δηλητηριώδη.
  Παρά το μεγάλο άθλο ο Ευρυσθέας αρνήθηκε να τον αναγνωρίσει ισχυριζόμενος ότι η συμβολή του Ιόλαου ήταν καθοριστική. Ο χρησμός έλεγε ότι έπρεπε μόνος του ο Ηρακλής να επιτελέσει όλους τους άθλους του. Ο ήρωας δικαιολόγησε την παρουσία του ανιψιού του με την εμφάνιση του κάβουρα. Ήταν μια μάχη δύο προς δύο.
  http://mythologia.8m.com

 10. marika avatar
  marika 02/12/2011 00:38:02

  ME SYGXOREITAI GIA TA LATINIKA ALLA GIA THN ORA DEN GEINETAI ALIOS.O HRAKLHS EIXE KATHARISEI KAI TOUS KOPROUS TOU AUGEIA;AUTOUS TOUS KOPROUS POIOS THA TOUS KATHARISEI; OLOI OI POLITIKOI PROSPATHOUN NA GLYTOSOUN THS XORES TOUS APO THN XREOKOPIA KAI OI PASOKOI ZOUNE TON MYTHO TOUS STHN ELLADA

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.