Βολές Αθανασίου κατά της επιλογής Θάνου ως Προέδρου του Αρείου Πάγου
26/08/2015 20:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βολές Αθανασίου κατά της επιλογής Θάνου ως Προέδρου του Αρείου Πάγου

"Η επιλογή της Βασιλικής Θάνου είχε αποφασισθεί πριν από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος" αναφέρει ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Σε ανακοίνωση του ο κ. Αθανασίου υποστηρίζει πως δεν τηρήθηκε η επετηρίδα για τη θέση της προεδρίας του Αρείου Πάγου και κατηγορεί την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι προχώρησαν μόνο στην αλλαγή του προσώπου για το ανώτατο δικαστήριο ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις των προέδρων για το Συμβούλιο της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση

«Στις 30 Ιουνίου αποχώρησαν από την Υπηρεσία, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, οι Πρόεδροι του Συμβουλίου Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς και δώδεκα (12) Αντιπρόεδροι των ανωτάτων αυτών Δικαστηρίων.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κίνησε τη διαδικασία και προέβη στην επιλογή από το Υπουργικό Συμβούλιο μόνο του Προέδρου του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας (περί ώρα 02:00 μεταμεσονυχτίως της 29/6/2015, ήτοι πριν τη λήξη της θητείας του Προέδρου), ως Πρόεδρο του Δικαστηρίου αυτού, την τέταρτη κατά σειρά αρχαιότητας Αντιπρόεδρο, κατά κατάφορη παραβίαση της επετηρίδας, την οποία (επετηρίδα) οι πρώην Υπουργοί Δικαιοσύνης κ.κ. Ρουπακιώτης και Αθανασίου είχαν τηρήσει με ευλάβεια και με στόχο τη διαφύλαξη του κύρους της Δικαιοσύνης σε περιόδους κρίσιμες για τη χώρα.

Η επιλογή της είχε αποφασισθεί πριν από την προκήρυξη του Δημοψηφίσματος (προκηρύχθηκε Παρασκευή), γι' αυτό, εξάλλου, κλήθηκαν εσπευσμένα στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, προς ακρόαση, οι δικαστές του Αρείου Πάγου μόλις την προηγούμενη ημέρα (Πέμπτη).

Μέχρι σήμερα δεν καλύφθηκαν οι θέσεις των Προέδρων των άλλων δύο δικαστηρίων (ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνεδρίου) ούτε οι θέσεις των Αντιπροέδρων. Ο λόγος ευνόητος: Η επιλεγείσα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου επελέγη ως Πρόεδρος ειδικού σκοπού, ήτοι για να υπηρετεί τα κομματικά συμφέροντα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ήδη επιδίδεται σε σωρεία πρωτοφανών ενεργειών, προσπαθώντας να ενοχοποιήσει δικαστικούς λειτουργούς που χειρίσθηκαν, με σθένος και ευθυκρισία, συγκεκριμένες ευαίσθητες πολιτικές υποθέσεις, χωρίς λόγο και χωρίς να έχει καμιά, απολύτως, αρμοδιότητα, με μοναδικό σκοπό να αποτελέσουν αυτές αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι πριν από τη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου για την εκλογή των Προέδρων, Αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων κλπ συγκαλείται, σύμφωνα με το Ν. 2841/2010 (ψηφίσθηκε επί Καστανίδη), η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για να εκφέρει γνώμη για τους υποψήφιους. Κατά την ακρόαση των υποψηφίων για την επιλογή της συγκεκριμένης Προέδρου του Αρείου Πάγου, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δεν συγκροτήθηκε νόμιμα, αφού η Πρόεδρος της Βουλής παρέστη με διπλή ιδιότητα, ήτοι ως Πρόεδρος της Βουλής και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, πράγμα που απαγορεύεται, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, σύμφωνα με τον οποίο ουδείς μπορεί να συμμετέχει με διπλή ιδιότητα σε συλλογικά όργανα.

Συνεπώς, η επιλογή της κας Θάνου, ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, πάσχει, εκτός του ηθικού μέρους για τη μεθόδευση επιλογής της, και λόγω μη τήρησης της διαδικασίας που ο νόμος επιβάλλει. Κατόπιν των ανωτέρω, διερωτώμεθα αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα την ορίσει υπηρεσιακό Πρωθυπουργό ή, κατ' εφαρμογή του εδαφίου γ' της παρ. 3 του άρθρου 37 του Συντάγματος, θα επιδιώξει το σχηματισμό Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα, με μόνο σκοπό τη διενέργεια των εκλογών. Η χώρα δεν αντέχει άλλα θεσμικά ατοπήματα».

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Διογένης avatar
    Διογένης 26/08/2015 21:14:44

    Να προτείνει ο Μεϊμαράκης μέχρι και το Γλέζο για υπηρεσιακό πρωθυπουργό, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα δρα μόνον ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός και δεν θα πάρει πρωτοβουλίες κυβερνητικής φύσεως. Θα αρνηθεί ο Λαφαζάνης να το συζητήσει; Θα αρνηθεί το ΚΚΕ να το συζητήσει; Δεν θα είναι "όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής" ο Γλέζος και μάλλον ευρύτερης αυτός, παρά η Θάνου; Λέω ένα όνομα που σίγουρα δεν είναι εύκολο να προταθεί, όμως για μένα είναι το σημαντικό να αποδειχθεί ο άθλιος ρόλος του Παυλόπουλου στη σημερινή συγκυρία. Οι τύποι εντωμεταξύ (Τσίπρας, Θάνου, Παυλόπουλος) δεν σέβονται ούτε στο παραμικρό τους θεσμούς που εκπροσωπούν. Και άντε, για τον πρωθυπουργό έχουμε συνηθίσει να είναι και κομματάρχης. Για τον ΠτΔ; Ούτε η τόσο αμφιλεγόμενη επιλογή Σαρτζετάκη είχε την παραμικρή σκιά κομματισμού στην άσκηση των καθηκόντων του ΠτΔ. Ο Κ. Καραμανλής, επί 14 χρόνια πρωθυπουργός και κομματάρχης, είχε μια άψογη στάση έναντι δύο κυβερνήσεων ΑΓΠ το 1981-1985 και το 1993-95 - και ας τον κορόιδεψε ο ΑΓΠ το 1985. Στεφανόπουλος, Παπούλιας, και οι δυο κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής επί χρόνια και είχαν άψογη στάση απέναντι στα "άλλα" κόμματα. Θυμάμαι ότι το 1989 είχε δημοσιεύσει ο Ελεύθερος Τύπος τα πρακτικά των συζητήσεων για τον σχηματισμό της οικουμενικής υπό τον Ζολώτα και τα είχα "ρουφήξει" κυριολεκτικά και θυμάμαι πολύ καλά την πολύ εποικοδομητική προεδρία του Σαρτζετάκη στις μαραθώνιες συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λοιπόν, και ο θεσμός του Προέδρου του Αρείου Πάγου είχαν μεγάλο ηθικό κύρος σε μια χώρα που δεν έχει και πολλούς θεσμούς να τους επιδείξει ηθικά αλώβητους. Τώρα; Καταρρέουν και αυτοί. Οι Νεοδημοκράτες και οι Λαφαζανικοί βλέπουν έκπληκτοι Πρόεδρο Δημοκρατίας και Πρόεδρο του Αρείου Πάγου σε εμφανή ρόλο κομματάρχη του Τσίπρα! Με ερμηνείες άκρως αμφιλεγόμενες που είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις. Ο Τσίπρας λοιπόν αφήνει πίσω του κατεστραμμένη όχι μόνον την οικονομία, αλλά και αυτούς τους δύο πολύ σοβαρούς και έως τώρα αξιόπιστους θεσμούς. Διότι, ποιος θα εμπιστευτεί ότι οι κινήσεις του συγκεκριμένου ή του επόμενου ΠτΔ δεν θα εκπορεύονται από διάθεση κομματικής ευνόησης του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος θα εμπιστεύεται την αμεροληψία αυτής ή του επόμενου Προέδρου του Αρείου Πάγου; Ό,τι πιάνει στα χέρια του αυτός ο Τσίπρας το μαγαρίζει, το λερώνει. Δύσμοιρη χώρα μας, πού έμπλεξες! Άραγε θα το καταλάβουν οι συμπατριώτες μας να τον στείλουν στον αγύριστο; Μακάρι, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος...

  2. Επισκέπτης avatar
    Επισκέπτης 27/08/2015 17:59:46

    "διερωτώμεθα αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα την ορίσει υπηρεσιακό Πρωθυπουργό ή, κατ' εφαρμογή του εδαφίου γ' της παρ. 3 του άρθρου 37 του Συντάγματος, θα επιδιώξει το σχηματισμό Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα, με μόνο σκοπό τη διενέργεια των εκλογών. Η χώρα δεν αντέχει άλλα θεσμικά ατοπήματα" Μα μόνο για την διενέργεια εκλογών μπορεί να την ορίσει πρωθυπουργό, αν καταλαβαίνω σωστά το εδ. 3 του αρθρ. 37 τού Συντάγματος. Τι άλλο μπορεί να την ορίσει. Όπως θα θυμούνται οι παλιότεροι, πριν την χούντα, οι εκλογές γινόταν πάντα με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.