Βελτιώνουν τη ρύθμιση για το εφάπαξ των ενστόλων μετά τις αντιδράσεις
30/07/2014 21:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βελτιώνουν τη ρύθμιση για το εφάπαξ των ενστόλων μετά τις αντιδράσεις

Μπαίνει ρήτρα "αξιόμαχου"

Οι έντονες αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και του antinews στο κεντρικό του θέμα, αλλά και ο φόβος μαζικής αποχώρησης από το στράτευμα, ανάγκασαν την κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα του εφάπαξ των ένστολων και να καταθέσει αλλαγή στο πολυνομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη συγχώνευση των ταμείων των ενστόλων και τις εκτιμήσεις των ίδιων ότι θα προκληθεί μείωση στο εφάπαξ έως και 50% προστέθηκε βελτιωτική διάταξη η οποία προβλέπει ότι θα υπάρξει συντελεστής συντελεστής βιωσιμότητας με “ρήτρα αξιόμαχου”, στα εφάπαξ των ένστολων. Αυτό σημαίνει ότι για τον υπολογισμό του συντελεστή βιωσιμότητας θα λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός αριθμός υπηρετούντων στο σώμα και η ηλικιακή τους διαστρωμάτωση, η μέση ηλικία τους δηλαδή.

Σύμφωνα με τη νέα προσθήκη:

1. Τα ταμεία διατηρούν στο ακέραιο την αυτονομία διαχείρισης της υφιστάμενης και μελλοντικής περιουσίας τους και παραμένουν υπό την εποπτεία των αντίστοιχων υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη.

2. Στην εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας, θα υπάρξει "ρήτρα αξιομάχου" δηλαδή ειδική πρόνοια που θα λαμβάνει υπόψη τη διασφάλιση του αξιομάχου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε οι όποιες προσαρμογές να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου.

3. Διασφαλίζεται πλέον οριστικά η βιωσιμότητα των ταμείων έτσι ώστε οι νέες γενιές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να λαμβάνουν απρόσκοπτα αυτές τις παροχές.

Δεν αποκλείεται, πάντως, μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου να υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις.

Την αλλαγή είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ο οποίος τονίζει: «Στην εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας, θα υπάρξει "ρήτρα αξιομάχου" δηλαδή ειδική πρόνοια που θα λαμβάνει υπόψη τη διασφάλιση του αξιομάχου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε οι όποιες προσαρμογές να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Jimakos avatar
  Jimakos 30/07/2014 23:08:01

  Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλα μερικά είναι πιο ίσα απο τα άλλα.

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Jimakos 31/07/2014 08:37:07

   Εκτός αυτού, με ενοχλεί αφόρητα η προχειρότητα με την οποία αποφασίζουν, τροποποιούν και ... ξεαποφασίζουν, αναλόγως των αντιδράσεων. Είναι κράτος και κυβέρνηση αυτή;

   • Jimakos avatar
    Jimakos @ Επισκέπτης 31/07/2014 09:11:26

    Κυβερνάνε με βάση το πολιτικό κόστος ακόμα. Βγαίνουν και κάθε φορά οι λομπίστες των συντεχνιών, Τζαμτζήδες, Φαήλοι (θα μπορούσα να αναφέρω εκατοντάδες), κάνουν τη φασαρία, μετράνε αντιδράσεις κι αρχίζει η κοπτοραπτική. Μετά παρουσιαζουν στην Τροικα το νομοθέτημα ως το τελειότερο που μπορούσε να γίνει, περνάει κανενας χρόνος και αρχίζει η αναζήτηση τι δεν πήγε καλά.

    • ManosK. avatar
     ManosK. @ Jimakos 31/07/2014 11:07:19

     Αν θεωρείς τον Φαήλο, προφανώς και τον Μπαλτάκο που έκανε δηλώσεις για το θέμα, λομπίστες, όπως επίσης τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας της χώρας συντεχνίες, εχεις σκεφτεί να κανεις καριέρα στο πασοκ ή στον τσύριζα? Τα ίδια λένε κι αυτοί. Δεν ντρέπεσαι λιγο να τρολάρεις συνέχεια τόσο σοβαρά θέματα?

     • Jimakos avatar
      Jimakos @ ManosK. 01/08/2014 12:09:59

      Αν είςαι δημόσιος λειτουργός να μάθεις να ακούς και να κατανοείς την κριτική των αγρίως φορολογουμενων συμπολιτών σου, που μας αρμέγουν σαν αγελάδες, για να θεωρείς εσύ αυτονόητο οτι μπορείς να πάρεις όσο εφάπαξ θέλεις και χωρίς έλεγχο! Αφού το κερδίσατε το ρουσφετάκι για την ώρα, τι γκρινιάζεις; Σε μερικά χρόνια και δεν είναι τόσο μακριά, που θα βγουν και θα σου ανακοινώσουν οτι θα χρειασθεί νέα ρύθμιση γιατί τα λεφτά δεν υπάρχουν, τι θα πεις τότε; Δεν καταλαβαίνεις οτι δεν λύνουν προβλήματα αλλά τα σπρώχνουν για το μέλλον; Όσον αφορά τους βολευτές και πολιτευτές, κάνουν άγρια ψηφοθηρία και φροντίζουν τα συμφέροντα, πάντα οι ίδιοι, συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων ή συντεχνιών. Ο δε κ. Φαήλος σας, επικαλέστηκε οτι θα του φύγουν οι ψήφοι των στρατιωτικών και θα πάνε όλοι στον Κασιδιάρη! Ποιός πρέπει να νοιώθει ντροπη με τέτοια επιχειρήματα; Δεν έδειξε να ενδιαφέρεται για την ψήφο των ιδιωτικών υπαλλήλων για παράδειγμα, που το ταμείο τους θα δεχθεί τη μεγαλύτερη μείωςη. Άρα τι είναι; Δεν είναι λομπίστας; Όπως και άλλα ταμεία, ετσι και των ενστόλων έχουν πάρει πολλά χρήματα από φόρους σε συναλλαγές πολιτων, οι λεγόμενοι κοινωνικοί πόροι, λεφτά των ελλήνων φορολογουμένων δηλαδη. Έχετε πέσει όλοι πάνω στο πτώμα της Ελλάδας και μοιράζεται τις σάρκες της!

     • regeneration avatar
      regeneration @ Jimakos 01/08/2014 14:34:09

      Αν είσαι ιδιωτικός υπάλληλος σου υπενθυμίζω οτι το φαγοπότι του Χ.Α.Α. πριν 15 χρόνια έγινε από τους εργοδότες σου. Επίσης οι Στρατιωτικοί φορολογούνται ακριβώς γι' αυτά που παίρνουν. Φανερά όλα. Ψάξε αλλού για ευθύνες.

     • Jimakos avatar
      Jimakos @ regeneration 01/08/2014 17:37:27

      Απάντηση με τη μπάλα στην εξέδρα...

     • regeneration avatar
      regeneration @ Jimakos 01/08/2014 22:52:13

      Μείνε σε άλλα θέματα, δεν το' χεις.

     • Jimakos avatar
      Jimakos @ regeneration 02/08/2014 01:44:57

      Δε μας λες να μαθουμε...

     • Adm Nelson avatar
      Adm Nelson @ Jimakos 03/08/2014 10:57:08

      Εσύ άλλη δουλειά από το τρολάρισμα δεν έχεις να κάνεις;

     • Adm Nelson avatar
      Adm Nelson @ Jimakos 03/08/2014 01:18:53

      Όχι κύριε, δεδουλευμένα είναι. Κατάλαβε εσύ και οι όμοιοί σου ότι οι στρατιωτικοί στη ζωή τους έχουν δουλέψει διπλάσιες εργατώρες σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες. Δες τι έγινε στην Τρίπολη με την εκκένωση των Ελλήνων από τη φρεγάτα Σαλαμίς. Πες μου ποιός εργαζόμενος, ιδιωτικός-δημόσιος δουλεύει με τέτοιους ρυθμούς σε τόσο επικίνδυνο περιβάλλον για να πάρει τι; 1200 ευρώ το μήνα; γιατί τόσα παίρνουν οι Υπαξιωματικοί. Η μήπως 1800 που παίρνει ο Διοικητής τους Πλοίαρχος. Άσε λοιπόν το παραμύθι και μάζεψε τη χολή που έχεις αμολήσει για τους Στρατιωτικούς.

 2. Έφεδρος avatar
  Έφεδρος 31/07/2014 15:46:41

  Κοπρίτες καραβανάδες. Μισθοφόροι! Η Ελλάς πεθαίνει καθημερινά και αυτοί τα εφάπαξ...

  • Grigoris avatar
   Grigoris @ Έφεδρος 31/07/2014 19:33:43

   Ντροπή σου... Έχω 37 χρόνια υπηρεσίας γεμάτα αναχαιτίσεις στο Αιγαίο και υπερωριακής απασχόλησης μέχρι τελικής πτώσεως, χωρίς υπερωρίες. Έχω χάσει εννέα συμμαθητές σε ατυχήματα, έχω υποστεί δέκα μεταθέσεις από Κρήτη μέχρι Θεσσαλονίκη, τα παιδιά μου έχουν αλλάξει τέσσερα σχολεία και επιπλέον έχω υποστεί μειώσεις άνω του 55%. Τους όρους λοιπόν "κοπρίτες και καραβανάδες" σου τους επιστρέφω. Επιπλέον θεωρώ υποτιμητικό να απαριθμήσω πτυχία και εκπαιδεύσεις. Προς τι αυτό το μένος ; Ειλικρινά επιθυμώ μια πειστική εξήγηση, που να μου δίνει να καταλάβω ότι όλα αυτά που απαρίθμησα είναι υποδεέστερα αυτών που έχουν προσφέρει άλλες κατηγορίες π.χ ΔΕΚΟ, καθόλα σεβαστές και για αυτό το λόγο εγώ ως...κοπρίτης και καραβανάς πρέπει να υποστώ μεγαλύτερες, έως και διπλάσιες μειώσεις. Πολύ λυπάμαι με τη νοοτροπία ορισμένων.

   • regeneration avatar
    regeneration @ Grigoris 01/08/2014 14:39:22

    Μπράβο σου! Θα σου πουν όμως οτι ήξερες που πήγαινες και άλλες τέτοιες χαριτωμενιές.... Μην ασχολείσαι αν θες τη γνώμη μου.

    • Grigoris avatar
     Grigoris @ regeneration 01/08/2014 18:07:19

     Δίκιο έχεις και πολύ ασχολήθηκα. Αφήνουμε όμως αυτές τις...χαριτωμενιές να επικρατούν και να διαμορφώνουν (θολο)κολτούρες και (θολο)αντιλήψεις με αποτέλεσμα την ηθική κατάπτωση και την απαξία της κοινωνίας μας. Και επειδή υποθέτω τις αντιλογίες, επισημαίνω ότι όλες οι διαμαρτυρίες των νυν και πρώην ενστόλων (άλλος χαριτωμένος όρος και τούτος) κυρίως αφορούν την αξιακή υποβάθμισή τους και κατά συνέπεια την πρωτοφανή, στα χρονικά των Ενόπλων Δυνάμεών μας, παρατηρούμενη πτώση του ηθικού. Οι έχοντες δυνατότητα αξιολόγησης αυτής της κατάστασης, θα κατανοήσουν ακόμη περισσότερα. Οι υπόλοιποι ας ασχοληθούν με την Αλεξίου και τις γνωστές... χαριτωμενιές τους

 3. yellow avatar
  yellow 01/08/2014 10:14:27

  Όπως θα έλεγε πάνω κάτω και η Βούλτεψη ....
  Δηλαδή να μην περικοπούν οι συντάξεις των ενστόλων όταν περικόπονται όλων των υπόλοιπων συνταξιούχων;
  Δεν αποτελεί πρόκληση;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.