#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/09/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βγήκαν και τα μαχαίρια της διαπλοκήςΗ κυβέρνηση βγάζει σε διαγωνισμούς όλα τα «φιλέτα», στα ακίνητα, τον τζόγο, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και ήδη Ελληνικοί και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι ακονίζουν τα μαχαίρια τους για να διεκδικήσουν μερίδιο από την πίτα η οποία σε κάθε περίπτωση είναι χρυσοφόρα και θα καθορίσει τα μελλοντικά επιχειρηματικά τζάκια της χώρας μας.  Επειδή τα παλιά αργοπεθαίνουν βασανιστικά μαζί με το πολιτικό σύστημα που τα εξέθρεψε.

Μέσα σε ένα κλίμα έντονου ανταγωνισμού, ασφαλώς θα υπάρξουν συμμαχίες, λυκοφιλίες, συγκρούσεις άλλοτε φίλων και σήμερα εχθρών.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, φυσικά, μπαίνουν και τα... βαριά πυροβολικά της διαπλοκής, τα Μέσα Ενημέρωσης που ελέγχονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από επιχειρηματίες οι οποίοι κυνηγούν πάντοτε τις κρατικές δουλειές.

Άλλοτε φανερά, άλλοτε παρασκηνιακά, φαίνεται ότι οι βαρόνοι των media άρχισαν έναν πόλεμο που βεβαίως έχει ως βασική αιτία την επικράτηση στις μπίζνες που ανοίγονται.

Ξαφνικά, η εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", μετά τα κουπόνια που έδινε για την Carrefour Μαρινόπουλος, αποφάσισε να δίνει και κουπόνια για φθηνότερα καύσιμα από τη Shell. Κάποιοι το συνδύασαν αυτό με συμφωνία που έχουν κάνει οι ιδιοκτήτες της εφημερίδας με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Καταρχήν, δουλειά της εφημερίδας δεν είναι να δίνει καύσιμα, ψώνια, σώβρακα και σουτιέν και μετά να βγαίνει και να λέει ότι κάνει κοινωνική πολιτική για το φτωχό και δοκιμαζόμενο λαό. Αλλά κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει αφού έτσι λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Από την άλλη, η «ενόχληση» κάποιων για πιθανή συνεργασία με τον Βαρδινογιάννη φαίνεται να κινητοποίησε όσους νομίζουν ότι απειλούνται από μια τέτοια εξέλιξη.

Έτσι, είδαμε σε εφημερίδες όπως τα "Νέα" του κ. Ψυχάρη και το "Έθνος" του κ. Μπόμπολα, αφιερώματα για το πώς φουσκώνουν οι τιμές των καυσίμων και την πληρώνει ο λαός. Τώρα τους έπιασε ο πόνος, βέβαια, αλλά στους διαπλεκόμενους πόλεμους τα πάντα πρέπει να περιμένει κανείς. Οι... κακές γλώσσες λένε ότι οι σύμμαχοι στο Mega συγκρούονται για τις δουλειές που έρχονται και γι' αυτό και η έμμεση επίθεση στον κ. Βαρδινογιάννη και το "Πρώτο Θέμα". Μάλιστα, η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της έχει αναρτήσει κείμενο στο οποίο αναφέρει ότι κάποιοι εκβιάζουν για να μη δοθούν φθηνά καύσιμα.  Το κείμενο θεωρείται απάντηση σε σχετικό δημοσίευμα στο "Βήμα" (βλ "Ακρίδες"). Και η μάχη θα συνεχιστεί μέχρις εσχάτων.

Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις όπου η διαπλοκή ακονίζει τα μαχαίρια της για να πάρει θέση στη νέα τάξη πραγμάτων. Παραδείγματος χάριν κ. Ψυχάρης στο Βήμα εκθειάζει την Alpha Bank που κατακεραύνωσε την τρόικα για την πολιτική της. Θα μέναμε έκπληκτοι με τη στάση αυτή των πιο μνημονιακών μέσων του τόπου, αν δε γνωρίζαμε ότι το Συγκρότημα φέρεται να πήρε 25 εκατ. ευρώ δάνειο από την Alpha. Σύμπτωση; Δε νομίζω;. Αλλά δάνειο πήρε και ο κ. Αλαφούζος για να μην μείνει κανείς παραπονεμένος μετά την μεταβίβαση της "Αγροτικής" στην "Πειραιώς" και τους μετόχους της.

Στο παρασκήνιο, στο μεταξύ, κινούνται δυναμικά κι άλλοι επιχειρηματίες όπως ο κ. Περιστέρης της ΓΕΚ, ο κ. Μυτιληναίος, ο κ. Κόκκαλης και ο κ. Μαρινάκης του "Ολυμπιακού", που μέσω του σαϊτ "Παραπολίτικα" κάνει αυτές τις ημέρες την είσοδό του στον Τύπο με την έκδοση εβδομαδιαίας εφημερίδας, ενώ θα ακολουθήσουν όπως λέγεται και άλλες κινήσεις του στον χώρο των ΜΜΕ.

Όλα αυτά μέσα σε έναν απίθανο πόλεμο παρασκηνίου μέσα τις εφημερίδες και το διαδίκτυο που καθημερινά ανεβάζει ή κατεβάζει επιχειρηματίες και εταιρείες.

Είναι βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε πολλά πράγματα στον τομέα της διαπλοκής και θα χυθεί πολύ αίμα μέχρι την τελική επικράτηση, γεγονός που, δυστυχώς, θα επηρεάσει άμεσα και την τύχη της σημερινής κυβέρνησης.

Το λέμε αυτό επειδή μέχρι στιγμής βλέπουμε (έκπληκτοι είναι αλήθεια) όλο σχεδόν το διαπλεκόμενο σύστημα επιχειρηματιών - ΜΜΕ να στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά. Όχι επειδή ...αγάπησαν ξαφνικά τον Σαμαρά ή ανακάλυψαν τα αδιαμφισβήτητα προσόντα του που τόσο καιρό αγνοούσαν. Αλλά μάλλον επειδή βρίσκονται όλοι οικονομικά στο χείλος του γκρεμού και γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση είναι η τελευταία ελπίδα σωτηρίας.

Και το μεγάλο ερώτημα για τον Α. Σαμαρά είναι το εξής: Θα περιορισθεί σε ένα παιχνίδι ισορροπιών σαν κι αυτό που παίζεται σήμερα, που αναγκαστικά οδηγεί στην διάσωση του σημερινού "συστήματος"; Ή θα τολμήσει να αποσαθρώσει τελείως το σύστημα της διαπλοκής και να βάλει νέους και διαφανείς κανόνες στο παιχνίδι ώστε να ανδρωθεί ένα νέο και υγιές επιχειρηματικό σύστημα που δεν θα εξαρτάται από το κράτος για να επιβιώσει;

Θεωρούμε ότι από την απάντηση θα κριθεί και το μέλλον του ως πολιτικού ηγέτη. Διότι είναι βέβαιο ότι στην πρώτη περίπτωση, όταν δηλαδή διασωθούν οι κατατρομαγμένοι σήμερα διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες, θα φροντίσουν να απαλλαγούν και από τον ίδιο, επειδή ποτέ δεν τον πήγαιναν και ποτέ δεν θα τον πάνε. Άλλωστε τα σενάρια για τεχνοκράτη πρωθυπουργό δεν έχουν εγκαταλειφθεί ποτέ. Ενώ στην δεύτερη περίπτωση θα αναδειχθεί στον αδιαμφισβήτητο άρχοντα του παιχνιδιού και σε πραγματικό αναμορφωτή της Ελλάδας.

Επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι το "μαζί τα φάγαμε" του Πάγκαλου αφορούσε κυρίως τους πολιτικούς και τους μεγαλοεπιχειρηματίες.  Αυτοί τα έφαγαν και την πληρώνουμε εμείς.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 14/09/2012 09:20:10

  Για να μην έχει κάνει μέχρι τώρα θεαματικές κινήσεις ο Σαμαράς (εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο, πώληση αδειών δημοσίων συχνοτήτων, κανόνες πάταξης διαπλοκής με διαφάνεια στα δημόσια έργα και προμήθειες) σημαίνει ότι η οικονομία είναι τόσο χάλια που προέχει να πάρουμε τη δόση του Νοεμβρίου και να μην χρεοκοπήσουμε. Μετά θα πιάσει τα θέματα αυτά αφού τα έχει υποσχεθεί και είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί ένα αίσθημα δικαίου στην κοινωνία ώστε να αντέξει τη δύσκολη συγκυρία και να νιώθει ότι οι θυσίες της πιάνουν τόπο. Αν δεν το κάνει θα πέσει. Έτσι απλά.

 2. Νικος avatar
  Νικος 14/09/2012 11:26:14

  Τα παλιά τζακια αργοπεθαίνουν βασανιστικά μαζί με το πολιτικό σύστημα που τα εξέθρεψε.Απο που προκειπτει το γεγονος οτι το πολιτικο συστημα που εξεθρεψε τη διαπλοκη επαψε να υπαρχει ή αλλαξε τακτικη;Ποιοι επαιξαν προεκλογικα με τη τρομοκρατηση του λαου για τυχον ψηφιση κομματων εκτος μνημονιου;Ποιος εγγυαται οτι θα υπαρξουν διαγωνισμοι για τις αποκρατηκοποιησεις και δεν θα εμφανιστουν φαινομενα 2004 με αμεσες αναθεσεις για να προλαβουμε τις προθεσμιες της τροικα και των δανειστων;Το αμαρτωλο παρελθον τους θα τους ακολουθει και θα χρειαστει εκ των βαρθρων αλλαγη του πολιτικου προσωπικου για να αρχισει αποκτα ο λαος εμπιστοσυνη.

 3. Μαθηματικός avatar
  Μαθηματικός 14/09/2012 11:54:32

  Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, δυστυχώς.
  Τα κατορθώματα του Πολύδωρα, του Τραγάκη κ.α. (βλέπε διορισμένο συγγενολόι) και η ΜΗ αναδρομική εκδίωξή τους (των συγγενών τους) από τις θέσεις που κατέλαβαν (ενώ εμείς πληρώνουμε ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ τα κέρατά μας), είναι (φοβάμαι) η καλύτερη απόδειξη ότι ΤΙΠΟΤΑ δεν αλλάζει σε αυτό τον τόπο...

 4. goukmouk avatar
  goukmouk 14/09/2012 13:12:32

  Αν δεν κάνω λάθος το Πρωτο Θέμα είναι πια ιδιοκτησίας Μπόμπολα

 5. alex23 avatar
  alex23 14/09/2012 14:55:42

  α. δεν θα ηταν ασχημο να μεινουν σε ελληνικα χερια καποια απο τα κρατικα κομματια που βγαινουν στην αγορα, αρκει να ειναι αξια χερια

  β. η διαπλοκη θα βρει τον τροπο να τα μοιρασει μεταξυ της πριν στραφει εναντιον της κυβερνησης για να την εκβιασει..αυτα που γινονται τωρα ειναι προειδοποιητικες βολες εκατερωθεν των διαπλεκομενων και θα οδηγησει σε ενα εσωτερικο μοιρασμα των τομεων που ο καθενας θα κυνηγησει

  γ. η καθε κυβερνηση εχει σαν μοχλο την νομιμοτητα και την οικονομικη ισχυ της για να αποφυγει πιθανους εκβιασμους..αν επιθυμει να τους χρησιμοποιησει ειναι αλλο θεμα, η προιστορια εδειξε ομως οτι οποτε το εκανε, η κεφαλη της και ο περιγυρος τους δεχτηκε ανελεητο πολεμο απο την διαπλοκη με τεραστιο πολιτικο κοστος

  επειδη ομως σημερα οι συνθηκες ειναι ειδικες, η διαπλοκη για να πετυχει μεγαλες νικες πρεπει να εχει 3 οκ
  ενα απο την 3μερη συμπολιτευση
  ενα απο το εξωτερικο, μιας και στα μεγαλα εργα θα παει σαν συμμετεχων σε καποιο σχημα
  και ενα απο την αντιπολιτευση και ειδικα το συριζα..θα περιμενω να δω το επομενο διαστημα για ποιους και πως ο συριζα θα κανει ανακοινωσεις για εργολαβους και διαπλοκες και ποια μεσα θα γινουν πολυ φιλικα μαζι του για να κερδισουν την σιωπη του

 6. Karenin avatar
  Karenin 14/09/2012 15:29:48

  Είναι οι έλληνες ολιγάρχες, που εκτός απο οικονομική εξουσία θέλουν και την πολιτική. Ο Πουτιν όταν αποφάσισε να κυβερνήσει πραγματικά την χώρα, απο αυτό το συνάφι, άλλοι βρέθηκαν φυλακή και άλλοι για μόνιμες διακοπές σε Ισραήλ και Λονδίνο.

 7. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 14/09/2012 17:08:54

  ...Mακάρι να τολμήσει ο κ. Α.Σαμαράς τις μετωπικές συγκρούσεις και τη ρήξη με ότι φθαρμένο και σαθρό. Η γενναία και ξεκάθαρη αντιμετώπιση των μεγαλονταβατζήδων-συνεργών του συστήματος που καταλήστεψαν τη χώρα, θα είναι κι η επισφράγιση της διαφορετικότητάς του, σε αντίθεση με τους αχρείους Πρωθυπουργούς-υπαλληλίσκους της διαπλοκής, προκατόχους του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.