Βασικός στόχος του Σαμαρά η αποχώρηση του ΔΝΤ
21/06/2014 16:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βασικός στόχος του Σαμαρά η αποχώρηση του ΔΝΤ

Αυτό μπορεί να είναι το βασικό πολιτικό όπλο του Αντώνη Σαμαρά για να πάει σε πρόωρες εκλογές και να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.

Με τελικό στόχο την έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα κινηθεί το επόμενο διάστημα o Αντώνης Σαμαράς που επεξεργάζεται ένα σχέδιο σταδιακής απεξάρτησης της χώρας από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ειδικά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον κυριαρχεί η άποψη της μεθοδευμένης, στοχευμένης και συγκρατημένης εξόδου στις αγορές, αν και τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη, όπου η έδρα του ΔΝΤ, είναι ότι δεν ήρθε η ώρα να ξεφύγει η Ελλάδα από τη μέγκενη των μνημονίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ευρωπαίοι θεσμικοί παράγοντες βλέπουν με καλό μάτι την παραμονή του ΔΝΤ στην Ευρώπη, αλλά το αντίθετο.

Οι πιστωτές δεν θέλουν σε καμία περίπτωση η χώρα να αποκτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία και ως εκ τούτου σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, ναι μεν βλέπουν θετικά την προοπτική της απεμπλοκής του ΔΝΤ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα έχουν ρόλο. Ο μόνιμος μηχανισμός εποπτείας είναι δεδομένος, αλλά είναι διαφορετικό να μπορεί να διαπραγματευθεί ο Σαμαράς με τους ευρωπαίους και να μην μπει σε συζήτηση με το ΔΝΤ.

Στην Καγκελαρία ξέρουν πολύ καλά ότι για να φύγει το ΔΝΤ οριστικά από την Ευρώπη, τις πύλες της οποίας πέρασε με την καταστροφική απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να βάλει τη χώρα στο μνημόνιο, πρέπει να απεμπλακεί οριστικά από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ήδη έχει αποχωρήσει από Ιρλανδία και Πορτογαλία.

 Πολλά θα εξαρτηθούν από το μελλοντικό σχέδιο του Πρωθυπουργού για έξοδο στις αγορές, το οποίο όπως φάνηκε το στηρίζει και ο Κινέζος ομόλογός του Λι Κετσιάνγκ που το είπε και δημόσια.

Το κρίσιμο επίσης στοιχείο είναι τι θα γίνει και με την διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία μπορεί να σηματοδοτήσει την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Εάν γίνει αυτό, τότε θα σηματοδοτήσει και την πλήρη απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα» με ότι αυτό συνεπάγεται από πολλές πλευρές.

Εάν προχωρήσουν όλα κατ’ ευχήν, αυτό μπορεί να είναι το βασικό πολιτικό όπλο του Αντώνη Σαμαρά για να πάει σε πρόωρες εκλογές και να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η Κομισιόν και η ΕΚΤ, αν και θεωρούν πως ο ρόλος του ΔΝΤ ως «θεματοφύλακα» των προγραμμάτων διάσωσης έχει πλέον εκλείψει, ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως δεν έχει έλθει ακόμη ο χρόνος απεμπλοκής του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Στελέχη των Βρυξελλών υποστηρίζουν μάλιστα πως μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων διάσωσης της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, η παρουσία του Ταμείου στην ευρωζώνη λειτουργεί μάλλον αποσταθεροποιητικά.

Η παρεμβατικότητα του ΔΝΤ στα πράγματα της ευρωζώνης «ενοχλεί» πλέον τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη που επιζητούν τρόπους σταδιακής υποβάθμισης του ρόλου του Ταμείου. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει το ΔΝΤ να απεμπλακεί οριστικά από το ελληνικό πρόγραμμα.

Βασικό πρόβλημα -αλλά όχι το μόνο- είναι το πώς θα καλυφθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα που για το διάστημα Σεπτεμβρίου 2014 - Φεβρουαρίου 2016 ανέρχεται σε 16 δισ. ευρώ.

Μάρκος Αυρήλιος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sender avatar
  sender 21/06/2014 16:41:09

  Κ.Σαμαρά,αδημονούμε για ένα μεγάλο Μπράβο!

 2. NikosP avatar
  NikosP 21/06/2014 17:11:39

  Στην καλύτερη περίπτωση που θα κερδίσει η ΝΔ το ΣΥΡΙΖΑ ο μόνος πραγματικά κερδισμένος θα ειναι το ποταμι που θα μπει στη θεση της ΔΗΜαΡ. Πάντα με τον κίνδυνο η ΝΔ να έρθει δευτερη η να κατέβει ενα νέο κόμμα τύπου ´μαρινακή´ το οποίο με ανεξέλεγκτη πορεία σε τοπικό επίπεδο θα συνθλίψει όλους τους παλαιόκομματικούς τύπου μιχαλολιακου και τελικά θα κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στη ΝΔ.

  • Decimus Maximus avatar
   Decimus Maximus @ NikosP 21/06/2014 17:28:07

   Αρες μαρες κουταμαρες,έλεος κάνει και ζέστη

 3. warrior avatar
  warrior 21/06/2014 17:14:04

  Πώς θα καλυφθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα που για το διάστημα Σεπτεμβρίου 2014 - Φεβρουαρίου 2016 ανέρχεται σε 16 δισ. ευρώ; Θα κάνουμε κάτι πρωτότυπο. Θα φορολογήσουμε τους ελεύθερους επαγγελματίες με φόρο 65% και προκαταβολή φόρου 60%, θα μειώσουμε μισθούς και συντάξεις 80% και θα κόψουμε τα επιδόματα ανεργίας, πολυτέκνων και αναπηρίας. Τέλειο δεν ακούγεται;

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ warrior 21/06/2014 21:41:16

   Μη τους δίνεις ιδέεες!

  • μελιτίνη avatar
   μελιτίνη @ warrior 22/06/2014 09:29:23

   Οτι πουν οι Βρυξέλλες... Εδώ πλέον διορίζουν απροκάλυπτα τους υπαλλήλους τους, άλλοτε στο υπουργικό συμβούλιο, λέγε με no free meal, ή ακόμη και δικούς τους έμπιστους, όπως τον γάλλο που ετοιμάζουν για την θέση του Θεοχάρη... Πως τολμάς να αντιμιλάς στις διαταγές του κατακτητή;;

 4. Ιδιώτης avatar
  Ιδιώτης 21/06/2014 17:31:14

  Όχι πως δεν θα ήταν προς την σωστή κατεύθυνση μια προσπάθεια για απεμπλοκή από το ΔΝΤ, όμως μη ξεχνάμε πως τα επαχθέστερα και καταστροφικότερα "μέτρα" ήταν και είναι γερμανικής (ευρωπαϊκής) εμπνεύσεως.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ιδιώτης 22/06/2014 18:18:40

   Λάθος μέγα! Τόμσεν και τέλος! Απλά οι Γερμανοί και λοιποί βόρειοι έτσι κι αλλιώς έχουν κόμπλεξ μαζί μας και με τις βλακείες του ΓΑΠ τσαντίστηκαν και συμφωνούσαν με το ΔΝΤ. Πάντα ο Τόμσεν ήταν ο σκληρός και ανυποχώρητος. Για αυτό ο Σαμαράς έπαψε να δέχεται την τρόικα στο Μαξίμου.

 5. ACP avatar
  ACP 21/06/2014 17:43:48

  Εκ πρώτης όψεως φαίνεται μια λογική συνέχεια αν αυτό είναι επιλογή περισσότερο γεωστρατηγική παρά οικονομική. Από την εποχή Σημίτη που μπήκαμε στην ΟΝΕ και εσχάτως με τις επιλογές "σημιτικών" ΥΠΟΙΚ φαίνεται ανάμεσα στο θείο Σαμ και την αρκούδα να διαλέγουμε τη μέση λύση που είναι το γερμανικό άρμα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο θέιος Σαμ έχει - ακόμα - τη δύναμη να γονατίσει την Ευρώπη απλά διότι όποτε θέλει κόβει λεφτά ενώ οι Γερμανοί βγάζουν σπυριά όταν ακούν πχ ευρωομολογο. Αν αυτό είναι συντεταγμένη και συμφωνημένη επιλογή με την αποδοχή της Γερμανίας τότε στέκει. Όμως η λογική λέει οτι η Γερμανία πάντα θέλει την εμπλοκή των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά γιατί γνωρίζει πόσο λεπτές ισορροπίες υπάρχουν (δολάρριο-ευρώ) και είναι πάντα καλύτερο να γίνεται η δουλειά τους (πλεονάσματα) χωρίς να φταίνε μόνο αυτοί αλλά οι κακές ΗΠΑ που αποτελούν εξάλλου και τον ευεργέτη της Γερμανίας ώστε να φτάσει αυτή εδώ που έφτασε.

  • MCA avatar
   MCA @ ACP 21/06/2014 22:47:38

   Η ανύπαρκτη στρατιωτικά Γερμανία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και επομένως διατήρησης της κυριαρχίας των ΗΠΑ επί της Ευρώπης.

 6. παπαδοπουλος ηλίας avatar
  παπαδοπουλος ηλίας 21/06/2014 17:50:22

  Ωχ! ακόμα κρατάει η μαστούρα από το κινέζικο όπιο!!

 7. tryphon avatar
  tryphon 21/06/2014 18:41:44

  Καλά σοβαρά τώρα το πρόβλημα ειναι το ΔΝΤ ή η γερμανική μπότα; Το ΔΝΤ απο την αρχή ζητούσε γενναίο κούρεμα ως μοναδική λύση για την βιωσιμότητα του χρέους. Ενώ οι Γερμανοί θέλουν να δανειζόμαστε απο τις αγορές με την εγγύηση της ΕΚΤ και να μείνουμε μόνιμα σε κατάσταση χρεοκοπίας μέχρι να μην ανήκει ούτε παγκάκι στο ελληνικό δημόσια και όλοι οι έλληνες να γίνουμε ένοικοι στα ίδια μας τα σπίτια.

 8. roadrunner avatar
  roadrunner 21/06/2014 23:34:57

  Θα είναι μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, η αποχώρηση του ΔΝΤ από τη χώρα μας ! Μακάρι να γίνει πραγματικότητα και να έχει μόνο θετικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία (εκτός από την οικονομία).

 9. babis avatar
  babis 22/06/2014 00:50:30

  ΑΚΟΥΩ ΚΑΤΙ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΓΝΩΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΝΤ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΙ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ.ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΟΝΤΗ ΜΝΗΜΗ ΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΟΙ ΔΑΝΙΣΤΕΣ ΕΛΕΓΑΝ ΣΤΟΝ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΕΤΡΑ ΠΧ 2 ΔΙΣ ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΤΖΕΦΡΥ ΝΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΡΧΟΤΑΝ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΕΛΑΜΕ ΞΑΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΓΕΓΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΚΟΨΑΤΕ ΤΑ 2 ΔΙΣ ΟΧΙ ΛΕΓΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕ ΤΟ ΨΕΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Ο ΣΑΜΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΝΠΙΔ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΝΤΑΒΑΤΖΗΛΙΚΗ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΑΚΟΜΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΙΜΟΥ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΕΞΟΔΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΕΙ.ΚΑΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ο ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ ΕΛΑΒΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ ΑΠΟ 56 ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΙΣ 84 ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ.ΜΠΑΧΑΛΟ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΩ ΠΕΠΕΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΣΟΒΑΡΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΠΟΤΕ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΥΡΙΟΙ

 10. pepe avatar
  pepe 22/06/2014 13:59:09

  Καλά πλάκα μας κάνουνε ; το ΔΝΤ δεν είναι που θέλει κούρεμα; αντί να τους χρησιμοποιήσουμε για πετύχουμε κάτι τους πετάμε έξω ;;;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ pepe 22/06/2014 18:20:31

   Το ΔΝΤ ζητάει ότι θέλει. Δεν υπάρχει όμως ΚΑΜΙΑ περίπτωση τα κοινοβούλια τόσων χωρών να δεχθούν κούρεμα. Γκε-γκε; Παίρνεις ότι καλύτερο και ΕΦΙΚΤΟ λοιπόν!

 11. Βασιλική Κ. Σ. avatar
  Βασιλική Κ. Σ. 22/06/2014 14:45:17

  Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο (στενό και ευρύτερο) θα ψηφίσουν σύριζα φύγει δεν φύγει το ΔΝΤ. Ιδιαιτέρως εκείνοι που δουλεύουν στα ΝΠΙΔ και έχουν την αντίληψη πως το κράτος είναι μια γελάδα να την αρμέγεις εσαεί... (μήπως επιτέλους οι μισθοί τους να εξομοιωθούν με τους μισθούς του στενού δημοσίου; είναι δυνατόν ο αρχηγός γεεθα να πληρώνεται με λιγότερα χρήματα απ΄ όσα ο επιμελητής β΄ στο ωνάσειο πχ;) Οι υπόλοιποι οι εκτός δημοσίου θα εκτιμήσουμε την αποχώρηση του ΔΝΤ. Αρκεί να συνεχίσει η δύϊκα΄που θα μείνει να συνεχίζει να απαιτεί από τους πολιτικούς μας να εφαρμόσουν αυτά που οι ίδιοι θα έπρεπε να είχαν κάνει, εάν αγαπούσαν και εκτιμούσαν τον λαό τους.. πχ ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μισθολόγιο αντίστοιχο των σπουδών/προσόντων/θέσεων ευθύνης κλπ. Πολύ αμφιβάλλω όμως για το αν ο συγκεκριμένος στόχος και η επίτευξή του θα έχει και την δέουσα επικοινωνιακή διαχείριση από την νυν κυβέρνηση. Δεν αρκεί ο Σαμαράς πλέον! για τα δύσκολα ήρκεσε, για να μην γκρεμοτσακιστούμε δηλαδή, τώρα που είναι η ανηφόρα χρειάζεται ομάδα ψυχωμένη, και δεν την βλέπουμε....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.