#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/10/2012 22:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βαρόμετρο της Public Issue: η Κυβέρνηση αντέχει, η κοινωνία όχιΕνδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάζει το Βαρόμετρο της Public Issue για τον μήνα Οκτώβριο.  Η πανελλαδική ποιοτική τηλεφωνική έρευνα έχει δείγμα άνω των 1000 πολιτών και ακολούθησε τη μέθοδο του δομημένου ερωτηματολογίου.

Το 83% των πολιτών πιστεύουν ότι τα νέα μέτρα θα περάσουν και ίσως αυτή η εδραιωμένη άποψη να εξηγεί και την περιορισμένη συμμετοχή στις τελευταίες διαδηλώσεις.

Η οργή και η αγανάκτηση πάντως των πολιτών συνεχίζει να αυξάνεται (23% το Σεπτέμβριο – 28% τον Οκτώβριο), μαζί με συναισθήματα  λύπης, ντροπής και στενοχώριας.

Το 80% να θεωρεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος δρόμο, το 72% τάσσεται κατά του Μνημονίου και το ίδιο περίπου ποσοστό (72%) δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολία με τα εισοδήματά του ενώ το 25% «τα καταφέρνει». Τον Ιούνιο κατά του Μνημονίου τασσόταν το 61%.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς διευρύνει το προβάδισμα στο ερώτημα του «καταλληλότερου πρωθυπουργού»με 43% κερδίζοντας δηλαδή τρεις μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη μέτρηση του Σεπτεμβρίου. Οξύμωρο το γεγονός μέσα στην κρίση, τον καταιγισμό των μέτρων και την αυξανόμενη οργή.

Ενδεχομένως αποτελεί μια προσωπική δικαίωση του Πρωθυπουργού,  καθώς η κοινή γνώμη διαβλέπει, ότι μέσα στα τεράστια προβλήματα, κάνει ότι μπορεί.

Ποσοστό 28% στην καταλληλότητα συγκεντρώνει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είδε το ποσοστό αυτό να μειώνεται κατά μία μονάδα εν συγκρίνει με τον Σεπτέμβριο.

Στη δημοφιλία  των  πολιτικών αρχηγών ο Φώτης Κουβέλης είναι ο μόνος που ισοσκελίζει τις θετικές με τις αρνητικές γνώμες, Σαμαράς και Τσίπρας κινούνται περί το 40%, ενώ λιγότερο δημοφιλείς είναι ο Ε. Βενιζέλος και ο Μιχαλολιάκος με θετικές γνώμες περί το 20%.

Όσον αφορά την παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά με 15 μονάδες από την Νέα Δημοκρατία, συγκεντρώνοντας 48% έναντι 33% της ΝΔ.

Πάντως οι πολίτες εμφανίζονται να πιστεύουν πως κανένα από τα δύο αυτά κόμματα δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση.Το 32% των πολιτών θεωρεί καταλληλότερη μία συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ,  το 22% μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το 40% καμία από τις δύο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης με 33% και ακολουθούν: Ανεξάρτητοι Έλληνες με 15% και η Χρυσή Αυγή με 14%.Όλα τα πολιτικά κόμματα χάνουν σε δημοτικότητα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εκτός από το ΚΚΕ που παίρνει μι μονάδα.

Στο Βαρόμετρο φαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή βλέπει τη δημοτικότητά της να ανεβαίνει κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τις τελευταίες εκλογές, ενώ παράλληλα φαίνεται να προσανατολίζονται σε αυτήν άτομα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και άνεργοι.

Αναφορικά με την θητεία της κυβέρνησης το 70% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα πάμε σε πρόωρες εκλογές ενώ μόλις το 21% θεωρεί πως θα εξαντληθεί η τετραετία..

Συμπερασματικά, έχουν ιδιαίτερη αξία των εξής: Η ΔΗΜΑΡ παρά το γεγονός ότι είναι το κόμμα της συγκυβέρνησης που βρίσκεται θεωρητικά  πιο μακριά από τις προγραμματικές της θέσεις εξακολουθεί να είναι το δημοφιλέστερο κόμμα της Βουλής και ο Φώτης Κουβέλης να έχει συγκεντρώνει πολλές θετικές γνώμες .Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι το εκλογικό σώμα επιβραβεύει τον ρεαλισμό του κόμματος της ΔημΑρ, αλλά και τα σημεία της διαπραγμάτευσης στα οποία έχει επιμείνει. Σαφώς ρόλο διαδραματίζει και η παρουσία του αρχηγού της, που εμπνέει όπως όλα δείχνουν σεβασμό και σοβαρότητα, αν και οι πολίτες δεν τον εμπιστεύονται για πρωθυπουργό (9%)

Ο Αντώνης Σαμαράς βγαίνει επίσης προσωπικά αλώβητος παρά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνει και τις αντιφάσεις σε σχέση με τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός καθώς πολλά κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ έχουν επιδείξει εμφανείς αδυναμίες στην άσκηση των καθηκόντων τους. Πιθανόν ο Πρωθυπουργός να πιστώνεται  την έως τώρα επιτυχή διαχείριση των λεπτών ισορροπιών της τριμερούς διακυβέρνησης, αλλά και την αλλαγή της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Αυτός που πραγματικά καταβαραθρώνεται είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος που βλέπει τη δημοτικότητά του να είναι πλέον στο 20% και την καταλληλότητά του μονοψήφια (στο 7%). Δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, καθώς ακόμη βγαίνουν στην επιφάνεια πολλά από τα πεπραγμένα της αμιγούς διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (2009-2011) με χαρακτηριστικότερη ίσως την ιστορία με το στικάκι. Το σίριαλ του εξελίσσεται γύρω από το ζήτημα, ανέδειξε όλες τις παθογένειας των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Αλλά και σε προσωπικό επίπεδο ο κ. Ε. Βενιζέλος δείχνει να μην μπορεί να συγκρατήσει ούτε  τις αποσχιστικές τάσεις των στελεχών του, αλλά ούτε και τον εναπομείναντα σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του κόμματος.

Μ.Ο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 12/10/2012 22:09:03

  Νὰ σημειωθεῖ ὅτι τὸ «Βαρόμετρο» παραθέτει τὸ τί θὰ ψήφιζαν οἱ ψηφοφόροι, ὑπὸ τὴν αἵρεση ὅτι θὰ παραμείνουν στὴν Ἑλλάδα ἢ ζωντανοὶ μέχρι τὴν ἑπόμενη ἐκλογικὴ ἀναμέτρηση.

 2. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 12/10/2012 22:21:34

  Η κοινωνία έχει διαλυθεί και αργοσβήνει.Το βλέπουμε και το βιώνουμε πολύ έντονα πια.Και κάτι ακόμη:Η μεγαλύτερη δημοσκόπηση είναι ο περίγυρος μας,μικρός-μεγάλος δεν έχει σημασία.Όταν βλέπουμε ανθρώπους,αξιοπρεπείς,μετρημένους και άψογους σε όλα,να υποφέρουν,να βουλιάζουν και να πυρπολούνται οικονομικά,τότε η ελληνική κοινωνία βαδίζει,ολοταχώς,σε ανυπολόγιστη καταστροφή......

 3. βαγόνι avatar
  βαγόνι 12/10/2012 22:35:10

  Αυτή τη στιγμή,έλάχιστο ενδιαφέρον έχει η επι μέρους κατανομή των
  προτιμήσεων...το δίλημμα υπάρχει ανάμεσα στην πεπατημένη και τον
  τυχοδιωκτισμό...θα μπορούσε να υπάρξει και η απροσδόκητη ευφυής
  λύση,δεν είναι εύκολο...η ουσία αυτής της πράξης μοιάζει σκιές και
  μάχη με σκιές...υποπτεύομαι ότι ωριμάζουμε με το πιστόλι στον κρόταφο!

 4. ΙΩΑΝΝΗΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ 13/10/2012 00:17:58

  Πρόκειται για φοβερή δημοσκόπηση . Ικανοποιεί και την ΝΔ λόγω Σαμαρά και την ΔΗΜΑΡ λόγω Κουβέλη και τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω παράσταση νίκης . Ο δε Βενιζέλος είναι φανερό ότι τελειώνει πολιτικά .

 5. ano-kato avatar
  ano-kato 13/10/2012 02:28:02

  Αυτό είναι το ζητούμενο.Να αντέχει η κυβέρνηση.Η κοινωνία πρόβλημα της αν αντέχει η όχι.

 6. ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ avatar
  ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ 13/10/2012 08:27:22

  To ερώτημα είναι αν θα αντέξει η κυβέρνηση, ώστε να συνεχίσει να εκτελεί τις εντολές της τρόϊκας, που ωθούν στα όριά της την κοινωνία;;; Και ποιόν ακριβώς εξυπηρετεί αυτή η ...αντοχή; Όσο για τον κ. Α.Σαμαρά, έστω και υποχρεωτικά λειτουργώντας περιορισμένος στο μίνιμουμ, φυσικό είναι να πείθει (τους μη απεγνωσμένους), οτι προσπαθεί να σώσει ότι σώζεται και να εκτιμάται θετικά. Εκείνο όμως το μέρος της κοινωνίας που έχει περάσει στην πλευρά της απελπισίας, θα συνεχίσει να συντάσσεται με τη Χ.Α κι όσο δε φαίνεται φως στο λασπωμένο μονοπάτι μας, το ποσοστό της θα μεγαλώνει.

 7. mx avatar
  mx 13/10/2012 11:56:34

  ..η σακούλα της κυρίας γράφει χάρος...

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/10/2012 12:29:17

  Φυσιολογικά και αναμενόμενα όλα τα συμπεράσματα, από τον γράφοντα.
  Αποτύπωση ενός 'βαρομετρικού χαμηλού" και ταυτόχρονα, μια ακόμη ένδειξη ότι η "σοφία του λαού" ενίοτε εκδηλώνεται σαφέστατα.
  Η λεγόμενη κοινή γνώμη, είναι ένα "παράξενο ζώο":
  “Η κοινωνία πάντοτε είχε την ικανότητα να με εκπλήττει: Άλλοτε εμφανίζεται σαν ένα υπναλέο, ψωραλέο και κακοήθες τέρας που δεν μπορεί ούτε κάν να αυτοεξυπηρετηθεί, άλλοτε παρουσιάζει απρόβλεπτες και ξαφνικές υπέροχες εξάρσεις ευφυίας, ανανέωσης και καλοσύνης” (Χάνς Μάγκνους Έντσενσμπέργκερ).
  Χάρις στους ανθρώπους, ευτυχώς το μέλλον είναι πάντοτε ανοιχτό.

 9. Geros avatar
  Geros 13/10/2012 14:37:40

  Το κομμάτι της έρευνας που αφορά την Χρυσή Αυγή λέγεται και αυτό βαρόμετρο ή βλακόμετρο?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.