Βαρουφάκης: Δεν θα σκίσουμε τα μνημόνια
09/02/2015 17:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βαρουφάκης: Δεν θα σκίσουμε τα μνημόνια

Πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι «να σκίσουμε τα μνημόνια» αρκεί όπως είπε «και η άλλη πλευρά να σεβαστεί την εντολή που μας έδωσε ο λαός την 25η Ιανουαρίου».

Τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, τις θέσεις της κυβέρνησης και τις απαιτήσεις των εταίρων περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια στη Βουλή ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης αντί – όπως είπε – να παρουσιάσει τον τεταρτοετή προγραμματισμό του. Ο υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με το 70% των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το τρέχον μνημόνιο αλλά έχει κάθετη αντίρρηση με το υπόλοιπο 30%.

Ο περιβόητος προγραμματισμός τετραετίας δεν παρουσιάστηκε και πάλι. Οι κακόβουλοι λένε πως δεν υπάρχει καν.

Προεκλογικά έπρεπε να λεχθεί αυτό με το 70-30. Θα είχε τεράστια απήχηση στις μάζες.

Πρόσθεσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι «να σκίσουμε τα μνημόνια» αρκεί όπως είπε «και η άλλη πλευρά να σεβαστεί την εντολή που μας έδωσε ο λαός την 25η Ιανουαρίου».

Θα το ξεσκίσουμε έτσι και δεν σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών. Τώρα, γιατί θα πρέπει να τους νοιάζει ποιος κυβερνά και όχι αν θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους στο σύνολο τους, είναι ένα ερώτημα.

«Το φάρμακο είναι καταστροφικό» είπε ο κ. Βαρουφάκης αναφορικά με το Μνημόνιο εξηγώντας πως αν ήταν «πικρό» αλλά «θεραπευτικό» ο ίδιος θα συναινούσε στην συνέχιση της «θεραπείας». Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση αντί να πάρει τον εύκολο δρόμο της συμφωνίας ζητά διάλογο προκειμένου να υπάρξει «συμφωνία – γέφυρα» μεταξύ μνημονίου και νέου προγράμματος. Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι «η δέσμευση που έχουμε για το τρέχον πρόγραμμα είναι σεβαστή. Υπάρχει όμως και νέα λαϊκή εντολή για αμφισβήτηση του προγράμματος και αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή. Πώς παντρεύονται όμως αυτές οι δύο λογικές; Δική μας πρόταση είναι ότι δεν θα σκίσουμε το πρόγραμμα όμως ούτε εσείς θα απαιτήσετε την τυφλή εφαρμογή του σαν να μην υπάρχουν εκλογές. Όπως κάνουν όλοι οι εταίροι. Να γίνει γέφυρα για να οδηγηθούμε σε διάλογο για νέα επωφελή συμφωνία. Γέφυρα μεταξύ του μνημονίου και της νέας συμφωνίας».

Οι γέφυρες έπεσαν, θα πάμε κολυμπώντας. Κι αν μας παρασύρει το ρεύμα, θα πάμε λεβέντικα. Υπέρ βωμών, μαρξισμών και εστιών.

Ο υπουργός των Οικονομικών είπε ότι η συμφωνία γέφυρα μπορεί να διαρκέσει «μερικούς μήνες» κατά τους οποίους δεσμεύτηκε πως «δεν θα κάνουμε κίνηση εκτροχιασμού των δημόσιων οικονομικών και του προϋπολογισμού, δεν θα μειώσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι αύριο έρχεται στην Ελλάδα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Γκουρία «για να μας βοηθήσει στην κατάρτιση άρτιου προγράμματος μεταρρυθμίσεων και για την πιστή εφαρμογή του» ενώ συμπλήρωσε ότι «σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα προσθέσουμε το 70% των δεσμεύσεων του μνημονίου που δεν έχουμε αντίρρηση εφόσον το 30% καταργηθούν. Επίσης μαζί θα καταρτίσουμε το πρόγραμμα αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης».

Πάλι ξένοι εμπειρογνώμονες; Οι Έλληνες επιστήμονες είναι τόσο άχρηστοι ή κάνουμε και δημόσιες σχέσεις με τους ξένους παράλληλα;

Είπε ότι θα υπάρξει «τέλος στην τρόικα όπως αποδέχθηκαν και οι δανειστές μας. Δεν εννοώ τους τρεις θεσμούς που μετέχουμε. Εννοούμε το κλιμάκιο τεχνοκρατών που έρχεται με αποικιοκρατική λογική και αυτό τελείωσε. Αυτή είναι πρότασή μας για συμφωνία γέφυρα που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε σοβαρή αναθεώρηση για πρωτογενή πλεονάσματα αναδιάρθρωση χρέους και σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Δεν ζητάμε πολλά αλλά τα αυτονόητα».

Οι τρεις θεσμοί θα στείλουν άλλα κλιμάκια; Θα μας παρακολουθούν με ντέντεκτιβ; Η αποικιοκρατική λογική θα τελειώσει με ένα νόμο και ένα άρθρο;

Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε επίσης ότι την Τετάρτη στο Eurogroup «θα είμαι κλεισμένος στις απίστευτα δυσάρεστες αίθουσες των Βρυξελλών. Θα πάω έχοντας στο μυαλό μου ότι εκπροσωπώ όχι μόνο το 40% των πολιτών που μας ψήφισαν αλλά και το 60% που δεν μας ψήφισε. Θα κρατώ το ευρωπαϊκό καθήκον να βρούμε λύση. Θα κρατώ την αγωνία του Κωνσταντίνου Καραμανλή να μας βάλει στην Ε.Ε. Την σκληρή αλλά χρήσιμη κριτική του ΚΚΕ για τα ευρωπαϊκά καρτέλ. Πάνω από όλα θα έχω στο μυαλό μου το μάθημα του Ανδρέα Παπανδρέου ότι τον «yes man» δεν τον σέβεται κανείς. Θα πασχίσω να πω το ναι σε κάθε έντιμη λύση που δεν ρίχνει την Ελλάδα στην κρίση». Απευθυνόμενος τέλος στην αντιπολίτευση αλλά είπε «Θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει στο κοινοβούλιο ή εκτός αυτού ψυχές που θα λειτουργήσουν όπως οι μαυραγορίτες της κατοχής που προσεύχονταν «Βάστα Ρόμελ».

Βάστα Βαρουφάκη, θα λένε οι δραχμολάγνοι. Στη στρογγυλοποίηση είναι καλοί στον ΣΥΡΙΖΑ. Το 36% έγινε 40%. Ο Καραμανλής μας έβαλε στις Ευρωπαϊκές Οικονομικές Κοινότητες. Για τους επίμονους αρνητές της πραγματικότητας επίσης κάτι έλεγε ο Αντρέας. Και επίσης για κάποιους που αποτελούσαν «όνειδος».

Κατά την έναρξη της τοποθέτησή του είπε ότι «δεν ζούμε σε κανονική χώρα» εξηγώντας ότι όσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη όλα είναι «στον αέρα». Χαρακτήρισε την προετοιμασία για το Eurogroup της Τετάρτης «υπέρ πάντων» καθώς όπως είπε «Η κυβέρνηση μας τελεί υπό ασφυκτικές πιέσεις. Καθεστώς απειλών που δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Ασκείται πίεση να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα για το οποίο ο λαός μας εξέλεξε προκειμένου να το αμφισβητήσουμε».

Όπου φτωχός κι η μοίρα του κύριε Βαρουφάκη μας. Κάντε ότι μπορείτε. Μην πιάσετε όμως πάλι τα περί «πνευματικής πυξίδας» και Γκαίτε, γιατί θα σας πάρουν με τις ντομάτες…

«Αν πρόκειται για πικρό αλλά θεραπευτικό φάρμακο θα πρότεινα να το καταπιούμε. Αν πίστευα ότι το μνημόνιο κάποια στιγμή έστω με πόνο θα έβγαζε την Ελλάδα από την κρίση θα έλεγα να προχωρήσουμε. Δεν το πιστεύω όμως» εξήγησε για να προσθέσει το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχουμε βγει από την κρίση δεν οφείλεται στις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά στην λάθος συνταγή του μνημονίου. Υποστήριξε ότι το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει με «άλλο ένα ναι» στην συνέχιση του προγράμματος ενώ επισήμανε «Δυστυχώς το δήθεν φάρμακο είναι τοξικό και το χειρότερο είναι ότι το γνωρίζει ο θεράπων ιατρός αλλά έχει δεσμεύσεις να μας το χορηγεί».

Πάμε για άλλο «θεραπευτικό σχήμα» δηλαδή, αν το εγκρίνουν οι γιατροί των τριών θεσμών, που αποτελούν, αυτό που συνηθίζαμε να ονομάζουμε «τρόικα». Ο Βαρουφάκης θα πετύχει. Ο έλεγχος θα γίνεται εφεξής από «κουαρτέτο».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι η τρόικα γνωρίζει και παραδέχεται με κλειστά μικρόφωνα ότι το μνημόνιο δεν λειτουργεί: «Όσο επιτείνεται αυτή η διγλωσσία οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι εχθροί της Ευρώπης και της Δημοκρατίας». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η επιμονή σε αποτυχημένες πολιτικές γίνεται γιατί: «Για χρόνια παραπλανούσαν βουλευτές και λαούς τους έλεγαν ότι τα μνημονιακά δάνεια ήταν δείγμα εμπιστοσύνης στους τεμπέληδες Έλληνες. Όμως το πρώτο δάνειο ήταν ένδειξη αλληλεγγύης στις τράπεζες των βορείων χωρών. Το πρώτο μνημόνιο επέτρεψε στις γερμανικές τράπεζες να ξεφορτωθούν ελληνικά ομόλογα στην ονομαστική και όχι πραγματική αξία». Τέλος κριτική άσκησε και στην ΕΚΤ για το γεγονός ότι αποτυγχάνει να τηρεί τις δεσμεύσεις του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας.

Στέκεται στην ΕΚΤ και τον προ εβδομάδας θρίαμβο του. Όλη η ρητορική του είναι ένα ποτ-πουρί αντιμνημονιακών θέσεων, ορθών εν πολλοίς, αλλά το ζήτημα είναι το κάνουμε όταν οι άλλοι δεν υποχωρούν, δεν «ψαρώνουν», δεν εκβιάζονται. Όταν τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα η αριστερή πλατφόρμα τον παρομοιάζει με τον Αλιέντε ή τον Σιάντο και τον φορτώνει με ιδεοληψίες, τίποτα καλό δεν προμηνύεται.

Η μετωπική δείχνει αναπόφευκτη, ειδικά από τη στιγμή που ο καθένας περιμένει ότι ο άλλος θα στρίψει τελευταία στιγμή το τιμόνι για να την αποφύγει. Το "δίλημμα του φυλακισμένου" στην ακραία εκδοχή του λοιπόν και ας ελπίσουμε ότι ο κ. Βαρουφάκης να μη διδάσκει μετά την κυβερνητική του θητεία, το "δίλημμα του χρεοκοπημένου"...

Μ.Ο.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Vassilis avatar
    Vassilis 09/02/2015 22:18:19

    Θα κρατώ την αγωνία του Κωνσταντίνου Καραμανλή να μας βάλει στην Ε.Ε. Κρατα και κανα εισητηριο καλου κακου για πουθενα μακρια απο Ελλαδα, σε περιπτωση που δεν την κρατησεις καλα την αγωνια του Καραμανλη στο Eurogroup γιατι σε βλεπω να τραγουδας επιστρεφωντας στην Ελλαδα το γνωστο τραγουδι του Τολη ( Αγωνια με λαχταρα....) .

  2. airman avatar
    airman 10/02/2015 14:14:01

    Το χρώμα του πουκάμισου συμβολίζει κάτι; Το "πένθος" για την "επιβίωση" του μνημονίου ίσως; Του 70% για να είμαστε σωστοί!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.