#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/06/2010 16:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βαθαίνει το ρήγμα σε ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ(Antinews). «Βαθαίνει το ρήγμα» στο εσωτερικό τόσο του ΣΥΝ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ μετά και τη χθεσινή ανεξαρτητοποίηση των τεσσάρων βουλευτών που πρόσκεινται στην Ανανεωτική Πτέρυγα. Η κατάσταση αναμένεται μάλιστα να μπει σε νέα βάση από αύριο, καθώς ξεκινάει το απόγευμα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το 7ο Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων, όπου έχει προσκληθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό και εκπρόσωπος της Ανανεωτικής Πτέρυγας, η οποία θα κάνει έτσι την πρώτη εμφάνισή της ως αυτόνομος φορέας. Άλλωστε χτες ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι θα επιδιωχθεί η επαφή με την «πολιτική οικολογία». Από την άλλη, πηγές στο Συνασπισμό αφήνουν να εννοηθεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε «casus belli», καθώς όπως αναφέρουν «έρχεται σε αντίφαση με τις διαψεύσεις περί δημιουργίας αυτόνομου πολιτικού φορέα από την Ανανεωτική Πτέρυγα».

Καυστικός ήταν πάντως ο Αλέξης Τσίπρας σε σημερινή συνέντευξη  του στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» της ΝΕΤ. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής των Φώτη Κουβέλη, Νίκου Τσούκαλη και Θανάση Λεβέντη, αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το καταστατικό του ΣΥΝ λέει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να είσαι μέλος του κόμματος εκλεγμένος στο Κοινοβούλιο και να ανήκεις σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα ή να μην ανήκεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός σου». Όσον αφορά στην ανεξαρτητοποίηση των τεσσάρων βουλευτών έκανε λόγο για «μία κίνηση βεβιασμένη και στο κενό», καθώς τόνισε πως «στο εσωτερικό της Κ.,Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε καμία διαφωνία, διαφοροποίηση επί της στρατηγικής, επί της πολιτικής». Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί και στον Αλέκο Αλαβάνο χαρακτηρίζοντας «παραδοξότητες» τις προτάσεις του περί αποχώρησης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή και δήλωσε μάλιστα αποφασισμένος ως  «νεοεκλεγμένος πρόεδρος του ΣΥΝ να βάλει  ένα τέρμα σ΄ αυτήν την παραδοξότητα της κατάστασης».

Όπως είναι φανερό, οι αμέσως επόμενες εβδομάδες θα είναι αρκετά «θερμές» όσον αφορά στις εξελίξεις στον χώρο της Αριστεράς. Το Σάββατο συνεδριάζει η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ για να εκλέξει Πολιτική Γραμματεία και Γραμματέα του κόμματος(η επανεκλογή του Δημήτρη Βίτσα θεωρείται μάλλον δεδομένη).Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις τόσο  του Αλέξη Τσίπρα όσο και κορυφαίων στελεχών σχετικά με τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται.

Ανάλογο ενδιαφέρον θα έχει όμως και η συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη εβδομάδα, με δεδομένο ότι η ηγεσία του ΣΥΝ δείχνει να θέλει να ξεκαθαρίσει άμεσα την κατάσταση με το Μέτωπο Ανατροπής κι Αλληλεγγύης του Αλέκου Αλαβάνου. Από τη μεριά τους, στελέχη του Μετώπου βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις αυτές τις μέρες, οπότε αναμένονται και οι τελικές τους αποφάσεις γύρω από τη στάση που θα τηρήσουν.

Με τη  διάθεση που διακρίνουμε πάντως εκατέρωθεν, μην αποκλείσετε διάσπαση και του ΣΥΡΙΖΑ στο εγγύς μέλλον…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Greg avatar
  Greg 10/06/2010 17:23:39

  Οι"4" αποχωρήσαντες αποτελούν το άκρον άωτον του καιροσκοπισμού. Η θέση τους δεν δικαιολογείται ούτε με σφαίρες. Απλά πράγματα. Η Ντόρα "αποχώρησε" ουσιαστικά από την ΝΔ, διαφωνώντας με μια ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ κεντρική πολιτική επιλογή: το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ΔΝΤ. Οι "4" με τί ακριβώς διαφώνησαν; Τί άλλαξε στον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις εκλογές του Οκτώβρη, οπότε κατέβηκαν υποψήφιοι υπό την σκέπη του πολιτικού φορέα; Τίποτα δεν άλλαξε, απλά ως γνήσιοι καιροσκόποι προσπαθούν να τοποθετηθούν στο μελλοντικό πολιτικό σκηνικό.

 2. theokot2002 avatar
  theokot2002 10/06/2010 17:33:53

  Greg, οι 4 αποχώρησαν διότι από τον Οκτώβρη και μετά άλλαξε η πολιτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλοιώνοντας σε μεγάλο βαθμό της πολιτικές δράσεις του ΣΥΝ. Η Ανανεωτική πτέρυγα δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να συζητά με όρους κουμουνιστικού παρελθόντος αλλά μόνο όρους κοινωνικής ευαισθησίας και πολιτικής δράσης. ¨Οχι μόνο κατεγγελτικό λόγο χωρίς προτάσεις.
  Συνεπώς έπρεπε να φύγουν.
  Νομίζω ότι καλώς έπραξαν. Οι ανανεωτικοί έχουν θετικό λόγο και στάση. Θα βοηθήσουν συνολικά. Φυσικά δεν θα τρέξουν τα πλήθη να τους υποστηρίξουν αλλά αυτό σε καπιταλιστική κοινωνία, που βρίσκεται δε σε κρίση δεν θα συνέβαινε ποτέ.

  • antiathlitikos avatar
   antiathlitikos @ theokot2002 11/06/2010 11:42:32

   Φίλε theokot (*), μπορεί και να έπραξαν καλώς από την άποψη της καθαρότητας των γραμμών, αλλά αν αυτό είναι το ζητούμενο άργησαν πολύ - τουλάχιστον δύο χρόνια. Αντιπαρέρχομαι τις κατηγορίες περί καιροσκοπισμού που σχετίζεται με τις καρέκλες και επικεντρώνω σ΄ένα άλλο "αμάρτημα": την ψευδαίσθηση ότι "μένουμε για να κερδίσουμε το κόμμα". Αλλά αυτό είχε ήδη χαθεί από το 1981 ...

   (*) Να εικάσω ότι το nick σου συντίθεται από τον τίτλο και το συγγραφέα (Θεοφαγία + Κοτ, τί υπέροχο βιβλίο!) ή είμαι τελείως αλλού;

 3. Greg avatar
  Greg 10/06/2010 18:02:50

  Αυτά που περιγράφεις είναι η πάγια πολιτική αντιπαράθεση "αριστερών"-ανανεωτικών στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένας καλόπιστος παρατηρητής, όμως, μεσούσης της υπερ-νεοφιλελεύθερης κατρακύλας ΓΑΠ-ΠΑΣΟΚ, θα περίμενε μετατόπιση προς τα "αριστερά" του κέντρου βάρους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Φευ! Οι κύριοι αυτοί, σαν έτοιμοι από καιρό, έφτασαν να συζητούν ακόμη και περί αποδοχής του ΔΝΤ!!! Το μέλλον θα δείξει ποια είναι τα κίνητρά τους. Θα τους πήγαινε γάντι ένα κανούργιο κόμμα, μαζί με την Ντόρα. Θα μπορούσε να λέγεται: "Πολιτικός Καθωσπρεπισμός".

  • antiathlitikos avatar
   antiathlitikos @ Greg 11/06/2010 11:28:07

   Αγαπητέ Greg, αν και οι προσανατολισμοί δεξιά, αριστερά, κεντροδεξιά, κεντροαριστερά, ακραία αριστεροδέξια κοκ έχουν χάσει προ πολλού τη σημασία που είχαν μέχρι το 89, παρ΄όλα αυτά η λογική λέει κατά τη γνώμη μου το ακριβώς αντίθετο: όταν ο Χ μετατοπίζεται στον άξονα προς μία κατεύθυνση (α) και ο Ψ στοχεύει στην κατάληψη του χώρου, τότε ο Ψ δε μετατοπίζεται κι αυτός προς την αντίθετη προς τον Χ κατεύθυνση (–α ) διευρύνοντας έτσι το κενό και το εύρος του ακατάληπτου χώρου.

   Επειδή όμως όπως έχει γράψει εδώ κατ΄επανάληψη ο stgm, η καμπύλωση του πολιτικού φάσματος έχει ανατρέψει την ισχύ της παραδοσιακής γραμμικότητάς του, η λογική παίζει όλο και μικρότερο ρόλο και η λέξη «ακατάληπτο» αποκτά την άλλη σημασία της, δηλ.του ακατανόητου ...

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ antiathlitikos 11/06/2010 11:39:21

    Ο χωρος του πολιτικου φασματος μπορει να καμπυλωνεται και υπο την επιδραση του μαγνητικου πεδιου της πραγματικοτητος.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ antiathlitikos 11/06/2010 11:45:10

    Κάποτε, που θα πάει, θα εμφανισθεί "Αινστάιν της πολιτικής" και θα ερμηνεύσει θεωρητικά το καμπυλωμένο "πολιτικό σύμπαν". Νομίζουμε ακόμη ότι ζούμε σε νευτώνειο - γραμμικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και αλήθεια.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ antiathlitikos 11/06/2010 12:03:50

    Νομιζω οτι στο συγκεκριμενο χωρο τα διδαγματα απο την εφοδο στον ουρανο του Αλαβανου που τελικα εφεραν το ΓΑΠ και το ΔΝΤ προκαλεσαν μεγαλη παραμορφωση της αντιληψης του χωροχρονου στο συγκεκριμενο συστημα αναφορας.

 4. antonis avatar
  antonis 10/06/2010 18:20:27

  Εδω ο κοσμος καιγεται και αυτοι...

 5. αθανασιος Ι. avatar
  αθανασιος Ι. 10/06/2010 18:36:22

  Και τώρα.. με το καλό ο «αξιότιμος» Φωτάκης.. αντιπρόεδρος κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» υπό το ΓΑΠ

 6. αθανασιος Ι. avatar
  αθανασιος Ι. 10/06/2010 21:31:18

  Και το ολοκαύτωμα του ελληνικού λαού από τον «λαοπρόβλητο» ΓΑΠ ολοκληρώνεται

 7. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 10/06/2010 23:45:41

  Η ανανέωση της καρέκλας... ή η αριστερά στην Ελλάδα που αυτοματοποιείται με την έδρα της έδρας τους

 8. ωχαδελφέ avatar
  ωχαδελφέ 10/06/2010 23:49:58

  THEOKOT προσπαθείς αλλά επιχειρήματα γιοκ...

 9. αθανασιος Ι. avatar
  αθανασιος Ι. 11/06/2010 07:47:21

  http://www.youtube.com/watch?v=qheBR5rR_nw&feature=player_embedded

 10. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 11/06/2010 11:06:47

  Οι διαφορές που υπήρχαν μέχρι προσφατα (και υπάρχουν ακόμη) μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ (θα έλεγα και στον ΣΥΝ) είναι πολύ μεγάλες για να έχουν ενιαία πολιτική στάση. Το ίδιο ισχύει βέβαια επίσης για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτά είναι κόμματα εξουσίας στο συγκεκριμένο πολιτικό συστημα: Συγκολλητικό των ετερόκλητων εδώ είναι η εξουσία (ή η αναμονή εξουσίας).
  Αλλά εν όψει αλλαγής εκλογικού συστήματος με υιοθέτηση μιας παραλλαγής "Γερμανικού μοντέλου" (διπλή ψήφος με στενή και ευρεία περιφέρεια, με λίστα, που θα οδηγεί σε κυβερνητικές συμπράξεις), η διαφοροποίηση μπορεί να επεκταθεί - ακόμη και στα 2 "μεγάλα κόμματα". Το ερώτημα είναι, κατά μήκος ποιών διαχωριστικών γραμμών θα γίνουν οι ενδοκομματικοί διαχωρισμοί. Η πολιτική και ιδεολογική ωρίμανση των αντιμαχόμενων τάσεων είναι εξαιρετικά ανώριμη, και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, περισσεύουν όμως οι προσωπικές εχθρότητες και οι σχηματικές, απολιτικές αντιθέσεις. Αντίθετα στο ΣΥΝ οι τάσεις ήταν παγιωμένες από καιρό και η διάσπαση είναι καθαρά πολιτική, όχι προσωπικών φέουδων ή προκαταλήψεων. Από την άποψη αυτή είναι ένα βήμα μπροστά.

 11. Greg avatar
  Greg 11/06/2010 12:09:01

  "Αριστερά" και "δεξιά" δεν σημαίνουν πια κάτι γι΄αυτό τα βάζω και σε εισαγωγικά. Χρησιμοποιούμε πλέον τους όρους αυτούς ως απλό κώδικα για να συνεννοούμαστε. Ζητούσα και εγώ πολιτική πρόταση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, από την "αριστερά" γενικότερα, πρόταση εξουσίας, και θεωρούσα λογική και την επιχειρηματολογία των ανανεωτικών για συμμετοχή στις αποφάσεις, προκειμένου οι "ιδέες" να μπορούν κιόλας να πραγματοποιηθούν. Το σκεπτικό αυτό, όμως, στεκόταν μέχρι την επέλαση ΓΑΠ-ΔΝΤ. Τώρα δεν στέκει και αποδεικνύεται, κατά την γνώμη μου, ότι η συμμετοχή στην εξουσία ήταν και είναι αυτοσκοπός και όχι μέσο για την υλοποίηση "ιδεών".

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Greg 11/06/2010 12:19:27

   Συμμετοχή σε ποιές αποφάσεις, με ποιούς συναποφασίζοντες, για να πετύχουν τί: Αυτά είναι τα ερωτήματα.
   Τώρα, όποιοι νομίζουν ότι με τέτοια πολιτική που ακολουθήθηκε επί 5 χρόνια και με αυτά που συνέβησαν (για να μη αναφερθώ και στα προηγούμενα), δεν θα ξαναρχόταν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και δεν θα προσεύφευγε η χώρα στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, έ μάλλον αυτοί ήταν στα χρόνια αυτά στη Νότια Αφρική. Και μάλλον δεν άκουγαν ούτε ειδήσεις από την Ελλάδα, ίσως επειδή οι βουβουζέλες είναι πολύ θορυβώδεις.

 12. s54elas avatar
  s54elas 11/06/2010 12:33:58

  Η επομενη μερα .. ροδιζει ..

  Η επομενη μερα .. ροδιζει .. εκεινη η μερα .. που η ανθρωποτητα θα αφησει πισω .. ολες εκεινες τις θεωρειες που γαλουχησαν γενιες ανθρωπων .. και βασει των προσταγματων τους .. εφτιαξαν κοινωνιες .. ολες εκεινες οι θεωριες που χαρακτηριστικο τους .. ασχετο μεν .. αλλα ενδεικτικο .. η καταληξη τους στην μικρη φραση 'ισμος' .. καπιταλισμος, κομμουνισμος, σοσιαλισμος .. και αλλα παρεμφερη, αποφυαδες των κυριων -ισμων .. και γνωρισμα σχετικο και ουσιαστικο .. ολες αυτες οι θεωριες .. εξελιχτικαν εχοντας σαν κυριο χαρακτηριστικο το χρημα.

  Το χρημα .. και τους κατοχους του .. ποιος η πια κοινωνικη ομαδα .. θα καρπωνεται το χρημα .. και ποσα. Μεμονομενα ατομα, ολιγαριθμες ομαδες, ταξεις ολακερες .. προικισμενοι με δυναμεις που αντλουσαν το σθενος τους απο την κατοχη χρηματος. Τα διαφορα σεναρια που παιχτηκαν εναλλασσονταν ανα τους αιωνες .. και εν μεσω αυτων των σεναριων .. διαμορφωθηκαν .. ανδρωθηκαν .. οι συνειδησεις των ανθρωπων και συνεχιζουν να διαμορφωνονται. Συνειδησεις .. που εθρεψαν γαλουχησαν την εννοια του ατομου .. το ρολο του μεσα στις κοινωνιες .. και το πηραν, απο ενα υποχειριο που ηταν, ερμαιο σε ορεξεις δυναμεων που αναπτυσσονταν με κινητηριο μοχλο το χρημα .. σταδιακα σε ενα ατομο με υποσταση .. σθενος και ορμη, με δικαιωμα στην υπαρξη και στην ζωη.

  Δικαιωμα που ξεπερνα τα στενα ορια που βαζει το χρημα, αμφισβητει το χρημα, το παραμεριζει.

 13. I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
  I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 11/06/2010 17:37:36

  Υπέρ ή κατά του ΔΝΤ (στην πράξη);

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.