18/11/2009 22:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βαδίζουμε προς μια νέα Παλαιστινιακή εξέγερση;Η Παλαιστίνη κοχλάζει, όμως  οι περισσότεροι «αρμόδιοι» στη Ουάσιγκτον δείχνουν ήρεμοι. «Έχουν πολλά να χάσουν οι Παλαιστίνιοι της δυτικής όχθης αν τυχόν ξεσηκωθούν». Αυτή φαίνεται να είναι η κυρίαρχη σκέψη μεταξύ των ειδικών αναλυτών. Εξάλλου, όπως λένε, η καθημερινότητα του μέσου Παλαιστίνιου έχει βελτιωθεί, και οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής  έχουν εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ, και θα  αποτρέψουν κάθε απόπειρα εξέγερσης προκειμένου να μην επαναληφτούν τα λάθη του 1987 και του 2000. Παρόλα αυτά όμως, η δυναμική της παλαιστινιακής πολιτικής κατάστασης μας δείχνει πως, μια τρίτη intifada, είναι πολύ πιθανή. Αν κρίνουμε από το παρελθόν, η όποια παλαιστινιακή ηγεσία πάντα στρέφεται προς τη βία, όταν είναι  να κερδίσει τη χαμένη της δημοφιλία. Η επίθεση εναντίον των Ισραηλινών, θεωρείται η καλύτερη μέθοδος επίτευξης κύρους στη σκληρή ανταγωνιστική μάχη μεταξύ των διάφορων φατριών που ερίζουν για τον έλεγχο των Παλαιστινίων. Αν πάρουμε ως παράδειγμα την οργάνωση Hamas και το πώς ξεκίνησε, βλέπουμε και τη συνάφεια των παραπάνω. Η Hamas αποτελεί σήμερα ένα μαζικό κίνημα που ελέγχει τη λωρίδα της Γάζας και απολαμβάνει τεράστιας υποστήριξης στη δυτική όχθη. Πέρα από τη βία, η οργάνωση χρησιμοποιεί κοινωνικές υπηρεσίες, εκπαίδευση, υπηρεσίες υγείας κλπ. Καθοριστικό στοιχείο όμως για την επιβολή της, παραμένει η  ένοπλη βία που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει εναντίον των Ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων.

Ένα κλασικό παράδειγμα του παραπάνω σκεπτικού  είναι και  το ξέσπασμα της δεύτερης intifada, τον Σεπτέμβριο του 2000. Το πολιτικό πλήγμα που είχε δεχτεί ο τότε πρόεδρος Arafat, εξαιτίας της συμφωνίας του με το Ισραήλ στο Κάμπ Ντέϊβιντ, τον ανάγκασε να καταφύγει στη χρήση βίας προκειμένου να κερδίσει τη χαμένη του αξιοπιστία. Πολλοί ήταν οι Παλαιστίνιοι που τον θεωρούσαν διεφθαρμένο και πουλημένο στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ, και πως εν πάση περιπτώσει υπονόμευε τις προσδοκίες για ένα παλαιστινιακό κράτος. Η Fatah λοιπόν, του Arafat, αναγκάστηκε να σκληρύνει τη στάση της δημιουργώντας το στρατιωτικό σκέλος al-Aqsa, με σκοπό να φανεί ίση τουλάχιστον με τις σαφώς πιο επιθετικές Hamas και την ισλαμική Jihad. Οι συνθήκες που ανάγκασαν αυτές τις οργανώσεις να αναδυθούν και να πρωταγωνιστήσουν, παραμένουν αναλλοίωτες και σήμερα. Οι ενδείξεις είναι παντού. Η εμπιστοσύνη των Παλαιστινίων στο πρόσωπο του προέδρου Mahmoud Abbas έχει εξασθενήσει. Οι ισλαμιστές τον λοιδορούν ως λακέ των Ισραηλινών και των Αμερικάνων. Η συνεισφορά του στο παλαιστινιακό ζήτημα αμφισβητείται πανταχόθεν. Την ίδια ώρα, η Hamas απολαμβάνει ιδιαίτερης υποστήριξης, ιδίως μετά από την ανταλλαγή 20 Παλαιστινίων γυναικών κρατουμένων, με αντάλλαγμα μια βιντεοταινία της δεκανέως Gilad Shalit, που παραμένει κρατούμενη στη Γάζα εδώ και 3 χρόνια.

Η κάποια σκληρότητα που επιδεικνύει σήμερα η Παλαιστινιακή Αρχή, είναι αποτέλεσμα μάλλον της  πολιτικής πίεσης που δέχεται από τη Hamas. Οι ισλαμιστές κατηγορούν την Αρχή εδώ και καιρό, πως η εμμονή της για συζητήσεις και συμφωνίες με το Ισραήλ είναι στην ουσία παράδοση στις ορέξεις του, που όπως υποστηρίζουν, δεν συμπεριλαμβάνουν καμία παραχώρηση γης στους Παλαιστίνιους. Και όσο οι Εβραίοι συνεχίζουν την οικιστική τους πολιτική, τόσο τα συνθήματα της Hamas θα ακούγονται όλο και πιο λογικά. Το πρόσφατο πισωγύρισμα της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στο θέμα των  εβραϊκών οικισμών, έκανε περαιτέρω ζημιά στην εικόνα του «μετριοπαθούς» Abbas, που είχε επενδύσει πολλά στις πρωτοβουλίες και τη ρητορική του Ομπάμα. Σε μια συνέντευξή του το 2004, ο Abbas είχε τονίσει το δικαίωμα των Παλαιστινίων να αντιστέκονται, αλλά είχε επίσης δηλώσει πως «η ένοπλη βία τους βλάπτει, και θα πρέπει να διακοπεί». Σήμερα όμως, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Οι εξελίξεις είναι εναντίον των Παλαιστίνιων πολιτικών, και αυτό μάλλον σημαίνει πως ακόμη και οι ίδιοι οι πολιτικοί μπορεί να θεωρήσουν μια ένοπλη εξέγερση ως πολλαπλά χρήσιμη για τη βραχυπρόθεσμη πολιτική τους επιβίωση. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως μια νέα intifada θα βλάψει στα σίγουρα όλα τα κέρδη που οι Παλαιστίνιοι αποκόμισαν τα τελευταία χρόνια. Πολλές φορές όμως, η πολιτική σκοπιμότητα θυσιάζει τη κοινωνική ευημερία για αλλότριους σκοπούς. Μια νέα intifada, θα αποδείξει σε όλους πως η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι ο υπηρέτης των Ισραηλινών και των Αμερικανών, όπως την κατηγορούν οι φανατικοί.

Η πίστη πως οι αστυνομικές δυνάμεις της Π.Α. θα κάνουν τη δουλειά τους, είναι λίαν αμφίβολη. Αν και καλά εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως τα μέλη τους θα εμποδίσουν ειλικρινά τυχόν συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Πέρσι τα κατάφεραν στη δυτική όχθη, αποτρέποντας γενικευμένες συρράξεις με αφορμή τα τεκταινόμενα στη Γάζα. Φέτος όμως η αποστολή τους θα είναι πολύ πιο δύσκολη, σε ένα ευαίσθητο και εύθραυστο πολιτικό κλίμα, με το μέλλον της Π.Α. σε αμφιβολία και με μια Hamas που πιέζει στο να πείσει τους Παλαιστίνιους πως οι δυνάμεις ασφαλείας τους είναι απλά ένα ακόμη τμήμα του ισραηλινού στρατού. Για την Ουάσιγκτον, που εργάζεται σκληρά προκειμένου να φέρει τις δυο πλευρές στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, το αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή, τείνει να βγει εκτός ελέγχου. Όταν θα ξεσπάσει η βία, κανένας δεν θα πρέπει να παριστάνει τον έκπληκτο.

The New Republic

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΝΤΙΔΩΡΟΣ avatar
  ΑΝΤΙΔΩΡΟΣ 18/11/2009 23:19:33

  Γεν. 13,15 ὅτι πᾶσαν τὴν γῆν, ἣν σὺ ὁρᾷς, σοὶ δώσω αὐτὴν καὶ τῷ σπέρματί σου ἕως αἰῶνος.

  Γεν. 13,15 διότι όλην αυτήν την γην, την οποίαν βλέπεις, θα την δώσω εις σε και στους απογόνους σου στους αιώνας.

  Γεν. 13,16 καὶ ποιήσω τὸ σπέρμα σου ὡς τὴν ἄμμον τῆς γῆς· εἰ δύναταί τις ἐξαριθμῆσαι τὴν ἄμμον τῆς γῆς, καὶ τὸ σπέρμα σου ἐξαριθμηθήσεται.

  Γεν. 13,16 Και θα πληθύνω τους απογόνους σου ωσάν την άμμον της γης. Εάν κανείς ημπορή να μετρήση την άμμον της θαλάσσης θα δυνηθή να μετρήση και τους ιδικούς σου απογόνους.

  Γεν. 13,17 ἀναστὰς διόδευσον τὴν γῆν εἴς τε τὸ μῆκος αὐτῆς καὶ εἰς τὸ πλάτος, ὅτι σοὶ δώσω αὐτὴν καὶ τῷ σπέρματί σου εἰς τὸν αἰῶνα.

  Γεν. 13,17 Σηκω, διόδευσε την χώραν αυτήν κατά μήκος και κατά πλάτος, δια να την γνωρίσης καλά, διότι εις σε και στους απογόνους σου θα την δώσω ως παντοτεινήν κατοικίαν σας”.

  • αρχισαμε avatar
   αρχισαμε @ ΑΝΤΙΔΩΡΟΣ 19/11/2009 00:46:09

   Προσεκτικα φιλε,
   γεμισες την ...οθονη, εβραϊκο ... σπερμα...

  • Έλεος avatar
   Έλεος @ ΑΝΤΙΔΩΡΟΣ 19/11/2009 02:18:34

   θεοσεβούμενη κοπροψυχία...

  • Έλεος avatar
   Έλεος @ ΑΝΤΙΔΩΡΟΣ 19/11/2009 02:25:35

   ή για να το πω αλλιώς:

   ο σχιζοφρενής δολοφόνος με τη βίβλο....

 2. Ikaros avatar
  Ikaros 19/11/2009 01:26:15

  Είναι παντελώς ηλίθιοι. Ένας ολόκληρος λαος, 4.5 εκατομμυρίων υπο στρατιωτική, πολιτική κατόχη των Ισραηλινών, όμηρος των ζουρλοφανατικών επιδοτούμενων από το κράτος του Ισραήλ Εβραίων εποίκων απ όλο τον κόσμο, με μια άθλια καθημερινότητα, με 3000 checkpoints στην Δυτική Όχθη, με 700 χιλιόμετρα Τείχος του Αίσχους - με ομόφωνη καταδίκη της Χάγης - με μια ζωη κόλαση και ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΕΓΕΡΘΟΥΝ;;;

  Ζωντανούς θα τους φάνε και πολύ καλά θα κάνουν....

  • inquisitor avatar
   inquisitor @ Ikaros 19/11/2009 10:13:43

   Δε νομίζω. Αυτοί που πήγαν εκεί είναι εξίσου φανατισμένοι και επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος. Έχουν υποστεί, με εξελικτικούς όρους, μια μαζική φυσική επιλογή που ευνόησε τους πιο σκληροτράχηλους και ανθεκτικούς.
   Όπως και νά'χει το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο. Ποντάρω στους Ισραηλινούς λόγω υπέρτερης τεχνολογίας.

 3. ΑΝΤΙΔΩΡΟΣ avatar
  ΑΝΤΙΔΩΡΟΣ 19/11/2009 08:34:24

  αρχισαμε says:
  19/11/2009 at 12:46 amΠροσεκτικα φιλε,
  γεμισες την …οθονη, εβραϊκο … σπερμα…

  Reply έλεος says:
  19/11/2009 at 2:18 amθεοσεβούμενη κοπροψυχία…

  Reply έλεος says:
  19/11/2009 at 2:25 amή για να το πω αλλιώς:

  ο σχιζοφρενής δολοφόνος


  =ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ, ΟΥΤΕ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΑΝΤΙΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ. ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΤΟΥΤΟ ΜΟΝΟΝ. ΨΑΧΤΕ ΚΑΙ ΒΡΗΤΕ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 400 ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ USA, EXOYN ΕΒΡΑΪΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. ΝΑ ΠΩ ΚΙ'ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΕΛΕΟΣ, ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΑΜΠΟΥ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ.

  • Πάνος avatar
   Πάνος @ ΑΝΤΙΔΩΡΟΣ 19/11/2009 10:06:21

   Σ' αντίστοιχα της εποχής εκείνη επιχειρήματα στηρίχθηκε και ο Χίτλερ για το ολοκαύτωμα.

   • Άσε μας avatar
    Άσε μας @ Πάνος 19/11/2009 15:54:29

    Και στο επιχείρημα του περιούσιου λαού στηρίζονται οι εθνικιστές κυβερνώντες πολιτικοί του Ισραήλ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.